Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 3: Strömmade medier, AI – artificiell intelligens, AR/VR, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
TikTok
TikTok förbjuder klimatförnekarinnehåll
Är klimatförändringarna bara ett påhitt av George Soros/Bill Gates/World Economic Forum/FN/(infoga valfri person, organisation eller teletubby du inte gillar) som syftar till att ta över världen? Inte på TikTok.
(Ja, nästan ingen annanstans heller, förstås. Utom hos en och annan svensk riksdagsledamot och andra människor som pratar med låtsastomtar. Men hej.)
TikTok förbjuder nu klimatförnekarinnehåll på sin plattform. Helt.
Innehåll som ”underminerar väletablerad vetenskaplig konsensus” kommer att plockas bort och alla klimatrelaterade sökningar kommer att styras till ”auktoriativt innehåll” som enligt uppgifter ska ha tagits fram i samarbete med FN.
(Vilket, ja, förstås bevisar att FN faktiskt ligger bakom hela klimatförändringsbluffen och raderar allt innehåll som berättar sanningen.)
Finns det problem med det här? Absolut. Och en hyfsat stor gråzon.
Men trots det: me applåderar. Lots.
TikTok is banning all climate change denial content
TikTok will ”begin to ramp up enforcement” of its new climate change misinformation policy. All climate-related content searches will be directed to ”authoritative information” sourced in partnership with the UN.
Innehåll från kontakter har fått halverad synlighet på LinkedIn sedan 2018
En väldigt intressant bild (och förstås väldigt intressanta insikter): andelen inlägg från kontakter i LinkedIn-flödet har halverats sedan 2018. Istället är det köpt innehåll och innehåll från ”top creators” som har exploderat. (Det sistnämnda definieras här som de som postar minst 5 gånger i veckan och får högvis med engagemang varje gång.)
Synligheten från det egna nätverket har gått från 62 % 2018 till 34 %, enligt analysen som bilderna bygger på. Men kanske än mer intressant är att synligheten för organiska företagsinlägg/sidinlägg har kollapsat med nära 80 %. (Men det kan ju lika mycket handla om att företag inte postar organiskt från egna kontot i lika hög utsträckning.)
Så med andra ord: LinkedIn är… Facebook. Eller Instagram. Eller… ja, ni fattar. Som alla andra.
Min egen anekdotiska killgissningsupplevelse är lite samma. Det är helt klart mer innehåll av de typer som har ökat, även om det inte riktigt känns som i diagrammet (att se om den känslan kommer att ändras nu när jag mer aktivt kommer att tänka på fördelningen av innehåll i flödet).
Och visst finns det bevis för att LinkedIn själva inser att deras algoritmskruvande har styrt i den här riktningen. Det är ju därför som ringklockan föddes.
Ska man vara lite krass så har LinkedIn, precis som Meta, lärt sig TikTok-läxan. Vänner, eller i det här fallet kontakter, postar för trist innehåll. Ska man få människor att komma tillbaka oftare och hänga mer på plattformen så måste man kalla in proffsen.
Och låta övriga betala för att synas.
Undrar hur länge det dröjer innan även LinkedIn kommer att börja med (minst) två flöden. Ett ”hemflöde” som mest består av rekommenderat och köpt innehåll och ett där man bara får upp innehåll från kontakter och/eller dem man följer.
Här hittar du originalinlägget med bilden.
LinkedIn testar stöd för att skicka meddelanden till sidor
Vissa funktioner känns så självklara att man nästan blir förvånad när de läggs till. Helt enkelt därför att man tror att funktionen redan finns. Ja, eller så var ungefär min reaktion på det här beskedet: LinkedIn testar möjlighet att skicka meddelanden till sidor.
De meddelanden som trillar in den vägen dyker dessutom upp i en egen flik i inkorgen.
Nu har jag ingen sida och har inte tänkt särskilt mycket på det. Men det kändes som sagt så givet att det här skulle kunna gå att jag trodde att det funnits hur länge som helst.
Däremot återstår att se när (kan vi väl anta) testet övergår i skarpt läge. När LinkedIn alltså erbjuder funktionen för alla sidor.
Linda Björck on LinkedIn: #linkedin #lindatipsar #kommunikation #linkedintips #marknadsföring | 71 comments
🔴 En efterlängtad nyhet – meddelande till företag på LinkedIn 🔴 Innan påsk fick jag ett mejl från LinkedIn – Smartbizz var utvald att betatesta en ny… | 71 comments on LinkedIn
Snapchat
Snapchat rullar ut ett gäng nya funktioner – framförallt för kreatörer
Igår var det dags för Snaps stora, årliga produktnyhetsdag. Det blev som vanligt en drös nya funktioner – mycket med fokus på innehållsskaparna. Saker som breddning av annonsintäktsdelning, nya Stories-format och Linktree-Integration (roligt nog bara dagar efter det att Instagram halvdödade Linktree med sitt nya stöd för upp till fem länkar i profilen).
Men även nya AR-linser, ny AI-lins (because alla måste ha generativ AI på något sätt) och mer användargenererat innehåll i Snap Map.
Snapchat redo för plattforms-match – rullar ut massuppdatering – Influens.se
Intäktsdelning, nya Stories-format, AI-linser, Linktree-integration och mer. Snapchat har hamnat i skuggan av framför allt Instagram och Tiktok.
Snapchat+ har nu över 3 miljoner användare
Igår var det dags för Snaps årliga produkthappening, där företaget presenterade ett gäng nya funktioner. Men vi fick också vet om hur det går för Snapchat+. Snapchats betalabonnamang, alltså.
Snapchat+ har nu totalt över 3 miljoner prenumeranter. Det är upp från 1 miljon i augusti förra året och 2 miljoner i februari. Det är alltså en ökande tillväxttakt.
Hur står sig då 3 milljoner mot totalen? Nyligen fick vi veta at Snapchat har över 350 miljoner månadsanvändare. Vilket betyder att…. sisådär 0,9 % av dem betalar.
Inte tokmycket. Men oavsett en väldigt intressant siffra – i relation till konkurrensen.
Twitter har sitt Blue och Meta har börjat rulla ut sin motsvarighet Verified (även om det fortfarande har startats i liten skala). Men vi har inte hört något konkret, officiellt från Twitter eller Meta. Det blir intressant att se vilka sociala plattformar som lyckas bäst med att övertyga sina användare att börja betala.
Snapchat+ subscription now has more than 3 million users | TechCrunch
At the Snap Partner Summit event, the company said today that its Snapchat+ paid plan now has more than 3 million subscribers.
BeReal
BeReal får stöd för musik genom Spotify-samarbete
För ett par veckor sedan skrev jag om Kiwi – BeReal fast för musik. Dela vad du lyssnar på istället för att dela en bild. Efter att Kiwi gjorde en BeReal så gör BeReal nu en Kiwi. BeReal får alltså stöd för musik – via ett samarbete med Spotify.
Vad det handlar om är att det nu går att lyssna på musik via BeReal-appen. Självklart kan du dela vad du lyssnar på och se vad andra lyssnar på. Även poddar. När man har kopplat ihop kontona så ska BeReal automatiskt hämta in vad du lyssnar på när du skapar en BeReal.
Det verkar däremot inte som att det går att lyssna på hela låtar, utan bara få lite förhandslyssning.
Det är dessutom inget för oss i Sverige. Tror jag. Det talas om att funktionen är tillgänglig i ett ”utvalt antal länder” som inkluderar Kanada, USA, Mexiko, Brasilien och Australien. Känns inte som Sverige är med i den här klubben. Samtidigt brukar Spotify-grejer ofta komma till Sverige direkt, så vem vet?
Spotify Is Bringing a Musical Element to BeReal
It’s time to ”Be Real” and share what you’re listening to with friends.
Reddit börjar ta betalt för sitt API
Reddit gör en Twitter. Börjar ta betalt för sitt API, alltså.
Men till skillnad från Twitter så blir det fortfarande kostnadsfritt för utvecklare som ”bygger appar och botar som hjälper människor att använda Reddit” och för forskare och akademisk personal. De som däremot ”crawlar” Reddit på data och ”inte bidrar med något värde för användare” får betala.
Precis som Twitter så kompletterar Reddit inte betalbeskedet med en prislapp. Och precis som Twitter så finns det… visst utrymme för tolkning gällande vilken kategori som gäller.
Reddit will begin charging for access to its API | TechCrunch
Reddit says that it’ll begin charging certain developers and organizations for access to its user-generated content.
Jack Dorseys Twitter-utmanare Bluesky släpps för Android
Av alla Twitter-utmanare som har dykt upp sedan Elon Musk tog över Twitter kan Bluesky vara den mest intressanta. Av flera anledningar.
Nu är föregående stycke en sanning med modifikation. Bluesky är äldre än Musks Twitter-övertagande. Men i övrigt stämmer inledningen.
Det är främst två skäl som gör att Bluesky känns intressant. Den ena är för att Bluesky en gång i tiden föddes som ett initiativ i Twitter. Initierat av Twitter-grundaren Jack Dorsey.
Det andra är att Bluesky är tänkt att vara en Mastodon. Ett decentraliserat socialt nätverk. Ett som inte består av en enda central plattform – som nästan alla sociala plattformar – utan som består av ett nätverk av tjänster.
Det återstår att se hur Bluesky kommer att gå. Men nu släpps åtminstone tjänsten även för Android.
Jack Dorsey-backed Twitter alternative Bluesky hits Android | TechCrunch
Bluesky promises a future of decentralized social networking and choose-your-own algorithms.
Sök/SEO
Samsung kan byta ut Google mot Bing som förvald sökmotor
Intressant uppgifter: Samsung kan fundera på att byta ut Google mot Bing som förvald sökmotor i sina mobiler. Anledningen? Microsoft är som bekant mycket vassare än Google på ChatGPT-liknande AI – som är det enda som är något att ha när det kommer till sök framöver.
Och kanske gladast av alla över det här? Apple.
För om vi bortser från övertron på att vi bara kommer vilja söka nätet med uppsatslånga ChatGPT:iga textpromtar (som sannolikt aldrig kommer att bli sättet vi ”googlar”) så är min killgissning: uppgifterna är sannolikt väldigt rimliga. Men anledningen har nog väldigt lite att göra med sökkvaliteten överlag.
Istället tror jag att det handlar om gamla vanliga: pengar.
Googles enskilt största utgift för att kunna tjäna pengar på sina annonser är kostnaden för att vara förvald sökmotor i iOS. Enligt uppgifter kan det vid det här laget röra sig om sisådär 20-22 miljarder dollar som glider in på Apples bankkonto (numer med sparränta på 4,15 %) från Google. Och det är den nivån bara för att vara förvald sökmotor under 2023. Det här beloppet har tickat på stadigt uppåt sedan 2017.
Vi kan anta att Samsung har ungefär samma upplägg som Apple, även om de inte alls tjänar lika mycket. I båda fallen har Google varit det enda relevanta alternativet inte bara för att Google är störst på sök utan också – och förmodligen ännu viktigare – det finns ungefär ingen som är beredd att betala lika mycket.
Men nu vill Microsoft som bekant inte bara bli stora på AI-funktioner i Office-paketet. De satsar även stort på Bing. Och Microsoft är ett av få företag som kan matcha Google i en sökmotorauktion.
Samsung-uppgifterna talar för att koreanerna tror att de har chans att få ut mer pengar från Microsoft. Eller – kanske än mer troligt – de bryr sig egentligen inte om vilken sökmotor de har som förvald i sina mobiler och de tror kanske inte ens att Microsoft kommer att kunna toppa Google. Men genom att ”läcka” de här uppgifterna så kan de skrämma Google tillräckligt mycket för att pressa upp priset.
Apple lär garanterat tänka i exakt samma banor. Fast med en ännu högre prislapp i åtanke. (Inklusive den annonsintäktsdelningsdeal som Google och Apple sägs ha, utöver det Google betalar för sökplatsen i iOS.)
Det skulle inte vara första gången för Apple. Även om de flesta förmodligen har glömt det vid det här laget så var Bing förvald sökmotor i iOS mellan 2012 och 2017 – under en period när Google och Apple var extra sura på varandra. Sen kom Google tillbaka med mössan i hand.
Hur kommer det att gå den här gången? Tja, det kommer bli väldigt intressant att följa.
(Fun fact: Google tappade 55 miljarder i börsvärde bara på uppgifterna. Eller åtminstone mest drivet av dem. Fatta om samma rykte börjar florera om iOS.)
Samsung may replace Google Search with AI-powered Bing on all devices
Samsung has been considering using Bing as its phones’ default search engine, replacing long-time partner Google.
Google arbetar på helt ny AI-driven sökfunktion
Bard är INTE sök. Google har redan en produkt för sök. Det var Google noggranna med att poängtera när företaget presenterade sin ChatGPT-utmanare. Så nu bygger Google just en AI-sök. Enligt uppgifter från New York Times, åtminstone.
Googles Bard-utspel var förstås framförallt ett sätt att få ner förväntningarna på rimliga nivåer. Men det är också sant. Precis det som alla som säger att Googles sökverksamhet för första gången har fått allvarlig konkurrens i och med ChatGPT har missat.
Det som ChatGPT, BingChat och även Bard har visat är att den senaste generationen AI-chattbotar inte är jättebra på just att svara på frågor av ”söktyp”. Där man inte bara vill få förslag på ämnen för sociala medier eller få en marknadsplan utskissad – man vill få ett faktasvar. Istället för att erkänna att den inte vet har chattboten visat sig acea disciplinen ”mansplaining”. Om man inte har en aning om svaret så hittar man på – och paketerar det på ett så självsäkert sätt att det känns sant och trovärdigt.
Därför är det inte särskilt förvånande att Google nu alltså (med största sannolikhet) kör två parallella spår: den ena är generativ AI à la ChatGPT och liknande lösningar och det andra är en ”ny Google”.
Och i det sammanhanget så… är det egentligen bara en fortsättning på vad Google alltid har gjort. Använt mer och mer AI-smartness för svara på sökfrågor. Att förstå vad användaren menar, inte vad hen säger.
Google har dessutom de senaste åren blivit allt mer öppna med att de helst inte vill skicka trafik till andra sajter. Att allt ska kunna göras direkt hos Google. Den främsta anledningen till att Google inte har kommit längre med att sammanfatta och skapa helt eget innehåll baserat på vad som står på sajter, finns i videos etc. är för att Google inte har velat göra sajtägare sura. (Ännu surare.) Att Google helt enkelt inte har velat förstöra sin annonsaffär.
ChatGPT och hela hysterin som har följt har nu fått Google släppa det. Åtminstone för tillfället.
Google is reportedly developing a new AI-powered search engine
Google is reportedly ”racing” to build an ”all-new” AI-powered search engine.
Google börjar visa leverans- och returpolicies i sökresultatet
Google fortsätter att dunka in allt mer information direkt i sökresultatet. Senast ut: förbättringar på e-handelsområdet.
Mer specifikt handlar det om att Google nu börjar visa upp leverans- och returpolicies direkt i sökresultatet. Motprestationen för de e-handlare som är sugna på att dra nytta av den nya möjligheten är som vanligt att de måste anpassa sina sajter så att de blir som Google vill ha dem.
I det här fallet betyder det att använda korrekt strukturerad data för att märka upp de nya informationsfälten.
Google Enhances Shipping & Return Info In Search Results
Google expands shipping and return info in Search, helping retailers optimize the user experience and boost online sales.
Detaljhandel/e-handel
Snap rullar ut AR-speglar i fysiska butiker (och arbetar på AR-Coca-Cola-automater)
Så… WTF? Snapchat rullar ut AR-speglar för butiker. Fysiska butiker, alltså.
Det handlar självklart om en funktion som gör det möjligt för kunder att AR-prova hur plagg sitter – utan att ta på sig dem. Det som fler och fler e-handlare testar på lite olika sätt. Så långt inget konstigt. Om det hade handlat om en e-handelsfunktion.
Men nu är det alltså en fysisk produkt avsedd för fysiska butiker. Ni vet. Där en av de största fördelarna är att man inte behöver gissa hur ett plagg kommer sitta, utan kan… prova.
Snap själva motiverar det med att målet är att ”se till att människor använder sin tid mer effektivt i världen istället för att sugas in i en virtuell”. Vilket är ett yeah yeah wow liksom-imponerande snömossvar.
Samtidigt räcker det att jag ser till mig själv. Jag tycker att själva provandet – definitivt av byxor – är rätt trist. Så målgruppen kanske är… jag? Eller människor som har sjukt bråttom.
Jag kan inte låta bli att känna att det är en produkt som kanske inte är helt… kundbehovsdriven. Men tydligen ska ett test i en Nike-butik ha ”bedömts vara en succé” (vilket också låter lite… ish). Men jag kan inte låta bli att känna att den lilla detaljen att kunder kunde ”tjäna ihop rabatter genom att spela ett AR-spel” kan ha varit en rätt tung faktor till den bedömda succén. Och det var nog inte själva spelandet i sig som lockade.
Men hej. Nyhetens behag. Eller så funkar skärmarna betydligt bättre och fyller ett behov mer än vad jag tror. Oavsett så kommer Nike nu att rulla ut Snaps AR-speglar till fler butiker i USA.
Som om inte det vore nog så har Snap och Coca-Cola börjat arbeta på en ”AR-bestyckad automat”, där användare kan ”använda handgester för att kontrollera det som är på skärmen”. Väldigt intressant att se hur mycket AR det kan behövas i en Coca-Cola-automat. För det är väl det det är tänkt att vara. Eller?
Snap is launching augmented-reality mirrors in stores
It’s part of a massive effort to push the technology further into the physical world.