Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Sociala medier, AI – artificiell intelligens
- Del 3: Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
Veckans artiklar
Google sätter på autopiloten – vill framtidssäkra annonserna – Ehandel Plus
Google fortsätter att trycka ut annonsformat. Nu är det dags för en ny slags annons baserad på intention och intresse. Formatet ger dessutom ledtrådar
Goda nyheter för Amazon – viktiga siffran på väg upp igen – Ehandel Plus
E-handeln har som bekant haft det tufft de senaste åren. Inte ens Amazon har sluppit undan helt oskadda. Men nu ser det ut som att en ljusning kan vara på
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
EU säger att Metas betalupplägg förmodligen inte är okej
Och där har EU landat i ett beslut huruvida Metas betalupplägg i EU är lagligt enligt GPDR eller inte. Och svaret är att…
…det beror på.
Man kan tro att EU jobbar med SEO.
Det var för ett par månader sedan som tre lokala dataskyddsinstanser i EU (ja, eller två i EU och så Norge) ville ha ett besked från EDPB – EU:s högsta tillsynsorgan när det kommer till just GDPR – vad som egentligen gäller kring Metas lösning med tre alternativ för användaren när det kommer till samtycke. Gå med på spårning och personaliserade annonser, betala för att slippa annonser och spårning eller sluta använda Metas tjänster.
Nu har EDPB skrivit återkommit med sitt svar. 42 sidor långt. Som alltså då slutar med att det mest beror på. Men att ”controllers”, alltså inte bara Meta utan stora annonsplattformar överlag, bör erbjuda ett samtycke som bygger på att användare måste betala för att slippa bli annonsspårade.
Artikeln här nedan har en lång genomgång av EDPB:s svar, men landar i saker som att användaren är i ett maktunderläge gentemot plattformarna och att stora plattformar därmed ska var Bamse-snälla.
”Plattformar bör i alla lägen sträva mot att undvika att förvandla den grundläggande rättigheten till dataskydd till en funktion som individer måste betala för att åtnjuta. Individer bör göra medvetna av värdet och konsekvenserna av sina val”.
Men framförallt så landar EDPB i slutsatsen att det ”i de flesta fall /…/ inte kommer att vara möjligt för stora onlineplattformar att implementera betalupplägg som alternativ till att ge ett ”giltigt samtycke” om plattformarna ”bara erbjuder användare val mellan att ge samtycke till användande av personlig data för beteendebaserad annonsering och att betala en avgift”.
Med andra ord så lutar EDPB mest åt att Metas upplägg långsiktigt inte lirar med GDPR, vilket inte känns särskilt oväntat. Men EDPB vill samtidigt sparka beslutsburken lite framför sig och inte vara de som måste leverera det dåliga beskedet till Meta. De säger helt enkelt ”kull” till Irlands dataskyddsmyndighet, som har det formella huvudansvaret för tillsynen av de flesta amerikanska techbolag, inklusive Meta.
Fortsättning följer alltså. För Metas jurister sitter garanterat i detta nu och lusläser varenda kommatecken i EDPB:s riktlinjer för att fnula ut vilka andra möjliga kryphål som de kan hitta, om EU slår ned på betalupplägget.
Adtech giants like Meta must give EU users real privacy choice, says EDPB | TechCrunch
The European Data Protection Board (EDPB) has published new guidance that has major implications for adtech giants like Meta and other large platforms. The European Data Protection Board (EDPB) has published new guidance which has major implications for adtech giants like Meta.
Instagram testar AI-botar för influencers
Vad är det absolut viktigaste när det kommer till framgångsrikt influencerande? Precis. Autenticitet. Så därför testar Instagram något som gör att influencers kan outsourca sitt jobb till en AI-bot.
Creator AI, som den nya tjänsten heter, kan dock inte klona en influencer helt och hållet. Däremot är tanken att boten ska kunna hantera de jobbiga med att behöva interagera med sina följare. Tanken är nämligen att Creator AI ska bo i en influencers inbox.
Boten är lite som Open AI:s GPT:er. En influencer ska kunna träna Metas bot på sig själv. Sitt eget innehåll, alltså. Inklusive att lära sig en persons manér. Träningsinnehållet ska vara ett kontos inlägg, bildtexter, kommentarer, Reels-ljud och meddelandehistorik.
Allt det här ska Creator AI sedan kunna använda för att chatta med influencers följare – som att det vore influencern själv som svarar.
Som artikeln konstaterar så är det inte första gången det här testas. Och att låta andra svara i en persons namn har funnits, tja, så länge som det har funnits kändisar. Så ett gäng hundra år.
The more things change etc.
Instagram Might Be Testing AI Chatbots for Influencers to Boost Engagement
Instagram is reportedly working on a new artificial intelligence (AI)-powered initiative that will allow the influencers – users with large followings – on the platform to automate direct engagement with their followers. As per the report, the programme is dubbed Creator AI and currently, it is under testing.
Threads satsar på realtidssökresultat
Threads – som inte alls är som Twitter – trycker nu in ännu en funktion som alltid har varit en av grundbultarna i Twitter: realtidssökresultat.
Nästan åtminstone. Vad det handlar om är helt enkelt att Threads vill bli bättre på att göra det enkelt att hitta inlägg om händelser – när de händer. Threads testar nu ett filter som gör det möjligt att fiska upp inlägg på ”recent”. Alltså nyligen publicerade inlägg.
Det handlar dock inte om ett fullt kronologiskt flöde, utan att det algoritmiska ska ta större hänsyn till publiceringstid. Och det är väldigt ironiskt att Threads nu tar det här steget, med tanke på vad Threads vill och inte vill vara.
Ända sedan Threads först såg dagens ljus så har Meta varit tydliga att tjänsten inte är platsen för nyheter. Åtminstone inte hårda nyhetsnyheter. Kort sagt nyheter om polariserande ämnen som religion, klimat eller politik. Visst, Threads ser säkert gärna att folk hänger där för att prata om Melodifestivalen och VM-finaler. Men i och med att det kommer ”bero på” om Threads lyfter fram ämnen eller inte så känns det som en utmaning för Meta-tjänsten att bli platsen man automatiskt går till när man vill ha koll på det senare.
Jag misstänker att Meta även kommer att försöka styra bort från ”farliga” ämnen, även när folk aktivt söker efter dem.
Threads is testing real-time search results
Threads is testing a new search feature that will allow users to filter results by recency, Adam Mosseri confirmed.
Även WhatsApp ser ut att känna av allt trögare användartillväxt
Hur många användare har egentligen WhatsApp? Ja, det är en bra fråga. Eftersom Meta inte särredovisar någon app utöver Facebook/Messenger så blir det mest spekulationer och mer eller mindre välgrundade uppskattningar. Uppskattningar som placerar tjänsten norr om 2 miljarder månadsanvändare sedan några år tillbaka.
WhatsApp är i mångt och mycket Metas stora framtidsapp, eftersom WhatsApp är som starkast i marknader där Messenger inte är lika dominerande som här och där folk har iPhones/iMessage i betydligt mindre utsträckning än hos oss. Tillväxtmarknader, alltså. Vilket också innebär användare som tar sina första kliv ut på nätet.
Men trots det så ser det ut som att även WhatsApp har det allt trögare när det kommer till användartillväxten. Ett rätt tydligt bevis på det: Meta har rullat ut en ny banner i toppen av listan över chattar där användare uppmuntras att bjuda in vänner och familj till WhatsApp.
I sig inte så konstigt. Finns mest överallt. Men allt WhatsApp lägger till det nu förmodligen hänger väldigt tajt samman med utplanande användarsiffror.
WhatsApp is rolling out a banner to prompt users to invite new contacts | WABetaInfo
Discover what’s new in the latest WhatsApp for iOS and Android updates: WhatsApp is rolling out a feature to prompt inviting new contacts!
TikTok
Lagförslaget som vill förbjuda TikTok kan snabbspolas genom senaten
Åhejåhå. Snabba kast. Nu ser det ut som att lagförslaget som vill förbjuda TikTok gick från ”kommer inte röstas igenom förrän tidigast om några månader” till ”i morgon”. Nästan bokstavligen.
Liten recap. Lagförslaget gick från ”förslag” till ”genomröstat i USA:s representanthus” på rekordtid. Typ en vecka. Däremot var de vuxna i USA:s kongressrum – senaten – inte alls lika sugna på att snabbspola igenom lagen. En av invändningarna som har kommit mot förslaget är att det – märkligt nog – känns orimligt att inte-ett-kinesiskt-bolag-bolaget Bytedance skulle kunna hinna få till en av de största företagsaffärerna någonsin på 180 dagar.
För att försöka smörja senatshjulen lite så har det nu kommit ett reviderat förslag. Ett som ger Bytedance nio månader på sig att kränga av TikTok – med möjlig förlängning på ytterligare tre månader. Så ett helt år.
För som vi alla vet så handlar lagförslaget inte specifikt om att förbjuda TikTok i USA – även om ”TikTok” som av en händelse är det enda varumärkesnamnet som nämns i texten – det är en lag som vill stoppa alla tjänster som ”styrs av främmande illvilligt inställda makter”. Och det är ju inte ett förbud. Det handlar om att Bytedance alltså bara måste sälja av TikTok. Problem solved.
Att det ser ut som att Kina – som inte har något med inte-kinesiska-Bytedance-eller-inte-kinesiska-TikTok att göra – inte ser ut att tillåta en sån affär är en detalj i sammanhanget.
Men det stannar inte där. För det som ser ut att ha gett lagförslaget det snabbspår genom senaten som påhejarna vill ha är att representanthusets talman Mike Johnson har använt sig av en av de stora egenheterna i USA:s lagstiftande. Möjligheten att packa ihop vilket lagförslag som helst i jättelagpaket som i praktiken måste röstas igenom i sin helhet.
Så nu ser det ut som att Johnson tänker packa ihop TikTok-förbudet med de självklara lagförslagskollegorna: nödhjälp till Ukraina och Israel.
Och det här paketet kan landa på senatens golv redan 20 april. I övermorgon, alltså.
Om det nygamla förslaget passerar representanthuset ännu en gång och därefter tar sig igenom senaten så finns det bara ett steg kvar innan det blir verklighet: Joe Biden. Och USA:s president har redan sagt att han kommer att skriva under lagen om den landar på hans bord. Visst kan han ha ändrat sig, men sannolikt inte.
USA:s president har redan sagt att han kommer att skriva under lagen om den landar på hans bord. Visst kan han ha ändrat sig, men sannolikt inte.
Så. Ja. Vi kan ha ett par VÄLDIGT intressanta dagar framför oss.
Odds of U.S. TikTok Ban Increase After House Fast-Tracks Revised Bill, Picking Up Key Senate Support
U.S. lawmakers have moved closer to enacting a countrywide ban on TikTok.
TikTok börjar testa sin Instagram-kopia
Dags för mer kopierande. Fast nu åt andra hållet jämfört med vad vi har blivit vana vid. I förra veckan skrev jag om att kodgrävande hittat spår av TikToks Instagram-kopia Notes. Och nu har företaget börjat testa den.
Notes är alltså Instagram. Instagram Classic. En app för att dela bilder. Det som Instagram var en gång där i början, innan de gick all in på att videokopiera TikTok. Och även om Instagram har vridit tillbaka lite till rötterna så är det fortfarande video som Instagram vill att vi delar.
TikTok hoppas att det har gett ett tomrum som de kan fylla. Att kunna få förnyad fart på användartillväxten. Och på lite kortare sikt hålla kvar användare som också vill dela bilder i TikToks ekosystem, istället för att kliva över till Metas app.
Trots att Meta inte har haft… jättestora framgångar med de fristående appar utöver de fyra stora som de har släppt så väljer TikTok alltså att skapa en renodlad bildtjänst snarare än att försöka trycka in den i det befintliga videogränssnittet. Det återstår att se hur sugna på tiktokare är på att dels dela bilder och dels göra det i en ny app.
Det är det som TikTok nu hoppas få svar på när de börjar testa i liten skala: Kanada och Australien är de enda länder som får Notes just nu.
TikTok starts testing its Instagram competitor TikTok Notes in Canada and Australia | TechCrunch
TikTok is rolling out its Instagram competitor, TikTok Notes, in select markets including Canada and Australia.
TikTok får 24 timmar att ge EU en riskbedömning av TikTok Lite
För några år sedan släppte i stort sett varenda social plattform (och några andra) Lite-appar. Det var appar som var vad de hette. Lättviktiga och datasnålare varianter av apparna som var tänkta för tillväxtmarknader där internettillgång kan svaja betänkligt och datatrafik är väldigt dyr för många användare. Nu är det dags för TikTok att komma med en Lite-app. Som förstås är något helt annat.
Det var i förra veckan som TikTok presenterade sin helt nya app TikTok Lite. En app som ger användare betalt för att titta på videos och göra saker i appen, som att interagera med innehåll.
”Huhsaywhatnow?” Tänkte EU. Som nu har bestämt sig för att expressutreda appen.
TikTok Lite är än så länge bara släppt i Frankrike och Spanien. Den är dessutom bara ämnad för användare som är 18 år och uppåt. Men med tanke på TikToks unga publik så oroar sig EU över att det här upplägget kan locka minderåriga. Och att appen kan ha en ”beroendeframkallande design”. Läs: casinoapp.
Det gör att EU drar fram sin fortfarande sprillans nya techlag Digital services act och vill ha svar från TikTok hur de säkerställer att appen lever upp till lagstiftningen.
EU har nu byggt en tvåstegsraket. Först får TikTok 24 timmar på sig att återkomma till EU med en ”riskbedömning” av Lite-appen. Efter det har företaget fram till 26 april på att lämna in ”ytterligare efterfrågad information”. Därefter ska EU ”utvärdera nästa steg”. Som huruvida de kommer att dra igång en fullständig utredning eller inte.
EU har verkligen gått igång på att maxa sina nya techlagar.
ByteDance gets 24 hours to show EU a DSA risk assessment for TikTok Lite | TechCrunch
TikTok owner ByteDance is facing fresh questions about its compliance with the European Union’s Digital Services Act (DSA), an online governance and TikTok owner ByteDance is facing fresh questions about its compliance with the European Union’s Digital Services Act.
TikTok inleder biljettförsäljningssamarbete i Sverige
Ny funktion i TikTok. Som dessutom lanseras i Sverige som ett av fyra länder.
Vad det handlar om är ett samarbete med AXS som gör det möjligt för artister att marknadsföra sina konserter (ja, och eventuella andra evenemang) via TikTok – och låta fansen köpa biljetter till dem direkt i TikTok.
Det innebär det andra biljettförsäljningssamarbetet för TikTok. Det första var med Ticketmaster 2022.
TikTok strikes global ticketing partnership with AXS – Music Business Worldwide
The feature is live in the US, UK…
TikTok skärper kraven på vilket innehåll som rekommenderas
TikTok har i med hårdhandskarna mot ”problematiskt” innehåll. Mer specifikt i For you-flödet. Alltså vilket innehåll som kommer att rekommenderas här.
Artikeln har en lista på vilket innehåll som inte längre tillåts, men i stort handlar det om TikTok försöker sparka ut desinformation och konspirationstosserier. De försöker åtminstone begränsa spridningen av det.
Men förutom att TikTok kommer att strypa synligheten för den här typen av oönskat innehåll så kommer ”återfallsförbrytare” att drabbas hårdare. Förutom att den här typen av innehåll kommer att begravas på inläggsnivå så kommer hela kontot att svartlistas om det gång efter annan delar den här typen av innehåll. Det innebär att ett helt konto därmed diskvalificeras från att dyka upp i For you.
TikTok kommer även göra det svårare att hitta kontot via sökfunktionen.
Precis som Instagram så får TikTok nu en ny kontostatusfunktion, så att användare kan se om de har brutit mot de här nya riktlinjerna och riskerar att få rött kort.
TikTok is trying to clean up its ’For You’ recommendations
TikTok is ramping up penalties for creators who post potentially ”problematic” content and tightening its rules around what can be recommended in the app.
Taylor Swift inleder nytt samarbete med TikTok
I början av året tokstrandade förhandlingarna mellan TikTok och världens största skivbolag Universal. De båda parterna kunde inte komma överens om vilka ersättningsnivåer som skulle gälla för den musik som spelas i TikTok. Det gjorde att Universal drog tillbaka hela sin låtkatalog från plattformen. Inklusive musiken från världens just nu största artist Taylor Swift.
Men i förra veckan kom Swifts musik tillbaka till TikTok. Men inte resten av Universals katalog. Jag spekulerade då i om det kunde bero på att Universal och TikTok enats om något specialavtal specifikt för Swift. Eller om det kunde vara så att Taylor Swift – som äger masterinspelningarna till sin musik – gjort det på eget bevåg.
I början av veckan kom uppgifter om att Taylor Swifts drag överraskade Universal. Att hon helt enkelt gått bakom skivbolagets rygg och slutit ett eget avtal. Och nu kan vi nog säga att de uppgifterna är bekräftade, i och med att TikTok och Swift presenterar ett nytt samarbete.
När man söker på Swift så dyker det upp en särskilt animation för hennes nya album. Om man följer henne och gör några ytterligare saker så kan man låsa upp en särskilt Swift-dekal i sin profil. Det finns även möjlighet för fans att dyka upp i en Fan spotlight-karusell om de använder en viss tag i sin tiktok.
Anledningen till att Taylor Swift kom tillbaka till TikTok var alltså helt enkelt därför att hon kände att plattformen var för viktig som marknadsföringskanal för sitt nya album. Samarbetet var dessutom kanske redan på gång innan Universal drog tillbaka sina låtar.
Men med tanke på att Taylor Swift historiskt har stått på barrikaderna och kämpat mot låga ersättningsnivåer från strömningstjänster så är det en omsvängning. Hon drog för några år sedan tillbaka sin musik från Spotify av den anledningen. Med tanke på att ersättningen från TikTok är ännu lägre än från den typen av tjänster så kan man, om man vill vara elak (eller bara krass) hävda att Swift nu slänger övriga artister på Universal under bussen för att gynna sig själv.
Taylor Swift, promo queen, takes her partnership with TikTok to the next level
Taylor Swift partners with TikTok to promote her latest album ’The Tortured Poets Department.’ Fans can now check out exclusive in-app experiences.