Kategorier
Sociala medier Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 14 2023 – del 2

Facebook Messenger får stöd för multispelande. Australien förbjuder TikTok i regeringsmobiler. Linkedin börjar med rekommenderade inlägg. Substack släpper Twitter-kopia. Spotify skrotar sin Clubhouse-kopia.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Meta torpederar sitt nya kundtjänstteam innan det har kommit igång

Meta tampas vid det här laget med Amazon om titeln som det techbolag som har sparkat flest. I båda fallen pratar vi om antal en bit över 20 000 de senaste månaderna.

I båda fallen har uppsägningarna slagit olika hårt i olika delar av organisationen, men för båda företagen så har de generellt sett slagit rätt brett. I Metas fall har det bland annat drabbat kundservicen, enligt uppgifter från CNBC.

Och? kanske du tänker nu. Det är ju inte direkt så att Meta har aceat just kunddialogen. Faktum är att det snarast har handlat om det omvända. Men det här är signifikant – och ironiskt – av två anledningar.

Den ena är att Meta i så fall har sänkt den kundtjänstorganisation som företaget började bygga upp förra året – när de insåg att det trots allt kan vara bra att hålla sig väl med sina kunder. Den andra är: Meta Verified. Metas nyligen sjösatta betalabonnemang.

Som hörs på namnet så tänker sig Meta att det enskilt starkaste införsäljningsargumentet för Meta Verified är att ett konto kan bli just verifierat och därmed få den eftertraktade blåbocken. Men frågan är om det inte är en helt annan del av erbjudandet som lockar desto mer: möjligheten att faktiskt få komma i kontakt med Metas kundtjänst.

Okej, nu är Meta Verified bara lanserat i liten skala i USA. Men det är oavsett ironiskt att Meta nu ser ut att kapa den del av Meta Verified som kanske är det som skulle kunna locka flest prenumeranter.

Who you gonna call?

Inte Metas kundtjänst vad det verkar. Nu heller.

Meta’s layoffs are reportedly ’gutting’ its new customer service teams

Meta’s company-wide layoffs have affected the customer support teams that service creators, businesses, and group admins across Facebook and Instagram, according to a report from CNBC.

Facebook Messenger får stöd för multispelande

Ett… inte helt givet tillägg i Facebook Messenger. Användare får nu möjlighet att spela spel med varandra. Ja, med flera vänner än bara en i taget, alltså. Under videosamtal.

Så med andra ord tänker Facebook att folk ska vara sugna på att prata med varandra (och/eller förnedra varandra) medan de spelar spel.

Och… ja, det är det.

Facebook vill verkligen bli en spelplattform på egen hand, men än så länge har det gått… sådär. I höstas skrotade Facebook sin fristående Gaming-app och har sedan dess försökt övertyga människor att istället spela spel inuti själva Facebook. Eller Messenger.

Återstår att se om multispelarinitiativet blir en hit. Mitt stalltips är väl dock att det kommer att gå… sådär.

Facebook Messenger now lets you play multiplayer games during video calls

Facebook just announced it is implementing multiplayer games into the video call feature within Messenger. This functionality allows you to converse with friends and family as you choose from 14 available titles, including old favorites and brand-new releases. The service is available for iOS, Android and web users.

Meta siktar på att ha AI-tjänster för att skapa annonser på plats mot slutet av året

Bortsett från att Metas AI-chef var snabb att dissa ChatGPT som ”inte särskilt imponerande” så har Meta – till skillnad från Google och Microsoft – inte visat upp särskilt många konkreta exempel på att de också tänker hoppa på skapar-AI-tåget. Men i en intervju i veckan så gick Metas produktchef Chris Cox ut med att företaget arbetar på en AI-tjänst – för att skapa annonser.

Nu lär det förstås inte stanna där – och Meta är inte först ut med det här (Google har redan dunkat in AI-smartness för att hjälpa till att skapa annonser – men det är ändå signifikativt att Meta går ut och pratar om en AI-lösning för annonser som kommer först mot slutet av året. Förmodligen. Nog. Kanske.

Med andra ord handlar det mycket om att Meta vill förmedla två budskap. Det ena är att ännu en gång påminna världens om att det kommer skithäftiga AI-funktioner från Meta – nån gång längre fram. Den andra, och den mest relevanta, är att Meta kommer att kasta AI på sin annonsverksamhet. Meta kommer alltså kunna skapa skithäftiga och galet träffsäkra annonser åt sina annonsörer. Nån gång. Längre fram. Förmodligen. Nog. Kanske.

Huvudmålgruppen för den sistnämnda utfästelsen är med andra ord inte Metas annonsörer – utan Metas aktieägare.

Meta wants to use generative AI to create ads | TechCrunch

Meta’s CTO said the company wants to use generative AI to create ads, and it wants to debut this tech by the end of this year.

TikTok

Australien förbjuder TikTok i regeringsmobiler

And another one. Fler TikTok-förbud. För några veckor sedan förbjöd Nya Zeeland TikTok i mobiler som tillhör parlamentspersonal och nu är det dags för grannlandet Australien att göra ungefär samma sak.

I Australiens fall så handlar det om jobbmobiler som tillhör anställda inom landets federala regering. Förbudet kommer att kicka in ”så snart det går”.

Och precis som i de flesta länder som har infört förbud så är det inte ett totalt förbud, ens för den utpekade målgruppen. Undantag kan ges på ”individnivå” och med ”lämpliga säkerhetsfunktioner på plats”.

Så med andra ord: TikTok är en jättefarlig app som hotar Australiens nationella säkerhet och som absolut inte får användas. Om det inte är för att kommunicera med unga väljare.

Australia bans TikTok on federal government devices | CNN Business

Australia has joined other Western countries in banning the use of TikTok on government devices as the Chinese-owned video app comes under increasing pressure over claims it presents a security concern.

LinkedIn

Linkedin börjar med rekommenderade inlägg (och ett par nyheter till)

Dags för nyheter från LinkedIn! Och när jag läste vad det bjuds på den här gången så…

…var jag på allvar tvungen att kolla datumet på artikeln.

Min första tanke var att min RSS-läsare hade buggat och börjat visa gamla artiklar. Men så var alltså inte fallet. Ja, eller eftersom Linkedin kör med femårsplaner för sina funktionsutrullinngar så är det inte omöjligt att några medlemmar har haft de här funktionerna ett tag. Med andra aldrig hinner få dem innan de försvinner.

But anyho.

Det här är det som enligt LinkedIn är nytt på LinkedIn den här gången (spoiler alert: ”matter” är LinkedIns go to-ord just nu, tydligen):

”Orientera ditt flöde runt det som betyder mest för dig”

Ja, den meningen låter lika konstig på engelska. Men nu ska vi få ännu mer personliga flöden. Säger LinkedIn. Det kommer bland annat innebära ”större vikt på ämnen som är intressanta för dig professionellt”. Exempel som ges är att vi kommer att se fler inlägg från ”de människor som betyder mest för dig” och ”från experterna du litar på” (som enligt LinkedIn är de sidor och människor du följer).

Så långt allt väl – annat än att frågan är… vad skillnaden egentligen är jämfört med nu. Det som är lite röd flagg är att två exempel som lyfts på att vi kommer att se fler innehåll från våra kontakter är ”när de når professionella milstolpar” eller ”när det finns en chans att visa stöd eller återuppta kontakten med dem”. Såååå… allt det här betyder att vi kommer att få se fler inlägg om att folk byter jobb?

Kanske största varningsflaggan: ”Om någon i ditt nätverk gillar ett inlägg eller kommenterar på det så kommer vi att inkludera det inlägget i ditt flöde om det är relevant FÖR DIG”. Och ja. LinkedIn kursiverade de sista två orden. LinkedIn säger att definitionen här är ”om det hjälper dig få kunskap eller förmågor som du känner ger värde professionellt”. Med tanke på att LinkedIn förmågor att identifiera ”kvalitet” så här långt har varit lite… sådär så, ja, well…

Rekommenderade inlägg

Jajamensan! Nu gör LinkedIn som alla andra plattformar och trycker in inlägg från konton som du inte följer. Och även här känns det lite som… vad är skillnaden jämfört med nu?

Det som skulle kunna vara nytt här är att det tydligen ska fungera åt båda håll: inte bara att du kan få se innehåll från konton du inte följer, utan att ditt innehåll kan rekommenderas för andra utanför ditt nätverk.

Känner jag LinkedIn rätt så kommer det dock i praktiken innebära att LinkedIn dunkar ut random inlägg från de riktigt stora profilerna på plattformen lite random. LinkedIn har ju som bekant ett rätt litet intresse av att ta fram funktioner för the little innehållsskaparpeople. Jag blir dock gladeligen motbevisad här.

Utöver det så vässas sökfunktionen och vi får nya manuella sätt att hjälpa algoritmen att förstå vad vi vill och inte vill se i flödet.

Dessutom lyfter LinkedIn igen sin nya AI-konversationsstartarfunktion Collaborative starters (a.k.a. LinkedIns redaktionella team kommer att använda ChatGPT för skriva ihop LinkedIn-inlägg så att de själva slipper. Därefter kommer LinkedIn bjuda in ”kunniga experter” att skapa gratisinnehåll åt LinkedIn baserat på det gratisinnehåll som LinkedIn har fått från ChatGPT).

LinkedIn’s New Personalized Features & Enhanced Search

LinkedIn announces new features, including Suggested Posts, tailored content, and advanced search tools.

Snapchat

Snapchat lägger till fler säkerhetsfunktioner i sin AI-chattbot

När Snapchat nyligen la till sin egen ChatGPT-bot så dröjde det – helt otippat – bara dagar innan boten blev påkommen med att spotta ur sig saker som… inte var helt i linje med Snapchats värderingar. Samma sak som hänt de flesta motsvarande chattbotar, men i Snapchats fall så finns det en rätt stor skillnad: den överlag lägre åldern bland användarna.

Därför har Snapchat gjort som de flesta andra som drabbats av chattbotar som kör ned i åsiktsträskdiken: lagt till fler begränsningar vad gäller var en chattbot får söka information och hur den får svara.

Det betyder att Snapchats ChatGPT kommer att ”få reda på användarens ålder” och sedan ”svara på lämpligt sätt utifrån åldern”.

Dessutom kommer Snap även att låta minderårigas vårdnadshavare få ta del av mer information om hur barnet interagerar med chattboten – och hur ofta.

Snapchat adds new safeguards around its AI chatbot | TechCrunch

Snapchat is launching new tools including an age filter and insights for parents to improve its AI chatbot experience.

Övrigt sociala medier

Kiwi är BeReal för musik

Såja! Nu snackar vi! Kiwi! BeReal – fast för musik!

Så med andra ord: istället för att appen uppmanar sina användare att dela en random bild från verkligheten så förväntar sig Kiwi att du erkänner för dina vänner vilken som var den senaste låten du spelade.

Ja, så länge som du kör Spotify, Apple Music eller Deezer. Men de flesta kör väl någon av de två första så ett mindre problem.

Nu finns det förstås andra sätt att hålla koll på sina vänners musikvanor, men jag gillar verkligen upplägget.

This App Is BeReal but for Music

Kiwi lets you share your most recently played song with your friends once a day.

Substack släpper Twitter-kopia

Vem vill vara Twitter nu när Elon Musk har kaosat till tjänsten snudd på bort om all räddning? ALLA vill vara Twitter. Nu är det dags för ännu ett företag att ta fram en egen Twitter-tjänst. Och den här gången handlar det om… nyhetsbrevstjänsten Substack…

Efter att tidigare ha lanserat en egen direktmeddelandetjänst så är det nu dags för Notes. En funktion som heter precis samma sak sowm Instagrams light-Twitter-funktion. Och som är ganska precis som ett gammalt hederligt… socialt medium. Ett klassiskt Facebook-flöde om man så vill. Eller Twitter.

Och innehållsmässigt så går det att dela ungefär precis vad som helst här. Inklusive saker som bilder och länkar till annat innehåll.

Så visst. Det i sig är inte unikt för Twitter. Men det är timingmässigt svårt att inte dra paralleller till just Twitter. Inte minst som att vi pratar om en målgrupp, nyhetsbrevsskapare, som förmodligen ligger närmast just Twitter när det kommer till val av social plattform. Definitivt de som har någon form av nyhets- eller opinionsinnehåll.

Precis som de flesta sociala plattformar nuförtiden så kommer Notes bestå av två flöden: Home och Subscribed. Där den första alltså är det flöde som fokuserar på rekommenderat innehåll från konton (eller här: nyhetsbrevsskapare) som du inte följer/prenumererar på medan Subscribed alltså visar innehåll från de nyhetsbrev du prenumererar på.

https://mashable.com/article/substack-notes-feature

Lagförslag i Utah begränsar hur länge minderåriga får använda sociala medier

Med tanke på hur mycket USA ogillar Kina så är det lite förvånande hur gärna de kopierar landets inställning till sociala medier. Först förbudshotet mot TikTok, på klassiskt Kina-manér, och nu: ett ”utgångsförbud” för minderåriga. I sociala medier.

Det är ett lagförslag i Utah som från och med 1 mars nästa år är tänkt att begränsa den tid som minderåriga får använda sociala medier. Mer specifikt handlar det om att sociala plattformar måste bygga in spärrar som stoppar minderåriga från att använda tjänsterna mellan 22.30 och 6.30. Hela natten alltså. Och det är ingen skillnad på vardagar och helger.

Dessutom ska plattformarna lägga in funktioner så att föräldrar har tillgång till barnens sociala medier. Det går nämligen att stänga av den här funktionen – men det är bara vårdnadshavare som ska kunna inaktivera funktionen – eller ändra i den.

Och med minderåriga här så pratar vi om alla åldrar upp till 18 år.

Nu är det inte så att Utah är ensamma om det här. Och det finns förstås redan liknande funktioner redan – även i väst. Men det här är den absolut mest långtgående inskränkningen jag har sett – utanför Kina. (Ja, eller utanför länder som tycker att demokrati och mänskliga rättigheter är onödigheter.)

Och med tanke på vindarna i det landet nu så gissar jag att… Utah inte är sist ut. (Om det inte redan finns delstater som har hunnit längre?) Och eftersom vi gillar att kopiera USA, så, ja, well…

Utah Signs Law Limiting Social Media Use

Legal opinions, polarizing politics and frantic families react to the monumental piece of legislation.

 

Strömmade medier

Spotify skrotar sin Clubhouse-kopia

Kommer ni ihåg Clubhouse? Det verkar som att Spotify helst glömmer den. Nu skrotar Spotify Greenroom. Den Clubhouse-kopia som Spotify köpte 2021, när den hette Locker Room.

Så vad är/var då Greenroom? En ljudsapp som specifikt var ett försök från Spotify att slå två trendiga flugor i en smäll: livepratljud och sport. Och medan det sistnämnda fortfarande i allra högsta grad finns på de stora strömningsbolagens intresseradar så har intresset för Clubhouse som bekant svalnat rejält.

Det är däremot inte säkert att det är helt slutlajvat för Spotify. Ja, eller vi kan anta att de tänker satsa mer på det längre fram. Men inte som en fristående app, enligt Spotify. Så för tillfället kommer Spotify ”experimentera vidare” som del av vanliga Spotify-appen.

Så det här är med andra ord det definitiva beviset på att Clubhouse var en fluga och att den nu kan förpassas till internethistoriens skräphög? Mja, jag tror snarare att det är en annan läxa som går långt bortom Clubhouse: att det inte bara är att köpa eller kopiera en framgångsrik tjänst och förvänta sig att den automatiskt flyger bara för att den flög någon annanstans. Inte ens för de stora techjättarna.

Det är inte minst en läxa för Meta och Youtube, när det kommer till TikTok-kopierandet. Men lika mycket när TikTok nu kopierar Instagram och Youtube allt mer öppet.

Spotify shuts down its Clubhouse-style audio app Spotify Live – Music Ally

Spotify is shutting down its live-audio app Spotify Live, but says it will continue experimenting with live features in its main service.

Youtube börjar rulla ut en ny podcastflik

Tidigare i år gick Google lite förvånande ut med att de skulle plocka bort möjligheten att lyssna på podcasts direkt i sökresultatet. Ett tecken på att poddar definitivt har börjat tappa sin pandemistjärnglans. Ja, det var åtminstone en enkel slutsats att dra. Men det visade sig tvärtom att Google vill satsa än mer på poddar – men via Youtube.

Youtube Music skulle bli den nya destinationen för poddlyssnande.

Sedan dess har det inte hänt jättemycket. Det har fortfarande inte blivit någon bredare utrullning av poddar i Youtube Music. Men nu kommer nästa livstecken från Youtubes poddambitioner: en ny flik i vanliga Youtube.

Vissa kanaler har nu fått en ny flik, en som just är tänkt att samla poddar med kanalen som avsändare. Än så länge verkar det vara en begränsade mängd sidor som har funktionen, men Google bekräftar att det är början på en global utrullning.

Det som syns i Youtube-postcastfliken är däremot just Youtube-poddar. Inte Youtube Music-poddar.

Med andra ord: i Youtube ser det ut att vara videopoddar som gäller. För ren ljudlyssning så är det fortfarande Youtube Music som ska vara hubben. Ja, när den funktionen nu rullar ut i Youtube Music.

YouTube channel pages add dedicated ’Podcasts’ tab

While we’re still waiting for podcasts to widely roll out (in the US) to YouTube Music, YouTube has added a ”Podcasts” tab to channel pages…

Youtube lägger till nya verktyg för kreatörer

Dags för Youtube att lägga till några nya funktioner som är tänkta att hjälpa kreatörer att få ut ännu mer av sin Youtube-närvaro:

Reaktioner under livesändningar: Precis vad det låter som. Det blir nu möjligt för tittare att interagera med en livesändning med reaktioner (åtminstone om man tittar via Youtubes iOS-app). För kanaler som har stöd för livesändningar är den nya funktionen automatiskt aktiverad.

Ads automation för livesändningar: Ännu en funktion tänkt att låta innehållsskapare outsourca kontrollen till Youtube. Man låter helt enkelt Youtube bestämma när mid-roll-annonser bäst stoppas in under en livesändning.

Live control panel: Ett nytt kontrollcenter för att se strömningsstatistik under en sändning och ”ad-serving capabitlities”. Jag är lite osäker på vad det sistnämnda faktiskt betyder.

Förbättrade insikter om vad tittare tittar på i andra kanaler: Youtube gör omvärldsbevakningen enklare genom att visa vad kanalens tittare tittar på i andra kanaler. Statistiken visas nedbruten på vanliga videos, Shorts-videos och livesändningar. Testfunktion just nu.

YouTube Introduces Reactions & Ads Automation For Live Streams

YouTube is announcing several updates for content creators, including viewer reactions on live broadcasts, new stream management tools, improved insights, and more.

Twitter-utmanaren Post lanseras som publik beta

I det kaos som uppstod efter det att Elon Musk tog över Twitter – och förvandlade en risig situation för bolaget till en katastrofal situation – så har det ploppat upp en hyfsat lång rad Twitter-kopior. Helt nya tjänster eller ny Twitter-funktionalitet i befintliga plattformar. I veckan var det dags för en i den förstnämnda kategorin att slå upp de publika betaportarna, efter att ha testats som inbjudningsbeta sedan november förra året.

Tjänsten vi nu pratar om heter Post och är en Twitter-utmanare som siktar in sig på de målgrupp som på sätt och vis alltid har utgjort Twitters kärnmålgrupp: journalister. Eller rättare sagt: publicister.

Post är lite av en blandning mellan Apple News och Spotify. Post förlitar sig inte på en prenumerationsmodell utan på att du köper enstaka artiklar. Och för att locka användare att faktiskt betala för (nyhets)innehåll – något av det svåraste du kan försöka dig på på internet – så är Posts införsäljningsargument: bättre användarupplevelse.

Istället för att löpa gatlopp mellan cookie-samtyckesrutor, prenumerationstjat, insprängd reklam i artiklar, autospelande videokliipp och nyhetsbrevsprenumerationspopuper så utlovar Post cookie-fri, annonsfri och hyfsat störningsfri läsning.

Plus hela Spotify- och Apple News-tänket: några tunga publikationer är redan med på tåget och det är det som ska locka användare till tjänsten. Du ska inte behöva hoppa runt mellan en drös olika sajter.

Och vad kostar då en artikel? En dollar? Nja, det är lite olika. Post använder nämligen ett poängsystem, där 300 poäng just nu kostar 4,20 dollar. Du betalar sedan för läsning med dessa poäng och enligt dem som har sett hur det funkar så ska det finnas artiklar som kostar så lite som 1 poäng och sådana som kostar upp till 89 poäng. Det verkar helt enkelt vara så att publicisterna själva sätter priset.

Styckesköp av nyhetsartiklar har testats och förkastats, men verkar nu vara på väg tillbaka igen. Det verkar åtminstone vara så att fler nu testar den intäktsmodellen igen. Timingmässigt så är Post alltså helt rätt ute.

Det återstår däremot att se hur bra Post kommer att flyga.

Post, a publisher-focused Twitter alternative, launches to public | TechCrunch

Post doesn’t want to be just another Twitter clone.

Tencent och Douyin begraver stridsyxan – börjar samarbeta kring video

Hejhopp. Ett lite oväntat besked. WeChat-ägaren Tencent och Douyin (TikToks kinesiska systerapp) har gått ut med att de begraver stridsyxan. Mer specifikt när det kommer till video.

Alibaba och Tencent blockade under flera år varandras tjänster helt öppet. Det gick exempelvis inte att länka till Alibabas plattformar från WeChat. Men de senaste åren har som bekant en helt ny spelare rusat upp i popularitetstoppen: TikTok-ägaren Bytedance. I takt med att Douyin, nyhetsaggregeraren Toutiao och Bytedances övriga appar började äta allt mer av Alibabas och Tencents marknadsandelar när det kom till kinesernas onlinetid så började Bytedance drabbas av samma försök att sabba för en konkurrent.

I Tencents fall så har det bland annat berott på att företaget har backat Kuaishou (eller Kwai som appen heter utanför Kina). En Douyin-konkurrent. Tencent har officiellt varit sura över att Douyin-användare har tagit långvideoinnehåll från Tencent Video och sedan använt innehållet i kortvideos utan tillstånd, men det handlar sannolikt framförallt mest just om att Tencent har velat boosta Kuaishou.

Men nu har två av de inblandade, nämnda Tencent och Bytedances Douyin-affärsområde, alltså enats om att sluta kriga. Åtminstone på videosidan. Den nya överenskommelsen innebär att användare av Bytedances olika tjänster under Douyin-paraplyet nu har rätt att använda innehåll från Tencent Video i sitt kortvideoskapande.

En affärsmässigt tänkt win-win kan vi tänka. Och ett försök av Tencent att åtminstone bromsa Bytedances allt mer öppet uttalade ambitioner att ta sig an längre videoformat.

Men lika mycket lär det handla om det techkorståg som kinesiska myndigheter har varit ute på de senaste tre åren. Där en av sakerna som myndigheterna har slagit ned på har varit just techjättarnas inmurade trädgårdar – där konkurrenter aktivt har blockats.

ByteDance’s Douyin and Tencent bury hatchet, reach video cooperation pact

Douyin, the Chinese counterpart of TikTok, and internet giant Tencent have agreed to explore the joint promotion of short and long videos, in a thawing of frosty relations that has often been marked by lawsuits and public spats.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *