Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel
- Del 2: Strömmade medier, AI – artificiell intelligens
- Del 4: Ekonomi och finans, Övrigt
AI – artificiell intelligens
AI-musiktjänsten Suno släpper iOS-app
Ännu ett steg för Suno. Igår var det dags för AI-musiktjänsten att bli med iOS-app. Det går nu alltså att skapa musik i iOS-appen. Ni vet hur det funkar: skriv vad du vill ha och låt Suno work its AI magic. Typ.
Microsoft skjuter upp lanseringen av kontroversiella Recall ännu en gång
När Microsoft i Windows presenterade ett gäng hårdvarunyheter i våras – inklusive en ”AI-first”-version av den bärbara Surface-datorn – så var den funktion som fick mest uppmärksamhet Recall. Ett fotografiskt minne för datorn.
Tanken är att funktionen regelbundet tar skärmdumpar av det som syns på skärmen och lagrar detta lokalt. Sedan är tanken att man ska kunna ”prata” med AI-boten Copilot om det man har gjort. Som att sammanfatta allt man har pysslat med kring ett visst projekt eller vilken den där sajten där man såg den snygga soffan var.
Det ledde till en hel massa frågetecken kring den personliga integriteten. Och värre: det visade sig att lösningen var lite sådär IT-säkerhetsmässigt när säkerhetsforskare bara ett par dagar efter det att funktionen presenterades kunde knäcka den.
Det ledde till att Microsoft sköt upp utrullningen av funktionen till juli. Sen hette det att testerna skulle börja i oktober. Och nu har det knuffats fram till december.
Anledningen? Det verkar som att Microsoft behöver ännu mer tid för att verkligen se till att funktionen är rejält säker. Något som de då tydligen inte har fått till så här långt.
Microsoft just delayed Recall again
Nästa steg för internet: en AI-kurerad webb
Länken nedan är en intervju med AI-sökmotorn Perplexitys grundare. Men det som jag mest tar med mig från den är inte så mycket innehållet som rubriken: en AI-kurerad webb.
Och ja, det kanske är precis det som är nästa stora fas för internet. Och då inte det faktum att en hejdlös massa innehåll på internet numer är AI-skapat (har hört siffror på uppemot 60 %, men sanningen är väl att ingen riktigt har en vettig aning) – utan att att innehållet på internet – och därmed kunskapen om världen – kommer att filtreras genom ett AI-raster.
Ja, ännu mer. AI har förstås länge påverkat vår syn på världen i form av ranking på webbsökningar och rekommendationer baserat på vilka vi är, men här pratar vi då om att AI-lösningar är de som skriver ihop (eller skapar bilder, ljud och video) det som vi sedan tar till oss.
Det är med andra ord ännu ett område som vi kommer att behöva förhålla oss till, inte minst när vi pratar källkritik. Och ens möjligheten att kunna källgranska.
Och i det sammanhanget är begreppet ”AI-kurerad webb” en intressant sinnebild för att sammanfatta det.
Perplexity CEO Aravind Srinivas on the rush toward an AI-curated web
En definition av ”open source AI” är på plats – men Meta håller inte med
En utmaning kring den senaste generationen AI-modeller är att det inte har funnits en tydlig definition av vad som räknas som ”open source” här. Nu har en sådan landat. Och open source-förkämparna Meta håller inte med.
Open source initiative (OSI) har länge varit go to-organisationen när det har kommit till att sätta definitioner inom open source. Nu har organisationen till sist landat i vad som krävs för att en AI-modell ska kunna kallas för ”open source”.
Det handlar i stort om rätt klassiska saker när det kommer till just open source. Koden ska vara öppet tillgänglig så att utvecklare kan ta del av hur något är byggt och att det ska vara fritt att använda och bygga vidare på en open source-lösning utan att först be om tillstånd.
Sen har vi en AI-specifik sak: det ska finnas tydlig dokumentation på vilken data som en modell har tränats på. Alltså ungefär det som är en av delarna i EU:s AI Act.
När det kommer till AI så har Meta, lite oväntat, gjort sig till open source-förkämpe. Metas lösningar är open source, till skillnad från de instängda modellerna som kontrolleras av Open AI, Microsoft, Google och flera andra.
Problemet är bara att… Metas open source AI inte alls är open source AI enligt OSI:s definition. Meta ställer vissa krav på användningen av Lllama (som restriktioner för kommersiell användning för tjänster med över 700 miljoner användare) och har inte delat vilken data som har använts för att träna modellen. Det sistnämnda säkerligen därför att det är en massa upphovsrättsskyddad data med här. Eller rättare sagt: en väldigt stor andel lär vara upphovsrättsskyddat material.
Föga förvånande håller Meta inte alls med om att den här definitionen. Det finns helt enkelt alternativa fakta.
Nu är OSI:s definitioner inte bindande något juridiskt sätt. Som så mycket annat så handlar det mer om att branschen har enats om att man anpassar sig efter det OSI kommer fram till. Men nu när det är ett helt nytt område – som dessutom potentiellt kan vara väldigt lukrativt på sikt – så vill Meta vara med och styra definitionen i sin egen favör innan standarden hinner sätta sig.
Open-source AI must reveal its training data, per new OSI definition
IoT – internet of things
Google lägger till AI-stöd för uppkopplade hem
När det kommer till AI i den form som vi menar just nu så är en av de saker jag verkligen har sett mest fram emot att kunna få smartare digitala assistenter. Och då inte att kunna prata om filosofiska frågor med ChatGPT utan att de ska bli bättre på att göra basala saker. Som att fatta när man vill göra saker.
Nu lägger Google till stöd för smarta hem i appen till sin ChatGPT-utmanare Gemini. Det blir med andra ord möjligt att styra uppkopplade prylar genom att på ren svenska säga vad man vill göra (ja, eller ren engelska än så länge).
Kort sagt att kunna säga att något ska göras med en pryl. Som att starta eller stänga av något.
Så ja, det jag är ute efter är rätt basala saker. Men saker som har visat sig vara svårt för exempelvis Siri. Svårigheter att förstå vad jag vill ha gjort. Och såväl Siri som assistenten i Google Maps har blivit rejält mycket sämre på att förstå. Kommandon som tidigare har funkat fint begriper den alls inte. Och rösten är betydligt mindre ”mänsklig” än tidigare.
Det är inte omöjligt att vi är i ett skifte nu, när det kommer att ta ett tag innan de nya (ännu mer) AI-uppgraderade assistenter måste börja om lite på ny kula.
Men jag hoppas som sagt var innerligt att det blir desto bättre sen. Ser fram emot att Siri kommer bli riktigt mycket smartare när Apple rullar ut motsvarande funktionalitet.
Ja, FÖRHOPPNINGSVIS blir Siri rejält mycket smartare.
Google is building smart home controls into Gemini
AR/VR
Snaps AR-glasögon Spectacles släpps i EU
Hör och häpna. När det kommer till senaste versionen av Snaps AR-glasögon Spectacles så blir EU första marknaden efter USA att få tillgång till enheten.
I samband med veckans kvartalsrapport så fick vi veta att Spectacles nu släpps i Österrike, Frankrike, Italien, Nederländerna, Tyskland och Spanien.
Vi pratar dock inte om en konsumentprodukt. Den femte generationen av Spectacles vänder sig bara till utvecklare och för att kunna lägga vantarna på dem så måste man betala för att vara med i Spectacles Developer Program för 110 dollar om året.
Syftet med senaste Spectacles-modellen är dessutom intressant nog inte enheten i sig, utan ett sätt att försöka få alla Snapchat-utvecklare att bygga fler AR-linser till plattformen.
Det återstår att se när de nya Spectacles kommer till Sverige. Och om de kommer. Och när nästa konsumentmodell kommer. Och om de kommer.
Mobilt
Apple använder AI för att sammanfatta recensioner
Dags för Apple att göra en Amazon. Apple har planer på att lägga till AI även i Appstore. Ja, eller: mer AI. Det handlar specifikt om recensioner.
Apple ser ut att göra det som Amazon redan har haft på plats ett hyfsat tag vid det här laget: låta en AI sammanfatta recensioner. Och då inte bara att sammanfatta långa recensioner i en kortare version, utan summera de huvudsakliga sakerna som användare har lyft fram om appar i sina recensioner. Bra såväl som dåliga saker.
Det är åtminstone vad vi kan anta. Vi vet ännu inte exakt hur Apple tänker sig att en Appstore-sammanfattningsbot ska fungera, men det känns som att Amazon-upplägget ligger väldigt nära till hands.
Apple is going to make it easier to read App Store reviews
Ekonomi och finans
Apples kvartalsrapport Q3 2024: stark iPhone-försäljning och ännu ett rekordkvartal för Services
Så kom det sig att världens största börsbolag visade upp visade upp siffrorna för Q3 (som i Apples värld är Q4 enligt Apples brutna bokföringsår). Där oron inför rapporten var den samma som inför de flesta Apple-kvartalsrapporter bra många år nu: hur går det med iPhone-försäljningen?
Så hur gick då förra kvartalet? Den korta versionen: bättre än väntat. Både vad gäller omsättning och vinst.
Omsättning och vinst
Omsättningen för kvartalet landade på 94,9 miljarder dollar, vilket är nytt rekord för kalender-Q3. Vinsten summerades till 14,7 miljarder, vilket var rejält mycket lägre än fjolårets 23 miljarder.
Men det berodde på att Apple till sist betalade av en långdragen skatteskuld till oss i EU på 10,2 miljarder. Så rensat för den engångsposten så var vinsten 12 % bättre än för ett år sedan.
Omsättning per segment
Bryter vi sedan ned på respektive rapporteringssegment så såg omsättningen ut så här:
- iPhone: 46,2 miljarder dollar (+5,5 %)
- Mac: 7,7 miljarder (+1,3 %)
- iPad: 7 miljarder (+9,4 %)
- Övrig hårdvara: 9 miljarder (-3,2 %)
- Services: 25 miljarder (+12,1 %)
Förra kvartalets stora sänke, iPaden, klarade sig som synes bättre den här gången. Men som nästan alltid så var det tjänsterna som växte mest. Det blev dessutom ännu ett all-time high-rekord för just Services, som totalt stod för 26 % av omsättningen. Och Services-omsättningen var större än Macens, iPadens och den övriga hårdvaran – tillsammans.
En liten överraskning var att att den övriga hårdvaran (Airpods, Watch, Homepod etc.) backade en aning. Men det berodde sannolikt på att människor väntade in de uppgraderade modellerna som släpptes nu i höstas. De började säljas precis i slutet av kvartalet, så det är nog först det här kvartalet som vi får en bra bild av hur det har gått för de nya Airpods- och klockmodellerna.
Omsättning per region
Tittar vi på hur det gick för de olika marknaderna så får vi följande uppställning:
- Amerika: 41,7 miljarder dollar (+4 %)
- Europa: 24,9 miljarder (+10,7 %)
- Kina: 15 miljarder (-0,7 %)
- Japan: 5,9 miljarder (+7,3 %)
- Resten av världen: 7,4 miljarder (+17,5 %)
Det har kommit lite olika bud kring hur bra försäljningen i Kina har gått senaste tiden, men det har mest lutat åt det negativa hållet. Känns som att Apple kan vara glada över den minimala nedgången. Lite oväntat att vi i Europa var så sugna på Apple-prylar förra kvartalet. Och när det kommer till den finkorniga regionen ”resten av världen” så är mycket sannolikt sprunget ur försäljningen i Indien.
Apple-aktien föll först runt 2 % på rapporten i efterhandeln, men börjar nu jobba sig uppåt så sakteliga. Känns med andra ord som att marknaden valde att mest fokusera på de positiva bitarna efter den techaktieslakt som rådde idag efter gårdagens rapportbesvikelser från Meta och Microsoft.
Apple sales rise 6%, company seeing early iPhone 16 demand
Googles kvartalsrapport Q3 2024: rejäl tillväxt inom samtliga segment
Dags för Google (eller om vi ska vara petiga ägarbolaget Alphabet) att summera hur det gick det tredje kvartalet. Och jotack bara bra blir den korta sammanfattningen.
Google överträffade förväntningarna när det gäller såväl omsättning som vinst. I reda tal innebär det här att Google omsatte 88,3 miljarder dollar, en ökning med 15 % jämfört med för ett år sedan. Vinstmässigt gick det ännu bättre: upp 34 %.
Omsättningen nedbruten per rapporteringsområde jämfört med motsvarande period förra året såg ut så här:
- Sökannonser: 49,4 miljarder dollar (+12,2 %)
- Youtube-annonser: 8,9 miljarder (+12,2 %)
- Annonsnätverket: 7,5 miljarder (-1,6 %)
- Prenumerationer och hårdvara: 10,7 miljarder (+27,8 %)
- Cloud: 11,4 miljarder (+35 %)
- Other bets (saker som självkörande bilar): 388 miljoner (+30,6 %)
Så rätt stadiga ökningar över i princip hela banan. Som synes är det förstås annonserna som står för den överlägset största omsättningsdelen, men tillväxten sker i de övriga verksamheterna.
Efter att ha snubblat ett antal kvartal så verkar Youtube nu ha hittat upp på banan när det kommer till annonsverksamheten. Youtube lär även stå för största delen av pengarna för prenumerationssegmentet.
Alphabet shares rise on earnings beats boosted by cloud revenue
Youtube når 50 miljarder dollar i årsomsättning för första gången
När Google för första gången bröt ut Youtubes annonssiffror för några år sedan så var det var att flytta fokus från att sökannonsaffären saktat in och sätta strålkastarljuset på den stora tillväxtstjärnan på området. Men inte långt efter det så började Youtube snubbla rätt ordentligt. Nu ser Youtube ut att ha fått ordning på benföringen.
När Google igår redovisade siffrorna för det tredje kvartalet så visade det sig att Youtube gjort sitt omsättningsmässigt näst bästa annonskvartal någonsind. Totalt 8,9 miljarder dollar.
Men det stannar inte där. Rekordkvartalet gjorde att Youtube för första gången nått en omsättning över 50 miljarder dollar rullande tolv (alltså de fyra senaste kvartalen). Med tanke på att Youtube säkerligen lär gynnas av julkvartalet så är det inte omöjligt – till och med väldigt troligt – att Youtube når 50 miljarder även under ett kalenderår.
YouTube Hits $8.9B in Ad Revenue As Alphabet Beats Wall Street Expectations
Metas kvartalsrapport Q3 2024: sämre användartillväxt än väntat
Nästa techjätte att visa upp kvartalssifforrna: Meta. Igår kom Google med sin rapport, som visade bättre resultat än väntat över större delen av banan. Så hur gick det då för en av de värsta konkurrenterna?
När det kom till pengar så gick det bättre än väntat. Men användartillväxten överraskade negativt. Meta-aktien upprepade alltså inte Googles uppgång efter den rapporten.
Så här gick det:
Omsättningen landade på 40,6 miljarder dollar (+19 % jämfört med för ett år sedan), vilket innebär att Meta omsättningsmässigt hade sitt bästa kvartal någonsin. Till och med bättre än förra årets julkvartal, vilket kan lova gott inför Q4 för Meta. Vinsten räknat som nettointäkt landade i sin tur på 15,7 miljarder, vilket var en ännu större uppgång: 35 % upp.
Bryter vi ned omsättningen på de två rapporteringssegmenten så slutade Q3 så här:
- Family of apps (de stora sociala apparna): 40,3 miljarder dollar (+19 %)
- Reality labs (metaverse-delen): 270 miljoner (+29 %)
Så Metas ”kärnverksamhet” växer alltså betydligt bättre än kärnverksamheten. Ja, Reality labs ökar som synes rejält mycket mer än huvudapparna, men från väldigt låga nivåer. Faktum är att Reality labs, med omsättning på 270 miljoner, gick 4,4 miljarder dollar back.
Typ jätteouch.
Ifall någon undrar i vilket segment Meta har petat in sina AI-initiativ.
Så med andra ord: vinsten för Family of apps var 21,8 miljarder dollar. Sen fick fyra miljarder därifrån subventionera den andra delen.
Metas kvartalsrapporter är inte lika kul längre, eftersom de mer eller mindre har slutat redovisa alla användarsiffror. Numer är det bara en kvar: Daily active people. Hur många som använder någon av Metas fyra stora appar minst en gång om dagen. Här är den nya officiella siffran 3,29 miljarder användare (eller åtminstone konton).
Det betyder att Meta har plussat på 200 miljoner nya dagliga användare (och om mönstret sedan tidigare håller i sig så handlar det främst om att de som redan använder tjänsterna använder dem mer – inte att det är ett inflöde av nya användare. Det var därför som Meta i början av året slutade redovisa månadssifforrna, i ett försök att mörka den utvecklingen.)
Det antalet var alltså färre än marknaden hade väntat sig. På årsbasis är ökningen 4,8 %, vilket är ungefär den nivån som Meta har legat på rätt länge nu, men jämför man kvartal för kvartal så är ökningen den minsta den har varit det senaste fyra kvartalen.
Meta misses on user growth, warns of 2025 jump in AI spending