Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Sociala medier
Twitter Blue rullas ut globalt
Det tog fyra månader, men nu trycker Twitter på stora Blue-knappen. Twitters betalabonnemang rullas ut globalt, efter lanseringen i Europa för någon månad sedan.
Dessutom öppnar nu Twitter ansökningarna till den grå bocken. Den som i Twitters värld betyder att ett konto representerar någon form av officiell regerings- eller myndighetsfunktion. Eller någon form av internationell organisation. För att ansöka krävs verifiering med ett ”government ID” (lite oklart om det betyder nationell ID-handling eller ID-handling som bevisar att man representerar det organ man säger sig representera) samt en officiell organisationsmejladress.
Det blir kort sagt intressant att se hur det går för Musks plan att hälften av Twitters intäkter inom några år ska komma från prenumerationer. Med tanke på att Twitter i praktiken inte har sagt flaska om hur det går med prenumerationssäljet så gissar jag att det betyder… att det inte går så bra. Det brukar vara så när techbolag inte pratar om tjänster som de lanserar med buller och bång.
Och så den vanliga observationen när vi pratar Twitter-nyheter. Den här gången kom beskeden via dels Twitters Blues eget Twitter-konto och via Twitter Safetys Twitter. Twitters officiella konto har fortfarande bara tweetat två gånger sedan 10 december. Och det var snart två månader sedan senaste livstecknet.
Twitter Blue subscriptions are now available worldwide
Twitter Blue subscriptions are now available around the world.
Twitter börjar testa verifiering med nationella ID-kort
Bra grej från Musk-Twitter till sist: tjänsten har nu börjat testa verifiering via nationella ID-kort.
Mindre bra: precis som Meta så gäller den verkliga verifieringen bara för betalande användare.
Twitter testing government ID-based verification, new screenshots show | TechCrunch
Adding a photo ID and selfie requirement to Twitter Blue’s verification process could help to fight against impersonation.
Nya Twitter-konton behöver nu bara vänta 30 dagar innan de kan skaffa Twitter Blue
Det har varit lugnt med nyheter från Twitter de senaste veckorna (eller så har AI-nyheter trängt undan allt annat), men i veckan tog det fart igen. Som beskedet att Twitter nu lanserar sin prenumerationstjänst Blue globalt. Och i samband med det så ändrade Twitter även på några andra saker kopplade till just Blue.
Här är en av dessa förändringar: nyskapade Twitter-konton behöver nu bara vänta 30 dagar innan de kan skaffa Blue, ned från 90 dagar.
Den gränsen infördes i samband med att Musk återlanserade Blue och gjorde det möjligt att köpa sig till verifieringsbocken. Helt otippat ledde det till att en massa konton skapades bara för att kunna använda den upplevda tyngden i den blå bocken till att spamma och blåsa andra Twitter-användare.
Det gjorde att Twitter tvingades dra i paniktofsen och stänga ned Blue under en period. När tjänsten öppnades igen så var en av förändringarna att nyskapade konton var tvungna att vänta 90 dagar innan de fick Blue-tillgång. Den gränsen sänks nu alltså till 30 dagar.
Och det skulle kunna betyda att Twitter inte längre har något – eller väldigt litet – problem med skräpkonton numer. Det skulle också kunna betyda att.. väldigt få (relativt sett) har skaffat Blue och att Twitter därför måste göra nästan allt de kan för att försöka på upp prenumerationssiffrorna.
Jag vet vilket av alternativen jag tror på.
New accounts now have to wait only 30 days for Twitter Blue | TechCrunch
Twitter changed its terms so that new accounts will now have to wait for only 30 days to subscribe to Twitter Blue instead of 90 days.
Twitter dödar den gamla verifieringsbocken 1 april
Sitter du med en verifieringsbock av den gamla skolan på Twitter? Alltså den som gällde fram till dess Elon Musk tog över och som man inte kunde köpa sig till? Trist för dig i så fall. Nu har Twitter delat sista förbrukningsdatum för den: 1 april i år.
Redan när Musk sjösatte det nygamla Twitter Blue-abonnemanget så sa han att den gamla bocken skulle försvinna. Däremot visste ingen när det skulle ske. Förrän nu, alltså.
Musk har hela tiden avfärdat det gamla utdelandet av verifieringsbockar som ”korrupt och meningslöst” och att det var ett system som delade upp användarna i ”lords and peasants”. Så Musk ersatte det med… ett nytt sätt att dela upp användare i lords and peasants när det kommer till att verifiera sin identitet – de som betalar och de som inte betalar.
Det intressanta blir att se vad som nu händer med många av som har haft den gamla blåbocken, men som sagt att de inte tänker betala för att ha kvar den (Stephen King är väl den som grälat mest med Elon i frågan). Det är ett inte helt riskfritt och smart drag för Twitter som tjänst.
Ja, om det nu blir av, alltså. Elon har ju med all önskvärd tydlighet visat att han inte är den som inte kan backa från ett löfte i tid och otid. Särskilt med tanke på det aktuella sistadatumet.
Twitter will kill ’legacy’ blue checks on April 1 | TechCrunch
Twitter will start removing legacy blue checkmarks on April Fools Day in the hopes of bumping Twitter Blue subscriptions.
Twitter arbetar på funktion så att man kan… gömma den blå verifieringsbocken
Ha. Det definitiva beviset på att Twitters blå verifieringsbock definitivt inte längre är vad den en gång var. Kodgrävande har visat att Twitter arbetar på en ny inställning som gör det möjligt att… gömma verifieringsbocken.
Twitter Blue Users Could Soon Hide ’Badge of Shame’ Amid Heavy Trolling
Twitter could soon let its paid Twitter Blue subscribers choose if they wish to keep their blue ticks on their profiles or hide it. Regardless of what users choose, all Twitter Blue users are expected to still be able to utilise the special features that come bundled with the blue tick, including longer tweets and the option to edit posts.
Elon Musk pressmejl autosvarar nu med bajsemoji
Elon Musk. Fem år.
Twitter’s press email now auto-responds with a poop emoji
Twitter’s press@twitter.com address now automatically responds to every message with a poop emoji.
Twitter Blue har bara dragit in 11 miljoner dollar via mobilen de första tre månaderna
Hur går det för Twitters betalabonnemang Blue? Ja, det är en bra fråga. I veckan tryckte Twitter på stora Blue-knappen och lanserade till sist prenumerationen globalt. Men vi vet däremot inte särskilt mycket om hur det har gått så här långt. Men appanalysföretaget Sensor Tower har gjort uppskattningar och kommit fram till att det…. nog inte går jättebra.
Enligt Sensor Tower så har Blue 385 000 prenumeranter via iOS och Android och 246 000 av dem kommer från USA (det land som har haft tillgång till tjänsten längst). Totalt ska Blue ha dragit in 11 miljoner dollar mobilvägen. Alltså via prenumerationer som startats i Twitters iOS- eller Android-app.
Eftersom Twitter erbjuder en rätt stor rabatt om an väljer att starta sin prenumeration direkt via Twitters webb (i och med att man då slipper det appbutikspåslag som Twitter lägger på för att täcka upp det som Google och Apple vill ha) så lär det förmodligen fattas hyfsat mycket, både gällande användare och intäkter.
Men frågan är förstås hur stort tappet är. Spontant skulle jag gissa att de flesta som hoppat på Twitter Blue inte har tokdålig ekonomi och därför har valt att prenumerera via apparna istället för via webben, för att det helt enkelt är smidigare. Så jag skulle bli förvånad om antalet prenumeranter som kommer webbvägen är fler än apprenumeranterna. Skulle inte tro att de ens är lika många.
Vi vet heller inte hur stor del av intäkterna som är årsabonnemang och hur stor del som kommer från månadsprenumerationer. Vi vet med andra ord inte hur stor del av de 11 miljonerna som varit intäkter som trillar in en gång om året och hur stor del som är månadsåterkommande pengar in på Twitters bankkonto.
Men säg att vi dubblar summan när vi lägger till webbprenumeranterna så landar vi på 22 miljoner. Det tror jag är högt räknat, men nu när Twitter har öppnat Blue för alla länder så kanske det är där vi landar per kvartal (Twitter började med de länder där de är stora, så det lär inte bli en hockeyklubba för intäkterna när Blue nu släpps globalt). Det innebär 88 miljoner dollar per år. Säg 100 miljoner bara för att det är en jämn och fin siffra.
Det är förstås en hysteriskt stor summa. Men inte hysteriskt stor i det här sammanhanget. Faktum är att det är en summa som tvärtom är lite av en droppe i havet för en tjänst i Twitters storlek. Elon kommer med andra ord behöva jobba hårt med att charma tillbaka annonsörerna som han har skrämt bort. Och det snabbt som bara den.
Twitter Blue relaunch has made just $11M on mobile in its first 3 months | TechCrunch
Twitter Blue has helped the microblogging network generate around $11 million globally from mobile users since its relaunch in December.
Sök/SEO
Bing lägger till AI-Stories i sökresultatet
Kommer ni ihåg Stories? Det hetaste formatet innan kortvideon kom och förstörde festen? Nu tycker Microsoft att det är dags att sparka liv i formatet igen. Den här gången i Bings sökresultat.
Ja, okej. Stories är förstås långt ifrån dött. Lever och har hälsan. Men det är alltså en Stories-funktion som nu flyttar in i Bing. Eller åtminstone testas.
Vad det handlar om är en mashup mellan Googles featured snippets (a.k.a. första träffen numer), ChatGPT och Stories. Vissa sökningar hos Bing ger nu ett AI-skapat multimedialt svar – även utanför Bings nya ChatGPT-sökfunktion. Som en vanlig sökträff alltså.
Det här lär bli allt vanligare, inte minst nu när Google lite sömndrucket börjar jaga ikapp på AI-söksidan. Google har ju jobbat mot det här rätt länge vid det här laget – att Google svarar på allt fler frågor direkt i sökresultatet, utan att länka till en sajt för svaret.
Bing’s showing ”AI-generated stories” in some search results
Microsoft is adding a box with ”AI-generated stories” to the top of some search results and also using generative AI to add information to its knowledge boxes.
Detajlhandel/e-handel
Amazon säger upp ytterligare 9000
Ni vet hur Meta i slutet av förra året sa upp 11 000 människor? Och hur Amazon sedan kontrade med att sparka 18 000 i början av året? Vilket gjorde att Meta i förra veckan gick ut med att de ska sparka ytterligare 10 000 – bara för att bräcka Amazon? Nu kontrar Amazon igen. Ytterligare 9000 får gå.
In your face, Mark!
Även den här gången är det främst människor från andra verksamheter än e-handeln som berörs. Områden som HR, AWS, annonsaffären och Twitch. Det känns med andra ord som att vi fick anledningen till förra veckans abrupta besked att Twitch-VD:n slutar efter sisådär totalt 16 år.
Så ja. Amazon är nu värre än Meta igen. I antal människor. Men andelsmässigt ligger Meta ljusår före. Den nya totalen 28 000 motsvarar 9 % av alla anställda inom Amazons centrala koncerndelar eller 1,8 % av Amazons totala personalstyrka, inklusive logistikarbetarna.
Amazon’s latest layoffs cut 9,000 more jobs in divisions including Twitch and AWS
Amazon is laying off another 9,000 workers, according to a memo to employees CEO Andy Jassy sent to staff on Monday. These layoffs add to the 18,000 job cuts that were already announced.
Panera Bread börjar använda Amazons handskanningsteknik
För ett par år sedan presenterade Amazon sin teknik som identifierade kunder via händerna. Håll handflatan över en läsare för att betala, alltså. En kontaktlös teknik som var helt i pandemitiden.
Amazon har testat handläsningstekniken i några av sina egna butiker, men har även öppnat tekniken för andra. Det så här långt mest långtgående exemplet var när en sportrarena i Amazons hemstad Seattle installerade lösningen för att hantera biljettinsläppet.
Däremot har det inte varit drösvis med handlare som har hakat på erbjudandet att investera i Amazons teknik. Nu är det dags för den förmodligen första att börja testa: Panera Bread, en restaurang- och matkedja (nej, jag hade inte heller hört talas om den innan den här nyheten släpptes). Okej, inte en handlarehandlare. Men hej.
Kort sagt blir det nu möjligt att betala med handen i några av Panera Breads restauranger. Men inte bara det. Del i tekniken är också att kunder kan koppla Panera Breads medlemskap till sitt Amazon-konto och därmed samla poäng även hos e-handelsjätten.
Som sagt. Det har inte gått tokbra för Amazon när det kommer till att få andra att installera deras teknik. Förmodligen mycket därför att, tja, det är Amazon. En konkurrent för många. Eller förmodligen för de flesta. Men att Amazon ändå satsar visar dels att de hoppas att deras butikslösningar ska kunna bli en ny AWS (en intern kostnad som förvandlas till en extern intäktskälla) och dels att Amazon väldigt gärna vill fortsätta bort från e-handeln.
Att primärt bli en infrastruktur snarare än ett e-handelsföretag med konsumentgränssnitt.
Panera Bread will let you pay using Amazon’s palm-scanning tech
Amazon has announced that its Amazon One payment technology will be deployed at Panera Bread locations around the US, allowing customers to pay for their purchases by scanning their palms.
Levi’s börjar testa AI-skapade modeller
Dags för Levi’s att börja experimentera med AI. Som alla andra just nu. Men Levi’s fall handlar det inte om att ta fram lösningar som kan göra det möjligt för andra att skapa, utan att använda AI-skapade modeller för att visa upp sina produkter, istället för mänskliga modeller.
Levi’s argumenterar att det handlar om saker som mångfald och hållbarhet, vilket förstås är sant. Men den främsta anledningen lär helt enkelt vara pengar. Om Levi’s kan spotta ur sig ”modeller” på löpande band – dessutom skräddarsydda för olika marknader och målgrupper – så kan de spara en hel massa pengar.
Nu är Levi’s inte först att testa och använda datorgenererade modeller, men den stora skillnaden nu är hur avancerade lösningarna börjar bli. En förlängning av det här lär kunna bli ännu bättre lösningar för att visa hur kläderna kommer att se ut på kundernas egna kroppar. Att alltså ”skanna in” sig själv inte bara i stillbild, utan också för att kunna se hur kläder ser ut på den egna kroppen när man rör sig.
Levi’s to test AI-generated models
The clothing brand said the move to supplement humans with AI models supports its diversity and sustainability efforts.
Strömmade medier
Netflix siktar på att släppa 40 spel under 2023
Hur går det för Netflixs spelsatsning? Ja, det är en bra fråga. Men Netflix tänker åtminstone fortsätta satsa ett tag till. Netflix kommer att släppa 40 nya titlar för sin speltjänst under 2023. Dessutom ska strömningsjätten ha ytterligare 70 ”under utveckling tillsammans med sina partners”.
Kanske än mer intressant: Netflix in-house-spelstudie arbetar på 16 spel. 16 egna Netflix-spel, alltså.
Totalt sett har Netflix släppt 55 spel som är tillgängliga inom ramen för de vanliga Netflix-abonnemangen sedan speltjänsten släpptes i november 2021. Netflix håller alltså ett rätt stadigt tempo när det kommer till att fylla på med nytt spelinnehåll.
Men frågan är som sagt var hur aktiv Netflixs användare är när det kommer till just spelen.
I samband med senaste kvartalsrapporten så visade det sig lite oväntat att Netflixs användarsiffror hoppat upp mer än väntat efter ett 2022 som annars mest var tråkigt för Netflixs aktieägare.
Det blir intressant att se om vi får skarpa siffror på det faktiska Netflix-spelandet.
Netflix plans to release 40 more games this year, will add Monument Valley in 2024 | TechCrunch
Netflix has announced that it has 40 games slated for launch this year and has 70 in development with its partners.
Fortnite vill ta upp kampen med Roblox
Epic Games, studion bakom bland annat Fortnite, vill nu ta upp kampen med spelplattformen Roblox. Mer specifikt genom att kopiera Roblox skaparfunktionalitet. Att det alltså blir möjligt för användarna att skapa egna spel, utan att behöva kunna programmering.
Det intressanta med Epics drag är att de inte planerar att ta fram en ny, separat tjänst för det här ändamålet. Istället tänker de göra det möjligt… inuti just Fortnite.
Med andra ord tänker sig Epic att Fortnites roll ska breddas ytterligare. Och göra onlinespelvärlden till en spelbyggarplattform.
Unreal Editior är namnet på den nya byggfunktionen. Som namnet avslöjar förstås byggd på Epics spelmotor Unreal.
Men det är inte bara Fortnite-spelarnas kreativitet som Epic är ute efter. Vi kan tänka att Epic också är sugna på Robloxs relativt sätt yngre användare. Ett försök att säkra återväxten, alltså.
’Fortnite’ developer Epic Games wants to take on ’Roblox,’ and brands should pay attention – Tubefilter
’Fortnite’ is getting a creation tool via the Unreal Engine. The move allows Epic Games to compete with ’Roblox’ and its metaverse ambitions.
IoT – internet of things
Open AI investerar i robotföretag
Intressanta uppgifter. Open AI, företaget bakom världens just nu hetaste AI-chattbot ChatGPT, har investerat 23 miljoner dollar i företaget 1X.
Så varför tycker jag då att det här är intressant? Därför att 1X:s produkt är en ”människoliknande robot”. Och vi pratar inte om en robot som Spot eller Atlas från Boston Dynamics – alltså robotar som springer och hoppar – utan robotar som mer handlar om att, tja, löpande band.
Åtminstone enligt den video som delas på en 1X-produkt, där robotarmar kan öppna plastomslaget till en karamell. Alltså rätt finkornigt interaktion med ett fysiskt objekt som är så enkelt för de flesta människor, men som är svårt att få robotar att göra.
Så ett företag som är bra på att skapa smarta AI-algoritmer för digitala tjänster och ett företag som skapar smarta robotar för den fysiska världen. Kan bli ett intressant partnerskap.
For Smarter Robots, Just Add Humans
Autonomous machines are still too clumsy for delicate tasks. But humans can operate mechanical arms from afar, turning physical labor into remote work.