Kategorier
AR/VR Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 9 2023 – del 2

Twitter Blue landar i Sverige. Twitter-grundaren Jack Dorsey släpper sin Twitter-konkurrent Bluesky. Volkswagen släpper sin egen appbutik för bilar. Meta delar sin plan för AR och VR kommande fyra åren.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Twitter

Twitter Blue landar i Sverige

Har du suttit och hoppat i din iver att vilja börja betala för Twitter Blue? Grattis! Nu rullas Blue ut i ytterligare 20 länder och Sverige är ett av dem. Det gör att Blue nu finns tillgänglig i de flesta europeiska länder.

Priserna som gäller för Sverige är:

  • Prenumeration via webben: 83 kr/mån eller 870 kr/år
  • Prenumeration via Appstore/Google Play: 115 kr/mån eller 1200 kr/år

Med tanke på vilket hysteriskt tempo det mesta gick i på Twitter efter Elon Musks övertagande så har Twitter Blue-utrullningen gått i ett förvånansvärt långsamt tempo. Men i och med den senaste utökningen så mer än fördubblar Twitter antalet länder som har tillgång till Blue.

Enligt uppskattningar från Apptopia häromdagen så drog Blue in 900 000 dollar under februari, siffror som handlar om köp i iOS- och Android-apparna. Köpen via webben tillkommer (utgår jag ifrån). Så vi säger 1,5 miljoner dollar för skojs skull.

Om vi dubblar den siffran igen, nu när antalet länder har ökats på rejält, så landar vi på 3 miljoner dollar i månaden, eller typ 36 miljoner dollar om året. Högvis med pengar. Nu tror jag dock inte att matematiken kommer att bli riktigt så rak. Twitter började, helt logiskt, med att först släppa Blue i de länder där tjänsten är stor och har många användare. Jag tror med andra ord att intäkterna inte kommer att följa samma hockeyklubba.

Och även om Twitter skulle gå i mål enligt ovanstående räkneexempel – äh, vi rundar av uppåt till 50 miljoner – så är det… inte jättemycket pengar i det stora hela. Musk måste med andra ord fortsätta att smörja annonsörerna. Vilket sannolikt gör att Twitter kommer att fortsätta införa fler begränsningar kring vad man får skriva och säga på plattformen.

Vilket i sin tur kan få rätt många av dem som idag prenumererar – utifrån Musks löfte om en typ censurfri plattform – kommer att sluta betala och kanske vända plattformen ryggen.

Twitter Blue expands to more than 20 countries

Twitter’s $8 per month subscription plan Twitter Blue is now available to more than 20 new countries in Europe.

Chefen för Twitter Blue har fått sparken

Även om det inte pratas lika mycket om det så har uppsägningarna fortsatt rätt konstant på Twitter. Som i helgen, när över 50 personer ska ha fått sparken (senaste uppgiften jag sett är att över 200 fick gå – eller runt 10 % av kvarvarande personalen). Bland annat ”i praktiken hela produktteamet”. Och människor som i stort arbetar med att hålla Twitters basfunktioner flytande.

Bland dem som finns bland de som bekräftat omfattades av senaste uppsägningssvängen finns Esther Crawford, som kanske är mest känd som kvinnan som twittrade ut en bild där hon sov på golvet på Twitter som ett bevis på sin lojalitet. Den lojaliteten verkar inte ha varit ömsesidig, med tanke på att Crawford nu alltså måste leta efter ett annat kontor att sova i.

Det som gör Crawfords uppsägning än mer pikant är att hon var chef just för produktteamet. Det innebar att hon basade över saker som Twitters betalsatsning och… Twitter Blue. Twitters prenumerationstjänst, alltså.

Att Musk nu ser ut att sparka stora delar av dem som jobbar med två framtidsförhoppningsinitiativ känns som att Twitters ekonomiska läge är ännu sämre och att Musk är… sådär nöjd med hur det går för Blue.

Men hej. Antalet prenumeranter ryktas ju numer vara typ… 0,1 procent av alla Twitter-användare. Jag tänker att enprocentsgränsen kan bli ett bra 2024-mål.

Twitter Blue head Esther Crawford is out at Twitter

Twitter product manager Esther Crawford no longer has a job at the company following yet another wave of layoffs, as first reported by Platformer’s Zoë Schiffer. Crawford headed up various projects at Twitter, including the company’s Blue with verification subscription as well as Twitter’s forthcoming payments platform.

Twitter skärper ännu fler regler kring vad man får skriva på plattformen

Dags för Twitter att bli mer som alla andra sociala plattformar. Igen. Twitter har nu gjort en 180-gradare kring några av reglerna för vad man får skriva på plattformen.

Numer är det inte längre tillåtet att ”önska skada”. Tidigare var det fritt fram att önska livet av någon, men nu är alltså det inte längre tillåtet. Det är inte heller bara dödsönskemål som är no-no, det gäller även önskemål om att någon ska få en dödlig sjukdom, råka ut för tragiska olyckor eller ”andra fysiskt skadliga konsekvenser”.

Kanske än mer intressant är att det nu heller inte är tillåtet att hota att skada ”civila hem och härbärgen eller infrastruktur som är essentiell för dagliga, samhälleliga eller företagsaktiviteter”. Jag tänker att här skulle kunna ingå, pfff, jag vet inte… USA:s kongress?

Det är kort sagt i stort ganska bra regler. Don’t be an asshole, typ.

Men nu är det yttrandefrihetshögborgen Twitter vi pratar om. Där det demokratiska samtalet skulle föras utan censur.

Visst. Musk konstaterade att Twitter inte skulle bli en ”free-for-all hellscape”, men i stort så skulle det vara hands off i de flesta fall. Sedan dess har Musk i omgångar dock skärpt reglerna och nu är vi alltså nere på att inte ens önskemål om skada är okej.

Ytterligare en anledning för många av dem som hejade på Musk i början att förmodligen bli lite sura.

Så varför kommer det här nu? Har Musk tyckt att det har blivit för hård stämning på Twitter?

Min gissning: ännu ett bevis på hur genomrisigt det går för Twitters annonsaffär. Att de nya reglerna alltså handlar om att få bort sånt som (de flesta) annonsörer inte gillar.

Nu ser vi fram emot alla tweets från Trump-sekteristerna.

Twitter updates violent speech policy to ban ’wishes of harm’ | Engadget

NurPhoto via Getty Images Twitter is once again tightening its rules around what users are permitted to say on the platform. The company introduced an updated ”violent speech” policy, which contains some notable additions compared with previous versions of the rules. Interestingly, the new policy prohibits users from expressing ”wishes of harm” and similar sentiments.

Amazon hotade Twitter att inte betala för annonser eftersom Twitter inte betalt sina AWS-räkningar

Ha. Ännu ett exempel, baserat på ”källor med insyn”, på Elon Musks ”kostnadsbesparande strategi”. Närmare bestämt den del som handlar om att helt enkelt skita i att betala räkningar och hoppas att leverantörer inte kommer att stämma dem.

Den här gången ska det handla om att Twitter tydligen inte ”på flera månader” har betalt sina AWS-räkningar. Alltså kostnaderna för att Twitter överhuvudtaget ska kunna vara igång via Amazons molnlösning.

Men istället för att bara dra ur pluggen så ska Amazon ha hotat att gå en annan väg: att inte betala för sin annonsering på Twitter.

Musks kostnadsbesparande strategi verkar alltså även vara att inte betala räkningar till företag som Twitter sedan vill ha pengar från. Känns som en vinnande strategi på alla plan.

Musk Delayed Paying Twitter’s Amazon Cloud Bill, Sparking Ad Threat

Elon Musk is running into an obstacle in his relentless drive to cut costs at Twitter: some of the same vendors that Twitter is squeezing to save money are also its advertising clients. As recently as last month, Twitter sales and marketing staff were told by their colleagues that Amazon had …

Övrigt sociala medier

Twitter-grundaren Jack Dorsey släpper sin Twitter-konkurrent Bluesky

Vad gör man när man som Twitter-grundare har slutat på Twitter? Man lanserar en Twitter-konkurrent, förstås. Beprövat knep hos startups överlag – att grundaren startar en konkurrent till företaget hen grundade.

Det innebär med andra ord att Jack Dorsey nu har slagit upp portarna för Bluesky – en decentraliserad version av Twitter.

Okej, det är inte lanseringslanseringen av Bluesky. Dels för att tjänsten har smugits ut lite tidigare och dels därför att det fortfarande handlar om en beta. En inbjudningsbeta, dessutom. Men i och med att det är första gången som Bluesky paketeras som en iOS-app så kan man säga att det är den riktiga startpunkten för tjänsten.

Nu är Bluesky dessutom betydligt äldre än man kan tro. Tjänsten föddes ursprungligen som ett Dorsey-initaitiv inom Twitter innan den knoppades av som egen tjänst. Bluesky är del i Dorseys vision om ett mindre centralstyrt socialt medium. Ett decentraliserat nätverk på ungefär samma sätt som Mastodon, den Twitter-utmanare som har fått mest uppmärksamhet sedan Musk tog över Twitter.

På bilderna ser Bluesky ut som… Twitter. Inte förvånande. Däremot återstår att se hur tjänsten faktiskt fungerar när den öppnas publikt. Och när den stora lanseringen faktiskt kan bli.

Twitter’s decentralized alternative Bluesky arrives as an invite-only iOS app

Bluesky, the decentralized project that originated within Twitter, has arrived on the Apple App Store as an invite-only social network, as first reported by TechCrunch . The listing also gives us one of our very first glimpses at the app, which closely resembles Twitter down to the timeline and profile pages.

 

Sök/SEO

Apples uppdaterade och mer detaljerade kartor landar i Sverige

Vilken är den första karttjänst som du spontant kommer att tänka på? Precis! Apple Maps! Ja, eller kanske inte, men Apples kartor ska vara den mest använda karttjänsten i iPhonen – vilket förmodligen stämmer. Inte så att folk aktivt går dit, men däremot därför att den är integrerad i så många tjänster och appar. Nu är det dags för oss svenskar att få ännu bättre Apple-kartor.

Det är Apples ”uppdaterade kartupplevelse” som nu slås på i Sverige, Norge och Finland. Mer konkret innebär det saker som mer detaljerade bilder, ännu fler och bättre 3D-kartor, vägbeskrivningar med AR-stöd och funktionen Look around. Det sistnämnda är Apples motsvarighet till Googles Street View – så att du alltså kan går runt på gator i de städer där funktionen finns, utan att behöva vara där.

Apple Maps Redesign Expands to Finland, Norway, and Sweden

Apple today announced that its revamped Maps app is rolling out in Finland, Norway, and Sweden. The new experience provides more detail, improved navigation, custom-designed 3D models of popular landmarks, immersive turn-by-turn walking directions powered by augmented reality, and more. Look Around, which was first introduced in iOS 13, is also expanding to all of these countries starting today.

Google släpper guide över hur nyckelordsmatchning fungerar i Google Ads

Google lyfter på huven och visar hur algoritmen för nyckelordsmatchning fungerar för Google Ads. Ja, eller gläntar åtminstone på på motorhuven med en ny guide.

Google Ads’ Keyword Matching Process Detailed In New Guide

During Google’s Search Ads Week, the company offers an inside look at how its keyword-matching system operates. Google has released a comprehensive 28-page guide detailing how the system selects the best ad to display for a search query. The guide will help you better understand the Google Ads process and is a valuable resource for optimizing your campaigns.

Google testar förenklat arbetsflöde för Google Ads

Tycker du att det är meckigt att arbeta med Google Ads? I så fall verkar du inte vara ensam. Google testar nu ett förenklat arbetsflöde just för hanteringen av Google-annonser. Mer specifikt testar Google en uppdatering av gränssnittet i verktyget.

Det handlar än så länge om ett litet test, men är du intresserad av att se hur Google tänker uppdatera användarupplevelsen så hittar du mer i artikeln här nedan.

Google Ads Testing New Design To Improve Advertiser Workflow

Google announced it is testing a new design to help improve the workflow of advertisers in the Google Ads console. Google said it is ”testing new designs to improve how the product is organized and make things easier to find-while continuing to provide the same tools and solutions you rely on to grow your business.”

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon stänger åtta Go-butiker

Amazon fortsätter att gasa och bromsa i dessa ekonomiska tider. Tydligen. Åtta Go-butiker kommer nu att stängas under våren.

Det handlar alltså om åtta stycken butiker i Amazons obemannade butiksformat. Det där kunder alltså kan gå in, plocka på sig det de vill ha och gå ut utan att behöva stanna och betala – allt sköts automatiskt och trådlöst.

Men nu verkar Amazons kostnadsbesparingar alltså även ha nått Go-expansionen. Delvis åtminstone. Amazon säger själva att de samtidigt öppnar ny butiker på andra ställen, så det kan hända att det totala antalet butiker fortsätter att öka.

Men det visar oavsett att Amazon är allt mindre sugna på att blöda pengar för att subventionera satsningar som inte flyger. Även om det innebär att ge upp marknadsandelar.

Several Amazon Go Stores Are Crumbling

is closing eight of its Amazon Go stores including two in New York City, effective early this Spring. The company confirmed the closures in an email to Gizmodo but clarified the only stores affected were those that had minimal impact on customers.

 

IoT – internet of things

Volkswagen släpper sin egen appbutik för bilar

Bilen – the final frontier. Ja, det är nästan lite så det känns med tanke på att de stora techbolagen satsar allt mer på det här mobila området. Nu är det dags för Volkswagen att steppa upp sina satsningar på området med en egen appbutik.

Senare i år är det tanken att nya bilar i Volkswagen-familjen (inklusive märken som Audi och Porsche) kommer att börja utrustas med den nya appbutiken som ska låta användare att förädla upplevelsen i bilen på samma sätt som i mobilen (bil som bil, typ).

Det här kommer samtidigt som Google och framförallt Apple har allt mer långtgående planer på att bli operativet även i bilar. I Apples fall handlar det exempelvis om en fördjupad integration av dagens CarPlay med resten av bilens hårdvara. Först ut är CarKey, som ska göra det möjligt att låsa upp och starta bilen med sin iPhone.

Här kommer det alltså att bli en balansgång för biltillverkare. I och med att Apple och Google var rätt snabba med att ta fram lösningar som ger användare tillgång till sina mobiler – och därmed sina digitala liv – från bilens skärmar så har bilkunderna valt sig vid detta. Inte minst därför att dessa lösningar har varit betydligt bättre än gränssnittet i biltillverkarnas mediasystem.

Det är numer alltså ett införsäljningsargument att kunna säga att bilen har stöd för CarPlay och Android Auto. Det är också lockande för biltillverkarna att låta någon som faktiskt kan digitala gränssnitt lösa det å biltillverkarnas vägnar. Men det innebär också att det bokstavligen talat hamnar ett lager mellan biltillverkaren och kunderna.

Ja, ännu mer än idag.

Volkswagen, Audi, and Porsche are getting their own in-car app store – and yes, that includes TikTok

If you’ve long felt like the one thing missing from your Audi was in-car TikTok, fret no more. Volkswagen Group is the latest to join the in-car app party, and it’s doing it in a big way. And it’s a preview of the conglomerate’s big plans for a unified in-car software platform that will govern how its cars operate for years to come.

Elon Musks hjärn-dator-initiativ Neuralink får inte tillstånd att genomföra mänskliga tester

Den här veckan var ingen bra Elon Musk-vecka. Ännu ett rätt stort Twitter-haveri, skärpta innehållskrav för Twitter som sannolikt visar att Twitters annonsaffär fortsätter att tokkrisa och ett Tesla-event som gjorde marknaden så besviken att aktien tokdök. Och så uppges Neuralink ha stött på patrull hos myndigheter i USA.

Neuralink är Musks hjärn-dator-initiativ. Tankeläsning om jag ska vara lite slarvig. Musk har vid flera tillfällen sagt att Neuralink är nära att börja med mänskliga tester – men USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndigheter FDA håller inte med. Åtminstone inte enligt Reuters.

Det verkar som att FDA har gett tummen ned för just mänskliga tester, på grund av dussintals ”tillkortakommanden”.

Nu betyder inte det här att det är tack och hej för Neuralink, men det sänker helt klart tidplanen.

Musk’s bid to start Neuralink human trials denied by FDA in 2022, report says

The Food and Drug Administration denied a human-trials application from Elon Musk’s brain-computer interface company, Neuralink, in early 2022, citing dozens of concerns about the company’s device that employees are still working to address, according to a report by Reuters. The report is based on interviews with seven current and former Neuralink employees.

 

AR/VR

Meta delar sin plan för AR och VR kommande fyra åren

Dags för Meta att vara på igen. Efter att ha varit av. Meta har delat sin fyraårsplan för sin hårdvara inom AR och VR och här hittar vi några saker som har plockats bort från bordet, men som nu ställs fram igen.

Ja, det är inte helt officiella uppgifter, men nära nog. Det är en intern presentation från Meta som har fått fötter och letat sig ut i offentlighetens ljus. Den sammanfattar oavsett hur Meta ser på sina hårdvarusatsningar ett tag framåt.

Bland sakerna vi får veta är att Meta fram till 2027 siktar på att lansera:

  • Tre nya Quest-enheter (Metas VR-glasögon)
  • Ett par AR-glasögon 2027
  • En smartklocka med ”neuralt gränssnitt”

Några av de här är saker som Meta enligt uppgift var på vippen att lansera förra året eller som skulle komma ut i år, men som alltså skrotades lite i elfte timmen. Här hittar vi främst smartklockan och företagets AR-glasögon (nu räknar jag alltså inte AR-wannabe-Ray-Ban-samarbetet när det kommer till det sistnämnda).

Det som kanske blir mest intressant att se är vilket operativ som Meta tänker att klockan och AR-glasögonen ska ha. Jag har varit övertygad om att Meta verkligen skulle satsa på ett egenutvecklat operativ i alla sina enheter för att minska beroendet av Apple och Google, men även de planerna verkade ha yxats förra året. Återstår att se om det blir förnyat tag även här eller om det blir Android i någon anpassad form (det mest ironiska vore förstås om Meta skulle välja Googles Wear OS till sin klocka).

Ja, och jag har ingen aning om vad ett ”neuralt gränssnitt” för en eventuell klocka kan betyda. Vi pratar om typ ett hjärn-dator-gränssnitt, så det är lite oklart hur Meta tänker läsa hjärnan från klockan. Det återstår kort sagt att se vad det innebär.

Sist men inte minst fick vi också veta att Meta numer har sålt nästan 20 miljoner Quest-enheter sedan starten. Inte tokmånga om vi jämför med exempelvis antalet sålda iPhones, men det är trots allt en rätt respektabel mängd – även om vi inte vet hur många av dem som är aktiva.

This is Meta’s AR / VR hardware roadmap for the next four years

Meta plans to release its first pair of smart glasses with a display in 2025 alongside a neural interface smartwatch designed to control them, The Verge has learned. Meanwhile, its first pair of full-fledged AR glasses, which CEO Mark Zuckerberg has predicted will eventually be as widely used as mobile phones, is planned for 2027.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.