Kategorier
AI - Artificiell intelligens Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 49 2023 – del 2

Spotify sparkar över 1500. Twitch drar sig ur Sydkorea. Shazam når 300 miljoner månadsanvändare. Google utrustar Bard med nya AI-modellen Gemini. Meta lanserar AI-funktionen Imagine. X börjar rulla ut sin AI-chattbot Grok.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Strömmade medier

Spotify sparkar över 1500

Spotify har glatt aktiemarknaden hyfsat konsekvent de senaste kvartalen, med siffror som kommit in över förväntan. Det har kort sagt tuffat på rätt bra för strömningstjänsten. Men inte tillräckligt bra. Nu säger företaget upp nära nog det som verkar vara techuppsägningsnormen på 20 % när man tar fram stora yxan.

Det innebär mer konkret att 17 % eller över 1500 människor nu kommer att få lämna företaget. Anledningen? Långsammare tillväxt, ökande kostnader och bristande ”resourcefulness”. För många människor som ”stöder arbete och till och med gör arbete runt arbetet snarare än att bidra till möjligheter med verklig nytta”.

Ja, eller det är min översättning av det som på engelska är rätt mycket corporatespeak.

Det betyder kort sagt att Spotify nu vill minska sina personalkostnader radikalt. Det är dessutom den överlägset största uppsägningsvändan så här långt. Förra året fick totalt 800 gå i två omgångar, vilket gör att den senaste personalminskningen är ganska exakt dubbelt så stor som den totalen.

Spotify to lay off 17 percent of its workforce in latest round of job cuts

Spotify is laying off 17 percent of its employees in an attempt to cut costs, its CEO Daniel Ek announced. The cuts are expected to impact over 1,500 people.

Twitch drar sig ur Sydkorea

Ett rätt oväntat besked. Trots allt. Twitch lämnar Sydkorea.

”Trots allt” därför att anledningen är skyhöga nätverkspriser. Inte något som briserade som en bomb nu i veckan, men ändå något som det inte har pratats särskilt mycket om i bredare lager.

Tydligen är kostnaden i Sydkorea över 10 gånger högre än ”i de flesta andra länder”. Vilket förstås känns rejält i plånboken.

Vad det i grunden handlar om är att Sydkorea har infört ungefär det som EU går och funderar på: att tjänster som använder internet – och därmed infrastrukturen – väldigt mycket ska vara med och finansiera utbyggnad och underhåll.

Twitch ska ha försökt kapa sina kostnader genom att sänka kvaliteten och testa olika slags P2P-lösningar, men trots det har Twitch gått med förlust i landet.

Nu känner Amazon-bolaget att det alltså får räcka.

Med tanke på vilken stor spelnation som Sydkorea är så lär det säkerligen svida en hel del att nu kasta in handduken.

Twitch to shut down in Korea over ’prohibitively expensive’ network fees | TechCrunch

Twitch, the popular video streaming service, plans to shut down its business in South Korea on February 27 after finding that operating in one of the Twitch plans to shut down its business in South Korea after network costs became ”prohibitively expensive” in the leading esports market.

Netflix och Max erbjuder gemensamt paketerbjudande

I förra veckan kom det uppgifter om att Apple för diskussioner med Paramount. Syftet? Ett paketerbjudande, där Apple TV+ och Paramount+ ingår till ett lägre pris än om man prenumererar på de två tjänsterna på vanligt vis. Nu är det dags för två andra tjänster att göra slag i saken: Netflix och (HBO) Max går nu att få tillsammans tillett rabatterat pris.

Finns förstås några aber här. Först och främst att man måste vara abonnent av något av Verizons mobilabonnmenag (och dessutom en tjänst utöverbaspaketet). Den andra asterisken är att det handlar om annonsabonnemangen av respektive tjänst. De billigare abonnemangen som också har reklam, alltså.

Verszon-kravet gör att det här inte är något för den svenska marknaden, men det är oavsett ett väldigt intressant drag.

Först och främst att de två konkurrenterna ny tycker det är bättre att samarbeta än att slåss med näbbar och klor om samma kunder. Men också att samma diskussioner alltså verkar föras hos andra strömningsföretag.

Ännu ett exempel på de sämre tiderna, alltså.

Sedan är det lite talande att det är Netflixs och Maxs annonsabonnemang som nu packas ihop. De som har som främst uppgift att få folk att levla upp till ett dyrare alternativ. De vill inte riktigt börja vattna ur sina dyrare och mer lönsamma abonnemang riktigt än.

Men frågan är hur länge det dröjer. Apple TV+ och Paramount+ kanske blir först ut.

Netflix and Max Announce $10 Streaming Bundle Through Verizon

Starting December 7, certain Verizon customers can get the ad tier of both streamers for a bargain price.

Youtube gör det möjligt att pausa kommentarer

Ny funktion i Youtube för att hjälpa till att skapa en trevligare stämning på plattformen: möjlighet att pausa kommentarer.

Det är med andra ord ett mellanting mellan att tillåta kommentarer eller stänga av dem helt. Pausar man kommentarer så finns de befintliga kommentarerna kvar och går att läsa, men det går inte att lägga till nya.

När trollen och tossehögertomtarna sedan har tröttnat och gått vidare kan man slå på kommentarer igen.

YouTube now lets you pause comments on videos | TechCrunch

YouTube announced today a new comment moderation setting called ”Pause” that lets creators and moderators prevent viewers from adding new comments yet The comment moderation setting, ”Pause,” lets creators prevent viewers from adding new comments.

Shazam når 300 miljoner månadsanvändare

Jag har flera gånger skrivit att Shazam kan ha varit Apples enskilt bästa företagsuppköp. Nu har musikidentifieringstjänsten passerat en ny rätt imponerande milstolpe: 300 miljoner månadsanvändare globalt.

Shazam har sedan Apples uppköp integrerats allt mer i Apples egen musiktjänst, vilket gör att appen har fått två viktiga användningsområden för Apple: dels att driva användare till Apple Music och dels bli en viktig puls på musiktrendspulsen.

Shazam hits 300m monthly active users worldwide – Music Business Worldwide

Apple acquired Shazam for $400 million in 2018…

 

AI – artificiell intelligens

Google utrustar Bard med nya AI-modellen Gemini

De senaste dagarna har det florerat rykten om att Google har skjutit upp lanseringen av sin nya AI-modell Gemini till nästa år. Håll min öl, verkar Google ha tänkt. För idag släpptes den.

Googles ChatGPT-svar Bard har nu uppgraderats med mer smartness tack vare Gemini. Ja, på engelska i 170 länder, åtminstone. Fler språk och länder kommer ”snart”.

Det som Bard nu närmare bestämt har fått är Gemini Pro – mellansyskonet i Gemini-familjen. Storasyskonet Ultra är vassast, men också långsammast. Minstingen Nano är kvickast och dummast (ja, eller inte lika mångsidig). Nano är främst tänkt för lokalt bruk i enheter, som i mobiler, för att slippa ringa hem varje gång ett kommando ska utföras. Ja, plus att det ger högre grad av säkerhet – även integritetsmässig sådan – när AI-handhavanden inte måste skyfflas över internet.

Google säger att Gemini ”matchar och till och med slår Open AI:s teknik på flera sätt”, vilket, tja, de väl var tvungna att säga. Återstår att se om det stämmer när den alltså kan testas via Bard. Enligt Google så ska Gemini ”verkligen glänsa” när det kommer till ”icke-text-interaktioner”. Även här får vi se hur vass Bard nu blir.

Det blir dock lite Gemini-lansering även nästa år. Då planerar Google att släppa en första förhandsversion av Bard Advanced. Som är, ja, vad det låter som. Den Barden kommer att vara baserad på Ultra-varianten av Gemini.

Google’s Bard chatbot is getting way better thanks to Gemini

Google is trying to catch up to OpenAI’s ChatGPT and is doing so by giving its Bard bot access to its new Gemini large language model’s new abilities and features.

Meta lanserar AI-funktionen Imagine

Gårdagen i Zuckerberg-residenset: ”Helvete Google rullade ut en massa fräsiga AI-nyheter! Snabbt ut med nåt, vad som helst, bara det är AInånting!”

Med andra ord: gårdagen var en sån dag. Först lanserade Google sin GPT-4-utmanare Gemini, la till stöd för den i ChatGPT-utmanaren Bard och tryckte in Gemini och en hög annat godis i de senaste Pixel-mobilerna. Klart Meta också var tvungna att göra något. Kort efter Googles utspel så var det Metas tur.

Okej, det… kanske inte gick till som jag skrev i början. Men Meta lanserade oavsett igår sin egen version av Dall-E eller Midjourney. Alltså en bildskapar-AI-chattbot. Skriv vad du vill ha och låta Metas ny Imagine-funktion fixa fram det åt dig. Kostar gratis.

Innan du börjar leta efter den nya tjänsten så kan jag meddela att det finns ett stort aber: tjänsten är bara gratis i USA. Och… den finns bara i USA. Än så länge.

Det återstår att se hur länge den kommer att vara gratis (vi kan nog utgå från att även Meta kommer att vilja casha in på vår villighet att betala för skapande AI-lösningar vad det lider). Och förstås när – och om – Imagine kommer hit.

Meta launches a standalone AI-powered image generator | TechCrunch

Meta’s new standalone AI-powered web tool, Imagine with Meta, lets users generate up to four images per prompt for free.

Meta lanserar AI-funktionen Reimagine (och lägger till Reels-stöd)

Varför släppa en AI-funktion när man kan släppa två? Och varför göra det enkelt när man kan förvirra med namngivningen? Samtidigt som Meta släpper Imagine så släpper de också Reimagine.

Imagine är den nya bildskapar-AI som Meta nu börjar testa i USA. Skriv vad du vill ha och låt boten skapa bilden. Men så kommer alltså även Reimagine.

Vad det sistnämnda handlar om är en fortsättning på Imagine (ja, eller Meta AI, som boten som gör jobbet heter). När man har Imagine-skapat en bild så kan man sedan dela den i gruppchattar och använda Reimagine-funktionen för att ”remixa” bilden. Kort sagt skapa alternativa versioner av ursprungsbilden.

Dessutom får Meta AI stöd för Reels. Man kan med andra ord exempelvis använda Meta AI för att hjälpa till att planera en resa – som vad man kan se och göra på en viss plats. Sedan kan man även be boten att hämta Reels som visar upp intressanta platser vid destinationen.

Meta håller dessutom (förstås) på att lägga till en hög andra funktioner i sin AI-bot. Se artikeln för en genomgång av några funktioner kopplade till Facebooks grupper och Marketplace.

https://techcrunch.com/2023/12/06/meta-ai-adds-reels-support-and-reimagine-a-way-to-generate-new-ai-images-in-group-chats/

Meta rullar ut sina AI-karaktärer brett

Även om omdömena har varit lite… blandade så verkar Snapchats chattbot My AI lite oväntat ändå ha blivit en hyfsat stor succé. Det vill Meta också casha in på, så tidigare i år presenterade företaget kommande ”AI-karaktärer”. Som dessutom, till skillnad från Snapchats bot, är baserad på 28 olika kändisar.

Nu rullas funktionen ut i Instagram, Messenger och WhatsApp till alla användare i USA. Att Facebook inte är med i gemenskapen här (än) pekar rätt tydligt på vilken målgruppen är. Åldersmässigt åtminstone.

AI-karaktärerna är alltså tänkta att vara en chans att chatta med sina egna versioner av kändisar. Och i samband med lanseringen nu så har fler av karaktärerna lärt sig söka på nätet (via Bing).

Meta har dessutom börjat experimentera med ”långtidsminne” i flera av kändiskaraktärerna. Och då pratar vi om ett minne som sträcker sig över sessioner. Botarna ska helt enkelt lära sig av och komma ihåg interaktionerna de har med användare.

Meta’s AI characters are now live across its US apps, with support for Bing Search and better memory | TechCrunch

Earlier this year, Meta introduced a set of AI characters, including those based on real-life celebs including the likes of Paris Hilton, MrBeast, Kendall

Meta och IBM startar allians med över 40 andra organisationer för öppen AI-utveckling

Hur vet man att man inte är marknadsledande inom ett techområde? Man gör upprop om mer ”öppen och transparent innovation och utveckling”. Precis det som Meta och IBM nu har gjort. Och startat en allians tillsammans med över 40 andra organisationer, som chiptillverkarna Intel och Intel, Oracle och Stability AI.

Paraplysyftet är att verka för ansvarsfull utveckling på AI-området och att sprida gospeln om AI som nyttig och värdefull teknik.

Vi noterar dock att det saknas några… hyfsat uppenbara namn. Som den marknadsledande chiptillverkaren Nvidia, Microsoft, Google och ChatGPT-ägaren Open AI. Den sistnämnda i den skaran meddelande så sent som i år att de inte längre tänker dela lika mycket av sin forskning publikt och Google har sagt att AI-kapplöpningen nu gör att även de kommer att bli mindre öppna.

Microsoft är som bekant i tajt samarbete med Open AI, vilket sannolikt är anledningen att inte heller de är med. Och Google är… ja, Google. Konkurrent till Meta på alla möjliga vis. Nvidia å sin sida är konkurrent med AMD och Intel, så de kanske inte heller är jättesugna på att vara alltför öppna.

Meta and IBM form an AI Alliance, but to what end? | TechCrunch

Meta and IBM are co-launching a new ’AI Alliance’ that brings together AI-curious companies across a range of industries.

X börjar rulla ut sin AI-chattbot Grok

Det verkar vara en sån vecka. Först nya AI-modellen Gemini från Google, sedan nya AI-bildskaparverktyg från Meta och nu beskedet att Grok börjar rullas ut.

Vad är då Grok? X:s egen Ai-drivna chattbot. En som ska ”ha humor” och ”vara kaxig” i sina svar. Där den enskilt främsta USP:en är att den ska ha baserats på Liftarens guide till galaxen. Ja, plus att den är tränad på alla publika (?) FKA tweets som finns på plattformen.

Vad skulle kunna gå fel här?

Det främsta införsäljningsargumentet, tack vare att den har tillgång till hela X-innehållet, är att kunna ge bra svar på frågor inom aktuella ämnen. Ja, så länge som nån har X:at om dem, förstås.

Som vanligt återstår det att se hur bra den kommer att fungera i verkliga livet – särskilt som vi förstås kan utgå från att en hel del kommer att ge sig den på att få Grok att spåra ur. Men de svar jag har sett är faktiskt både bra rätt roligt skrivna.

Men till skillnad från de flesta andra liknande tjänster så kostar Grok pengar. Det finns alltså ingen gratisversion. Det är dessutom det dyraste X-abonnemanget som krävs. Det som kostar 16 eller 22 dollar i månaden, beroende på om du prenumererar via webben eller X-appen.

X begins rolling out Grok, its ’rebellious’ chatbot, to subscribers | TechCrunch

X is rolling out Grok, its take on AI-powered bots like ChatGPT and Google’s Bard. Unlike other chatbots, it has a bit of a mean streak.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *