Kategorier
Detaljhandel/e-handel Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 5 2023

Threads har nu 130 miljoner månadsanvändare. TikTok satsar på liggande video. Skivbolaget Universal plockar bort sin musik från TikTok. LinkedIn skrotar Creator mode. Fem miljarder människor använder nu sociala medier.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artiklar

TikTok växlar upp sin e-handel – lägger beslag på e-handelsjätte – Ehandel Plus

Tiktok är som bekant en av världens största sociala underhållningsplattformar, men mycket vill ha mer. Därför jobbar Tiktok nu hårt för att bli en tung

Amazon drar till med ännu en prishöjning – visar på företagets utmaningar – Ehandel Plus

Snikflation har vi sett allt fler exempel på i takt med att det ekonomiska läget har försämrats allt mer. Nu är det dags för Amazon att smyghöja priser

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Threads har nu 130 miljoner månadsanvändare

När Meta igår kom med sin kvartalsrapport för Q4 så fick vi som vanligt ett gäng nya användarsiffror. Men en siffra som inte fanns utbruten i rapporten var Threads. Inte konstigt, eftersom Meta bara särredovisar Facebooks siffror. Men det hindrade inte Mark Zuckerberg från att avslöja den siffran ändå, i den efterföljande telefonkonferensen.

130 miljoner. Där har vi den nya siffran över aktiva månadsanvändare för Threads. Upp 30 miljoner jämfört med Q3. Där skulle man kunna dra till med att det är EU-användarna som rasade in när de äntligen släpptes in. Men det skedde som bekant först under kvartalets sista veckor. Visst. Många hängde på låset, men vi får nog vänta till nästa kvartalsrapport för att verkligen se effekten.

Ja, om ens då. Eftersom Meta som sagt var inte delar Threads-siffran löpande så beror det på när Mark får feeling igen. Om han får det.

En annan intressant Threads-detalj som Zuckerberg avslöjade: Threads har fler aktiva användare nu än vad tjänsten hade under sin initiala lanseringspeak. Och det betyder förstås egentligen ingenting. Men oavsett så verkar det som att Threads följer samma mönster som Metas fyra stora tjänster: de befintliga användarna använder tjänsterna allt oftare.

Med det sagt så är det fortfarande… en bit kvar till Marks förhoppning om att Threads ska bli Metas nästa miljardtjänst.

Threads now reaches more than 130 million monthly users, says Meta, up 30M from Q3 | TechCrunch

Instagram Threads now has more than 130 million monthly active users, Meta CEO Mark Zuckerberg announced during the company’s fourth-quarter earnings

Mark Zuckerberg vill att Apple och Google ska ansvara för att det finns föräldrakontroller i Metas tjänster

Mark Zuckerberg: Apple och Google har alldeles för stor makt med sitt appmonopol! De sabbar konkurrensen med sin kontroll och dominans!

Också Mark Zuckerberg: Apple och Google måste ansvara för att barn inte använder Metas tjänster utan föräldrars samtycke! Inte vi!

https://techcrunch.com/2024/01/31/mark-zuckerberg-says-apple-and-google-should-manage-parental-consent-for-apps-not-meta/?8

Mark Zuckerberg kastar sten i EU-glashuset

Mark Zuckerberg: Apples förändringar för att följa Digital markets act står i så stor motsats till EU:s intention med lagen!

Också Mark Zuckerberg: Ja, EU:s intention med GPPR kanske är att vi ska lägga till en fråga om uttalat samtycke för att få rikta annonser på beteendedata, men vi tycker att vi följer lagen när vi istället tar betalt av dem som inte vill få personaliserade annonser.

Rock. Meet glashus.

https://techcrunch.com/2024/02/01/mark-zuckerberg-calls-apples-dma-rules-so-onerous-he-doubts-any-developer-will-opt-in/?1

 

Twitter/X

X öppnar nytt kontor och ska anställa 100 modererare

Ni vet när Elon sparkade ungefär alla på Twitter det första han gjorde och att många av dem var sådana som jobbade med plattformens innehållsmoderering? Ungefär med argumentet att dessa inte behövdes då Twitter skulle ta fram ännu smartare algoritmer som skulle sköta det, plus att man på Elon-Twitter fick säga ungefär vad som helst (plus att betalabonnemangen skulle sätta stopp för botproblemet).

Just den nedskärningen har gått extra mycket sådär. Något som X nu indirekt erkänner.

Företaget kommer nämligen öppna ett nytt kontor – och till det anställa 100 innehållsmodererare. Ett utspel som landar ungefär samtidigt som X har panikat över Taylorgate. Alltså att X har invaderats av AI-skapade nakenbilder på Taylor Swift – något som bland annat fick X att helt blocka sökningar på det namnet.

Det nya kontoret blir dessutom inte bara ett modereringscenter, utan att ”Trust and safety center of excellence”. Vilket väl så här långt är ungefär exakt vad Elon-Twitter inte är.

X plans to hire 100 content moderators to fill new Trust and Safety center in Austin

X head of business operations Joe Benarroch said the company plans to open a new office in Austin, Texas dedicated to content moderation, according to Bloomberg. The team will focus on stopping the spread of child sexual exploitation materials.

X är för en ny censurlag i USA

Så… Det var lite otippat. I USA finns ett nytt lagförslag som är tänkt att skydda barn online: Kids online safety act, eller KOSA. En förslag som, precis som liknande ambitioner här i EU, bland annat kritiseras för att vara baserad på ”förcensur”.

Av de stora sociala plattformarna i USA är det bara två som uttryckligen har uttalat sitt stöd för förslaget. Snap och… FKA Twitter.

Ja, eller det var åtminstone vad Snap-VD:n Evan Spiegel och X-VD:n Linda Yaccarino sa under ett senatsförhör i frågan tidigare i veckan. Det är två plattformar som har rätt mycket inverterade målgrupper. Snap har sin största andel användare i de yngre åldrarna, medan X i USA har mindre än 1 % tonåringar bland sina användare, enligt företaget själva.

Så det är nog med andra ord egentligen en affärsmässig icke-fråga för X. Men det är ju en… lite större principiell fråga. Med tanke på Elons anti-censur-hållning.

Men, vi kan anta att det skiljer sig när det kommer till just barn. Även bland Elons påhejare. Så han är nog rätt safe bland sina tossetomtefans.

Elon Musk’s X comes out in favor of pro-censorship law

Appearing before the Senate Judiciary Committee, X CEO Linda Yaccarino spoke out in support of a law that critics deem pro-censorship.

TikTok

TikTok satsar på liggande video

Vad gör man om man vill förnya sig när man har byggt hela verksamheten på stående, mobilanpassat videoformat. Man går all in på liggande video. Förstås.

Ja, lite så. TikTok har som bekant alltid handlat om stående video. Och korta klipp. Nu håller båda dessa grundplåtar på att om inte bytas ut, så åtminstone få rätt ordentligt uppdaterade arbetsbeskrivningar.

Från en maxlängd på 15 sekunder så har TikTok så sakteliga skruvat upp längden på sina videos. Och bara de senaste månaderna så har företaget testat först 15 och sedan 30 minuter. TikTok har dessutom försökt driva på den här utvecklingen genom att uppmuntra stora innehållskapare att skapa längre innehåll – och premiera detta lite extra.

Nu är det dags igen. TikToks senaste utspel är att de kommer att boosta videos som är över 1 minut långa inom 72 timmar efter det att klippet läggs upp. Men det är inte vilka minutlånga videos som helst som det handlar om. Det gäller videos i liggande format.

Det är med andra ord ännu ett bevis på att TikTok verkligen vill ta sig an Youtube, i takt med att Youtube (och Meta) allt mer har klampat in på TikToks hemmaplan. Men det är också tecken på en annan utveckling som har varit på gång ett tag och som även den blir allt starkare: TikTok satsar allt mer på gammal hederlig linjär-tv. Eller åtminstone på den riktigt stora skärmen i hushållet.

Nu betyder det här förstås inte att folk kommer att springa skrikande från sina mobiler. Men Youtube har mer än en gång gått ut med att en allt större andel av det totala tittandet sker just via tv-skärmar. Med en större andel längre innehåll så siktar TikTok delvis på en liknande utveckling.

TikTok goes full YouTube

TikTok will boost creators who post landscape videos more than a minute long. Just another step in the more longform direction that YouTube has dominated.

TikTok testar ännu mer e-handelsfunktionalitet

Hur går det egentligen för TikToks förmodligen rätt storslagna visioner på shoppingområdet? Ja, det är en bra fråga. Företaget har inte släppt några skarpa siffror och generellt sätt brukar det betyda: inte toppenbra. Men det hindrar inte TikTok från att fortsätta rampa upp sin satsning.

Senast ut är shoppingbara videos. Ja, det har TikTok haft redan, men nu siktar de bredare än bara utvalda, stora tiktokare. Nu testar plattformen nämligen en funktion som kan göra att alla tiktoks blir shoppingbara.

Mer specifikt handlar det om en funktion som automatiskt identifierar föremål i en video och sedan tipsar tittare om var man kan hitta den aktuella produkten. Eller åtminstone något liknade. Bland de produkter som säljs via TikTok. Förstås.

TikTok testar alltså samma sak som även andra plattformar har gett sig på. Utan att det än så länge har tagit riktigt mycket fart.

Nu gäller det här primärt i USA, landet där TikTok plöjer ned mest resurser för att få sin e-handel att få snurr, men indirekt påverkar det oavsett TikTok överlag. Men den stora frågan är förstås hur mycket användarna är med på tåget. Och när påtvingade shoppingförsök kan börja göra folk irriterade.

Inte minst eftersom det, på sätt och vis, skulle förvandla varenda TikTok-video till en potentiell annons.

TikTok Trials Feature to Make All Video Posts Shoppable

TikTok is testing a new feature that aims to make all videos posted on the social media platform shoppable, allowing viewers to easily find and purchase

Skivbolaget Universal plockar bort sin musik från TikTok

Potentiellt jobbiga nyheter för TikTok: världens största skivbolag Universal, där bland annat Taylor Swift har sin hemvist, säger upp sitt licensavtal med TikTok. Ja, eller de kommer inte att förlänga det avtal som finns. Så när det avtalet löper ut så kommer Universal att börja plocka bort sin katalog från TikTok. När löper avtalet ut you ask? Idag.

TikTok är som bekant numer den kanske viktigaste sociala plattformen för musik, både som marknadsföringskanal och som den kanal där nya artister kan födas och slå igenom. TikTok är med andra ord en rejäl maktfaktor i musikbranschen. Den roll som Youtube hade för något årtionde sen.

Men TikTok har också förstås till största del byggt sina framgångar på just musik. Och det är förmodligen det som Universal nu hoppas på. Att det ska göra ont för TikTok om de inte längre får använda Universals artister och musik. Och att användarna därmed heller inte får göra det. Ja, åtminstone inte lagligt.

Grälet bottnar förstås om ersättningsnivåer. Och Universal lär inte vara ensamma om att känna det här. Frågan är förstås om det här kommer att sluta i en Tesla-strejk, med symptatiavhopp även från de andra stora skivbolagen. Ja, eller inte sympati utan för att även de vill ha mer pengar från TikTok.

Det återstår att se vad som händer nu. Det är inte helt omöjligt att ett sista minuten-avtal dyker upp, men det verkar som att förhandlingarna inte bara har strandat. De båda parterna verkar inte ens vara i närheten av samma grund.

Ännu ett avtals-chicken race, alltså. Återstår att se vem som blinkar först.

Universal Music Group expected to pull music from TikTok over concerns with AI and artist pay

Universal Music Group is expected to pull its music from TikTok following accusations that it attempted to ”bully” the record label into accepting a subpar licensing deal.

TikTok har nu 170 miljoner månadsanvändare i USA – men tillväxten börjar planar ut

En väldigt bra grej med rättegångar, EU-lagar och parlamentsförhör mot de stora techbolagen är att vi får reda på skarpa användarsiffror. Nu är det dags för TikToks VD att besöka den amerikanska senaten igen. Inför det så går TikTok ut med att de kommer att plöja ned 2 miljarder på att ”skydda barn och andra tittare” i USA när de använder TikTok.

I samband med det så fick vi också veta att TikTok nu har 170 miljoner aktiva månadsanvändare i landet. Upp från 100 miljoner i augusti 2020 och 150 miljoner i februari 2023.

TikTok tuffar med andra ord på i bra tempo i landet. Men tillväxttakten planar ut lite. Ja och sjönk egentligen lite senaste 12 månaderna.

Tittar vi på perioden augusti 2020 till februari så ökade antalet TikTok-användare varje månad med 1,7 miljoner. De senaste 12 månaderna är siffran 1,67 miljoner. Så en rätt rak och konstant tillväxt, men procentuellt så viker kurvan därmed allt mer.

Mellan augusti 2020 och februari 2023 så växte TikTok med 50 % i USA. Slår vi ut det på 2,5 år så landar vi nånstans på 16-20 % per år. Senaste året är tillväxten 13 %. Även TikTok börjar så sakteliga få slut på amerikaner, vilket förstås är rätt oundvikligt.

Samtidigt så tar sig TikTok också allt närmare Facebook, som vid utgången av det tredje kvartalet förra året hade 271 miljoner månadsanvändare i landet.

TikTok CEO Pledges $2 Billion to Protect 170 Million US Users

TikTok will pledge to spend $2 billion this year on protecting children and other viewers on the video service, as it crosses 170 million monthly active users in the US.

LinkedIn

LinkedIn rullar ut sponsrade artiklar

En funktion som LinkedIn la till för ett par veckor sedan och som jag missade: sponsrade artiklar.

Företagskonton kan sponsra en artikel som är publicerad på LinkedIn. Det går att lägga till en call-to-action-knapp, som ”lås upp artikel”, där men sedan kan ”anmäla sig” för att få tillgång till hela innehållet. Så ännu en leads-funktion i LinkedIn, alltså. Fast bara för företagskonton.

Och… ja, det här kommer ungefär samtidigt som LinkedIn meddelade att de ger innehållsskapare fingret och lägger ned sin satsning på kreatörer. För precis det här skulle kunna bli det som finns på ungefär alla andra sociala plattformar: ett sätt för kreatörer att tjäna pengar på sitt innehåll. Direkt på LinkedIn.

Men självklart är funktionen inte tänkt att användas så. För LinkedIn är fortfarande den enda stora plattformen som, ironiskt nog, inte tycker att innehåll är värt något. Åtminstone inte på deras egen plattform.

Mina tankar om att LinkedIn lägger ned sina försök att gå från att bara vara en marknadsföringsplattform till att bli en innehållsplattform. Och varför LinkedIn egentligen varken hade kunskapen eller intresset att lyckas med det:

https://www.olaandersson.nu/spaningar/linkedin-vander-innehallsskapare-ryggen-skrotar-sin-satsning-pa-kreatorer/

LinkedIn launches sponsored articles

LinkedIn users can read sponsored articles without leaving the platform, potentially leading to increased engagement.

LinkedIn skrotar Creator mode

Ja, det var väl mest en tidsfråga.

De senaste två veckorna har jag skrivit om att LinkedIn lägger ned sin satsning på kreatörer. Ett extremt tråkigt besked – men också väntat, eftersom LinkedIn varken hade kompetensen eller intresset att genuint ta sig an det. Det visade inte minst vad de skrev när de gick ut med beskedet. Nu kommer alltså det givna steget: Creator mode försvinner.

Med andra ord: det blir alltså inte längre att välja att man vill ställa in sin profil i Creator-läge. Vilket i LinkedIns fall innebar några mindre förändringar, som att ”följ”-knappen ersatte uppmaningen att skicka kontaktförfrågan. Dessutom fick man tillgång till lite mer utförlig statistik för just innehållet.

Men nu försvinner alltså Creator mode. Istället så byggs några funktioner in i ”normalläget”. Som att man kan välja om man vill ha ”följ” eller kontakt-knapp som förinställt val i profilen. Enligt LinkedIn så innebär det här att LinkedIn nu öppnar ”Creator mode” för alla medlemmar. Vilket är lite go to-talespunkten även i övriga kommunikationen kring skrotningen av kreatörssatsningen.

Och det är förstås nonsens. Eftersom Creator mode ju var öppet för typ alla redan innan.

På samma sätt är det mest snömos att LinkedIn styr om skutan därför att de vill ”få fler röster” än bara några inskränkta innehållsskapare och därmed ”få fler perspektiv”.

Samtidigt som problemet förstås var att LinkedIn aldrig gav några incitament för folk att producera innehåll för LinkedIn – bortom att sälja sig själv och/eller sina tjänster utanför LinkedIn. Framförallt så hade LinkedIn noll intresse av att betala för innehåll. Eller ens låta medlemmar själva välja om de ville betala för innehåll. LinkedIn var inte det minsta sugna på att ändra något alls i sitt upplägg.

På samma sätt som funktionen med ”expertsvar” på AI-skapade frågor bygger på att människor ska skapa gratisinnehåll åt LinkedIn. LinkedIns motsvarighet till att annonsörer vill att influencers ska jobba gratis därför att det ”är bra för varumärket”.

Att Creator mode i sig nu försvinner gör varken från eller till. Att LinkedIn nu lägger ned sin innehållssatsning gör egentligen heller från eller till.

Eftersom LinkedIn aldrig var på riktigt intresserade av att få den att flyga.

Snapchat

Snapchat och Spotify samarbetar kring ny funktion

Nytt samarbetsfunktion i Snapchat. Mer specifikt en ny lins: ”Share track”.

Vad det handlar om är att Snapchat utvidgar sitt samarbete med Spotify. Den nya linsen gör att man kan ”spela in världen omkring en” när man delar en låt. Så med andra ord: man kan dela en låt och sedan komplettera den med sin egen ”musikvideo”.

Nu bygger… en del av de inlägg som görs i sociala medier på ungefär exakt det här. Att användare interagerar med musik på olika sätt i de videoklipp som läggs ut. Men här handlar det om en renodlad och uppjazzad delningsfunktion av musik. Där titel, artist och omslag läggs ovanpå det man spelar in.

Spotify’s new Snapchat Lens lets you capture yourself or your surroundings when sharing a song | TechCrunch

Spotify is expanding its partnership with Snapchat to introduce a new way for users to share their favorite songs on the social app.

Övrigt sociala medier

Global Digital Report 2024 – nu använder över 5 miljarder människor sociala medier

Så landade årets upplaga av Digital, den mastodontrapport som We Are Social ställer samman tillsammans med (tydligen numer) Meltwater. 561 sidor för den som inte kan få nog av internetdata.

Och… jag har inte gått igenom den. Så jag nöjer mig just nu med om att tipsa om att rapporten nu har kommit. Och att över 5 miljarder människor nu använder sociala medier.

Digital 2024: 5 billion social media users – We Are Social UK

Our Digital 2024 report reveals a wealth of impressive headlines, trends, data, insights – and some surprises too.

 

Sök/SEO

Google testar generativ AI i Google Maps

Japp. Klart att även Google Maps får Ai. Generativ AI, alltså. Så nu kan man beskriva vad man vill ha och så ser Google till att man får en kartbild som matchar det. Varpå Google ändrar verkligheten så att den matchar den skapade kartan.

(OBS! Föregående stycke kan innehålla spår av hallucinationer.)

Tanken är alltså att man ska beskriva vad man vill ha och så ska Google göra sitt bästa för att leta upp det åt sig. Exemplet som ges är ”platser med nostalgsikt gammal känsla i San Fransisco. Tänker att det för Stockholm skulle kunna innebära att önskemålet om att få uppleva gamla Stockholm leder till att kartan hoppar till Gamla Stan. Sjukt värd generativ AI-investering.

Ja, när den väl kommer till Stockholm. Eller ens lanseras skarpt. Här och nu kommer den senaste AI-uppdateringen av Maps att släppas som en experimentfunktion till ett antal utvalda lokala guider, alltså sådana som skriver om platser i just Google Maps. Så länge som de bor i USA.

Vi kan även konstatera att formuleringen ”Simply say what you’re looking for and our large-language models (LLMs) will analyze Maps’ detailed information” tyder på att

a) texten är skriven av ingenjörer som är rädda för och/eller portade från marknadsavdelningen, eller

b) AI-hysterin verkligen har blivit ett megahertz-/megapixelrace, där det gäller att kasta in ord som ska ge sken av att det här minsann är mycket mer värsting-AI än konkurrenternas värsting-AI. 

A new way to discover places with generative AI in Maps

We’re incorporating generative AI in Maps, to help you discover things to do. Select U.S. Local Guides begin testing the feature this week.

Arc Search är den senaste sökmotorn som vill förändra hur internet fungerar

I veckan landade ännu en sökmotor som vill vända upp och ned på internet. Åtminstone hur vi söker. Arc Search. Ja, eller sökmotorns iOS-app landade, plus att datorversionen fick ett antal uppdateringar.

Och på rätt många håll har Arc Search lyfts fram som något helt nytt som kommer att förändra hur vi söker. Precis det som Arc Search själva vill förmedla.

Och det är förstås en sanning med en rätt stor modifikation.

Arc Search tar det AI-sammanfattningstänk som numer finns hos både Google och Bing och gör det snyggare. Riktigt mycket snyggare. Men det som har lyfts fram som ”nytt”, att Arc skapar en ”sajt” för varje sökning man gör är exakt det som Google länge har gjort. Att sökresultatet allt mer skräddarsys både visuellt och innehållsmässigt beroende på vad det är för slags sökning det handlar om. Varje sökning har kort sagt blivit en egen ”sajt”.

Google har dessutom länge velat göra det som Arc nu gör. Skillnaden är att Google måste hålla sig väl med sina annonsörer. Kort sagt: leverera trafik till sajterna som sökresultatet består av (även om Google steg för steg håller kvar allt mer av trafiken).

Arc Search är alltså ännu ett exempel på det som har gjort att många publicister har börjat blocka AI-träningsbotar. Arc tar kort sagt andras innehåll utan att betala och utan att ge något annat tillbaka, som trafik. Visst, Arc lägger länkar till de sajter som Arc AI-skapar eget innehåll från, men de flesta lär få svaret direkt i det som Arc listar upp.

Nu kan Arc komma undan med det här därför att de, till skillnad från Google, inte kommer att orsaka konkurrensramaskri och jobbig uppmärksamhet från lagstiftare och regleringsmyndigheter. Men det visar också på en stor utmaning just med AI-genererat innehåll av den här typen. Hur företag bygger verksamheter baserade på AI-funktionalitet – och genom att sno andras arbete.

Arc Search combines browser, search engine, and AI into something new and different

The Browser Company launched a new iPhone app with the Arc Search browser and a new way of using the internet via an AI-powered assistant it calls ”Browse for me.”

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon lanserar AI-boten… Rufus?

För några veckor sedan så började Amazon (förstås) testa en egen ChatGPT – inuti sin egen tjänst. Kort sagt en AI-chattbot som användare kan fråga om information kring den produkt man står på. Boten kunde sedan svara på frågor baserat på produktinformation och recensioner från andra användare.

Då var det mest ett litet betatest, som det kändes. Nu ser det ut som att Apple har uppgraderat funktionen och gett den ett namn: Rufus.

Som är hämtat från Amazons hundmaskot med samma namn.

Men Rufus har inte bara fått nytt namn, den har även fått nya skills. Den största nyheten är att Rufus också har lärt sig apport på nätet. Att boten alltså nu också kan söka svar från hela stora internetet. Inte bara den produktsida man står på, eller bara Amazons eget innehåll.

Det är däremot fortfarande betastatus som gäller. Och fortfarande bara för amerikanska användare. Återstår att se när – och om – Rufus rullas ut globalt.

The Amazon app on your phone just got a cool AI feature | Digital Trends

A new tool is coming to the Amazon app on your smartphone: an AI chatbot called Rufus. Here’s a look at what it can do.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *