Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 3: Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
Twitter/X
X kommer att ta betalt för att låta nya X-användare skapa inlägg
X har hittat ett nytt sätt att ta betalt av sina användare: genom att ta ut en avgift för att FKA tweeta.
Okej, inte riktigt så drastiskt. Vad det handlar om är att X (baserat på FKA tweets från Elon Musk) kommer att ta betalt av nya användare som vill skapa inlägg. Det kommer att kosta ”en liten avgift”. Vilket alltså innebär att Musk inte vet. Och att X-anställda via Musks inlägg nu har fått veta att de ska ta fram en ny funktion som tar ut avgift av nya användare som vill skapa inlägg och att de ska komma fram till hur hög avgiften ska vara.
Men det finns ett sätt att slippa betala: vänta tre månader. Sen är det gratis. Ja, om man inte bor i Nya Zeeland eller Filippinerna, där overifierade användare måste betala 1 dollar om året för nöjet att skapa inlägg.
Sen återstår att se om det sistnämnda testet kommer att bli permanent. Programmet i de båda länderna heter ”Not a bot” och Musk konstaterar att det är för lätt att botar ta sig förbi just det. Det är därför som nya användare nu alltså måste betala innan de kan skapa inlägg. Oklart hur det nya initiativet skiljer sig från ”Not a bot” kommer till botidentifierandet.
Oavsett. Enligt Musk så är betalväggen för att nya användare ska kunna skapa inlägg det enda sättet att sätta stopp för botar på X. Ja, det senaste enda sättet.
Elon Musk plans to charge new X users to enable posting | TechCrunch
Elon Musk is planning to charge new X users a small fee to enable posting on social networks and curb the bot problem.
X ändrar sig och kommer att följa domslut från Brasiliens högsta domstol
Ibland går det fort. Till och med för att vara Elon Musk.
I förra veckan beordrade Brasiliens högsta domstol att X skulle stänga ett antal konton som, enligt domstolen, användes för att sprida desinformation och försöka undergräva resultatet i presidentvalet. Musk var snabb att konstatera att X inte skulle lyda domslutet eftersom det var ”okonstitutionellt” och att domaren som stod bakom domen ”skulle avgå eller åtalas”. Han tänkte istället ”kämpa för yttrandefriheten” även om det skulle innebära att X förbjuds i landet. Nu har företaget ändrat sig.
Det betyder att FKA Twitter nu alltså kommer att följa domen. Men det meddelas inte via Elons X-konto utan via dokument från X-advokater. Vilket innebär att det förmodligen är andra som har lyckats prata ned Elon från sitt hissyfit.
Här kan vi ha en diskussion om att allt kanske inte är helt hundra procent demokratiskt och rättssäkert i Brasilien. Men det är det heller inte i länder som Turkiet och Indien, där X tidigare har gått med på att stänga konton och plocka bort innehåll efter domstolsdomar och myndighetsbeslut.
Den kanske största skillnaden mellan Brasilien och de andra två länderna var att det i Brasilien-fallet, om man så vill, var Elons kompisar som drabbades. Konton på konspirationshögerkanten, alltså.
Det återstår att se hur Elon kommer att förklara hundraåttiogradaren bort från yttrandefrihetskamp till varje pris.
X reverses course, tells Brazil court it will comply with rulings
Lawyers representing Elon Musk’s X told Brazil’s Supreme Court that the social media platform will comply with every ruling issued by the court or Brazil’s top electoral court, according to a letter seen by Reuters on Monday.
LinkedIn testar nya betalfunktioner för sidor
Fler betalnyheter från LinkedIn. Den här gången för sidor. Och en produkt som heter det konsumentupplysningskorrekta Premium company page.
Vad får man då för de 99 dollar i månaden som abonnemanget kostar (eller den jämna summan 839,88 dollar för årsabonnemang)?
Man får… AI. Förstås. Mer specifikt den textskapar-AI som plattformen har börjat rulla ut på andra ställen. Låt LinkedIns AI skriva inläggen för att få mer autentiskt och genuint innehåll.
(Jag utgår från att AI:n går att träna på att automatiskt lägga till engagemangshacks som att få folk att fälla ut ”Läs mer” och att avsluta med en fråga som man verkligen är nyfiken på att få svar på av läsarna. Ja, om AI:n inte redan är förtränad att formatera inlägg precis så. Nästa uppdatering av AI:n kommer automatiskt kunna skapa och lägga till passande selfies.)
Men man får även några andra mer o-AI:ga funktioner. Mer specifikt:
Bättre insikter kring dem som besöker sidan
Bjud in besökare att följa sidan även om det inte finns någon form av befintlig relation mellan besökaren och sidan
Call to action-knapp som kan läggas på företagssidan (exempel på vad som kan ligga här är kontaktinformation och länk till sajt)
Vittnesmål från andra medlemmar kan läggas upp i toppen av företagets sida
Kontot som hör till sidan får en verifieringsbock i guld så att man kan… visa att man har betalat för att använda LinkedIn (med andra ord så går LinkedIn all in på att kopiera Elon-Twitter)
LinkedIn testing Premium Company Page subscription with AI-assisted content creation | TechCrunch
LinkedIn has quietly started rolling out a new premium experience for companies on its platform, with a few perks.
LinkedIn krymper förhandsvisningen på länkar
Hur var det nu, gillar LinkedIn externa länkar?
</retoriskfråga>
Noterade precis att LinkedIn just har ändrat just hanteringen av externa länkar, både i datorn och i appen. Förhandsvisningen av länkar har blivit betydligt mindre. Mer specifikt så har ingresstexten försvunnit och – framförallt – så har artikelbilden krympt rejält. Nu ryms allt nära nog på en rad, men en lite tumnagelbild till vänster.
Häromdagen presenterade LinkedIn sitt nya betalabonnemang för sidor – där en av ”förmånerna” är att man får en guldfärgad bock i profilen – och nu strippar plattformen det mesta ur förhandsvisningen av länkar. (Ja, av externa länkar – inte LinkedIn-länkar.) LinkedIn går kort sagt all in på att kopiera FKA Twitter.
Jag ska inte säga att LinkedIn vill att vi alla ska använda selfies för at illustrera inlägg, men vi kan nog vara rätt säkra på att LinkedIn vill att vi ska använda selfies för att illustrera våra länkar.
LinkedIn är ju Instagram, som bekant.
(Och ja. Eftersom jag såg det här nu så är det som vanligt en helt sprojlans ny grej.)
Övrigt sociala medier
Airchat blandar Twitter och Clubhouse
Saknar du Clubhouse? Grattis! Nu kommer Airchat och fyller tomrummet!
Vi har med andra ord fått ett nytt socialt medium. Ett som bygger på ljud. Fast med text.
Grunden är ett Twitteristiskt flöde med inlägg som man kan scrolla sig igenom. Men textinläggen är bara transkriberingar av de riktiga inläggen. För det enda sättet att posta på Airchat är att spela in det man vill säga. Vilket sedan gör att du också hör din och alla andras röster läsa upp inläggen när du scrollar flödet.
Och om man tycker det blir för lite ljud så kan man också skicka röstmeddelanden till varandra som direktmeddelanden.
Så… inte en plattform för mig. Men som sagt. Kanske något för den som vill ha ett socialt medium som blir som att lyssna på folk på ett kafé eller liknande.
Och, well, om du saknar Clubhouse så berodde det förmodligen på att du slutade använda tjänsten – eftersom Clubhouse fortfarande finns kvar. Så there’s that.
Airchat Is the New Social Network That Talks to You
Airchat is a brand-new social media network hoping to connect strangers directly using the power of their voice, coupled with an AI-generated text feed. The question is, though, does it work?
Post News lägger ned
I ungefär samma stund som Elon Musk tog över Twitter exploderade antalet Twitter-kopior. Ja, de poppade upp till vänster och höger ett tag. De flesta har sedan dess glömts bort eller lagts ned. Nu är det dags för ännu en att kasta in handduken: Post News (eller bara Post).
Post News drogs igång med vidlyftiga ambitioner att bli ett nytt sätt för publicister och skribenter att tjäna pengar på sitt innehåll.
Tanken var att det skulle gå att köpa artiklar styckevis, för att på så sätt slippa att prenumerera på ett antal tidningar. Post byggde dessutom på ett poängsystem, där poäng både kunde användas som betalning för att låsa upp artiklar och som sätt att belöna skribenter.
Men nu är det alltså slut med postandet. På alla sätt och vis. Och anledningen är den rätt självklara: Post lyckades aldrig få fart på vare sig användartillväxten eller intäkterna.
Post News, the a16z-funded Twitter alternative, is shutting down | TechCrunch
Post was backed by Andreessen Horowitz and Scott Galloway, an NYU professor and tech commentator, but the platform never disclosed how much it raised.
AI – artificiell intelligens
Meta trycker på stora AI-knappen i flera länder
I förra veckan började Meta testa att trycka in sin ChatGPT-utmanare i sökrutan i Instagram i ett par länder. Nu rullar de ut den bredare. På flera sätt.
Förutom att Meta AI breddas till ytterligare tio länder (med största fokus på Afrika – överlag tillväxtmarknader) så flyttar den in i Metas alla stora appar. Det är däremot fortfarande bara engelska som gäller.
Utöver det så får Metas AI också en dedikerad sajt, ChatGPT-stylee.
Funktionsmässigt så har Meta AI lärt sig söka på webben, via Google och Bing, blivit snabbare på att skapa bilder och göra animerade gifar av bilder (yay!). Sist men inte minst så ska Meta AI också ha blivit betydligt bättre på att stava.
Meta adds its AI chatbot, powered by Llama 3, to the search bar across its apps | TechCrunch
Meta updated its Meta AI chatbot today with the en-source Llama3 mode and features such as faster image generation.
Meta lanserar språkmodellen Llama 3
De senaste veckorna har alla de stora AI-språkmodellerna gjort versionshopp. Nu är det Metas tur. Företagets utmanare till GPT, alltså tekniken som driver ChatGPT, lyfts nu till version 3.
Llama 3 kommer dessutom i olika storlekar: Llama 3 8B och Llama 70B. Siffrorna står för hur många miljarder parametrar som de består av. En hel massa, alltså.
Som vanligt så har den uppdaterade modellen blivit vassare än sin föregångare. Och ska enligt Meta dessutom vara ”bland de generativa AI-modeller som presterar bäst” av de som finns tillgängliga.
För de flesta lär det här spela rätt liten roll. Det intressanta är vad den – och chattboten Meta AI – faktiskt kan göra ute i det vilda. Vi får kort sagt se hur bra Llama står sig i konkurrensen när den har börjat testas av vanliga användare.
Meta releases Llama 3, claims it’s among the best open models available | TechCrunch
Meta has released several models in its new Llama 3 family, which it claims improve across the board in terms of performance versus Llama 2.
Microsofts nya AI kan skapa realistiska videos på människor baserat på en stillbild
Nytt AI-ramverk från Microsoft: Vasa-1. Ett som är fokuserat på att skapa videos bara utifrån en stillbild på ett ansikte och ett röstexempel.
Det är med andra ord samma sak som vi har sett även från andra, men Vasas resultat är väldigt realistiska. Särskilt med tanke på synken när det kommer till munrörelser och överlag ansiktsuttryck och röstmanér.
Visst. Ögonen saknar något. Eller rättare sagt: det ser ut som att ”personerna” i Microsofts videoexempel läser från en teleprompter. Men det är milt sagt imponerande.
Nu är det inte en tjänst som du kan gå in på idag. Så här långt har Microsoft bara delat exempel som de har tagit fram internt. Så det återstår att se hur bra Vasa faktiskt är.
Men oavsett. Väldigt intressant fall framåt för Microsoft.
Microsoft’s VASA-1 can deepfake a person with one photo and one audio track
YouTube videos of 6K celebrities helped train AI model to animate photos in real time.
X-AI-boten Grok uppdateras med nya förmågor
Det är måndag. Det betyder uppdatering av en av de stora AI-språkmodellerna och tillhörande chattbotar. Vilket i princip gäller… för valfri dag i veckan. Den här gången är det oavsett dags för X-boten Grok att byta versionsnummer.
Version 1.5 är det nu som gäller för skapelsen från Elon Musks AI-bolag xAI. Eller 1.5V om vi ska vara noggranna. Med V som i ”vision”.
Grok ansluter sig därmed till de AI-tjänster som inte bara förstår text utan även bilder. Det blir alltså möjligt att ladda upp bilder och be Grok svara på frågor om innehållet i dem. Ja, senaste Grok har specifikt ”spatiotemporal perception capabilities”. Vilket ska betyda att den ska vara bra på att tolka ”rumslighet”. Ett exempel som ges är att Grok ska kunna svara på om det finns tillräckligt med utrymme för att ta sig runt ett hinder baserat på en bild. (Vilket spontant kanske inte känns som det vanligaste användarscenariot, men hej.)
I den här disciplinen ska senaste Grok dessutom slå konkurrenternas senaste och överlag värsta språkmodeller. Enligt RealWorldQA benchmark. En jämförelsestandard som… xAI själva har tagit fram för att kunna berätta hur bra Grok 1.5V är.
Så there’s that.
Oavsett så har den här sortens jämförelser mellan språkmodeller förmodligen redan spelat ut sin roll för gemene man. Ja, om den någonsin haft någon poäng.
Det är lite som de gamla megahertz- och megapixel-racen. Lägstanivån för dagens generativa AI-språkmodeller är numer så hög att uppdateringarna spelar allt mindre roll för vardagsanvändandet.
Elon Musk-backed xAI debuts its first multimodal model, Grok-1.5V – SiliconANGLE
Elon Musk-backed xAI debuts its first multimodal model, Grok-1.5V – SiliconANGLE
Apples AI kanske blir helt lokal
Ett rykte som känns väldigt troligt: att Apples förmodade första större kliv på generativ-AI-området kanske bara är en lokal historia. Med andra ord att allt processande av data sker i användarens enhet.
Apple har länge haft som ambition att minska mängden data som skyfflas kors och tvärs över internet. Argumentet är att det gör det säkrare för användaren och gör processerna snabbare. Plus, om vi ska vara krassa, det har varit ett bra införsäljningsargument för Apples mantra som det företag som verkligen bryr sig om att skydda användares data och inte sälja den till folk på stan.
Men det var sannolikt också något som drabbade Apples arbete med sin digitala assistent Siri. Medan Google och Amazon använde hela internet – innehåll såväl som kapacitet – så tvingades Siri hålla hus i en betydligt mindre hage.
Som artikeln konstaterar så ska Apple ha slutit avtal med såväl Google som Open AI för att på något inte helt klart sätt integrera de företagens AI-modeller i kommande iOS 18. Det kan alltså bli så att Apple indirekt kommer att basera sin egen AI-modell och tillhörande funktioner på molntjänster för själva processandet.
Det är oavsett inte särskilt långt kvar innan vi får en tydlig(are) bild av hur Apple tänker ta sig an den senaste AI-vågen som del av sina operativ. 10 juni drar Apples årliga utvecklarkonferens igång, där AI nog kommer att ha huvudrollen.
Det största frågetecknet är om Apple kommer att använda A-ordet, eller om de sin vana trogen kommer att böja sig trippelt bakåt för att till varje pris inte använda samma begrepp som alla andra. Därför att Apple är so amazingly special.
Apple’s First AI Features in iOS 18 Reportedly Won’t Use Cloud Servers
Apple’s first set of new AI features planned for iOS 18 will not rely on cloud servers at all, according to Bloomberg’s Mark Gurman. …
Ny AI-pryl spelar in allt du säger i ditt liv
Kommer ni ihåg Narrative Clip? Det var prylen som för något årtionde sedan gav oss möjligheten att logga våra liv. Mer specifikt genom att ta bilder. Det var en liten minikamera som du kunde bära som en brosch och som var 30:e sekund tog en bild på det som var framför dig och det du gjorde. Hela tiden.
Det var med andra ord BeReal på riktigt. Långt innan det blev inne att BeReala.
Nu kommer uppföljaren. Ja, typ. En ny lite pryl som spelar in allt som sägs.
Så en… bandspelare kanske du tänker. Eller en inspelningsapp i din mobil. Fast Limitless pendant, som den nya produkten heter, har förstås AI inbyggt i sig. Tanken är allt du säger ska kunna transkriberas, sammanfattas och analyseras precis som motsvarande funktioner som finns inbyggda i snart sagt alla digitala mötesverktyg.
Limitless pendant kommer i två varianter. En lite hårdvarupryl för 99 dollar (med 100 timmars batteritid), som kan användas som den är, och en app (intressant nog inte för mobilen, bara för webb och dator) som kostar 20 dollar i månaden. Med det sistnämnda kan man koppla produkten till sin mejl och kalender.
Så ännu en grej som är tänkt att kunna ersätta delar av det som vi idag använder mobilen till. Och som ska funka oavsett mötesplattform. Även analoga sådana.
Och visst finns det ”GDPR-läge” som gör att man kan stänga av inspelning från människor som inte gett sitt samtycke. Lite oklart hur den fungerar (om den då bara spelar in användarens röst och inget annat), men oavsett det så finns det… en del utmaningar kring det GDPR-mässiga. Och andra lagrum. Det återstår också att se hur bra Limitless pendant faktiskt är – med tanke på att mobiltelefon-AI-ersättaren Humane AI sågades riktigt hårt när den släpptes häromdagen.
Men hej. Alla som vill ha en always on-diktafon runt halsen har nu ett nytt alternativ. Och även de som vill uppleva lite Narrative Clip-nostalgi.
Nya prylen spelar in allt som sägs – ska ge användaren superminne
Det hettar till på marknaden för ai-prylar. Medaljongen Limitless Pendant ska spela in allt som sägs i din närhet, analysera dina konversationer och summera dina möten.