Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 41 2024

Meta testar nya AI-annonsverktyg. Threads arbetar på Loops. TikTok lanserar Smart+. Så få videos krävs för att bli beroende av TikTok. X tillåts i Brasilien igen. Snapchat lägger till annonser bland de vanliga chattarna.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Meta testar nya AI-annonsverktyg

Ännu mer AI från Meta. Och den här gången för annonsörer.

Nu testar företaget nya videofunktioner som gör det möjligt att animera en stillbild och ”bygga ut” en video genom att göra den större. Ungefär den typ av funktioner som börjar dyka upp hos de flesta stora annonsplattformar.

Meta börjar rulla ut de nya funktionerna nu och planerar att släppa dem bredare i början av nästa år.

Meta is bringing AI-edited video ads to Facebook and Instagram

Threads vill sätta stopp för engagemangsfisket

Threads: No more engagemangsfiskande inlägg!

LinkedIn: Nämen vänta nu, vad ska vi då fylla flödet med?

Threads knows it has an engagement bait problem

Meta testar direktpostning av Reels till Threads

Dags för Threads att bli lite mer som, tja, alla andra stora sociala medier. Video, baby, video!

Meta testar nu stöd för att posta Instagram Reels direkt till Threads. Nu har man förstås kunna lägga ut Reels i Threads även tidigare, så det här är egentligen bara ett sätt att sänka tröskeln ytterligare.

Men principiellt är det ändå ett hyfsat stort steg. Threads har så här långt trots allt först och främst varit ett textmedium. Twitter Classic. Men däremot vill Meta förstås få in ännu mer video även där. Because video.

Återstår att se hur det här testet faller ut. Och hur den här typen av små förskjutningar på sikt kan påverka Threads.

Meta is testing a feature to let you post Instagram Reels directly on Threads

Threads arbetar på Loops

Ny funktion i Threads. Kanske. Förmodligen.

Kodgrävande har hittat spår av Loops, som ser ut att vara en community-funktion. Och… det är vad vi vet. Ja, eller vad spekulationerna just nu är.

Ja, kodinnehållet pekar åtminstone på någon slags lösning som gör det möjligt att sortera diskussioner baserat på ämnen.

Meta själva vill inte prata om planerna, annat än att de varken testar funktionen externt eller internt i dagsläget. Så vi vet inget om när eller ens om funktionen kommer att släppas skarpt. Men det låter som en rimlig funktion på plattformen – och gör appen som är noga med att den inte är Twitter ännu mer som Twitter.

Code in Meta’s Threads app references a communities feature, similar to Elon Musk’s X

TikTok

TikTok lanserar Smart+

Ännu mer annonser på TikTok. Ja, eller åtminstone: ännu fler annonsprodukter. Senaste ut: Smart+.

Det betyder att TikTok nu skaffar sig en motsvarighet till Googles Performance Max eller Metas Advantage+. En tänkt autopilot för ditt annonserande, där du outsourcar det mesta av handpåläggningen till plattformarna och låta dem maxa annonserna och distributionen utifrån vad man vill uppnå med sin kampanj.

Sen finns det möjligheter att själv skruva lite i förutsättningarna, men huvudmålgruppen för den här typen av tjänster är ju överlag de som inte har tiden eller kunskapen att pixelpusha alla detaljer själv.

Precis som konkurrenternas tjänster så sträcker sig självgåendet även till själva innehållet i annonserna. Smart+ ska automatiskt såväl skapa som välja rätt komponenter i en annons för att sedan hitta rätt målgrupp och visa annonsen där den har störst sannolikhet att bli observerad och tryckt på. För själva komponentskapandet använder Smart+ inte oväntat TikToks AI-svit Symphony.

Smart+ består i sin tur av tre underfunktioner: Smart+ Web Campaigns, Smart+ Catalog Ads och Smart+ Lead Generation, som förstås är optimerade för respektive huvudsyfte.

Utöver det så har TikTok också sjösatt ”Out of Phone: Retail”, som är rätt mycket vad det låter som: en tjänst för att hantera digital annonsering i fysiska butiker.

TikTok joins the AI-driven advertising pack to compete with Meta for ad dollars

Så få videos krävs för att bli beroende av TikTok

Då vet vi det. Hur många TikTok-videos som krävs innan någon blir beroende av TikTok: 260 stycken. Enligt TikToks egna interna siffror.

Informationen har kommit i samband med den stämning mot TikTok från justitieministrar i 14 amerikanska delstater.

Okej, nu konstaterar studien som har kommit fram till den siffran att det är så lite som krävs för att någon ”kan” bli beroende. Så det är alltså inte nödvändigtvis så att alla trillar dit i och med video 261.

Men de interna dokumenten konstaterar också att ”tvångsmässigt användande av appen korrelerar med en lång rad negativa hälsoeffekter som att man förlorar analytisk förmåga, minnesbildning, kontextuellt tänkande, konversationsdjup, empati och ökad oro”. Och att TikToks algoritm ger ”bättre engagemang” hos unga människor.

För att göra saker värre för TikTok så visar dokumenten att försöken att minska de negativa effekterna inte har gett särskilt mycket. Skärmtidsbegränsningsfunktionen har exempelvis bara gett en minskad användning med 1,5 minuter.

Det visar sig även att ledningen har varit medvetna om dessa negativa följder som användningen kan ge upphov till, utan att ha agerat särskilt mycket. Inklusive att strunta i förslag om att på olika sätt motverka kroppsosäkerhetsfrågor genom att lägga till information i anslutning till exempelvis skönhetsfilter.

TikTok å sin sida säger förstås att Kentucky Public Radio och NPR (som har kommit åt och läst de aktuella dokumenten) ”väljer citat på ett missvisande sätt och använder daterade dokument utan att ta hänsyn till kontexten”. Det kommer bli upp till domstolen att ta ställning till vilken sida som är mest trovärdig i just det här fallet.

Men det känns inte som orimligt att TikTok länge har känt till plattformens negativa effekter, men valt att inte agera särskilt mycket därför att det hade riskerat att minska det totala användandet av appen – och därmed minskat annonsintäkterna.

TikTok execs know exactly how many videos it takes to get addicted to its platform

Twitter/X

X tillåts i Brasilien igen efter att Musk viker sig för landets krav

And we’re back!

Brazil clears X for return after a monthlong ban

X ändrar ersättningsmodell för innehållsskapare på plattformen

No more annonsersättning for you! FKA Twitter ändrar ersättningsmodellen för innehållsskapare där. Istället för att som tidigare få betalt för annonser som visas bland svaren till ett inlägg så går X från och med 8 november över till att istället belöna medlemmar för engagemang.

Det som däremot fortfarande gäller är att det bara är Premium-medlemmars interaktioner som räknas.

Det innebär med andra ord att poolen över det potentiella engagemanget inte är… jättestor. Men tydligen är den numer inte ens tillräckligt liten för att annonspengarna ska räcka. Det är åtminstone så det känns.

Det är med andra ord ännu ett exempel som pekar på att X:s ekonomi ser allt risigare ut. Men problemet med den här ändringen är att… pengarna fortfarande måste komma från någonstans. Och X:s i praktiken enda intäktskälla är annonser.

Elon Musk’s X will no longer pay creators based on ads but on engagement

Musk lyckas få annonsörer att återvända till X genom att stämma skiten ur dem

Plötsligt händer det! Elon Musk har till sist lyckats hitta en strategi som faktiskt verkar få annonsörer att återvända till X – stämma skiten ur dem!

X drops Unilever from its ‘advertiser boycott’ lawsuit

Bästa sättet att få bort hämndporr från X – hävda upphovsrättsbrott

Då vet vi det. Västa sättet att få bort hämndporr och annan nakenhet som delas utan samtycke från alla inblandade? Hävda att det är ett upphovsrättsbrott. Det funkar åtminstone på FKA Twitter.

En studie vid University of Michigan har kommit fram att den som vill ha bort den här typen av material – och anger att orsaken är just att det är nakenbilder utan samtycke – så kan man få vänta i veckor innan bilderna försvinner. Om man istället hävdar att det är ett upphovsrättsbrott? Timmar.

Och så finns det de som säger att Elon Musks absoluta yttrandefrihetskorståg har logiska luckor stora nog att köra tåg genom.

Twitter Acts Fast on Nonconsensual Nudity If It Thinks It’s a Copyright Violation

Snapchat

Snapchat lägger till annonser bland de vanliga chattarna

Så har det blivit dags för Snapchat att ta det ultimata annonssteget: lägga till annonser bland de vanliga chattmeddelandena.

Det innebär att det blir som exempelvis hos Meta eller i Gmail: annonser kommer att skjutas in mellan meddelanden. Reklamen – så kallade sponsored snaps – kommer att märkas upp som just reklammeddelanden och kommer inte hänga kvar hur länge som helst. Om användaren inte klickar på en reklam-snap så kommer den automagiskt försvinna.

Om någon däremot öppnar ett reklammeddelande så kan personen välja att svara på annonsen eller trycka på en länk för att läsa mer.

Dessutom lanserar Snapchat också Promoted places i Snap-kartan. Det är en utvidgning av formatet som gjort det möjligt för lokala företag att annonsera. Nu kan även nationella företag och varumärken annonsera och därmed visa upp alla sina platser.

Snapchat is bringing ads to the Chat tab

Discord

Discord förbjuds i Ryssland – och försvårar därmed Rysslands krigföring mot Ukraina

Sååå… som det ryktats om ett tag så förbjöd Rysslands internetpolis (och informationspolis överlag) Roskomnadzor igår chattplattformen Discord på grund av det fanns en massa olagligt innehåll på sajten (vilket vi väl kan översätta som: grejer som Putin inte gillar).

Och vilka blev arga över det? Ryska militären. Eftersom Discord tydligen har använts för att koordinera landets styrkor i Ukraina.

War by Discord. Jag säger det igen. Det GÅR inte att vara satiriker längre.

Russia bans Discord chat program, to the chagrin of its military users

 

Sök/SEO

Googles bedöms stå för mindre än 50 % av sökannonsmarknaden i USA 2025

Down down diggi diggi down down. Så kan man sammanfatta eMarketers prognos av Googles andel av den totala sökannonsmarknaden i USA nästa år.

Enligt eMarketers kristallkuletittande så kommer Google stå för mindre än 50 % av USA:s sökannonsmarknad nästa år. Det är i så fall Google hamnar under 50-strecket på sisådär ett årtionde.

Nu är det här inte något som hände nununu förstås utan något som har varit på gång ett tag. Det beror delvis på förändrade sökbeteenden bland unga, där Instagram och TikTok blir allt viktigare som startpunkt för webbsökande snarare än Google. Men framförallt är det andra stora annonsplattformar som kapar åt sig allt större andel av kakan. Amazon framförallt, men även Apple börjar sno åt sig allt mer sökannonspengar (Apple lär även här bli en dark horse som folk mestadels kommer att glömma bort).

Sen har vi förstås utvecklingen de senaste två åren där folk börjar söka via AI-tjänster som ChatGPT, Perplexity och Arc Search. Och inte att förglömma: Googles egen Gemini-bot. De intäkterna lär dock inte ge särskilt stort genomslag 2025 eftersom, tja, ingen av dessa tjänster har fått upp något annonsverksamhet på banan än. Inte ens Google.

Men frågan är om inte den här typen av AI-sökfunktioner till syvende och sist ändå kommer att gynna jättarna Google, Amazon och Microsoft – med tanke på att de har köpt in sig i de flesta av de nya AI-bolagen.

Här hos oss är marknaden mer fragmenterad så det går inte att rakt av lyfta över hit. Men den övergripande trenden att Google sakta men säkert förlorar marknadsandelar inom sökannonser (och sök, för den delen) lär gälla också i Europa.

Google’s Grip on Search Slips as TikTok and AI Startup Mount Challenge

Google Maps gör det möjligt att reservera parkeringsplats

Ha. Skön ny funktion i Google Maps. Reservera parkeringsplats. Från Google Maps-appen.

Ja, kanske inte riktigt lika sömlöst. Google lägger till en ”boka online”-knapp som länkar iväg till företaget SpotHero. På den sajten kan du sedan betala för parkeringsplatsen.

Och ja, du kan även förboka och ange särskilda parametrar, som laddplats, rullstolsvänligt och annat.

Nu är det här inte något för vår del av världen. Åtminstone inte än. I sin första version kan man välja bland 8000 parkeringsplatser i 300 städer i USA och Kanada. Återstår att se om den här tjänsten – eller åtminstone något liknande – kommer att rullas ut i andra länder.

Google Maps now lets you reserve a parking spot inside the app


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *