Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 13 2024

Facebook ville spionera på Snapchat – så de ringde Ghostbusters. Elon Musk förlorar stämning mot antihat-grupp. X ger X-konton med många prenumeranter gratis premiumfunktioner. X satsar på porr.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artiklar

EU tar fram storsläggan – drar igång konkurrensutredningar mot flera techjättar – Ehandel Plus

Det har inte ens gått en månad sedan EU:s plattformslag Digital markets act trädde i kraft fullt ut. Men redan kavlar EU upp ärmarna och inleder

4 anledningar – därför förändras Google så mycket just nu – del 2 – Ehandel Plus

Vi fortsätter vår artikelserie om varför det skakar så mycket hos Google för tillfället. I del två riktar vi blickarna mot två anledningar som är väldigt

EU dissar jätten – Amazon tvingas visa korten – Ehandel Plus

När det kommer till techregleringar i EU så har saker och ting i år gått i ett så rasande tempo att det har varit svårt att hänga med. EU har dessutom

Googles senaste drag – vill få oss att Tinder-shoppa – Ehandel Plus

Påsken väntar runt hörnet och det firar Google med att släppa några nya e-handelsfunktioner. Nu vill Google att vi ska shoppa som vi dejtar.De som har

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram testar ny funktion för blandrekommendationer

Ny funktion som testas i Instagram: Blend. En funktion som gör ungefär vad den heter. Ger blandade rekommendationer.

”Blandade” i det här fallet handlar om datakällan till rekommendationerna. Istället för att du bara får se Reels som matchar det du har visat intresse för så blandar Instagram ihop både sånt som du borde gilla och det som en av dina vänner borde gilla.

Det här baseras på två huvudsakliga parametrar: dels Reels inom ett intresseområde som ni båda har visat intresse för och dels Reels som ni har delat med varandra. Tanken här helt enkelt att Instagram försöker bredda användarnas vyer ett snäpp, för att på så sätt minska risken att man hela tiden bara får exakt samma sak som man har tittat på senaste tiden.

Det är om man så vill ett exempel att försöka ta sig an det som är ett allt större problem för TikTok och sannolikt även för Instagram: få människor att bryta sig från från en bubbla.

TikToks stora killerfunktion har som bekant varit den vassa rekommendationsalgoritm. Den som struntat i hela nätverksbiten, som fram till TikTok var normen för alla stora sociala plattformar, och går all in på intresse. Du får se mer av samma sak som du tittar på. Men det svåra för plattformarna är att lista ut när du har tröttnat på att se videos som hör till en och samma trend. När du skulle behöva få något helt nytt att obsessa över, för att inte tröttna.

Det är också exakt samma utmaning som Spotify tampas med. Vilket inte gör att det är särskilt förvånande att Instagram ”inspirerades” av Spotify till Blend (som av en ren slump heter även Spotifys funktion just Blend). Ännu en plattform som varit i behov av att skaka från någon slags, tja, anti-rekommendationsfunktion för att kunna bibehålla användarnas intresse. Här tar man ett litet kliv för att möta det behovet.

Och det behovet är sannolikt långt mycket större för tjänster som TikTok och Instagram än för Spotify.

Instagram is developing ’Blend,’ recommended Reels for you and a friend | TechCrunch

Instagram is developing a ”Blend” feature that would create a private feed of Reels recommended for you and a friend.

Facebook ville spionera på Snapchat – så de ringde Ghostbusters

2013 köpte Facebook, som då fortfarande hette Facebook, upp det israeliska Onavo. De erbjöd VPN-tjänster – alltså sätt att kunna maskera sin närvaro på internet, något som oftast förknippas med att titta på Netflix i andra regioner, testa chattbotar som ännu inte har släppts i EU eller för att öka sin personliga säkerhet i länder där kamp mot auktoritära regimer rentav kan straffas med döden.

Facebook började erbjuda Onavo till sina användare, av just säkerhetsskäl. Men det visade sig snart att Facebook använde Onavo för att spionera på sina användare. I samband med en rättegång så har nu dokument sett dagens ljus som bekräftar det här.

Poängen med Onavo var att Facebook kunde avlyssna vad de som hade installerat appen gjorde i sina mobiler. Inklusive hur de använde Snapchat. Initiativet hade internt namnet Project Ghostbusters.

I dokumenten som nu blivit offentliga visar det sig dessutom att det här gick hela vägen upp till toppen. Att Mark Zuckerberg alltså var djupt inblandad.

Precis som när Cambridge Analytica-skandalen exploderade så har det här vid det här laget några år på nacken. Uppgifterna om hur Facebook använde Onavo dök upp redan 2018 och appen stängdes ned 2019 efter att Apple sparkade ut den från Appstore.

Men det är ännu ett exempel på hur långt Facebook var beredda att gå för att ta sig an konkurrenter. Och varför lagar som Digital services act och Digital markets act tyvärr är nödvändiga och viktiga. Techjättarna har så förtvivlat svårt att hålla fingrarna borta från alla lockande syltburkar.

Project Ghostbusters: Facebook Accused of Using Your Phone to Wiretap Snapchat

Unsealed court filings reveal Meta’s secret plan, ”Project Ghostbusters,” to acquire valuable intel about Snapchat through its users’ devices.

Twitter/X

Elon Musk förlorar stämning mot antihat-grupp

Vad gör man om någon påtalar att användare på en plattform du äger sprider desinformation och hatpropaganda? Särskilt betalande medlemmar? Om man är Elon Musk så försöker man stämma skiten ur den som påtalar detta faktum.

Det var nämligen precis vad Elon gjorde förra året när organisation Center for Counseling Digital Hate (CCDH) kom med tre rapporter mellan 2021 och 2023 om att det fanns superspridare av Covid-desinformation på Twitter, att andelen hatinnehåll hade dragit iväg efter Musks övertagande och så droppen som fick bägaren att rinna över: en rapport om att Musk hade återaktiverat en massa konton för användare som hade sparkats ut på grund av sitt delande av just hatinnehåll.

Det var, enligt Musk, typ en koordinerad attack för att skrämma bort annonsörer och därmed sänka X.

Som om Musk skulle behöva hjälp med det.

Nu har en domare kommit med en dom i målet och det är inte goda nyheter för X eller Musk. Och det som kanske svider hårdast för Musk och det som kommer att få en massa proppar i gå i huvudet på alla Musk-boys är att domaren sammanfattar domen med att… Musk bara försökt censurera CCDH och deras rätt till yttrandefrihet. Ja, ungefär så.

Och det visar ännu en gång två saker. Dels att yttrandefrihet är bra grejer så länge som det är på Elon Musks villkor och dels att det absolut inte är Elons fel att annonsörer springer skrikande från X och att användartalen pekar allt brantare nedåt enligt externa uppskattningar.

Vilket också var en fråga som Musk inte kunde svara på i intervjun med Don Lemon häromveckan: är det inte till syvende och sist du som ägare för bolaget som har det yttersta ansvaret för hur det går för bolaget?

Judge tosses Elon Musk’s X lawsuit against anti-hate group

A federal judge has dismissed Elon Musk X’s lawsuit against the Center for Countering Digital Hate. The judge says X wanted to ”punish” the organization for criticizing X.

Elon Musk betalar rättegångskostnader för en X-användare som vill censurera X-användare

Jamen det är nästan lite befriande att Elon Musk blir allt mer öppen i att det är 100 % godtycklighet som gäller på och för X.

Som en del i Musk ambitioner att X ska var ett ställe för total yttrandefrihet [sic!] gick han i somras ut med att X (ja, alltså bankerna som har lånat ut pengar så att Musk kunde köpa Twitter) ska stå för rättegångskostnader för X-användare som har blivit ”orättvist behandlade av sin arbetsgivare på grund av att de har lagt ut eller gillat något” på X.

Det mest kända (enda?) fallet där det här har hänt fram till den här veckan var när skådespelerskan Gina Carano stämde Disney för att hon fick sparken från The Mandalorian på grund av saker hon FKA-twittrade ut. Att Musk kände för att använda X-pengar för just den stämningen hade givetvis inget med att det var en kändis och att de som blev stämda var Musks favorit-annonsör-hatobjekt Disney.

I veckan var det dags igen. Elon Musk pyntar för halva rättegångskostnaden som Läkaren Kulvinder Kau Gill dömdes att betala i den rättegång hon förlorade (andra halvan Go fundade hon sig till). Motiveringen? Musk vill hjälpa Gill att försvara sig mot ”regeringsstödda försök att tysta henne”. Försök att strypa hennes yttrandefrihetsrättigheter alltså.

Gill var en av många som twittrade ut desinformation om Covid-vaccin och nedstängningar av samhällen och fick därför kritik av andra inom medicinskrået. Hon fick varningar från något slags etiskt råd i hemlandet Kanada om att hennes twittrande var ”olämpligt” och ”oprofessionellt”. Inte minst därför att hon inte kunde belägga sina påståenden med, tja, något alls. Åtminstone inte något som människor med verklighetsförankring skulle klassa som fakta och forskning.

Så det gjorde att hon fick sparken? Nej, hon fick jobba kvar. Så det fick myndigheter och läkare att stämma henne för spridande av potentiellt samhällsfarlig desinformation? Nej. Det var Gill som stämde 23 läkare och journalister som just kritiserade hennes tosserier. Bland annat i tweets.

Och det är den förlorade stämningen som Gill nu vill att andra ska betala åt henne. Elon fick alltså feeling och plockade upp halva notan när han såg hennes insamling.

Så som artikeln konstaterar: i yttrandefrihetens namn betalar Elon Musk nu rättegångskostnaderna för en X-användare som förlorade en stämning där hon ville tysta och censurera dem som kritiserade henne på Twitter. 

That’s some logikkonsekvens, that Elon logikkonsekvens.

Musk’s X to pay legal fees to support doctor who sued to silence her critics (and lost)

A COVID vaccine-skeptic doctor sued to silence her critics and lost. Elon Musk’s X is stepping in to help pay her legal fees.

X ger X-konton med många prenumeranter gratis premiumfunktioner

Ännu ett exempel på att det kanske går lite… sådär för X:s olika betalabonnemang. X börjar strössla ut betalfunktioner helt gratis för de X-användare som har många prenumeranter.

Det vi pratar om är alltså de X-konton som använder sig av X:s betalväggsfunktion, som innebär att betalande följare kan ta del av exklusivt material.

Från och med nu så kommer alla som har över 2500 prenumeranter får Premium gratis och de som har över 5000 prenumeranter kan se fram emot Premium+ utan att det kostar dem något. Kort sagt får de med över 5000 prenumeranter tillgång till det dyraste X-abonnemanget, som bland annat inkluderar tillgång till X:s AI-chattbot Grok.

Men så finns det ett antal brasklappar och blinkande varningslampr. Som så ofta när Musk rullar ut nya X-funktioner.

Som så ofta hos X så gäller det bara för verifierade användare. Alltså betalande användare. Det räcker inte alltså att ha 2500 respektive betalande prenumeranter – prenumeranterna måste också betala för något av X:s premiumabonnemang.

Vilket gör det ännu svårare att komma upp till de nödvändiga antalen. Och det blir inte bättre att av att de nivåerna ligger högt över vad som X:are har idag. Musk själva har 179 miljoner följare och… 149 prenumeranter. Som alltså är villiga att betala för att få ta del av exklusivt material från Elon.

Det är förstås ännu ett försök att få användarna att göra X:s jobb. Se till att fler blir betalande användare. Men som nära nog alla X-funktioner så känns det som att det kommer att gå lite… sådär.

Elon Musk confirms X accounts with certain subscriber levels will get Premium bonuses

X owner Elon Musk has announced that accounts with certain subscriber numbers will receive Premium benefits for free.

X satsar på porr

Vad gör man när inget seriöst företag längre vill annonsera hos dig och innehållsskaparna flyr din plattform? Man satsar på kasinoannonser och porr förstås. Precis vad X nu gör.

Ja, spam- och scam-annonserna trillar in av sig själva nu när de stora annonsörerna inte längre finns kvar, men nu tänker X alltså också gå ännu mer all in på de som ofta tacksamt tar emot (hoho) när alla andra drar: porren.

Vad det handlar om är att X:s gruppfunktion Communities nu får ny inställningsmöjlighet: admins kan välja att jobbosäkert innehåll – naket och sex alltså – inte automatiskt ska filtreras. X omfamnar nu en underanvändargrupp som alltid har funnits på Twitter: sexarbetare på olika nivåer av professionalism. Grupper som X:ar inom de här områdena kan välja att visa nakeninnehåll. Vilket sannolikt är en… rätt stor poäng med att man har gått med i en sån community.

Om vi bortser från att porr är rätt självskrivet på ett plattform som heter just X så är det ännu ett exempel på hur Elon ännu en gång backar från sitt yttrandefrihetsmantra.

Visst kan det på sina håll vara helt brottsligt med porr, men åtminstone i väst så är porr generellt sett inte olagligt. Det borde inte vara några konstigheter att FKA-tweeta ut sånt. Men däremot kan porr förstås vara stötande för rätt många människor. Och – framförallt – för många annonsörer.

Elon må hata annonser, men han och X blir allt mer desperata i jakten på att få annonsörer att välja X. I synnerhet de stora varumärken som tidigare var själva bottenplattan i Twitters annonsintäkter. Men som nu har skalat tillbaka sitt annonsspenderande rejält. I många fall helt och hållet.

Och visst är det inte oproblematiskt med porr på en plattform som vänder sig till den stora massan. Men Elon Musk är nog egentligen ett betydligt större problem för X än att det ploppar upp porr på ställen där det inte borde.

X confirms plans for NSFW Communities | TechCrunch

The changes appear to confirm the earlier tests of NSFW communities spotted by various researchers and reverse engineers.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *