Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 2: Sociala medier, Sök/SEO, Strömmade medier, AI – artificiell intelligens
AR/VR
ChatGPT släpps för Apple Vision Pro
I slutet av förra veckan började så till slut Apples ansiktsdator Vision Pro att säljas. Blev som alltid när Apple släpper grejer ett hyfsat haussat event. Ja, eller ännu mer än vanligt eftersom det handlar om Apples första nya produktserie sedan Apple Watch.
Över 600 appar ska finnas i Vision Pros appbutik vid lanseringen. Men flera av de allra största har valt att sidan av. Som Spotify, Netflix och flera av de stora sociala tjänsterna. I vissa fall har man till och med valt att inte låta iPad-appen fungera med Vision Pro, något som annars ska vara fallbacklösningen. Där blir det istället till att gå via webben för att komma åt dem.
Om man så vill så kan Safari bli Vision Pros stora killer app.
Vissa av apparna som nu kommer känns dock lite mer… inte helt nödvändiga att få i 3D-version. Som ChatGPT. Som får en ”äkta” Vision Pro-app.
Visst. En måste-tjänst och måste-app fler en rätt stor hög människor. Men kanske inte helt nödvändig att få i 3D-version. Överlag känns det som att den enskilt viktigaste fördelen med att ha en Vision Pro-app är att… man då kan nåla fast dem på ”hemskärmen”. Det går inte för webbappar. Så den som vill lägga en smidig snabbgenväg till Netflix är kort sagt lite rökt.
Nästan så att man kan tro att Apple lite extra vill straffa dem som inte har velat hoppa på Vision Pro-tåget.
Nu vet vi förstås inte hur det kommer att gå för Vision framöver. Ja, inte bara för den Pro-modell som släpps, utan den Vision-familj som Apple ser ut att ha som ambition. Kort sagt med mer konsumentvänliga modeller, inte minst vad gäller pris.
Och om Apples don’t-call-it-a-vr-headset-headset faktiskt flyger så tror jag att det appmässigt kommer att följa ganska exakt samma mönster som Apple Watch. Många hoppade på i början, men skrotade sedan sin app på grund av låg användning. Sedan kom en ny app lite senare – när företagen och användarna hade kommit fram till vilken roll som Watch faktiskt skulle ha.
Och det var inte alls det som Apple hade tänkt sig eller trott. Ungefär samma för iPhonen.
https://venturebeat.com/ai/openai-launches-chatgpt-app-for-apple-vision-pro/
Youtube arbetar på en app för Apple Vision Pro
Precis innan Apple förra veckan började sälja sin ansiktsdator Vision Pro så gick företaget ut med att det skulle finnas 600 appar för den nya enheten vid säljstart. Rätt långt ifrån exempelvis iOS-antalet, förstås, men ändå en respektabel mängd.
Det som inte var lika roligt var att listan över de tjänster som INTE får en Vision Pro-specifik app innehöll några av de största. Som Metas appar och Spotify. Och Youtube. De tillät inte heller att tjänsternas iPad-appar – som annars är fallbacklösningen – släpps i Vision Pros appbutik. Här är det istället Safari och webbversionerna som gäller.
Men det skulle bara hinna gå ett par dagar efter det att Vision Pro började säljas innan Youtube gick ut med att en Youtube-app för Vision Pro ”finns i planerna framåt”. Eller ”i roadmapen” som vi säger på svenska.
Oklart vad som fick Youtube att gå ut med det här. Kanske därför att det visade sig att Youtubes 3D-videos inte fungerar via webben i Vision Pro. Eller att Youtube överlag tyckte att Youtube-upplevelsen blev så krattig i Youtube. Eller bara att någon som bestämmer på Youtube köpte ett par Vision Pro och skickade ut panikmejl @alla om att Youtube måste ta fram en Vision Pro-app nununu.
Oavsett så lär Youtube ha haft rätt långt gångna planer på det här redan innan. Och det är inte alls omöjligt att Vision Pro-appen i stort är färdig och att Youtube ville invänta lite reaktioner kring Vision Prof från allmänheten innan de slutligt bestämde sig för hur de ska göra.
YouTube says a Vision Pro app is ’on the roadmap’
YouTube is working on a Vision Pro app, but there’s no timeline – and Apple’s headset doesn’t support most kinds of VR video on the web right now.
Apple Vision Pros skärmar har pixlar stora som röda blodceller
Here be hårdvaruporr. I huvudrollen: Apple Vision Pro. Och dess galet högupplösta skärmar.
När det kommer en ny elektronikpryl så ger det förstås inte tillräckligt många nördpoäng att bara testa skiten ur dem på vanligt vis. Nej, är du riktigt hardcore techentusiast så ska du bryta ned prylarna i sina minsta beståndsdelar. Precis det som iFixit traditionsenligt nu har gjort. Och det är alltså Apples don’t-call-it-a-headset-headset som har legat under iFixits skruvmejsel.
För den som verkligen vill dyka ned i detaljerna (och/eller har alldeles för mycket fritid) kan med fördel kasta sig rakt in i iFixits fullständiga redogörelse. Jag nöjer mig med att konstatera det även andra har tagit med sig: AVP:s galet högupplästa skärmar. (Linser? Skärmlinser? Linsskärmar?)
(Och nej, jag vet egentligen inte alls vad jag pratar om här. Men nu ska vi inte haka upp oss på detaljer. Vilket förstås är extra ironiskt eftersom vi pratar om detaljer här.)
Det ska nämligen få plats i 54 AVP-pixlar i en enda pixel i iPhone 15 Pro. Och pixlarna i AVP är ungefär lika stora som… röda blodceller. De i våra kroppar, alltså.
Det är den högsta pixeltäthet som iFixit har stött på någon gång under sin dekonstruktionskarriär.
That’s some pixeltäthet, that Apple Vision Pro pixeltäthet.
Vision Pro Teardown Part 2: What’s the Display Resolution? | iFixit News
We dug deeper into the most densely-packed tech we’ve seen yet. Incredible display resolution discoveries, some great battery info, and yes, we assigned a repair score.
Mobilt
Apple har nu öppnat för externa appbutiker för iOS
Dagen D som i Digital markets act rycker allt närmare. 6 mars, närmare bestämt. Då börjar den andra av EU:s stora techregleringslagar att gälla (den andra, Digital services act, kickar in fullt ut redan 17 februari). Digital markets act reglerar den handfull jätteplattformar som alla i praktiken måste gå via för att överhuvudtaget kunna använda internet. Som iOS och Appstore. Nu börjar Apple genomföra de förändringar som de har tvingats till.
Mer specifikt så har Apple nu öppnat för externa appbutiker för iOS, något som kommer att rullas ut i och med iOS-uppdatering 17.4. Denna kommer alltså att landa i samband med att DMA börjar gälla. Apple har också öppnat den nya godkännandeprocess som appar som installera från andra ställen än Appstore måste genomgå.
Nu återstår det förstås att se hur populärt det kommer att bli med de externa appbutikerna. De har funnits för Android mer eller mindre sedan starten, men det är fortfarande Google Play som dominerar överlägset överallt utom i Kina (där Googles tjänst är förbjuden). Det lär bli samma utveckling här – att de flesta kommer att fortsätta att bara använda Apples butik. Inte minst som det är… rätt höga krav för att bli godkänd som appbutik av Apple.
Och även om Apple – officiellt – anser att de förändringar som de nu gör räcker för att uppfylla DMA så lär många andra inte hålla med. EU kommer nog också ha åsikter, så det återstår att se vad vi landar i när EU, allehanda anmälningar och EU-domstolen har sagt sitt.
Och de åsikterna kommer inte bara handla om Apples upplägg för externa iOS-appbutiker.
Apple Starts Letting Developers Add Alternative App Marketplaces to App Store Connect
EU developers can now add alternative app marketplaces to App Store Connect, Apple said today. Apple is also accepting submissions for the…
Ekonomi och finans
Snapchats kvartalsrapport Q4 2023: sämre än väntat och användarna i USA minskar
Igår kom nyheten att Snap säger upp 10 % av alla anställda. Eller runt 500 personer. Jag spekulerade då i timingen. Att det kändes som att det faktum att nyheten kablades ut dagen före kvartalsrapporten nog skulle tyda på att Q4 inte gick… så bra för Snap. Ikväll fick vi facit. Och…
…ni kan aldrig ana vad som hände sedan.
Snap-aktien är i skrivande stund ned runt 30 %. Ouchie. Ännu värre än vad jag hade trott. Så de aktieägare som sålde under dagen idag (när aktien faktiskt gick upp ett snäpp) är nog rätt nöjda nu.
Snaps omsättning under det fjärde kvartalet landade på 1,36 miljarder dollar, eller 5 % högre än det fjärde kvartalet 2022. Lite ljus i tunneln att förlusten minskade en aning, från 288 till 248 miljoner.
Desto roligare för Snap var att de dagliga användarna under kvartalet ökade med 10 % till 414 miljoner. Och vi kan konstatera att ända sedan Snapchat snubblade till med tillväxten under 2018 och 2019 så har har tjänsten haft en rätt… jämn tillväxtkurva.
Tittar vi på var användartillväxten skedde (ja, eller… inte skedde) så är som vanligt ”resten av världen” som är den stora ljusningen. Upp 19 % senaste året. I Europa lyckades Snapchat växa med 4 %, medan Snapchat faktiskt tappade en miljon användare i Nordamerika.
Det är väldigt viktigt för Snap att tillväxten fortsätter utanför USA och Europa. Framförallt i Indien. Men problemet är att Snap tjänar betydligt mindre pengar på dessa användare. Det gör att Europa och främst USA måste subventionera tillväxten. Därför är det väldigt jobbigt för Snap att de amerikanska användarna blir mindre aktiva. (Den enskilt största nyheten i rapporten är annars att Snap döper om segmentet ”Resten av världen” till ”Globalt”. Lite mindre kolonialt.)
Men det spelar ingen roll för aktiemarknaden, när Snap underlevereade på förväntningarna för omsättningen och gav sämre ekonomisk prognos för Q1 än vad marknaden ville höra.
Så Snapchat fortsätter bli allt mer populär. Men har fortfarande förtvivlat svårt att riktigt få snurr på intäkterna.
Pinterests kvartalsrapport Q4 2023: 498 miljoner månadsanvändare och nytt stort annonssamarbete
Pinterest kom igår med sin kvartalsrapport för Q4 och gjorde, som man säger i branschen, ”en Snap”. Siffrorna kom in sämre än väntat och aktien kollapsade. Minus 28 %, vilket bara är ett litet snäpp bättre än hur det gick för Snap tidigare i veckan efter deras rapport.
Det hjälpte inte att Pinterest kunde visa upp sin bästa kvartalsanvändartillväxt sedan åtminstone Q4 2022. Pinterest har nu 498 miljoner aktiva användare, vilket är 11 % bättre än för ett år sedan.
Till skillnad från Snap så växer Pinterest dessutom i samtliga tre regioner som plattformen rapporteringsmässigt har klustrat in sina användare i (USA och Kanada, Europa och ”Resten av världen”, som Pinterest så kulturmedvetet har delat in världen). Snap minskade med 1 miljoner i USA som jämförelse.
Samtidigt så är just ”jämförelse” i det här sammanhanget lite meningslöst egentligen, eftersom Snap räknar dagliga användare medan Pinterest håller sig till månadsanvändare.
En annan skillnad mellan de båda företagen är att Pinterest hämtade upp en stor del av aktiekollapsen och ”bara” slutade runt minus 8 procent. Anledningen? Google.
För Pinterest gick nämligen ut med att slutit avtal med just Google som sin andra tredjepartsleverantör av annonser, efter det fleråriga avtalet som Pinterest skrev under med Amazon förra året. Kort sagt så har Pinterest nu jackat in den största annonsplattformen och en av de största i sitt annonserbjudande.
Inte så att det per automatik kommer att rädda tjänsten, men nog så viktigt.
Pinterest visar sig vara betydligt bättre på att dra in användare än egna annonsörer. Om de kan få hjälp av två fullblodproffs kring det sista så kan det potentiellt gynna Pinterest rätt mycket.
Pinterest announces a new ad deal with Google as it approaches 500M MAUs | TechCrunch
Pinterest announced a new ad deal with Google as the company aims to ramp up its ad revenue after partnering with Amazon last year.
Robloxs kvartalsrapport Q4 2023: bättre intäkter och fler nya användare än väntat
Igår kom Snapchat med sin kvartalsrapport för Q4 2023. Och resultatet var ingen kul läsning tyckte marknaden som sänkte aktien med 30 %. En trots allt inte helt ovanlig kursutveckling för för Snap-aktien, som brukar rusa eller rasa efter sina rapporter.
Lite samma mönster har funnits hos Roblox. Och när spelplattformen idag redovisade sina siffror så blev det stor rörelse. Fast till skillnad från Snap så var det rörelse uppåt.
Kanske roligast för Roblox var att företaget Q4 redovisade sitt omsättningsmässigt bästa kvartal någonsin, med 1,1 miljarder dollar (eller ”bookings” som Roblox använder istället för ”omsättning”, utan att jag har full koll på skillnaden).
Utöver det så ökade antalet dagliga användare med 22 % under förra året, till en ny toppnotering på 71,5 miljoner.
Roblox forecasts strong 2024 bookings; in-game spending gets holiday boost
(Reuters) -Gaming platform Roblox forecast annual bookings above estimates on Wednesday after it crossed $1 billion in quarterly bookings for the first time on higher in-game purchases during the holiday season, sending its shares up about 7%.
Övrigt
EU kommer överens om innehållet i Right to repair-lagen
EU verkar vara i konsensustagen just nu. Den senaste veckan har EU dels kommit överens om innehållet i AI Act, den lag tom är tänkt att reglera hur AI får och kan användas, och dels Right to repair, försöket att skärpa konsumenters rättigheter och minska klimatpåverkan av att vi köper nya prylar hela tiden istället för att reparera.
Mer konkret innebär Right to repair:
- Lägre moms på reparationstjänster
- Bättre tillgång till reservdelar och reparationstjänster
- Förbud mot mjukvara som förhindrar reparationer av oberoende verkstäder
- Förlängd garantiperiod och/eller förlängd reparationsperiod för nyköpta produkter
Det gäller dessutom en hela massa olika slags elprylar. Allt från smartmobiler och surfplattor till kylskåp och diskmaskiner.
Vad som har hänt är nu att EU-kommissionen och EU-parlamentet har kommit överens om innehållet i lagen. Det återstår dock några steg innan lagförslaget går och blir lag. Närmare bestämt så måste såväl kommissionen som parlamentet formellt rösta igenom lagen enligt den nu överenskomna skrivelsen. När det väl är på plats har medlemsländerna sedan 24 månader på sig att skaka fram nationella lagar.
EU agrees new push to repair, not replace, defective consumer goods
Consumers will be given greater rights to have goods such as washing machines and smartphones repaired under new rules agreed by the European Union and aimed at reducing waste from defective or broken products simply being dumped and replaced.
Danmark ett steg närmare att förbjuda Chromebooks i skolor
Mer GDPR-motvind för Google. Potentiellt. Datatilsynet, Danmarks motsvarighet till Integritetsskyddsmyndigheten, har kommit fram till att danska skolor bryter mot GDPR genom att låta sina elever använda Chromebooks.
Det handlar mer specifikt om att den danska myndigheten har kommit fram till att Google använder elevdata från Chromebooks – och från Googles Workplace för skolor – ”för sina egna ändamål”. Något som inte lirar med GDPR. Som artikeln konstaterar: Google skulle kunna träna sina AI-modeller på elevers data, exempelvis.
Så kort sagt: även om det inte handlar om spårning för annonsändamål (eller?) så är det inte okej att den här typen av information delas med Google. Eller rättare sagt: att Google ger sig själv tillgång till detta.
Enligt Datatilsynet så finns det bara två sätt för att det här ska vara okej: antingen så ändras lagen eller så inför Google ett sätt att filtrera bort elevers data. Och vi kan väl anta att det förstnämnda inte är särskilt troligt.
1 mars måste kommuner där skolor använder Chromebooks senast komma med en plan för hur de ska åtgärda den brist som Datatilsynet har identifierat. Och från och med 1 augusti är det inte alls tillåtet att fortsätta som idag.
Nu handlar det här alltså om Danmark, men det är inte omöjligt att även detta kan uppgraderas till att bli ett EU-övergripande beslut.
Google’s use of student data could effectively ban Chromebooks from Denmark schools
Google must ensure that it can’t use students’ info before school systems in Denmark can use the company’s education products like Chromebooks and Workspace.
Kryssrutan har gått i graven?
Ha. Lite kul. En genomgång av hur den fyrkantiga kryssrutan går i graven. Den som Apple (och förstås andra) länge har haft. Ja, sedan den första Macen 1984.
Kort sagt skillnaden mellan runda och fyrkantiga(ish) interaktionselement. Där logiken traditionellt har varit ungefär:
- Fyrkantig ruta: går att bocka för och välja flera alternativ (”markera alla maträtter du gillar”)
- Cirkel: går bara att välja ett alternativ (”gillar du mat?” Ja/nej/kanske)
Formen på interaktionselementet signalerade med andra ord vilken slags interaktion det handlade om.
Men nu håller den fyrkantiga kryssrutan alltså på att förvandlas till en… krysscirkel? Att cirkelelementet alltså båda kan vara en flervalsfunktion och en envalsfunktion.
Ska väl inte säga att jag har tänkt jättemycket på det här, men det är en lite rolig observation.
Och det är åttiotalet all over again.
Då fanns det en tydlig uppdelning när det kom till musik. Man var hårdrockare eller syntare. Fanns det en elgitarr så var det hårdrock och då var det dåligt. Det var jättelätt att veta om man gillade en låt eller inte.
Sen kom nittiotalet och förstörde det med en massa märkliga korsbefruktningar. Så att man faktiskt tvingades lyssna ordentligt för att veta om man gillade något.
https://tonsky.me/blog/checkbox/
Lajvar Elon Musk en Joaquin Phoenix-dokumentär?
Well…
Elon Musk introduces his new right-wing fans to a carbon tax; goes as well as you’d expect
Elon Musk is introducing his new right-wing fans to the idea of implementing a carbon tax, and it goes about…