Kategorier
Allmänt digitalt AR/VR Bekvämlighetsekonomin Ekonomi och finans IoT - internet of things Mobilt Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 20 2023 – del 3

Youtube släpper nytt annonsformat för TV. Amazon släpper nya Echo-högtalare. EU säger ja till Microsofts köp av Activision Blizzard. Meta dumpar sitt Kustomer-uppköp. Google kommer att börja radera inaktiva konton.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Strömmade medier

Youtube släpper nytt annonsformat för TV

För ett par veckor sedan skrev jag om interna siffror från Youtube som visade att nästan hälften av allt Youtube-tittande i USA sker via tv-apparater. Här kommer ännu ett tecken på att gammel-teven blir allt viktigare för videotjänsten: ett nytt annonsformat just för den stora skärmen.

Det handlar om ett nytt trettio sekunder långt format som inte går att hoppa över och som visas i samband med ”top-performing” innehåll på plattformen.

Men inte bara det: Youtube kommer också börja testa ett nytt pausreklamformat. Och då inte ”paus” som i något som stoppas in i eller mellan innehåll, utan reklam som visas när någon trycker på pausknappen under sitt tittande.

YouTube is introducing unskippable 30-second ads for TV

YouTube on connected TVs will soon display a single 30-second ad in place of two consecutive 15-second ads on top-performing content. the platform is also starting to test ads on paused videos.

 

IoT – internet of things

Amazon släpper nya Echo-högtalare

När Amazon sparkade över 20 000 anställda de senaste månaderna så ska avdelningen som jobbar med Alexa och Echo-hårdvaran ha drabbats extra hårt. Men det verkar inte innebära att Amazon kastar in hårdvaruhandduken. I veckan presenterade Amazon ett gäng nya Echo-enheter.

  • Echo Pop: En helt ny mini-Echo, ännu mindre än Dot. Det innebär att den saknar skärm, men å andra sidan har den Eero inbyggt, vilket alltså innebär att den kan fungera som brygga för att förlänga ett wifi-nätverk.
  • Echo Show 5: Den nya generationen av Amazons skärmenhet har fått stöd för Matter, den nya standarden för uppkopplade prylar i hemmet.
  • Echo Show 5 Kids: Barnversionen av Show, komplett med ett års prenumeration på Amazons barninnehållstjänst Kids+.
  • Nya Echo Buds: En ny version av Amazons hörlurar, förstås med Alexa inbyggd.
  • Echo Auto släpps i fler länder: Amazons försök att komma in på mobilområdet. Ja, med fokus på ”bil”. Det är ungefär som Spotifys nu nedlagda försök att släppa bilhårdvara. Blir nu tillgänglig i ytterligare åtta länder: Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Spanien och Storbritannien.

Amazon’s Latest Echo Lineup Includes a New Kids’ Speaker

The four new smart home gadgets-headphones, speakers, and smart displays-extend Alexa’s reach. Most of the new line works with the new Matter standard too.

 

AR/VR

Apple bekräftar i princip att de kommer att lansera sina AR-glasögon om ett par veckor

Den 5 juni inleds årets upplaga av WWDC, Apples årliga utvecklarkonferens. Konsensus verkar vara att Apple till sist då kommer att presentera sina AR-glasögon. Och nu har Apple i princip bekräftat att så kommer att ske.

Spekulationerna om ett par Apple-AR-glasögon har snurrat runt nästan lika länge som ryktena om att Appple kommer att lansera en egen iBil. Ett par AR-glasögon som dessutom kommer att förses med ett helt nytt operativsystem specifikt för den här typen av enheter. Ett operativsystem som enligt rykten skulle kunna heta Reality OS. Eller xrOS, för att kännas lite mer Apple.

Och just ”ordbilden” xrOS försöker nu Apple varumärkesskydda i Nya Zeeland.

Visst. Att bolag varumärkesskyddar namn eller köper domäner behöver inte betyda något alls. Det kan var avsett för produkter som är tänkta att släppas flera år senare. Eller som aldrig dyker upp. Men timingen att den här ansökan dyker upp just nu är förstås… intressant.

Med andra ord kan vi nog nu vara rätt säkra på att årets one more thing blir det som alla förväntade sig skulle bli årets one more thing.

Den stora frågan blir förmodligen vad det blir för slags förkortning som det kommer att handla om när det kommer till tekniken. AR eller MR känns som de mest troliga. Inte minst med tanke på att Tim Cook hyfsat hårt har dissat VR.

Apple Registers ’xrOS’ Wordmark Ahead of WWDC Headset Unveiling

Apple has registered a wordmark for ”xrOS” in New Zealand, the first time the company has indirectly revealed both the name of the operating…

 

Bekvämlighetsekonomin

Uber tillåter yngre tonåringar att använda tjänsten (och släpper ett gäng andra nya funktioner)

Intressant drag från Uber. Uber vill bli… skolskjuts. Ja, eller åtminstone fånga morgondagens kunder så tidigt som möjligt. Det innebär att transportdelningstjänsten nu tillåter tonåringar i åldern 13 till 17 år att skapa konto.

Det krävs fortfarande samtycke från vårdnadshavaren och det nya tonårskontot måste vara kopplat till en vuxen persons Uber-konto (så ja, föräldrar måste ha Uber för att låta barnen använda tjänsten – vilket förstås är en välkommen bonus i Ubers ögon).

Vårdnadshavaren får en notis varje gång som tonåringen beställer en Uber, kan spåra färden i realtid och kan kommunicera med föraren. Uber-förare som inte är bekväma med att ha minderåriga ensamma i sin bil kan tacka nej till den här typen av körningar.

Det återstår dock att se om och när tonårskontot kommer hit. Initialt är det bara 22 amerikanska städer som omfattas.

Dessutom presenterade Uber ett gäng andra nyheter:

  • Fler bilbarnstolar: Nytt samarbete med bilstolsföretaget Nuna ska öka antalet Uber-bilar med bilbarnstolar. Även här i ett fåtal städer i USA till att börja med.
  • Beställa Uber via telefonsamtal: Användare som kan ha svårt att använda en smartmobil kan nu istället ringa på gammalt hederligt taximanér för att boka en bil. Japp, enbart USA för tillfället.
  • Gruppköp mat: Gemensamma inköpslistor vid matbeställningar.
  • Delade körningar: Flera resenärer kan plockas upp under en resa.
  • Videomeddelande: Om man ger någon ett Uber-presentkort så kan man lägga till ett kort videomeddelande som hälsning.
  • Uber boat: Japp. Uber satsar ännu mer på båtresor.

https://www.theverge.com/2023/5/17/23726772/uber-teens-riderhail-account-age-restrictions-go-get

 

Mobilt

Apple släpper sin första App Store Transparency Report

Sugen på att veta hur Apple styr och ställer över Appstore? Grattis? Nu har Apple släppt sin första App Store Transparency Report, något som Apple gick med på att göra som del i en förlikning med en grupp utvecklare.

Och, ja, det är en hela massa information. Så är du sugen på att vet mer, kolla Mac Rumours sammanfattning här nedan.

Apple Publishes First-Ever App Store Transparency Report

Apple today published an inaugural App Store Transparency Report, something that the company agreed to provide to developers as part of a 2021…

Apple gör det möjligt att låta iPhonen prata med din röst bara baserat på 15 minuters röstträning

5 juni är det dags för Apple att dra igång årets upplaga av utvecklarkonferensen WWDC, som framförallt handlar om nyheter kring Apples olika operativ och tjänster. Men redan den här veckan presenterade Apple några tillgänglighetsfunktioner som kommer att i nästa version av iOS och MacOS som släpps i höst.

Artikeln här nedan har en genomgång av alla nyheterna, men den på pappret enskilt mest intressanta är den som ska göra det möjligt att skapa en AI-kopia av sin röst. Efter bara 15 minuters röstträning.

Precis som Acapela, som jag skrev om i förra veckan, så är målgruppen framförallt människor som riskerar att förlora sin röst – bokstavligen. Tanken är att man ska kunna använda sin iPhone för att träna upp en AI-kopia av sin röst som sedan kan läsa upp det som skrivs. Så att man alltså ska kunna prata med nära och kära (ja, eller vem som helst) med den röst som man en gång hade istället för att låta som Stephen Hawking.

Men det finns förstås potentiella användningsområden långt bortom bara tillgänglighetsmässiga aspekter. Och visst finns det högvis med risker (som att någon ovetandes skulle kunna klona någons röst – även om det lär finns hyfsat mycket säkerhetsfunktioner kopplade till den nya lösningen). Men samtidigt väldigt coolt – utan att ha en aning om hur bra resultatet blir.

Som klippt och skuret för den dag när vi har AI-botar som vi kan skicka iväg på en massa grejer som vi själva inte vill göra eller har tid med.

iPhones will be able to speak in your voice with 15 minutes of training

Apple’s new accessibility features for iPhones, iPads, and Macs use on-device machine learning to speak in your own voice and identify real-world objects using your camera, among other hearing- and vision-related updates.

Google blir bättre på att hjälpa blinda människor ”se” bilder

Veckan som gick kom mycket att gå i tillgänglighetens tecken. Tillgänglighet som i funktioner och tjänster som gör det enklare för funktionsnedsatta användare att utnyttja digitala tjänster. För att uppmärksamma Global accessibility awareness day så presenterade Apple ett antal nya funktioner som ska släppas senare i år. Google vill inte vara sämre.

Bland Googles nyheter finns en breddning av Live caption (automattextning i realtid) och rullstolsmärkningen i Google Maps (som anger om en verksamhet är rullstolsvänlig).

Men den kanske mest intressanta nyheten var att Googles Lookout-app blir ännu bättre på att ”se” bilder åt blinda och synskadade användare.

Poängen med Lookup är att man ska kunna rikta mobilens kamera mot något och låta Googles app beskriva vad som syns. Nu får appen lite mer AI-chattbotssmartness. Det ska bli möjligt att fråga Google saker om det som har beskrivits. Om Lookout-appen ser och beskriver en hund så kan man fråga om hunden ser leksugen ut (förhoppningsvis inte arg).

Google AI can now answer your questions about uncaptioned images

Google’s AI can not only describe images with no captions, but answer questions.

 

Ekonomi och finans

EU säger ja till Microsofts köp av Activision Blizzard

Åhejåhå. Det här var intressant. EU säger ja till Microsofts mastodontköp av spelutvecklaren Activision Blizzard.

Det var i sig lite oväntat med tanke på att, tja, Microsoft och jätteaffär. Men EU verkar alltså inte bedöma att Microsoft genom köpet kan sabba konkurrensen på spelmarknaden. (Sony och alla Playstation-ägare delar eventuellt inte den åsikten.)

Men det är inte ja-beskedet i sig som är det mest intressanta – utan att Storbritannien sa nej till samma köp för ett par veckor sedan. Jag har absolut ingen aning om hur internationell rätt ser ut i det här sammanhanget, så jag har därmed absolut ingen aning om vad det här kommer att innebära i praktiken. Att Microsoft inte får äga Activision Blizzard i Storbritannien? Att det inte får säljas Activision Blizzard-spel i landet? Att resten av världen skiter fullständigt i vad Storbritannien tycker i frågan?

Europe greenlights Microsoft’s $68.7B Activision acquisition | TechCrunch

The European Commission has given the go-ahead to Microsoft’s proposed $68.7 billion bid to buy Call of Duty gamemaker Activision.

Meta dumpar sitt Kustomer-uppköp

Hur ser man till att snabbast förlora 750 miljoner dollar? Är man Meta så köper man ett företag för 1 miljard dollar och säljer det sedan ett år senare för 250 miljoner.

Ja, eller nu säljer de inte Kustomer. De ”knoppar av” företaget som numer alltså ska stå på egna ben, till den betydligt lägre värderingen 250 miljoner dollar. Meta kommer dock inte helt släppa taget utan är kvar som minoritetsägare.

Vad är då Kustomer? En CRM-plattform som Meta köpte när deras allt-i-allo-kundrelationsplaner var som mest febriga. Men sedan dess har som bekant mycket hänt. Inte minst för Meta, som har sparkat tusentals anställda och kapat många satellitverksamheter. Ja, eller det mest som inte uttalat har handlat om annonsering eller VR. Och även en del inom dessa områden.

Kustomer, the CRM startup acquired by Meta last year for $1B, spins out on a $250M valuation | TechCrunch

Meta’s intention to divest itself of Kustomer was first reported in March, amid a bigger cost-cutting and restructuring effort at the company.

 

Övrigt

Google kommer att börja radera inaktiva konton

Jag säger det igen: sjukt oväntat att Twitter blev den sociala plattform som alla vill kopiera 2023. För bara ett par veckor sedan blev det klart att Google kommer att börja rulla ut blå verifieringsbockar för avsändare i Gmail och den här veckan meddelar Google att de kommer att börja radera inaktiva konton. Precis det som Twitter förra veckan gick ut med att de kommer att göra.

Så med andra ord: om du har ett Google-konto som du inte har varit inloggad i på två år och vill ha kvar det så är det nu hög tid att leta upp lösenordet igen.

Google will delete inactive accounts this year

Google said it’s going to soon delete inactive accounts for security reasons.

EU sköter inte sitt jobb med GDPR-tillsynen av techjättarna – tycker EU

Hur går det med EU:s arbete att hålla efter techjättarna när det kommer till GDPR-efterlevnad? Inte särskilt bra. Till och med riktigt dåligt. Tycker EU.

En rapport från Irish Council for Civil Liberties har kommit fram till att Irlands dataskyddsinstans, som har det huvudsakliga tillsynsansvaret för de flesta amerikanska techjättar i och med att de har sina europeiska huvudkontor i landet, har fått smisk på fingrarna av sina europeiska kollegor efter många av besluten.

Tre fjärdedelar av alla beslut, till och med. Det är i så många fall som motsvarande tilsynsmyndigheter i andra EU-länder har kört över Irland och utdömt hårdare straff för GDPR-överträdelser.

Rapporten kommer fram till att den irländska myndigheten har haft en förkärlek för ”vänskapliga överenskommelser” snarare än kännbara straff. Utredarna bakom rapporten går till och med så långt som att konstatera att de har sett ”litet betydande upprätthållande” av regelverket från Irland.

Techjättarna har överlag placerat sina huvudkontor på Irland då landet erbjuder skattemässiga fördelar. Man kan tänka sig att Irland är suget på att hålla kvar techbolagen, som säkerligen bidrar en hyfsad del till Irlands ekonomi. Och det rapporten pekar på är att det kanske kan ha bidragit till att den irländska myndigheten har gett techjättarna ett lösare koppel än sina andra EU-kollegor.

Kanske till och med så pass att techbolagens svar på EU-tillsynsärenden kan sammanfattas med ungefär: ”sa ni att vi fick en ganska mild påföljd på vårt GDPR-övertramp eller ska vi hitta ett annat land för vårt huvudkontor?”

Three-quarters of Irish data watchdog’s data privacy decisions since 2018 overruled – report

Meta, Google, Airbnb, Yahoo!, Twitter, Microsoft, Apple and Tinder account for 87^% of cross-border GDPR complaints to Ireland’s DPC

Östersunds kommun granskas för användning av Googles tjänster i skolor

En potentiell väldigt intressant granskning. Östersunds kommun får det tveksamma nöjet att bli först ut som granskningsmål gällande hur skolverksamheten använder Googles tjänster. Mer specifikt vill Integritetsskyddsmyndigheten ta sig en titt hur GPDR-mässig hanteringen av personuppgifter är.

Det här är förstås något som kan få konsekvenser långt utanför Östersund. Och långt utanför skolområdet.

Inte minst som att EU ser ut att i nästa vecka underkänna Facebooks överföring av persondata till USA. Ett beslut som vad det verkar bara specifikt kommer att gälla just Facebook, tjänsten alltså, och därmed inte någon av Metas övriga plattformar. Eller Googles.

Men det är ju ett i så fall ett… hyfsat prejudicerande beslut för hur den typen av plattformar överlag ska tillåtas hantera användardata.

Östersunds kommun först ut att granskas för bruk av Google-verktyg i skolor

Barn- och utbildningsnämnden i Östersunds kommun blir granskade av Integritetsskyddsmyndigheten som ska se över hur personuppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *