Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt Ekonomi och finans IoT - internet of things Mobilt Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 49 2024 – del 3

Googles nya AI ger bättre väder. X:s AI-bot Grok släpps i gratisversion. Spotify låter dig skapa en AI-podcast om ditt eget musikår 2024. PTS och Digg slås ihop.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AI – artificiell intelligens

Googles nya AI ger bättre väder

Nu har Google växlat upp AI-ambitionerna rejält. Dags för en nya AI-modell: GenCast. En som ger bättre väder!

Ja, eller kanske inte riktigt en cloudbusting-AI. Vad det handlar om är en modell som ska vara mycket bättre på att komma med träffsäkra väderprognoser.

Och, ja, jag ska inte säga att jag förstår exakt hur den fungerar. Men jag gillar parallellen som ges att den är typ ChatGPT fast för väderprognoser. Med andra ord: istället för att försöka gissa sig till nästa ord så försöker GenCast gissa sig till nästa väder. Vad som väntar runt hörnet, alltså.

Oavsett teknik: all lösningar som bättre kan förutsäga vädret är bra grejer.

Google DeepMind’s new AI model is the best yet at weather forecasting

X:s AI-bot Grok släpps i gratisversion

Har du varit sugen på att testa FKA Twitters egen AI-bot Grok men inte har velat betala för den dyraste versionen av X Premium? Nu får du chansen. Grok öppnas för alla X-användare – även de som inte betalar för något abonnemang.

Som vanligt så är det ett rätt lågt tak som gäller för användningen, men X har valt en rätt intressant modell jämfört med konkurrenterna. Istället för en kvot som nollställs per dag, vecka eller månad så kan du ställa 10 frågor varannan timme till Grok. Potten nollställs alltså löpande under dagen, vilket är rätt smart engagemangsmässigt.

Och Grok kommer behöva all smartness som finns kan vi tro. Anledningen till att Grok nu blir tillgänglig utan abonnemang lär handla om att användningen så här långt har varit väldigt låg. Att Grok alltså inte blev den killerapp som Musk hade hoppats på för att få fler att slanta upp för betal-X.

Låg användning har i sin tur lett till låg träningsvolym för boten och modellen. Grok har tränats på innehållet på X (utom hos oss i EU eftersom GDPR satt käppar i hjulen), men användningen av boten löpande är nog så viktig.

Det är därför heller inte överraskande att det förra veckan kom uppgifter om att Musk kan överväga en fristående Grok-app. En som sannolikt inte kräver ett X-konto – vilket dessutom är ännu ett bevis på att Elon Musk allt mer tappar intresset för X (tjänsten alltså) och allt mer vill satsa på xAI när det kommer till konsumenttjänster på nätet.

X’s AI chatbot Grok is now available to all users

X får ny fotorealistisk AI-bildskapare

Dags för Grok att få ännu fler bildskills. De nya förmågorna kommer i form av bildfunktionen Aurora.

Aurora verkar vara särskilt bra på fotorealistiska bilder och ser man på exemplen så verkar resultatet bli riktigt bra. Och i sann Musk-anda så ser det ut att finnas få begränsningar. Naket verkar vara bortrationaliserat, men det går fint att be om bilder baserat på riktiga personer.

Så vad är det värsta som skulle kunna hända när X-användarna får tillgång till ännu en sådan deepfake-tjänst?

Som vanligt när det kommer till X så vet vi inte så mycket om hur Aurora har tränats. Eller om det ens är en X-tjänst. Med tanke på namnet så känns det som en helt extern tjänst som har lyfts in.

Elon Musk’s X gains a new image generator, Aurora

 

Strömmade medier

Spotify låter dig skapa en AI-podcast om ditt eget musikår 2024

Ha! Briljant samarbete: Spotify x Notebook LM!

Så här års är det dags att börja sammanfatta musikåret. Det innebär att Spotify ger sina lyssnare en Wrapped, där man får veta allehanda tidbits om vad man faktiskt lyssnade på och vad man lyssnade mest på.

En nyhet i år: få ditt år sammanfattat även som en podd. Via Googles podcastskapar verktyg. De två peppiga amerikanska poddvärdarna dyker ned i ditt personliga lyssnande på sedvanligt NotebookLM-vis. Komplett med lite kul fakta om artister på sina ställen.

En självklar och kul grej. Funktionen finns i Spotify-appen.

Väldigt smart tänkt av Spotify. Och Google är säkerligen glada över marknadsföringen. Och smart marknadsföring även av Spotify. Jag utgår från att 33,96 % av alla LinkedIn-inlägg kommande veckan blir folk som delar sina AI-wrappade Spotify-år i poddformat.

A personal podcast about your 2024 listening, powered by AI

 

IoT – internet of things

Sydkorea blir första land att ersätta 10 % av arbetskraften med robotar

Sydkorea ägnar sig inte bara åt statskupper. De är nu enligt en rapport det första landet som har ersatt 10 % av arbetskraften med robotar.

Vilket förstås för oss över till AI. Because alla inlägg på LinkedIn måste på något sätt handla om AI för att inte plockas bort av modererare.

Visst. Vi pratar om robotar och inte rena AI-algoritmer som bor i våra datorer och mobiler. Och robotar har som bekant länge funnits i industrin. Och sedan läge ersatt människor. Men nu håller allt fler företag på att ta fram robotar som är smartare och som inte gör en enda sak väldigt bra. Robotar som rätt bokstavligen har ChatGPT inbyggt, så att man också kan prata med dem.

Och det här gör att vi hamnar i doom och gloom.

För ironiskt har både AI-evangelisterna och AI-undergångisterna en sak gemensamt: de har doom and gloom som främsta argument. För kritikerna och motståndarna handlar det om att AI kommer att förgöra mänskligheten och innan dess skapa massarbetslöshet. De riktiga AI-kramarna hotar med att det är kört för de människor, företag och länder som inte går all in på AI nununu (tåget gick egentligen redan för ett år sedan. Minst).

Och visst lär AI på olika sätt leda till att människor förlorar sina jobb. De som inte kan eller vill ställa om från arbetsuppgifter som inte längre behövs. Men som tidigare teknikhopp så kommer de flesta fortsätta ha ett jobb, med kanske lite andra arbetsuppgifter, lite andra verktyg och lite andra sätt att utföra sitt jobb. Om historien upprepar sig, vilket jag tror, så kommer det finnas fler arbetstillfällen även när AI fullt ut har blivit en integrerad del i arbetslivet – vilket sannolikt kommer ta längre tid än vad många tror.

Men tillbaka till Sydkorea.

Det är en rapport vi pratar om och inte den absoluta sanningen. Den ska alltså tas för vad den är. Sett till antal robotar är Kina fortfarande överlägset störst. Och vi pratar fortfarande till största del om just industrirobotar. Robotar som är jättebra på en enda arbetsuppgift i löpande band-produktion.

Visst är kostnadsbesparingar en viktig faktor. Men en stor drivkraft till den höga andelen robotar i Sydkorea är den åldrande befolkningen. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många människor i arbetsför ålder i Sydkorea. Definitivt inte inom de branscher och för de yrken som behövs.

Det här är givetvis inte unikt för Sydkorea. Vi tampas med samma sak här hemma.

Men jag ser fram emot när diskussionen även kring AI når mer nyanserade och mindre skräckhetsiga nivåer. Som hur tekniken – på egen hand och tillsammans med andra som robotlösningar – har möjlighet att täppa till hål, snarare än bara vara något för att jaga effektivisering och ersätta människor.

South Korea becomes first country to replace 10% of its workforce with robots

Apples nya hemmahubbspryl försenas

Det är alltid kul med nyheter om rykten. Det blir lätt skönt meta då (och inte företaget dårå). Som här: den hemmahubbspryl som Apple uppges vara på gång att släppa tidigt nästa år uppges nu ha skjutits fram till Q3 2025 istället.

Så prylen som Apple kanske har på gång och kanske hade tänkt släppa i början av nästa år har nu kanske försenats till andra halvan av 2025.

Kort sagt har vi ingen aning om hur det går här. Men det är alltid kul att springa på rykten ibland. Så jag gör det.

En ny dedikerad hemmahubbspryl, tänkt att vara kontrollenheten för hela det uppkopplade hemmet, känns som en väldigt logisk pryl för Apple. Hemmet är fortfarande ett område där Apple inte riktigt har gjort en push. Visst, datorer, iPhones och andra prylar har länge varit självklara inslag här, men prylar just för hemmet har det däremot varit lite mer ont om. Vi pratar Homepods och Apple TV:s.

Men det har senaste tiden också kommit allt fler rykten som pekar på att Apple nu tänker ta ett skarpt kliv in i våra hem. Bokstavligen. Och det är – inte förvånande – ett kliv som sker hand i hand med Apples AI-satsning.

I grund och botten handlar mycket kring AI om smartare automatisering, och här är uppkopplade hem självklara platser för det.

En försening av hemmprylen känns just därför också logisk, eftersom hela AI-satsningen har halkat fram. Som det ser ut nu så kommer den fullt ut att landa först i april nästa år, när Apples AI-plattform också ska lanseras i EU. Då blir nästa års WWDC i juni (om inget oförutsett händer) ett lämpligt tillfälle att presentera den nya prylen. Och förstås de tjänster som Apple kommer att klä sina nya hemmagrejer med.

Smart home market becomes Apple’s next strategic target; new HomePod with display set to be key

 

Mobilt

Spanien vill belägga smartphones med hälsovarningar

SMARTPHONES KILL!

Smartphones in Spain should carry health warning, committee says

 

Ekonomi och finans

Bitcoin passerar 100 000 dollar för första gången

Donald Trump är känd för sin principfasthet [sic!] Ett område där han absolut inte har gått från hån till hyllande är kryptovalutor. Och det förväntade kryptokramande som nästa Trump-presidentperiod förväntas bjuda på har fått krytovalutor att dra iväg i värde.

Det innebär bland annat att den grand old kryptovalutan Bitcoin nu har swischat förbi en ny, inte alls galen milstolpe: en bitcoin kostar för första gången över 100 000 dollar. Eller strax över 1 miljon kronor.

Bitcoin zooms past $100,000 mark for the first time

Elon Musks AI-bolag tar in ytterligare 6 miljarder dollar

Elon Musk fyller på sitt AI-bolag xAI med ännu mer pengar. Med 6 miljarder färska dollar närmare bestämt, från dem som tidigare har investerat i företaget (det var bara de som fick delta i rundan).

Det innebär att xAI har stått för två av de tre största riskkapitalrundorna någonsin. Nummer ett – säkerligen till Elon Musks förtret – är Open AI. Elon Musks nya ärkefiende (ja, bortsett från allt som är woke eller överlag bara anständigt och vettigt).

Elon Musk’s xAI lands billions in new cash to fuel AI ambitions

X:s värdering vänder upp

Kors i taket: lite goda nyheter kopplat till ekonomin för FKA Twitter: en av firmorna som sköt till pengar när Musk köpte tjänsten, Fidelity, har nu skrivit upp värdet på sin andel i X. Från 4,19 miljarder dollar i september till 5,53 miljarder i oktober (vilket dock fortfarande är över 70 % mindre än vad Fidelitys andel värderades till vid köpet).

Så vad står bakom vändningen? Annonsörerna börjar kasta in pengar igen? Användarna har börjat strömma till? Sannolikt varken eller. Det är snarare så att de externa uppskattningar som har gjorts pekar på raka motsatsen. Det har inte minst visat sig genom att såväl Threads som Bluesky har sett kraftig användartillväxt.

Och det har inte kommit jättemånga nyheter från X om stora annonsörer som börjat plöja ned masssa pengar igen.

Det handlar sannolikt inte om X alls. Utan om Elon Musk och xAI.

Nu pratar vi om oktober, vilket alltså var före valet. Men signalerna började då peka mot Trump-seger i valet – en seger som Musk surrat sig fast allt hårdare vid. Det handlar alltså mycket om en förväntning om att fler kommer vilja hålla sig väl med en president som har visat sig vara extremt stingslig när det kommer till upplevda oförätter.

Utöver det så har vi det Musk-bolag som just nu är såväl hetast som det som drar in mest pengar från investerare: xAI. Musks AI-bolag, alltså.

Förra veckan kom uppgifter om att de som backade Musks Twitter-köp har fått aktier i just xAI. Totalt en fjärdedel av bolaget, till och med. Det samtidigt som xAI tog in ytterligare 5 miljarder dollar i investeringskapital. Vi kan tänka att att det här erbjudandet till Twitter-investerarna dök upp i just oktober.

Med andra ord använder Musk pengar från andra investerare för att hålla de som sett värdet på sin Twitter-investering gå upp i rök på gott humör. Om man ska vara elak: företagsinvesteringsversionen av pyramidspel.

Oavsett: hur det går för X som tjänst affärsmässigt kan alltså vara på väg att frikopplas helt från värdet på X i investerarnas ögon.

Fidelity fund boosts value of Elon Musk’s X holding after Trump win speculation

 

Övrigt

PTS och Digg slås ihop

Dags för två myndigheter att bli sambos med varandra. Ja, eller vi pratar om ännu tajtare ihopflyttning än så: nu har regeringen beslutat att Post- och telestyrelsen och Myndigheten för digital förvaltning (Digg) slås samman. Ja, eller krasst talat: PTS sväljer Digg.

Och, ja, det är ju på ett sätt en logisk händelse. Det är väldigt närliggande frågor.

Men samtidigt finns det ett annat slags signalvärde här: en nedprioritering av det digitala kopplat till vår offentliga förvaltning. Inte minst i ljuset av hela Millennium-haveriet.

Det kanske snarare är ännu mer fokus på hur Sverige ska ta sig an digitaliseringen som behövs. Och att det finns någon central funktion som verkligen har det som nära nog enda uppgift.

Behovet lär inte minska i takt med AI-teknikens framrusning.

(Och som redan har hunnit konstateras: blir nya förkortningen… PTSD?)

Regeringen slår ihop Digg med PTS

Regeringen slår ihop Digg med PTS

Open AI:s VD säger att det vore “oamerikanskt” om Elon Musk använder sitt politiska inflytande för att skada konkurrenter

Sam Altman: “Det vore oamerikanskt om Elon Musk skulle använda sitt politiska inflytande för att skada konkurrenter och gynna sina egna företag”.

Elon Musk: * infoga MOAHAHAHAHAHA-gif *

OpenAI CEO Sam Altman says it’d be ‘un-American’ for Elon Musk to wield political influence to harm rivals

Jeff Bezos tror inte att Elon Musk kommer använda sin politiska makt mot konkurrenter

Jeff Bezos: “Jag tror inte att Elon Musk kommer använda sin politiska makt mot konkurrenter”.

Elon Musk: * infoga MOAHAHAHAHAHA-gif *

Jeff Bezos: Elon Musk won’t use political power against competitors


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *