Kategorier
AR/VR Sociala medier Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 21 2023 – del 2

TikTok stämmer Montana för att stoppa TikTok-förbudet. TikTok testar en egen AI-chattbot. Google börjar visa AI-skapade annonser och gör det enklare att skapa annonser i Ads. Bluesky låter användarna välja sin egen algoritm. Snowflake köper sökmotorn Neeva.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

TikTok

TikTok stämmer Montana för att stoppa TikTok-förbudet

Förra veckans enskilt största digitala nyhet var förmodligen beskedet att Montana blev den första amerikanska delstaten som förbjuder TikTok helt och hållet. Även för privatpersoner. Det tog inte många timmar efter det att delstatens guvernör skrev under lagen förrän ett gäng TikTok-användare stämde delstaten för att försöka stoppa lagen från att träda i kraft. Igår var det dags för TikTok själva att göra samma sak.

Och ja, det är egentligen inte så mycket mer att säga. TikTok säger ungefär samma sak nu som de sa när Trump försökte förbjuda TikTok 2020.

Kort sagt att lagen strider mot USA:s författning. I synnerhet mot det första tillägget i författningen, som reglerar yttrandefrihet. Men TikTok har ett nytt argument, eftersom det finns en stor skillnad jämfört när Trump försökte stoppa appen: TikTok hävdar att en delstat inte har rätt att stifta lagar som handlar om USA:s nationella säkerhet.

TikTok sues Montana over controversial state ban

TikTok sued the state of Montana over SB 419, a new law that would ban the app statewide. TikTok, civil liberties groups, and creators have called the ban unconstitutional and violative of the First Amendment.

TikTok testar en egen AI-chattbot

Vad kan det aldrig bli för mycket av just nu? Precis. AI-chattbotar. Nu är det dags för TikTok att ge sig in i leken.

Det handlar om ett test med en chattbot som heter Tako som ska kunna komma med förslag och rekommendationer på vad man ska titta på.

Och, ja, det är ungefär allt vi vet just nu. Enligt TikTok så ska boten hjälpa till med ”att söka och upptäcka” innehåll i TikTok. Så det verkar vara en betydligt enklare chattbot än Snapchats My AI. En sökbot och inte en konversationsbot. Och med tanke på att Snapchats bot har landat… sådär bra så kanske det är en bra första ambitionsnivå.

Men om Tako rullas ut skarpt så lär det inte stanna här. Om inte annat så kan det påverka navigering och sökfunktion i TikTok. Men det känns som att det också skulle kunna finnas utrymme för betydligt mer kreativt utnyttjande av den nya funktionen.

(Och vi kan utgå från att även TikTok kommer att kasta en massa generativ Ai på appen, för att göra det ännu enklare för folk att skapa innehåll.)

Det handlar dock nte om något egenutvecklat, utan en ”tredjepartschattassistent”. Och då kan man förstås fråga sig om teknik som moderbolaget Bytedance har tagit fram i det här sammanhanget skulle kunna räknas som tredje part…

Om du är sugen på att testa Tako så får du dock hålla dig till tåls. Eller åka till Filippinerna. Det är den enda marknad där boten just nu testas.

TikTok is testing an AI chatbot called Tako

TikTok is testing an AI chatbot called Tako that can recommend videos based on what people ask it. The feature could ”radically change search and navigation” in the app.

TikTok lanserar ett eget litteraturpris

Hur vet man att #BookTok är en av TikToks största och mest framgångsrika hashtags? TikTok lanserar sitt alldeles egna litteraturpris.

Totalt kommer TikTok dela ut priser i nio olika kategorier. Och det är inte bara nyskapat innehåll som kommer att prisas. Bland klasserna finns också saker som ”Best BookTok Revival”.

Däremot är vare sig priset eller prisutdelningen något för oss. Det är Storbritannien och Irland som gäller. Men det är förstås inte omöjligt att priset kommer att breddas till fler länder om det landar väl.

TikTok is launching its own book awards

The massive success of #BookTok has led the app to create its very own book awards for the UK and Ireland.

Influencerbyrå söker människor som kan skrolla TikTok 10 timmar i sträck för 1000 dollar

Årets sommarjobb.

TikTok Users Can Apply to Make $1,000 to Watch Trending Content

A marketing agency is offering $100 an hour to three applicants bored enough to scroll through TikTok for 10 hours.

LinkedIn

LinkedIn rullar ut verifieringsfunktion för jobbannonser

LinkedIn gör som bekant som alla andra sociala plattformar – Facebook inte minst – fast långt senare. Att LinkedIn för någon månad sedan presenterade nya funktioner som gör det möjligt att verifiera sin identitet var därför ingen större överraskning. Det som däremot egentligen var en överraskning var att det (trots allt) har dröjt så länge ju på LinkedIn.

Igår presenterade LinkedIn ytterligare en verifieringsfunktion som ska göra det enklare att undvika spam och fejk: verifieringar i samband med jobbannonser. Kort sagt att det blir möjligt att se om den som ligger bakom jobbannonsen har verifierat sitt konto och på vilket sätt. Lite oklart om det handlar om en global utrullning, men det känns så.

Det LinkedIn ska ha väldigt mycket kudos för i just det här sammanhanget är två saker. Den ena är att verifiering på LinkedIn betyder just att en kontoinnehavare har bevisat att hen (eller organisationen) är den som det påstås. inte att någon har betalat för att få en verifieringsbock.

Vilket för oss över till den andra bra saken som LinkedIn gör. Eller rättare sagt inte gör: tar betalt för den här funktionen.

Någon som andra stora plattformar borde ta efter.

LinkedIn brings its verification tools to job posts | TechCrunch

After launching its verification features last month, LinkedIn is now bringing verification to job posts, the company announced on Monday.

Bluesky

Bluesky låter användarna välja sin egen algoritm

Lite kul uppdatering från Bluesky – Twitter-alternativet som föddes inuti Twitter och som fortfarande backas av Jack Dorsey: användarna kan välja sin egen algoritm.

Vid en första anblick så handlar det om, tja, listor. Ungefär som det man kan göra i en tjänst som TweetDeck. Men här är det alltså mer integrerat i själva tjänsten. Så en mashup mellan möjlighet att välja mellan algoritmiskt eller kronologiskt flöde och TweetDeck-funktionalitet, alltså. Eller Twitters egna listor.

Men det allra mest intressanta med initiativet är att användare själva ska kunna skapa flöden som andra kan välja att använda. Och skillnaden mot ovanstående alternativ är att det även ska kunna gå att mer ”programmera” listorna och styra hur algoritmen ska visa innehåll.

Så typ… en algoritmbutik.

Blir intressant att följa den här funktionen framöver. Och om det blir något som de andra stora plattformarna kommer vilja kopiera den.

Bluesky rolls out feeds with custom algorithms

Bluesky has rolled out custom feeds, meaning you can now follow feeds with custom algorithms to show certain kinds of posts and topics.

 

Sök/SEO

Google börjar visa AI-skapade annonser och gör det enklare att skapa annonser i Ads

Allt och lite till handlar som bekant om AI nuförtiden. Googles tjänster är inga undantag. I veckan presenterade Google två nya funktioner kopplade till Google Ads och generativ AI (kort sagt, skapande AI-chattbotar som ChatGPT).

AI-skapade annonser i sökresultatet: Google kommer att kasta mer AI på algoritmen som matchar annonser med sökningar. Det kommer bli möjligt att låta Google realtidsskapa exempelvis rubriker i annonser som hyfsat exakt matchar den sökta frasen. Det här blir möjligt genom att AI:n hämtar inspiration dels från annonsörens sajt och dels andra, existerande annonser från samma avsändare.

Skapa annonser med AI-hjälp: Google Ads-gränssnittet får också en inbyggd annonsskapar-chattbot. Tanken är att det ska bli möjligt att ange vilken landningssida man vill att sökannonsen ska leda till och sedan låta Googles AI sammanfatta den sidan som en annonscopy. Det innebär att AI:n kan komma med förslag på effektiva nyckelord, rubriker, beskrivningar och till och med ”andra element” för annonsen.

Google Search ads will soon automatically adapt to queries using generative AI | TechCrunch

Google is going to start using generative AI to boost Search ads’ relevance based on the context of a query, the company announced today.

Reklamfria sökmotorn Neeva lägger ned

Tre år. Så lång tid orkade det uttalade Google-alternativet Neeva hålla ut. Nu kastar sökmotorn in handuken.

Neeva lanserades (som de flesta Google-alternativ) som ett mer integritetssäkert alternativ. ”Death to 10 blue links” var stridsropet. En av de mest tydliga skillnaderna jämfört med Google var avsaknaden av annonser. Istället skulle användarna betala en prenumerationsavgift på 4,95 dollar i månaden. Något halvår efter lanseringen la Neeva till ett gratisalternativ, även det utan annonser.

Neeva la dessutom till en generativ AI-funktion som, precis som Bing och Bard, skulle ge användarna det ultimata svaret på varje sökning. Så sent som i februari i år började Neeva rulla ut sin AI-uppgraderade sök globalt och slog därmed Google (och var en vecka från att även hinna före AI-Bing).

Totalt 600 000 användare blev det. De flesta av dem gratisanvändare. Så Neeva sprang därmed in i samma problem som alla som vill utmana någon av de dominerande tjänsterna: svårigheten att få folk att bryta sina vanor.

Ironiskt nog så lägger Neeva nu ned när Google själva har dödat sina klassiska 10 länkar till ett betydligt mer multimedialt och spretigt sökresultat.

Nedläggningen av konsumentprodukten betyder dock inte slutet för Neeva. Företaget kommer nu istället att satsa på enterprise-sök. Och AI. Because AI.

Google challenger Neeva gives up on consumer search, goes all in on AI and the enterprise | TechCrunch

Neeva is no more, in its current guise at least, as the Google challenger revealed that it’s winding down its consumer business.

Snowflake köper sökmotorn Neeva

Häromdagen gick det uttalade sökmotoralternativet Neeva ut med att de tar ned skylten. Åtminstone för sin sökmotor som vänder sig till konsumenter. Neeva sa att de istället skulle fokusera på AI och enterprise-sök. Nu har Neeva fått en ny ägare: databasföretaget Snowflake.

Neevas affärsidé var en sök som inte byggde på annonser, utan på prenumerationer. Att folk alltså betalade för tjänsten. Men Neeva upptäckte, som så många andra har gjort genom historien, att det är svårt att få människor att byta sina vanor. Neeva fick användare, men inte tillräckligt många för att det skulle kunna snurra runt (det blev inte bättre av att att de flesta hoppade på det gratisalternativ som Neeva lanserade senare).

Nu kan vi istället anta att Snowflake kommer att storsatsa på smart sökfunktionalitet för sina kunder. Förstås även generativa AI-funktioner. Dvs. ChatGPT-aktiga lösningar, där användare kan be algoritmer skapa innehåll bara genom att beskriva vad de vill ha. Att Neeva la till precis det i sin söktjänst så sent som i februari lär ha gjort Snowflakes uppköpsbeslut ännu enklare.

https://venturebeat.com/ai/snowflake-acquires-neeva-days-after-the-search-startup-pivots-to-enterprise/

 

Strömmade medier

Youtube lägger ned Stories

Gillar du att lägga ut Stories på Youtube? Trist för dig i så fall. Youtube har nu bestämt sig för att lägga ned den funktionen.

Det kommer dessutom hända rätt snart. 26 juni kommer det inte längre gå att skapa en story hos Youtube.

Inte oväntat så meddelar Youtube att det nu istället är Shorts som gäller för hela slanten. Youtubes eget kortvideoformat som konkurrerar med TikTok, alltså.

Youtubes Stories-variant sjösattes 2017, när Stories var det hetaste formatet. Då var det Snapchat som sågs som den stora konkurrenten i kampen om de yngre målgrupperna. Och intressant nog hette Youtube Stories från början Reels. Alltså det som Metas TikTok-utmanare heter idag.

Och så finns det de som hävdar att de stora plattformarna har problem med fantasin när det kommer till namngivning.

YouTube is killing Stories

YouTube is ending Stories, an Instagram-like temporary posting feature introduced in 2017. The company instead wants users to create content on Community Posts and Shorts.

Youtube lägger till funktion för att AI-skapa beskrivningar för Shorts-videos

Vad gör man när folk inte ids skapa beskrivningar för sina videos, som leder till att det blir svårare att hitta dem och som i förlängningen leder till att innehållsskapare inte tycker att Shorts ger något? Man kastar lite AI-skills på funktionen, förstås.

Google har därför tagit fram en funktion som gör precis det här.

För som artikeln konstaterar så lägger människor generellt mindre tid och resurser på att skapa Shorts-videos jämfört med vanliga Youtube-videos. Inte minst därför att Shorts, precis som Reels och TikTok, bygger på ett flöde där man tittar på det som presenteras. Inte alls samma sökbeteende som hos vanliga Youtube.

Men sök blir allt viktigare även för kortare videos. I takt med att plattformar som Instagram och TikTok blir allt viktigare som sökmotorer så har de båda dessa satsat allt mer på sökfunktionen. Inte konstigt att Youtube vill att Shorts ska kunna användas och fungera precis som vanliga Youtube: både som ett ställe för att få underhållning och för att söka efter information.

A Google DeepMind AI language model is now making descriptions for YouTube Shorts

Google DeepMind shared details on how one of its visual language models (VLM), Flamingo, is being used to generate descriptions for YouTube Shorts.

Youtube Music testar en musikvideoversion av Shorts

Att musikvideos alltid har varit en viktig del i Youtubes framgång är inget nytt. Det är heller ingen överraskning för de flesta att Google nu toksatsar på att få sin TikTok-utmanare Shorts att flyga. Nu ser det ut som att Youtube vill göra en mashup av dessa båda saker: test av en ny musikvideoversion av Shorts.

Brasilianska Youtube Music-användare har fått tillgång till Samples som är ett TikTok-flöde – eller Shorts-flöde – fast just med musikvideos. Tjänsten är alltså vad den heter: ett sätt att snabbt scrolla sig igenom musik att lyssna på. Ett tryck är vad som krävs för att sedan hoppa till den fullständiga låten.

Det är lite oklart hur bra det egentligen går för Youtube Music, eftersom Google inte särredovisar den uppgiften bland sina prenumerationsintäkter. En killgissning är att det är Youtube Premium (annonsfri Youtube) och inte specifikt Youtube Music som drar.

Visst. Youtube Music ingår visserligen som del i Youtube Premium, men jag tror att de flesta som har Premium trots allt ändå väljer någon annan musiktjänst. Som Spotify. Eller så lyssnar de på musiken via vanliga Youtube. Och det sistnämnda verkar vara logiken här: Youtube Music hoppas tilltala de som musikvideolyssnar på musik på Youtube, snarare än att använda en dedikerad musiktjänst.

Vore intressant att veta hur många användare Youtube Music faktiskt har.

YouTube Music Is Now Testing a Shorts-Like Music Video Feature

YouTube Music is testing ”Samples,” a Shorts-like music video feature, in Brazil, according to a newly surfaced leak.

 

AR/VR

Apple bjuder för första gången in XR-medier till WWDC

5 juni är det dags för årets upplaga av Apples utvecklarkonferens WWDC. Inbjudningen har nu officiellt gått ut till medier, vilket som vanligt får spekulationerna och gissningslekarna att dra igång kring vad Apple kommer att presentera för ”one more thing”. Ja, eller överlag utöver de givna grejerna som de nästkommande versionerna av Apples olika operativssystem.

Även om mjukvara och tjänster är i fokus under WWDC så har det historiskt alltid även blivit några hårdvarunyheter. I år är konsensus att Apple till sist kommer att presentera sitt VR/XR-set (konsensus verkar vara att de AR-glasögon som det ursprungligen pratades om ligger längre fram i tiden). Nu har det kommit ännu en ledtråd som pekar väldigt mycket mot att vi kommer att få se ett par alternativverklighetsbågar i någon form.

Den här gången har Apple tydligen bjudit in medier som skriver om AR/VR/MR/XR. Och det är första gången det har hänt.

Så there’s that.

Visst. Kan ju handla om att iPhonen får nya AR-skills eller så. Men det känns onekligen som att vi kommer att få mer än så. Frågan är mest, som vanligt, hur besvikna alla kommer bli över att det som Apple presenterar inte är mer revolutionerande och banbrytande.

Apple Invites XR Media Outlets to WWDC Keynote for the First Time

Apple has sent invitations to its upcoming WWDC keynote to select media outlets, including Road to VR. Apple has historically not invited XR media to its events, let alone commented in any way on its XR R&D that has been reportedly happening behind the scenes at the company for years.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *