Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: AI – artificiell intelligens, IoT – internet of things
- Del 3: Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
Veckans artiklar
EU har bestämt sig – så små företag drabbas av Digital services act – Ehandel Plus
17 februari började EU:s nya plattformslag Digital services act att gälla. En lag som för e-handlare bland annat innebär hårdare krav på spårbarhet
Valfrihet åt massorna – Google gör det ännu enklare att hitta rätt – Ehandel Plus
Dags för ny e-handelsfunktionalitet från Google. Den här gången något som ska göra att konsumenter ännu snabbare kan hitta exakt rätt produkt.Pratar vi
Google maxar sin annonsering – stoppar in ännu vassare AI – Ehandel Plus
Det kan aldrig bli för mycket AI. Det tycker åtminstone de stora techbolagen just nu. Så nu vässar Google därför sina annonsprodukter ytterligare, för att
Slår tillbaka – vad Amazon egentligen har för ambition med sin nya satsning – Ehandel Plus
Med sin helt ny Hemmafix-avdelning tänker Amazon göra det enklare att hitta det som behövs för dem som vill reparera sina gamla prylar. Men bakom fasaden
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram breddar tillgången till sin influencer-marknadsplats
Dags för Instagram att bredda tillgången av sin influencer-marknadsplats. Tjänsten är Instagrams försök att bli stället där influencers som söker uppdrag och annonsörer som söker influencers kan mötas och göra affärer.
Efter att ha börjat testa tjänsten i USA 2022 så blir nu marknadsplatsen tillgänglig i åtta länder till: Kanada, Australien, Nya Zeeland, Storbritannien, Japan, Indien och Brasilien. Vilket, som vän av ordning, kan konstatera är sju länder.
Vilket är då det åttonde? Kina. Där Instagram är… förbjudet.
Så vad är det då som har gjort att Mark Zuckerberg och Adam Mosseri har lyckats få Kina att tillåta Instagram? Ingenting. Därför att Instagram är fortfarande förbjudet i landet.
Vad som nu blir möjligt är att kinesiska varumärken som säljer till andra länder kan hitta och knyta band med kreatörer i resten av världen.
Nu är det inte första gången som kinesiska företag har kunnat använda västplattformar för försäljning och marknadsföring. Det är möjligt för flera techjättar som är förbjudna i Kina. Men att dessa säljare nu läggs för den här delen av Instagram kan nog till väldigt stor del sammanfattas med: Shein och Temu.
Instagram launches its marketplace to connect brands and creators in 8 new countries | TechCrunch
Instagram is expanding its marketplace tool to connect brands with creators for paid partnerships or ads in eight new countries.
Threads testar nya funktioner
Ännu en dag, ännu några tester i en social plattform. Den här gången Threads.
Metas Twitter-klon testar nu två funktioner som ska vara två av de mest önskade bland användarna: möjlighet att spara utkast av ett meddelande och stöd för att använda mobilens kamera inuti appen.
Testas just nu med ”en liten grupp människor”, men de lär snart rullas ut till alla.
Threads starts testing in-app camera shortcut and drafts | TechCrunch
Meta said Thursday that it has started to test two ”most requested” features with a small number of people: drafts and in-app camera.
TikTok
EU inleder utredning mot TikTok kring barns säkerhet
Det var bara ett par dagar sedan Digital services act fullt ut började gälla. EU ser inte ut att vila på hanen när det kommer till att styra upp efterlevnaden. Nu har EU öppnat en formell utredning av TikTok.
Mer specifikt handlar det om att EU vill ta sig en titt på hur TikTok hanterar säkerheten kring barn.
Eftersom det alltså är DSA som är basen för utredningen handlar det om saker som förbudet mot annonsering mot minderåriga eller brister i transparensen i TikToks algoritm fungerar. Och förstås överlag hur TikTok ser till att barn inte utsätts för olagligt innehåll, som hatpropaganda och desinformation.
Det innebär den andra DSA-utredningen, i och med att EU (om man så vill) tjuvstartade med X. Det kommer extra intressant att följa de första anmälningarna när det kommer till såväl Digital services act som Digital markets act. Därför att de kommer att ge fingervisningar om hur EU kommer att se på efterlevnaden. Och, ja, vad lagarna faktiskt konkret innebär.
EU opens formal probe of TikTok under Digital Services Act, citing child safety, risk management and other concerns | TechCrunch
The European Union is formally investigating TikTok’s compliance with the bloc’s Digital Services Act (DSA), the Commission has announced. Areas the
TikTok rullar ut musikfunktion globalt
Så har det blivit dags för TikTok att trycka på stora utrullningsknappen för funktionen Add to Music App. 160 nya länder får nu tillgång till funktionen. Dock inte Sverige, eftersom vi fick den redan i december – kort efter det att funktionen lanserades.
Add to Music App gör precis vad den heter. Gör det möjligt att lägga till en låt i ett TikTok-klipp i den musikapp som man föredrar.
Med tanke på hur tung spelare TikTok nu är för att marknadsföra artister – och få nya artister att överhuvudtaget slå igenom – så var den här funktionen rätt självklar. Och planen var säkert att rulla ut den globalt ungefär nu.
Men det är svårt att inte känna att grälet med världen största skivbolag Universal, precis nyligen drog tillbaka sin musik TikTok på grund av oenighet om ersättningsnivåer, har haft med saken att göra.
Oavsett så blir den globala utrullningen – medvetet eller omedvetet – ett finger till Universal. ”Titta vad ni missar nu!”
TikTok launches its ’Add to Music app’ feature available in over 160 countries | TechCrunch
TikTok’s ”Add to Music app” feature, which lets users add a song playing on a clip to Apple Music and Spotify, is available in 163 countries.
Twitter/X
X rullar ut video- och röstsamtal till alla användare
Ett lite… oväntat besked. FKA Twitter rullar ut stöd för att göra röst- och videosamtal till alla användare.
För något halvår sedan lanserade X de här funktionerna, men då bara för betalande användare. Nu får alla alla som har ett X-konto möjlighet att använda dessa kommunikationsvägar.
När Elon Musk presenterade funktionerna så konstaterade han att X ”de facto” var världens telefonkatalog. Och om vi bortser från att… inte alla människor på planeten använder X så är antalet som faktiskt betalar för tjänsten… ännu färre. I det stora hela nära nog inga människor alls.
Mot den bakgrunden är det här draget helt rationellt. Vilket också är det som gör det så oväntat. För är det något som Elon Musk har visat sig INTE vara så är det just rationellt. Dagsnotering på beslut, som dessutom till största del är nära nog hundra procent känslostyrda.
Lägg till att Musk är lite (läs: väldigt) piskad att få fart på X:s fallande intäkter så landar vi i ett läge där allt fler nya funktioner bara har blivit tillgängliga för betalande användare. (Som AI-chattboten Grok. Som dessutom kräver att man prenumererar på det dyraste X-abonnemanget.)
Nu verkar Musk oavsett ha landat i att det är bra om det finns några att röst- eller videoprata med när man har en funktion som handlar om just röst- och videosamtal.
Nu återstår förstås att se hur många som faktiskt kommer att använda de nya möjligheterna.
X rolling out audio and video calls to non-Premium subscribers
The social platform X introduced a new feature last year that lets users make and receive audio and video calls,…
Övrigt sociala medier
Florida röstar igenom lag som förbjuder barn från att använda sociala medier
Won’t someone please think of the children!?! Hur vet man att en lag förmodligen är ute och cyklar rejält? Före detta presidentkandidaten Ron De Santis tycker att den går för långt när det kommer till vem som ska få använda sociala medier.
Stora delar av USA – inklusive rätt många delstater – har som bekant blivit så besatta av tv-serien (vi kan anta att de inte läser böcker) A Handmaid’s Tale att de nu gör allt de kan för att göra dikten till verklighet. Framförallt när det kommer till förbud. Här kommer ännu ett lagförslag som tangerar det temat. Florida har nu röstat igenom USA:s kanske hårdaste uppstyrning av sociala medier. Barn under 16 år får inte använda sociala medier alls.
Ja, det är kontentan av den lag som fått tummen upp av båda husen i Floridas styre och det enda som återstår för att lagen formellt ska börja gälla är underskrift av De Santis. Som däremot har hotat att blocka lagen.
Lagen förbjuder barn under 16 år från att skapa konton på sociala medier som spårar användare, har ”beroendeframkallande” funktioner och som låter användare ladda upp innehåll och interagera med andra användare. Vilket är… ungefär alla sociala medier. Inte minst eftersom det sistnämnda är lite av… själva kärnan i just sociala medier.
Dessutom måste tjänster som erbjuder ovanstående funktionalitet erbjuda tredjepartstjänster för åldersverifiering. Och de måste dessutom radera alla befintliga konton för barn under 16 år.
Syftet är saker som att förhindra att barn utsätts för mobbning och annat otrevligt när de är på nätet. För det händer förstås ingen annanstans.
Så varför gillar då inte De Santis lagen? Därför att den inte ens erbjuder en öppning där användare under 16 år kan få skapa konton med sina föräldrars medgivande. Barn under 16 år är förbjudna att använda sociala medier. Punkt. Ja, om de inte stänger av alla funktioner som omfattas av lagen. Något som förstås inte lär hända. Därför att då skulle tjänsterna… bli något helt annat.
Genom att inte ens erbjuda föräldrar att ge samtycke så går Florida längst av de amerikanska delstaterna med sin sociala medier-lag. Och lär, precis som några av de tidigare lagar som andra delstater har försökt få till, få problem med det juridiska. Framföralllt det första tillägget: att staten inte har rätt att censurera privata företag.
https://www.politico.com/news/2024/02/22/florida-passes-strict-social-media-restrictions-for-minors-00142811
Sök/SEO
Kan Googles AI-sök vara när att lanseras i EU
Googles AI-sök – alltså motsvarigheten till det som Microsoft först rullade ut i Bing – finns nu tillgänglig i en hel massa länder. Med ett särskilt uppebart undantag: EU.
Något som i sig säger en hel del om hur GDPR-säker tjänsten är – något som Open AI har åkt på däng av EU när det har kommit till hur ChatGPT hanterar detta här hos oss (Italien hotar i detta nu med ett nytt förbud mot ChatGPT om de inte gör ytterligare ändringar GDPR stylee).
Men nu kanske en EU-lansering inte är särskilt långt borta. Det verkar nämligen som att användare i Polen, Rumänien och Turkiet har kunnat börja aktivera Googles ”AI-sökupplevelse”. Ja, ”Search generative experience” som de kallar den.
Google har inte gått ut med något officiellt kring när – eller ens om – SGE är tänkt att lanseras hos oss. Den som är sugen på att köra den i Sverige kanske inte ska börja hålla andan riktigt än. Men om tjänsten åtminstone har börjat småtestas i ett par EU-länder så finns det ju tecken på att det kan vara på gång.
Google SGE testing and development is ongoing, growing
Google’s Search Generative Experience presence is growing in industries and new countries. Here’s what the latest SGE activity signals.
Strömmade medier
Spotify lanserar influencermatchningstjänst
Dags för Spotify att göra som de flesta sociala plattformar: lansera en influencerplattform. Ja, med den skillnaden att Spotify förstås inte är en social plattform (även om de vill bli). Och att det därför inte är exakt som alla andra motsvarande tjänster.
AUX, som den nya satsningen heter, har dock ungefär samma syfte som andra influencermatchningstjänster. Annonsörer och innehållsskapare ska kunna hitta varandra. Men här är innehållskaparna förstås ”emerging artists”.
Kort sagt en möjlighet för företag att knyta kontakter med morgondagens storstjärnor. Ja, de som kan bli det åtminstone. Och om man så vill: ett sätt att hitta billigare artister som har lite buzz kring sig.
Spotify follows Meta, YouTube and others by offering AUX, a service to connect brands and creators | TechCrunch
Facebook, Instagram, Snap, YouTube and other social networking companies offer programs to connect creators with brands, and now Spotify is doing the
Apple Music testar stöd för att importera Spotify-spellistor
Intressant test från Apple: stöd för att importera spellistor och låtar från konkurrenten Spotify. Via tredjepartstjänsten SongShift, som alltså har haft den här funktionen tidigare.
Enskilt ingen jättegrej, men satt i en lite större kontext så ger det upphov till några tankar och frågor.
Det ena handlar om timingen. Det känns inte som en slump att den här funktionen testas precis nu, när det bara är veckor kvar till Digital markets act börjar gälla. Lagen som kommer att tvinga Apple att öppna sina tjänster för konkurrenter på helt nya sätt.
En stor del av Digital markets act handlar om att det ska bli enklare att flytta mellan olika tjänster och plattformar utan att behöva börja om helt från början varje gång. När det kommer till musikströmning så är däremot Apple inte störst, utan just Spotify. Företaget som Apple bland annat kommer att göra eftergifter till i och med DMA.
Men Apple tänker att om de ska behöva göra saker som gör det enklare för konkurrenter så ska de minsann försöka sig på att dra nytta av samma sak. Vilket sannolikt gör att vi kommer att få se (ännu) mer av den här varan. Att Apple släpper funktioner som är försök att täcka upp den kontroll de släpper ifrån sig.
Och en sådan sak skulle kunna vara att skrapa ihop mer data och fler insikter från konkurrerande plattformar. Vilket förstås leder till frågan: hur länge dröjer det innan Apple gör en Shazam och köper SongShift? Ja, eller kanske… när blir det officiellt att de redan har gjort det?
Apple Music Testing Feature That Imports Libraries From Other Services
Apple Music is testing a new feature that allows users to import songs and playlists into their library from rival streaming services like Spotify. …
Youtube var största streamingtjänsten 2023
När det kommer till sociala medier så beror det lite på hur man räknar när det kommer till att avgöra vilken plattform som är störst. Tittar vi i användare så leder Facebook, med Youtube som tvåa. Samtidigt så handlar Youtubes siffror, precis som Facebooks, om inloggade användare. Men till skillnad från Facebook så går det att titta på Youtube utan att vara inloggad.
På samma sätt går det också att räkna ”streamingtjänst” lite olika när det kommer till video (och även musik för den delen). Videostreaming har mycket varit synonymt med Netflix och ”traditionellt” tv-innehåll. Alltså mestadels manusbundna filmer och serier. Youtube består mest av användarinnehåll som inte följer den mallen.
Men nu har Nielsen oavsett börjat tänka ihop de typerna av innehåll och tjänster, vilket har gjort att de i sin senaste redovisning har kommit fram till att Youtube toppade tittandet i januari – för tolfte månaden i rad. Så krasst talat varje månad hela 2023.
Det mest intressanta är att Nielsen inte har räknat in Youtube TV här. Alltså Googles ”kabel-tv-paket”, där Google helt enkelt samlar ihop ett antal linjär-tv-kanaler som man sedan betalar för via Googles abonnemang. Så på sätt och vis kan alltså Youtubes andel vara ännu större – åtminstone i USA – lite beroende på hur man även här definierar saker och ting.
YouTube bests Netflix, Disney+ as the top streamer of 2023
Viewers spent more time watching YouTube in 2023 than on Netflix, Hulu, or Disney+, or any other streaming service, according to Nielsen data.