Övriga delar i veckans sammanställning
AI – artificiell intelligens
EU enas om innehållet i AI Act
Det tog 36 timmars av slutförhandslingscrunchande, men till sist lyckades de olika instanser som var inblandade komma överens om vad som ska stå i EU:s kommande AI-lag AI Act. Det innebär att EU – ännu en gång – blir först i världen med ett sånt här lagpaket.
Och ja, det betyder förstås att vi kommer få det sedvanliga gnället om hur reglering dödar all innovation och att det nu är tokkört för EU i AI-racet. Men det synsättet bygger som vanligt på en märklig inställning att företag och människor bara sätter sig ned och suckar när en teknikdörr stängs, när det i själva verket gång på gång har visat sig bli precis tvärtom. En massa nya dörrar öppnas, därför att den mänskliga kreativiteten alltid hittar nya möjligheter.
Och den mänskliga kreativiteten kommer att göra så även denna gång. Lite ironiskt, med tanke på temat.
AI Act är ännu inte klubbad lag, det krävs omröstning nästa år för det, men vi kan nog anta att det som nu har presenteras i det stora hela kommer gå hela vägen. Det betyder saker som att företag som arbetar med avancerad AI-forskning och stora AI-modeller bland annat måste bli mer transparenta och dela “sammanfattningar av vilket innehåll som använts för att träna en AI”.
AI-användning förbjuds också i vissa områden, som att skrapa övervakningskameror på ansikten, att kategorisera människor baserat på “känslig karaktäristik” som ras, sexuell läggning, religion eller politisk åsikt, att använda AI för att “identifiera känslotillstånd” på jobbet eller i skolan eller för att skapa ett “socialt poängsystem” (här tänker EU garanterat på det som Kina håller på med).
EU-medborgare kan också anmäla övertramp från AI-system på integritetsområdet. Det blir väldigt intressant att se hur just den här biten kommer att hanteras. Det som däremot är klart är att företag som åker dit på att bryta mot lagen kan se fram emot böter i spannet mellan 7,5 miljoner euro eller 1,5 procent av företagets globala, årliga omsättning till 35 miljoner euro eller 7 procent av företagets globala, årliga omsättning. Så precis som Digital Services Act och Digital Markets Act så pratar vi alltså rejält kännbara böter.
Sist men inte minst återstår också att se när AI Act faktiskt kommer att börja gälla. Sannolikt inte före 2025.
https://www.theverge.com/2023/12/8/23991850/eu-ai-act-artificial-intelligence-regulation-provisional-deal-law-brussels
Regeringen tillsätter en AI-kommission
Hur ska AI kunna hjälpa till att stärka svensk konkurrenskraft? Det ska nu en nytillsatt kommission bena ut, under ledning av Carl-Henric Svanberg..
Ja, kanske inte alla aspekter, men väl de som har med AI att göra. Because AI.
Regeringen tillsätter en AI-kommission för att stärka svensk konkurrenskraft
Regeringen tillsätter en AI-kommission för att stärka svensk konkurrenskraft. Ett viktigt steg för att bidra till utveckling och användning av…
Klarna inför anställningsstopp och tänker att AI ska göra jobbet istället
Sugen på att arbeta på Klarna? Sucks to be you i så fall. Betalföretaget inför anställningsstopp. AI ska göra jobbet istället.
Ja, eller AI ska ge en hel massa produktivitetsvinster så att det behövs ”färre människor som gör lika mycket”. Det finns dock en kategori av roller som inte berörs (inte än, åtminstone): ingenjörer. Sannolikt de som ska bygga produktivitetseffektiviseringarna som andra sedan ska använda sig av. Typ.
Klarna är, vad jag vet, det första stora företaget som tar det här steget som ska leda till att anställda ska minska genom naturliga avgångar. Och förmodligen en och annan som inte förstår att de blir mer effektiva med AI. Därför att AI automatiskt gör människor mer produktiva.
Typ.
Klarna lär vara långtifrån det sista företaget som drar till med det här. Och jag misstänker att Klarna (och alla andra som följer i deras fotspår) kommer att inse att… kanske inte allt är guld och gröna skogar när de skickar ut de anställda för att gå över ån efter hönorna som ska värpa guldäggen.
Att det kort sagt nog kommer behövas mer människor än vad Sebastian och övriga kostnadsbesparingsjägare hoppas på. Och önskar sig.
Klarna freezes hiring, citing AI ’productivity gains’
CEO of the Swedish fintech said it can shrink its workforce over time thanks to AI tools like ChatGPT.
Ber du ChatGPT upprepa något i oändlighet så bryter du mot användarvillkoren
Ha. Härligt. Letar du efter sätt att bryta mot ChatGPT:s användarvillkor? Be den upprepa ett ord i all oändlighet.
Tydligen så har forskare hos Google-ägda Open AI-konkurrenten DeepMind upptäckt att ChatGPT avslöjar sin träningsdata om man gör så. Den upprepar ordet man har bett den upprepa om och om igen tills boten når någon slags gräns. Då börjar den istället spotta ur sig träningsdata som den har hämtat från nätet.
Tack å bock sa Google-forkarna och laddade ned några megabyte träningsdata.
Men nu är det slut på det. Gör man så så stryps svaret och man får veta att man kan vara ute på tunn användarvillkorsis.
Och det är… rätt underhållande. Att Open AI alltså anklagar användare som drar nytta av ett tillkortakommande i ChatGPT för att bryta mot villkoren. När det snarast är Open AI som alltså inte fått ordning på sin bot. Ja, eller det har de ju. ChatGPT gör precis som den instrueras. Och det gillar alltså inte Open AI.
Nästan så man kan tro att Open AI hade koll på det här – och hoppades att ingen hitta det här intressanta logiska bomben.
Asking ChatGPT to Repeat Words ’Forever’ Is Now a Terms of Service Violation
A technique used by Google researchers to reveal ChatGPT training data is now banned by OpenAI.
Metas AI-bot lär sig viska
En sån där grej som känns sådär fånigt självklar. Metas översättar-AI har fått en ny skill: den har lärt sig… viska.
Ja, eller inte bara viska – utan bättre följa tonen i din röst. Istället för att komma med den robotmelodi som fortfarande är normen så ska ”din” röst låta likadan som din originalröst. Med andra ord: pratar du högt så kommer ditt AI-översättarjag också att göra det. Samma sak om du viskar eller låter upphetsad.
Algoritmen ska dessutom också kunna hantera andra saker i språkmelodin. Som matcha hur snabbt du pratar och göra pauser precis som i originalmaterialet.
Utan att veta exakt hur bra Metas variant är så är det precis det här som, på gott och ont, kan göra den verkliga skillnaden med att få till översättningar som låter, tja, mänskliga.
Meta’s latest AI suite makes speech translation more seamless and expressive
Meta’s latest AI suite claims to enable seamless, expressive real-time speech translation.
McDonald’s ska använda generativ AI i sina restauranger därför att…?
Hur man vet att vi förmodligen har nått peak AI-hysteri för den här gången.
https://www.theverge.com/2023/12/6/23990900/mcdonalds-google-ai-cloud-generative
De 50 mest använda AI-verktygen 2023
Ligger du vaken på nätterna och funderar över vilka AI-verktyg som ha använts mest i år? Nu är din pina över! There’s nämligen an infographic for that. (Här hittar du originalinlägget med grafiken.)
De olika AI-chattbotatarna som Simpsons-karaktärer
Make the most of your professional life
By clicking Continue, you agree to LinkedIn’s User Agreement, Privacy Policy, and Cookie Policy.
Mobilt
iMessage kanske slipper öppna upp för andra chattjänster i EU
Så… det var… oväntat. Ja, om det stämmer. Uppgifter som säger att Apples egen chattplattform iMessage kan slipa EU:s hårdaste regleringskrav. Och därmed också slippa öppna sin plattform för andra chattjänster.
Det handlar om EU:s techlag Digital markets act, som EU tänker använda för att ta sig an nätets grindvakter. Alltså de tjänster som man i praktiken måste gå via för att överhuvudtaget kunna komma ut på och använda internet. Saker Apples och Googles mobiloperativ.
Ett av grundkraven för att få gå med i den här inte så roliga klubben (åtminstone om man frågar medlemmarna) är att en tjänst har minst 45 miljoner användare varje månad i EU. Det handlar alltså specifikt om tjänsterna och plattformarna och inte företagen bakom. Det gör att Googles sök, Google Play, Google Maps och Google Shopping alla är med i listan. På samma sätt återfinns Facebook, Instagram, Messenger och WhatsApp här.
Även flera av Apples tjänster omfattas: iOS, Safari och Appstore. Men alltså inte iMessage.
Och det allra mest intressanta är vad som har gjort att EU har beslutat att iMessage inte ska betraktas som en digital grindvakt: det är inte tillräckligt många företag som använder tjänsten.
Vilket sannolikt är sant. Definitivt om man jämför med Meatas tjänster. Men fortfarande lite märkligt, med tanke på att jag har sett siffror på att det ska finnas över 1 miljard mobilabonnemang i Europa (vilket gör att varje människa i snitt har sisådär två abonnemang). Allt är garanterat inte mobiler, men säg att hälften är det – om vi räknar lågt.
Det innebär i så fall att det fins runt en halv miljard mobilabonnemang i Europa. Största delen lär vara i EU. iOS ska ha en marknadsandel runt 36 % i EU, vilket gör att det kan finnas 180 miljoner iOS-abonnemang. Vi räknar lågt även här, så säg 120 miljoner. De flesta lär använda iMessage minst en gång i månaden. Det är mer än dubbelt upp från grundkravet för att räknas som en grindvakt.
Men EU har alltså ansett (eller anser sannolikt) att det är för få företags som kör iMessage.
Om det visar sig att det här stämmer så kommer Meta garanterat att ha… åsikter. Liksom övriga chattjänster.
iMessage will reportedly get a reprieve from EU’s interoperability regulation | TechCrunch
Apple’s iMessage might not have to comply with this as the EU tentatively deduced that the service is not popular enough with business users.
Googles Pixel 8 Pro får inbyggt stöd för Gemini (och får flera andra nya funktioner)
I veckan presenterade Google sin stora GPT-4-utmanare Gemini. Alltså en AI-modell som är tänkt att ta upp kampen med tekniken som driver ChatGPT. Gemini kommer i tre olika smaker: från minstingen Nano till största och mest resursintensiva Ultra.
Den förstnämnda, som är minst och minst resurskrävande, är tänkt att fungera som en lokal AI i olika typer av uppkopplade enheter, så att enheten inte behöver ringa hem när den behöver komma åt AI-funktionaliteten.
Samtidigt som Google släppte Gemini så introducerades också den första mobilen som får Gemini inbyggd: Pixel 8 Pro. Värstingvarianten av Googles senaste mobilmodell, alltså. Och det är då Gemini Nano som nu har flyttat in.
Google själva säger att Gemini ska sopa banan – eller åtminstone matcha – GPT-4, som är den senaste huvudversionen av Open AI:s motsvarighet. Det återstår dock se hur bra den står sig när den släpps brett. Vi får också se hur bra den funkar lokalt i Pixeln.
Dessutom passade Google på att dunka ut en hel drös nya eller förbättrade funktioner i Pixel 8-modellerna. I länken här nedan går Google igenom alla nyheterna.
Pixel 8 Pro – the first smartphone with AI built in – is now running Gemini Nano, plus more AI updates coming to the Pixel portfolio
New Feature Drop brings updates to your Pixel hardware. Plus, Gemini Nano now powers onu002Ddevice generative AI features for Pixel 8 Pro.
Ekonomi och finans
Ny jättevärdering för SpaceX
Elon Musks rymdföretag SpaceX fortsätter att nå allt höjder. Både bokstavligen och bildligt. Nu gör sig företaget redo att ta in nytt kapital – och det till en rejält höjd värdering.
Enligt uppgifter så siktar SpaceX på att ta in 500 till 750 miljoner nya dollar till en värdering på 175 miljarder dollar. Det skulle innebära att SpaceX:s värdering har höjts med 25 miljarder sedan i somras.
Det skulle betyda att SpaceX är större än företag som Disney – vilket måste glädja Elon Musk mycket. Under sitt senaste framträdande, när han bad annonsörer som inte gillar nynazistiskt innehåll intill sina annonser på X att dra åt helvete, så hängde Musk nämligen specifikt ut Disney VD Bob Iger. Detta på grund av att Disney är ett av företagen som har meddelat att de, åtminstone tillfälligt, slutar annonsera på X. Som följd just av det senaste kaoset med nynazistiskt innehåll och antisemitiska konspirationsteoriutspel från Musk.
Det innebär dessutom att SpaceX befäster positionen som världens näst högst värderade startup. Bara TikTok-ägaren Bytedance ligger före med sina 225 miljarder. Men det är en värdering som har en tid på nacken, så det är osäkert vad den ligger på idag. Med tanke på annonsläget så är det inte alls säkert att den har ökat. Tvärtom kanske minskat något (även om jag inte tror på det senare).
It looks like Elon Musk’s SpaceX is now worth $175 billion – that’s more than Disney or Comcast
Elon Musk’s space exploration company is looking to sell shares that implies a valuation that’s $25 billion higher than the last funding round, Bloomberg reported.
X har beviljats betalningslicenser i ett dussin amerikanska delstater
Elon Musk har som bekant ambitionen att göra X till en superapp à la kinesiska WeChat. Alltså en app där men kan göra allt – eller åtminstone alla vanliga vardagshandgrepp. Som att skicka pengar och betala räkningar.
X har nu kommit några steg på vägen inom de sistnämnda området. X har nu beviljats betalningslicenser i ett dussin amerikanska delstater, vilket gör att de alltså kan börja hantera betalningsförmedlingsverksamhet här.
Det är dock fortfarande en… bit kvar till superappsstatus. Och jag börjar allt mer tvivla på att vi nånsin kommer att få en superapp på samma sätt här i väst. Vi har redan en superapp i form av våra mobiler, där tjänster numer är så pass integrerade att det inte spelar någon roll att det egentligen är flera appar inblandade i ett flöde.
Det kommer sannolikt bli ungefär så även när mobilen inte längre har samma tunga roll i våra hårdvaruliv: ”superappen” kommer att vara en plattform bestående av ett antal tjänster som är integrerade under huven.
Och av alla stora plattformar som skulle ha chans att kunna bli tjänsten som regerar över alla andra så ligger X rätt långt bak i sannolikhetskurvan.
X is now licensed for payment processing in a dozen US states | TechCrunch
Elon Musk is moving forward with his plans to turn the company formerly known as Twitter, now called X, into an ”everything app” that includes its own