Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt AR/VR Ekonomi och finans IoT - internet of things Spaningar

Digitala spaningar vecka 47 2024 – del 3

ChatGPT:s avancerade röstläge kommer till webben. ChatGPT blir bättre på kreativt skrivande och att hantera filer. Metas Ray-Ban-glasögon får AI-funktioner i EU. Amazon investerar ytterligare 4 miljarder dollar i Anthropic.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AI – artificiell intelligens

Teams gör det möjligt att prata på andra språk med din egen röst under möten

Dags för Teams att lägga till en ny översättningsfunktion. Ja, eller det är dags ”i början av 2025”. Då rullar Microsoft nämligen ut ”tal-till-tal-realtidsöversättning”.

Vad betyder då det här? Att Teams får lite HeyGen-iga funktioner. Det blir alltså möjligt att få det du säger realtidsöversatt till ett annat språk. Men du kan träna Teams med din egen röst, så att du låter som du även när du pratar ett annat språk.

Till att börja med är det inte oväntat bara några av de största språken som omfattas av översättningsfunktionen. Närmare bestämt engelska, franska, tyska, italienska, japanska, koreanska, portugisiska, mandarin och spanska.

Som nära nog alla AI-funktioner numer så måste man betala för att få tillgång. I det här fallet måste man ha en 365-prenumeration.

Med tanke på att EU tvingade Microsoft att bryta loss Teams från den vanliga 365-prenumerationen så blir det intressant att se hur den här tajta koppplingen lirar med det.

Microsoft will soon let you clone your voice for Teams meetings

ChatGPT:s avancerade röstläge kommer till webben

Kan du inte få nog av ChatGPT:s avancerade röstläge? Nu kan du använda det på ännu ett ställe: i webbläsaren. Läget funkar alltså inte längre bara i appen.

Funktionen är fortfarande vara för de betalande användarna, men funktionen ska komma även till gratisanvändarna ”de närmaste veckorna”. Röstläget har en begränsning per dag för de som betalar för Plus eller Education.

Det intressanta är dock att Open AI inte anger hur mycket tid det handlar om per dag. Bara att det finns ett dagligt tak, att tjänsten kommer att varna när man bara har 15 minuter kvar av sin dagliga kvot och att den dagliga kvoten ”kan komma att ändras”.

Oklart om det kan bli förändring uppåt eller nedåt, men det verkar oavsett som att Open AI vill ge sig själv lite svängrum. Med andra ord kanske det kommer handla om ”dynamisk tilldelning”. Att det kan ändras nästan dag till dag, exempelvis baserat på hur många som använder tjänsten en viss dag.

Gällande gratisanvändarna så kommer de få tillgång till en ”månadsförhandsvisning för att testa funktionen”. Med andra ord är det att ta i att säga att gratisanvändare kommer att få det avancerade röstläget. Det ser bara ut att handla om en kostnadsfri demoversion som lär ha rätt lågt tak.

OpenAI brings ChatGPT’s Advanced Voice Mode to the web

ChatGPT blir bättre på att skriva och hantera filer

Är ChatGPT din bästa skrivkompis (ja, eller låter du skriva allt åt dig så att du slipper)? I så fall kan du glädjas åt att ChatGPT nu har vässat sin förmåga att skapa just text.

ChatGPT (eller om vi ska vara petiga den GPT-4o-teknik som driver tjänsten) har fått ett lyft när det gäller förmågan till ”kreativt skrivande”.

Enligt Open AI så ska ChatGPT nu kunna skriva ”mer naturligt, engagerande och anpassat för att förbättra relevans och läsbarhet”.

Dessutom ska ChatGPT ha blivit bättre på att arbeta med filer och då ge ”djupare insikter och mer genomarbetade svar”.

Lyftet gäller alltså just GPT-4o. Så kör du någon av de andra modellerna som går att välja på, som GPT-4 Turbo eller o1, så lär du inte få de senaste förbättringarna på skrivområdet.

ChatGPT blir bättre på kreativt skrivande och att hantera filer

ChatGPT:s avancerade röstläge kan snart lära sig att se

Ännu ett intressant – om än inte oväntat – fynd i kodgrävande i ChatGPT-appen: Live camera.

Och, ja, det är det vi vet.

Okej, vi vet några saker till. Som att det också finns en text som säger ”Tryck på kameraikonen för att låta ChatGPT se och chatta om din omgivning” samt att funktionen inte ska användas för ”realtidsnavigering eller beslut som kan påverka din hälsa eller säkerhet”.

Och det kanske mest intressanta: kodraderna finns tydligen i den del av appen som hanterar ChatGPT:s avancerade röstläge. Med andra ord att ChatGPT snart kan lära sig att realtidsse medan du realtidspratar med den.

Det här kan kännas bekant för alla som såg Open AI:s produktnyhetsevent i våras. Då presenterades precis den här funktionen. Sedan dess har det dock varit rätt knäpptyst. Nu ser det ut som att den säkert inte är särskilt långt borta.

ChatGPT’s Advanced Voice Mode could get a new ’Live Camera’ feature

Open AI överväger att ta fram en egen webbläsare

Känner du att du inte är tillräckligt inbackad i ChatGPT-hörnet? Nu kan du bygga en ännu högre mur! Open AI överväger ett nytt produktben: en egen webbläsare.

Och… det är ungefär det vi vet. Baserat på uppgifter från de sedvanliga källorna med insikt, via The Information.

Det verkar dessutom ha gått så långt att företaget har visat upp prototyper och/eller designförslag. Men sannolikt rätt långt till dess att det finns en skarp produkt. Eller ens en testversion.

Men det märks att Open AI inser att de har en produkt som är rätt lätt att kopiera (ja, relativt sett) – något som redan har skett eftersom snart sagt vartenda stort techbolag har någon egen variant. Utmaningen för Open AI – jämfört med de absolut största jättarna – är att ChatGPT saknar ett större ekosystem att locka och låsa in användarna i.

Google, Apple, Meta, Amazon, Microsoft och andra har redan användartal som ligger långt över de som ChatGPT har. Och bekvämlighetsfaktorn är stark i oss människor. Så länge som saker är tillräckligt bra så kommer normalanvändaren till största del köra sånt som är inbyggt och förvalt.

Open AI och ChatGPT är just nu jättar inom den senaste AI-vågen. Men i det stora hela fortfarande rätt små och lätta att byta ut. Ingen slump att Open AI försöker bygga såväl infrastruktur som egen hårdvara. Och nu alltså kanske en egen webbläsare.

OpenAI considers taking on Google with browser, the Information reports

Open AI diskuterar integration i Samsung-mobiler

Open AI gör en… tja, Open AI.

Nu kommer uppgifter om att ChatGPT-ägaren diskuterar om AI-funktioner i Samsungs mobiler (ja, eller ”enheter”, så bredare än så). Och vad innebär det? Ja, det vet vi inte. Men det är inte omöjligt att det alltså handlar om det som Open AI har fått till hos Apple: den första, rätt djupt integrerade externa AI-chattboten i operativsystemet.

Det återstår att se hur det går här, men det låter helt rimligt.

Jag skrev tidigare i veckan om ett annat rykte: att Open AI överväger att ta fram en egen webbläsare. Lägg till att de i andra änden av spektrat också rampar upp sina ambitioner att bygga en infrastruktur långt bortom ChatGPT och företagets övriga tjänster mot slutkund.

Open AI försöker alltså bygga upp ett ekosystem på AI-området som ska göra företaget mindre utbytbart. Även om Open AI är en gigant inom den senaste AI-vågen så är de små spelare i det stora hela. Och har heller inte ett etablerat ekosystem utanför ChatGPT att luta sig mot.

Vi lär se Open AI ta fram produkter och tjänster som allt mer handlar om att bygga upp just den typen av nätverk av tjänster och kanske även hårdvara som ger företaget intäkter och användare – även om användandet går via någon annan.

OpenAI Talks to Samsung About AI Features, Strikes Search Deals With Apps

Perplexity lägger till transkribering från konferenssamtal vid kvartalsrapporter

Ännu en intressant funktion från AI-sökmotorn Perplexity: livetranskribering från konferenssamtal i samband med kvartalsrapporter.

När börsbolag redovisar sina kvartalsrapporter så följs de ofta av konferenssamtal där det finns möjlighet att ställa frågor till företagsledningen. Vissa sajter livebloggar under dessa samtal och texttranskriberingar från dem läggs för det mesta upp på det rapporterande företags sajt.

Men nu lägger Perplexity Finance (hade missat att Perplexity har varumärkesförpackat de finansiella sökresultaten) till livetranskriberingar av dessa samtal så att de blir finns i samband med övrig finansiell information om bolaget.

Ja, för världens största börsbolag Nvidia, åtminstone. De är först ut med den nya funktionen. Men planen är att funktionen ska omfatta ”stora aktier”, utan att vi i dagsläget vet riktigt vad det innebär.

En smart funktion i all sin enkelhet.

Perplexity launches live earnings transcripts for Nvidia

 

IoT – internet of things

Metas Ray-Ban-glasögon får AI-funktioner i EU

Ny uppdatering av Metas Ray-Ban-samarbete. Nu får glasögonen stöd för AI här i EU.

Det innebär att man kan röstaktivera Meta AI och sedan ställa börja prata med den. Språkmässigt kommer stöd för engelska, franska, spanska och italienska.

Vad vi däremot inte får är det multimodala stöd som finns på de marknader där tjänsten har varit utrullad sedan tidigare. Med andra ord att kunna ställa frågor om det man ser framför sig, som att be om information om ett landmärke.

Det kan hända att det inte är jättelångt innan vi får funktionen här i Sverige, eftersom Meta säger att ”de ser fram emot att bredda till fler europeiska länder snart”.

Meta brings certain AI features to Ray-Ban Meta glasses in Europe

Apple kan fundera på en egen tv-apparat

I förra veckan kom två hemma-rykten om Apple: att företaget dels är på gång med en ny ”hemmahubb” för att styra det uppkopplade hemmet och dels en egen övervakningskamera. Här kommer ännu ett rykte: Apple kan fundera på att ta fram en egen tv. En klassisk tv-apparat, alltså. Eller ”stor skärm” som man säger nuförtiden.

Hoppas verkligen att det blir verklighet. Det skulle innebära att man kan titta på Apple TV+ via Apple TV-appen i Apple TV på sin Apple TV.

Apple is reportedly thinking about making its own TV again

 

AR/VR

Microsoft gör det möjligt att använda Windows 11 i Meta Quest

ÄNTLIGEN!

Windows comes to the Meta Quest

 

Ekonomi och finans

Amazon investerar ytterligare 4 miljarder dollar i Anthropic

De största techbolagen håller inte bara på att för fullt skaka fram egna AI-lösningar som de kan dunka ut till sina användare, de plöjer ned jättebelopp i de AI-bolag som ligger längst fram just nu (åtminstone användarmässigt). Nu är det dags för ännu en sådan investering.

Det handlar om att Amazon stoppar in ytterligare 4 miljarder dollar i Anthropic, som står bakom AI-tjänsten Claude. Men Amazon hoppas inte bara därmed kunna dra nytta av Anthropics arbete, e-handelsjätten köper också till sig en ny tung kund till sin molnverksamhet AWS. Som del av villkoren för investeringen så kommer Anthropic göra AWS till sin primära plats för att träna sina AI-modeller.

De nya investeringen innebär att Amazon nu dubblerar sin satsning på Anthropic till 8 miljarder dollar. Det betyder dessutom att Amazon står för merparten av de 13,7 miljarder som företaget så här långt har plockat in.

Anthropic raises another $4B from Amazon, makes AWS its ‘primary’ training partner

 

Övrigt

Elon Musk fick oannonserat vara med i samtal mellan Donald Trump och Googles VD

Finns absolut inget som helst jävsförhållande här.

Musk joined call between Trump and Google CEO

Shazam har nu identifierat 100 miljarder låtar

Ännu en sån där galen siffra. Nu har Apple-uppköpet Shazam identifierat totalt 100 miljarder låtar. (Ja, det lär inte handla om 100 miljarder unika låtar, snarare att Shazams identifieringstjänst framgångsrikt så många gångar.)

Hur mycket är det jämfört med något annat you ask? Om en person skulle identifiera en sång i sekunden så skulle det ta 3168 år att komma upp i 100 miljarder.

Så nu vet ni det också.

Apple Announces Shazam Has Identified More Than 100 Billion Songs

Daisy – din AI-mormor som håller telefonbedragare upptagna

En AI-mormor som håller kvar telefonbedragare så att de får mindre tid att ringa mänskliga offer? Vi behöver många fler Daisy.

Meet ’Daisy’ an AI bot that wastes phone scammers’ time


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *