Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt IoT - internet of things Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 37 2024 – del 3

iOS 18 sammanfattar mejl och meddelanden redan på låsskärmen. Adobe lägger till video i AI-bildverktyget Firefly. Mistral lanserar ny språkmodell med stöd för bilder. Apple och Google tvingas betala hysteriskt höga EU-böter.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AI – artificiell intelligens

iOS 18 sammanfattar mejl och meddelanden redan i notisen

Det återstår att se hur mycket av all fräsig AI-funktionalitet som landar med den första versionen av iOS 18, när det släpps om några veckor. Ännu mer för oss i EU, eftersom Apple har gått ut med att AI-plattformen Apple Intelligence inte kommer att lanseras här hos oss på grund av att EU är dumma. (Ja, det är åtminstone Apples förklaring – som känns milt sagt svajig.)

Oavsett så lär Apples första, stora gen AI-push i iOS mötas av ett kollektivt ”meh”. Vi pratar om rätt basala grejer som de flesta AI-chattbotar har kunnat länge. (Vi kan också anta att mer än en ännu en gång kommer att gå ut med att Apple nu är så hopplöst efter i AI-racet att det är kört för företaget och att alla borde sälja sina aktier.)

Men jag ser fram emot just de små förbättringarna i operativet. Och hoppas att de blir så bra som de verkar, i all sin enkelhet.

Som den här: Apple Intelligence kommer att sammanfatta dina mejl och meddelanden. Redan i notisen som visas på låsskärmen.

Så istället för att se de första raderna i ett meddelande så får du veta vad meddelandet handlar om.

Kinda brill, om det funkar bra.

AI summaries in Apple Mail put Gmail to absolute shame

Apple Intelligence features AI summaries in the Mail and Messages apps. We’ve been using them to evaluate how useful they are.

Adobe lägger till video i AI-bildverktyget Firefly

Adobe tar ännu ett steg för att bygga ut sin Firefly-produktsvit. AI-bildsverktyget får nu sällskap av en videofunktion.

Det blir med andra ord nu möjligt att använda även Firefly för att skapa videos bara genom att beskriva vad man vill ha. Eller: det blir nog snart möjligt. Än så länge handlar det om en förhandsversion, så man får ta den som en sådan om man vill testa den.

Även i videofallet är en tänkt konkurrensfördel med Firefly att materialet som den har tränats på – och därmed också materialet den spottar ur sig – är säkert att använda. Och då säkert som ”ingen diskussion om upphovsrättsbrott”, eftersom träningsmaterialet ska vara baserat på Adobe Stock service, som bara innehåller material som Adobe äger eller har licens för.

Som artikeln konstaterar så verkar dock inte alla som ingår i det programmet vara överens med Adobe om att ”AI-träning” var något som de gick med på, så det lär säkert bli diskussioner och säkert också rättegångsförsök kring det.

 

Adobe previews Firefly Video AI model offering high-quality generations

Adobe is positioning Firefly Video as an essential part of the modern editor’s toolkit-empowering creators to elevate their projects.

Mistral lanserar ny språkmodell med stöd för bilder

Så har det blivit dags för franska Mistral att lägga till multimodalt stöd i sin AI-tjänst.

Det handlar mer specifikt om att Mistral har släppt en nya modellen Pixtral, som har stöd för att hantera bilder. Med andra ord saker som att identifiera bilder, vad som finns i bilder och sedan kunna svara på frågor om bilder som ladddas upp.

Däremot är det än så länge just bara en modell. Mistral planerar att ”snart” lägga till Pixtral i chattboten Le Chat och företagets API-plattform. Men det återstår att se när det blir.

French startup Mistral unveils Pixtral 12B, its first multimodal AI model

French startup Mistral unveils Pixtral 12B, its first multimodal AI model that can process images and text.

 

IoT – internet of things

Apples Airpods Pro 2 får godkänt att användas som hörapparat

När Apple presenterade sina nya iPhone-modeller så återfanns den nyhet som förvånade mig mest – och som var mest intressant – i en helt annan pryl: Airpods Pro. Närmare bestämt att hörlurarna ska gå att använda som hörapparater, i klass med professionella, ”riktiga” hörapparater.

Just den funktionen var dock försedd med en rätt rejäl brasklapp: ”approval pending”, typ. Dvs. att Apple väntade på myndighetsgodkännande för den nya funktionen. Och nu, bara dagar efter presentationen, så har amerikanska FDA gått ut med sitt godkännande. Betydligt snabbare än jag hade trott.

(Här skulle man kunna ägna en stund åt att reflektera över det faktum att den myndighet som nu har godkänt hörlursfunktionen alltså är US Food and drug administration. Men jag går vidare i livet.)

Det innebär att Apple nu kan aktivera hörlursfunktionen när de känner för det. Som till säljstarten 20 september. Därför att den låses upp via en mjukvaruuppdatering (vilket lär innebär att den nog kommer lite senare, men hej.)

En lite märklig ny funktion som Apple presenterade för Airpods Pro så var en annan funktionsnyhet att man kan göra ett hörselprov direkt i sin iPhone. När sedan hörlursfunktionen presenterades så blev den lite mer logisk.

Men det verkar intressant nog som att det hörseltestet inte bara är till för att skapa rätt balans i hörapparatens förstärkning av olika frekvenser – utan det är också vägen till att låsa upp själva hörlursfunktionaliteten. Tydligen så måste du ha ”mild till medelstor” hörselförlust. Så den som har perfekt hörsel eller den som har mer än medelstor hörselskada kan inte slå på stödet.

Antar att det är någon del av villkoren som ställs på ett hörselstöd som vill kunna klassa sig som en ”riktig” hörapparat. Men fortfarande lite märkligt.

Däremot blir det intressant att se om funktionen överhuvudtaget kommer hit. FDA:s godkännande gäller för USA – och att Apple alls kan erbjuda hörselstödet beror på en lagändring som gjorde att det blev tillåtet att erbjuda hörapparater ”över disk”, alltså utan den medicinska prövning som annars krävs.

Jag har ingen aning om vad som gäller för den här typen av produkter i Sverige eller EU. Nån som vet?

Apple AirPods Pro granted FDA approval to serve as hearing aids | TechCrunch

The FDA on Thursday announced that it has granted what it calls ”the first over-the-counter (OTC) hearing aid software device, Hearing Aid Feature.”

 

Mobilt

Apples lightning-kabel går i graven

En liten men ändå småhistorisk händelse. Apples lightning-kabel har gått i graven. Nu har Apple gått över till USB-C för alla sina enheter. Förutom de som uppgraderades med USB-C i samband med det som presenterades igår så har även iPaden tagit klivet. Och Macarna har förstås haft det ett tag nu.

Det är lätt att glömma hur revolutionerande Apples egen lightning-teknik var när den kom för 12 år sedan. Bara det faktum att det inte fanns något upp eller ned på huvudet, utan att det gick att sätta i sladden åt båda håll så att säga, var rejält banbrytande då.

Men lightning blev aldrig en standard som USB-C. Mest därför att… Apple aldrig släppte taget om den.

Eftersom det rätt länge varit på gång att landa i en laddstandard för olika slags bärbara prylar i EU så har Apple heller aldrig gjort något med lightning. Den har därför halkat allt längre efter USB-C.

Och visst, inte direkt så att lightningsladdar kommer att försvinna över en natt. Det finns fortfarande… en del enheter som laddas via den tekniken. Inklusive mobilen jag lär ha åtminstone något år till. Och jag gillar fortfarande egentligen lightning mer, tack vare att den är mindre än USB-C. Och med en smidigare sladd.

Men det handlar mest om en utdragen död. För 9 september 2024 var om man så vill dagen då lightning nådde vägs ände.

The lightning cable is dead: Every product at the Apple event uses USB-C

Every new device shown off at the Apple event on Monday charges using USB-C, not Lightning.

Apple tillåter externa appbutiker även för iPad

Ännu ett litet hål i den mur som omsluter Apples ekosystemsträdgård: nu tillåts externa appbutiker även för iPad.

Bakgrunden är EU-lagen Digital markets act, som drabbar de största av de största. Som de två stora mobiloperativen. Och tillhörande appbutiker. En grundbult här är att dessa jätteplattformar måste öppna för konkurrenter, vilket i sin tur gjorde att Apple i våras tillät externa appbutiker för iOS. Att iOS-användare alltså kan installera appar från andra ställen än Appstore.

Jag har – även i detta fall – glömt iPaden, som har en egen appbutik. Och nu omfattas alltså även den större enheten av möjligheten att erbjuda andra vägar för att installera och ta betalt för appar.

Misstänker dock att intresset är något svalare för externa iPad-butiker. Trots möjligheterna som spelplattform.

Alternative app stores will be allowed on Apple iPad in the EU from September 16 | TechCrunch

It was a matter of time, but Apple is going to allow third-party app stores on the iPad starting next week, on September 16. This change will occur with

Apple nya iPhone-stöldskydd låser hårdvarukomponenter till ägaren

Intressant nytt initiativ från Apple för att göra iPhonen svårare att stjäla. Åtminstone göra det svårare att använda eller tjäna pengar på att sälja en stulen iPhone: låsa mobilens hårdvarukomponenter till ägaren.

Funktionen Activation lock breddas nu till att alltså även omfatta komponenter inuti iPhonen. Så saker som batteri, skärm, kamera och annat är kopplat till användares Apple ID, på samma sätt som exempelvis Appstore och iCloud.

Så om någon har snott en iPhone så kan man inte montera isär mobilen och sälja delarna för sig. Det kommer att krävas att man identifierar delen med Apple ID om Apple märker att en del har installerats i en annan mobil.

Nu kommer informationen från betagrävande och inte en skarp version av iOS. Men det ser ut att landa i och med iOS 18 som släpps om några veckor (eller kanske i en mindre uppdatering längre fram). Enligt de som har testat funktionen så innebär den inte ett hundraprocentigt skydd – men det var väl knappast väntat. Det är alltid katt- och råttalek när det kommer till skydd mot tjuvar.

Men en bra grej oavsett. Att se hur det kommer att fungera i praktiken när funktionen väl är ute skarpt.

This iOS 18 Feature Attempts to Make Your iPhone Not Worth Stealing

Activation Lock on iOS 18 will render your iPhone practically useless to a thief.

Nya iPhone 16-kameran är fulare än föregångarnas

Viktig fråga som har diskuterats alldeles för lite (inte alls?) sedan presentationen av iPhone 16 i måndags: varför är kameran i iPhone 16 fulare och mindre snyggt symmetrisk än i föregångarna? Ska det behöva vara så? Va? Va? Jag bara frågar.

Okej. Inte lika imponerande next level-ful som kameran i senaste Pixel-mobilerna. Men ändå.

Dela upp er i grupper och diskutera. Skriv tankar på post-its. Redovisning på blädderblock.

Google gör det möjligt att tvinga appinstallationer via Google Play

En lite oväntad och märklig ny funktion från Google. Företaget har rullat ut ett nytt API, Play integrity, som ger apputvecklare större kontroll över hur appar installeras.

Det nya API:et gör det i praktiken möjligt för en utvecklare att blocka installation från andra källor än Google Play och kasta upp en popup som uppmanar de som har installerat från andra ställen att ladda ner den officiella versionen från Google Play.

Man kan tänka att det i grund och botten handlar om säkerhet. Att Google vill minska risken för fulsajter som distribuerar fulversioner av Android-appar med syftet att få in malware i mobiler. Så förmodligen en väldigt bra funktion i det stora hela.

Men med tanke på att Digital markets act tvingar de två stora mobiloperativen att öppna för installation från tredjepartsbutiker så är timingen… intressant.

Visst. Man kan argumentera för att det är apputvecklaren själv som ges större kontroll över hur och var en app kan laddas ner och installeras och inget som Google tvingar fram. Men vi kan nog ge oss den på att Google kommer åka på åtminstone nån anmälan från sura konkurrenter om funktionen lanseras i EU.

Developers Can Now Block Sideloading of Their Apps With This New API

App developers can now block their apps from being sideloaded, only allowing access via the Play Store. This is possible with a new feature in Google’s Play Integrity API.

 

Övrigt

Apple och Google tvingas betala hysteriskt höga EU-böter

Överklaganden av domar och beslut kan som bekant ta… ett tag. Och det kan göra ont när överklaganden spricker. Bara att fråga Apple. Och Google.

I veckan åkte nämligen båda på EU-däng. Båda techjättarna slog i överklagandetaket för överklagandecirkusar som tog sin början 2016 respektive 2017.

I Googles fall handlar det om att de förlorade ett överklagande som gör att de tvingas betala 2,42 miljarder euro i böter som följd av EU-beslut att sökjätten bryter mot EU:s konkurrenslagstiftningar med Google Shopping. Mer specifikt att de lyfte fram sina egna produkter på bekostnad av konkurrenters i sökresultatet.

En jättehög pengar alltså. Och rätt mycket även för Google. Men det var kaffepengar jämfört med vad Apple nu har dömts att betala efter att även de förlorade ett överklagande. De måste nu hosta upp 13 miljarder euro i retroaktiv skatt eftersom de utnyttjade ett kryphål i Irlands skattelagstiftning (Irland är landet där Apple har sitt formella EU-huvudkontor).

Typ ouch.

Apple and Google to pay billions in major EU court rulings

Google and Apple both lost their appeals against the European Commission, resulting in billions in fines for the tech giants. Here are the details.

EU ser inte ut att bryta upp Google – för tillfället

EU väntas hyfsat snart komma med ett beslut i frågan kring Google och huruvida företaget bedriver olaglig monopolverksamhet med sin annonsverksamhet. Ett beslut som skulle kunna innebära ett krav på att Google ska brytas upp. Något som EU:s avgående konkurrensboss Margrethe Vestager hotat med.

Men nu kommer uppgifter som säger att EU lutar mot att inte gå så långt. Det lär komma någon slags krav på att Google ska upphöra med det som EU anser är konkurrensbrott – där Google är spelare, domare och ägare på annonsspelplanen – men alltså inte uppstyckning.

Anledningen? Det blir en för komplex apparat att genomföra.

Nu är väl faran inte helt över för Google i EU än. Det återstår att se vad EU faktiskt landar i.

Och i USA har en rättegång mot Google precis dragit igång. En som just ska titta på frågan om Googles annonsupplägg är ett olagligt monopol. Så uppstyckningsrisken är fortfarande i allra högsta grad hög för Google.

EU Said to Be Unlikely to Issue Break-Up Order to Google for Now

EU antitrust authorities are said to be contemplating an order for Alphabet’s Google to halt anti-competitive practices in its adtech operations, but they will not order a breakup as previously suggested. Regulators are expected to announce a decision related to the investigation into Google’s adtech practices in the upcoming months, accompanied by a substantial fine.

Apples Röstmemon-app får stöd för flera spår

En intressant liten nyhet som jag missade under Apples iPhone-happening. Apples egen röstanteckningsapp Röstmemon får stöd för flera spår. Åtminstone två.

Som artikeln konstaterar så kan det innebära att någon kan spela in gitarrspel och sång i var sitt spår direkt i Röstmemon, utan att behöva använda en mer avancerad app.

Visst. Inte så att det lär ersätta andra appar för alla som är snäppet över helt nybörjare, men det visar att Apple vill att vi ska använda Röstmemon till mer. Och att de därmed kanske har ännu större planer för appen framåt.

Apple’s Voice Memos app is getting simple multitrack recording

Apple’s Voice Memos app is getting multitrack recording. You’ll be able to sing right on top of a guitar track.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *