Kategorier
Detaljhandel/e-handel Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 15 2023 – del 2

Twitter döper om Super Follows till Subscribers. TikTok lägger till videodekaler i direktmeddelanden. LinkedIn rullar ut nya sätt att verifiera sin identitet. BeReal-användandet rasar.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Twitter

Twitter döper om Super Follows till Subscribers

Kors i taket. Ett Twitter-drag som känns… riktigt rationellt? Det är vi inte vana vid. Men plattformens funktion Super Follows döps nu om till Subscribers.

Det handlar med andra ord om den funktion som gör det möjligt för twittrare att ta betalt av sina följare för exklusivt innehåll, inklusive Spaces-sändningar. Det ger också betalande följare en särskilt ”prenumerationsdekal”. På sikt så hoppas Twitter kunna lägga till fler typer av innehåll i funktionen, så att det alltså går att lägga mer bakom prenumerationsvägg.

Bortsett från dekalen, som känns lite super followig, så är det nya namnet både bättre och mer beskrivande. Det är ju trots allt det som det handlar om.

Twitter is rebranding Super Follows to Subscriptions

Twitter owner Elon Musk has announced Subscriptions, a Super Followers rebrand that lets users subscribe to creators to gain access to exclusive tweets, subscriber-only Spaces, and more.

Twitter uppges satsa på AI-forskning trots Musks upprop att pausa alla avancerad AI-forskning

Elon Musk: HELA VÄRLDEN MÅSTE PAUSA ALL AVANCERAD AI-FORSKNING I SEX MÅNADER DÄRFÖR ATT VI MÅSTE SÄKERSTÄLLA ATT AI INTE FÖRGÖR MÄNSKLIGHETEN!!!

Också Elon Musk:

Elon Musk reportedly bought thousands of GPUs for a Twitter AI project

Twitter is reportedly moving forward with an in-house artificial intelligence project after buying 10,000 data center-grade GPUs.

Elon Musk säger att han inte skulle sälja Twitter för priset han betalade om en köpare inte ”rigoröst skulle jaga sanningen”

Uhum. Yeah. Sure. Right.

Elon Musk says he wouldn’t sell Twitter for the amount he paid unless a buyer would ’rigorously pursue the truth’

Elon Musk told BBC News when it came to Twitter, he didn’t ”care about the money really” but wanted ”some source of truth” he could count on.

Elon Musk bekräftar att han köpte Twitter bara därför att han trodde att han annars skulle tvingas göra det

Nämen det var en jättestor överraskning säger ingen.

Elon Musk admits he only bought Twitter because he thought he’d be forced to | TechCrunch

Elon Musk’s primary reason for buying Twitter in the end? Because he thought, and his lawyers advised him, that he’d have to anyway.

Elon Musk erkänner att hans hund Floki styr Twitter

Måste säga att det här känns rätt osannolikt. Jag har hört från insatta källor att Floki ska vara väldigt kompetent.

Elon Musk: My dog is running Twitter now

In a BBC interview, Elon Musk said several weird things. Among the strangest claims? His dog is now the CEO of Twitter.

TikTok

TikTok kan dumpa Vänner-fliken

Vänner? Kanske inte längre. TikTok testar nu att dumpa dina vänner till förmån för tiktokare som har något kul och intressant att komma med. Ett Explore-flöde, alltså.

Det här kan tyckas som lite… onödigt med tanke på att TikToks hemflöde redan är ett intresseflöde. Med det är ändå ett intressant drag för att vara TikTok.

De senaste åren har de andra sociala plattformarna till sist insett att TikToks främsta styrka inte kortvideoformatet, utan att TikTok insåg att användares vänner överlag är för trista i längden. Åtminstone när det kommer till att göra klistrigt innehåll för sociala medier. Bättre att outsourca innehållsskapandet till proffsen.

TikTok sket med andra ord i den sociala nätverkspusselbit som har varit basen i nära nog alla stora sociala plattformar. All in på intressegrafen.

Men det senaste året eller så så har TikTok visat ett allt större intresse just för socialt nätverkande. Och de senaste månaderna har även TikTok-jagarna börjat vrida tillbaka pendeln till sina rötter. Mer fokus på klassiska sociala funktioner.

Med det här testet gör TikTok en halvhundraåttiogradare (en nittiogradare?). Som artikeln konstaterar: TikTok kan ha insett sin plats i det sociala ekosystemet: dit man går för att bli underhållen och upptäcka saker. Inte dit man går för att hänga med sina vänner.

Ja, nu lär det inte vara riktigt så svartvitt. Men i Kina har TikTok-ägaren Bytedance skrotat några av sina fristående chattalternativ. Samma sak kan vara på gång här. TikTok får helt enkelt inte det sociala nätverkandet att flyga. Men TikTok lär inte ge upp riktigt så enkelt. Framförallt inte när det verkar som att konkurrensen på kortvideoområdet från Meta och Youtube börjar bita hyfsat hårt.

TikTok considers ditching its ’Friends’ tab for a new ’Explore’ experience focused on discovery | TechCrunch

TikTok confirmed it’s running a test that swaps out its Friends tab with a new experience that’s more akin to Instagram’s Explore page.

TikTok lägger till videodekaler i direktmeddelanden

När det kommer till TikTok så är direktmeddelandefunktionen nog inte den som de flesta tänker på. Men det är oavsett en del av TikTok och nu får den en ny funktion: videodekaler.

Rätt mycket vad det låter som: möjlighet att välja bland en massa dekaler för att göra direktmeddelandena lite roligare. Så ja. Typ gifar.

Men som den skaparplattform TikTok är så är den nya dekalfunktionen inte bara tänkt att användas passivt. TikTok vill även här att så många som möjligt ska skapa eget innehåll. Därför finns det också möjlighet att skapa sina egna dekaler – baserat på egna eller andras tiktoks.

TikTok quietly launched a GIF-like ’video stickers’ feature for direct messages | TechCrunch

TikTok quietly launched ”animated video stickers” for direct messages in February, the company confirmed to TechCrunch.

Lagförslag för att förbjuda TikTok i USA stöter på politiskt motstånd

Ifall någon mot förmodan har missat det så vill USA verkligen, verkligen, verkligen förbjuda TikTok på grund av dess upplevda och/eller konkreta kopplingar till det kinesiska kommunistpartiets avlyssingsapparat. Ett antal lagförslag har bara de senaste veckorna ploppat upp och i stort så är det väldigt mycket ekon av 2020, när Donald Trump försökte få till ett förbud.

Ett av de lagförslag som går längst kallas RESTRICT Act som, bakom ett väldigt långt utskrivet namn, vill ge USA:s regering makten att förbjuda utländska appar eller prylar, med över 1 miljon aktiva användare eller sålda enheter, som utgör ett hot mot USA:s nationella säkerhet – allt från hot mot infrastruktur till hot mot amerikanska val (för det sistnämnda är det som bekant bara utländska krafter som är bra på).

Lagförslaget ger specifikt USA:s Secretary of Commerce (ungefär handelsminister) makten att sätta P för tjänster eller prylar som alltså hotar USA:s nationella säkerhet.

Nu är det förstås inte alla länder som är i siktet här, utan de som klassas som ”fientliga länder”. Läs: länder som Ryssland och – framförallt – Kina.

Det såg ut som att RESTRICT Act hade potential att gå längst av de lagförslag mot TikTok som nu föreligger. Förslaget backas av både republikaner och demokrater (techavsky är en av få frågor som förenar de båda sidorna numer) och Vita huset gillar förslaget ”väldigt mycket”, så det såg mycket ut som att det skulle bli ren formalia att få igenom förslaget.

Men inget när det kommer till TikTok är oknepigt. Nu visar det sig att högersidan, som vanligt, är osams med sig själv. Några anser att lagen skulle bli en för stor inskränkning av amerikaners personliga frihet medan andra tycker att lagen inte går långt nog. Och bara för att göra saker ännu bättre så är ett argument från den sistnämnda grupperingen tydligen att TikTok-ägaren Bytedance ”stöder lagförslaget”. Oklart exakt på vilket sätt, men nuförtiden krävs som bekant inte att logik och vettig argumentation kopplas in i politiska debatter.

Kort sagt så lär TikToks status i landet fortsätta hänga i ett gråzonslimbo ett bra tag till.

https://www.politico.com/news/2023/03/31/senate-tiktok-bill-restrict-act-00089926

Montana röstar för ett totalförbud av TikTok i delstaten

Som de flesta säkert vet vid det här laget så har TikTok… en del utmaningar. Den sortens problem som innebär att din tjänst inte längre tillåts. Så här långt har det mest handlat om förbud i jobbmobiler i offentliga verksamheter eller företag. Men det mullras allt mer om ett nationellt totalförbud mot TikTok. Särskilt i USA.

Det finns lagförslag i båda kamrarna i USA:s kongress som vill införa ett totalförbud. Eller åtminstone ge USA:s regering långtgående befogenheter att förbjuda TikTok (okej, och andra utländska appar som kan vara ett hot mot USA på något sätt – men i praktiken pratar vi om ett TikTok-förbud).

Delstaten Montana verkar däremot inte ha tålamod att vänta på att ett nationellt förbud blir verklighet – så de ångar på med ett alldeles eget. Ett förbud mot TikTok även i privata mobiler och ett krav på att TikTok inte ska gå att ladda ner via Appstore och Google Play (ja, eller på något sätt) i delstaten.

I veckan har förbudslagförslag passerat omröstningar i det republikankontrollerade parlamentet i delstaten (en omröstning som följde partilinjerna). Och i och med att lagförslaget nu alltså har klarat parlamentsomröstningen så är det bara en guvernörsunderskrift bort från att bli lag (eller inte ens det: om guvernören inte agerar – för eller emot – inom tio dagar så blir förslaget automatiskt lag). Och vi pratar om en guvernör som redan har infört ett förbud mot TikTok i delstatsjobbmobiler.

När Donald Trump försökte få till samma sak 2020 så föll försöken rätt snabbt när de kom i kontakt med det amerikanska rättsväsendet. De första preliminära rättegångar som hann hållas kom fram till att ett totalförbud mot TikTok sannolikt bröt mot första tillägget i den amerikanska författningen. Att det alltså innebar ett för stort ingrepp i yttrandefrihetsrättigheterna i landet. Det är därför de federala förslag som nu föreligger snarare försöker gå på linjen om hot mot USA:s nationella säkerhet.

Vi kan alltså lugnt utgå från att det här kommer att stöta på rejäl juridisk patrull om och i så fall när Montana inför sitt förbud. Men det är oavsett ännu en i den nu långa raden av dåliga nyheter för TikTok det senaste halvåret.

Montana legislature passes TikTok ban (Update: Ban is now law)

The Montana House of Representatives just passed a ban on TikTok, meaning the app will become illegal if Montana Governor Greg Gianforte signs the bill, which had already passed in the Montana State Senate.

LinkedIn

LinkedIn rullar ut nya sätt att verifiera sin identitet

Dags för LinkedIn att rulla ut nya sätt att verifiera sin identitet. Och då just verifiera som i ”jag är den jag påstår att jag är” och inte ”jag har betalat för en veriferingsbock”.

Det handlar mer specifikt om tre sätt att identifiera sig:

Via tjänsten CLEAR: Identifiering med nationell ID-handling som matchar namnet på LinkedIn-profilen. Ger verifieringsbocken ”Government ID” på profilsidan (som då alltså betyder ”har visat upp ID-kort” och inte ”har betalat”).

Via arbetsmejladress: Som det låter. Bekräfta att du jobbar där du säger att du jobbar. Ger verifieringsbocken ”Work email” på profilsidan (som då alltså betyder ”har bekräftat jobbmejladressen” och inte ”har betalat”).

Via Microsoft Entra: LinkedIn ”is partnering” med det helt skilda bolaget Microsoft kring den här tjänsten som gör det möjligt att utfärda digitala arbetsplats-ID-kort. Rullas ut mot slutet av april och då förstås för företag som har stöd för Entra. Ger verifieringsbocken ”Workplace” på profilsidan (som då alltså betyder ”har bekräftat identitet via Entra” och inte ”har betalat”).

Med tanke på att LinkedIn allt mer har blivit bedragarnas nya favoritplats(ish) så är alla initiativ av den här typen välkomna.

Som av en händelse så skriver LinkedIn i rubriken till inlägget om de nya verifieringsfunktionerna att de kommer att ”vara kostnadsfria för alla LinkedIn-medlemmar”. Nästan så att man skulle kunna tro att LinkedIn vill säga något mellan raderna här.

LinkedIn rolls out ways to verify your identity and employment, without a price tag | TechCrunch

LinkedIn is introducing new ways to verify your identity and where you work, the company announced on Wednesday.

BeReal

BeReal-användandet rasar

Hur går det för förra årets stora social-raket BeReal (ni vet tjänsten som alla pratade om innan alla började prata om ChatGPT)? Bra fråga. Eftersom BeReal inte delar sina användarsiffror så vet vi inte. Men det hindrar inte andra från att killgissa. Som appanalysföretaget Apptopia.

Enligt artikeln nedan så har Apptopia kommit fram till att BeReal-användandet har rasat rejält. Från runt 15 miljoner dagliga användare vid toppen i oktober förra året till 6 miljoner nu. Ett ras på 61 %.

Anledningen? Håller alla på med just ChatGPT istället?

Nja, det kanske istället handlar om att appen i sig i längden blir rätt… trist. Eller åtminstone monoton. Det är helt enkelt inte tillräckligt kul att se vad ens vänner gör en tråkig tisdag. Eller tråkig onsdag. Eller tråkig torsdag. För det är ungefär samma tråkiga saker som man själv gör. Precis det som TikTok insåg när de rullade ut sin tjänst: vänner är generellt sett tråkiga. Kommer funka mycket bättre om man istället visar upp en massa kul innehåll från folk som kan göra kul innehåll.

Jag ska låta det vara osagt om det stämmer. Men vi pratar om en tjänst om trots allt gör en enda sak.

Eller så här: vi vill väldigt gärna ha autenticitet. Men autenticitet kan i längden bli bedövande tråkigt.

They’re Over Being Real

BeReal was pitched as Gen Z’s safe haven from the artifice of social media. For some, authenticity only proved interesting for so long.

Övrigt sociala medier

Parler får ny ägare – och stängs ned

Det här är… intressant. Högerplattformen Parler har fått ny ägare. Och det första som den nya ägaren gör är att… stänga ned Parler.

Ja, tillfälligt, åtminstone. Den nya ägaren, Starboard (som själva kallar sig för ett ”digital media company”) ska göra en ”strategisk utvärdering” av tjänsten inför en återlansering. Eller en eventuell återlansering. Inte klart. Intressant nog så sågar den nya ägaren Parler som koncept. Att det inte längre finns en marknad för en social plattform som bara vänder sig till konservativa (läs: högertomtar).

Det återstår kort sagt att se vad som nu händer med tjänsten.

Parler goes offline after being sold to a new owner

Parler, the self-described ”unbiased” alternative to mainstream social media networks, is being purchased by a company that will temporarily shut down the platform ahead of a planned relaunch.

Creatorland är LinkedIn för innehållsekonomin

LinkedIn? Sååååå förra veckan. Säg hej till Creatorland!

Vad är då Creatorland? Ett LinkedIn för innehållsskapare som smögs ut som inbjudningsbeta i december. Tanken är att Creatorland ska bli hubben för innehållsskapare. Det ska gå att koppla alla sina sociala medier till Creatorland för att få alla statistik samlad på ett ställe. Och det går dessutom att dela din egen statistik med andra och ”låsa upp nya insikter”. Lite oklart vad det sistnämnda är, men det hänger förmodligen ihop att det därmed går att jämföra sina siffror med andra.

Grundtanken är förstås att det ska bli ett ställe där innehållsskapare kan bli upptäckta. Och där varumärken kan hitta innehållsskapare att samarbeta med. Så i grund och botten ännu en influencermatchningsplatform.

Creatorland har dessutom ambitioner att bygga upp en kunskapsdatabas för kreatörer med ”allt som finns att veta om att lyckas som innehållsskapare”.

Men självklart finns också hela nätverkstanken. Att kreatörer ska kunna hitta andra andra kreatörer för att hjälpa varandra.

Så ännu en LinkedIn-wannabeplattform. Inget nytt i det. LinkedIn behöver förmodligen dra i röda paniktofsen. Än.

Men att den här typen av tjänster dyker upp visar en svaghet i LinkedIn. Ironiskt nog, med tanke på att LinkedIn vill satsa så stort på just innehåll.

LinkedIn är, om man så vill, fortfarande byggd på den gamla arbetslivsmodellen. Världen före de sociala medierna. Där det klassiska CV:t fortfarande är basen – oavsett vad man arbetar med eller har för affärsmodell.

Att LinkedIn inte syns som plattform hos någon av de kreatörer som visas upp på Creatorland i dagsläget är inte särskilt konstigt. LinkedIn som plattform är fortfarande ungefär så osexigt det kan bli i kreatörssammanhang. Men det beror inte bara på att bilden av LinkedIn fortfarande i mångt och mycket är företagskostymen. Det beror lika mycket på att LinkedIn är en marknadsföringsplattform och inte en innehållsplattform. Vad LinkedIn än vill.

Hur det kommer gå för Creatorland återstår förstås att se. Och LinkedIn har… några fler medlemmar under sitt bälte.

Men om inte LinkedIn inte blir en innehållsplattform på riktigt utan håller fast vid sin hyfsat lättkopierade CV-databasmodell, så lämnar LinkedIn spelplanen öppen för andra marknadsföringsplattformar, med bättre optimerade möjligheter för nya slags yrken och affärsmodeller.

A new platform wants to be LinkedIn for influencers. Welcome to Creatorland. – Tubefilter

Creatorland is a new professional networking platform that is looking to challenge LinkedIn by catering to the creator economy.

Substack lanserar sin Twitter-kopia skarpt

Japp. Nu lär förhållandet mellan Twitter och Substack förbättras avsevärt. Substack lanserar nu sin Twitter-kopia Notes skarpt.

Kort sagt: funktionen som förra veckan fick Twitter att förklara krig mot Substack är nu tillgänglig för alla Substack-användare.

Vi kan anta att Elon jublar. Ska vi tro att han nu rullar tillbaka tillbakarullningen av skuggbannandet av Substack nu?

Substack launches its Twitter-like Notes just days after Twitter throttled Substack links

Substack’s Twitter-like feature for shorter posts, called Notes, is launching for everyone on Tuesday. Notes could prove to be a worthy Twitter alternative for some, especially current Substack writers.

Instagram-grundarnas nyhetsapp Artifact får sociala funktioner

Dags för Instagram-grundarnas nyhetsaggregeringsapp Artifact att få en ny funktion. En funktion som känns rätt central för att sticka ut: en social funktion.

Mer specifikt handlar det om en kommentarsfunktion. Det blir helt enkelt möjligt för Artifact-användare att lämna kommentarer på nyhetsartiklarna.

Det är en rätt given funktion för att bli mer än Google Reader. Kort sagt att sticka ut bland alla nyhetsaggregerare som finns, Artifacts påstådda AI-smartness i all ära.

Det gör dessutom att Artifact bygger vidare på den ”trendande”-funktion som redan finns, där det går att se vilka artiklar som är populära bland dina vänner – men utan att se vilka vänner som gillar vilka artiklar.

Artifact passar dessutom från sajter som Reddit och Quora med möjlighet för användare att rösta upp och ned kommentarer som i förlängningen ger varje användare en synlig ”ryktespoäng”. Ett sätt att visa hur mycket tungviktare man är på plattformen. Det samlingsbetyget ger i sin tur rankingpoäng för kommentarer.

Artifact, the news aggregator from Instagram’s co-founders, adds a social discussions feature | TechCrunch

With today’s update, all Artifact users will now see comments on articles.

Microsoft Teams får stöd för Snapchats AR-linser

ÄNTLIGEN!

Microsoft Teams adds Snapchat AR Lenses to video chats

Starting today, Microsoft Teams has a rotating selection of Snapchat Lenses you can use to spice up your video calls.

 

Detaljhandel/e-handel

Sune – en ny liveshoppingapp

Intresset för liveshopping har svalnat betänkligt det senaste året eller så. Åtminstone för tillfället. Men det hindrar inte nya förhoppningsfulla att släppa egna liveshoppingappar. Som Qurate Retail Group.

Qurate är ett amerikanskt mediekonglomerat som enligt egen utsago är ”den största spelaren inom videoshopping”. Jag har ingen aning om det stämmer eller inte, men nu siktar alltså Qurate på att komplettera sin produktportfölj med en app där det ska gå att köpa direkt från influencers och varumärken.

Klarna-tänket, alltså, där Qurate inte ara vill vara den tekniska plattformen utan också gränssnittet man vänder sig till när man är sugen på att få lite shoppertainment.

Men allt det här är bara en förevändning till det egentliga skälet att jag delar den här nyheten. För appen heter… Sune.

Jag hoppas verkligen att den kommer till Sverige.

Qurate launches livestream shopping app Sune

The video-focused platform is aimed at Gen Z and highlights mission-driven brands through a personalized feed.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *