Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier
- Del 3: AI – artificiell intelligens, IoT – internet of things, Mobilt, Övrigt
- Del 4: Alla nyheter som Apple presenterade under 2024 års iPhone-event
Sök/SEO
Google integrerar Internet Archive i sökresultatet
En snygg grej av Google: Internet Archive integreras i sökresultatet.
Det handlar mer specifikt om att Google lägger till länkar till Wayback Machine, som innebär att Google kan länka till arkiverade versioner av sajter.
Google har alltså gjort det enklare att gräva i internethistorien.
Google will now link to The Internet Archive to add more context to Search results
Rolling out starting today, Google Search results will now directly link to The Internet Archive to add historical context for…
AI – artificiell intelligens
Open AI släpper ny språkmodell som kan faktachecka sig själv
Hur många ”r” finns det egentligen i ”strawberry”? Nu har vi äntligen fått svaret! o1. Faktacheckat och klart.
Say what now kanske du undrar. Helt rimligt. Men senaste tiden har AI-världen handlat mycket om jordgubbar. Både i stavningsövningar och i språkmodeller. ”Strawberry” skulle nämligen vara namnet på nästa stora språkmodelluppdatering från ChatGPT-ägaren Open AI.
Och nu har den officiellt presenterats.
Men det bidde däremot ingen jordgubbe. Den nya AI-modellen heter formellt Open AI o1.
Det är dessutom en samling modeller, snarare än en enda. Två av dem ska vara (eller åtminstone snart bli) tillgänglig i ChatGPT och i Open AI:s API: o1-preview och o1 Mini. Och den sista är, som vanligt i AI-kretsar, en mindre och billigare modell. De som prenumererar på ChatGPT Plus eller Team ska få upp de nya modellerna nu/snart, medan de som betalar för kontona Enterprise eller Edu får vänta till början av nästa vecka.
Däremot finns det begränsningar i de nya modellerna. De kan inte användas för att söka på webben eller analysera dokument (än). De har veckobegränsningar på 30 meddelanden i veckan för vanliga modellen och 50 för mini. Men du får bokstavligen talat också betala ett högt pris, i alla fall om du vill använda API:et. Priset för 1 miljon tokens in är tre gånger så högt som modellen GPT-4o och fyra gånger så högt ut.
Vad fan får man då för pengarna you ask?
Den största nyheten är att o1-modellen kan, som artikeln konstaterar, faktachecka sig själv. Eller mer formellt: ska vara bättre på att resonera sig fram till svar på logiska problem, som matteuppgifter. Modellerna ska också vara lite AI agent light genom att de kan ta sig an en uppgift genom att dela upp en uppgift i flera steg och ta sig an dem för att nå slutmålet. Och kunna redovisa sin ”chain of thought”, alltså tankekedjan som ledde fram till svaret.
Det låter som ganska exakt det som Google presenterat i dagarna. Fast Open AI ska alltså redan ha fått ut lösningen i produktion.
Det enskilt mest intressanta (för en digitaltrendsnörd som jag åtminstone) är namnet. Den heter alltså inte GPT-o1, utan Open AI o1. Det skulle kunna bero på att Open AI har insett att de har valt ett rätt hopplöst ingenjörsnamn på sin modell, men jag gissar att det snarare handlar om att det inte är en GPT. Utan en annan slags modell, rent formellt.
Ni som har bättre koll än jag på AI-techhardcorespeak får gärna faktachecka mig. Med eller utan o1.
OpenAI unveils o1, a model that can fact-check itself | TechCrunch
ChatGPT maker OpenAI has announced a model that can effectively fact-check itself by ”reasoning” through questions.
Open AI kan ställa om till vinstdrivande redan nästa år
Den senaste månaderna har det florerat rykten om att Open AI-VD:n Sam Altman har planer på att ställa om Open AI till ett vinstdrivande företag. Nu ser ryktet ut att ha bekräftats och det ser ut att gå
Enligt Fortune så gick Altman i veckan i ett internt möte ut och berättade att Open AI kommer att ställa om under nästa år. Från att ha varit en icke-vinstdrivande organisation till att vara en icke-vinstdrivande organisation med en del som fick gå med ”begränsad” vinst till att alltså bli all in vinst. Med en liten icke-vinstdrivande del.
Så Altman vänder alltså upp och ned på hur Open AI fungerar idag. Den icke-vinstdrivande överrock som den vinstdrivande delen har haft försvinner nu. Istället så ser det ut som att företaget alltså får en liten ”välgörenhetsdel”. Något som i sig mest känns som lite välgörenhetswashande.
Det innebär oavsett att Open AI i praktiken tar det sista steget bort från sina rötter. Där ”open” stod för en icke vinstdrivande organisation med syftet att driva AI-forskningen framåt och dela med sig av sina resultat så att andra kunde använda det i sin egen forskning. Men Altman har, enligt några av de anställda som har slutat eller som manövrerades ut, blivit allt mer intresserad av ”shiny things” än säkerhet och eftertänksamhet.
Move fast and break things and make en jäkla massa pengar alltså.
OpenAI is reportedly moving away from its complicated non-profit structure next year
Sam Altman has reportedly told OpenAI staff members that they’re moving away from its non-profit structure.
Apple Intelligence släpps inte samtidigt som iOS 18
Då är det bekräftat. Under sin iPhone-presentation så var Apple lite svävande kring när nya Apple Intelligence faktiskt ska lanseras. Nu bekräftas ryktena som har talat om förseningar: Apples AI-plattform släpps inte samtidigt som iOS 18 (och övriga operativ).
”Några” av funktionerna ska testas i .1-betaversionerna, men det är inte helt klart när de släpps skarpt. Så det lutar mycket åt att vi får invänta merparten av Apple Intelligence till 2025. Så som jag misstänkte, när Apple gick ut med att plattformen inte släpps i EU 2024 på grund av att EU är dumma enligt Apple, så kommer vi inte missa särskilt mycket. Inte mer än resten av världen.
Överlag ser det ut som att det är trist för de flesta utom USA på Apple Intelligence-området 2024. Under Apples presentation så fick vi också veta att det bara blir amerikansk engelska till att börja med och sedan lokaliserad engelska mot slutet av året (som australisk engelska). Fler språk får vänta till 2025 och enligt det Apple gick ut med så ser det bara ut att handla om fyra stora språk då. Återstår att se vad det kan innebära för en 2025-utrullning.
Oavsett så kan vi nog utgå från att svenska kommer att dröja… ett tag. Så…. 2026? Med medvind, nedförsbacke, sol i ryggen och hemlängtan?
Ett annat rykte som visade sig stämma var att MacOS kommer att uppdateras tidigare än någon gång tidigare (ja, eller i alla fall på länge). Macen har fått sina uppdateringar senare än övriga operativ i familjen, ofta i samband med att Apple har gått ut med nya Macar mot slutet av året. Men i år släpps alla operativ samma dag: 16 september (fyra dagar innan de nya prylarna börjar säljas).
Apple vill med andra ord stresstesta sina servrar på riktigt i år.
Apple will release iOS 18, macOS 15, iPadOS 18, other updates on September 16
Apple Intelligence won’t be part of the initial launch.
Apple Intelligence blir gratis – men hur länge?
Vad jag hörde så sades det bara en gång under hela Apples iPhone-presentation – utöver att Apple sa det när lösningen först presenterades i våras: konstaterandet att Apples AI-plattform Apple Intelligence blir gratis.
(Ja, om vi bortser från att du… sannolikt måste köpa en skitdyr Apple-pryl för att överhuvudtaget kunna använda den.)
Det är förstås ingen slump. Utöver att Apple inte sa ”AI” en enda gång under hela presentationen – because Apple don’t do AI – så vill de på ännu ett sätt särskilja sig från alla andra som håller på med inte-AI. I princip alla andra – inklusive Microsoft – tar betalt för sina AI-funktioner även i paket man redan betalar för. Alltså att man ser AI som en produkt man kan ta separat betalt för. Och rätt mycket (som Canva, som i förra veckan jackade upp priset på sitt Team-abonnemang med 300 % på grund av AI-funktionalitet).
Och vi kunder har varit oväntat villiga att snabbt börja betala för AI-tjänster.
Visst, men kan förstås hävda att Apples lösningar sannolikt inte kommer vara i nivå med övrigas och att det är lite betaversion för Apple, men det är ändå ett ställningstagande och positionerande. Och subventionerande.
Men den största frågan är: hur länge?
Hur länge innan Apple, precis som med sin hårdvara, kommer att segmentera sina inte-AI-tjänster för olika kundgrupper och tänkta behov. Där den version som ingår i prylen man köper är rätt strypt, så att man måste slanta upp för kunna använda den på en nivå som matchar normalbehovet. Som iCloud.
Jag misstänker att Apple tror – vilket även jag tror – att ”AI-funktionalitet” i sig inte driver någon större försäljning. För de flesta är det fortfarande rätt marginell funktionalitet. Däremot kan Apple – bara genom sin storlek – få folk som väl har köpt en Apple-pryl att använda deras AI-funktioner där de finns mest överallt. Och göra dem så pass beroende att de kan tänka sig att betala 12 kr i månaden för att låsa upp mer. Eller 50.
Jag är med andra ord rätt säker på att Apple redan har långa uträkningar på hur inte-AI ska kunna bli ett intäktsområde som står på helt egna ben.
iPhone 16 is getting Apple Intelligence – and it’s free
At the Apple iPhone 16 event, the tech giant announced that Apple Intelligence will be available to the iPhone 16 series. Here are the new AI features.
Apple gör oväntat avsteg från sin perfektionsbesatthet med Apple Intelligence
Efter måndagens presentation av kommande iPhone-modellerna (och uppdateringar av några andra prylar) så har det rasat in artiklar. Men här är den kanske mest intressanta så här långt. Kring vad som är lite unikt med AI-plattformen Apple Intelligence.
Jag har rätt ofta återkommit till att Apple största superkraft alltid har varit fingertoppskänsla och timing. Och att skapa illusionen av att de är ett av världens mest innovativa bolag, något som många har köpt rakt av – och som nu beklagar sig över att Apple inte längre är just innovativa.
Istället så har Apple låtit andra stå för innoverandet – andra bolag eller tredjepartsutvecklare – och sedan har Apple skruvat sina produkter för att möta de behov och möjligheter som andra har identifierat. Komplett med att Apple har låtit andra bolag – framförallt Google – betatesta tjänsterna åt Apple.
Apples styrka har istället legat i att de har tagit lösningar som andra har kommit fram till och sedan konsumentförpackat dem bättre än konkurrenterna. Gjort dem intuitivt lättanvända och sömlöst integrerade med andra delar av ekosystemet. Man har alltså varit skitbra på att kopiera och släppa produkter som är tillräckligt bra – utan att vara vassast eller överkomplicerade – precis när en teknik eller ett fenomen står inför sitt riktiga mainstreamgenombrott.
Det har också inneburit att Apple har behövt lägga mindre tid på att testa fram lösningarnas grundfunktionalitet och istället kunnat lägga tid på att pixelpusha gränssnitt och helhetsförpackning. Apple har aldrig haft som strategi att släppa ofärdiga eller labbprodukter. Pixelperfekt har varit ambitionsnivån.
(Sen har det inte alltid blivit bra i slutändan ändå – säg hej till Apples hopplösa nya teknik för tangentbord – men då är det för att en produkt som var ”färdig” inte alls var färdig. Åtminstone inte ordentligt testad under verkliga förhållanden tillräckligt bra.
Men med Apple Intelligence så kör Apple ut en halvfärdig produkt. Och det är inte klart när de olika delarna som utlovas faktiskt kommer att lanseras. De kommer ”sen” och kommer bli skitabra när de väl släpps. Enligt Apple.
Fast i det här fallet så är det väldigt mycket Apple som håller på att sätta på hjulen medan bilen rusar fram i 180. Apple har släppt sargen ordentligt.
Den enda riktigt storskaliga produkt jag kan komma på som jämförelse är när Apple snubblade ut sin egen kartlösning efter relationen till Google fnurrade till sig. Och precis som då så handlar det om att Apple måste få ut något – vad som helst som är typ rätt – för att fylla ett hål. Ett upplevt hål, i det här fallet. Även om de flesta kunder nog inte håller med.
Det tog nästan något årtionde för Apple att få ordning på sina kartor ordentligt. Och även om många är noga med att allt rusar så galet snabbt och att vi måste ut med AInånting nununununu så är det nog ungefär samma tidshorisont vi pratar om i Apple Intelligence-fallet.
The iPhone 16 will ship as a work in progress
Even though Apple says the iPhone 16 was designed for Apple Intelligence, when the new phones come out, they won’t have Apple Intelligence features.
Google släpper ny AI-språkmodell som kan faktachecka sig själv
No more AI-hallucinerande? Nja, det är väl kanske att ta i, men Google har nu presenterat en ny modell som ska kunna faktachecka sig själv, som ett försök att komma runt hjälpsamma tips som att man kan ha lim i pizzan för att säkerställa att osten inte ska trilla av när man äter.
Hur DataGemma, som modellen heter, lyckas med det här här finns en lång genomgång av i artikeln nedan. Det är alldeles för mycket hardcore-techspeak för mig. Men den korta versionen är att DataGemma använder två olika metoder för att validera sina svar innan de leveras vidare till användare.
Däremot är modellen inte tillgänglig för oss vanliga användare. Det handlar fortfarande om material för forskare. Extra snopet för Google att Open AI – bara någon dag efter det att Google presenterade sin nya modell – släppte en ny förhandsversion av en ny språkmodell för ChatGPT som också ska kunna faktachecka sig själv.
Ja, eller den ska åtminstone kunna resonera sig fram till svar när det kommer till mer komplexa frågor, som matematikproblem. Helt enkelt dela upp uppgifter i flera steg och löpande utvärdera det som den kommer fram till. Ja, om jag fattar rätt. Ni som har bättre koll än jag på det tekniska får gärna korrigera mig.
Det återstår att se när DataGemma släpps (lär bli som del av Googles ChatGPT-utmanare Gemini). Ja, eller till och med ”om”. Och i så fall hur den kommer att stå sig mot Open AI:s lösning.
Google’s new tool lets large language models fact-check their responses
It could assist the company in its efforts to embed AI in more and more of its products.
Google rullar ut Gemini Live till alla Android-användare
Dags för nästa steg i Googles utrullning av Google Assistant-ersättare Gemini Live: funktionen blir nu tillgänglig för alla Android-användare. Även de som inte betalar för Gemini, någon månad efter det att betalanvändarna fick tillgång.
Det innebär att användare kan prata med Gemini på samma sätt som Google Assistant – men få betydligt bättre svar, boostade av AI-språkmodellen med samma namn som boten.
Google har alltså, till skillnad från Apple, valt att lägga ned sin första röstassistent. Inklusive varumärket. Apple kommer däremot att hålla fast vid Siri. Ett tag till, åtminstone.
Till skillnad från kommande, AI-uppgraderade Siri så har Live i dagsläget inte stöd för Gemini Extensions och har därmed inte möjlighet att interagera med Google-tjänster som Gmail och Youtube. Men det ska komma ”i framtiden”.
Däremot finns det ett stort aber kring utrullningen av Gemini Live: det fungerar bara i mobiler inställda på engelska som språk. Fler språk kommer ”snart”.
Google is now rolling out Gemini Live to free users on Android
After coming to Advanced subscribers a month ago, Gemini Live is now rolling out to free users on Android…
Googles nya AI-funktion kan förvandla dokument till poddar
Intressant ny AI-funktion från AI: förvandla dokument till en podd. Så att du alltså kan lyssna på innehållet istället för att läsa.
Men det stannar inte vid bara uppläsning av ett dokument rätt upp och ned. Tjänsten i fråga, anteckningsfunktionen NotebookLM, gör det möjligt att ladda upp ett dokument och få det sammanfattat, ungefär som vanligt när det kommer till dagens AI-chattbotar.
Men NotebookLM kan alltså sedan förpacka om innehållet så att det blir som att lyssna på en podd. AI-skapade ”poddvärdar” kan diskutera innehållet i dokumentet och förklara det så att en femåring förstår. Ja, typ. Tanken är att det ska bli som att någon eller några som kan ett komplext ämne bjuds in för att förklara för lyssnare som kan mindre eller inget om det.
Nu är NotebookLM fortfarande klassad som ett ”experiment”, så vi pratar inte om en fullskaligt skarp tjänst. Resultatet kan alltså bli därefter. Men på pappret låter det hur coolt som helst.
Google’s AI note-taking app NotebookLM can now explain complex topics to you out loud | TechCrunch
Google’s AI note-taking and research app, NotebookLM, is adding a new ”audio overview” feature.
EU inleder utredning för att se om Googles nya AI-modell bryter mot GDPR
Ännu en dag, ännu en GDPR-utredning. Den här gången mot Google. Och mot Googles AI-modell Palm2.
Utredningen handlar däremot inte om ett begånget brott, utan oro över att Google inte har gjort en tillräckligt djuplodande riskanalys. Mer specifikt utvärderat om dataprocessandet som den AI-modellen gör kan resultera i ”hög risk för individers rättigheter och friheter”.
Nu är det inte bara Google som är drabbade av den här utredningen. Den är del av ett större utredningspaket där EU tittar på hur AI-modeller överlag hanterar personlig data.
Google’s AI model is in EU regulator’s crosshairs
European Union regulators are investigating Google AI model PaLM2 over concerns about its compliance with the bloc’s data privacy rules.