Kategorier
AI - Artificiell intelligens AR/VR IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 5 2023 – del 2

Amazon lägger till annonser i Prime Video. Youtube har nu över 100 miljoner betalande prenumeranter. Italiens dataskyddsinstans slår ned på ChatGPT igen. Google Bard lär sig generera bilder.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Strömmade medier

Amazon lägger till annonser i Prime Video

Prime är vid det här laget betydligt viktigare för Amazon än själva e-handeln. Visst, e-handelsverksamheten är det som drar in de stora pengarna omsättningsmässigt, men allt mer kommer från prenumerationstjänsterna och annonseringen. Och marginalerna där är betydligt bättre.

Men framförallt handlar det det om att få få både säljare och konsumenter att betala även om de inte säljer eller köper något. Stadigt återkommande intäkter alltså.

Men i takt med att det ser ut som att Prime också börjar plana ut på allt fler marknader, därför att Amazon börjar få slut på folk som kan och vill bli medlemmar, så gäller det att försöka mjölka de befintliga prenumeranterna mer. Senaste draget: annonser i Prime Video.

Amazon gick ut med att det här skulle hända för någon månad sen och nu börjar det alltså rullas ut.

Det här är tänkt att hjälpa Amazons kassa på två sätt. Dels förstås att ge Amazon ännu en annonsyta och därmed få mer annonspengar och dels genom ökade intäkter från Prime-medlemmar.

För alla som prenumererar på Prime, eller prenumererar separat på videotjänsten, kommer nämligen att få ”en begränsad mängd annonser”. Inte mer annonsfritt tittande alltså. Ja, om du inte är sugen på att hosta upp ytterligare tre dollar på prenumerationspriset.

Ja, eller motsvarande i den valuta som gäller för den handfull marknader som är först ut att få det nya abonnemangsformatet. Sverige omfattas däremot inte just nu. Men det är nog mest en tidsfråga innan även vi drabbas. Under 2024 skulle jag gissa.

Amazon Prime Video Ads Start Today

Users who already pay $139 a year for Prime will now get ads on the streaming service.

Youtube har nu över 100 miljoner betalande prenumeranter

Den här veckan bara dräller av skarpa användarsiffor från de stora plattformarna. I samband med Googles kvartalsrapport förra veckan så fick vi veta att Google One, Googles svar på Apples iCloud för lagring av filer, nu har nära 100 miljoner prenumeranter. Och 100 miljoner verkar vara det som gäller för Google just nu.

För nu får vi också veta att även Youtube har 100 miljoner prenumeranter. Eller till och med över 100 miljoner.

Vi noterar att artikeln konstaterar att Youtube Music nu har 100 miljoner prenumeranter. Följt av ”100 miljoner betalande Youtube Music- och Premium-prenumeranter globalt”.

Ska jag gissa så tror jag att Youtube Premium, abonnemanget som ger annonsfritt Youtube-tittande OCH Youtube Music, kanske står för den… lite större delen av de hundra miljonerna.

As YouTube Music hits 100m paid subscribers, Lyor Cohen says the platform ’cares profoundly about the health of the music industry’ – Music Business Worldwide

YouTube has surpassed 100 million paid YouTube Music and Premium subscribers worldwide…

Youtube Studio får fyra nya funktioner

Dags för Youtube att uppdatera sin kreatörshubb Youtube Studio. Med fyra nya funktioner, närmare bestämt.

1. Förbättrad sök i datorn: Datorversionen av Studio får en förbättrad Research-flik. Det som förra året lades till i appen kommer nu till datorn. Vilket bland annat innebär ”content gaps”, där Youtube visar upp vilken slags innehåll som saknas som inspiration för den som har trögt med idéer.

2. Community Clips kan delas publikt: Innehållsskapare kan aktivera en funktion som lyfter fram korta klipp som andra har skapat baserat på kreatörens innehåll. Upp till fem ”fanskapade” klipp kan nu listas på kanalsidan.

3. Ny statistikavdelning: Studio får en ny avdelning med statistik och insikter kring spellistor.

4. Schemaläggning för låst innehåll: Innehållsskapare kan nu tidsstyra publicering även av innehåll som bara ska bli tillgängligt för de som betalar för sig.

YouTube Announces 4 New Studio Features For Creators

YouTube announced features in Studio to help creators optimize content, including improved research, shareable clips, and enhanced playlist analytics.

Siktar Apple på att förvandla Arcade till en spelströmningstjänst?

En intressant vinkel på en nyhet som jag skrev om nyligen. I förra veckan gick Apple ut med en hel drös förändringar som företaget nu tvingas till på grund av Digital markets act, som börjar gälla i mars. (Den korta versionen: alla utom Apple hatar förändringarna.) En förändring var att Apple nu börjar tillåta spelströmningstjänster. Men här döljer sig kanske en ny satsning för Apple.

Appstore har aldrig tillåtit appar som agerar appbutiker (med WeChat i Kina som det enda undantaget). Att en app alltså kan innehålla andra ”appar”. Exempelvis att ett spelföretag inte får ha en iOS-app där användare sedan kan köpa och spela olika spel inuti skalappen. Det gör att det inte har varit möjligt att erbjuda strömmade spel. Spel som alltså bygger på att en användare inte måste ladda ner varje spel vart och ett som separata appar, utan kan bara trycka på ett spel i appen och sedan börja spela det där.

De spelföretag som har velat erbjuda detta har helt enkelt tvingas ta fram webbappar för detta ändamål, inte ”riktiga” iOS-appar.

Men nu kommer Apple alltså att börja tillåta detta. Vilket leder till frågan som artikeln spekulerar i: betyder det att Apple tänker förvandla sin speltjänst Arcade till just en spelströmningstjänst?

Känns helt rimligt. Att Apple alltså känner: om vi nu tvingas till det här så ska vi jävlar i mig också kunna dra nytta av det och förhoppningsvis konkurrera ut de andra.

Återstår att se hur mycket verklighet det döljer sig bakom spekulationen.

Is Apple about to turn Arcade into a streaming game service? – 9to5Mac

Last week Apple announced a bunch of very specific changes to iOS and the App Store only for EU customers….

 

AI – artificiell intelligens

Italiens dataskyddsinstans slår ned på ChatGPT igen

Kommer ni ihåg förra året när ChatGPT under en tid var förbjudet i Italien på grund av brott mot EU:s data- och integritetslagstiftning? Och hur den tvisten löstes genom att Open AI bland annat la in ålderskontroll när någon skapar konto och att man kan välja att ChatGPT inte ska tränas på ens chattar? Nu är det dags för rond två.

Redan när de gav tummen upp och lyfte förbudet mot ChatGPT så flaggade Garante, som den italienska myndigheten heter, att de skulle utreda vidare. Och nu har de hittat ytterligare några grejer som de har åsikter om.

Och de grejerna är… ja, det säger de inte. Men de säger däremot att Open AI nu har 30 dagar på sig att bemöta det som Garante den här gången har slagit ned på. Vi kan hoppas att åtminstone Open AI har fått veta vad de ska bemöta. Vi andra får nog vänta till dess att svaret kommer.

OpenAI’s ChatGPT breaches privacy rules, says Italian watchdog

MILAN (Reuters) -Italy’s data protection authority has told OpenAI that its artificial intelligence chatbot application ChatGPT breaches data protection rules, the watchdog said on Monday, as it presses ahead with an investigation started last year. The authority, known as Garante, is one of the European Union’s most proactive in assessing AI platform compliance with the bloc’s data privacy regime.

ChatGPT får @mentions

Dags för ännu en ny funktion från Open AI: ChatGPT får @mentions. Ja, eller GPT Mentions som den nya funktionen formellt heter.

Det är med andra ord samma slags funktion som finns snart sagt överallt i sociala medier @nämn någon för att automatiskt skapa en länk till och pinga den personen. Men i fallet med GPT:er så handlar det inte om att pinga en person, utan en funktion.

GPT:er är den möjlighet att skapa anpassade och skräddarsydda versioner av ChatGPT som andra sedan också kan använda. Det är om man så vill ChatGPT:s ”appar”. Med den nya funktionen kan man alltså anropa en GPT från en annan GPT.

Med andra ord kan en GPT ta hjälp av en annan GPT för att utföra en uppgift. Och rent teoretiskt så skulle väl den GPT:n man anropar i sin tur kunna anropa ytterligare en GPT och så vidare.

Men det är oavsett ett intressant upplägg som påminner om det kortlivade försöket för sju år sedan att få de båda röstassistenterna Cortana och Alexa att (bokstavligen) prata med och hjälpa varandra. Här vad jag skrev om det när det begav sig:

https://www.olaandersson.nu/artikel/rostassistenter-som-pratar-med-varandra-ett-helt-nytt-kapitel-internets-historia/

Den nya omnämnandefunktionen verkar dock varken vara helt officiell eller helt utrullad än. Men den lär alltså dyka upp för alla som har betalversionen av ChatGPT..

OpenAI adds ’GPT Mentions’ feature to ChatGPT – Here’s what it can do

OpenAI has introduced a new feature to ChatGPT. GPT Mentions offer a new way to interact with custom GPTs, and here’s how to use them.

Open AI satsar på ChatGPT for kids

Det gäller att börja i tid när det handlar om att börja bearbeta kunder. Nu är det dags för Open AI att ta sig an en ny målgrupp. Ja, eller satsa mer uttalat på en målgrupp som redan använder tjänsten rätt mycket: barn. Enter: ChatGPT for kids.

Ja, nu är det inte riktigt en färgglad barnversion av ChatGPT, utan ett nytt samarbete för Open AI. Med Common Sense Media. Där ambitionen är att Open AI och Common Sense ska ”arbeta med organisationer som jobbar för barns väl för att hjälpa till att utbilda kring AI och att kurera barnvänliga AI-alternativ”.

Och ja, det inkluderar förstås planer på en ”familjevänlig” del av ChatGPT:s rätt nyöppnade ”appbutik”. Alltså den där de som har skapat så kallade GPT:er, alltså när användare skapar egna, skräddarsydda versioner av ChatGPT och sedan gör dem tillgängliga för andra.

OpenAI partners with Common Sense Media to collaborate on AI guidelines | TechCrunch

OpenAI has announced a partnership with Common Sense Media, the nonprofit ratings organization, to develop AI guidelines aimed at kids and teens — and their parents.

Google rullar ut AI-språkmodellen Gemini Pro globalt

Så har det blivit dags för Google att ta ännu ett steg: Gemini Pro rullas ut globalt.

Det var i december som Google lanserade ”AI-språkmodellsfamiljen” Gemini, som är tänkta att driva Googles ChatGPT-utmanare Bard (ja, och andra AI-initiativ). Med andra ord motsvarigheten till Open AI:s GPT-4.

Och precis som i GPT-fallet så är det tänkt att Gemini ska komma i olika avancerade versioner. Ungefär som att GPT finns som GPT-4 och GPT-4 Turbo. I Googles fall handlar det om fyra steg i dagsläget för Gemini. Från Gemini Nano, den minsta och resurssnålaste versionen tänkt att kunna bo i exempelvis mobiltelefoner, till värstingmodellen Gemini Ultra. Däremellan hittar vi vanliga Gemini, som släpptes i december, och Pro.

Nu är det alltså dags för Pro att rullas ut globalt. Dessutom uppgraderas engelska versioner av Bard med just Gemini Pro.

Google’s Bard chatbot gets the Gemini Pro update globally | TechCrunch

Google announced today that its Bard chatbot is now powered by the Gemini Pro model globally with support for over 40 languages.

Google Bard lär sig generera bilder

Så har även Googles ChatGPT-utmanare Bard lärt sig skapa bilder.

Kommer till EU vilket årtionde som helst.

Bard generates photos now, finally

Thanks to Google’s text-to-image model Imagen 2, Bard users can now ask the chatbot to generate photos while chatting.

Google presenterar bildskapar-AI:n ImageFX

Varför nöja sig med en bildskapar-AI när man kan ha två? Idag gick Google ut med nyheten att Bard, Googles ChatGPT-utmanare, nu har lärt sig att skapa bilder från text. Men samtidigt så presenterade Google ännu en AI för bildskapande. ImageFX.

Google måste förstås vara Google. Släppa flera likartade och överlappande tjänster så att ingen riktigt vet vilken som ska användas till vad. Vilket slutar med att ingen använder någon av dem. Eftersom inte heller Google riktigt vet varför de har släppt olika.

Men den här gången finns det åtminstone en stor skillnad mellan Bard och ImageFX. Bard är baserad på Googles Imagen 2-modell, medan ImageFX… eller vänta. Den bygger också på Imagen 2.

Och skillnaden verkar vara att… ImageFX har några fasta alternativ man kan trycka på för att förändra exempelvis stilen i en bild. Så att man slipper omaket att, ni vet, behöva skriva det.

Men aha! Bards bildskapande finns tillgängligt i alla länder där Bard finns i dagsläget, vilket innebär att den inte finns i *uppräkning av alla EU-länder*. ImageFX finns bara i Googles AI Test Kitchen-app.

Ah. Dåså. Självklart att ha två.

https://techcrunch.com/2024/02/01/google-launches-an-ai-powered-image-generator/?1

Google lanserar AI-tjänst för att skapa musik

Google sprutar ur sig nya AI-tjänster idag. Man kan nästan tro att det känner sig lite stressade över inte ligga längst fram i AI-racet. Efter att ha gått med att Bard nu kan skapa bilder och av någon anledning ha presenterat ytterligare en bildskapar-AI, ImageFX, så bjussade Google även på MusicFX.

Som de flesta nog kan räkna ut så är MusicFX som ImageFX. Fast för att skapa musik från text istället för bilder.

Nu ser det dock ut som att MusicFX och ImageFX också har själva interaktionen gemensamt. Det handlar alltså inte om ett textpromptsgränssnitt, utan också om att man via drop down-menyer kan byta ut vissa ord för att därmed ändra stilen. Du vet istället för att… bara sudda ut och skriva det nya ordet.

Men okej. Här kan det kanske finnas ännu större poäng med att ha fasta alternativ. Det här vänder sig trots allt inte till proffsmusiker utan rena nybörjare, typ. Då är det det inte alltid som man vet vad olika musiktermer innebär. Även om, tja, poängen med text-till-nånting-AI-tjänster delvis är att man kan beskriva med helt vanliga ord vad man vill ha.

Oavsett. Vi pratar inte om en tjänst som kan skapa Spotify-färdiga låter. När man har beskrivit vad man vill ha så skapar MusicFX först en 30 sekunder lång version som sedan kan förlängas till 50 till 70 sekunder. Eller loopas.

Det är alltså snarare ett tänkt sätt att skapa musik till videoklipp. Läs… Shorts.

Google releases GenAI tools for music creation | TechCrunch

Google has released and updated its tools for music creation and lyrics generation. The tools are available in AI Test Kitchen, its app for experimental AI projects.

Första demon på Google Assistant med inbyggd Bard

Det verkar som 2024 blir året när röstassistenterna som vi lärt känna och älska (well) dem går i graven. Det ser nämligen ut som att Google Assistant och Siri har nåtts väg ände. Åtminstone i den form de har haft så här långt. Nu har vi fått ännu ett bevis på det som kan komma efter.

Mer specifikt så har det läckt (?) ut en demo på en Bard-bestyckad Google Assistant. Alltså en version av Googles röstassistent med Googles svar på ChatGPT inbyggd. Kort sagt en version som ska åtgärda det som har varit de smarta assistenternas största svaghet: de har inte varit så, tja, smarta.

Uppgifter pekar nu på att den här appen kan ersätta nuvarande Google Assistant-appen så snart som i mars. Stämmer det här? Ja, det återstår förstås att se. Det återstår ännu mer att se om Siri sedan går i Google Assistants fotspår senare i år, som rätt många tror. Att Apple alltså kommer att presentera sin egen språkmodell med tillhörande chattbot. Som skulle kunna vara Siri med riktig AI-smartness.

Och när vi pratar om digitala röstassistenter så ska vi förstås inte glömma en annan spelare som exempel på the next generation. ChatGPT. Som numer kan både prata och lyssna. Och som långsiktigt har samma svaghet som Cortana och Alexa. De kom inte från Apple eller Google. De fanns alltså inte inbyggda i mobilerna – och saknade riktigt djup tillgång till operativen och hårdvaran. De fick nöja sig med sin egen hårdvara och sina egna tjänster. Något som gick bättre för Amazon än Microsoft.

Det finns en god chans att historien upprepar sig. Att den ”ChatGPT”-chattbot som vi kommer använda allra mest kommer från just Apple eller Google.

Den stora frågan är vad som kommer sen. När mobilen inte längre är den givna måste-prylen.

New AI-powered Google Assistant demo leaks – see what it can do with photos

An extended look at Assistant with Bard showed up in the Pixels Tips app along with a potential release date

Tar högerextrema mediesajter över när publicister blockar AI-botar?

En intressant vinkel på frågan att allt fler stora tidningar och publicister blockar AI-botar. Kort sagt att de inte tillåter att AI-företag skickar in sina botar på träningsläger på tidningssajter utan att betala för sig.

Men det finns några som verkar tillåta AI-botarna. Och välkomna dem. De högerextrema sajterna.

Vilket förstås ger upphov till en fråga hur det här kan påverka innehållet i de stora AI-modellerna.

Most Top News Sites Block AI Bots. Right-Wing Media Welcomes Them

Nearly 90 percent of top news outlets like ’The New York Times’ now block AI data collection bots from OpenAI and others. Leading right-wing outlets like NewsMax and Breitbart mostly permit them.

 

IoT – internet of things

Neuralink har opererat in sitt första hjärndatorchip i en människa

Kors i taket. Ett Elon Musk-inlägg som varken handlar om FKA Twitter, SpaceX eller Tesla. Istället om Neuralink. Nu har företaget opererat in sitt första hjärndatorchip i en människa.

Tanken med Neuralinks chip är att det ska hjälpa paralyserade människor att återfå åtminstone delar av kontrollen över sin kropp. Mer specifikt hjärnan. Tanken är, ja, tanken. Att människor alltså ska kunna tänka vad de vill ”säga” för via ett digitalt gränssnitt sedan kunna kommunicera med omvärlden.

Förutom nyheten att operationen har genomförts och att patienten ”återhämtar sig väl” så gick Musk också ut med info om att Neuralinks första produkt passande nog heter Telepathy. På sedvanligt Musk-manér så får vi inte veta mer om vare sig operationen eller produkten, men man kan väl tänka sig att det är Telepathy som nu sitter i en människa. Eller kanske kan kommunicera med en människa.

Här skulle jag kunna raljera en hel massa om att Elon Musk kanske inte är den person som man skulle vilja ha rotande i hjärnan. Eller låta styra ens hjärna. Men jag håller verkligen tummarna för att Neuralinks satsning – och andra företags liknande initiativ – kommer att lyckas.

https://www.cnbc.com/2024/01/29/elon-musks-neuralink-implants-brain-tech-in-human-patient-for-the-first-time.html

Neuralink’s brain chip has been implanted in a human, Elon Musk says

The first human patient has received a Neuralink brain implant, according to Elon Musk

Kan Apple ersätta iPad med en vikbar iPhone?

Ungefär alla stora mobiltillverkare har vid det här laget tagit fram en vikbar modell, alltså en mobil som ger en större skärm om man vecklar ut den. Apple har så här långt visat noll intresse för att göra en sådan iPhone och jag har känt att det är lika troligt som att MacBooken får touchskärm.

Här kommer ännu en sån spekulation. 2026 är det dags. Kanske. Förmodligen, Nog. Eventuellt. Och kanske att en sådan kommer att ersätta den minsta iPad-modellen.

I vanliga fall hade jag avfärdat det här som ännu ett rykte som aldrig kommer att bli mer än ett rykte. Men så kom något igår.

Det var då som Apple lämnade sin rapport för det fjärde kvartalet förra året. iPad-försäljningen rasade massor. Inte så konstigt, eftersom det inte kom någon ny modell under kvartalet. Men så poängterade någon en sak som jag inte hade tänkt på. Apple släppte ingen ny iPad-modell förra året. Och det var första året som Apple inte släppte någon ny modell sedan iPaden introducerades 2010.

Det fick mig att skriva att det leder till frågetecken kring vad Apple har för planer när det kommer till iPaden. Och nu känns det helt plötsligt som att sannolikheten att Apple skulle få vikbar feeling rusade upp rätt ordentligt.

Känns fortfarande o-Appleigt. Men nu mindre o-Appleigt än någon gång tidigare.

Apple to Launch Foldable As Early As 2026 That Could Ultimately Replace iPad Mini

Apple is considering launching its first foldable in the next few years in the form of a 7- to 8-inch device that could ultimately replace the…

Snap återkallar alla Pixy-drönare de någonsin har sålt

Det går bra nu. På grund av att det har visat sig att de kan utgöra en brandfara så återkallar Snap samtliga sålda exemplar av sin kameradrönare Pixy.

Ni vet. Alla fem exemplar.

Snap is recalling every Pixy drone that it ever sold | Digital Trends

Snap is recalling all of its Pixy drones over a safety issue, with owners urged to refrain from ever using it again and instead to seek a refund.

 

AR/VR

Apple har sålt runt 200 000 Vision Pro-enheter

200 000. Så många Vision Pro-enheter har Apple sålt i runda slängar, enligt ”källor med insyn”.

Det är förstås lite oklart om det innebär hur många som faktiskt kommer att skeppas iväg och hur många som är just beställningar med olika lång kötid. Sannolikt det senare.

Nu är det förstås svårt att sätta det här i någon form av relation med, tja, något alls egentligen. Det är förstås långt, långt efter såväl iPhone-försäljning som de volymer som exempelvis Meta har krängt av sin närliggande Quest-serie.

Men så är det också en Pro-enhet vi pratar om. En hysteriskt dyr sådan. För oavsett om man vill få det till att det fortfarande är en prisvärd produkt, genom att man får så mycket fabulous stuff för pengarna, så är det för de flesta människor en nära nog oöverstiglig mängd pengar att lägga på en enda techpryl. Särskilt en som i dagsläget kommer ha rätt begränsad vardagsnytta för de flesta.

Mer än något ska vi nog se AVP som en (väldigt genomarbetat och dyrt) testskott från Apples sida. Det är något de verkligen, verkligen, verkligen hoppas på – inte minst som vi är mitt inne i och förmodligen har passerat peak mobile. Men istället för att försöka prångla ut något för de stora massorna så gör de som nästan alltid har gjort: siktar in sig på det verkliga premiumpremiumsegmentet initialt.

Merparten av alla AVP som har sålts lär hamna hos skolor med utvecklarutbildningar, på byråer och andra liknande ställen.

Det som kommer bli riktigt intressant blir att se vad Apple mer långsiktigt har för plan och ambition för Vision-familjen. För det har redan dykt upp spår av att Apple redan har planer för ett nytt ekosystem. Såväl vad gäller hårdvara som mjukvara.

Apple Has Sold Approximately 200,000 Vision Pro Headsets

Apple has sold upwards of 200,000 Vision Pro headsets, MacRumors has learned from a source with knowledge of Apple’s sales numbers. Apple began…

Batteriet till Vision Pro har lightning-koppling

Ha. Stor humor. I höstas tvingades Apple – efter att ha kämpat mot en herrans massa år – byta ut  sin egen lightning-koppling till EU-standarden USB-C. Några prylar har fortfarande lightning, men man trodde rätt mycket att det mest berodde på att Apple ville vänta till nästa modelluppgradering av de aktuella prylarna innan de bytte.

Och så landade då till sist Apples ansiktsdator Vision Pro, den första helt nya hårdvaruproduktserien sedan Apple Watch. Och det visar sig att…

…den har lightning-koppling.

Självklart så börjar högvis med människor att plocka isär nya teknikprylar när de lanseras. Och det är så som någon nu har upptäckt att Vision Pro har lightning. Fast… en annan slags lightning. En ny version av lightning. I batteriet.

Vision Pro ska gå att köra med sladd istället för via batteriet – och då är det USB-C som gäller. Med andra ord kan man trycka in vilken USB-C-sladd som helst i Vision Pro och ta ström via den. Men för att använda batteriet i sig så måste du ha en sladd där ena änden består av Apples nya lightning-variant. Vilket gör att batteriet inte går att använda till andra prylar, utan en Apple-kabel. Som bara Apple tillhandahåller.

Så Apple följer alltså USB-C-lagstiftningen. På Apple-vis.

Eller så vill de bara trolla EU.

Apple’s Vision Pro battery pack is hiding the final boss of Lightning cables

The Vision Pro’s battery connector is removable once you press the eject button, and it uses a 12-pin connector that looks like a wider version of a Lightning cable.

600 appar är optimerade för Vision Pro vid lanseringen

Idag börjar så Apples ansiktsdator Vision Pro att säljas. Inför det meddelar Apple att 600 appar har optimerats för den nya enheten.

Det är kort sagt… några stycken. Även om det förstås inte är i närheten av hur många som finns för iPhonen eller ens iPaden. Framförallt så har flera av de allra största sagt att de inte kommer att släppa appar för Vision Pro. Eller ens tillåta att iPad-versionerna körs i Vision Pro (enligt Apple så ska iPad-appar rätt rakt av gå att använda i Vision Pro).

Här hittar vi namn som Meta, Youtube, Spotify och Snap. Kort sagt några av dem som används mest. Visst, i några fall spelar det förmodligen mindre roll – som för Spotify. Men man kan nog gissa att den största anledningen till att Apple går ut med siffran är typ: ”jaja, några av de stora apparna kommer inte finnas till en början, men strunta i det – titta hur många andra appar som finns!”

Apple Announces More Than 600 Apps Already Optimized for Vision Pro

Apple today announced that over 600 apps with native support for visionOS will be available on the Vision Pro when the headset launches in the U.S….

Meta lägger till stöd för spatial video i Quest

Ha. Brill. Vilken Apple-enhet ska du använda när du vill titta på de spatial video-inspelningar du har gjort med din iPhone Pro men inte har råd att hosta upp 50 000 för ett par Vision Pro? Du kan köpa… Meta Quest.

Som av en händelse så lägger Meta nu till Apples VR-format spatial video i sitt VR-set precis när Apple börjar sälja sin ansiktsdator Vision Pro.

Med tanke på att Facebook länge har varit Tim Cooks favorithånobjekt, som de som står för ungefär allt som är ont på internet, så lär det här göra mer ont för Mark Zuckerberg än alla burfajter ha har varit i så här långt. Ja, eller allt techbro-MMA-wannabe-tränande, åtminstone.

Men det visar också att Meta har åtminstone rätt stora förhoppningar att Apple ska sparka liv i metaverset igen. Även om den Apple-anställda som råkar säga m-ordet sannolikt kan packa ihop sina privata ägodelar på kontoret rätt snabbt.

Kort sagt att Apples Vision Pro ska bli lite nystart för VR som teknik och koncept. Även om den Apple-anställda som råkar säga v-ordet sannolikt kan packa ihop sina privata ägodelar på kontoret rätt snabbt.

Men även Apple lär ha rätt stora förväntningar på Vision Pro. Inte iPhone-stora, men trots allt hyfsat stora. Att Meta lägger till stöd för spatial video kan därför också var rätt viktigt för Apple. Kort sagt att fler hjälper till att vrida upp intresset för VR/XR.

Sen är förstås frågan hur stort Marks intresse är för metaverse 2024. Utöver sina MMA-drömmar så verkar han just nu mest vilja fokusera på att shoppa upp alla Nvidias AI-chip och att bygga en lyxöverlevnadsbunker på Hawaii.

Meta’s VR Headset Can Play iPhone Spatial Videos

The Meta Quest VR headset will soon be able to play spatial videos captured on an iPhone 15 Pro or iPhone 15 Pro Max, Meta announced today. The…


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *