Kategorier
AI - Artificiell intelligens Detaljhandel/e-handel Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 20 2023 – del 2

Femtonårsjubileum på LinkedIn för Ola. ChatGPT får officiell iOS-app. BingChat uppdaterar sina AI-skills. Ny AI-modell gör avancerad bildmanipulering möjlig bara genom att dra och släppa.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

LinkedIn

Femtonårsjubileum på LinkedIn för Ola

It was 15 years ago today! Ett jubileum värt att uppmärksamma stort. Så många år har jag nu varit på LinkedIn.

För någon vecka sedan firade LinkedIn att de 20 år, så jag var med andra ord fem år sen till festen. Jag blev med min första kontakt redan dag ett: Jesper Åström. (Jag misstänker därför starkt att det var Jesper som lurade hit mig. Det är med andra ord honom ni ska tacka. Eller skylla på.)

Därefter dröjde det ända till 1 december samma år innan jag tordes bli med fler kompisar. Men då fyllde jag å andra sidan på med tre kontakter på en och samma dag.

Men inte bara det. Det är nu också ganska exakt sju år sedan jag blev aktiv och började dela mina digitala spaningar. Nästan halva min LinkedIn-tid alltså. Vågar inte riktigt gissa hur många tecken det har blivit sedan dess…

Vän av ordning kan då förstås konstatera att jag har varit inaktiv på LinkedIn en längre tid än vad jag har varit aktiv. Men nu ska vi inte haka upp oss på detaljer.

(Ja. Jag har haft samma profilbild i alla år. Förändring är otäckt. Jag och Ladyhawke är *så här*. Och ja. Det här är förmodligen min första LinkedIn-selfie.)

Skapa ditt eget, reklamfria LinkedIn-flöde med bara de medlemmar du tycker är mest intressanta

Ha. Kul LinkedIn-hack. Skapa ditt eget, reklamfria LinkedIn-flöde med bara de medlemmar som du tycker är mest intressanta – via LinkedIns bokmärkningsfunktion.

Richard van der Blom on LinkedIn: LinkedIn Bookmarks – The secret TacTic | 201 comments

𝐒̵𝐭̵𝐞̵𝐚̵𝐥̵ 𝐭̵𝐡̵𝐢̵𝐬̵ 𝐓̵𝐚̵𝐜̵𝐓̵𝐢̵𝐜̵ 𝐭̵𝐨̵ 𝐆̵𝐞̵𝐭̵ 𝐑̵𝐢̵𝐝̵ 𝐨̵𝐟̵ 𝐋̵𝐢̵𝐧̵𝐤̵𝐞̵𝐝̵𝐈̵𝐧̵ 𝐀̵𝐝̵𝐬̵ 𝐚̵𝐧̵𝐝̵… Nope! Copy, Use or Implement… | 201 comments on LinkedIn

 

Sök/SEO

Google lägger till färdiga mallar för hjälp vid sökningar på självmord

Ett väldigt, väldigt bra initiativ från Google. Vid sökningar om självmord så visar Google färdiga mallar med texter som går att skicka till exempelvis vänner, så att man alltså kan få hjälp att formulera vad man känner.

Det blir alltså ett komplement till den information om hjälp vid självmordstankar som Google redan visar upp.

Som så mycket annat så är det en funktion som rullas ut för Googles sök i USA, så det återstår att se när något liknande dyker upp här hos oss. Eller ens om. Men jag skulle tro att det gör det. Och det känns spontant som ett område där Googles AI-chattbot Bard skulle kunna hjälpa till att formulera de meddelandena på ett sätt som passar användaren.

Även om det förstås är ett väldigt känsligt område som kommer att ställa väldigt höga krav på chattboten. Så det lär inte vara det område där Google först släpper lös Bard.

Suicide-related Google searches will provide message templates for reaching out

Google’s U.S. search results for suicide-related terms will soon be updated to include pre-written text messages asking for help.

Apple lägger till funktioner för att hitta konserter via Kartor och Apple Music

Apple har fattat vad som är viktigt. De lägger nu till funktioner som gör det enklare att hitta konserter via Apples kartfunktion och via Apple Music.

Visst. Gäller initialt bara för ett gäng ”utvalda städer” – där ingen stad i Sverige lär vara med. Men hoppas att det breddas.

Apple adds new concert-finding features to Maps and Music

Apple is adding new concert discovery features to Maps and Music that should make it easier to find local shows and buy tickets.

Samsung ser inte ut att byta ut Google som förvald sökmotor trots allt

För någon vecka sedan skrev jag om uppgifter att Samsung funderade på att byte ut Google som förvald sökmotor. Istället? Bing. Men nu verkar det som att Google är säker. För tillfället åtminstone.

Enligt källor som Wall Street Journal har pratat med så har Samsung avslutat sin interna utredning för att utvärdera om det är dags att byta sökmotor. Samsung tänker nu inte byta ut Google ”någon gång snart”.

Allt i den här historien är alltså obekräftade uppgifter, men uppgifter som känns trovärdiga. Med tanke på den jättepush som Microsoft gör kring Bing just nu så shoppar de garanterat efter sökmotorkontrakt överallt de kan. Och de har som bekant en… del pengar.

Enligt relaterade uppgifter så ska Google dra in 3 miljarder dollar årligen via Samsung-dealen så vi kan tänka oss vad Google betalar Samsung. Ja, och den prislappen lär inte ha krympt. Vi kan nog anta att en prisdiskussion med Google har spelat en rätt stor roll i Samsungs beslut.

https://www.reuters.com/technology/samsung-not-planning-replace-google-with-bing-phones-wsj-2023-05-19/

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon siktar på att bygga en AI-chattbot för sin sök

Vill Amazon uppgradera sin sökfunktion med en AI-driven chattbotslösning? Klart at Amazon vill uppgradera sin sökfunktion med en AI-driven chattbotslösning.

Amazon is building an AI-powered ”conversational experience” for search

Amazon job listings describe how the company is working on ”reimagining Amazon Search” with a new ”interactive conversational experience,” as reported by Bloomberg. Amazon would join other Big Tech companies in releasing an AI-powered chatbot.

 

AI – artificiell intelligens

ChatGPT får officiell iOS-app

Är det något det inte har rått brist på sedan ChatGPT är fick AI-intresset att nå hysteriska nivåer så är det inofficiella tjänster, pluginer och appar kopplade till just ChatGPT. Några är till och med inte malware. Nu vill Open AI styra upp saker och ting lite vad det verkar. ChatGPT har fått en officiell iOS-app.

Är ni bekanta med att använda ChatGPT (vilket de flesta nog är vid det här laget) lär ni känna igen er. Det är samma funktionalitet som på webben. Med ett väldigt intressant undantag.

iOS-appen har stöd för Open AI:s Whisper-AI – Open AI:s taligenkänningslösning. Det innebär att appen inte bara förstår text och bild, utan även tal. Det går alltså att prata med ChatGPT – vilket är synnerligen passande med tanke på vad tjänsten faktiskt heter.

Det är däremot förmodligen ingen idé att du springer till Appstore nu jätteomedelbums. ChatGPT-appen har än så länge bara släppts i USA , men kommer att rullas ut i andra länder ”de kommande veckorna”. Den som är sugen på att appköra i Android får nöja sig med det ännu mer luddiga beskedet att en app för det operativet kommer ”snart”.

OpenAI launches free ChatGPT app for iOS

OpenAI has officially launched an iOS version of ChatGPT. It’s available for free, and your history will be synced across devices. An Android version will launch ”soon.”

BingChat uppdaterar sina AI-skills

Nu när Google har börjat rulla ut sin ChatGPT-utmanare Bard så är Microsofts smekmånad över. Det firar Microsoft med att utrusta BingChat med några nya skills.

  • Chatthistorik: Chattar sparas så att du kan fortsätta mellan olika enheter.
  • Bildsvar: Bing kan nu svara på frågor med bilder.
  • Ämnesoptimerade svar: Inte helt säker på vad det här innebär i praktiken, men Bing ska bättre presentera sina svar inom ämnen som shopping, väder, finans och bilar. Det ska göra det ”enklare för användare att jämföra och förstå information”.
  • Förbättrad klipp och klistra: Bing ska ha blivit bättre på att kopiera kod eller andra typer av formaterad text.
  • Förbättrad textformatering: Bing-promptarna kan nu innehålla textformatering som stycken, punktlistor eller numrerade listor.

Bing Chat Rolls Out 4 Upgrades

Bing unveils new chatbot features, including images in responses, optimized topic answers, and improved text formatting and copy-paste.

Cloudflare släpper lösning så att organisationer säkrare ska kunna använda publika generativa AI-fjänster

Vem vill hålla på med generativ AI? ALLA vill hålla på med generativ AI. Verkligen precis alla. Som… Cloudflare.

Vad är då Cloudflare för den som inte har koll? Kort sammanfattat ett företag som försöker göra internet snabbare och säkrare, via lösningar som gör att det går fortare att ladda in innehåll på sajter och skydd mot exempelvis överbelastningsattacker mot sajter. Att de nu vill hoppa på tåget med AI som kan skapa innehåll kan därför kännas lite… oväntat.

Men det blir lite mer logiskt att Cloudflare siktar på att göra det de är bäst på, typ. Att hjälpa organisationer som vill använda de stora publika AI-tjänsterna, som ChatGPT, att göra det på säkrare sätt. Företagets lösning Cloudflare One for AI ska exempelvis göra det enklare att övervaka vilka i organisationen som använder den här typen av tjänster, ha koll på datan som flödar och till och med sätta upp säkra tunnlar för att säkerställa att information inte läcker ut.

Jag har alldeles för dålig koll på det tekniska för att ha en åsikt om Cloudflares nya tjänst i sig, men det är oavsett ett område som vi kommer att se betydligt mer inom. Hur organisationer kan säkerställa att känslig data (person- eller affärsmässig) inte hamnar i felaktiga händer. Som att tränas av publika AI-modeller som gör att information kan hamna i händerna hos konkurrenter eller allehanda otäcka organisationer.

https://venturebeat.com/security/cloudflare-unveils-cloudflare-one-for-ai-to-enable-safe-use-of-generative-ai-tools/

Meta bygger sitt första AI-chip

Mycket AI-strålkastarljus är på Microsoft och Google just nu, men Meta är också en av de riktiga AI-tungviktarna. I veckan gick social-jätten ut med att de håller på att bygga sitt första AI-chip.

Så Meta går alltså nu all in på AI? No more Metaverse? Nja, så enkelt är det nog inte. Jag tror snarare att det handlar om att Meta tänker sig en win-win.

Ett AI-chip kan användas till drösvis med saker, även utanför virtuella världar. Men om Meta kan ta fram ett chip som dessutom är specialanpassat för att skapa saker inuti VR-världar – som spelvärldar – så tänker företaget sannolikt att de har hittat en nisch som kan ge en bra konkurrensfördel.

Meta is working on a new chip for AI

Meta is making a new MTIA chip, which stands for Meta Training and Inference Accelerator. It’s also working on a ’next-generation data center design’ that’s optimized for AI.

Ny AI-modell gör avancerad bildmanipulering möjlig bara genom att dra och släppa

De häftiga användningsområdena och lösningarna inom AI fortsätter att rasa in. Här kommer ännu en – som förstås även den har ett lite märkligt namn: DragGAN.

Okej, den första delen av namnet är inte så konstig: just den här AI-lösningen bygger på att manipulera bilder genom att dra och släppa. Den andra halvan är, precis som ChatGPT, namnet på den underliggande AI-tekniken. I det här fallet en djupinlärningsmodell med det självförklarande namnet Generative Adversarial Networks.

Men det mer intressanta med DragGAN är förstås vad som går att göra med den. Det är en AI-uppgraderad Photoshop (eller rättare sagt: ännu mer AI-uppgraderad Photoshop). Det som går att ändra går långt bortom att bara ersätta en del av en bild. Genom att dra i delar i en bild så går det att positionera om objekt. Det går mer eller mindre att redigera en 2D-bild som vore den ett 3D-objekt. Övriga delar av bilden hänger med och anpassar sig efter förändringarna.

Det är betydligt enklare att visa än att förklara, så gå in i artikeln och kolla på de exempelklipp som ligger där.

Inte så att ungefär den här typen av manipulerande är nytt i sig, men däremot är förpackningen det. Ett gränssnitt som fungerar ungefär som i Photoshop eller något annat bildredigeringsprogram, så att man inte ska behöva kunna särskilt mycket för att kunna använda lösningen. Ännu ett exempel på hur AI-lösningar nu faktiskt börjar bli relevanta för normalanvändare.

Däremot kommer du tyvärr inte kunna använda DragGAN riktigt än. Eller kanske någonsin. Det handlar fortfarande om ett forskningsprojekt. Det är alltså ett proof of concept snarare än en fungerande produkt.

Men så fort som det går nu så lär det inte dröja länge innan precis det här går att göra. Förmodligen i de befintliga bildprogrammen och bildtjänsterna.

New AI research lets you click and drag images to manipulate them in seconds

Researchers have demoed an AI tool called DragGAN that lets you simple click and drag an image to edit it realistically in seconds. It’s like Photoshop’s Warp tool but much more powerful.

CarynAI – AI-kändischatt as a service

AI-hypen som just nu rusar fram som en skenande grusbil över världen har visat på en lite oväntad effekt: folk är villiga att betala för AI-tjänster som skapar innehåll. De olika AI-tjänsterna har nästan alla någon form av betalversion och en stor del människor ser ut att vara beredda att betala.

Hur kan man då använda den här utvecklingen för att tjäna pengar som enskild influencer? Är man Snapchat-kändisen Caryn Marjorie så tar man helt enkelt betalt för möjligheten att låta följarna prata med henne. Ja, eller åtminstone en AI-chattbotkopia av henne.

Enter CarynAI. Caryns virtuella klon.

Den som vill chatta med Caryn kan med andra ord göra det nu. Nästan. Och betala löpande taxa för nöjet. En dollar per minut. Så Heta linjen all over again.

Snapchat influencer launches an AI-powered ’virtual girlfriend’ to help ’cure loneliness’

Snapchat influencer Caryn Marjorie launched an AI-powered ’virtual girlfriend’ called CarynAI to help ’cure loneliness’

Hur gick Open AI från icke-vinstdrivande öppen organisation till stängt vinstdrivande företag?

En lång genomgång av Techcrunch av Elon Musks påstådda 100 miljonerdollar-donation till Open AI under organisationens tidiga dagar. TLDR; Techcrunch kommer fram till att Musks donation var betydligt lägre än så, något som Musk också mer eller mindre erkände under en intervju i veckan.

Men jag tänker fokusera på något helt annat här: Open AI:s transformation.

Open AI grundades som en icke-vinstdrivande organisation som ville driva på AI-forskningen i en riktning som skulle gynna mänskligheten. Öppenhet var ledordet. Så pass mycket ledord att, tja, organisationen hette det. Open AI har sedan dess delat sin forskning så att andra har kunnat ta del av den.

Men i och med den senaste versionen av GPT, den teknik som driver bland annat ChatGPT, så hände något. Andra fick inte längre titta in i Open AI:s forskning. Argumentet från Open AI var ungefär att GPT i och med version 4 nu hade blivit så avancerad att den inte längre säkert kunde delas. Otäcka människor kunde göra otäcka saker. Bara Open AI kan garantera att så inte sker.

Och parallellt med den här resan har en annan förskjutning skett: Open AI är nu en uttalat vinstdrivande verksamhet. Eller som Musk sammanfattade det i samma intervju som ovan:

”Det verkar märkligt att någonting som kan vara en icke-kommersiell organisation, open source, på något sätt kan transformera sig till en vinstdrivande, stängd källa. Det skulle kunna vara, säg, som att du grundade en organisation för att rädda regnskogen i Amazonas och istället blev de ett skogsföretag som hugger ned skogen och säljer den för pengar.”

I Musks fall handlar det nog om att han är lite sur över att han har plöjt ned pengar, men inte har något ägarskap eller någon kontroll över det nu kommersiella företaget med massmiljardvärdering. Men han har oavsett en poäng.

Elon Musk used to say he put $100M in OpenAI, but now it’s $50M: Here are the receipts | TechCrunch

Elon Musk used to say he put ”the first $100 million” into OpenAI, but now he’s only saying roughly $50 million – why? We have the answer.

Fler pingviner än EU-medborgare har tillgång till Googles ChatGPT-utmanare Bard

Penguins first! Klassisk utrullningsstrategi.

More Penguins Than Europeans Can Use Google Bard

Nobody in the EU can access Google’s Bard chatbot. But the 50,000 penguins who live on a dormant volcano in the South Atlantic can sign up right now.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *