Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 12 2023 – del 3

Microsoft lägger till bildskapar-AI:n DALL-E i Bing. Google släpper sin ChatGPT-utmanare Bard. ChatGPT får nu börja använda internet. Canva rullar ut nya AI-funktioner. Microsoft börjar testa nya samarbetstjänsten Loop.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AI – artificiell intelligens

Microsoft lägger till bildskapar-AI:n DALL-E i Bing

Har jag sagt att Microsoft verkligen, verkligen, verkligen vill att vi ska använda Bing? Nu flyttar ännu en AI-funktion in i Microsofts webbläsare: DALL-E.

Vad är då DALL-E? ChatGPT, fast med bildskaparskills. Du beskriver med text vad du vill ha och sen skapar DALL-E den bilden. Ja, eller så skapar Bing Image Creator den bilden. Det är alltså vad Microsoft kallar den inbyggda versionen av DALL-E. Den rullar just nu ”långsamt” ut för dem som har fått tillgång till nya ChatGPT-Bing.

Och, ja, det låter som ett smart drag att välja annat namn. Man skulle kunna tro att de däringade AI-lösningarna överlag har namngetts av ingenjörer, utan att fråga marknadsavdelningen.

Precis som BingGPT (ja, okej, Bing Chat) så kommer även bildskaparfunktionen att bo i Bings nya sidolist. Vilket också innebär att det är en datorfunktion. Just nu. Återstår att se hur det här är tänkt att lösas i mobilen. Eller ens om. För om Bing inte är… jättestor bland datoranvändarna så är Microsofts webbläsarmarknadsandel i mobilen… ännu mindre.

Det finns en skillnad jämfört med vanilj-DALL-E: Bing Image Creator kommer att vattenstämpla sina bilder med Bing-loggan i hörnet.

Bing Chat, Bing Image Creator, Bing-loggan på Bing Image Creator-skapade bilder.

Har jag sagt att Microsoft verkligen, verkligen, verkligen vill att vi ska veta att vi använder Bing?

Microsoft brings OpenAI’s DALL-E image creator to the new Bing | TechCrunch

Microsoft has now integrated OpenAI’s DALL-E generative AI image creator into its new Bing Chat feature.

Google släpper sin ChatGPT-utmanare Bard

And it’s ON!

Nu släpper Google sin ChatGPT-utmanare Bard. Den som absolut inte handlar om sök. Eftersom Google redan har en produkt för det. Enligt Google.

Så med andra ord så gör Google precis som Open AI/Microsoft: släpper Bard som en fristående chattbot. Den är alltså inte en del av Googles vanliga sök. Än så länge.

Och även om Bard är ”en tidig testversion” så finns den ute! På en egen domän. Precis som ChatGPT.

Fast till skillnad från ChatGPT så är Bard initialt bara tillgänglig i USA och i Storbritannien. Den kommer att komma till andra ”andra länder och språk vad det lider”. Och även i dessa två länder så är det väntelista som gäller.

Google Launches Bard AI Chatbot To Compete With ChatGPT

Google releases BARD, an AI chatbot entering the market to compete with OpenAI’s ChatGPT and Microsoft Bing Chat.

ChatGPT får nu börja använda internet

Där ser man. Lite otippat. ChatGPT släpps nu ut på internet.

Ja, okej. Det är ju en webbaserad tjänst, så den finns ju redan på internet. Men däremot får ju ChatGPT inte söka information bortom sin egen lilla (ja, ni fattar) sandboxade datalåda. Det är no no att göra som vi människor: dra igång Google (ja, ni fattar) och fråga internet i stort vad svaret är på en fråga.

Det här innebär dock inte att varenda kotte som använder ChatGPT nu kan fråga om saker som hände efter 2021. Som numer är lite standard när det kommer till nya AI-chattbotslösningar så är det väntelista som gäller. Open AI, företaget bakom ChatGPT, kommer dessutom ”prioritera” ett ”litet antal utvecklare” och betalande ChatGPT-användare.

Var kommer du utvecklare in i bilden (annat än att de förstås kan använda ChatGPT som alla andra)? Vad Open AI nu mer specifikt släpper är inte ”internettillgång” i sig, utan stöd för tredjepartskällor. Med andra ord kan det också bli möjligt att, säg, koppla ihop ChatGPT med ett eget CRM-system för att låta boten också lära sig från och söka svar i den typen av data.

Funktionaliteten ska (förstås) rullas ut bredare längre fram, även om det inte finns tidplan just nu.

Rätt givet kan tyckas. Så varför är jag då ändå lite förvånad?

GPT, tekniken som ChatGPT bygger på, börjar integreras på allt fler ställen. Även ChatGPT, alltså själva AI-chattboten. Bing är så här långt den kanske mest långtgående integrationen, men det finns även fler ställen. Ställen där ChatGPT redan har internettillgång.

Men att Open AI nu ändå börjar koppla på internettillgång visar att de vill hålla kvar relationen till slutanvändaren och inte bara bli B2B-leverantör. Och, förstås, ha ett publikt skyltfönster att marknadsföra sin teknik och sina lösningar.

OpenAI connects ChatGPT to the internet | TechCrunch

OpenAI has launched plugins for ChatGPT, its viral AI-powered chatbot, including a plugin that provides web access.

Googles ChatGPT-utmanare Bard har redan lagts ned – enligt Bard

Haha! Jätteroligt. I förrgår lanserades Googles ChatGPT-utmanare Bard. Och igår lades den ned. Enligt Bings ChatGPT.

Ja, eller enligt BingGPT så lades Bard ned den 21 mars 2023. Efter sex månader. På grund av att den inte användes. Dagen efter den släpptes.

Och vad berodde det på you ask? På grund av att den hittade en nyhetsartikel som diskuterade det här. Ja, eller nyhetsartikeln diskuterade en tweet som påstod att Bard lades ned den 21 mars 2023. Och vilken var källan till den felaktiga informationen som det hänvisades till i den aktuella tweeten? Bard.

Så ja. En användare frågade nysläppta Bard om den hade lagts ned. Bard svarade ja. Sedan frågade någon annan BingGPT samma sak och fick samma svar. Eftersom Bard hade sagt det.

”Viskleken” känns som att den kommer att få en helt ny innebörd när AI-botarna kommer att sprida och citera varandras felaktigheter.

Det är tur att det fortfarande finns många människor på nätet så att inte felaktigheter börjar spridas som en löpeld. Framförallt medvetna felaktigheter.

Google and Microsoft’s chatbots are already citing one another in a misinformation shitshow

Microsoft’s AI chatbot Bing incorrectly reported the demise of Google’s AI chatbot Bard. It’s an early warning sign that this technology is fueling a massive game of misinformation telephone.

Microsoft hotar med att strypa tillgång till Bings sökindex om datan används för att träna AI-botar

Ha. När nya ChatGPT-bestyckade Bing lanserades för några veckor sedan så upptäckte en som testade den nya funktionen att BingChat helt enkelt hade sökt via Google för att komma fram till svaret. Sökt via en konkurrerande tjänst alltså. Men det omvända verkar Microsoft inte vara särskilt sugna på.

Enligt Bloomberg så har Microsoft varnat konkurrerande sökmotorer att de kommer att bli avstängda från Bings sökindex – om de använder Bing-datan för att träna sina egna konkurrerande AI-chattbotar.

Så, ja. Vi kan väl anta att Bing har gjort precis tvärtom. Använt såväl Googles index, mer eller mindre, och ungefär alla sajter på hela nätet för att hjälpa till att träna ChatGPT/nya Bing Chat. Men nu vill de inte låta andra använda Microsofts arbete.

Det här sätter överlag fingret på hela utmaningen när det kommer till AI-tränande: det är extremt oklart vilken data som har använts. Och inga samtycken varken efterfrågas eller ges innan datan börjar användas.

Microsoft threatens to restrict data from rival AI search tools- Bloomberg News

Microsoft Corp has threatened to cut off access to its internet-search data, which it licenses to rival search engines, if they do not stop using it as the basis for their own artificial intelligence chat products, Bloomberg News reported on Friday.

ChatGPT kommer att bli den vanligaste stressrelaterade sjukskrivningsanledningen under 2023

Vad kommer att leda till flest stressrelaterade sjukskrivningar under 2023 you ask?

Det här.

ChatGPT is down, even for paying Plus subscribers

ChatGPT went down for users across the globe on Monday. The downtime even affected paying subscribers, who are usually able to access the service when it’s over capacity.

Canva rullar ut nya AI-funktioner för att underlätta innehållsskapandet

Vem vill ha AI-funktioner i sina tjänster? ALLA vill ha AI-funktioner i sina tjänster. Nu är det dags för alla innehållsskapares favvotjänst Canva att lägga till AI-skills för att göra det möjligt för användarna att outsourca ännu mer av kreerandet.

Canva vässar sina verktyg – mer AI i innehållsskapandet – Influens.se

Ännu enklare att skapa Instagram-innehåll. Designverktyget Canva, populärt bland innehållsskapare och marknadsförare, lägger till nya funktioner i sin

Roblox släpper sina första AI-skaparfunktioner

Ja, det var väl mest en tidsfråga. Spelplattformen Roblox lägger nu till sina första funktioner som gör det möjligt att AI-skapa innehåll.

Roblox har i sig alltid varit en skapande plattform, för en yngre publik. Så att de nu gör det enklare för sina användare att skapa de byggstenar som behövs i de spel som tas fram känns rätt givet.

Nu pratar vi visserligen inte om en funktion som kan skapa hela spel bara med några textkommandon. Istället så kan plattformens användare dra nytta av Robloxs nya AI-skills för att skapa delelement. Som att skapa texturer på skapade objekt bara genom att beskriva vad de vill ha.

Roblox launches its first generative AI game creation tools

The Code Assist and Material Generator Betas hope to make game creation less tedious.

Adobe lanserar AI-skapartjänsten Firefly

Det fullständigt regnade AI-nyheter i veckan. Som den här. Adobe lanserar Firefly.

Och ja. Det är ChatGPT. Möter Photoshop. Initialt så kommer Adobes nya AI-skills innebära att det går att skapa bilder och ”texteffekter” bara genom att beskriva vad man vill ha. Ungefär det som Canva lanserade i sin kreativitetssvit i veckan. Eller DALL-E, bildskapar-AI:n från Open AI, företaget bakom ChatGPT.

Det är alltså en rätt blygsam start för Adobe. Firefly lanseras dessutom i en testversion, så det finns ännu inga uppgifter om vad tjänsten kan tänkas kosta och i vilka Adobe-produkter den kan upp i.

Men vi kan oavsett konstatera att Adobe inte är sugna på att hamna på efterkälken när det skapande AI-racet nu verkar ha dragit igång på allvar.

With Firefly, Adobe gets into the generative AI game | TechCrunch

Adobe is investing heavily in generative AI, launching a new series of AI models to generate assets like text and images across its products.

Runway lanserar ny modell för att skapa video från text

Det verkar som att de stora AI-företagen har pratat ihop sig om att de ska släppa grejer just den här veckan. Här är ännu en: Runway.

Det handlar altså om ett företag som är betydligt mindre känt än Microsoft och Google, och för den delen Open AI – bolaget bakom ChatGPT. Runways produkt skiljer sig däremot från branschkollegornas just nu.

Grunden är även här text. Du beskriver alltså vad du vill ha genom att skriva det. Men där mycket fokus just nu ligger på att spotta fram text eller bilder så satsar Runway på det som förmodligen är nästa stora AI-område: video. Att via text (ja, eller via röst) beskriva vad du vill ha.

Ja, eller det kommer man kunna göra ”inom de kommande veckorna”. Den nya versionen av Runways AI-modell som presenterades i veckan kommer då att göras tillgänglig.

Inte så att Runway är först med det här – och det är fortfarande… en bit kvar till helt fotorealistiska videos vad gäller Runway – men det är oavsett intressant att följa framväxten på det här området. Nu när vi har lärt oss hur avancerat det kan bli om AI-lösningar hjälper oss med text och bild.

https://www.theverge.com/2023/3/20/23648113/text-to-video-generative-ai-runway-ml-gen-2-model-access

 

Mobilt

Pinduoduo stoppas i Google Play på grund av skadlig kod

Problemen fortsätter för TikTok. Nu har Kinas näst största e-handlare Pinduoduo blivit påkomna med malwarekod i sin Android-app. Något som i sin tur lett till att Google har stoppat Pinduoduo i Google Play. Och Google uppmanar mer eller mindre dem som har installerat appen att avinstallera den.

Vad det handlar om är att Google har hittat kod i appen som utnyttjar ”zero-day-buggar” för att övervaka sina användare. Kort sagt att appen utnyttjar säkerhetsluckor i Android som Google ännu inte har hunnit täppa till.

Det som är intressant i sammanhanget är att Pinduoduo mer eller mindre är en helt kinesisk historia. Även användningsmässigt. Och Google Play finns inte i Kina – eftersom Googles tjänster är helt förbjudna i landet. Det enda sättet att installera Android-appar är via tredjepartsappbutiker.

Det är alltså inte i Google Play-versionen som Google har hittat den skadliga koden, men Google stoppar nu ändå Pinduoduos app ”av säkerhetsskäl medan [Google] fortsätter sin utredning”.

Så vad tusan har då TikTok med det här att göra?

På torsdag är det dags för TikToks VD Shou Zi Chew att frågas ut i ett utskott i det amerikanska representanthuset. Temat är hur TikTok skyddar amerikaners data från att hamna i kinesiska regimens händer. Ja, datahanteringen överlag, men i praktiken är det Kina-oron som utfrågningen handlar om.

Vi kan utgå från att Chew kommer att säga ”TikTok är inte en kinesisk app”, ”Bytedance är inte ett kinesiskt bolag” och liknande i varannan mening. Men misstron är som bekant rätt stor både i USA och i EU. Allt fler politiker, myndigheter och andra statliga organ förbjuder TikTok i jobbenheter bara baserat på oron att Kina sitter och lyssnar på allt som användare gör. Och kan använda TikTok som påverksansplattform.

Pinduoduo-beskedet från Google idag kommer kort sagt vid sämsta möjliga tidpunkt för TikTok.

(Och vi kan anta att en och annan kommer att spekulera i att Googles timing kanske inte var helt… slumpmäkssig.)

Google flags apps made by popular Chinese e-commerce giant as malware | TechCrunch

Several apps made by Chinese e-commerce giant Pinduoduo were flagged as malicious and dangerous by Google.

Microsoft hoppas få EU:s hjälp att släppa en egen appbutik för Android och iOS

Uppgifter om en ny satsning från Microsoft: en appbutik. En specifikt för mobilspel, dessutom. Så långt kanske inte så konstigt – Microsoft har ju sin Xbox-plattform. Men lite mer överraskande är var Microsoft planerar att släppa den: för Android och iOS.

Android har för externa appbutiker. Du måste alltså inte köpa och ladda ner appar från Google Play (även om de flesta förstås gör det). På iOS-sidan är det däremot totalmonopol. Det är one appbutik to rule them all som gäller: Apples egen.

Det innebär att ingen annan appbutik tillåts i iOS. (Det enda undantaget är WeChat i Kina – because utan WeChat så kommer Apple inte kunna sälja mobiler i det landet.) Det innebär dessutom att appar heller inte får agera ”som att de vore en appbutik”. Det innebär bland annat att en en app inte får ha stöd för att exempelvis ladda ner spel. Eller ens strömma spel över internet via den här sortens app.

Flera som har försökt övertyga Apple om att tillåta en app där användare sedan kan strömma spel har fått nobben. Spelen måste släppas som fristående appar, en och en.

Så varför tänker Microsoft försöka igen? Svaret stavas Digital Markets Act. En av EU:s stora techregleringslagar. Där en av sakerna som ingår är att ”gatekeepers”, som Apple och Google med sina operativ, måste tillåta tredjepartsappbutiker.

Vi vet ännu inte exakt hur DMA kommer att fungera i praktiken, men just (de facto) appbutiksmonopolet i respektive plattform är en sak som kommer att punktmarkeras ordentligt. Både av EU och företag som vill slå sig in med egna appbutiker i Android och i iOS.

Microsoft banks on regulations to build a mobile games store | TechCrunch

To break Google and Apple’s app store duopoly, Microsoft is now preparing to build its own mobile games store, banking on upcoming regulations.

 

Ekonomi och finans

Microsoft arbetar på kryptoplånbok för Edge

Microsoft storsatsar på sin webbläsare Edge just nu. Den har inte bara fått nya AI-funktioner, och djupare kopplingar till sökmotorn Bing, utan den får snart en ny plånbok. En kryptoplånbok.

Ja, eller ”snart” vet vi i och för sig inte. Informationen om den nya plånboken kommer inte via något officiellt besked från Microsoft, utan via kodgrävande som har avslöjat funktionen En funktion som dessutom ska ha testats internt ”de senaste månaderna”.

Det är ett rätt intressant drag från Microsoft. Dels för att krypto som bekant har haft det lite tufft senaste året (som världsekonomin i stort) och dels för krypto fortfarande är lite kontroversiellt.

Men oavsett så är det ännu ett steg mot att göra krypto – och andra blockkedjebaserade funktioner – än mer mainstream.

Microsoft is building a cryptocurrency wallet into its Edge browser

Microsoft is adding a cryptocurrency wallet to its Edge browser just as the crypto market has been imploding. The controversial feature has appeared in internal builds of Edge recently.

 

Övrigt

Microsoft börjar testa nya samarbetstjänsten Loop

Microsoft har – lite oväntat – blivit den absolut hetaste techjätten 2023. Anledningen stavas förstås Open AI, det företag som Microsoft först investerade i 2019. Företaget som står bakom ChatGPT, den just nu trendigaste AI-lösningen. Nu smider Microsoft vidare med sitt varma järn i och med lanseringen av Loop.

Loop är – nästan lite oväntat – inte en ny AI-tjänst. Ja, inte primärt en AI-tjänst åtminstone. Istället är Loop en ny samarbetshubb för Office-paketet (ja, eller 365 som programsviten numer heter).

Jag ska inte säga att jag har full koll på exakt hur Loop fungerar i praktiken, men tanken är oavsett att den nya funktionen ska göra det enklare att samarbeta och dela dokument inom Microsofts ekosystem.

Grunden är samarbete, med självklara funktioner som att flera kan samarbeta på ett dokument samtidigt. Det är också möjligt att dela dokument mellan olika verktyg och dra in olika typer av innehåll på en samlad samarbetsplats.

Men det coolaste med Loop är de ”delningsbara komponenterna”. Exemplet som ges är att man dra in ett kalkylark som en Loop-komponent i ett meddelande i Teams eller ett mejl i Outlook och sedan skicka till någon annan. Det är sedan möjligt att redigera kallykladet direkt i meddelandet eller mejlet. Och ändringen slår igenom överallt där komponenten har delats.

Artikeln har en genomgång av andra funktioner som är del av Loop (och ja, självklart finns det AI-inslag), så kolla här nedan om du är intresserad av att veta mer.

Det återstår som sagt att se hur det här funkar i praktiken. Vi pratar trots allt om Microsoft. Det brukar innebära att funktionerna kommer ha Microsoft-faktorn som inbyggd feature. Att funktionerna med andra ord är snäppet bökigare än de skulle behöva vara. Men håller tummarna för att det är rätt nära det som Microsoft säljer in.

Loop släpps nu som öppen beta, så vem som helst ska kunna testa.

Som artikeln konstaterar så är det här en vidareutveckling av Microsofts Fluid. Men det jag spontant kom att tänka på – utan att jag vet varför är… Wave. Googles försök att helt förändra hur vi samarbetar kring och delar information och dokument. Den tjänst som ingen förstod. Inte ens Google själva, vad det verkade.

You can now try Microsoft Loop, a Notion competitor with futuristic Office documents

Microsoft is launching its Loop public preview. Loop is a Notion-like project and task management hub with a futuristic Loop components feature.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *