Kategorier
Allmänt digitalt Ekonomi och finans Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 40 2024 – del 3

Youtube Shorts blir längre och får fler nyheter. Open AI stänger den största riskkapitalrundan någonsin. World Wide Web Foundation lägger ned. Gmail får AI-skapade ”summeringskort”.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Strömmade medier

Youtube Shorts blir längre och får fler nyheter

Så börjar det bli dags för Youtubes TikTok-utmanare Shorts att börja ha ett dåligt namn: nu ökas maxlängden som en Shorts-video kan ha. Tre minuter är den nya maxgränsen.

Dessutom passade Youtube på att bjuda på några fler nyheter som är på väg till Shorts:

Mallar: Shorts gör det enklare att remixa videos genom att lägga till mallar som startpunkt.

Hämta från Youtube: Det blir möjligt att dra in vanligt Youtube-innehåll direkt från Shorts-kameran för att på så sätt sänka tröskeln för den sortens innehåll.

Trends-sida: Mobil-Shorts får en ny Trends-avdelning som ska visa vad som här ”hett” i ditt land.

Förhandsvisning av kommentarer: Få en glimt av vad som skrivs om en Shorts-video direkt i flödet, utan att först behöva gå in bland kommentarerna.

https://blog.youtube/news-and-events/tall-updates-coming-to-shorts/

 

Ekonomi och finans

Open AI stänger den största riskkapitalrundan någonsin

De senaste veckorna har det spekulerats i att Open AI skulle ta in nytt kapital – och mycket. 6,5 miljarder dollar till en värdering på 150 miljarder. Men så blev det inte.

När Open AI nu har stängt den senaste finanseringsrundan så slutade det med… 6,6 miljarder dollar. Och en värdering på 157 miljarder dollar. Som gör att Open AI kommer snäppet närmare Elon Musks rymdbolag SpaceX i kampen om platsen som världens näst högst värderade startup. Ja, eller åtminstone världens största onoterade bolag (ettan, TikTok-ägaren Bytedance har vid det här laget 12 år på nacken och det känns som att man kanske inte längre kan klassas som en start up då).

But I digress.

Förutom att det, som en artikel konstaterade, innebär att Open AI nu har tagit in mer pengar än Zimbabwes regering spenderade totalt under hela 2021 så betyder kassapåfyllningen att Open AI nu har rott i land den största riskkapitalrundan någonsin. Vilket gör att att Open AI rusar förbi den tidigare ettan: Elon Musks xAI som ”bara” lyckades dra in 6 miljarder.

(Med tanke på hur Elon numer känner inför den organisation han var med och grundade, som att han har stämt dem två gånger bara i år, så lär vi garanterat få glada FKA tweets från honom om Open AI:s incashning.)

Och pengarna lär behövas. Häromdagen kom uppgifter om att Open AI beräknas omsätta 3,7 miljarder dollar i år – och gå 5 miljarder back. Enligt The Information ska Open AI så här långt ha lagt 1,5 miljarder dollar på personal och 7 miljarder på att träna sina modeller.

Typ ouch.

I och med att rundan nu har stängts så har vi fått det bekräftat att Apple inte valde att vara med och stoppa in pengar. 8 andra företag och riskkapitalister hängde dock på. Förutom att Microsoft har stoppat in ännu mer pengar så har AI-chipjätten Nvidia och techinvesterargiganten Softbank nu lagts till i ägarlistan.

Bland investerarna hittar vi också investmentfirman Fidelity. Som var en av dem som hjälpte Elon Musk att köpa Twitter. En investering som de bara förra veckan skrev ned med 79 % jämfört med beloppet de faktiskt stoppade in. De anser med andra ord att den investeringen har gått… sådär bra.

Det lär göra att Elon blir ännu gladare över Open AI:s påfyllda bankkonto.

https://www.axios.com/2024/10/02/openai-new-funding-round-restructuring

Open AI väntas gå 5 miljarder dollar i förlust 2024

Hur går det för ChatGPT-ägaren Open AI? Ja, det beror på hur man räknar. Den är fortfarande den största och mest välkända AI-tjänsten när det kommer till generativ AI och den här veckan ser det ut som att Open AI kommer att ta in 6,5 miljarder dollar i nya investeringar.

Men att folk använder en tjänst och att riskkapitalister är beredda att kasta högvis med pengar efter en startup betyder är som bekant inte likställt med lönsamhet. Enligt interna källor så förväntas Open AI omsätta 3,7 miljarder dollar i år. Och gå 5 miljarder dollar back.

Till nästa år så förväntas omsättningen rusa till 11,6 miljarder, så en tredubbling. Men frågan är om förlusten kommer att minska i motsvarande takt.

Visst, förluster kan handla om att man plöjer ned pengar i investeringar och jagar marknadsandelar, men det visar ändå utmaningen som AI-bolagen står inför: även om vi är beredda att betala för AI-tjänster i rätt hög utsträckning så är det i det stora hela sett rätt få som använder dem.

Och den stora frågan är hur långt riskkapitalets tålamod är. Ja, och även tålamodet bland techgiganterna som nu plöjer ned väldigt stora belopp på att jaga AI.

https://www.cnbc.com/2024/09/27/openai-sees-5-billion-loss-this-year-on-3point7-billion-in-revenue.html

Värderingen på X har rasat 79 % sedan Musks köp

De goda nyheterna för Elon Musk och X fortsätter. Nu skriver en av investerarna ned värdet på sin andel i X med nära 80 % jämfört med det Musk betalade när han köpte Twitter.

Det är åtminstone vad en av investerarna i X, Fidelity, har kommit fram till, när de nu kapar värderingen på sin andel. Redan i januari så vreds värderingen på firmans Twitter-investering ned med 71,5 % och nu har de sänkt den ytterligare.

Det innebär att Fidelity nu värderar sin andel i X till 4,2 miljarder dollar jämfört med de 19,7 miljarder som de investerade. Och utifrån Fidelitys andel av X så betyder de att de nu värderar hela X till ca 9,4 miljarder dollar

Vilket är… en del under de 44 miljarder dollar som Musk betalade. Visst, Musk erkände att han betalade för mycket, men han hade nog inte tänkt sig att skillnaden skulle vara så stor ungefär två år senare.

Vad som inte lär göra saker och ting bättre är att Musk – och förmodligen därmed X som han har vältrat över skulden på – sannolikt fortfarande har säg 13 miljarder dollar i lån, som delfinansiering av köpet.

Skulder som bankerna som ställde ut lånet har försökt bli av med sedan köpet, men av någon anledning har de inte lyckats hitta någon eller några som är sugna på att ta över dem. Och jag har svårt att tro att Musk hunnit betala av särskilt mycket på lånet.

https://mashable.com/article/x-twitter-value-down-fidelity

Mark Zuckerberg är världens näst rikaste människa för första gången

Det blev aldrig någon burfajt mellan de båda techbrosarna Elon Musk och Mark Zuckerberg. Däremot är det nu dags för en annan fajt: den som världens rikaste person. I veckan klev Zuckerberg om Amazon-grundaren Jeff Bezos och knep för första gången silverplatsen i den tävlingen. Före honom finns nu bara Elon Musk.

Det är däremot en rätt bra bit upp till topplatsen fortfarande, så Zuckerberg får hålla tummarna att aktiemarknaden fortsätter att älska Meta lika mycket som de har gjort så här långt i år. Meta-aktien har nämligen rusat över 60 % i pris i år – och Zuckerbergs förmögenhet ligger till största del i den.

https://www.techinasia.com/news/zuckerberg-overtakes-bezos-worlds-richest

 

Övrigt

World Wide Web Foundation lägger ned

En lite historisk händelse i internets liv. World Wide Web Foundation lägger ned efter 15 år.

World Wide Web Foundation startades en gång i tiden av Rosemary Leith och Tim Berners-Lee, med den senare mest känd som mannen som uppfann internet. Åtminstone internet som vi känner det idag. Mer specifikt saker som http, HTML, URL-systemet och den första webbläsaren.

2009 var Berners-Lee alltså sedan med och grundade World Wide Web Foundation, en stiftelse som hade som sin mission att sprida internet till alla.

Men nu kastar Tim alltså in handduken. Åtminstone för sin stiftelse. De inblandade känner att de har uppnått delar av sina mål – när den största delen av världens befolkning trots allt har tillgång till internet – och att det finns andra organisationer som kan driva stiftelsens frågor framöver.

Det handlar också om att Berners-Lee känner att det nu finns andra utmaningar att ta tag i när det kommer till internet. Inte minst två av hans stora käpphästar: att personlig data har förvandlats till en handelsvara och att så stor makt över internet och våra uppkopplade liv nu ligger i händerna hos ett fåtal jätteplattformar.

Tim kommer därför att göra en Bluesky. Eller Mastodon. Kort sagt lägga mer tid på att titta på hur internet kan bli mer decentraliserat. Ni vet, det som var hela poängen med att internet i sin första form en gång i tiden skapades.

https://www.theregister.com/2024/09/30/world_wide_web_foundation_closes/

Gmail får AI-skapade ”summeringskort”

Kommer ni ihåg när Gmail var en mejlklient? Good times.

Google verkar visserligen (för tillfället åtminstone) ha pausat sina värsta planer på att göra Gmail till superappen för Googles alla kommunikationssätt (and then some), men det har inte hindrat företaget från att ta några rejäla fyllesteg in på samma förvirrade produktstig som en gång i tiden fick Microsoft tycka att det var en bra idé att låta människor bygga sajter i Word.

Som tur är så verkar Googles Gmails-bloatambitioner dock nu mer fokusera på att lägga till funktioner som handlar om… mejlgrejer. Ja, jag blev också chockad.

Nu lägger Google dessutom till en funktion som har 50/50-chans att vara riktigt smart eller irriterande på en helt ny nivå.

Ska vi vara riktigt petiga så är det inte en helt ny funktion, utan breddning av en befintlig. Men med de höjda ambitionerna så känns det som nära nog en helt ny funktion.

Vad det handlar om är ”summeringskort”. Googles funktioner AI Overviews möter ”kunskapsrutorna”, där exempelvis kändisar får en egen minisajt i sökresultatet, där olika saker om kändisen i fråga samlas ihop som svar på sökfrågor. I Gmail så betyder det här att kort som summerar tänkt relevant information åt dig högst upp i gränssnittet.

Det kan handla om saker som att ett paket snart kommer att levereras, med info om beställningen eller möjlighet att spåra paketet. Men det kan också vara saker som information om när ett plan kommer att landa, när det är dags att betala en räkning eller information om en konsert du har biljetter till. I samtliga fall samlas relevant information ihop i summeringskortet så att du inte behöver leta upp mejlet som innehåller exempelvis konsertbiljetten.

Det nya i funktionen är att korten blir mer interaktiva och dynamiska än tidigare. Så att det ska bli ännu enklare att få upp all relevant information.

Utöver det så kommer Gmail också att få en ny flik: ”Happening soon”. En kalendervy, fast baserat på saker som finns i dina mejl.

Funktionen börjar rullas ut nu för iOS och Android, men det verkar bli en utdragen utrullning. Den här veckan lanseras summeringskort för köp. ”De närmaste månaderna” kommer sedan fler korttyper och ”Happening soon”-avdelningen – fast fortfarande bara för köp. ”Längre fram” kommer sedan övriga kortyper och då läggs även dessa till i Happening soon. Och då ser det ut som att Happening soon också läggs till i sökfunktionen.

Så hela utrullningen kommer alltså ske mellan idag och hur långt är ett snöre.

https://techcrunch.com/2024/10/02/gmail-enhanced-summary-cards-help-you-take-action-on-your-emails/

Premiär för en ny film om ZX Spectrum

Ooooooo… 😍😍😍😍😍 En ny dokumentärfilm om… ZX Spectrum! ”The Rubber Keyed Wonder”!

Ni som vet vet.

Premiär idag! På bio i London. Förstås. Återstår att se om/när/hur den blir tillgänglig på andra sätt.

Det ryktas att ZX Spectrum-kunskap inte längre ingår i svenska skolans läroplan – vilket givetvis är en enda stor kulturskymningskatastrof. Men om det mot förmodan finns någon som inte har en aning om vad jag pratar om – än mindre varför jag kastar upp en armé hjärtögonemojis – så har Engadget en bra genomgång här:

https://www.engadget.com/entertainment/tv-movies/the-rubber-keyed-wonder-is-an-adoring-portrait-of-the-sinclair-zx-spectrum-170047407.html

Fast… för att förstå hjärtögonemojisarna så måste man ha varit där. Då.

UNITED KINGDOM – DECEMBER 01: Clive Sinclair introduced the ZX Spectrum into the marketplace in August 1982. Sinclair’s aim was to provide an upgraded version of his original ZX81, which would be able to compete with the colour graphics of the recently introduced Atari, Commodore and Acorn computers. The ZX Spectrum was the company’s most significant commercial success and enabled Sinclair Research to achieve market dominance in the UK in the early 1980s. The model shown has 48K of RAM. (Photo by SSPL/Getty Images)

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *