Kategorier
AI - Artificiell intelligens Sociala medier Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 6 2024 – del 2

Bluesky öppnar för allmänheten. Disney plöjer ned 1,5 miljarder dollar i Fortnite-utvecklaren Epic Games. EU enas om innehållet i AI Act. Youtube TV är USA:s största kabel-tv-leverantör. Spotify har nu över 600 miljoner aktiva månadsanvändare.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Bluesky

Bluesky öppnar för allmänheten

Kommer ni ihåg Bluesky? Den app som under några minuter förra året var det absolut hetaste FKA Twitter-alternativet. På förhållandevis kort tid skrapade tjänsten ihop två miljoner användare och sen… hände det inte jättemycket mer. (De är nu uppe i tre miljoner användare enligt tjänstens egna siffror.)

Ett hinder för raketartad tillväxt var att Bluesky har byggt på inbjudningar. För att kunna skapa konto så måste man med andra ord känna vakten i dörren. Eller åtminstone någon befintlig medlem som har en inbjudning att dela ut.

Från och med den här veckan är det slut med det. Nu öppnar Bluesky för allmänheten – utan krav på inbjudan.

Det som däremot också har hänt mellan veckans händelse och när Bluesky var det jättehetaste är att Instagrams Twitter-klon Threads har slagit upp portarna.

Den spontana gissningen är med andra ord att det inte kommer att bli särskilt stor förändringar i användartalen när Bluesky nu blir publik på riktigt.

Bluesky is ready to open up

A year after debuting as a decentralized offshoot of Twitter, CEO Jay Graber explains why the company is finally opening up to anyone who wants to join.

Bluesky når 4 miljoner användare

För något år sedan var Bluesky en av de Twitter-utmanare som skapade mest buzz. Men tillväxten skedde i ett rätt makligt tempo. Mycket på grund av att tjänsten bara släpptes som inbjudningsbeta. Igår öppnade appen för alla – och intresset visade sig fortfarande vara hyfsat stort.

Jag skrev igår att jag inte trodde att det faktum att appen nu blir publikt tillgänglig skulle påverka användartalen särskilt så mycket. Att typ alla potentiella Bluesky-användare hade gått vidare till Threads.

Oj vad jag hade fel.

Ja, åtminstone om vi tittar i procentuell ökning. Bluesky fick 800 000 nya användare under sin första dag som helt öppen app. Visst, det är en… bit från de siffror som just Threads hade lanseringsdagen (samma när appen lite senare släpptes här i EU).

Men med tanke på att appen numer har runt 4 miljoner användare – och hade 3 miljoner för bara en vecka sedan – så kom alltså 20 % av alla användare första dagen post inbjudningskrav.

Däremot ska det nog mycket till för att Bluesky ska orka bli mycket mer än en rejäl nischapp, för de som verkligen, verkligen, verkligen inte vill använda någon social plattform från någon av techjättarna.

Bluesky gets nearly 800K new users in its first day open to the public, despite outages | TechCrunch

Bluesky opened to the public yesterday after launching in an invite-only beta last year. Getting on Bluesky might not be as exciting as it was when people

 

Sök/SEO

Google gör det möjligt att… söka på webben

Det. Här. Är. Jätte. Roligt.

Google testar (rullar ut?) en ny funktion i sökresultatet. Möjlighet att… söka på webben.

Vad det handlar om är att den filtreringsnaveringen som ligger ovanför sökresultatet (med saker som Shopping, Bilder, Videos etc.) nu får sällskap av ytterligare en. ”Web searches”.

Och där kan man bara få träffar på… saker på webben. Ni vet. Sajter. Och det ser ut som att träfflistan är… retrovintageoldschool Google. Typ tio blå länkar i en lista. Och sen… ja, inget mer.

Hur man vet att Google tycker att sökresultatet numer är lite väl mycket bloatware.

Ja, och timingmässigt känns det dessutom som att EU:s kommande techlagstiftning – plus allehanda stämningar i USA – kan vara bidragande orsaker. Kort sagt försöka minska uppstyckningsivern och anklagelserna om att de släpper ifrån sig allt mindre trafik som de tar innehållet från så att det i allt högre utsträckning kan konsumeras direkt hos Google.

”Kolla! En hel lista med bara en massa länkar! Massa trafik till andra! Asapromiss!”

Google Testing Adding Web Results To Search Menu

Google is testing adding the ability to search for just web results, like you would filter by just video results, just image results, just news results, just shopping results and so on. Google is testing placing ”web results” to the top search bar under the search box.

 

Strömmade medier

Spotify har nu över 600 miljoner aktiva månadsanvändare

Ny milstolpe för Spotify: tjänsten har nu över 600 miljoner aktiva månadsanvändare. 602 milljoner, dessutom. Och av dessa är 236 miljoner betalande – en uppgång med 15 % senaste året.

Som vanligt är det annonslyssnarna som är flest och växer snabbast. Upp 28 % jämfört med sista kvartalet 2022. Som vanligt både bra och dåligt för Spotify, eftersom det är de betalande prenumeranterna som står för den överlägset största delen av intäkterna.

Siffrorna kom i samband med att Spotify lämnande sin kvartalsrapport idag. En rapport som visade nytt minusresultat på sista raden, men däremot inte lika illa om marknaden hade förväntat sig/fruktat. 75 miljoner minus är i sammanhanget nära nog plus minus noll och Spotify räknar med att det blir plus när de summerar årets första kvartal.

Sen ska vi inte glömma att Spotify, precis som de flesta techjättar, sparkade en massa människor förra året. Så de procentuella uppgångarna är, om man så vill, lite dopade av kostnadsbesparingar. Det kommer att bli intressant att se hur siffrorna står sig när de börjar rensas från de lite extraordinära händelserna.

Spotify crosses the 600M monthly active users mark | TechCrunch

Streaming service Spotify announced today that the service now has more than 600 million monthly active users

Disney plöjer ned 1,5 miljarder dollar i Fortnite-utvecklaren Epic Games

Igår kom Disney med sin kvartalsrapport – en rapport som överlag var bättre än väntat. Men den enskilt största nyheten i samband med kvartalsrapporten var att Disney kommer att investera 1,5 miljarder dollar i Epic Games.

Mer specifikt så kommer Disney investera i spelet Fortnite. Eller åtminstone den världen.

Vad det handlar om är en virtuell värld, eller som Disney uttrycker det ett ”nytt beständigt universum” som ska erbjuda ”en lång rad möjligheter för konsumenter att spela, titta på, köpa och interagera” med olika slags innehåll under Disneys varumärkesparaply. Saker som Pixar, Marvel, Star Wars och Avatar.

Det nya universat ska vara byggt på Epic Games spelmotor Unreal Engine och ska framförallt kunna fungera tillsammans med just Fortnite. Lite oklart exakt hur den här delen ska fungera, men klart är oavsett att Disney vill in mer i onlinespelandet för att växa sin affär. Och förstås nå de yngre konsumenterna. Inte minst morgondagens konsumenter.

Enligt de sedvanliga källorna med insyn ska Disneys investering ge bolaget 9 % av ägandet i Epic Games. Och Disneys investering sker till en värdering av Epic Games på runt 22,5 miljarder dollar. Något som i sin tur innebär att Epic Games nu är värt ungefär 30 % mindre än vid toppnoteringen 2022.

Disney invests $1.5 billion in Epic to create ”persistent universe” tied to Fortnite

Disney has announced it is investing $1.5 billion in Fortnite developer Epic as part of a multiyear collaboration.

Youtube TV är USA:s största kabel-tv-leverantör

Vilken är USA:s största kabel-tv-leverantör? Alltså största leverantör av gammal hederlig linjär-tv? Youtube.

Och jag pratar alltså inte om ”vanliga” Youtube – den som för många är en stor ersättare av det gamla sättet att titta på tablå-tv. Inte minst bland unga tittare. Utan om Youtube TV. Youtubes kabel-tv-paket. Som innehåller ett utbud med över 100 kabel-tv-kanaler för 73 dollar i månaden.

Totalt 8 miljoner amerikaner – eller rättare sagt så många hushåll – abonnerar på Youtube TV. Det gör dem nästan dubbelt så stora som tvåan Hulu with Live TV med sina 4,6 miljoner. (Något som gjorde att Youtube TV var Googles snabbast växande tjänst förra året.)

Nu är det här lite sanning med modifikation, eftersom vad det handlar om är att Youtube TV toppar listan över ”liveströmningstjänster”. Kort sagt strömningstjänster med direktsänt innehåll, eller ”tv-kanaler” som vi sa förr.

Men även om vi lägger på de rena kabel-tv-bolagen så står sig Youtube TV bra i konkurrensen.

I den listan så hamnar Youtube TV på plats fyra. Listan toppas av Comcast och Charter Communications med runt 14 miljoner abonnenter var (såg en lista bara igår om att Charter har gått om Comcast) och DirectTV på plats tre med runt 11-12 miljoner.

YouTube TV laps the competition with 8 million subscribers | Digital Trends

YouTube TV now has nearly twice as many subscribers as its closest competition, and four times as many as the third-place option.

Youtube-innehåll tittas över 1 miljard timmar varje dag i tv-apparater

Ännu en milstolpe för Youtube. Mer specifikt kring tv-tittande.

Mängden Youtube-innehåll som konsumeras via gamla hederliga (eller nya, smarta, hederliga) tv-apparater har stadigt ökat under rätt lång tid. Som många andra onlinetjänster blev det dessutom ett uppsving för den stora skärmen under pandemin.

Nu är antalet timmar som vi tittar på Youtube-innehåll i större skärmar uppe i över 1 miljard timmar. Varje dag.

Visst, det är ju betydligt mindre än antalet timmar som vi tillbringar med att titta på Youtube i andra slags enheter, främst mobilen, men 1 miljard timmar om dagen är ju fortfarande… en del.

Det känns inte som en slump att även TikTok blir allt mer sugna på det större skärmformatet. Ett steg som i TikToks fall är lite längre, med tanke på att det är vertikalvideo som gäller där. Inte så konstigt att TikTok bara för någon vecka sedan gick ut med att de nu premierar skapande av längre videos – i liggande format.

YouTube now gets 1 billion hours of watch time on TVs each day – Tubefilter

What does this mean for creators? Mohan says YouTubers should be looking to ”optimize their content for the living room.”

Har tillväxten för Youtube Shorts stannat av?

Igår fick vi nya Youtube-siffror. Utöver att Youtube för några dagar sedan gick ut med att Youtube Premium och Youtube Music nu tillsammans har över 100 miljoner prenumeranter så fyllde företaget på hur många abonnenter som Youtube TV har, en ny milstolpe för Youtube innehåll som konsumeras via tv-apparater och hur det går för Shorts.

Och när det kommer till Googles TikTok-utmanare Shorts så blev beskedet att tjänsten nu snittar över 70 miljarder tittade timmar varje dag. Som är… rätt mycket.

Men det intressanta är att det är samma siffra som Youtube gick ut med för Shorts i september förra året.

Visst, Google särredovisar inte användningen av Shorts (eller egentligen någon av sina tjänster) på något regelbundet återkommande sätt. Företaget gör som så många andra och droppar siffror när någon kul milstolpe har passerats. Eller för att försöka flytta fokus från något som inte har gått så bra.

Det kan med andra ord helt enkelt bara vara så att Youtube vill invänta att tittarsiffran når 100 miljarder innan de delar något igen, because 100 miljarder.

Men det kan också vara så att Shorts-tittandet har planat ut rejält och att tillväxttakten inte alls är vad Google vill att den borde vara. Att Shorts har slagit i taket snabbare än väntat.

Vi får helt enkelt vänta och se hur det ligger till tills nästa gång som Youtube delar Shorts-siffror. Ja, om det blir någon nästa gång.

YouTube shares 2024 priorities as YouTube TV hits 8 million subscribers

YouTube CEO Neal Mohan today shared what the video service is focusing on in 2024. At a high-level, it’s AI, elevating creators…

Roblox rullar ut realtidsöversättning i chattar

Så har det blivit dags för den sociala spelplattformen Roblox att hoppa på AI-tåget. Ja, eller åtminstone att rulla ut ännu en AI-funktion. Realtidsöversättning, närmare bestämt.

Det blir nu möjligt att chatta med varandra på olika språk och låta Roblox översätta det som sägs – medan det sägs. Med tanke på att Roblox ska ha över 70 miljoner dagliga användare som skickar runt 2,4 miljarder meddelanden mellan 180 länder varje dag så finns det… en del potential för den nya funktionen. Inte minst som att Roblox säger att en tredjedel av alla som chattar gör det med någon som talar ett annat språk än dem själva.

Nu är det nog inget för svensktalande robloxare. Åtminstone inte än. Robloxs nya lösning ska klara av att översätta mellan 16 språk och vi kan nog anta att svenska inte är ett av dem.

Nu är Roblox förstås inte först med den här typen av funktion, men visar än en gång hur realtidsöversättning i kommunikation blir allt mer vardag.

Roblox releases real-time AI chat translator

Players can read chat messages from other players in their native language, even if the other user types in a different one.

Spotify är nu näst störst på ljudböcker

Förra året började Spotify erbjuda ljudböcker som del av plattformens betalabonnemang. Åtminstone på vissa marknader. Som USA.

Det visar sig ha gett effekt. Spotify är nu näst störst på ljudböcker. Enligt Spotify. Och i USA, antar jag. Oavsett så ska bara Amazon-ägda Audible vara större i Spotifys jämförelseindex.

Spotify now the No. 2 audiobook provider, behind Audible, hints at Daylist inspired-suggestions to come | TechCrunch

Late last year, Spotify began offering 15 hours of monthly audiobook listening to its Premium subscribers in select markets, including the U.S. Now the

 

AI – artificiell intelligens

EU enas om innehållet i AI Act

Så har EU enats om innehållet i den lagstiftning som är tänkt att reglera hur AI kan och får användas. Arbetet med AI Act, som lagen heter, lades först fram 2021 och arbetet med den tuffade på bra under det kommande året eller så. Sen hände ChatGPT och… det blev rätt mycket att gå tillbaka till ritbordet.

Men nu är AI Act väldigt nära att faktiskt bli lag. Nu har samtliga medlemsländer godkänt innehållet efter en omröstning med ländernas ambassadörer. Även om det såg allt annat än självklart ut. Tyskland och Frankrike fick feeling och kastade grus i maskineriet precis när alla trodde att man var överens om innehållet (lite som att, jag vet inte, några länder helt plötsligt får för sig att släppa in ett annat land i en försvarsallians trots att man inte hade några invändningar initialt).

I Tysklands och Frankrikes fall så handlade det om ungefär det som alltid blir invändningen när tech ska regleras: det kommer att döda innovation och EU kommer att förlora all konkurrenskraft. Det lite oväntade var här att det alltså kom från två medlemsländer som trots allt varit med att ta fram förslaget.

Att just de två länderna sitter på några av unionens främst AI-företag, tyska Aleph Alpha och franska Mistral – och att dessa lobbade rätt hårt mot förslaget – hade givetvis inget med saken att göra.

Frankrike var sista land ut, men godkände även de till sist den aktuella skrivningen. Det gör att EU är ännu ett steg närmare att få världens första riktigt breda försök att reglera AI-utvecklingen och företaget som verkar inom detta område.

Formellt återstår dock att EU-parlamentet röstar igenom lagförslaget. Som det verkar så räknar de som har koll på att AI Act kan sjösättas redan under första halvåret i år för att sedan börja gälla fullt ut två år senare. Så 2026, alltså.

EU member states approve world-first AI law

EU member states have finally rubber-stamped the AI Act, the world’s first comprehensive law to regulate artificial intelligence.

Open AI:s Dall-E lägger till metadata som anger att bilder har skapats med AI

Igår gick Meta ut med att de kommer att börja vattenmärka AI-skapade bilder som delas i deras tjänster. Informera om att bilderna är AI-skapade, alltså.

Men inte genom någon slags identifieringsalgoritum, utan genom att använda en metadatastandard som ”branschen” ser ut att ta fram.

Det är förmodligen det som ChatGPT-skaparen Open AI nu lägger till i sin bildskapartjänst Dall-E. De bilder som tjänsten spottar ur sig kommer alltså ha metadata som anger detta. Med tanke på att även ChatGPT numer kan skapa bilder så lär det också finnas där – eller komma dit.

Adam Goldberg on LinkedIn: C2PA in DALL·E 3 | OpenAI Help Center

Images generated in ChatGPT and the OpenAI API now include metadata using C2PA specifications. This allows anyone (including social platforms and content…

Google döper om Bard och släpper ny AI-prenumeration

De spekulationer jag skrev om tidigare i veckan visade sig stämma:

  • Google döper om sin AI-chattbot Bard till Gemini. (Chattboten kommer alltså heta samma sak som språkmodellen, vilket inte alls kommer göra det förvirrande.)
  • Döper om Duet AI till Gemini (Googles motsvarighet till Microsoft Copilot – boten som bor i Googles Office-paket Workplace, alltså)
  • Släpper en separat Gemini-app för Android

Dessutom rullar nu Google ut den sista pusselbiten i den Gemini-familj som Google introducerade alltså i slutet av förra året: Google Ultra. Värstingversionen av Gemini (ja, språkmodellen, alltså. Inte boten. Men språkmodellen Gemini kommer alltså finnas i chattboten Gemini).

Och Google lanserar dessutom en ny AI-prenumeration: Gemini Advanced. Fast Gemini Advanced-prenumerationen går inte att prenumerera på på egen hand, utan ingår istället i Google One AI Premium. Googles iCloud-lagringsmotsvarighet kan alltså uppgraderas med AI-smartness. Pris: 20 dollar i månaden.

Sist men inte minst det kanske mest intressanta: det blir möjligt att ställa in Gemini som förvald röstassistent i Android. Men Google Assistant finns också kvar. Google måste tänka sitt rykte. Att alltså alltid ha flera närliggande varianter av en tjänst så att ingen riktigt begriper vilken man ska använda till vad.

Apple. Your move. (Som vad det verkar komma i och med presentationen av iOS 18 senare i vår.)

Google’s AI now goes by a new name: Gemini

Google is getting rid of Bard and Duet, and it’s giving all its generative AI products a new name: Gemini. It’s also launching Gemini Ultra in a new $20 a month subscription.

Apple släpper open source-AI-modellen MGIE

Vad är det absolut viktigaste när man har slängt en baziljon pengar på att forska och träna fram en ny, jätteavancerad AI-modell? Precis. Den måste ha ett obegripligt namn.

Precis det verkar Apple ha tagit fasta på när de nu släpper MGIE. Eller ”MLLM-Guided Image Editing”, vilket är helt självförklarande för vanliga dödliga.

Vad är då MGIE? En Dall-E. Ja, eller numer även ChatGPT. Eller åtminstone den typ av modell som driver dem: en lösning för att AI-skapa bilder alltså.

Det kanske mest intressanta i sammanhanget – inte minst med tanke på vilket företag vi pratar om – är att Apple har open sourcat den nya modellen. Vilket skulle kunna tolkas som… att de vill ha hjälp av andra att fixa till den.

Och allt här ovan är egentligen helt ointressant för de flesta som har en iPhone. Eller överlag använder Apples produkter. Det intressanta kommer att bli att se hur Apple kommer att att AI-ladda sina grejer.

Apple är sällan först med ny teknik (ja, eller typ… aldrig först), men på tack vare – eller på grund av – sin storlek och starka ställning bland konsumenter så brukar det hända grejer kring en teknik när Apple lägger till den.

Det ryktas att iOS 18 kommer att få en hel del av AI-varan. Som en rejält smartnessuppdaterad Siri. Hur det blir med den saken återstår att se.

Men Apple börjar oavsett på allvar vakna och känna doften av AI-kaffet.

https://venturebeat.com/ai/apple-releases-mgie-a-revolutionary-ai-model-for-instruction-based-image-editing/

Hugging Face lanserar stöd för att skapa anpassade AI-chattbotar på samma sätt som i ChatGPT

Pratar vi ”AI” numer så är det snudd på synonymt med ”generativ AI”. Mer specifikt AI-chattbotar som har tränats för att kunna skapa innehåll baserat på instruktioner från användare. Och vi mer mer specifikt för det mesta ChatGPT. Och utöver det främst Googles Bard och Microsofts Copilot.

Men det finns förstås numer en ziljon andra alternativ. Som Hugging Face. Nu lägger de till stöd för möjlighet att skapa anpassade AI-chattbotar på samma sätt i ChatGPT.

Den stora skillnaden mellan Hugging Face och de ovanstående är att Hugging Face bygger på open source snarare än språkmodeller och lösningar som är framtagna och ägs av företag. Nu får Hugging Chat, som är Hugging Faces svar på just ChatGPT, stöd för att skapa anpassade och skräddarsydda chattbotar.

En annan skillnad jämfört med de stora techbolagens lösningar, utöver open source-biten, är att det inte kostar pengar att skapa sina egna Hugging Faces-botar. Man är heller inte begränsade till bara Hugging Faces språkmodeller, utan kan även välja andra open source-baserade modeller. Som franska Mistrals Mixtral eller Metas Llama 2.

https://venturebeat.com/ai/hugging-face-launches-open-source-ai-assistant-maker-to-rival-openais-custom-gpts/

Varje ChatGPT-prompt kräver mer än tre gånger så mycket energi som en googling

För… 10 år sen? 15? läste jag någon som konstaterade att en googling motsvarade det som krävs för att ha en glödlampa tänd i en timme. Det gav mig rätt dåligt samvete.

Det är med andra ord så mycket energi som krävs för att driva alla servrar, datahallar och algoritmer som rullar under huven när man söker.

De generativa AI-lösningarna suger ännu mer energi. Men hur mycket blir smärtsamt tydligt när man ser dem presenterade i ett diagram som här nedan.

Som tur är så har vi fått till mer energisnåla lösningar vad det verkar, eftersom en ChatGPT-fråga enligt den här undersökningen motsvarar en timme tänd glödlampa. Lågenergilampa dessutom. Vilket gör att googlingarna också kräver mindre ström.

Men varje ChatGPT-”sökning” kräver fortfarande över tre gånger så mycket energi som en googling. För att inte tala om vad som händer när Google trycker in generativ AI fullt ut (om det nånsin kommer hända) i sitt sökresultat. Typ väldigt mycket ouchklimatångest.

Och då antar jag att undersökningen (som är låst så jag har inte läst källan där) inte tittar på bildskapande AI-lösningar. Eller videoskapande.

Visst. Nu går det att argumentera att en ChatGPT-prompt sparar en massa googlande, så att det i långa loppat blir bättre. Och det finns säkert en massa att säga om just de här uppskattningarna kring den exakta energiåtgång som faktiskt krävs.

Men det är oavsett en påminnelse om att allt vi gör online – som att scrolla TikTok-flöden i en massa timmar – drar en hel massa ström. Utöver det som enheten vi använder drar.

Diagrammet är hämtat härifrån.

Smaug 72B- en ny, ännu större open source-AI-språkmodell

Den finns namn på AI-modeller. Och så finns det namn.

https://venturebeat.com/ai/meet-smaug-72b-the-new-king-of-open-source-ai/


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *