Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Sociala medier, Sök/SEO, AI – artificiell intelligens
- Del 3: AI – artificiell intelligens, IoT – internet of things, Mobilt, Övrigt
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Threads testar stöd för att välja vilket flöde man vill ha förvalt
Woah… I förra veckan meddelade Threads att algoritmen kommer att visa mer innehåll från konton man faktiskt följer och nu… testar plattformen möjlighet att välja vilket flöde som man vill ha förvalt – nu när man kan skapa egna, anpassade.
Det måste vara fullt snöbollskrig en trappa ned.
Threads is testing the option to choose your own default feed
Threads har fått 35 miljoner nya användare under november
Sett till totalt antal användare sopar Threads banan med det andra stora Twitter-alternativet Bluesky. Men Meta känner sig stressade/irriterade/trötta på uppmärksamheten som den senare får. För Meta verkar ha bestämt sig för att enuppa Bluesky varje gång den mindre tjänsten släpper användarsiffror. Igår var det dags igen.
Då gick Meta nämligen ut med att Threads så här långt i november har fått över 35 miljoner användare. Fler än vad Bluesky har totalt, alltså. Det innebär dessutom att Threads fortsätter sin tremånaderplusstreak med över en miljon nya användare per dag.
Men användare är som bekant inte hela bilden. Det spelar ingen roll om man sitter på en jättehög användare om de inte använder tjänsten som de hör till. Definitivt inte om man finansierar en plattform med annonser snarare än prenumerationer.
Kopplat till det senare gick analysföretaget SimilarWeb i förra veckan ut med att Bluesky har kommit rejält mycket närmare Threads när det kommer till dagliga användare. Före det amerikanska valet hade Threads fem gånger fler dagliga användare än Bluesky, men det har nu krympt till en skillnad på 1,5 gånger. På webben åtminstone. På appfronten är skillnaden fortfarande större, men har krympt även där.
Även Bluesky tuffar på med rejäl tillväxt. Större än Threads relativt sett och vissa dagar är Bluesky i nivå med Threads även i den här grenen.
Det är förstås för tidigt att säga särskilt mycket om hur det kommer att gå för de båda tjänsterna framöver – särskilt Bluesky som fortfarande är långt ifrån någon slags stabil kritisk massa på dagens globala social-scen.
Men vad utvecklingen för de båda tjänsterna oavsett säger är flykten från FKA Twitter gått från stillsam men stabil till att även den nå någon slags kritisk lämmeltågsmassa.
Threads says 35 million users signed up in November
TikTok
TikTok stoppar barn från att använda skönhetsfilter
TikTok ger efter för kritiken kring skenande skönhetsideal på plattformen. Senaste åtgärden: stopp för skönhetsfilter för barn.
Användare under 18 kommer ”de närmaste veckorna” förlora möjligheten att använda filter för att göra sina ögon och läppar större, göra sin hud slätare eller ändra hudtonen. Det är däremot fritt fram att fortsätta att använda filter som ger användaren hundöron.
Dessutom kommer TikTok från och med årsskiftet sjösätta ett test för att automatiskt identifiera användare som försöker fejka sin ålder. Ja, för barn under 13 år som försöker använda tjänsten kan tänkas. Om medelålders vuxna människor vill kapa tio år av sin ålder lär det vara fritt fram.
TikTok to block teenagers from beauty filters over mental health concerns
Domstol kan avgöra TikToks öde i USA nästa vecka
Mitt i allt annat som händer just nu så har TikTok hamnat utanför strålkastarljuset. Och då inte bara för att ungefär allt som inte är AIAIAI hamnar ur fokus, utan en väldigt specifik fråga: om TikTok kommer att förbjudas i USA.
I somras klubbades den lag i USA som tvingar alla tjänster och appar som ägs av ”fientligt inställda länder” att klippa alla band till den fientligt inställda makten (i praktiken sälja av den amerikanska delen om de vill att tjänsten ska finnas kvar i landet) eller acceptera att tjänsten förbjuds i USA.
En lag som alltså gäller alla som faller in under den här definitionen. Att TikTok var det enda företaget och den enda tjänsten som uttryckligen nämndes var givetvis en ren tillfällighet.
Till skillnad från förra gången, när Donald Trump försökte förbjuda tjänsten 2020, så har moderbolaget Bytedance i praktiken sagt blankt ned till en försäljning. Och för att försöka rädda tjänsten så stämde bolaget USA för lagen, med hänvisning till att den bryter mot det första tillägget i USA:s författning.
Och nästa vecka ser det ut som att domstolen som fick frågan på sitt bord ska komma med sitt beslut: är lagen okej så att förbudsklockan får fortsätta ticka eller bedöms lagen vara okonstitutionell?
Om domstolen landar i det förra så är TikToks USA-framtid nu rätt bokstavligen talat i elfte timmen. 19 januari är den deadline som sattes. Om TikTok (åtminstone den amerikanska verksamheten) då inte har sålts av till ett icke-kinesiskt (läs: amerikanskt) företag så ska tjänsten förbjudas.
En annan skillnad från 2020 är att Trump har kommit på att han är mer sur på Mark Zuckerberg än på TikTok, så nu vill Trump inte längre förbjuda TikTok. (Och gällande ovanstående: det var ingen slump att Zuckerberg enligt uppgifter träffade Trump häromdagen – på Zuckerbergs initiativ. Plus att det visar sig att en som har gett mycket pengar till Trump är stor Bytedance-investerare.)
TikTok skulle alltså kunna hoppas på att Trump stoppar lagen. Problemet är däremot två saker: dels är deadlinen ett par dagar innan Trump tar över som president och dels är det en lag som har angett försäljningskravet och förbudshotet. Ett lag påhejad av väldigt många republikaner i såväl senaten som i kongresshuset.
Det blir med andra ord potentiellt ett par VÄLDIGT intressanta månader för TikTok.
A Federal Appeals Court Rules on TikTok’s Ban Next Week
Twitter/X
X vägrar lämna över Infowars-kontot till The Onion
Den kanske mest fantastiskaste nyheten de senaste veckorna var att satirsajten The Onion köpt högertossetomten Alex Jones Infowars-sajt med stöd av anhöriga till de som dog i skolmassakern på Sandy Hook. Den händelse som Jones förnekade hade hänt.
Det fick anhöriga att stämma Jones, något som slutade med att han dömdes att betala så höga skadestånd att han gick i konkurs. Det gjorde att konkursboet auktionerades ut. Här fanns den Infowars-sajt som Jones använde för att träsksprida sin konspirationstossande. Den sajten tänker The Onion nu använda för att sprida satiriska nyheter, Jones stylee.
Men nu har en aktör kommit in och protesterat mot delar av det som ingick i konkursboet: FKA Twitter.
X – läs: väldigt mycket Elon Musk – har nu satt sig på tvären mot att @inforwars och en handfull Jones-X-konton utöver det ska gå över till The Onion.
X konstaterar krasst talat att det bara är de som äger konton på plattformen. Jones äger alltså inte sina konton – han hyr dem bara, typ – så därför kan kontona inte ingå i konkursboet. Det är en extremt viktig yttrandefriehtsfråga för X [sic!].
Att det till syvende och sist är en plattform som kontrollerar ett konto (ja, åtminstone de som bygger på en central ägare som alla de stora sociala tjänsterna) är inte nytt. Samma sak gäller för övriga tjänster. Det är respektive tjänst som bestämmer om konton ska stängas ned och – i vissa fall – vem som har rätt att använda ett konto om det tvistas.
Som artikeln konstaterar så är det inte så konstigt att konton i sociala medier numer räknas som materiella tillgångar i företag. Om någon köper ett företag så förväntar man sig förmodligen att få med de tillhörande kontona – särskilt de som har samma namn (med tanke på hur hopplöst det är att hitta bra användarnamn numer).
Men nu lägger sig X alltså proaktivt i. Och drar The Onion och konkursboet till domstol för att stoppa att kontona flyttas över.
Det är med andra ord ännu ett exempel på att man trots allt hyr sitt utrymme hos de stora plattformarna. Men i och med att X nu alltså har lämnat in en stämning så ska en domstol nu alltså avgöra vad som gäller i den här sortens situationer.
Och det är givetvis en ren slump att X väljer att rida ut för att väderkvarnsförsvara en av Elons och Donalds kompisar. 100 % objektiv yttrandefrihetskamp.
X’s Objection to the Onion Buying InfoWars
X minskar synligheten för inlägg med länkar
Oj, X bekräftar alltså nu att de begränsar synligheten för inlägg med länkar som pekar ut från plattformen. Precis som ungefär alla andra stora sociala plattformar.
Det var jätteöverraskande säger absolut ingen.
Elon Musk hints that X throttles posts with links
Över hälften av alla längre LinkedIn-inlägg är AI-skrivna
WTF? Kan det här verkligen stämma? Bara 51 % av alla längre LinkedIn-inlägg är AI-skrivna?
Thanks to ChatGPT, Over Half of LinkedIn Posts Are AI-Generated
LinkedIn delar 6,5 tips på hur du lyckas med din B2B-annonsering
B2B-annonsör? Särskilt på LinkedIn? Nu har Microsoft-företaget släppt en lista med tips på hur du ska göra för att få din B2B-annonsering att flyga.
En list med 6,5 tips, dessutom. Because ett halvtips är också ett tips.
Become an Expert in LinkedIn Advertising with These 6.5 Creative Tips
Bluesky
Bluesky bryter mot Digital services act
Det är kul att få en massa användare som onlinetjänst. Men den ökade uppmärksamheten kan också innebära uppmärksamhet av den sort man helst inte vill ha. Som från EU:s techreglerare.
Nu har EU konstaterat att Bluesky bryter mot en av EU:s två stora techlagar: Digital services act. Men inte därför att det finns en massa hatinnehåll, bristande moderering eller otillåtna annonser. Nej, istället handlar det om transparens.
Bluesky bryter, enligt EU-kommissionen, mot lagen därför att de inte har en sida där de skriver hur många användare de har i EU och var deras juridiska hemvist är. Men däremot så kommer EU i dagsläget inte kunna göra jättemycket som kan bita, därför att Bluesky fortfarande är för liten för att drabbas av unionens hårdaste DSA-straff.
Det viktigaste kriteriet för att klassas som en Very large online platform är att man har minst 10 % av EU:s totala medborgarantal som användare varje månad. Något som i dagsläget betyder 45 miljoner. Bluesky rusar just nu i relativ tillväxt och korsade 20-miljonersstrecket förra veckan.
Men det är alltså det totala antalet användare, inte aktiva månadsanvändare. Och det är dessutom totaltotalen. Inte bara EU.
Så Bluesky har än så länge… hyfsat långt kvar innan EU kommer att smiska dem ordentligt.
Bluesky is breaking the rules in the EU
Bluesky kommer allt närmare Threads i aktiv användning
Lite intressanta Bluesky-siffror. Bluesky ligger nära Threads. När det kommer till aktivt användande.
Det är analystjänsten SimilarWeb som har tittat på faktiskt användning av de båda tjänsterna. Tittar vi i antal användare så har vi egentligen ingen aning om hur de faktiskt presterar. Senaste siffran från Threads, från början av november, sa att Threads nu har 275 miljoner aktiva månadsanvändare, medan Bluesky under förra veckan hoppade över 20 miljoner när det kommer till totalt antal användare. Så två helt olika värden.
Däremot vet vi att Bluesky fortfarande ligger långt efter Threads när det kommer till just användare – även om jämförelsen haltar eftersom Threads bygger på att man bara behöver ”låsa upp” en del av Instagram snarare än att börja helt från scratch.
Men oavsett så har SimilarWeb nu tittat på användarna och landat i att Threads före 5 november, alltså före det amerikanska valet, hade 5 gånger fler dagliga användare än Bluesky i USA. Numer är Threads bara 1,5 gånger större på daglig basis.
Bluesky har dessutom gått om Threads när det kommer till webbtrafik och kommit rätt mycket närmare Threads när det kommer till appanvändningen.
Nu säger det här i sig inte jättemycket, eftersom det alltid är lite vanskligt att titta på trafik utifrån. Inte minst när det är bökigare att jämföra trafik i appar. Det är dessutom väldigt tidigt för Bluesky – även om tjänsten har snart ett år på nacken som skarp tjänst så är det senaste månaden den har exploderat. Det återstår alltså att se om de nya Bluesky-användarna hänger kvar.
I helgen såg jag dessutom för första gången en artikel med ”Bluesky har åsikter” om en stor händelse. Kort sagt den roll som fram till nu alltid har varit reserverat för Twitter och X.
Om opinionsbildare, åtminstone vänster-mitten, väljer Bluesky och fortsätter vara aktiva där så kan det bli så att Bluesky tar Twitters roll när det kommer till den tjänst som slår mest ovanför sin viktklass.
Meta loses ground to Bluesky as users abandon Elon Musk’s X
Bluesky börjar ranka svar efter hur ”heta” de är
And so it begins.
Bluesky har haft en väldigt bra höst sett till användartillväxt. Men det har också gjort att plattformen har sprungit in i samma växtvärk som alla andra digitala tjänster som har åkt på en hockeyklubba.
Det har bland annat inneburit att det börjat dyka upp ”skräpannonser” (i det här fallet konton som skapas för att trycka ut exempelvis kryptobluffar) och innehåll som kan börja glida iväg över lagliga gränser. Det har bland annat inneburit att Bluesky ska anställa 100 nya moderarare.
Men en annan utmaning när användandet drar iväg är hur användarna ska kunna hitta relevant innehåll. Det är för det mesta då som algoritmer kommer in i bilden – maskiner väljer ut innehåll som vi är eller borde vara intresserade av. Något som de som gillar Bluesky har lyft som en av fördelarna med tjänsten: inte samma algoritmhets som hos exempelvis Meta.
Och nu tar Bluesky ett steg närmare Meta på det här området: svar kommer att viktas upp baserat på hur nya de är – och hur ”heta” de är. Hur många gillningar de har alltså. Som gjort för att skriva kommentarer som driver engagemang, alltså.
Bluesky now displays replies by ’hotness’