Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 40 2024

Meta gör ännu ett försök att tonårisifera Facebook. EU-domstolen tvingar Meta att begränsa hur länge de sparar data. Googles AI Overviews får annonser. Google testar verifieringsbockar i sökresultatet.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Meta gör ännu ett försök att tonårisifera Facebook

Jajamensan. Nu när Instagram har blivit nya Facebook så tycker Meta att Facebook ska bli nya Instagram. Eller nåt. Nu gör företaget en rejäl ompaketering av sin grand old app. Med fokus på tonåringar. Ja, eller åtminstone Gen Z.

Det betyder mer konkret följande förändringar:

Ny Local-flik: Facebook får en ny avdelning som är tänkt att samla ihop allt som händer i ditt närområde, baserat på saker i hela Facebook-ekosystemet. Som annonser i Marketplace, lokala grupper och evenemang. Börjar testas i 10 amerikanska städer.

Ny Explore-flik: Ja, exakt samma sak som i andra plattformar. En avdelning med bara rekommenderat innehåll, baserat på intresse. Och hör och häpna, det kan även finnas innehåll från ”real people”. Vilken grej.

Ny fullskärmsvideoavdelning: Ja, ni vet. TikTok. Samlar ihop alla slags videos från Facebook på ett ställe.

Messenger Communities: Facebooks meddelandesidekick får även den en ny större funktion. Som det hörs på namnet handlar det om en community-grej. Det blir möjligt att skapa undergrupper som del av en större paraplygrupp. Så intressebaserade nischgrupper med andra ord. Ja, eller det lär vara tanken.

Det har gått… sådär för Facebook (appen alltså) att locka unga användare sen, tja, nästan från start. När den första generationen hade klivit på. Men Facebook tänker alltså att det nu är ett lämpligt tillfälle att locka kidsen igen.

Återstår väl att se hur det går. Men tittar vi på ett land som Indien så växer ju Facebook även där. Och då är det inte boomers vi pratar om i ett land med en ung befolkning. Så det kan handla om en tillväxtmarknadspush – där Facebook verkar resonera att det är lite shit the same om boomerpubliken tappar intresset i och med den nya satsningen.

Men det är åtminstone skönt att man inte måste gå in på Facebook för att se vad ens vänner gör längre eftersom, tja, den sortens innehåll kommer bli svår att hitta.

https://www.theverge.com/2024/10/4/24261170/facebook-recommendations-explore-local-tab-tiktok

Instagram lanserar ny avdelning med best practices

Alla som använder Instagram på ett mer professionellt plan får nu mer hjälp på traven av Meta. Ja, det är åtminstone tanken med Instagram-appens nya avdelning ”best practice”.

Avdelningen är alltså ganska exakt vad den heter. Tips och förslag på hur man kan levla upp sitt instagrammande, under rubrikerna Creation, Engagement, Reach, Monetization och Guidelines.

Det är som bekant numer olagligt att släppa produktnyheter om man inte har med ”AI” på något sätt. Så den nya avdelningen är inte bara statisk information med generella tips, utan användare ska också få ”personaliserade tips” kring hur det går för ett konto inom de olika rubrikerna ovan.

https://creators.instagram.com/blog/best-practices-for-creators

Threads visar dina följare i fediverset och ger dig mer tid att redigera inlägg

Threads tar ännu ett steg mot fediverset. Mot det decentraliserade nätverk för sociala medier där tjänster som Mastodon och Bluesky är de mest kända. När Meta lanserade Threads så byggde de redan från start in stöd för den här tekniken. Och nu lägger de till mer fediversefunktionalitet.

Det blir nu möjligt att se hur många som följer ditt Threadskonto från andra plattformar byggda på den decentraliserade tekniken.

Dessutom passar Threads på att ge dig mer tid att ändra dig när du väl har lagt upp ett inlägg (eller i mitt fall: få mer tid att hitta stavfel och grammatikmissar): 15 minuter istället för de tidigare 5.

https://www.engadget.com/social-media/threads-will-show-how-many-followers-you-have-in-the-fediverse-215441432.html

EU-domstolen tvingar Meta att begränsa hur länge de sparar data

Ännu en motgång för Meta i EU: EU-domstolen har landat i att Meta inte får spara användardata hur länge som helst. Åtminstone inte med syftet att rikta annonser baserat på datan.

Domslutet gäller inte bara Meta, utan även andra sociala plattformar som kör annonser baserat på användarnas data. Vilket är, tja, i princip alla stora sociala plattformar.

Det återstår att se vad det här kommer att betyda i praktiken. Och, tänker jag, även för alla företag som på något sätt har annonsering som intäktsmodell och därmed använder personlig data som plattform för att rikta annonser.

https://techcrunch.com/2024/10/04/meta-faces-data-retention-limits-on-its-eu-ad-business-after-top-court-ruling/

EU beslutar att Meta inte får rikta annonser baserat på sexuell läggning

Det blev inte en utan två EU-domstolsmotgångar för EU den här veckan. Och i båda fallen var det Metas mesta nemesis Max Schrems som var anledningen till domsluten.

Först beslutade EU-domstolen att Meta och andra sociala plattformar inte får spara användardata hur länge som helst och sedan landade domstolen i att Meta inte får ritka annonser baserat på sexuell läggning.

Men det finns en intressant twist här: Meta får inte heller använda allmänt känd data, som att någon öppet har delat.

Meta säger själva att de inte använder känslig information som sexuell läggning i annonsering. Det borde med andra ord inte vara ett särskilt stort problem. Men, tje, själva anmälan mot Meta föddes inte ur ingenting.

https://www.wired.com/story/meta-cant-use-sexual-orientation-to-target-ads-in-the-eu-court-rules/

TikTok

Skillnader och likheter mellan Google ads och TikToks nya Search ads

Har du funderat på likheterna och skillnaderna mellan Googles sökannonser och de sökordsannonsformat som TikTok lanserade för någon vecka sedan? Grattis! Här har du en sammanställning från en som funderade på samma sak:

https://www.linkedin.com/posts/thomaseccel_ppc-googleads-tiktokads-activity-7247493075273469953-hrlC/

LinkedIn

LinkedIn börjar med bannerannonser i appens inkorg

ÄNTLIGEN!

Nu kommer appinkorgen alltså bestå av reklam mellan de exklusiva erbjudandena från LinkedIn om att helt gratis prova på den helt vanliga gratismånaden Premium.

Jag tänker att vi snart också kommer att få några exklusiva fast utgråade meddelanden i inboxen som man måste scrolla sig förbi för att komma till reklamen.

Snapchat

Snapchat rullar ut Footsteps för iOS

En intressant sak med den senaste Svenskarna och internet, som släpptes i måndags, var hur lite såväl Internetstiftelsen plus de som skrev om rapporten lyfte fram Snapchat. (Ja, de flesta som har skrivit om rapporten har fokuserat på AInånting, because AI, men de som skrev om annat.) Och hur stark de plattformen är i skuggan av de övriga.

Nu fyller Snapchat oavsett på produktlådan med en nygammal funktion: Footsteps. En minnesfunktion. Specifikt för Snap Map. Man kan alltså kliva tillbaka i historien och via kartfunktionen se var man har varit.

Det nygamla är att den här funktionen har funnits för betalande Snapchat-användare ett tag. Men nu breddas den alltså även till icke-betalande snapchattare. Ja, så länge som man kör iOS, som är den plattform som gäller. I alla fall just nu.

https://www.gadgets360.com/apps/news/snapchat-for-ios-update-footsteps-feature-iphone-6690438

 

Sök/SEO

Googles AI Overviews får annonser

Så länge kunde Google hålla sig från att stoppa in annonser i sin AI-sökfunktion AI Overviews. Nu petar Google in kommersiella ytor bland AI-söksvaren.

Ja, eller annonserna hamnar efter det AI-skapade svaret. Och vi får gamla hederliga sökkarusellannonser. Annonser visas dessutom bara om en sökning har ”kommersiell vinkel” vilket förstås inte öppnar upp för 180 % godtycklighet från Googles sida.

Det finns givetvis inget som helst risk för att Google kommer att känna att det blir lite väl få annonstryck om annonserna visas först när användarna sannolikt har fått svaret och därmed kunnat gå vidare i livet. Gå vidare till något ställe där Google inte visar annonser.

Det är dessutom noll risk att det i sin tur kan innebär att Google kommer att flytta annonserna högre upp och till sist sannolikt peta in dem mitt i AI-svaret. Det skulle ju vara som att Google – nu hittar jag på ett random exempel – skulle låta annonserna ta allt större utrymme och se allt mer ut som det övriga innehållet i sökresultatet.

Vi här hos oss får däremot vänta på AI-annonserna. Ja, vi får ju även vänta på själva AI-svarsfunktionen som ännu inte är släppt här. Men annonserna lanseras i dagsläget bar i USA.

(Och ja, jag inser att inte heller detta faktum kommer att hindra människor från att passiv-aggressivt ta det här som exempel på hur EU:s AI-regleringar gör att vi numer har AI-halkat så långt efter resten av världen att vi lika gärna kan ta ned skylten.)

https://www.theverge.com/2024/10/3/24260637/googles-ai-overview-ads-launch

Google rullar ut AI-organiserade sökresultat

Mer AI i Googles sökresultat. Efter AI-smartness när det kommer till att förstå sökfrågor och AI Overviews, där Googles AI-bot själv svarar på frågan i sökresultatet, så blir det nu dags för Google att introducera ”AI-organiserade” sökresultat.

Vad är då AI-organiserade svar you ask? Utöver att Google börjar få slut på namn på sina olika AI-sökinitiativ? Det är Googles sätt att skapa ett AI-svar när det inte finns ett enda givet svar.

Exempel på det här som ges av Google är receptsökningar. Man vill få ett specifikt svar, men man vill få olika förslag att välja på så att man kan fundera på vad man är mest sugen på.

Men sökresultat kommer ännu mer samla ihop relevant information så att man kan fördjupa sig i svaret. Inklusive att länka till relevanta artiklar, videos, foruminlägg.

Och ja, jag är lite osäker på hur mycket det här i praktiken kommer att skilja från hur sökresultat beter sig idag. Och vi får vänta lite till för att få svaret. Til att börja med lanseras de nya AI-organiserade resultatsidorna bara i USA.

https://www.theverge.com/2024/5/14/24155321/google-search-ai-results-page-gemini-overview

Google börjar lyfta fram innehållsskapare som experter i sökresultatet

Väldigt intressant nytt initiativ från Google: de börjar lyfta fram innehållsskapare i sökresultatet. Och klassa dem som ”experter”.

Vad det handlar om är att det har börjat dyka upp ”kunskapsrutor” som lyfter fram just ”innehållsskapare” som beskrivning. Och inom vilket område de skapar innehåll. Och är auktoriteter.

Visst, det är ju inte direkt så att minsta lilla innehållsskapare har chans att få en egen ruta. Det lär vara reserverat för stora kändisar, fast snarare tankeledare än dokusåpakändisar.

Tittar vi på hur det här formatet har byggts ut för kändisar sedan de skapades så är de numer minisajter i sökresultatet, med allt fler olika typer av länkar och innehåll som är relevant kring en viss kändis baserat på vad folk söker.

Google verkar alltså vara sugna på att ta över den roll som kändes helt självskriven för LinkedIn, men som de senare avvecklade i början av året (nu är det ”genuina och meningsfulla kontakter” som gäller här, inte expertinnehåll).

Google passar även om man så vill på att ta några kliv in på Linktrees hemmaplan. Alltså ”mikrosajter” vars enda syfte är att samla länkar till alla kanaler där en innehållsskapare verkar, utan att man måste ta fram en fullständig sajt.

Det är givetvis ingen slump att det här kommer samtidigt som Google känner allt mer konkurrens från Instagram och TikTok på sökområdet. Google försöker alltså rida på det som är basen hos båda dessa tjänster: man följer, relaterar till och har förtroende för människor och inte domäner eller varumärken.

Google recognizes content creators: A breakthrough for E-E-A-T and SEO

Google now highlights content creators as trusted sources in search results. Here’s why this matters for E-E-A-T and how SEOs can benefit.

https://www.tubefilter.com/2024/09/27/google-search-knowledge-panels-creator-experts/

Google börjar rulla ut videostöd för Lens

Ny funktion i Googles smarta kamera Lens: stöd för video. Det blir möjligt att spela in en video och sedan låta funktionen berätta vad den ser.

Lens har funnits ett tag vid det här laget som en lösning för att peka mobilen (eller ladda upp en bild) och låta Lens söka upp vad det här. Som att berätta vad en del på en cykel heter eller vilken slags skalbagge man har framför sig.

Lens byggdes sedan ut så att det gick att komplettera bild och text. Mer specifikt så kunde man komplettera en bild med en text för att hjälpa Lens på traven med vad man är ute efter.

Nu är det alltså dags för den videofunktion som Google presenterade i våras att börja rulla ut. Men bortsett från det nya formatet så fungerar Lens precis som tidigare – fast grundkällan alltså kan vara en bild. En video kan vara upp till 20 sekunder lång och det går också att lägga till en ”röstfråga” – samma som med textkompletteringen ovan, fast då med rösten istället för att skriva.

Därefter körs Lens via Googles AI Overviews – där Google låter den egna AI-boten Gemini skriva ihop svaret på frågan. I det här fallet vad man vill ha svar på om i videon. AI Overviews-kopplingen innebär dock en brasklapp: videostödet i Lens finns bara tillgängligt där AI overviews finns. Vilket just nu bara betyder en handfull länder.

https://www.gadgets360.com/ai/news/google-lens-short-video-feature-ai-overviews-rolling-out-6693536

Google Lens blir ännu bättre på att hitta rätt produkt med Gemini-hjälp

Googles smarta kamera blir ännu bättre som shoppinghjälpmedel. Med AI, förstås.

Google Lens har rätt länge kunna hitta produkter som matchar den du söker. Men nu ska Google växla upp Lens förmågor. Med hjälp av Googles AI-bot Gemini ska Lens ännu mer träffsäkert kunna hitta exakt rätt produkt.

Men inte bara det: Gemini kommer även att ställa samman annan relevant information i ett anpassat sökresultat. Saker som prisjämförelser och relevanta recensioner.

https://blog.google/products/search/google-search-lens-october-2024-updates/

Google testar verifieringsbockar i sökresultatet

En väldigt bra grej från Google. Test av verifieringsblockar. Twitters blåbock, fast i sökresultatet.

Och det är verkligen Twitters verifieringsbock som det handlar om, inte X:s bock. Med andra ord är det bara Google som kan dela ut bocken. Det går inte att köpa sig till den.

Och blåbocken betyder också samma sak som på gamla Twitter-tiden: att Google anser att en sajt är den som den utger sig för att vara. Ett sätt att göra det svårare för bluffare som vill blåsa folk på pengar genom att skapa falska sajter som ser ut som ett annat företags webbplats.

Nu är det visserligen bara ett litet test, med ett fåtal domäner – men jag hoppas att det här rullas ut brett rätt snabbt.

https://www.theverge.com/2024/10/4/24261877/google-search-verified-checkmarks-experiment-feature

Microsoft lanserar AI-svar i Bing

När hela ChatGPT-AI-trenden drog igång var Microsoft och Bing snabbast ur startblocken. Sedan dess har Google dock fått upp farten och när det kommer till AI-svar i sökresultatet så är Google redan om. Nu vill Microsoft försöka komma in i racet igen.

Företaget börjar nu rulla ut Bing Generative Search (ironiskt nog efter det att Google skrotade namnet till Search Generativ Experience till förmån för AI Overviews because bättre med ett namn som inte låter som en instruktionsmanual skriven av en hardcoreingenjör).

I övrigt ska Bings AI-svar i stort fungera som Googles motsvarighet. Bing försöker helt enkelt själv svara på en sökfråga direkt i sökresultatet istället för att kasta upp en lista med länkar på sajter som kan ha svaret.

Och ja, precis som hos Google så kan man stänga av AI-funktionen om man vill ha Bing Classic istället.

Nya AI-Bing är däremot fortfarande någon slags testversion, vilket innebär att Microsoft har lärt sig sin läxa efter några tidigare… mindre lyckade AI-försök. Dessutom är det i dagsläget bara USA som gäller. Återstår att se när tjänsten breddas till fler länder.

https://techcrunch.com/2024/10/01/microsoft-brings-ai-powered-overviews-to-bing/

AI-sökmotorn Arc Search landar för Android

Har du som Android-användare känt sjukt stressande grön-bubbel-FOMO-panik över att bara iPhone-ägare fått använda Arc Search? Fear not! Nu kommer AI-sökmotorn även till Android.

Arc Search har, precis som Perplexity, av fansen lyfts fram som ett av de bästa Google-alternativen för den som vill gå på strikt AI-diet i alla sina digitala verktyg.

Det verkar däremot inte som att riktigt alla funktioner från iOS-appen är på plats än, men det lär mest vara en tidsfråga. Arc Search firar dessutom Kanelbullens dag med att låta Android-användare ladda ned den nya appen från och med idag.

https://www.digitaltrends.com/mobile/arc-search-iphone-app-now-available-on-android/


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *