Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: AI – artificiell intelligens
- Del 3: Detaljhandel/e-handel, IoT – internet of things, Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Threads börjar rigga för annonser
Oj det var jätteförvånande säger absolut ingen och några till.
Threads ”utforskar” annonser.
Fast Threads testar inte annonser. Viktigt att poängtera. Tycker Meta. Det är bara kodgrävande som har upptäckt spår av referenser till annonser i koden, ordet ”annons”, referenser till sponsrade inlägg och annonsinställningar. Helt orelaterat.
Det finns heller ingen tidplan för annonser, men det är ju en fråga om när och inte om, det har vi vetat sedan starten. Och näret ser ut att nog ha ryckt rätt mycket närmare.
Jag ser framför mig hur Mark Zuckerberg riktigt studsar på stolen under videomöten från sin lyxapokalypsbunker på Hawaii, superivrig att trycka på stora annonsknappen för Threads.
Threads spotted exploring ads, but says ’no immediate timeline’ toward monetization | TechCrunch
These findings indicate that Threads engineers are exploring ad technology, but that doesn’t mean Threads will debut ads anytime soon, as some suspect.
Threads på gång att få statistikhubb, flera utkast och tidsinställda inlägg
För att fira 200 miljoner användare (aktiva månadsanvändare, antar jag, även om det inte är helt tydligt i kommunikationen från Meta) så planerar Instagram att hyfsat snart lägga till några nya funktioner i Threads.
- Statistikhubb: Som det låter som. Få insikter om hur det går med ditt threadsande, inuti plattformen. Ska bland annat kunna filtreras på följare och icke-följare.
- Flera utkast: Även det här rätt självförklarande. Idag kan man bara spara ett utkast, men framöver ska man kunna spara flera.
- Tidsinställda inlägg: Meta fortsätter med konsumentupplysningtydliga funktioner.
- Dra och släpp spalter: Möjlighet att ändra ordningen på spalter i datoversionen av Threads.
Statistikfunktionen och stödet för flera utkast ska börja rullas ut ”nu”, medan schemaläggande kommer att börja testas ”snart”. Funktionerna kommer först till datorversionen (vilket ännu mer säger att de vänder sig mot proffsanvändare med dem). Threads kommer att ”utforska” mobilversioner ”längre fram”.
Och det var ”allt”.
Threads introduces a new analytics platform and the option for multiple drafts
Threads readies new features, like a robust analytics platform and multiple drafts. It’s an effort to attract more creators and businesses.
Threads kan lägga till försvinnande inlägg
Det var ett tag sedan Meta kopierade Snapchat. Så nu är det dags. Tyckte tydligen Meta.
Det är kodgrävande i Threads-appen som har hittat spår av en ny funktion: försvinnande inlägg. Alltså inlägg som på Snapchat Classic-manér (eller Mission Impossible-manér) automatiskt försvinner efter en tid. I det här fallet lika Snapchat-klassiska 24 timmar. Även tillhörande kommentarer dammsugs bort.
Med tanke på att den här typen av funktion finns i rätt många chattjänster numer så är det inte förvånande att de hittar in även i Threads. Men det finns ett aber när det kommer till Threads upplägg: det gäller bara för inlägg på Threads.
Vad betyder då det här? Jo, inlägg som skjuts iväg till andra delar av fediverset omfattas inte. Med andra ord: använder man Threads för att skapa inlägg som publiceras även på andra ställen som delar samma kodmässiga grundramverk som Threads (som Mastodon) så kommer dessa ligga kvar där även om man har ställt in att innehållet ska försvinna.
Det är i alla fall så det ser ut att fungera i den version som nu har dykt upp i Threads-koden. Kan förstås ändras längre fram när (ja, eller om) funktionen dyker upp skarpt.
Threads may offer its own take on Fleets with a disappearing posts feature | TechCrunch
Meta has been spotted working on a new feature that would allow a post – as well as all its replies – to disappear in 24 hours.
Instagram börjar testa Snapchat-karta
’Tis the season of Snapchat-kopierande. Tycker Meta. I veckan har vi först sett kodgrävande som visar att Threads jobbar på inlägg som försvinner efter 24 timmar och sedan börjar Instagram testa sin egen Snapchat-karta.
Det senare är med andra ord Instagrams version av Snap Map, som på Instagramiska blir Friend Map. Den interaktiva kartfunktion som gör att du kan se var dina vänner är och vad de gör i realtid. Instagram är förstås medvetna om riskerna med en sån här funktion, så därför måste man aktivt välja vilka användare och följare som ska få ta del av dina förehavanden kartstylee.
Det finns även en koppling till Instagrams Notes-funktion. Alltså den Facebook Classic-lösning som är tänkt att användas för att skriva korta statusuppdateringar. Med andra ord att man i kartan kan lägga till Notes som vänner sedan kan ta del av där. (Exemplet som ges är att man har hittat ett bra kafé och lägger en note om att man kommer att gå dit igen till frukosten dagen efter, så att de vänner som vill också kan ta sig dit samtidigt.)
Instagram Friend Map goes live to select users – ChannelX
Instagram Friend Map enables you to post updates to a map showing the location they were made,you can also see your friends updates
Instagram testar vertikala rutnät i profilen
Hip to be square? Inte längre. Åtminstone inte på Instagram. Nu testar företaget med vertikala rutnät på profilsidan, istället för det kvadratiska format som gällt i princip sedan starten.
Instagram är noga med att konstatera att det handlar om ett ”begränsat test”, väl medvetna om att det är en förändring som kan påverka vissa användare rejält.
Vad är då anledningen till att Instagram vill bli mer som TikTok även här? Därför att ”den stora majoriteten” av allt Instagram-innehåll som laddas upp redan har det här formatet. Det måste sedan beskäras ned till kvadratiskt för att funka i rutnätet.
Återstår att se hur testet faller ut, men det känns helt klart som ett logiskt steg på den resa som Instagram befinner sig på. Men det innebär också att Instagram förlorare ännu mer av det som gör tjänsten unik.
Instagram is testing vertical profile grids – and knows that might mess up layouts
Instagram is testing a potentially major change to profile pages: making the squares in your profile grid vertical rectangles.
Meta gör det möjligt att korsposta till Threads från Facebook och Instagram
It’s korsposting time!
Till slut kunde Meta inte hålla sig längre. FLER måste använda inte-alls-som-Twitter-fast-som-Twitter-tjänsten Threads. Så efter att ha experimenterat ett tag så rullar företaget nu ut möjligheten att korsposta till Threads från Facebook och Instagram. Globalt dessutom.
Meta lets you cross-post from Instagram and Facebook to Threads. Here’s how to do it. | TechCrunch
The new cross-posting capability is part of Meta’s larger goal to get the most out of the content people share on its family of apps.
EU utreder Metas nedstängning av CrowdTangle
Helt otippat så har EU… åsikter om att Meta stänger ned sitt uppköp CrowdTangle. Så pass att de nu har bett om mer information från Meta, något som på EU-språk i det stora hela kan sammanfattas med ”vi gillar inte det ni gör så vi kommer att inleda en utredning och vi har nog nästan redan bestämt oss för att ni har gjort något dumt”.
I det här fallet handlar det dumma om att Meta, sannolikt, kommer få problem med innehållet i Digital services act. Den av EU:s två stora techregleringslagar som hanterar det som vi ser och konsumerar i de stora onlineplattformarna. Inklusive saker som hatpropaganda och mer eller mindre tossig desinformation.
CrowdTangle var ett verktyg som spårade hur innehåll spred sig på internet och efter att Meta köpte tjänsten 2016 så har den funnits tillgänglig för bland annat forskare som varit intresserade av hur innehåll sprids i Metas tjänster. Och av vilka konton.
I samband med köpet var Meta ”excited” att kunna erbjuda den här transparensen till bland annat publicister som vill hålla koll vilka frågor som diskuteras just nu. Men med tiden visade det sig att de insikter som tjänsten spottade ur sig ställde Meta i dålig dager. Och fick inte minst just EU att kritisera Zuckerberg & Co för att inte göra tillräckligt mycket för att stoppa spridningen av hat, hot och tosserier på sina plattformar.
14 augusti var CrowdTangle-sagan all. Meta erbjuder nu istället andra, betydligt mer uppstyrda, verktyg för att få ut den här typen av information om innehåll i Facebook och Instagram. Verktyg som kritiker har konstaterat bara innehåller en bråkdel av de möjligheter som CrowdTangle gav.
Det är det ersättningsverktyget – ContentLibrary – och dess tillhörande API som EU nu vill ha mer information om.
Och det är inte bara EU som ställer sig frågande till att Meta stänger ned den här tjänsten. Det har kommit vädjanden från olika medborgarrättsorganisationer, forskare och andra i USA om att låta CrowdTangle leva kvar åtminstone över presidentvalet. Men med tanke på att nedstängningen sker just före valet är nog snarast ett tecken på att Meta verkligen INTE vill att folk ska veta hur Facebook och Instagram används i samband med det. Och vill definitivt inte att det ska bli tydligt hur Meta (sannolikt) var sega med att rensa och stoppa desinformation och otillåten valpåverkan av allehanda slag.
Och Meta vill nog framförallt inte att vinnaren efter valet – oavsett vem det blir – ska få ammunition att reglera Meta hårdare. Därför att de upplevs ha gynnat motståndarsidan.
Damned if you do etc.
Meta draws fresh questions from EU over its CrowdTangle shut-down | TechCrunch
The Commission is seeking more information from Meta following its decision to deprecate its CrowdTangle transparency tool. The latest EU request for
TikTok
TikTok rullar ut gruppchattar för upp till 32 deltagare
TikToks ägarbolag Bytedance har som bekant varit ruskigt framgångsrika när det kommer till att kapitalisera på vårt behov av att hitta på något att göra när det är två minuter till bussen kommer. Såväl i Kina som i större delen av världen. När det kommer till chattande så har det däremot gått trögare. Nu tar TikTok ett stort steg mot att ändra på den saken.
Appen gör det nu möjligt att skapa chattgrupper med upp till 32 deltagare. Och ja, det fungerar ungefär som det brukar göra när det kommer till gruppchattar.
TikTok vill med andra ord ge sina användare ännu färre anledningar att lämna tjänsten. En satsning som bara för några dagar sedan fick sällskap av ett nytt samarbete med Amazon, där TikTok la till stöd för att handla direkt i Amazon-annonser på plattformen, utan att behöva lämna TikTok.
TikTok’s new group chats keep conversations in the app
TikTok is rolling out group chats that will let users share videos and message up to 32 people in the app.
LinkedIn gör det möjligt att redigera tidsinställda inlägg
LinkedIn rullar ut ännu en banbrytande funktion. Möjlighet att… redigera tidsinställda inlägg.
Jag som då inte har använt tidsinställningsfunktionen hade lite naivt trott… att redigeringsmöjligheten fanns redan från start.
Matt Navarra on LinkedIn: 🚨 New LinkedIn feature alert! Social media managers will LOVE this… | 170 comments
🚨 New LinkedIn feature alert! Social media managers will LOVE this update ✨ You can now edit scheduled posts on LinkedIn ✨ No more deleting your scheduled… | 170 comments on LinkedIn
Sök/SEO
Domstol i USA kan tvinga Google att sluta betala Apple för att vara förvald sökmotor
En väldigt intressant text och spekulerande kring vad som kan bli konsekvensen av att Google nyligen förlorade en konkurrensrättegång i USA – med konstaterandet att Google har ett olagligt monopol när det kommer till sök (dock inte till sökannonsering – men en rättegång om precis det drar igång i september).
Nu kommer Google att överklaga domen så sista ordet är förstås inte sagt. Ja, eller sista ordet i rättegången är heller inte sagt, därför att vi vet ännu inte vad Google kan tvingas till för straff. Kan handla om uppstyckning (som att Google måste sälja av Chrome och Android) eller lösningar som EU:s Digital markets act, där Google måste släppa in konkurrenter betydligt mer. Den här texten tar upp en vinkel som jag inte tänkt på i det här sammanhanget: TAC.
TAC, eller trafikanskaffningskostnader, är de pengar som Google betalar till andra för att driva trafik till Googles tjänster, där Google sedan kan tjäna pengar på annonsvisningar. Den överlägset största högen pengar går till Apple, där vi pratar om över 20 miljarder dollar per år föratt vara de facto förvald sökmotor.
Som artikelförfattaren konstaterar så skulle en åtgärd kunna bli att beordra Google just att sluta betala andra för trafik. Eller åtminstone dra ned på de utgifterna ordentligt. Och frågan blir då hur det skulle kunna påverka Apple.
Eftersom Apple inte var del av rättegången så betyder det, lite märkligt, att det är fritt fram för Apple att ta betalt för positionen som förvald sökmotor i Apples olika operativ. Fast Google kanske inte får vara med att buda. Vilket gör att Microsoft i princip är garanterade att vinna.
Samtidigt som Apple själva har sagt att Bing inte ger en tillräckligt bra användarupplevelse och att den sökmotorn därmed inte skulle vara intressant. Trots att, tja, Bing just hade den positionen under ett antal år för något decennium sedan.
Med tanke på att Apple kan förlora 20 miljarder dollar om året så är de säkert sugna på att dra in pengarna på andra sätt. Så frågan är om Apple fortfarande tycker att Bing suger i ljuset av det potentiella intäktsbortfallet? Eller om det en gång för alla skulle få Apple att få ändan ur och rulla ut en egen sökmotor? Kanske i samarbete med just Microsoft eller något av de andra AI-bolagen som är sugna på att rita om kartan för hur vi söker efter innehåll på internet.
Competing in search – Benedict Evans
A quarter century after ’don’t be evil’ a judge has found that Google is abusing its monopoly in search. But no-one knows what happens next, and whether this ruling will change anything. Will Apple build a search engine? Will ChatGPT change search? Does it matter?
Google gör AI Overviews tillgängligt utan inloggning
Google fortsätter att trycka ut sin AI-sök. Ja, eller åtminstone AI-funktionen AI Overviews i sin vanliga sökfunktion.
AI Overviews är Googles variant av en sökmotor som kan skriva ihop sina egna svar på sökfrågor, snarare än att lista länkar till sidor med svaret. Nu börjar den här funktionen dyka upp även för användare som inte är inloggade i sitt Google-konto. Åtminstone i USA.
AI Overviews har seglat upp som något helt nytt efter det att ChatGPT kickade igång den senaste AI-hysterivågen. Men egentligen är det något som Google har velat göra länge – och allt mer styrt mot. Alltså att svara på sökfrågor direkt så att den som söker inte måste klicka sig bort från Google för att få svaret. Och därmed använda Google mer och se fler annonser.
Men att Google inte har gjort det här har inte handlat så mycket om att de har legat efter i AI-racet som att de inte har vågat. De har varit rädda för att stöta sig med såväl sajtägare och annonsörer som konkurrensmyndigheter. Google har trots allt byggt hela sin affärsmodell på en outtalad överenskommelse med sajtägare: Google får indexera och plocka information från sajter i utbyte mot att sajter får potentiell synlighet. En synlighet som sajtägare kan påverka genom att bygga sina sajter som Google vill och (förstås) köpa annonser.
Men i AI Overviews är det inte alls samma spelregler som gäller. Eller ens samma spelplan. Något som redan har lett till att sajter har börjat blocka AI-botar från att dammsuga upp innehåll. Google drabbas lite mindre – eftersom de har byggt ihop sin ”AI-träningsbot” för AI Overviews med den vanliga indexeringsboten – men Google kan ändå drabbas genom minskad annonseringsvilja från sajtägare.
Det blir intressant att se hur en långsiktigt hållbar affärsmodell för ”AI-sök” kommer att se ut.
Google Search AI Overviews now show up when you’re not signed in
Google Search is now able to show AI Overviews when you’re not signed into an account or using a private browsing mode.
Sökboten för AI Overviews går inte att stoppa för sajter som vill ha synlighet hos Google
En stor fråga kring de AI-bolag och AI-tjänster som många älskar att använda är hur de har samlat in träningsdata. Och hur affärsmodellen för dem ser ut framåt – när allt fler sajter stoppar AI-botarna (vilket i sin tur har fått vissa AI-bolag att runda vissa uråldriga internetöverenskommelser – som att respektera robots.txt).
Även Google har haft en ”AI-bot” utöver sin vanliga sökbot. Men Googles AI-satsande handlar förstås inte bara om ChatGPT-utmanaren Gemini, utan också det vanliga sökresultatet. (Ja, ”Gen AI-satsandet” ska jag väl skriva, AI har förstås varit en viktig ingrediens i Googles sök länge.) Och när det kommer till det sistnämnda, funktionen som kallas AI Overviews som själv skriver ihop ett söksvar snarare än att länka tillsajter som innehåller informationen, så har det här blivit en utmaning för sajter.
Boten för AI Overviews är nämligen samma som för vanliga sökresultatet. Stoppar man den från att komma åt innehåll så försvinner chansen att synas i AI Overviews, men tydligen också på ställen som ”vanliga” AI-svaret (alltså gamla snippetsfuntionaliteten) och i Google Discover. Indexering för vanliga sökresultatet sker dock som vanligt.
Det är därför inte särskilt konstigt att Google inte är sugna på att sluta träningsinnehållsavtal med publicister och sajtägare. (Annat än med Reddit – vilket visar hur viktiga Google tycker att Reddit är för sin verksamhet och sin AI-träning.)
Google anser alltså att de – precis som varit den outtalade överenskommelsen ända sedan starten – betalar sajter för innehåll genom att ge dem chans att synas. Men med tanke på att Google också kontrollerar saker som snippets och Discover så är det inte särskilt orimligt att tänka på att de vill styra även dessa mot ”AI-svar”, som gör att användare i allt mindre utsträckning behöver lämna Google.
Det blir intressant att se hur det här kommer att utvecklas. Men också hur exempelvis EU kommer att se på frågan – inte minst med tanke på den smäll som Google åkte på i amerikansk domstol för bara någon vecka sedan.
Online publishers face a dilemma: Allow AI scraping from Google or lose search visibility
Online publications increasingly face a lose-lose dilemma: allow Google to use their published content to produce inline AI-generated search ”answers” or lose visibility in the company’s search engine.