Kategorier
AI - Artificiell intelligens IoT - internet of things Spaningar

Digitala spaningar vecka 8 2024 – del 2

Google rullar ut Gemini for business. Google släpper ännu fler AI-modeller. Reddit säljer sitt innehåll till Google för AI-tränande. Google pausar Geminis funktion att skapa bilder.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AI – artificiell intelligens

Google rullar ut Gemini for business

Så är det dags för Google att göra en Microsoft. Google lägger alltså till sin Copilot i sitt kontorspaket Workspace. En Copilot som i Googles värld heter Gemini.

Google kör dessutom med samma prismodell som Microsoft. Gemini ingår inte i vanliga betal-Workspace utan är en ”add-on”. Så för att få Gemini så måste man dels betala för Workspace och dels för Gemini.

Och fördelningsmässigt så kostar Workspace 6 dollar per användare och månad, medan Gemini lägger på 20 dollar per användare på priset. Vilket visar hur febrig AI-hypen är just nu. Därför att det största värdet för de flesta nog ligger i själva ”Office-paketet” snarare än AI:n i sig. Men det lär också spegla hur kostnadsfördelningen ser ut för Google.

Dessutom finns det en rätt stor brasklapp: det finns ett tak på att man ”bara” får använda Gemini 1000 gånger per månad. Med tanke på hur hur mycket power users vissa ChatGPT-användare är så finns det riska att man rätt snabbt slår i taket.

Google launches ”Gemini Business” AI, adds $20 to the $6 Workspace bill

Google’s AI features add a 3x increase over the usual Workspace bill.

Google släpper ännu fler AI-modeller

Vad kan det aldrig bli för mycket av? Precis LLM:er. Därför att LLM:er iz da shiznit. Så nu blir det fler LLM:er. Den här gången från Google. Fast inte samma LLM:er som tidigare. Utan andra LLM:er.

Så ja. En förkortning som typ ingen kände till för i år slängs numer ut till vänster och höger. Because ChatGPT. Because alla är AI-experter. Kort sagt så pratar vi om det som kallas ”large langauge models”. De AI-språkmodeller som ligger och rullar under tjänsterna som bygger på generativ AI. Alltså AI-funktioner som kan skapa innehåll baserat på instruktioner.

Den mest kända vid det här laget är GPT, dvs. den som gör att vi kan använda ChatGPT. Men i slutet av förra året presenterade Google sin stora motsvarighet Gemini – en familj av olika stora stora språkmodeller. Gemini uppdaterades dessutom senast bara för några dagar sedan.

Lite intressant så lanserar Google, om man så vill, två konkurrenter till Gemini: Gemma. Eller Gemma 2B och Gemma 7B, because språkmodeller måste ha nån form av sifferbokstavsförkortning.

Den största skillnaden mellan Gemini och Gemma är att den senare nu släpps som open source, medan Gemini helt och hållet är Googles egendom. Intressant nog så är Gemma ”inspired by Gemini” snarare än ”baserad på”.

Eller rättare sagt: Google är noga med att Gemma INTE är open source, utan ”open-weight”, som verkar vara lite AI-språkmodellsmotsvarigheten. Nån annan får gärna förklara för alla andra som läser det här (jag förstår förstås exakt så jag behöver bara läsa de svaren för att dubbelkolla att de är rätt).

Oavsett vilket så är poängen att Gemma ska kunna ”remixas” av utvecklargemenskapen. Att Google helt enkelt får hjälp med att utvecklingen utan att behöva betala för det. Känns inte som en slump att Google har valt att låta Gemma ”inspireras” av Gemini.

De är lite för långt från varandra för att de som jobbar med Gemma automatiskt får insikter om exakt hur Gemini fungerar, men tillräckligt nära för att Google ska kunna applicera bra Gemma-grejer hyfsat enkelt på Gemini.

Google launches two new open LLMs | TechCrunch

Barely a week after launching the latest iteration of its Gemini models, Google today announced the launch of Gemma, a new family of lightweight

Open AI uppdaterar sin appbutik med betyg och mer information om GPT:er

Open AI fortsätter att bygga sin appbutik till en, tja, appbutik. Nu lägger företaget till stöd för att sätta betyg på GPT:er och ”dela privat återkoppling direkt till den som har byggt en GPT”.

Dessutom blir det möjligt att lägga till mer information om en GPT. Det blir nu möjligt att lägga till mer information i GPT:ns Om-avdelning:

  • Länkar till byggarens sociala profiler
  • Betyg som har lämnats
  • Kategorier
  • Antal konversationer
  • ”Konversationsstartare” (alltså tips på isbrytare för att börja prata med GPT:n för att få ut mest nytta)

Så vad är det då för konstigt vi pratar om? För den som inte är uppsjungen på precis allt som har med AI att göra (vilket just nu är synonymt med ”generativ AI”, dvs. AI-botar som kan skapa innehåll baserat på instruktioner), så handlar det stöd som utvecklaren bakom ChatGPT rullade ut i slutet av förra året.

GPT:er är helt enkelt sätt att skapa specialanpassade ”mini-ChatGPT:er” som är optimerade för exempelvis en vis slags uppgift. Den som gör en sådan, som kan tas fram utan att behöva kunna kodning, kan dela den med andra ungefär som en app. GPT:er är i mångt och mycket just appar för ChatGPT: ett sätt för externa utvecklare att bygga ut funktionaliteten i grundprodukten och låta andra använda denna.

Och det här senaste draget gör hela ChatGPT till en mer färdig ”produkt”. Och visar att vi redan börjar röra oss bortom textbaserade AI-botar till något mer gränssnittsuppstyrt. Såväl vad gäller utseende som funktionalitet.

New updates for GPTs and GPT Store | OpenAI posted on the topic | LinkedIn

Updates for GPTs and the GPT Store. You can now rate GPTs and provide private feedback directly to the builder. We also upgraded the 'About' section for… | 381 comments on LinkedIn

Reddit säljer sitt innehåll till Google för AI-tränande

En av utmaningarna med de tränade AI-botar som just nu är hetare än hetast är att de till stor del bygger på upphovsrättsskyddat material (ja, eller mest). Material som AI-bolagen har dammsugit upp utan tillåtelse. Och sedan i många fall tagit betalt för när de sedan har sålt innehållet vidare via sina chattbotar.

Det leder till två problem för AI-bolagen. Det ena är at allt fler sajter börjar blocka AI-botar – inte minst tidningssajter. Det gör att träningsunderlaget blir sämre. Det andra är de AI-regleringar som börjar dyka upp. Även här är EU först ut med ett riktigt helhetsgrepp när det kommer till att styra upp hur AI kan och får användas. Lagen, den så kallade AI Act, har bland annat krav på att AI-bolag måste berätta när de har tränat på upphovsrättsskyddat innehåll. Och vilket. Något som gör att det garanterat kommer ersättningskrav.

Det har gjort att Open AI, utvecklaren bakom ChatGPT, har börjat shoppa runt efter licensierings-träningsavtal med just publicister. Google ser dock ut att ha hunnit före med ett färdigt avtal: Google kommer att få träna sina Ai-modeller på Reddits innehåll. En affär som sägs vara värd 60 miljoner dollar.

Reddit lämnade igår in sin börsansökan i USA, där det avslöjades att Reddit förra året omsatte runt 800 miljoner dollar och gick 90 miljoner back. Vi pratar alltså om en affär som skulle kunna vara rejält stor för Reddit. Det är garanterat ingen slump att Reddit går ut med det här samtidigt som börsansökan.

Vi lär få se fler såna här avtal. Men när det kommer till just Reddit finns det förstås en annan intressant diskussion, rent moraliskt. Det är ju trots allt inte Reddit som har skapat innehållet. Det är Reddits användare. Och nu säljer Reddit det här vidare. Vilket garanterat är helt i linje med användarvillkoren.

Men frågan är hur länge det kommer att dröja innan det börjar höjas röster om upplägg som detta. Krav på att det ska gå att säga nej till att det man lägger ut ska säljas som träningsdata. Eller på något sätt få del av de pengarna som användare.

Eller så kanske det är ett nytt intäktsben för innehållsskapare. Få betalt bara för att skapa innehåll. Så länge som det är okej att plattformen får sälja det vidare till AI-bolag.

Reddit is licensing its content to Google to help train its AI models

Google has struck a deal with Reddit that will allow the search engine maker to train its AI models on Reddit’s vast catalog of user-generated content.

Google pausar Geminis funktion att skapa bilder

Känns lite halvnorm vid det här laget: en AI-tjänst rullas ut med buller och bång och pausas rätt snabb på grund av några dikeskörningar.

Nu är det dags för Google att göra precis det här: Geminis funktion att skapa bilder ”pausas” nu på grund av ”mångfaldsfel”. Det handlar förstås om fall när folk stresstestar funktionerna på olika sätt.

Och, ja, då kan resultaten bli… intressanta. På såna sätt som stora varumärken inte riktigt gillar.

(Google gick senare ut och bad om ursäkt för botens snubblande.)

Google pauses Gemini’s ability to generate AI images of people after diversity errors

Google is at the center of a controversy around AI-generated images of people. The search giant is pausing this feature after it generated inaccurate historical images.

Stable Diffusion 3 landar för ännu vassare bildskapande

För, säg, ett år sedan så hade ungefär ingen annan än de närmast sörjande någon koll på namnet på någon AI-språkmodell. Eller ens koll på vad en sån är. Nu punktmarkerar inte bara techmedier varje gång nån av de stora släpper en ny version av sin teknik. Som Stable Diffusion.

Nu kommer version 3 av en konkurrent till andra AI-bildskaparlösningar (som numer innebär allt från Midjourney och ChatGPT till Googles Gemini och Microsofts Copilot). Och Stable Diffusion 3 ska förstås vara ännu större, bättre och vackrare än föregångaren.

Och, ja, den som vill få lite techporrspeak kring exakt hur mycket större, bättre och vackrare den är så är det bara att dyka in i den länkade artikeln.

Stable Diffusion 3 arrives to solidify early lead in AI imagery against Sora and Gemini | TechCrunch

Stability AI has announced Stable Diffusion 3, the latest and most powerful version of the company’s image-generating AI model. While details are scant,

Chrome får AI-skrivhjälp

Klart att även Chrome ska få (ännu mer) generativ AI. Senast ut: Help me write. Som är… ganska exakt vad det låter som.

Tanken med funktionen är alltså att du kan få hjälp av Chromes nya AI-kompis, som precis som språkmodellen som driver den heter Gemini, när du vill skriva något på en sajt. Exempel som ges är en produktrecension, produktinformation eller när du behöver skriva till en kundtjänst.

Tanken är dessutom att funktionen enligt Google också ska ”förstå kontexten på sajten som användaren är på” för att på så sätt ännu bättre kunna ge förslag på relevant innehåll.

Rullas ut för såväl Mac som PC nu. Så ja, det är alltså datorfunktion vi pratar om. Som vanligt när det kommer till den här typen av nyheter så är det bara USA och engelska som gäller till att börja med. Ingen information om när det kan bli aktuellt för fler länder eller språk.

Chrome for Mac Gains ’Help Me Write’ Generative AI Feature

Google today announced the launch of a new ”Help me Write” feature that is available for the Chrome browser on both Macs and Windows PCs. It…

Flygbolag döms ansvariga för felaktigt kundtjänstsvar från en AI-chattbot

Ett intressant domslut från Kanada. Flygbolaget Air Canada döms att ersätta en kund, trots att det kunden gjorde inte var tillåtet enligt flygbolagets regler. Varför? Därför att en AI-chattbot gav felaktig information. Den hittade på ett eget svar.

Chattbotens svar länkade också till sidan med flygbolagets riktlinjer kring kundens fråga, där den korrekta informationen fanns. I sitt försvar lutade flygbolaget sig mot två argument: dels att chattboten är en separat produkt och därmed en separat juridisk person och dels… att kunden borde ha tittat på den länkade sidan.

Så det flygbolaget krasst talat säger är: hur dum i huvudet är du som litade på svaret från AI-boten?

Domstolen övertygades inte helt av den argumentationen. Förvånande nog.

Med andra ord var Air Canada precis lika ansvarig för chattboten som för sina övriga kundtjänstmedarbetare. Inklusive den information som de delar med sig av.

Rätt självklart, kan tyckas. Men vi lär se en hel massa liknande fall framöver.

Air Canada loses court case after its chatbot hallucinated fake policies to a customer

Air Canada was ordered to reimburse a customer in lawsuit over the airline’s chatbot giving out inaccurate policy information.

AI-hypen börjar svalna av

Ett exempel på hur Gartners hypekurva ännu en gång går att applicera när det kommer till en ny teknik. Upp som en sol och ned som en (AI-)pannkaka.

Ja. Typ.

Vad diagrammet visar är antalet gånger som ”AI” har nämnts i samband med kvartalsrapporter. Eller snarare under de konferenssamtal som hålls i samband med att rapporterna blir offentliga. Precis det som alltså är hypekurvan. Några early adopters som skriker sig hesa om att det här är den värsta heta nya grejen som kommer att ändra ALLT nästa år som följs av stort mediaintresse som följs av att alla företag hoppar på en ny teknik. Utan att man egentligen vet varför.

Men sedan visar sig att den nya tekniken inte alls var lika mycket guld och gröna skogar som utlovat och inte alls löste precis alla problem. Den här gången heller. Vilket leder till att tekniken blir allt mindre intressant, därför att den inte ger något, och slutar sedan i besvikelsens Marianergrav. Och det blir dags att dödförklara tekniken.

Och det här är jättegoda nyheter för allt som har med AI att göra.

Visst haltar jämförelsen. Inte minst när det kommer till ”AI”, eftersom det är en teknik som övergripande har sisådär 60 år på nacken. Och som har redan har gått igenom den här resan några gånger. Och det här är som sagt var omnämnanden kopplade till kvartalsrapportskonferenser.

Det som det nu menas är förstås ”generativ AI”. Alltså ChatGPT.

Varför är det då bra att ”intresset” dammar i backen? På grund av den del i hypekurvan som inte syns här (än). När kurvan går upp igen. Fast inte alls lika mycket. Därför att alla early adopters har hunnit springa vidare till nästa heta nununu-grej, vilket gör att hypen uteblir. Men istället har kundbeteenden, affärsmodeller och teknik kommit i fas med varandra. Och tekniken integreras på ett naturligt sätt i verksamheten. Och man pratar inte så mycket om tekniken i sig. Därför att det är just det: en teknik eller ett verktyg bland alla andra.

(Och då inte bara för att man är Apple och gör en grej av att INTE använda de ord som alla andra använder för att beskriva en teknik.)

Det gör också att FOMO-hysterin och alla skrik om att alla som inte går all in på den nya tekniken nununu kommer att dö lägger sig. Och förväntningarna hamnar på betydligt rimligare nivåer.

Och där det som vanligt slutar med att vi människor och våra vanor ändrar sig betydligt långsammare.

(Diagrammets källa.)

Amazon suger upp stora delar av all el i Katrineholm

Lite lokalnostalgipatriotism. Det är inte varje dag man ser uppväxtorten Katrineholm och Amazon omnämnda samtidigt. Och man kunde ge sig på att det inte är något positivt sammanhang.

Katrineholm är platsen för ett av Amazons datacenter för sin molntjänstverksamhet AWS. Och som de flesta (alla?) datacenter så drar det mycket el. En väldig massa el. Tydligen så pass att Amazon har reserverat en fjärdedel av eltillgången i kommunen. Vilket i sin tur gör att det tydligen är svårt för andra företag att etablera sig i kommunen. Därför att elen inte räcker till.

För säkerhets skull så tänker Amazon nu ta fram egen backupel. Ett backupaggregat om 600 MW. Ett stort… dieselaggregat. (Fun fact: enligt kartbilden i artikeln ser det ut som att datacentret ligger precis intill min gamla skola. Och utbyggnaden ska ske där en träförädling låg när jag växte upp. Ja, om jag fattar bilden rätt.)

Nu är Amazon förmodligen den techgigant som har satsat minst på just grön el för sina kontor, lager och datacenter, men det här känns extra dåligt. Inte bara på grund av lokalnostalgipatriotism.

Men jag bidrar även själv till den här utvecklingen. För en stor anledning att just datacenter nu byggs ut och skriker efter mer el är de generativa AI-lösningarna. Och träningen av modellerna som driver dem. Det är lite bitcoin över elbehovet. Vid sämsta möjliga tidpunkt. För klimatet.

För nån vecka sedan delade jag ett diagram över hur många gånger mer el som krävs för varje ”ChatGPT-sökning” än för varje googling. Det är flerdubbel skillnad. Visst kan man hävda att man slipper göra flera googlingar genom att få fram ett svar via ChatGPT eller nån av konkurrenterna. Men sannolikt stannar det oftast inte vide en enda prompt åt gången.

Och då har vi förstås inte talat om att chattbotarna kan ta emot allt mer inputdata som ”fråga”, vilket kräver ännu mer el. Och då har vi inte ens börjat tänka på all generering av bilder och videos – som kräver ännu mycket mer processor- och serverkraft.

Visst kan man tycka att de största AI-bolagen borde dra mer stå till stacken när det kommer till just el försörjningen. Framförallt bidra med gröna strån.

Men varje gång vi sitter och låter en AI-chattbot skapa tio bilder på raken åt oss bara för att testa så hjälper vi inte direkt klimatet i en positiv riktning.

Då är det åtminstone tur att vi har en regering som inte bryr sig det minsta om just klimatet. Färre krav på att faktiskt göra något åt det här så att vi har en planet kvar att använda generativ AI på.

Dismantling public values, one data center at the time – Megabytes vs Megawatts

Dismantling public values, one data center at the time written by Julia Velkova 16 February 2024  Are the Nordic states too reliant on tech giants to sustain the critical communication infrastructures of the welfare state? This was the question that gathered Nordic government officials, policy makers, media industry and scholars last week in Stockholm.

 

IoT – internet of things

Första patienten med inopererat Neuralink-chip kan styra mus med tanken

För ett par veckor sedan gick Elon Musk ut med att hans företag Neuralink för första gången lyckats operera in ett hjärn-dator-chip i en människa. Alltså ett chip som ska kunna ge gravt rörelsehindrade eller paralyserade människor bättre möjligheter att kommunicera med omvärlden.

Nu kommer nästa besked om hur det går. Personen i fråga ska nu ha kunnat kontrollera en mus med bara hjärnan. Ja, med tankekraft alltså. Vi pratar förstås inte om en fysisk mus, men väl muspekaren som finns på datorskärmen. Planen nu är att ”få så många musklick som möjligt” från patienten.

Man kan tycka vad man vill om Elon Musk, men jag hoppas verkligen att det här (och övriga liknande) initiativ kan bli riktigt framgångsrika. Det enda smolket i bägaren är att Elon Musk har en tendens att frisera sanningen lite väl mycket när han pratar om hur det går för olika produkter i de egna bolagen. Det enda konkreta vi har så här långt är Musks FKA tweetande.

Vi hoppas oavsett att det snart kommer mer objektiva rapporter om hur det går. Och som sagt: att det går bra även framåt.

Neuralik’s First Human Patient Can Now Control a Mouse by Thinking: Elon Musk

The first human patient implanted with a brain-chip from Neuralink appears to have fully recovered and is able to control a computer mouse using their thoughts, the startup's founder Elon Musk said late on Monday.

Forskare lyckas kopiera fingeravtryck baserat på ljud

En fras som jag inte visste kunde finnas förrän precis nu: forskare har lyckats återskapa fingeravtryck. Från ljud.

Alla som är tillräckligt kommer ihåg när tonvalstelefoner hade olika ljud för de olika siffrorna. Jättebra för någon som inte ser, för att vara säker på att man har tryckt rätt. Också jättebra för den som vill komma åt någons pin-kod. Eller personnummer. Kort sagt att det gick att luska ut vilka siffror som någon tryckte in bara baserat på ljuden som de olika siffertryckningarna gav ifrån sig.

Och nu har forskare alltså lyckats göra om samma sak för att återskapa fingeravtryck. Baserat på ljuden som fingret gör när de dras över en touchskärm.

I min värld känns det här som hundra procent science fiction. Men enligt den här artikeln så har säkerhetsforskare åstadkommit precis det här.

Inte så att en svepning över en skärm kan skicka över ett fullständigt fingeravtryck via ljudvågor. Men tydligen så har forskare kommit fram till att de ”kan attackera” ”upp till 27,9 % av partiella fingeravtryck och 9,3 % av fullständiga fingeravtryck på fem försök” på den högsta säkerhetsinställningen.

Jag ska inte säga att jag har full koll på forskningen och tekniken bakom de här uttalandena (helt otippat), men eftersom det handlar om att forskare säger att de kan fiska fram fingeravtryck med rätt hög procent så är det… intressant.

Självklart finns det en hel massa brasklappar. Som att ljudförhållandena trots allt måste vara rätt optimala.

Och nu är det forskning och oavsett kanske inte något som gemene man behöver oroa sig för. Men det är ytterligare en påminnelse om att även vår biometri trots allt går att hacka. Och att vi förmodligen kommer behöva komplettera med mer än en datapunkt. Som… åttafaktorsautentisering. Därför att det är svårare att kopiera allt som gör oss unika som biologiska varelser.

Men hej. Kopiera fingeravtryck baserat på ljud från en touchskärm. Did not see that one coming.

Your fingerprints can be recreated from the sounds made when you swipe on a touchscreen – Chinese and US researchers show new side channel can reproduce fingerprints to enable attacks

Researchers outline the PrintListener side-channel attack, which is claimed to be the first to leverage swiping sounds to infer fingerprint information. They claim they can successfully attack up to 27.9% of partial fingerprints.

Apple kan arbeta på en smart ring

Få bolag är omgivna av vilda spekulationer som Apple. Dags för ännu en sådan: Apple uppges arbeta på en smart ring. Alltså en sån man kan ha på ett finger.

Användningsområdet ska vara hälsofokuserat. Att du alltså kan mäta olika hälsodatapunkter på samma sätt som men en Apple Watch. Ja, eller konkurrenters motsvarigheter.

Och det är tydligen just konkurrenter som har fått Apple att vrida upp tempot i utvecklingen för att få ut smart ring på marknaden. Samsung ska vara på gång med en egen, förutom att det finns mindre företag som också har eller arbetar på liknande.

Det känns inte som ett orimligt rykte. Well, med tanke på att Apple ser ut att faktiskt vara på gång med en vikbar telefon så känns det som att inget är orimligt kring Apple längre.

Och om vi bortser från vilket företag som tar fram en sån här så är det trots allt mycket i linje med hur utvecklingen ser ut. Att det dyker upp fler och fler saker som ersätter åtminstone delar av det som vi idag använder mobilen till. Och där allt mer av det som vi har på oss blir uppkopplat.

Ja, innan vi börjar koppla upp våra kroppar fullt ut.

’Apple Ring’ Allegedly in Development to Rival Samsung Galaxy Ring

Apple is speeding up development of a smart ring that can be worn on the finger to track users’ health biometrics, claims a new report coming out…


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *