Kategorier
Detaljhandel/e-handel Sociala medier Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 13 2024 – del 2

LinkedIn testar TikTok-flöde. Discord börjar med reklam. Zoom rullar ut samarbetsplattform. Youtube gör det möjligt att lägga Shorts bakom betalvägg.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

LinkedIn

LinkedIn testar TikTok-flöde

Oooooo. Det här kommer få det att brinna i proppskåpet hos LinkedIn-fundamentalisterna. LinkedIn testar att bli som… TikTok.

Vad det mer specifikt handlar om är att LinkedIn – som vanligt långt efter alla andra – testar att lägga till ett separat videoflöde. Och vi pratar alltså inte en samling av LinkedIns vanliga videos med det vanliga utseendet, utan ett good ol TikTok-flöde. Vertikalt och helskärmigt.

And once you go TikTok-flöde i gränssnittet, well…

LinkedIn förra veckan: Vi vill premiera djupare och mer tidlöst innehåll. Bort från engagemangsfiskande snuttifierade inlägg.

LinkedIn den här veckan: Kortvideo! Kortvideo! Kortvideo!

Det är åtminstone tur att LinkedIn inte kopierar något från Facebook. För LinkedIn är ju som bekant INTE Facebook!

LinkedIn is experimenting with a TikTok-like video feed in its app | TechCrunch

LinkedIn is testing a new TikTok-like short-form video feed, the company confirmed to TechCrunch on Wednesday.

Snapchat lägger till husdjursbitmojis

Jamen det var väl klart. Nu släpper Snapchat nya bitmojis. Fast inte på dig själv. Utan på ditt husdjur.

Du kan alltså skapa en bitmoji ungefär som vanligt, fast det alltså är ditt husdjur som är motivet. Och det är förstås AI inblandat. Because AI. Man laddar upp några bilder på sin älskling och så bitmojiar Snapchat till dem.

Och så finns det förstås en twist. För att få den nya funktionen så måste du… betala. Den är alltså bara tillgänglig för den som prenumererar på Snapchat+. Och, tja, det är nog inte alls omöjligt att det här är ett av de starkaste införsäljningsargumenten för Snapchat+ så här långt.

Because 2024.

Snapchat’s latest paid perk is an AI Bitmoji of your pet

Snapchat has a new AI-powered perk for subscribers: Bitmoji versions of your pet

Telegram

Telegram använder medlemmarnas telefonnummer för att sms:a andra medlemmar

Sååå… det här är ett… väldigt intressant initiativ. Telegram delar ut premiumkonton ”gratis” till medlemmar. Det enda de behöver göra i utbyte är att… låta Telegram använda deras mobilnummer för att kontakta andra medlemmar.

Det handlar om de verifieringsmejl som går när någon exempelvis har glömt inloggningen till sitt konto. Den typ av sms-tjänst som företag i vanliga fall använder dedikerade leverantörer för. Men Telegram tänker alltså spara in de pengarna och istället använda medlemmarnas mobilabonnemang. Istället för att koden skickas ut från ett typ ”no reply”-mobilnummer så går det från en specifik medlems individuella telefonnummer.

Och ja. De som får sms:et kan se vilket nummer det kommer ifrån. Men den som får ett sånt sms får inte kontakta avsändaren. Och det kommer ju givetvis inte att ske. Särskilt som Telegram inte har någon möjlighet att stoppa det vad det verkar – annat än att stänga av dem som ändå gör det. Om någon hör av sig och klagar, kan man tänka.

Känns helt klart som att det här inte har någon som helst risk att haverera riktigt spektakulärt.

https://www.theverge.com/2024/3/25/24111818/telegram-peer-to-peer-login-otp-two-factor-volunteer

Övrigt sociala medier

Discord börjar med reklam

Så har det blivit dags även för chattplattformen Discord att börja med reklam. Trots att företaget tidigare har dissat just reklamfinansering och istället förlitat sig på betalabonnemang för den som vill ha mer funktionalitet.

Men de senaste åren hard Discord varit i uppköpssamtal med Microsoft och i början av detta år så sparkade företaget nästan en femtedel av personalen. Vi kan med andra ord tänka oss att ekonomin inte är i topptrim.

Oavsett vilket så blir det nu alltså reklam för Discord. Ja, eller ”sponsored quests” som de heter på discordiska – efter Discord som sagt var inte tycker om ”reklam”.

Vad är då sponsrade uppdrag? Annonser som kommer att ploppa upp i nedre hörnet på skärmen baserat på användares ”spelade, ålder och geografisk plats”. Och som det hörs på namnet så är det ett interaktivt format. Den som vill ta del av de belöningar som är del av annonserna måste sända själva, slutföra ett uppdrag från annonsören inuti spelet med minst en vän tittar. Den som tittar på när någon slutför ett uppdrag kan sedan köra igång egna.

Så. Ni vet. Gammalt klassiskt kedjebrev. Typ.

Annonserna börjar rullas ut kommande vecka – och kommer intressant nog gå att stänga av i inställningarna. Det återstår att se hur länge den möjligheten kommer att finnas kvar.

Discord is adding adverts ”in the coming week”

Discord claims you can turn them off, but how easy will it be?

Zoom rullar ut samarbetsplattform

När pandemin slog till seglade Zoom snabbt upp som allas nya favoritapp. Sedan dess har det däremot gått betydligt trögare – i takt med att de andra stora börjar komma ikapp. Och Microsoft Teams är den nya kungen på högen.

Det har fått Zoom att försöka fortsätta vara relevanta genom att bredda sig bortom den videotjänst som är kärnan i verksamheten. Senast ut: en ny samarbetsplattform. En som, förstås, är AI-driven. Ja, eller som har AI inbyggd.

Den nya tjänsten är inkluderad i paketet för dem som redan betalar för tjänsten och är i stort det som finns hos andra liknande lösningar. Det innebär interaktiva dokument, inspelningar och sammanfattningar av möten, whiteboard och annat.

Zoom adds collaboration platform and expands AI support – SiliconANGLE

Zoom adds collaboration platform and expands AI support – SiliconANGLE

Ett nytt anti-socialt socialt medium garanterar likes

Ha. Fab. För få likes i ditt sociala medier-liv? Palmsy har din rygg! Ett nytt socialt medium som garanterar likes! Dessutom garanterat från dina vänner!

Palmsy funkar ungefär som sociala medier gör mest. Du lägger ut grejer och sedan får andra reagera på det. Palmsy kopplas ihop med din telefonbok och så börjar gillandena rasa in från människor som du har där.

Enda haken? Allt är fejk. Ja, inte inläggen. Dem skapar du som vanligt. Men det är bara du som ser dem. Palmsy plockar sedan lite random namn från din telefonbok och skickar random notiser om att du har fått en like. Ja, fast personerna som gillar dina inlägg har inte sett inläggen. Och vet inte att du har gett en like.

Det är helt enkelt ett sätt för dig att få gillanden för grejer som du annars inte får så många reaktioner på. Ja, eller alls. Kort sagt en liten lokal SoMe-egoboost-coach i din mobil.

(Ja, har kan vi ha en diskussion om att man ska vara försiktig med att låta appar få tillgång till hela din telefonbok och därmed människorna i den. Men nu ska vi inte fastna i tråkiga detaljer utan gilla (hoho) vad Palmsy är i sin fåniga enkelhet.)

Palmsy Is a Fake Social Network That Will Send You Fake Likes to Make You Feel Special

”Is it useful? no not as such. is it fun? kinda?” Palmsy’s developer said in a post announcing the app.

Tidigare Yahoo-VD:ns fotodelningsapp är som hämtad från nittiotalet

Hur ser det ut när förra Yahoo VD:n Marissa Mayer lanserar en fotodelningsapp? Som om nittiotalet ringde och ville ha tillbaka sin webbdesign. Passande nog.

Former Yahoo CEO Marissa Mayer’s New Photo-Sharing App Has a Design From the Stone Age

Shine aims to create photo albums for trips or hangouts that can be easily shared. Its design is a disaster.

 

Sök/SEO

Google använder AI för att planera din semester

Google fortsätter på sin inslagna ambitionsväg att bli den enda tjänst vi använder. Nu vill de att vi helt och hållet outsourcar vår semesterplanering till dem. Med AI-hjälp förstås.

Vad det handlar om är en ny funktion i Googles AI-sök som gör just gör att man kan be Google om tips på vad man ska göra på semestern. Och då inte bara få förslag på sevärdheter i den stad man ska åka till, utan att Google planerar upp resan ned på dagsnivå

Med andra ord att Google föreslår vad du ska göra olika dagar och i vilken ordning.

Nu… måste man förstås inte följa Googles rekommendationer till punkt och pricka (även om jag utgår från att vi snar kommer att se inlägg där folk gör det till en grej att resa exakt som AI:n har förslagit – Googles AI eller någon annan.

Däremot finns funktionen inte tillgänglig här än. Ja, eller i särskilt många länder överhuvudtaget. USA är det för tillfället som gäller. Återstår att se när funktionen kommer hit. Ja, och det gäller ju även Googles AI-sök överlag, eftersom den ännu inte finns tillgänglig i EU.

Updates to Google Maps and Search make it easier to plan your next outing

Google is introducing new translation features and AI-powered trip itineraries in Search and lists of curated recommendations in Maps.

 

Detaljhandel/e-handel

Uzbekistan får sin första enhörning

Lite kul i all rapportering kring USA, EU och i viss del Kina/Indien: resten av världen. Ja, här mer specifikt ett litet land som vi sällan pratar så mycket om. Uzbekistan. Som nu har fått sin första enhörning.

Med andra ord så har landet nu fått sin första startup med en värdering över 1 miljard dollar, runt 10 miljarder kronor.

Vilket är då företaget undrar du? Uzum. Som jag – helt oväntat – aldrig hört talas om innan. Och vad pysslar då Uzum med? E-handel. Eller, som artikeln är inne på, en Amazon-liknande marknadsplats – komplett med logistikinfrastruktur. Och de har nu även kompletterat med fintechtjänster i form av Köp nu, betala senare (alltså avbetalningsköp) för att driva mer trafik och fler affärer till sin e-handelsplattform.

Uzums marknadsplats drog igång i oktober 2022 och har nu redan jobbat sig upp i 8 miljoner aktiva användare och 9000 säljare. Det innebär att en dryg fjärdedel av befolkningen nu är kunder. Dessutom ska runt hälften av alla köp redan vara just avbetalningsköp (finns absolut ingen fara att det kan dra igång en skuldcirkus, alltså).

Det verkar oavsett som att Uzum inte bara har blivit landets största e-handlare, utan också ha gjort att uzbekistanerna (?) börjat e-handla. Överhuvudtaget.

https://techcrunch.com/2024/03/25/uzbekistan-unicorn-uzum-series-a-funding/?5

 

Strömmade medier

Spotify testar videokurser i appen

Vad har du alltid saknat mest i Spotify? Precis. Knypplingskurser.

Spotify adds video learning courses in latest experiment

Spotify’s UK users are getting access to online courses in a new test. Video-based lessons from BBC Maestro, Skillshare, Thinkific, and PlayVirtuoso will be available.

Youtubes nya AI-test vill hitta det avsnitt du är mest intresserad av i en video

Ny intressant funktion i Youtube. Ja, eller åtminstone nytt test. Youtube har vidareutvecklat sin funktion där man kan dubbeltrycka för att hoppa tio sekunder fram i en video. Och det är självklart AI inblandat. Because AI.

Vad det mer specifikt handlar om är att om någon ”upprepade gånger” har använt den vanliga snabbspolningen så försöker Youtube, med en blandning av användarbeteende och AI, hoppa fram till ”nästa mest intressanta avsnitt som en tittare vanligtvis vill hoppa fram till”.

Så i grund och botten handlar det alltså mer om det som Google alltid har varit bra på – gissa sig till vad någon kommer vilja göra baserat på vad en massa andra människor har gjort i samma situation – än det som idag är ”AI”. Generativ AI, alltså.

Men det är oavsett en intressant funktion. Och på sätt och vis rätt logiskt. Inte minst när det handlar om exempelvis How to-innehåll.

YouTube is testing an AI-powered feature that lets viewers ”jump ahead” in videos – Tubefilter

YouTube has shared an update about an AI-powered ”skip ahead” feature that is currently available to some Premium subscribers.

Youtube gör det möjligt att lägga Shorts bakom betalvägg

Nytt potentiellt sätt för Youtubare att tjäna pengar: en betalvägg för Shorts.

Det är ganska exakt vad det låter som. Members only Shorts, som den nya funktionen heter, gör det alltså möjligt för innehållsskapare att lägga ut Shorts som bara är tillgängliga för prenumeranter. Alltså de som betalar för en prenumeration för att på så sätt visa uppskattning för det innehåll som någon skapar.

Ja, och allt mer alltså för att också få tillgång till exklusivt material som bara blir tillgängligt för prenumeranter.

YouTube now lets creators share exclusive Shorts with their paying subscribers | TechCrunch

YouTube is launching ”members only” Shorts, allowing creators to share short-form videos exclusively to their paying viewers.

Allt fler Youtubare tjänar pengar på Shorts

Shorts är plejset to be om du är innehållsskapare och vill tjäna penar på kortvideo. Glöm TikTok och Instagram!

Ja, det är väl ungefär vad Google önskar att folk ska tycka. Som en del i det gick Youtube i veckan ut med att en fjärdedel av alla som är med i Youtubes partnerprogram nu tjänar pengar på Googles TikTok-utmanare.

Vilket i reda tal innebär 750 000 innehållsskapare, med tanke på att det partnerprogrammet har runt 3 miljoner medlemmar.

Det vi däremot inte får veta är hur mycket pengar som Shorts drar in i relation till helheten. Enligt Google så är Shorts intäktsdelningsmodell mer lukrativ, men det känns inte som ett helt objektivt konstaterande. Spontant skulle jag gissa att intäkterna från Shorts inte står i relation till antalet människor som drar in Shorts-pengar.

Med andra ord: att pengarna som kommer från Shorts är betydligt lägre jämfört med intäkterna från de vanliga Youtube-videorna.

A quarter of YouTube’s paid creators are earning money with Shorts

YouTube invited Shorts creators into its Partner Program last year, which has drawn more users to its TikTok clone, YouTube Shorts.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *