Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Meta kan släppa annonsfria betalversioner av Instagram och Facebook i EU
Meta har som bekant bråkat… en del med EU när det gäller hur, var och när Metas olika tjänster samlar in och använder data om sina användare. Inte minst när det kommer till hur Meta ber om samtycke för att personalisera annonser.
Ja, eller det största grälet har på olika sätt handlat om att Meta INTE ber om samtycke. Utan istället har jagat kryphål för att slippa göra det. Något som i sin tur har lett till att det har blivit rena whack-a-mole-spelet av EU:s åtgärder för att sätt stopp för Metas regelundvikande.
Nu kommer intressanta uppgifter från New York Times som kan tyda på att Meta börjar tröttna rejält på den här dansen. Eller kanske snarare: att Meta allt mer känner att EU har målat in dem i ett allt mindre lönsamt hörn.
Enligt de vanliga ”insatta källorna” ska Meta därför ”överväga” att släppa annonsfria versioner av Instagram och Facebook. Dessa finansieras istället av prenumerationer. Att användare alltså kan betala för att slippa annonser.
Nu är det här något som Meta har velat göra redan innan de började heta Meta. Det är alltså tankar som har flera på nacken och ett sätt för Meta att minska sitt annonsberoende.
Men att de här uppgifterna dyker upp igen just nu – bara ett par veckor efter det att EU:s Digital services act började gälla – känns timingmässigt inte som en slump. Inte heller att det alltså specifikt är något som övervägs för EU.
Det återstår förstås att se om det blir något av det här, men det är förstås inte orimligt. Det är som sagt var något som Meta säkert gärna skulle göra – för att slippa allt jiddrande med allt sämre möjligheter att rikta annonser på grund av EU och Apple.
Men det skulle förstås krävas att det blir en rätt bra business för att det här ska vara intressant för Meta. Och frågan är vad en helt annonsfri version av respektive app skulle kosta.
Vi kan nog anta att betalversionen av apparna skulle vara just för att slippa annonser. Den som vill få en verifierad blåbock och övrigt som ingår i Meta Verified-prenumerationen lär behöva betala för Meta Verified utöver ”basprenumerationen”. Ja, även om det lär finnas prenumerationspaket som ger rabatt.
Meta may offer paid ad-free Facebook and Instagram in Europe
Meta’s latest move in the ongoing fight with EU regulators around its use of user data and targeted ads just took another turn.
Instagram testar 10 minuter långa Reels
Huh. Där ser man. Lite oväntat. Instagram lägger ned sin kortvideosatsning.
Oooooch… det är förstås sanning med jättemodifikation. Men det ser ut som att Instagram nu kopierar TikTok ännu en gång. Eller rättare sagt: Instagram kopierar TikToks kopiering av Youtube. Beroende på hur man ser på det.
Oavsett: Instagram har börjat testa stöd för Reels som kan vara upp till 10 minuter långa. En rätt stor höjning jämfört med dagens maxgräns. Precis som TikTok.
Och i båda fallen så handlar det alltså om att de båda vill konkurrera mer med Youtube. Definitivt TikTok, men nu alltså även Instagram. Samtidigt som Youtube, som bekant, jagar kortvideotittarna med sin TikTok-konkurrent Shorts.
Så, ja, ännu ett exempel där de stora plattformarnas kopierande leder till att de blir ännu mer exakt som varandra.
Och ännu en anledning att sluta prata ”kortvideoappar” eller andra liknande begrepp.
Ett test som alltså ännu inte verkar vara publikt. Men känns som att det lär komma rätt snart. Eller om Instagram hoppar över testperioden och grå rätt på utrullning.
Instagram is internally testing the ability to create Reels up to 10 minutes long | TechCrunch
Instagram is internally testing the ability to create Reels that are up to 10 minutes in the length, the company confirmed to TechCrunch.
Threads lägger till sökfunktion
Sedan den hysteriska användartillväxtstarten så har Instagrams Twitter-kopia hackat betydligt. De som var snabba att hoppa på den nya tjänsten var också snabba att dra därifrån. Nyhetens behag konverterades alltså inte till ett regelbundet användare för den stora majoriteten.
Instagram låter sig däremot inte nedslås. Tjänsten har i rätt raskt tempo fått nya funktioner. Här kommer ännu en: en sökfunktion. Fast bara i Australien och Nya Zeeland just nu.
Men vi kan anta att det är ett test som rätt snabbt kommer att rullas ut till alla användare. Ja, fast inte till oss i EU. Eftersom vi fortfarande inte har tillgång till Threads. Och fortfarande inte vet när det kan bli aktuellt.
Threads is finally adding a search function
Meta is starting to test keyword search in Australia and New Zealand for Threads.
Instagram testar möjlighet att lyfta fram följares kommentarer
Ännu ett test från Instagram: möjlighet att lyfta fram kommentarer. Ja, följares kommentarer.
Vad vi pratar om är att kommentarer i publika inlägg i inlägg och Reels kan delas som Stories. Vi kan väl som vanligt anta att det här först och främst kommer att användas för att visa upp när man får kommentarer från kändisar och Instagram-stjärnor.
Men visst känns det spontant som att det finns ett e-handelsperspektiv här. Att funktionen skulle kunna användas för att lyfta fram ”recensioner” som skrivs till inlägg där innehållsskapare säljer grejer via Instagram.
Instagram’s latest test lets creators highlight comments in their stories | TechCrunch
Instagram is experimenting with a new feature to let creators share notable fan comments on their posts or Reels to their Stories.
Meta gör det möjligt att begära att ens data inte ska användas för att träna gernativa AI-modeller
Vill du inte att din Meta-data ska användas för att träna generativa AI-modeller? Grattis! Nu gör Meta det möjligt.
Ja, eller nästan. Meta har nu lagt till en funktion där man kan begära det här. Men det är inte bara en alternativ i inställningarna vi pratar om. Det handlar om ett formulär man måste fylla i och skicka in.
Och inte bara det: formuläret gäller dessutom bara modeller ”från tredje part”. Så om du inte vill att Meta ska träna sina modeller på din data så får du nog… sluta använda Metas tjänster.
Åtminstone fram till att EU säger något annat.
A New Facebook Setting Tells Meta Not to Use Your Data for AI
Need a place to shout into the void about AI? There’s a new form for you to fill out. Meta, the maker of Facebook and Instagram, introduced a new form that lets you ask, pretty please, for the company not to use your data to train its AI models. Sort of.
Instagram vill få fler att använda Threads med ny karusell
Ifall du inte visste det så vill Instagram väldigt, väldigt, väldigt gärna att vi använder Threads.
Meta is now showing a carousel of suggested Threads on Instagram to bump up engagement | TechCrunch
In the latest test, Meta is showing a carousel of suggested Threads posts on the Instagram app.
Twitter/X
X gör det möjligt att dölja sina likes
Den transparenta plattformen X lägger till ännu en funktion som gör plattformen mindre transparent. Det blir nu möjligt för användare att dölja sina likes.
Ja, eller det blir åtminstone möjligt att dölja gilla-fliken i sin profil. Så att andra alltså inte kan gå in och se vad du har gillat tidigare. Gillanden kommer däremot fortfarande att synas i individuella inlägg. Det är alltså historiken som nu blir möjlig att gömma.
Ja, om du prenumererar på X Premium, FKA Twitter Blue, för 8 dollar i månaden, alltså.
X, formerly Twitter, is now letting paid users hide their likes | TechCrunch
Elon Musk-owned X, formerly Twitter, is now rolling out a feature for paid users to let them hide their likes.
X är på gång att få video- och röstsamtal
Elon Musk fortsätter på det inslagna spåret att göra X till appen där man gör allt. Senast ut: besked att X är på gång att få stöd för röst- och videosamtal.
Det här är funktioner som, till skillnad från mycket av det som Musk har dunkat ut under sin tid som Twitter-ägare, inte känns helt aparta från kärn-Twitter.
Men det samtidigt funktioner som inte känns som inte känns som något som kan få människor att springa till X. Trots att Musk själv konstaterar att funktionerna ska vara ”unika”, tack vare att X är ”den effektiva globala adressboken” som funkar i typ alla slags operativ.
Och så de stora frågorna: kommer funktionen att vara tillgänglig för alla eller bara för dem som betalar för X Premium? Och, förmodligen mest troligt, hur kommer gratisversionen och betalversionen av samtalsfunktionen skilja sig åt?
Elon Musk says audio and video calls are coming to Twitter/X
Twitter/X owner Elon Musk says the company will launch video and audio calls.
X kommer att använda användares inlägg för att träna sina AI-modeller
I ett drag som förvånar absolut ingen så har nu även FKA Twitter gått ut med att de kommer att använda offentliga inlägg för att träna sina AI-modeller. Ja, eller gått ut och gått ut: observanta användare har upptäckt att X har ändrat sina användarvillkor så att även det här kommer att gälla för den som vill använda tjänsten.
Med tanke på att träningsdata för AI-modeller har rusat i marknadsvärde sedan ChatGPT klev in på arenan så är det här som sagt var inte alls förvånande. Men det finns däremot några saker som trots allt är lite värda att ta upp.
En är att det här alltså är en förändring som har gjorts utan att användarna har informerats eller har fått ta ställning till förändringen. En annan är att Elon Musk har varit rätt sur på andra företag som har utnyttjat just det här – publika tweets alltså – till att träna sina modeller. Utan att betala.
Nu äger som bekant Musk X, så det här går inte i stick i stäv med Musks grinighet mot andra företag. Men bland den myriad av företag som Musk äger så finns sedan några månader tillbaka också xAI. Ett företag som uttalat, förstås, ska arbeta med AI-lösningar. Lägg till Musks övriga företag, framförallt Tesla, och det börjar bli aktuellt att prata gränsdragningar.
Vi kan anta att det som postas på X inte nödvändigtvis stannar på X. Att xAI och Tesla kommer kunna dra nytta av det som dammsugs upp från användarna på X. Externa företag som alltså får tillgång till datan, utan att ersätta de som har stått för träningsmaterialet.
Om man så vill så kommer X alltså sälja sina användare till Musks övriga företag.
X’s privacy policy confirms it will use public data to train AI models | TechCrunch
X’s recently updated privacy policy informed its users it would now collect biometric data as well as users’ job and education history, Bloomberg spotted
X flyttar fram sina positioner mot LinkedIn
FKA Twitter fortsätter att tassa in på nya marker för att nå Elon Musks vision om X som en ”allting-app”. Ja, eller om vi ska vara lite mer krassa: Musk försöker desperat hitta nya sätt att dra in pengar. En gren som Twitter har lyckats lite… sådär med sedan Musk tog över.
Ett drag som X nu tänker försöka sig på är att bli en LinkedIn-konkurrent. En jobbannonsplattform, alltså.
Som del av det har X nu ändrat sina användarvillkor till att även omfatta insamling av ”användares anställningshistorik, utbildningshistorik och jobsökarhistorik” i syfte att ”rekommendera potentiella jobb”.
Det återstår att se hur långt X tänker sig gå på jobbområdet, men i sin enklaste form så är det en satsning som ligger rätt nära det som alltid har varit Twitters kärnverksamhet: annonser. Mer dedikerade funktioner och format för att lägga ut jobbannonser, alltså.
Elon’s Twitter Is Coming for Your Biometric Data and Employment History
The new Twitter, AKA ’X’, privacy policy states that the site may collect users’ biometric information-likely a face scan to prove they’re really human.
LinkedIn kan vara på gång att skrota hashtaggarna
Ett rätt intressant besked: LinkedIn kan fundera på att skrota hashtaggarna.
Det verkar onekligen så, med tanke på att ett svar från LinkedIns kundtjänst talar om ”the hashtag ecosystem deprecation” och att LinkedIn just nu genomför ett test för att utvärdera ”konsekvensen av att stänga ned hashtaggen”.
Så inget konkret besked om vad det här innebär mer än så. Och eftersom det är ett test så kan det förstås sluta med… att inget alls förändras jämfört med hur det är idag.
Men samtidigt är det inte helt orimligt. Även om LinkedIn själva – och alla LinkedIn-experter – talar sig varma om att man ska använda hashtaggar så känns det som att hashtaggar på LinkedIn inte har någon större roll. Enligt inlägget här nedan så verkar det som att rankingpoängen för hashtaggar har minskat rätt ordentligt överlag.
Så kanske början på slutet av hashtagsstapling. Nästa steg kanske blir något som sätter stopp för fenomenet att tagga in människor i alla inlägg, bara för spridningens skull.
Richard van der Blom on LinkedIn: #linkedinbyrichardvanderblom | 365 comments
Non clickable hashtags, hashtag pages not responding…. a bug? Not really as LinkedIn™️ has plans to shutdown the hashtags for real! But don't worry as… | 365 comments on LinkedIn
Snapchat
Snapchat har 4 miljoner månadsanvändare i Sverige
4 miljoner. Så många användare har Snapchat varje månad i Sverige. Stories-originalet delar nu för första gången de här siffrorna.
Snapchat har hamnat i rejäl uppmärksamhetsskugga när nära nog allt ljus har hamnat på Instagram och TikTok. Åtminstone bland de sociala plattformar som har någon form av trendfaktor. Och som inte bara dansar några hysteriska hypemånader (ja, nu tittar jag på er Clubhouse och BeReal).
Även här märks det att Snapchat-generationen håller på att växa upp. 55 % av användarna är över 25 år. Engagemangsmässigt öppnar de svenska snapparna appen 40 gånger per dag. I Skandinavien ligger penetrationen på 90 % av alla mellan 13 och 24. Enligt Snap själva, åtminstone.
Vi noterar dock att Snap inte säger något om de dagliga användarna – alltså det nyckeltal som de rapporterar i sina kvartalsrapporter. Månadssiffran släpper Snap lite mer när de får feeling i vanliga fall. Men om vi tittar på det vi vet, alltså relationen mellan dagliga användare och globala användare globalt, så är en inte helt okvalificerad gissning att Snapchat har runt 2 miljoner dagliga användare här hos oss.
4 miljoner innebär för övrigt att Snapchat inte är långt efter LinkedIns runt 4,5 miljoner i Sverige. Ja, fast LinkedIn rapporterar förstås bara medlemmar och inte aktiva medlemmar. Oavsett tidsintervall. Så vi kan ju anta att antalet som använder LinkedIn varje månad är… något färre än för Snapchat.
Så många svenskar använder Snapchat – varje månad – Influens.se
4 miljoner aktiva användare per månad, och det är inte bara Generation Z som uppskattar appen. 750 miljoner människor världen över använder Snapchat,
Övrigt sociala medier
Move over BeReal – nu kommer BeFake!
Ha. Förstås. En ny AI-app. BeFake. Och ja. Det är en inverterad BeReal.
Så med andra ord: precis som hos BeReal så går det att ta bilder med båda mobilens kameror samtidigt. Men till skillnad från BeReal så är resultatet alltså bara fejk. Eller nästan bara fejk.
Baserat på de bilder man tar så skapas sedan AI-versioner, baserade på någon av appens medföljande mallar eller genom att användaren beskriver hur bilderna ska AI:fieras.
https://techcrunch.com/2023/08/31/ai-powered-befake-is-a-real-app-not-a-bereal-parody-and-it-has-3m-in-funding/?5
Sök/SEO
Google börjar berätta när det är billigast att köpa flygbiljett
Ni vet den där Google-funktionen som talar om när det är mest och minst folk på ett ställe vanligtvis? Nu kommer den till ett ställe till: Google börjar berätta när det är billigast att köpa flygbiljetter.
Google tänker med andra ord börja svara på den uråldriga frågan ”ska jag köpa nu eller vänta?”
Precis som öppettidsfunktionen så kommer Google luta sig mot sina arton ziljoner datapunkter och berätta när det historiskt har varit billigast att köpa sin biljett.
Ja, nu kommer Google förstås blir lite mer specifika än hur läget är för flygbiljetter överlag. Tanken är att Google – förstås – kommer att berätta hur prisläget brukar se ut för specifika destinationer och perioder.
Google kastar dock in en brasklapp: funktionen kommer att läggas till när det finns ”pålitlig trenddata”. Så det gäller kanske inte för alla destinationer eller tider.
Google Flights will now tell you when it’s the cheapest time to book | TechCrunch
Google Flights today is releasing a new feature that will help travelers better determine the right time to book. Rolling out this week, the company is
Google Maps börjar dela klimatdata
Google Maps flyttar närmare Google Earth. Nu får navigeringsappen stöd för tre nya API:er som sammantaget blir en ”klimat”-kategori.
Det handlar om att Google kommer att börja dela information om sol, luftkvalitet och pollendata. Och förstås även dela med sig av prognoser kring hur dessa kommer att utvecklas.
Google Maps Platform adds air quality and pollen information to capture changing climate realities
Google launched its latest sustainability tool, a series of environmental geospatial APIs that help cities, businesses, and other partners map solar, air quality, and pollen data worldwide.