Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Sociala medier, Sök/SEO, Strömmade medier, AI – artificiell intelligens
- Del 3: AR/VR, Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
Veckans artiklar
Google gör det igen – ännu mer e-handel på menyn – Ehandel Plus
Att Google vill bli hubben för allt som har med e-handel att göra är ingen nyhet. Men i takt med att även de sociala plattformarna sneglar allt mer mot
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Facebook fyller 20 år
It was 20 years today. Så länge sedan var det som Thefacebook först såg dagens ljus. 4 februari 2004.
Ja, eller bara Facebook som sajten och företaget snart kom att heta. Ja, eller Meta som företaget heter idag. Även om tjänsten förstås fortfarande heter just Facebook.
Och hur firar då Facebook att de får handla på Systembolaget? Som sig bör genom att vara världens största sociala plattform (lite beroende på hur man räknar Youtube). Som innebär att 3 miljarder människor (eller åtminstone konton) loggar in i tjänsten minst en gång i månaden. Och 2 miljarder minst en gång om dagen.
Med tanke på att vi avslutade 2023 med att det nu för första gången finns över 5 miljarder människor på planeten som använder sociala medier så är det… en hyfsat stor andel. Men inte bara det: det här kvartalet kommer Metas fyra stora tjänster – Facebook, Instagram, WhatsApp och Messenger – att ha över 4 miljarder månadsanvändare. Den siffran motsvarar dessutom – i människor räknat – i runda slängar hälften av alla Jordens invånare.
Men inte bara det: häromdagen kom Meta med sin senaste kvartalsrapport. Där Meta levererade sitt bästa kvartal någonsin omsättnings- och vinstmässigt. Två år efter det att Meta slirade av banan i marknadens ögon och drabbades av börshistoriens största endagsras så bjöd Meta på det rakt omvända: den största hög pengar som något börsbolag någonsin har ökat sitt marknadsvärde med under en och samma börsdag.
(Här kan vi, om vi vill, förstås reflektera över att Metas bästa kvartal kom efter att de gjort sig av med tiotusentals anställda. Något som… kan ha bidragit.)
I rena farten så gick Meta dessutom med i biljondollarklubben. Som just nu har sju medlemmar i börsvärlden.
Precis som de övriga tre stora tjänsterna så fortsätter de som använder Facebook att använda tjänsten allt oftare. Antalet dagliga användare ökade nästan dubbelt så snabbt som månadsanvändarna procentuellt sett. Något som i sin tur innebar att Facebook – tjänsten som vi alla vet är stendöd – hade sin snabbaste användartillväxt på ett rätt bra tag när det kommer till just dagliga användare.
Och, ja, då har jag inte ens kommit in på att Facebook ritade upp spelplanen för sociala medier som vi känner dem idag.
(Fun fact: Det första som hände mig när jag gick med i Facebook 1 december 2007 var att en av mina vänner skickade ett vampyrbett. Good times.)
Meta avslöjar: så funkar Threads-algoritmen
En av de roliga folksporterna nu för tiden är algoritmgissande. Något som kan ske mer eller mindre underbyggt av den som gissar. Men så ibland så får man något slags facit. Som nu. när Meta har gått ut med hur Threadsa-algoritmen fungerar.
Och, ja, det är ungefär de vanliga sakerna som är aktuella. För att avgöra vilket innehåll du får se så tittar Threads på ”lite av” allt publikt innehåll som postas på Threads, plus det som de konton som du följer lägger ut. Algoritmen tittar sedan igenom den här högen innehåll och ”letar efter trender” baserat på innehåll som du tidigare har interagerat med.
När algoritmen sedan har hittat innehåll som den tror att du är intresserad av så rankar den innehållet i ordning efter hur troligt det är att du kommer interagera med det.
Meta dyker sedan ned ytterligare en nivå när det kommer till hur AI-algoritmen faktiskt sätter poäng på innehåll.
Om du gillar eller inte gillar ett inlägg: En kombination av hur många inlägg du har sett i ditt flöde, hur många av dem du har gillat och hur många gånger som du har gillat inlägg från ett visst konto.
Hur troligt det är att du kommer att följa kontot: För att räkna ut det här så tittar algoritmen på hur många inlägg du har sett i flödet, när du senast var aktiv på Threads, vilka konton du nyligen har börjat följa, hur stor sannolikheten är att inlägget bryter mot Threads användarvillkor och hur många gånger du har tittat på det kontot på Instagram (Meta kollar alltså på din Instagram-aktivitet som del i detta.)
Hur troligt det är att du rullar förbi ett inlägg: För att avgöra hur stor sannolikheten är att du bara rullar för bi ett inlägg så tittar algoritmen på hur länge du har tittat på ett inlägg, hur många gånger du har gillat inläggen från ett konto och hur många gånger som andra har tittat på inlägget.
Hur troligt det är att du kommer att titta på svar på ett inlägg: Här tittar algoritmen på svaren på ett inlägg, hur många svar du har sett, hur många gånger du har gillat inlägg från det kontot och hur länge sedan det var som du använde Threads.
Hur troligt det är att du kommer att besöka profilsidan för kontot som har gjort inlägget: För att förutspå det här tittar algoritmen på hur många gånger som kontots profil har besökts, klickfrekvensen för profilsidan för det kontot, hur troligt det är att inlägget kommer att bryta mot användarvillkoren, hur många gånger dom du har tittat på kontots Instagram-konto och hur många gånger som användare totalt har tittat på kontots profil.
Så som vanligt en blandning av vad du personligen gör och vad alla andra på plattformen gör och har gjort. Och bevisligen även en blandning av vad som händer på Threads och vad som händer på Instagram.
Känns inte som att det är en slump att det här kommer nu. En av delarna i Digital services act är ökad transparens när det kommer till just hur algoritmer fungerar och hur de stora plattformarna på detta sätt avgör vilket innehåll som en användare får se. Eller inte får se.
Och Digital services act börjar gälla fullt ut 17 februari. Om ganska precis en vecka alltså.
Meta Just Revealed How Your Threads Algorithm Actually Works
Meta reveals how Threads serves you content, and how you can customize the types of posts you see.
Facebook stänger API:et för grupper
Är du på något sätt beroende av Facebooks API för grupper? Kanske sucks to be you i så fall. I samband med att Facebook (tjänsten alltså) rullar ut Facebook Graph API version 19.0 så kommer just Facebook Groups API att skrotas.
Det kommer dessutom ske rätt snart: om sisådär 90 dagar. Eller ”inom 90 dagar”, vilket skulle kunna innebära… i morgon. Eller idag. Men riktigt så abrupt blir det nog inte.
För de flesta som använder Facebook-grupper lär det här inte påverka särskilt mycket. Det kan däremot bli lite jobbigare för de som har byggt någon produkt eller verksamhet på tillgång till just det här API:et, som olika slags funktioner för att posta och hantera inlägg i Facebook-grupper.
Enligt Meta så ska den senaste versionen av Graph-API:et täcka upp för vanliga användarscenarion, men enligt artikeln så verkar utvecklargemenskapen inte riktigt hålla med.
Meta cuts off third-party access to Facebook Groups, leaving developers and customers in disarray | TechCrunch
The recent surprise announcement that Meta will soon be shutting down its Facebook Groups API is throwing some businesses and social media marketers into
WhatsApp lägger till stöd för meddelanden från andra chattjänster
Instagram i all ära, men Metas enskilt viktigaste tjänst för fortsatt tillväxt stavas WhatsApp. Den största meddelandeappen i ungefär hela världen utom USA, Europa och Kina. Och den blir allt populärare även i väst – också bland människor som inte har släkt i vänner där WhatsApp dominerar.
Det har gjort WhatsApp till världens rätt överlägset största chattjänst. Och det i sin tur gör att WhatsApp är en av plattformarna som EU kommer att dänga till extra hårt när Digital markets act börjar gälla 6 mars.
En stor del i Digital markets act handlar om ”interoperabilitet”. Att det exempelvis ska vara enkelt att flytta mellan olika tjänster utan att behöva börja om från början varje gång. Men också att de allra största tjänsterna – de som EU i Digital markets act kallar nätet ”grindvakter” – måste öppna sig för mindre konkurrenter.
Det innebär att WhatsApp är på gång att få stöd för externa chattlösningar. Ett första steg är att WhatsApp och Messenger ska börja prata med varandra. Att det alltså går att skicka meddelanden mellan de båda tjänsterna, utan att båda (eller alla, i en gruppchatt) måste ha konton i samma tjänst.
Det här är var ironiskt nog en ambition som Meta hade för några år sedan – att alla Metas chattjänster skulle kunna skicka meddelanden mellan varandra – men det dog lite när Mark Zuckerberg köpte sitt första VR-set.
Redan då så var det delvis drivet av strömningar som började flagga för att de stora kommunikationsplattformarna skulle tvingas öppna upp sina inmurade trädgårdar. Och i mars blir det alltså verklighet. Åtminstone i EU.
Men det är inte bara Messenger som kommer att fungera med och i WhatsApp. Appen får en separat inkorg för ”tredjepartstjänster” – om man som användare väljer att aktivera detta.
Däremot så kommer det initialt bara att handla om textmeddelanden. Inte alla andra medieformat man kan skicka. Detta, och samtal och gruppchattar, ser ut att ligga betydligt längre fram i tiden.
Det här lär förmodligen på sikt jacka in i hela fediversetänket, som bygger just på kommunikation mellan olika tjänster utan att alla inblandade måste använda eller ha konton i samma tjänst.
WhatsApp Chats Will Soon Work With Other Encrypted Messaging Apps
New EU rules mean WhatsApp and Messenger must be interoperable with other chat apps. Here’s how that will work.
Meta börjar vattenmärka AI-skapade bilder och straffa dem som försöker smyga ut AI-skapade videos
Under 2024 så kommer… några val att gå av stapeln. Läste någonstans att 60 % av världens befolkning kommer att gå till val i år. Några av dessa val är nog till och med demokratiska på riktigt.
Det gör förstås att de stora sociala plattformarna kommer att få många ögon på sig. Och inte minst när det kommer till hur de sköter moderering av innehåll. Och i dessa AI-tider: hur de hanterar fejkade bilder och videos när bokstavligen talat nästan alla kan skapa sådana.
Svaret är att Meta tänker vattenmärka bilder som har AI-skapats med hjälp av några av de stora tjänsterna för detta, från företag som Open AI, Google och Midjourney. Ja, förutom de bilder som har skapats med Metas egen bildskaparmotor Imagine.
Tanken är att man ska luta sig mot en, tja, branschstandard för att peta in den här typen av information i metadatan. Det handlar alltså inte om någon sjukt smart algoritm, utan om gammal hederlig egenrapportering. Typ. (Vilket nog inte är så dumt, med tanke på att det tjänster som säger sig kunna identifiera AI-bilder har visat sig inte vara helt jättebra på just det.)
Men Meta rullar också över en del av ansvaret på användarna själva. Meta kommer ”snart” att börja kräva att de som laddar upp realistiska videos eller ljudklipp som har skapats med AI-tjänster också är öppna med det. De som inte informerar om detta kommer att straffas av Meta. Vilket kan handla om åtgärder i spannet ”varning” till ”innehållet plockas bort” enligt Meta. Så ungefär som vanligt när man bryter mot Metas riktlinjer.
Och vi kan nog anta att de nya riktlinjerna snarast riktar in sig på stora konton och politiska kandidater snarare än normalanvändare. Även om också vi vanliga dödliga formellt lär omfattas av förändringen.
Meta says you better disclose your AI fakes or it might just pull them
In an interview, Meta president of global affairs Nick Clegg said the company will also require that users disclose when they use AI to create realistic video or audio.
Threads får bokmärkesfunktion
Ny funktion i Threads. Ja, eller test av ny funktion, men Instagram-bossen Adam Mosseri säger redan att den kommer att bli permanent.
Vad det handlar om är en bokmärkesfunktion. Att du alltså kan spara inlägg.
Ska tydligen vara en av de ”absolut mest önskade” funktioner i Threads. Så en hel del människor kan nog bli glada snart.
Meta’s Threads app is getting a bookmarking feature to save posts
Threads is beginning to test a bookmarking feature to allow users to save posts, according to Instagram head Adam Mosseri.
Instagram på gång att lägga till AI-funktion som kan skriva inläggstexter
Arbetar Instagram på en AI-funktion som kan skriva inläggstexter? Klart Instagram arbetar på en AI-funktion som kan skriva inläggstexter.
Instagram Said to Be Working on an AI Message Writing Feature
Instagram is testing a new AI feature that will help users write messages. This is said to allow users to rewrite, paraphrase, and make stylistic changes to their written messages in Instagram direct messages (DM). Meanwhile, Meta’s microblogging platform Threads has also begun testing a save feature that will bookmark posts for viewing later.
Twitter/X
Tucker Carlsons Putin-intervju får X att bli mest nedladdade iOS-appen i USA
X har det lite… kämpigt just nu. Och har haft ett tag. De annonsörer som drar för att de har tröttnat på att X allt mer förvandlas till ett högertomteträsk gör Elon sitt bästa för att skrämma bort.
Men efter att ha rasat i appnedladdningslistorna och rätt länge ha legat och guppat långt ner där så rusade X idag upp i topp i amerikanska Appstore. Och inte bara bland sociala medier, utan som den mest nedladdade gratisappen alla kategorier.
Anledningen? Tucker Carlsons kommande intervju med Putin.
X, formerly Twitter, becomes No. 1 app on US App Store after news of Tucker Carlson-Putin interview emerges | TechCrunch
After former Fox News TV host Tucker Carlson announced on X he would be interviewing Russian president Vladimir Putin, downloads of the app formerly known
Tesla börjar annonsera på X – överraskande nog
Vad gillar Elon Musk annonser? Han hatar annonser. Eller åtminstone annonsering. Det svarade Elon Musk på Twitter (inte FKA Twitter) som svar på en fråga varför Tesla inte annonserade.
Tesla har – till största del – aldrig annonserat av just den här anledningen. De har inte behövt. Folk har köpt Teslor ändå.
Men sedan 2019, när Musk tweetsvarade att han hatar annonsering, så har två saker hänt. Dels drabbas Tesla hårt av en allt hårdare konkurrens, i takt med att de stora västbiltillverkarna börjar komma ikapp och att Kina överöser väst med billiga elbilsmodeller, och dels, tja, har Musk köpt Twitter.
Som, som bekant, är… hyfsat beroende av annonser. Och det är därför som Musk tilsatte Linda Yaccarino, med förflutet just inom marknadsföring, som VD för X. Och sedan dess har Musk gjort allt han kan för att skrämma bort befintliga och potentiella annonsörer från X.
Och nu börjar alltså tesla annonsera på X.
Med andra ord: när ingen annan vill annonsera på X så låter X de egna bolagen göra det för att på så sätt trycka in mer pengar i X (om man så vill: Tesla-aktieägarnas pengar). Och därmed visa upp att det finns seriösa annonsörer på X och inte bara kryptbluffannonser.
Tesla is controversially starting to advertise on Elon Musk’s X
Tesla has expanded its advertising effort and it is even now controversially starting to advertise on Elon Musk’s X. For…
Snapchat
Snap säger upp 10 % av personalen
När vi stängde böckerna för 2023 var det med rätt stora förhoppningar att det skulle bli ljusningar under 2024. Åtminstone att det värsta var bakom oss. Men den nedskärmningsrivstart som techbolagen gjorde under januari pekar på att 2024 kan bli ännu blodigare än 2023. Idag är det dags för ännu ett bolag att kapa rejält: Snap.
Företaget kommer att göra sig av med 10 % av alla anställda, eller runt 500 personer. Följt av sedvanligt corporatesnömos om varför. Men där kontentan är kostnadsbesparingar, hur mycket ”satsning” som Snap än försöker kommunicera.
Under förra veckan kom flera av de största techbolagen med i stort bra rapporter för det fjärde kvartalet. Och där en annan gemensam faktor var att de flesta av dem sparkade tusentals anställda tidigare under året.
Känns som att Snap hoppas lite på samma effekt. Att det här kommer dagen före Snaps kvartalsrapport för det fjärde kvartalet kanske säger en del om hur den rapporten kommer att se ut…
Snap is looking to unify user experience across Spotlight and Stories | TechCrunch
On the Q3 2024 earnings call, CEO Evan Spiegel said the company is taking a few steps this year to fuel growth.
Snapchat vill bli ännu mer som TikTok
När Snapchat igår kom med sin kvartalsrapport för Q4 2023 så visade det sig att Snap inte kunnat rida lika mycket som Google och Meta på vad som verkar vara en återuppvaknad annonsmarknad. (Eller så har de inte sparkat tillräckligt många, vilket är en stor faktor i de bättre siffrorna för de båda företagen.)
Det visade sig vara så illa – inklusive prognosen för Q1 – att aktiemarknaden bombade ned aktiekursen med 30 %. Typ ouch. Men det är ett inte helt ovanligt scenario för Snap, en av börsens mest bipolära aktier. Eller kanske en av dem som mest leder till bipolära reaktioner.
But I digress.
I samband med kvartalsrapporten så gick VD:n Evan Spiegel ut med en plan för hur Snapchat ska bli bättre på att tjäna pengar. Och svaret är… att bli mer som TikTok. Igen.
Mer specifikt handlar det om att Snap siktar på att föra Stories och plattformens TikTok-klon Spotlight ”närmare varandra”. Läs: TikTokifiera Snapchat mer med mer klistrig rekommendationsalgoritm. Typ.
Med tanke på hur Snapchat-användarna har reagerat tidigare när tjänsten har gjort stora förändringar så kan vi nog tänka att de kommer att vilja skynda långsamt. Samtidigt som de är lite piskade att skynda snabbt.
Åtminstone om aktiemarknaden och investerarna får tycka till.
Snap is looking to unify user experience across Spotlight and Stories | TechCrunch
On the Q3 2024 earnings call, CEO Evan Spiegel said the company is taking a few steps this year to fuel growth.
LinkedIn lägger till ett nytt flöde
Förra året frågade jag lite retoriskt hur länge det skulle dröja innan LinkedIn, som gör som Facebook fast några år senare, skulle lägga till ett andra flöde. Nu händer det.
Istället för ett flöde för uppdateringar från kontakter, annonser och rekommendationer på sånt LinkedIn tycker att vi borde följa så splittar LinkedIn upp det enflödesupplägg som mer eller mindre alltid har gällt på LinkedIn. Istället kommer våra flöden att innehålla två flikar för de båda flödena.
Grow: fokuserar på att ”hjälpa dig att hantera dina befintliga kontakter och hitta relevanta människor att lägga till i ditt nätverk”.
Catch up: håll koll på vad ditt nätverk har för sig. Ja, mer specifikt vad gäller jobbytande, årsdag på jobben, att någon söker jobb och ”till och med firar en födelsedag” (har inte alla stängt av den sistnämnda?)
Jag översätter: Det första flödet är dagens flöde. Det andra består av… saker som flyttar ut från notiserna.
I grund och botten så gör LinkedIn precis som ungefär alla andra. Ett flöde blandar dina vänner (eller kontakter) med en allt högre andel rekommendationer. I det andra finns bara inlägg från dina vänner. Och i kronologiskt ordning! Precis som alla andra. (Ja, jag utgår från att det blir rätt kronologiskt här.)
Däremot så består ”vänflödet” här bara av, tja, statusuppdateringar. LinkedIn vill alltså rensa bland notiserna. Men med tanke på vad som kommer att finnas här så… känns det som att den främsta anledningen att många kommer att trycka på den här fliken är för att få bort den röda ”oläst”-siffran.
Ska jag vara lite konspiratorisk så tycker LinkedIn att för många har stängt av notifieringar om det här. Så nu ska får vi det in yer face. Och kommer förmodligen inte att kunna stänga av dem. Förrän tillräckligt många klagar på det. Och förhoppningsvis så kommer man kunna låta bli att få notiser om födelsedagar.
Nu när LinkedIn har skrotat sin satsning på innehåll så går man all in på att ännu mer göra tjänsten till en marknadsföringsplattform. Och all in på leads-generering och prospektering. Precis överallt.
Jag har inte fått funktionen (oh no!) och utöver att det släpps ”today” så är det oklart vad gäller utrullningen. Jag får sannolikt som vanligt funktionen ungefär sist (oh no!)
Dessutom måste LinkedIn släppa nåt med AI. Så nu kan man få AI-hjälp att skriva ”det första meddelandet” för att starta en konversation med någon. Och AI:n ska skapa meddelandet baserat innehållet i profilerna från både den som skickar och är mottagare. Automatgenererade meddelanden. På LinkedIn. Chockerande.
Den sistnämnda funktionen är tyvärr bara tillgänglig för betalande Premium-användare (oh no!)
LinkedIn lägger till filtreringsfunktioner för notiser
Igår skrev jag om nyheten att LinkedIn kommer gå från ett flöde till två. Men det var inte den enda nyheten som landar nu. LinkedIn har även lagt till filtrering för notiserna.
Nu finns det två huvudavdelningar för notiserna, åtminstone i iOS-appen:
- Dina inlägg
- Omnämnande
Under det förstnämnda går det sedan att filtrera på Kommentarer, Reaktioner och Omdelningar för att bara se de notiser som gäller respektive typ.
Det känns som att Omnämnanden har fått en egen flik så att de som ofta drabbas av LinkedIn-medlemmar som alltid måste pinga människor varje gång de gör ett inlägg för att försöka sig på lite engagemangdopning. Att det alltså ska vara enklare att strunta i de notiserna och fokusera på de lite mer intressanta parametrarna.
Kom i appuppdatering igår. Och eftersom jag fick funktionen nu så är det en helt sprillans ny funktion som ingen annan har fått för länge sen.