Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt Detaljhandel/e-handel Ekonomi och finans Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 41 2023 – del 2

Klarna lägger till fler AI-shoppingfunktioner och tar hjälp av Bianca Ingrosso. Netflix öppnar fysiska butiker. Google gör det möjligt att AI-skapa bilder direkt från sökrutan. Google tar ett stort steg mot att döda lösenordet. Microsoft får köpa Activision Blizzard.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sök/SEO

Google gör det möjligt att lägga till sociala länkar i Business-profiler

Google fortsätter att stoppa in funktionalitet i sina Business-profiler. Alltså företags egna ”sajter” i Googles sökresultat. Senaste funktionen ut: det blir möjligt att lägga in sociala länkar i sin profil.

Ja, eller det handlar snarast om att Google nu breddar det här stödet till att omfatta fler företag. Funktionen introducerades i augusti i år, men då bara för ”utvalda” företag och varumärken. Nu släpps funktionen på för ”de flesta” organisationer i ”de flesta” geografiska regioner. Så krasst talat kan vi nog säga att det här är skarpa lanseringen.

Funktionen ger oavsett stöd för en länk per social plattform. Det betyder Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, TikTok, X och (förstås) Youtube i Googles värld. Som artikeln konstaterar så är den mest förvånande vita fläcken Snapchat. Men å andra sidan är inte Messenger eller WhatsApp med. Eller iMessage för den delen. Så kort sagt inga chattappar vad det verkar. Än.

https://www.socialmediatoday.com/news/google-expands-access-social-media-links-business-listings/696198/

Google lägger till funktion för att hitta rätt elbilsmodell

Google fortsätter att packa in mer funktionalitet i sitt sökresultat. Men i det här fallet handlar det inte så mycket om generativ AI som gammal hederlig jämförelsetjänst.

Google lägger kort sagt till en funktion som gör det möjligt att få hjälp att välja elbilsmodell. Det ska i den bli möjligt att se saker som olika modellers pris, räckvidd, laddningstid.

Det blir också möjligt att se vilka slags skatterabatter man kan få som elbilsköpare.

Funktionen lanseras i USA kommande veckor och släpps i Europa tidigt nästa år.

Ja. Fast här i Sverige får vi inte funktionen med skattesubventioner. Eftersom vi inte har några. Eftersom vi som bekant har en regering som vill förstöra klimatet och planeten.

This new Google tool tells you which EV is right for you

Google now offers new insights for prospective electric vehicle buyers, including a battery range explorer and price comparison.

 

Detaljhandel/e-handel

Klarna lägger till fler AI-shoppingfunktioner och tar hjälp av Bianca Ingrosso

Så har det blivit dags för betalplattformen Klarna att bli ännu mindre betalplattformen Klarna. Klarna lanserar med andra ord ett antal funktioner som ska göra det möjligt för företaget att ta en ännu större del av den totala e-handelskakan.

  • Shopping Lens: Precis vad det låter som. En funktion som gör det möjligt att peka mobilkameran mot ett föremål och sedan låta Klarna leta upp liknande produkter som du kan köpa via Klarnas app. Motsvarande funktion som bland annat finns i Pinterest och hos Google alltså. Klarnas lösning ska kunna identifiera över 10 miljoner olika slags föremål och kan sedan matcha dem mot över 50 miljoner produkter som säljs. Kommer initialt till sex länder, inklusive Skandinavien.
  • Shoppingbara videos: Lanserades i USA 2022 och kommer nu till Sverige (plus Storbritannien och Tyskland). Bland de företag i vårt land som har hoppat på den nya möjligheten finns Ani Jewels, företaget som är grundat av Bianca Ingrosso och Lovisa Worge. Så Klarna har tydliga ambitioner (ja, eller ännu större ambitioner) att bli en destination för influencer marketing.
  • Skanna streckkoder: Om du är i en fysisk butik och undrar om en vara finns i annan färg eller till bättre pris online blir det nu möjligt att skanna streckkoden och få svaret så att du slipper googla. Kommer till sex länder, bland annat Skandinavien.
  • Cashback-program: Få tillbaka pengar på köpen hos handlare som är anslutna till programmet. Lanseras initialt bara i Storbritannien.
  • Single sign-on: Funktionen att logga in med sitt Klarna-konto på e-handelssajter rullas nu ut globalt.

Dessutom lanserar Klarna en presentkortsbutik i Klarna-appen, snabbare återbetalningar för vissa köp och nya hållbarhetsfilter i sökfunktionen.

Klarna launches a suite of new features, including an AI-powered image-search tool | TechCrunch

Klarna is introducing a suite of new features, including a new AI-powered image-search tool called Shopping lens.

 

Strömmade medier

Netflix öppnar fysiska butiker

Sååå… Bara ett par veckor efter det Netflix skickade sin allra sista dvd – efter över 20 år – så kommer ett… rätt intressant initiativ från Netflix. Strömningsjätten öppnar en fysisk butik.

Eller inte bara en. Det kommer att dyka upp ett antal Netflix Houses, som konceptet heter. Och där kommer man kunna köpa Netflix-merch, baserat på populära serier och filmer.

Men de nya ställena kommer också erbjuda restauranger och ”kurerade liveupplevelser”. Som betyder. Något. I två av ställena så kommer det konkret innebära att de får Squid Game-hinderbanor. Oklart om det är garanterat att man kommer därifrån med livet i behåll.

Seriekopplingarna slutar inte där. Det kommer också finns roterande konstutställningar som har kopplingar till serierna och restaurangerna kommer att servera mat och drycker som har funnits med i olika matprogram på Netflix. Kort sagt lite som TikToks popuprestauranginitiativ, där de serverade mat som blivit viral på plattformen.

Och på tal om popuper så är det inte Netflixs första fysiska butikssatsning. Men då har det handlat just om popuper, kopplade till marknadsföring av specifikt innehåll. Nu verkar det handla om betydligt mer permanenta satsningar.

Nu behöver du inte sätta dig och köa riktigt än. De första Netflix-husen beräknas slå upp portarna i USA under 2025 och ställen utanför hemlandet dröjer ännu längre.

Netflix to open branded retail stores for some reason

Netflix has decided to open a number of brick-and-mortar locations to sell items based on hit shows, offer dining and provide live events. There’s also going to be an obstacle course based on ’Squid Game.’

 

AI – artificiell intelligens

Google gör det möjligt att AI-skapa bilder direkt från sökrutan

Kan Microsoft så kan Google. AI-skapa bilder direkt från sökrutan, alltså.

Precis som kombon Bing Chat+DALL-E (ChatGPT:s bildskaparsyskon) kan användas för att skapa bilder direkt från Bing så blir det nu möjligt att prompta fram AI-bilder via Googles vanliga sök. Ja, ”vanlig” i det hänseendet att du har hoppat på Googles AI-sök-upplevelse-beta-experiment-grej Search Generative Experience.

I så fall är det bara att be Googles AI att skapa bildmästerverk åt dig. Ja, eller bilder som ska motsvara det du vill ha, åtminstone. Och när du väl har fått bildförslag så kan du gå in och promptredigera resultatet i efterhand.

Funktionen dyker även upp inne i Googles bildsök, där du kan stöta på propåer från Google att skita i bilderna som visas och istället låta Google AI-fixa något åt dig istället. Bilderna kommer dock, enligt Google, vara vattenmärkta för att ange att de är just AI-skapade bilder. Och initialt så kommer det inte vara möjligt att skapa bilder som ”avbildar fotorealistiska ansikten eller använda promptar som innehåller kändisar”.

Och lite by the way så säger Google att det nu också går att skapa textutkast på ungefär samma sätt via sökrutan.

Så visst. I stort fortfarande något som är inlåst i Googles experimentverkstad. Men med tanke på att techjättarna springer benen av sig för att ligga längst fram i AI-racet så dröjer det nog inte allt för länge innan funktionen breddas.

Google’s AI-powered search experience can now generate images

Google’s Search Generative Experience (SGE) will let you create images and written drafts from the search bar, the company announced. Microsoft already offers the ability to make images from Bing Chat using OpenAI’s DALL-E.

 

Ekonomi och finans

Microsoft får köpa Activision Blizzard

Det tog 20 månader, men till slut har Microsoft fått grönt ljus från alla möjliga håll för sitt uppköp av spelbolaget Activision Blizzard. Det innebär mer konkret att EU, USA, Japan och Kina har sagt ja (även om det i USA-fallet skedde motvilligt och först efter att USA:s handelsdepartement förlorade i domstol). Och nu till sist de som först försökte blockera köpet: Storbritannien.

Jag trodde ärligt talat inte att det skulle bli något av affären när den presenterades. Att den skulle ses som alltför konkurrenssabbande. Men tydligen inte. Microsoft har alltså inte setts som en dominerande spelare på spelområdet (hoho).

Det innebär att Microsoft nu har gjort sitt största uppköp någonsin. Långt större än tidigare ettan LinkedIn, som gick loss på 26 miljarder dollar. Men det är inte bara Microsofts största uppköp, det är dessutom det största företagstechköpet någonsin. Ja, lite beroende på hur man definierar ”tech”.

Microsoft går Activision-köpet om Dells uppköp av EMC, där notan slutade på 67 miljarder dollar. Därefter är det långt ner till IBM-uppköpet av Red Hat som med sina 34 miljarder dollar nu knuffas ned till plats 3.

Microsoft completes Activision Blizzard acquisition, Call of Duty now part of Xbox

Microsoft has finalized its $68.7 billion acquisition of Activision Blizzard. The deal close comes after months of battles with regulators in the UK and US.

 

Övrigt

Google tar ett stort steg mot att döda lösenordet

Numer är det lite så att om både Apple och Google är överens om att en teknik suger så är den tekniken i praktiken död. Nu ser det ut som att turen på allvar har kommit till lösenordet.

Tidigare i år introducerade Google Passkeys, som är en inloggningsteknik som bygger på att du använder din enhet för att logga in istället för ett lösenord. Med andra ord att du, när du vill logga in på en sajt, loggar in med det sätt du annars identifierar dig med i din enhet. Som pin eller biometrisk lösning (exempelvis iPhonens Face ID). Lösenordsfri inloggning alltså.

Nu gör Google Passkeys till det förvalda inloggningssättet i sina tjänster. Och Google kommer att börja tjata på alla att ställa in Passkeys nästa gång de vill logga in i sitt Google-konto.

Det här är förstås väldigt goda nyheter i det stora hela och gör livet rejält mycket svårare för alla som lösenordsfiskare.

Passwordless by default: Make the switch to passkeys

Google is making it even easier to get started with passkeys by offering the ability to set them up for all users – by default.

EU frågar konkurrenter och användare om iMessage borde regleras hårdare

När EU presenterade listan över de tjänster om kommer att omfattas av plattformslagen Digital markets act så var den största överraskningen att Apples iMessage (Meddelanden) inte var en av dem som ingick. Nu har EU bestämt sig för att den ska göra det, trots att Apple säger att den är för liten.

Digital markets act reglerar de allra största plattformarna. De som är nätets grindvakter och dem alla i praktiken måste gå via för att överhuvudtaget kunna använda internet. Här hittar vi framförallt saker som de båda mobiloperativen iOS och Android – och de delar som hör till respektive ekosystem.

Grundkriteriet för att drabbas av DMA är att en tjänst har minst 45 miljoner användare varje månad i EU (eller formellt 10 % av befolkningen i EU). För att komma fram till vilka tjänster som omfattas av detta så frågade EU helt enkelt företagen. Apple sa då alltså att iMessage inte har så många användare varje månad i EU.

Och nu har alltså EU bestämt sig för att den nog ska ingå trots allt. Typ. För de har skickat ut enkäter till Apple-användare och konkurrenter där det kort och gott frågar hur viktig del av deras liv och verksamheter som iMessage utgör.

Vi kan väl anta att konkurrenterna kommer att svara… ja. Och det lär förmodligen med all önskvärd tydlighet vara så att iMessage är… hyfsat viktig för Apple-användare.

Det återstår att se hur EU kommer att se på iMessage-fallet. Som att se över hur viktig användargränsen ska vara relaterat till andra parametrar som kan göra en tjänst dominerande.

Men precis som när EU släppte sin lista över DMA-drabbade så känns det förvånande att iMessage inte skulle ha minst 45 miljoner användare varje månad i EU. Ja, eller snudd på orimligt, med tanke på att iOS ska stå för över 30 % av mobilmarknaden i EU.

EU Asks iMessage Users and Rivals If Service Should Be Regulated

EU antitrust regulators have asked Apple’s users and rivals to rate the importance of Apple’s iMessage and Microsoft’s Bing versus…

Google rullar ut sin utsläppssänkande Google Maps-funktion till fler länder

Vissa händelser känns nästan som en tanke. Som att det rödgröna styret i Stockholm kom med sitt utspel om att en del av centrala Stockholm bara kommer att vara öppna för bilar som drivs av el nästan samtidigt som Google meddelade att Project Green Light nu rullas ut till fler städer.

Vad är då Green Light? Ett initiativ där Google kastar AI på trafikljus. Det handlar mer specifikt om att Google använder maskininlärning på Maps-data för att lära AI:n hur det ser ut med trafikstockningar i samband med enskilda trafikljus. Tanken är helt enkelt att det ska ska kunna hjälpa till att optimera trafiken så att folk inte blir stående vid rödljus lika länge. Och därmed inte släpper ut lika mycket avgaser.

Ett initiativ väl värt att applådera.

Inte minst som att vår nuvarande regering gör allt den kan för att sabba planeten och klimatet.

Google’s AI stoplight program is now calming traffic in a dozen cities worldwide

Google built an AI that monitors the amount of idling at intersections to help city planners cut congestion and reduce air pollution. Now it’s working in 70 intersections.

Firefox får inbyggt verktyg som kan identifiera fejkrecensioner

Intressant drag från Firefox. Webbläsaren kommer att få en ny, inbyggd funktion: en fejkrecensionsdetektor.

Den nya funktionen blir möjlig tack vare att Firefox i maj i år köpte tjänsten Fakespot, som var byggd för just det här ändamålet. Nu flyttar den alltså in i Firefox.

Fakespot-funktionen ska använda ”sofistikerad AI och maskininlärning för att hitta mönster och likheter mellan recensioner för att kunna flagga de som mest sannolikt är falska”. Och med det sagt ska vi väl anta att samma brasklapp som i alla former av AI-identifiering gäller: det kan gå lite sådär.

Men oavsett så verkar Firefox tycka att Fakespots produkt var tillräckligt bra och träffsäker för att de skulle vilja öppna plånboken.

Recensioner är som bekant ett viktigt beslutsunderlag inte minst inom e-handeln och därför ett tacksamt format att fejka till. Det lär inte bli mindre av den varan när skapande AI-lösningar kan spotta ur sig texter på löpande band. Och säkerligen snart också andra format, som videorecensioner.

Det är däremot trist för iOS-användare som är sugna på nya funktionen. När den släpps nästa månad så är det dator och Android-appen som gäller. Vi får se när (eller om) den kommer till iOS.

Firefox will have a built-in ’fake reviews detector’ – Amazon is in trouble

Mozilla acquired Fakespot, which helps users identify fake news through a website and browser extension.

Tesla erbjuder gratis elbilladdning i Israel

Man kan tycka mycket om Elon Musk, men han och hans bolag har också gjort mycket bra (och då räknar jag inte in FKA Twitter jättemycket här). Som att erbjuda stöd i katastrofområden.

Senaste initiativet är att Musk gjort det gratis att ladda elbilar i de 22 Tesla-laddstationer som finns i Israel. Kanske inte det absolut nödvändigaste i krisen, men fortfarande en inte oviktig insats.

Visst kan det här politiseras till dess att korna kommer hem. Inte minst på grund av att Musk har postat och gillat tosse-grejer och konspirationsteorier kopplat på Hamas attack på Israel. Och att Tesla-hjälpen här inte hjälper människorna på Gaza-remsan.

Men det känns i sammanhanget mindre relevant än att det faktiskt erbjuds stöd för människor som nog mest bara vill leva i fred. På båda sidor av konflikten.

Tesla CEO Elon Musk offers free charging at Supercharger stations in Israel

Tesla CEO Elon Musk announces free Superchargers in Israel amid ongoing conflict


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *