Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
AI – artificiell intelligens
ElevenLabs släpper en egen AI-podcastfunktion
Dags för AI-röstskapartjänsten ElevenLabs att göra en Google. De släpper nu en egen NotebookLM: GenFM.
Ja, eller de har nu sjösatt poddskaparfunktionen som fick alla att ooaa och aaaaha över Googles AI-anteckningsboktjänst.
Upplägget är i praktiken ganska exakt som i Googles tjänst. Ange en källa – som kan vara text, dokument eller en Youtube-länk – och låt sedan ElevenLabs skapa ett poddavsnitt med två ”personer” som diskuterar källan. Än så länge dock bara i företagets iOS-app. Android-versionen ska vara på gång.
GenFM slår NotebookLM:s poddfunktion i några grenar. ElevenLabs skakar fram två röster ur en pool av ett dussin, vilket gör att det inte alltid är samma två som hörs. Och medan NotebookLM kan förstå innehåll från en drös språk så kan ”poddvärdarna” bara prata amerikansk engelska. ElevenLabs har stöd för 32 språk.
Men efter mitt snabba test så kan vi konstatera att Google ligger rätt långt före ElevenLabs i en annan disciplin: hur mänskliga och naturliga rösterna och samtalet låter och känns. ElevenLabs röster känns betydligt mer livlösa och samtalet känns betydligt mer som uppläsning av texter isolerade från varandra än en levande diskussion.
Med det sagt så är resultatet från ElevenLabs absolut inte dåligt. Det är med andra ännu en tjänst och funktion som kan driva den här sortens funktionalitet framåt.
ElevenLabs’ new feature is a NotebookLM competitor for creating GenAI podcasts
Claude kan tränas på ditt eget sätt att skriva
ChatGPT-utmanaren Claude får fler möjligheter att välja hur du helst vill att den ska kommunicera med dig. Eller mer specifikt: hur den ska skriva.
Det blir nu möjligt att ställa in hur Claude ska svara i olika sammanhang, som kort och koncist, förklarande eller formellt. Men du kan även träna den på andra stilar. Som dig själv.
Om du laddar upp textprov på hur du skriver så kan det läggas till som en anpassad stil som Claude ska utgå från när den svarar. Så det kan alltså bli svårare för andra att avgöra när du har varit lat och låtit Claude göra jobbet.
Claude får alltså ungefär samma förmåga som finns hos konkurrenterna. Men det är också ett tecken på hur AI-botarna kommer att utvecklas framåt, när de bli ännu mer personaliserade. Så att de alltså kan välja rätt tonalitet vid rätt läge – även när du kommunicerar kring saker som att göra inställningar i ditt uppkopplade hem.
Anthropic says Claude AI can match your unique writing style
Elon Musks AI-bolag kan släppa fristående ChatGPT-utmanare
Hur går det för Elon Musks ChatGPT-utmanare Grok? Det känns som att det går.. sådär. För ett par veckor sedan började X testa en gratisversion av boten – och nu kommer uppgifter om att xAI kan släppa en fristående konsumentapp.
En som bara handlar om att kunna kommunicera med Grok, på samma sätt som AI-apparna från bland annat ChatGPT- och Gemini-apparna.
Grok är i dagsläget bara tillgänglig för den som betalar för X Premium. Dessutom bara för de som betalar för det dyraste abonnemanget. Gissningsvis har Grok varit betydligt sämre att locka nya betalanvändare än vad X hade hoppats på. Och låg användning gör dessutom att X får sämre möjligheter att träna Grok.
Nu kanske det blir så att Musk frikopplar Grok från X, vilket känns logiskt av tre skäl: FKA Twitters varumärke är i mångt och mycket kört i botten, Musks AI-bolag xAI är tvärtom en stigande stjärna och Musk behöver visa både befintliga och framtida investerare om att de över 10 miljarder dollar som har hällts in i xAI så här långt ger utlovad utväxling.
Vi får se hur det blir med en Grok-app. Och hur det går om den blir verklighet.
Känns som att det krävs rätt mycket mer än bara en app för att få folk att vilja hänga med Grok istället för med någon av konkurrenterna.
Elon Musk’s AI company may release a consumer app
Nvidia släpper en egen AI-musikskapare
Efter Suno och Udio (ja, plus några till) så är det nu dags för världens största börsbolag att kliva in i arenan: Nvidia har nu släppt en egen AI-musikskapartjänst: Fugatto.
Det är med andra ord en lösning som kan skapa musik från en textbeskrivning. Tjänsten kan även sy ihop befintligt material om man laddar upp text- och ljudfiler.
Däremot verkar Fugatto – vad jag kan se – ännu inte finnas tillgänglig för allmänt bruk. Det återstår kort sagt att se om, när och hur Fugatto kan lanseras som produkt för normala slutanvändare.
(Och ja: Fugatto är en förkortning för ett jättelångt techkrångligt namn. Men det är ännu ett fall när jag tror att förkortningen kom först.)
Now Hear This: World’s Most Flexible Sound Machine Debuts
1 miljon Bluesky-inlägg AI-skrapade – trots att Bluesky säger att de inte tränar på användarnas innehåll
Twitter-alternativet Bluesky har i mångt och mycket positionerat sig som inte bara ”inte-Twitter” utan också ”inte-andra-sociala-medier”. Kort sagt mindre jakt på engagemang.
De har också gått ut med att de inte kommer att träna AI-modeller på användarnas innehåll – till skillnad från de stora sociala plattformarna (utom här i EU – där lagstiftning sätter käppar i hjulen). Men trots det så har 1 miljon Bluesky-poster nu använts för detta ändamål.
Fast inte av Bluesky.
Här har vi kort sagt ännu en utmaning för Bluesky i ljuset av plattformens explosionsartade tillväxt just nu: hur ska företaget och tjänsten hantera när externa botar skrapar tjänsten efter innehåll att träna sina AI-modeller med?
One million public Bluesky posts scraped for AI training
IoT – internet of things
Apple får patent på kamerateknik som identifierar människor utan ansiktsigenkänning
För några år sedan – innan alla började prata AI precis hela tiden – så dök det upp AI-teknik inom ett område som mest hörde hemma i polisiära sammanhang. Men också saker som skulle vara lämpliga för diktaturer (inte oväntat var Kina långt framme här): teknik för övervakningskameror som kan identifiera människor utan ansiktsigenkänning.
Det kan handla om andra unika saker i vår fysiologi. Som hur vi går. Så att även någon som skyler sitt ansikte kan identifieras kameravägen.
Och, ja, det gav förstås upphov till ramaskri av integritetsanledningar. Inte minst som att det här skulle kunna göra det enklare att övervaka en befolkning samtidigt som risken för felmatchning skulle kunna vara stor.
Nu har det företag som ironiskt nog målat upp sig själva som den främsta integritetsförkämpen bland de största techbolagen fått patent på precis det här: teknik som kan identifiera individer utan ansiktsigenkänning.
Här kan vi ha en lång diskussion om vad det skulle kunna innebära på riskområdet. Men jag fokuserar på en helt annan detalj: vilken pryl som tekniken ska användas till enligt patentansökan: en övervakningskamera.
Och varför jag lyfter det är för att det är den tredje indikationen på lite mer än en vecka på att Apple håller på att rampa upp för ett antal prylar som specifikt är avsedda för att användas i våra uppkopplade hem. Stationära prylar som inte är datorer eller ännu en Homepod, alltså.
Ryktena som florerar pekar dessutom på att vi kan se de första skarpa produkterna redan i början av nästa år.
2025 kan alltså bli året när Apple vill göra våra hem till sitt nya, stora framtidsförhoppningsområde på hårdvarusidan.
Apple Wins Patent for Security Camera Technology That Identifies People Without Facial Recognition
Mobilt
Enklare att söka på webben med ChatGPT i iPhone
Ett litet men sannolikt bra och välkommet tillägg för den som vänder sig till ChatGPT istället för att Google för att, tja, inte-googla. Söka på webben via ChatGPT, alltså.
Nu har Open AI lagt till en SearchGPT som en genväg i iOS. Det går alltså att direkt öppna ChatGPT i sökläget.
En rätt liten detalj i det stora hela, men samtidigt också ännu ett steg mot att få in den senaste vågens AI-tjänster som en självklar och integrerad del i våra prylar och tjänster.
Ännu mer av den vara blir det i samband med iOS 18.2 – som ska släpas i december. Om inget oförutsett händer jämfört med den beta som nu är ute så kommer det bli möjligt att be Siri att använda ChatGPT för att svara på en fråga. Man måste alltså inte vänta och se om Siri känner för att svara på frågan själv eller om den vill tagteama in ChatGPT.
OpenAI Adds SearchGPT Option to Apple’s Shortcuts App
Huawei presenterar sitt alternativ till iOS och Android
I veckan var det dags för kinesiska Huawei att lansera sina senaste mobilmodeller (som i mitt tycke har hiskeligt fula kameraklumpar, men det är jag det). För mig som iOS-användare är det en rätt ointressant händelse. För de flesta andra här hos oss också sannolikt, eftersom modellerna lanseras i Kina (jag har dålig koll om kan kommer/kan släppas på andra ställen).
Men det finns ändå en sak här som är relevant i ett större sammanhang: lanseringen av de nya modellerna innebär också att Huawei sjösätter sitt eget mobiloperativ.
Ja, eller sin nya operativ, rättare sagt. När Huawei svartlistades av USA för några år sedan och därmed tappade tillgången till Google-Android, alltså den version av Android som Google utvecklar, komplett med Googles tjänster.
Det fick Huawei att i panik kasta ut ett hemmasnickrat operativ som byggde på ”vanliga” open source-Android. Men utan Googles appar och tjänster så var Huaweis mobiler döda utanför Kina. Och företagets mishmash-Android blev ingen större succé.
Det som nu lanseras är ett helt hemmabyggt operativ för Huaweis mobiler. Utan någon som helst Android-kod.
Det lär… inte få fler att köpa mobilerna utanför Kina – om de någonsin släpps här. Eftersom Googles tjänster fortfarande saknas. Plus att apparna för Huaweis mobiler måste byggas på annan teknik.
Men i Kina kan läget vara annorlunda.
Den kinesiska regimen har gått ut med rätt starka… rekommendationer att man ska köpa närodlat. Kinatillverkat, alltså. Och i takt med att landet har stängts ute allt mer från andra delar av den globala gemenskapen – inklusive det som följt av att Kina har valt att i praktiken stötta Ryssland i Ukraina-kriget – så har den inhemska nationalismen också stigit.
Huaweisk operativ skulle med andra ord kunna ha chans att lyckas med det som ingen annan så här långt har fått till: kunna utmana Google och Apple. Inte minst om Huawei skulle få andra kinesiska mobiltillverkare att hoppa på Huaweis operativ.
Visst. Det är en enda marknad vi pratar om. Men en marknad som inrymmer runt 16 % av Jordens befolkning.
Huawei launches its Android-free OS
Övrigt
Elon Musk siccar sina fanboys på tjänstemän i USA:s statsapparat
Elon Musk fortsätter sin egen kaninhålskapplöpning mot botten. Senast ut: han hänger ut namnen på tjänstemän i USA:s federala statsapparat som han vill sparka när han blir Trumps effektiviseringschef. Väl medveten om att han därmed siccar alla sina fanboys på de personerna – och minst en av tjänstemännen har redan fått dödshot som följd.
Vi pratar alltså om mannen som stängde ned Twitter-kontot som spårade hans privatjet med motiveringen att den var ett hot mot Musks personliga säkerhet och att den typen av doxxande är förbjuden på plattformen.
Igår klubbade Australien en lag som förbjuder barn under 13 år att ha sociala medier som Instagram, TikTok och Snapchat för att skydda deras mentala hälsa. Det känns betydligt mer relevant med andra slags förbud. Där människor som Elon Musk inte anses som vuxna nog att ha tillgång.
För både deras och andras (mentala) hälsas skull.
lon Musks AI-bolag ska börja göra spel
Kommer ni ihåg X? Tjänsten som en gång i tiden hette Twitter innan Musk tog över och gjorde den till ett högertosseträsk? Det verkar allt mer som att Musk själv verkar glömma bort den. Eller åtminstone tappar allt mer intresse för den – eftersom det tydligen var svårare än raketvetenskap. Bokstavligen.
Istället är det AI-bolaget xAI som Musk nu tycker är kuligast.
I veckan visade det sig att Musk har hittat ett nytt område att woke-rasa över: spelindustrin. Så nu ska xAI börja göra spel. ”Make games great again” som han helt random sammanfattar det.
Och eftersom vi pratar om Musk så kommer det förmodligen besked om att det släpps nästa år. För att sedan i verkligheten landa om fem år.
Elon Musk Says xAI Will Start an AI Game Studio ‘To Make Games Great Again’
Apples sneakeremoji blir riktiga sneakers
Ha! Design by emoji…
You can now wear Apple’s running shoe emoji