Kategorier
AI - Artificiell intelligens Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 44 2024 – del 2

Youtube rullar ut AI-sammanfattningar för videos globalt. Apple börjar rulla ut Apple Intelligence. Open AI lanserar Google-utmanaren SearchGPT. LinkedIn släpper AI-agent för rekryterare. Meta släpper en NotebookLM-utmanare.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Strömmade medier

Youtube rullar ut AI-sammanfattningar för videos globalt

Youtube växlar upp sin AI-sammanfattningsfunktion. Efter att ha testat den på några få utvalda videos så rullas funktionen nu ut globalt.

Det innebär med andra ord att Youtube automatiskt kommer att använda sin ChatGPT-utmanare Gemini för att skriva ihop sammanfattningar av videos så att det ska bli enklare för användare att få en uppfattning av vad en video innehåller, även om videoskaparen själv inte har snickrat ihop en beskrivning.

Men vi kan anta att Google också tänker använda det på ungefär samma sätt som det man la till i Google Maps i veckan: för att kunna ”AI-söka” i Youtube. Alltså skriva ihop en beskrivning av vilken slags innehåll man är ute efter och låta Youtubes AI-bot samla ihop innehåll som matchar det bättre än den nuvarande sökfunktionen.

Däremot finns det ett par brasklappar kring den nya funktionen. Dels kommer funktionen att rullas ut gradvis ”de närmaste veckorna och månaderna” och dels så är det fortfarande engelskspråkiga videos som omfattas.

YouTube Expands AI-Generated Video Summaries, Adds New Tools

 

AI – artificiell intelligens

Apple börjar rulla ut Apple Intelligence

And so it begins. Apple har nu rullat ut iOS 18.1 och motsvarande uppdateringsversioner för övriga operativ. Det innebär att vi nu får de första smakproven på Apples AI-plattform Apple Intelligence.

Det innebär saker som hjälp att skriva och korra text, lite smartare bildredigering, nytt fokusläge som bara visar de viktigaste notiserna, smarta svar och notissammanfattning av meddelanden och mejl, sammanfattning av transkriberingar i Anteckningar-appen och av telefonsamtal samt en Siri som ska kunna hantera samtal på ett lite mer ”mänskligt” sätt – som att hålla koll på kontext och klara av om man snubblar på orden.

Det är i dagsläget dock bara engelska som gäller, både som enhetsspråk och Siri-språk. Ja, och så måste du ha minst en iPhone 15 Pro-modell.

Ja, fast vi i EU får inte de ovanstående funktionerna [infoga ragepostande] i våra mobiler riktigt än. Eller vi vet inget alls om när de kan trilla ut här. Apple har dock redan nu flaggat för att en större språkuppdatering kommer i april, där flera av de stora europeiska språken finns med. (Något som förstås inte måste betyda att funktionen blir tillgänglig – skulle kunna vara att du kan prata tyska med Siri om du är utanför EU:s gränser).

Sitter inte på en dator där jag kan kolla uppdateringsfilen just nu, men i betan har AI-funktionerna funnits med i Macens uppdatering, eftersom den plattformen inte omfattas av Digital markets act. Så det kan hända att vi i EU kan testa funktionerna den vägen (om man har minst en M1-Mac).

Apple Intelligence is available today on iPhone, iPad, and Mac

Apple Intelligence för IOS lanseras i april 2025

Då fick vi veta det. Apple Intelligence släpps för oss i EU i april 2025.

Apple kickade ikväll igång ”en vecka med produktnyheter” på Mac-sidan med att släppa en ny, M4-chip-bestyckad iMac (som tyvärr ser lika anskrämlig ut som föregångaren – är det helt orimligt att vilja ha en stilren stationär dator med svart ram?) Men vi fick alltså också veta när Apple kliver in i AI-racet här i EU.

Ja, eller de gör de egentligen redan idag – i och med MacOS 15.1-uppdateringen. En plattform som inte omfattas av Digital markets act – den lag som Apple har lutat sig mot som anledning till att vi inte får AI-funktionerna. Men när det kommer till iOS och iPadOS så får vi hålla oss till tåls ytterligare något halvår.

Och jag har lite… svårt att tänka mig att det är något EU:igt som kommer ha fallit på plats då – eller att EU då är klar med en utredning som garanterat ger tummen upp. Jag har heller inte hört något om vad EU eventuellt skulle ha för åsikter som Apple måste ha ett halvår på sig att rätta till. Jag tror helt enkelt att Apple har det som en bekväm ursäkt att gå direkt på de lokala språken istället för bara engelska – som är det som gäller för alla som vill köra Apple Intelligence idag.

Oavsett så ser det nu alltså ut som att vi har fått ett EU-datum.

Apple Intelligence Rolling Out in the European Union Starting in April 2025

Apple släpper Apple Intelligence för… Windows

Lite… oväntad nyhet. Milt sagt. Apple släpper sin AI-plattform Apple Intelligence för… Windows.

Det blir alltså möjligt för Windows-användare att få skrivhjälp (som är det verktyg som nu även blir tillgängligt för Microsofts plattform).

Did not see that coming.

Nu är det visserligen inte riktigt så långtgående som det låter. Det handlar om att den som kör Windows via Parallels Desktop. Den som med andra ord emulerar Windows inuti en Mac för att komma åt Windows-program.

Så med andra ord är det alltså fortfarande bara för Mac-datorer. Men det går förstås inte att låta bli att fundera på hur Apple ser på framtiden.

Microsofts ChatGPT-utmanare Copilot finns även för Mac-användare, som del av 365-sviten. Visst det är inte en Copilot som lever på systemnivå som för Windows-användare, men själva grundtjänsten fungerar även för MacOS.

MacOS och Windows är som bekant två olika operativsystem. Och Apple vill helst hålla tvinga in användare i företagets ekosystem.

Men Paralllels-stödet gör att jag misstänker att Apple åtminstone har lekt med tanken att kunna erbjuda Apple Intelligence som tjänst även för Windows-användare. Särskilt som många av dessa redan kör Apple i mobilen.

Och EU-mässigt så skulle det vara fullt möjligt. Windows – ironiskt nog till skillnad från MacOS – omfattas av EU:s techregleringslag Digital markets act. Det innebär bland annat krav på att öppna sig mer för mindre plattformar. Och på datorsidan är Macen som bekant betydligt mindre än Windows.

Kort sagt: att Apple skulle kunna släppa en Windows-anpassad version av Apple Intelligence som Microsoft skulle tvingas släppa in.

Apple Intelligence Writing Tools Support for Windows Apps Arrives on Parallels Desktop

Open AI lanserar Google-utmanaren SearchGPT

AI-nyheterna står som spön i backen. Senast ut: ny funktion i ChatGPT. SearchGPT.

Open AI tar alltså ett stort steg mot att konkurrera fullt ut med Google. Ja, eller med Perplexity eller Arc Search om vi ska prata andra branschkollegor.

SearchGPT är alltså precis vad den heter. En specialskruvad version av GPT-4o som kan realtidssöka på nätet kring aktuella händelser. Det går att trigga funktionen manuellt, men ChatGPT kan också kasta ut frågan på nätet själv om den bedömer att det bästa sättet att svara finns i sjön.

Sökresultaten får förstås hänvisningar till källorna, så det är ännu ett sätt för Open AI att göra publicister glada. Ja, utöver att betala dem högvis med pengar för att träna på tidningarnas innehåll.

Utrullningen följer det som numer ett vant ChatGPT-mönster: de som betalar för Plus eller Team får tillgång nu, Enterprise och Educational får funktionen ”de närmaste veckorna” och sedan är det dags för gratisanvändarna vid en senare ospecificerad tidpunkt.

Däremot är inte ChatGPT:s avancerade röstläge kompatibelt med webben riktigt än. Men det ligger i Open AI:s to do-lista.

OpenAI launches its Google challenger, ChatGPT Search

ChatGPT gör det möjligt att söka i chatthistoriken

En lite… intressant funktion som är på väg till ChatGPT: sök bland dina egna chattar. Som du har haft i ChatGPT. En intern sökmotor för chatthistoriken, alltså.

Enligt Open AI så är det två användarscenarion som de ser framför sig: dels kunna fortsätta på en tidigare chatt och dels kunna hänvisa till en tidigare chatt. Som vanligt lär vi människor hitta ännu fler kreativa sätt att dra nytta av den kommande funktionen.

Som att bara följa hur ChatGTP-svaren har utvecklats över tid.

De som betalar för Plus och Teams ska få tillgång nu, Enterprise- och utbildningskunder får funktionen inom en vecka och gratisanvändarna ska sedan få tillgång kommande månaden.

Your ChatGPT conversation history is now searchable

ChatGPT:s avancerade röstläge rullas ut för Mac och Windows

Kan du inte få nog av ChatGPT precis hela tiden och precis överallt? Grattis! Nu släpps det nya avancerade röstläget även för Mac- och Windows-versionerna av tjänsten.

ChatGPT advanced voice mode for Mac and Windows

LinkedIn släpper AI-agent för rekryterare

Vad vill vi ha? MER AI HOS LINKEDIN! När vill vi ha det? NUNUNU!

Och det är inte vilken AI-bot som helst som vi får. LinkedIn vet vad som gäller just nu om man vill visa att man är trendig: en AI-agent!

LinkedIn kompletterar alltså sin AI-verktygslåda med ännu en tjänst: Hiring assistant. Och ja. Den vänder sig till rekryterare. mer specifikt är tanken att verktyget ska hantera ”tidskrävande administrativa arbetsuppgifter”.

Det betyder att den nya assistentagenten är tänkt att kunna kliva in och hjälpa till från ax till limpa. Till att börja med ska det gå att ladda upp hela jobbeskrivningar för en annons eller bara viktiga punkter som den ska innehålla och länka till exempelannonser från andra företag som inspiration och sedan låta boten sätta ihop en färdig annons.

Boten ska också, proaktivt vad det verkar, kunna komma med förslag på kandidater som matchar annonsen. Det går även att be den att hitta ”lookalikes”, alltså fler som matchar en viss profil.

Tjänsten ska ”snart” också kunna hantera meddelanden, boka intervjuer, svara på frågor från kandidater före och efter en intervju samt plocka fram listor på ”toppkandidater” bland de inkomna ansökningarna.

Om jag ville vara lite elak så skulle jag kunna resa vissa frågetecken kring några av ovanstående förmågor – med tanke på hur vass LinkedIn-algoritmen är att plocka fram relevanta jobbannonser baserat på den egna profilen.

But I digress.

Hiring assistant är dock inte skarpt ute än, utan testas just nu för fullt med ”en utvald grupp” av storföretagskunder (bland annat alla innehållsskapares favorit-allt-i-allo-tjänst Canva). Tjänsten kommer att rullas ut ”bredare de närmaste månaderna”. Vilket i praktiken är ett hur långt är ett snöre-besked.

Vi kan nog dock vara extremt säkra på att Hiring assistant kommer att kräva att man betalar. Antingen separat eller som del av LinkedIns betalprenumeration. Ja, eller vad säger jag – som en betaltjänst ovanpå betaltjänsten. Det är ju så AI-funktioner numer lite funkar.

LinkedIn launches its first AI agent to take on the role of job recruiters

Claude får datorapp och dikteringsfunktion

Mer datorappande på AI-området. Nu får även ChatGPT-utmanaren Claude datorappar, för både Apple och Windows. Dock än så länge med betastämpel. Och i sin första version ironiskt nog utan funktionen som gör att Claude kan styra datorn på kommando.

Dessutom får datorapparna inte heller en helt sprillans ny funktion som nu släpps för iOS, Android och iPadOS: en dikteringslösning. Det går att läsa in ”röstmeddelanden” som är upp till tio minuter långa och sedan låta Claude transkribera och svara på det man har pratat in.

Så bokstavligen inte en conversation piece, utan mer en variant på Apples nya stöd att läsa in och transkribera röstmemon.

Claude gets desktop apps and dictation support

Microsoft vänder sig till Open AI-konkurrenter för kodarbot

Det kommer allt fler uppgifter om fnurror på tråden mellan Microsoft och Open AI. Mycket drivna av Sam Altmans ambitioner för företaget som kanske inte helt linjerar med Microsofts intressen.

En sån sak var Open AI:s överraskande samarbete med Apple, som första externa chattboten i Apples AI-uppgraderade operativsystem.

Nu verkar Microsoft vara sugna på att återgälda den kallduschen. Så Office-paketet breddar nu AI-kopplingarna till företagets kodarbot Copilot för Github.

Från att exklusivt ha byggt verktyget på Open AI:s modeller så har Microsoft nu tryckt in sladdar i Anthropics Claude och Googles Gemini, så att användare kan växla mellan dessa som alternativ. Nu betyder det här inte att Microsoft kapar banden med Open AI. Microsoft kompletterar även med de senaste versionerna av Open AI:s modeller, inklusive den nya o1-varianten.

GitHub Copilot will support models from Anthropic, Google, and OpenAI

Google lägger till bättre faktacheckarstöd i Gemini

En av utmaningarna med generativ AI är hallucinationer. Att AI-botarna killgissar istället för att erkänna att de inte vet. Eller hittar på något för att fylla ut när användaren har bytt om en lista med fem exempel trots att det bara finns fyra. Nu rullar Google ut ännu ett initiativ för att försöka minska risken för att det här händer.

Vad det handlar om är funktionen ”Grounded with Google”, som nu blir del av API:et för Gemini.

Tanken är att utvecklare som bygger tjänster mot Gemini som bygger på realtidsinformation också ska kunna dubbelkolla att svaret verkar stämma innan det skickas till användaren. Att ett genererat svar kan jämföras med andra källor. Som internet, lokala databaser eller dokument.

Att det alltså ska gå att bli möjligt att faktachecka svaret för att på så sätt försöka sätta stopp för de allra värsta tossigheterna.

Nu är väl internet i sig kanske inte alltid det helt bombsäkra stället om man vill hitta fakta, men tanken är oavsett bra och väl värd att applådera. Bara senaste månaderna har det blivit allt mer fokus hos AI-bolagen att just kunna faktagranska de svar som en AI-bot ger. Open AI:s senaste o1-modell är ett exempel när det här är en komponent.

Det betyder förstås inte att det blir garanterat felfritt, men vi vet ju att det tyvärr är långtifrån säkert att det blir rätt även om människor är inblandade. Tvärtom så kan människor numer ljuga än mer övertygat trots att motsatsen har bevisats.

Google Gemini API, AI Studio Gets a ‘Grounding with Google Search’ Feature for Developers

Google arbetar på en egen AI-agent-plattform

Kan Claude så kan Google. Ta fram en AI-agent, alltså. Google uppges nämligen ha fått Avengers-feeling och håller på att som bäst arbeta på ”Jarvis”.

Kort sagt så ska Jarvis vara en AI-kompis som, till skillnad från AI-assistenter som ChatGPT, ska kunna utföra uppgifter utanför sitt eget gränssnitt. Man skulle exempelvis kunna tänka sig att Jarvis kan få i uppgift att hitta en resa till ett varmt land inom en viss budgetklass en viss period och sedan ge sig ut på nätet och tugga igenom alla resepaket, flyg och hotell som finns för att sedan – om man vill – till och med boka alltihop själv.

Alltihop skulle kunna släppas redan i december.

Och, ja, det är det vi vet. Eller vi vet egentligen inte ens det här, annat än att The Information ska ha fått uppgifterna från de sedvanliga ”källorna med insyn”.

Det återstår alltså att se hur det kommer att ligga till med Jarvis (inklusive namnet – som oavsett är helt briljant och helt stämningsbart). Men jag springer lite till med informationen.

Jarvis skiljer sig från (ironiskt nog) Google-backade Anthropics AI-bot Claude genom att den sistnämnda ska kunna interagera med en dator på samma sätt som en människa för att lösa uppgifter. Som att klicka och använda gester för att utföra handgrepp i en dator. Jarvis är, inte helt oväntat, mer en webbaserad och AI-vässad sök-bot.

Men hela AI-agentsupplägget är i vilket fall intressant. I grund och botten handlar det om rätt klassisk automatisering, men kryddat med att boten själv ska kunna lista ut hur den bäst utför den uppgift den har fått. Inklusive saker som att bestämma vilket program eller vilken sajt som ska användas för att hitta den nödvändiga informationen och de tjänster som behövs.

(Däremot så verkar det enligt VD:n Sundar Pichai som att den kan komma “tidigast” 2025. Ja, eller om det handlar om något annat. När det kommer till ryktescirkusar versus officiella besked så är det alltid svårt att veta om det handlar om samma saker.)

Google is reportedly developing a ‘computer-using agent’ AI system

Meta släpper en NotebookLM-utmanare

Googles AI-anteckningsboktjänst NotebookLM hade funnits i sisådär ett år när den för ett månader sedan exploderade i intresse. Anledningen var förstås den nya funktionen som kan skapa en AI-podcast med två värdar som kan diskutera de källor som man har laddat upp och länkat till. Nu är det Metas tur att släppa en egen, som verkar gå under namnet NotebookLlama.

(Och så finns det de som säger att techbolagen har dålig fantasi med namngivningen när de kopierar varandras lösningar).

Skillnaden är att Meta, i linje med hur de har förhållit sig till AI:andet överlag, har valt open source-spåret. Och att den inte verkar vara lika vass som Googles lösning när det kommer till själva poddandet. Såväl i röstkvaliteten som i ”poddpratet”.

Än, ska väl sägas. För det är ju inte så att Meta nöjer sig med funktionen som den är nu.

Meta releases an ‘open’ version of Google’s podcast generator


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *