Kategorier
Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 38 2024

Instagrams nya tonårskonton begränsar användningen på natten. X ger med sig i Brasilien. Nytt socialt medium består bara av AI-botar. Ännu en LinkedIn-utmanare ser dagens ljus. Google hinner före ChatGPT som AI-chattbot i iOS.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagrams nya tonårskonton begränsar användningen på natten

Dags för Instagram att rulla ut ett nytt konto. Ja, eller rättare sagt: mer begränsningar för barn som använder tjänsten.

Instagram släpper nu ”tonårskonton” som är vad de heter. Särskilda inställningar – läs: begränsningar – för barn i åldern 13-17. Det innebär mer specifikt följande skillnader jämfört med vuxenkonton:

  • Tonårskonton kommer att vara förinställda på ”privatläge”, som att främlingar inte kan skicka meddelanden.
  • Sleep mode: notiser tystas mellan kl 22 och 7.
  • Välja bland ”ämnen lämpliga för åldern” för rekommendationer och Explore-avdelningen.
  • Begränsningar i vilket slags innehåll som visas i Reels och i Explore.
  • Uppmaningar att ta pauser när man har doomscrollat för länge.
  • Uppgraderingar av föräldrakontroller, som att föräldrar kan se vilka som ett barn har skickat meddelanden till senaste veckan och vilka ämnen som barn konsumerar innehåll om.

Vissa funktioner har funnits sedan tidigare och några är nya. Nu packar Instagram alltså ihop dem i ett nytt tonårspaket. Det finns dessutom en uppdelning för användare över och under 16 år – de äldre tonåringarna har lite större möjligheter att anpassa inställningarna utan föräldrarnas inblandning.

Den nya kontotypen börjar rullas ut i USA, Storbritannien, Australien och Kanada. Den kommer sedan till EU ”senare i år”. Funktionen ska sedan breddas till Metas övriga plattformar under nästa år.

Instagram is putting every teen into a more private and restrictive new account

Instagram is launching Teen Accounts, which will automatically apply restrictions to new and existing users under the age of 18.

Instagram-kommentarer på väg till Threads

Ett lite… intressant tillägg i Threads. Instagram-kommentarer är på väg till Threads. Som i: när du kommenterar kan du välja att kommentera bara på Instagram eller även dela din kommentar på Threads.

Det är kodgrävande som har hittat spår av den här funktionen, vilket gör att den förmodligen snart kommer att börja testas och/eller rullas ut. (Ja, eller om den redan har börjat testas.) Och den funkar alltså precis som ovan: du kan välja att skjuta ut en kommentar som du har lagt under ett Instagram-inlägg även via ditt Threads-konto.

Som artikeln konstaterar så är det säkerligen mycket del i Instagrams arbete att få ut Threads i fediversat. Att det alltså ska kunna gå att dela Threads-inlägg åt alla möjliga håll – och till alla möjliga tjänster – som bygger på samma Mastodon-grundteknik.

Men det är oavsett ett intressant val att man kan dela lösryckta kommentarer till sina följare i en (formellt) annan tjänst. Men hej. Inte konstigare än att få notiser från sociala medier om att någon random person som man kanske eller kanske inte är vän med har gjort ett random inlägg.

You might start seeing Instagram comments on Threads soon

Instagram code shows the company testing a new feature to show your Instagram comments to Threads, too.

Meta riskerar att åka på ny jättebot från EU

Inte en vecka utan att en techjätte åker på jättebot från EU. Det känns nästan lite så just nu. Och nu ser det ut som att Meta kan vara på gång att behöva swisha EU ännu en stor hög pengar.

EU håller på att sammanställa sin konkurrensutredning av Facebook. Tjänsten alltså. Mer specifikt köp- och säljtjänsten Marketplace.

EU har sedan 2019 utrett om Meta slår undan benen på sina konkurrenter genom den tajta integrationen mellan Facebook och Marketplace.

Utredning har alltså hållit på ett tag vid det här laget, men att den går i mål nu gör läget ännu jobbigare för Meta. Sedan utredningens start har Digital markets act kickat in – lagen som EU har sjösatt för att reglera de största av de största när det kommer till onlineplattformar. Och både Facebook och Marketplace har klassats som tjänster som omfattas av lagen.

Det innebär att Meta, om de bedöms ha agerat konkurrenshämmande, kan dömas till en bot på upp till 10 % av företaget årliga, globala omsättning. Vilket är… en del.

Nu måste det inte bli så illa, men vi kan nog nästan anta att EU kommer att landa i att Meta inte har skött sig riktigt som de borde och att de därför kommer att åka på ett rätt högt bötesbelopp.

Meta could face massive EU fines over Marketplace competition

The report comes as a new antitrust commissioner has been announced.

TikTok

TikTok blir allt viktigare som nyhetskälla

Var får du dina nyheter? På TikTok. Det verkar vara ett allt vanligare svar. I alla fall bland amerikanska TikTokare.

Det är undersökningsföretaget Pew Research, som regelbundet inventerar amerikaners – framförallt amerikanska tonåringars – sociala medier-vanor som har kommit fram till det här i sin senaste undersökning.

17 % av alla vuxna respondenter säger att de nu ”regelbundet” får sina nyheter från kortvideoappen. Det är upp från 14 % förra året och 3 % 2020. Tittar vi specifikt på målgruppen 18-29 år så är andelen 39 %, upp från 32 % 2023.

Det innebär med andra ord att TikTok allt mer tar över den roll som Facebook har haft rätt länge nu. Och det är sannolikt inte bara en följd av att fler börjar använda TikTok, utan att Facebook (och Meta överlag) allt mer har backat bort från nyheter. De har helt enkelt tröttnat på allt meck som följer på det i dessa polariserade tider.

Nu lär mer och mer av den pressen istället alltså vältras över på TikTok. Ja, om tjänsten tillåts vara kvar i USA, förstås.

https://www.pewresearch.org/short-reads/2024/09/17/more-americans-regularly-get-news-on-tiktok-especially-young-adults/

TikTok has emerged as a dominant platform for news, especially for young Americans

Video-sharing platform TikTok is now a dominant force for news consumption, according to Pew Research, especially among young adults.

Twitter/X

X kommer delvis tillbaka till Brasilien via kryphål

Förbudet mot X i Brasilien är nu ungefär två veckor gammalt. Och än så länge verkar det inte som att X (läs: Elon Musk) har tagit några större steg närmare att gå med på de krav som ställs för att tjänsten ska tillåtas i landet igen. Men nu ser det ut som att X ändå har blivit tillgängligt där. Delvis.

Så vad har hänt? Det verkar som att X utnyttjar Cloudflare för att mörka sina serveradresser.

Cloudflare är ett av de där företagen (och en av tjänsterna) som säkert en majoritet av alla internetanvändare använder utan att veta om det. Cloudflare har, lite förenklat, två huvudsakliga tjänster som syftar till att göra internet snabbare och säkrare. Bland annat genom att köra sajters trafik uppslag genom tjänsten så att en del information kan ”förladdas” innan en besökare går in på en sajt. Och Cloudflare erbjuder också trafik via egna IP-adressser istället för en tjänsts egna.

Det är det här som X nu alltså ser ut att ha utnyttjat. Det ser helt enkelt ut som att X-användare besöker Cloudflare och inte X.

Det återstår att se hur länge det här kryphålet kommer att vara öppet innan Brasilien – om möjligt – stänger det (exempelvis genom att sätta press på Cloudflare). Men det visar oavsett att Musk tänker låta sin personal hitta på alla sätt de bara kan för att runda blockaden, snarare än att försöka prata fram en lösning. Utan att använda invektiv.

Även om X själva säger att kryphålandet var oavsiktligt.

Musk dodged Brazil’s X ban by ’coincidence,’ says Cloudflare CEO | TechCrunch

X went back online in Brazil earlier this week, three weeks after Elon Musk’s platform was blocked under orders from Brazil’s Supreme Court. That prompted

X viker sig i Brasilien

Det verkar som att Elon Musk inte höll ut lika länge i Brasilien som i Sverige. Enligt New York Times har FKA Twitter gått med på att följa domen i landets högsta domstol.

Det var för snart tre veckor sedan som Elon Musks gräl med en domare i Brasiliens högsta domstol nådde sin kokpunkt och tjänsten förbjöds i landet. Anledningen var att X inte gick med på att stänga av konton och ta bort innehåll som domaren, Alexandre de Moraes, ansåg bröt mot brasiliansk lag.

Elon Musk tog strid för yttrandefriheten och vägrade att lyda. Som av en händelse så var det konton och innehåll på den yttre högerkanten som det gällde.

Men det som fick bägaren att rinna över var att X stängde sitt kontor i landet. Det innebar att X inte längre hade någon fysisk person som representerade företaget, något som krävs i Brasilien.

Men nu ska X alltså ha fogat sig efter domslutet och blockat konton, betalat böter och pekat ut en fysisk representant för företaget. Det verkar dock inte som att allt är frid och fröjd riktigt än – enligt domstolen så har X fortfarande inte lämnat in ”de korrekta dokumenten”. Företaget har nu fem dagar på sig att göra det.

Vi kan med andra ord anta att det här sved rätt ordentligt för X. Inte minst ekonomiskt, eftersom Brasilien är (eller var) X:s tredje största marknad. Spontant så tror jag dock inte att anledningen är att Elon vaknade och drabbades av en dos sunt förnuft, utan att Linda Yaccarino lyckades styra upp saker och ting.

Och det är ännu ett tecken på att Elon verkar tappa intresset för X mer och mer.

X reverses course in Brazil | TechCrunch

It seems that Elon Musk-owned social network X (formerly Twitter) is backing down from a confrontation with Brazil’s Supreme Court. The New York Times

X rullar ut videoflik och ny fotbollsserie

Welcome to X. Nu blir det mer fotboll på FKA Twitter. Fast vi pratar inte om direktsända matcher utan en ny videoserie på plattformen: The Offseason. En serie som ska fokusera på Midge Purce, som tydligen är en kvinnlig fotbollsspelare som även är med i det amerikanska landslaget.

Beskedet kom från VD:n Linda Yaccarino, som samtidigt passade på att presentera den nya videoavdelning på X som det har pratats om ett tag.

X ska i samband med det också jaga nya exklusiva videoinnehållsavtal som ska ge folk anledning att konsumera mer på X. Att se hur det går den här gången. De tidigare försöken har mest gått lite… sådär, där avtal med stora innehållsnamn har presenterats med buller och bång för att sedan falla i bitar bara veckor eller till och med dagar senare.

Ja, och det återstår förstås också att se hur sugna människor är att titta på den här sortens innehåll. Och om jag ska vara lite fördomsfull baserat på vilka som numer finns kvar på X så kanske en serie med en svart, kvinnlig fotbollsspelare (och då alltså ”vår” sorts fotboll och inte amerikansk fotboll) kanske inte landar smack in the middle of målgruppen.

Alexis Ohanian is premiering his women’s soccer show on X

X CEO Linda Yaccarino emailed staff about a TikTok-like video tab and the X TV App, as well as Alexis Ohanian and Midge Purce’s soccer show The Offseason.

Övrigt sociala medier

Bluesky har nu över 10 miljoner användare

Bluesky fortsätter att användarrusa. Plattformen har gått ut med att den nu har över 10 miljoner användare (dock gissar jag att det är just användare och inte ”aktiva *valfri tidsperiod*”). Dvs. så många som nu har ett konto i tjänsten.

Det innebär att Bluesky nära nog har dubblerat sitt användartal sedan X förbjöds i Brasilien för lite över en vecka sen. Visst, alla lär inte komma från Brasilien, men den överlägsna majoriteten lär vara brasilianare. Det visas inte minst genom att Bluesky gick ut med info på portugisiska när de nådde 8 miljoner.

Nu pratar vi fortfarande om användarnivåer som ligger… en del efter FKA Twitter. Och efter Instagram Threads för den delen. Det vore därför intressant att vet hur mycket den senare har gynnats av X-förbudet. Tittar man på nedladdningslistan just nu så ligger Bluesky fyra i Appstore i Brasilien, med Threads som tvåa (Temu etta, ChatGPT trea).

Intressant nog så återfinns Bluesky däremot inte ens topp 25 bland Android-användarna i landet, medan Threads är trea. Så Marks Twitter-utmanare gillar nog också att X har kastats ut. Frågan är hur länge Musk tänker hålla emot i det som är (ja, eller var) X:s tredje största marknad. Ju längre tid som går, desto mer hinner folk vänja sig vid andra appar.

Bluesky now has more than 10M users | TechCrunch

Social network Bluesky said Monday that it now has more than 10 million users. This is largely thanks to the rapid growth of the network in the past few

Discord krypterar röst- och videosamtal

Så har det blivit dags för (spel)chattplattformen Discord att göra som, tja, ungefär alla stora kommunikationstjänster: lägger till kryptering.

Från och med nu kommer video- och röstsamtal som görs via plattformen vara krypterade. Inklusive livesändningar.

Intressant – och förvånande – så kommer dock privata meddelanden INTE vara krypterade. Anledningen här är att Discord anser att de då inte kan hantera sitt modereringsuppdrag med det. Tjänsten har dessutom ”inga planer” på att bredda krypteringen till andra funktioner, som direktmeddelanden och gruppchattar.

Discord launches end-to-end encrypted voice and video chats | TechCrunch

Discord will now offer audio and video calls that even the company won’t be able to listen in on.

Nytt socialt medium består bara av AI-botar

Har du redan hunnit tröttna på Butterflies – det sociala mediet där du kan skapa en AI-avatar Sims-stylee och sedan låta den skapa inlägg och interagera med andra AI-botar? Du har du du tur! För nu kommer en liknande tjänst.

SocialAI är namnet som är allt annat än socialt. I alla fall om man i ordet ”socialt” förväntar sig inslag av mänskliga interaktioner. För i SocialAI finns det bara en enda människa. Du.

Till skillnad från Butterflies så ska bygger SocialAI på att du själv skapar inläggen (ja, eller låter… typ ChatGPT skapa dem och sedan klistrar in dem). Men däremot skapar du ett AI-botnätverk med följare som interagerar med dina inlägg.

Du kan dessutom välja vilken slags följare du vill ha. Som ”supporters”, ”nerds”, ”skeptics”, ”visionaries” eller ”ideators”. Sedan är det bara att köra igång. Bara du och dina AI-botar.

Precis som Twitter, fast med bara AI-botar, alltså. Eller… vid närmare eftertanke: just därför exakt som Twitter. Åtminstone det FKA Twitter som finns kvar idag.

SocialAI offers a Twitter-like diary where AI bots respond to your posts | TechCrunch

Are we at peak social media yet? It’s an interesting question to ponder after the launch of an iOS app offering a social media experience just for one. At

Ännu en LinkedIn-utmanare ser dagens ljus

Hur mycket skulle du vara beredd att betala varje månad för möjligheten att skapa ”meningsfulla relationer” som ska gynna ditt yrkesmässiga och affärsmässiga jag? 40 dollar i månaden tycker Osmos.

Vad är då Osmos? Ännu en LinkedIn-utmanare. Och vad anser Osmos då vara den största konkurrensfördelen jämfört med LinkedIn? Att LinkedIn har snubblat i sin jakt på att jobba ut engagemanget bland medlemmarna och fokuserat för mycket på kreatörer och videoinnehåll.

Osmos vill alltså ta saker och ting tillbaka till LinkedIns rötter. Och det är alltså att hjälpa människor att skapa meningsfulla nätverk och relationer.

Det är åtminstone vad Osmos hoppas ska dra folk. Och de lutar sig mot en studie som säger att bara 25 % av LinkedIns användare ”har använt plattformen för att skapa nya affärsmässiga relationer nyligen”.

Och självklart finns det AI. Som ska analysera profiler för att matcha ihop med de mest passande medlemmarna. 

Och det finns ingen gratisversion av Osmos. Från 39,99 dollar i månaden är det som gäller för chansen att knyta meningsfulla affärskontakter.

Som vanligt återstår det att se hur det går. Det har gått lite sådär för nya sociala plattformar att göra större avtryck. Om de inte backas av ett jätteföretag som kan rida på sina stora befintliga kundgrupper för att trycka ut sina tjänster.

Osmos har så här långt levt som betatjänst i ett år och har under den tiden lockat till sig 3000 användare och har ”faciliterat över 20 000 branschöverskridande kontakter”. Så… lite färre än LinkedIn än så länge alltså.

Osmos takes on LinkedIn with its AI matchmaker-powered professional networking platform – SiliconANGLE

Osmos takes on LinkedIn with its AI matchmaker-powered professional networking platform – SiliconANGLE

 

Sök/SEO

Google hinner före ChatGPT som AI-chattbot i iOS

Ha. Lite kul. Google hinner före ChatGPT som förvald AI-chattbot i iOS.

In your face Sam Altman!

Ja, okej. Nu är det kanske inte riktigt så dramatiskt. Men det är ändå lite kul.

När Apple i våras presenterade sin kommande AI-plattform Apple Intelligence så var det Apples första stora push in i generativ AI som integrerad del i sina olika operativsystem. Och att Apple kommer att uppgradera Siri med sin egen AI-språkmodell för mer smartness.

Men trots det så meddelade Apple att de kommer att släppa de riktiga AI-chattbotandet till andra. Till ChatGPT, närmare bestämt. Som exklusivt fick platsen som enda externa, integrerade AI-chattboten i Apples operativ.

Apple har planer på att släppa in fler och de ska ”förhandla” med Google, men inget är klart.

Trots det så hinner Google före. Både före Apple och Open AI.

Apple Intelligence har försenats och ingår inte i de versioner av de olika operativ som Apple släppte igår. Vilket också ingår att inte heller den nya ChatGPT-integrationen släpptes.

Istället passade Google på att uppdatera sin sök-widget så att användare nu kan anpassa genvägarna i den. Bland annat genom att lägga en genväg till Googles ChatGPT-motsvarighet Gemini.

Visst. I praktiken blir det bara något tryck mindre jämfört med hur det är idag, men det gör att Googles AI-hamnar snäppet närmare användaren. Och eftersom det är en widget som kan ligga på hemskärmen – något som exempelvis ChatGPT saknar – så kan Google, åtminstone i teorin, bli den enda AI-chattboten på användares hemskärmar ett tag. (Ja, okej, det går ju precis lika bra att skapa en genväg eller bara lägga ChatGPT-appen på hemskärmen, men nu ska vi inte sabba en rolig spaning.)

(Däremot får jag fortfarande bara upp den gamla Google-widgeten utan en fjärde ikon som går att anpassa. Så jag gissar att den inte finns här än? Eller dissar Google mig bara?)

Google’s Gemini AI Will Invade Your iPhone, If You Let It

Apple Intelligence and ChatGPT aren’t yet available even on iPhone 16, but if you want a taste of AI you could try the new Google widget.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *