Kategorier
AI - Artificiell intelligens Detaljhandel/e-handel Sociala medier Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 50 2024

Bluesky på gång med betalabonnemang. Amazon börjar sälja bilar. EU utreder hemligt annonsavtal mellan Youtube och Meta. Open AI lanserar AI-videotjänsten Sora. ChatGPT lär sig se och förstå realtidsvideo.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram låter användare testköra reels mot icke-följare

Intressant ny funktion i Instagram: Trial reels. En funktion som är ungefär vad det låter som: möjlighet att testköra reels innan man publicerar dem.

Ja, innan man publicerar dem mot sina följare. För den stora poängen med funktionen är att den testreel man kör ut bara visas för icke-följare. Baserat på visnings- och engagemangsstatistiken kan man sedan välja om man vill köra ut sitt klipp till sina följare – och om det ska ske automatiskt.

Det är med andra ord ett sätt att testa annat slags innehåll än vanligt innan man låter följarna ta del av det. Men det löser delvis också en av utmaningarna överlag med sociala medier – att det mesta man vill ”testa” måste gå ut skarpt. Vilket inte minst kan vara en tröskel för den som vill börja dela innehåll. Eller bara ge sig på att testköra en ny version som man är osäker på.

Instagram’s new ‘Trial Reels’ feature lets creators test content with non-followers

TikTok

TikTok lämnar in begäran att tillfälligt stoppa förbudslagen i USA

I förra veckan fattade en amerikansk domstol ett potentiellt förödande beslut för TikTok: den lag som kan förbjuda tjänsten i USA fick grönt ljus.

Det var i våras som USA klubbade den lag som kräver att ägarbolaget Bytedance kapar alla band mellan TikTok och den kinesiska staten. Det betyder i praktiken att Bytedance måste sälja TikTok. Om så inte sker väntar förbud.

TikTok överklagade lagen, men fick alltså tummen ned av domstolen förra veckan.

Nästa hopp – och kanske det sista – sätter TikTok nu till USA:s högsta domstol. Men chansen att de ska kunna hinna titta på ärendet före 19:e januari, när förbudet kan träda i kraft, lär vara obefintlig. Det blir nog svårt att ens hinna med till slutet av april, som är den förlängningstid som lagen öppnar för för att TikTok ska hinna slutföra en försäljning.

TikTok lämnade därför idag in en begäran om att lagen tillfälligt ska stoppas fram till dess att högsta domstolen har hunnit säga sitt.

I andra hand (eller kanske i första hand) hoppas Bytedance också på att Trump ska upphäva lagen – eller på något annat sätt stoppa TikTok från att förbjudas. Men även om Trump i sitt kampanjande lovade att TikTok inte skulle förbjudas om han blir president så återstår att se om han fortfarande tycker det. Och även om han gör det så återstår att se vad Trump då överhuvudtaget ens skulle kunna göra.

TikTok files emergency motion seeking temporary pause to looming US ban

Bluesky

Bluesky på gång med betalabonnemang

För ett par månader sedan släppte Twitter-alternativet Bluesky uppgifter om ett betalabonnemang – och nu är tjänsten ännu ett steg närmare mot att det blir verklighet.

Det är skisser som laddats upp till tjänsten GitHub som gett fler ledtrådar kring vad vi kan vänta oss av ett eventuellt abonnemang. Saker som högre kvalitet för uppladdad video och anpassningar av profilen. Andra saker som övervägs är en anpassad appikon för betalande användare, översättning av inlägg, inläggsstatistik och en ”mapp” för bokmärkta inlägg.

Vad det blir i slutändan återstår att se (och även vilka funktioner som kan komma först). Det som Bluesky däremot har varit tydliga med är att det inte kommer att bli möjligt att köpa sig till verifiering, som hos X och Meta. Däremot får vi se om – och i så fall hur – en sådan funktion kan dyka upp i Bluesky.

Bluesky teases paid subscription ‘Bluesky+’ in new mockup

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon börjar sälja bilar

Nytt officiellt verksamhetsområde för Amazon: bilar. Så nu är tanken att du ska gå till Amazon när du är på jakt efter en ny bil.

Ja, kanske inte riktigt än, men det är nog det som Amazon helst skulle vilja. Att man alltså går hit istället för till Google även när man vill shoppa det här produktsegmentet.

Och den Google-referensen skvallrar sannolikt också om var den nya avdelningen Amazon Autos blir tillgänglig: i USA. Landet där Amazon snarare än Google är startpunkten när man söker efter produkter.

Amazon börjar dock inte med en… helt heltäckande produktkatalog. Till att börja med är det bara bilar från Hyundai som går att amazona fram. Dessutom är tjänsten initialt bara tillgänglig i 48 amerikanska städer. Amazon ska lägga till fler märken och fler städer under 2025, men även då lär det bara vara USA som gäller.

Oavsett begränsningen så funkar det i stort på samma sätt att söka fram bilar som vilken annan produkt som helst hos Amazon. Filtrera på de egenskaper som är relevanta och får fram produkter som matchar din sökning.

Du kan även fixa finanseringen och skriva under köpeavtalet via Amazons sajt. Och ja, det ska även gå att hantera inbytesbilar den här vägen. Och priset som visas i utcheckingen ska vara det slutgiltiga, inklusive eventuella avgifter och annat.

Jag utgår från att stöd för CarPlay är ett av filtreringsalternativen. Det ungefär enskilt viktigaste när jag kollar efter bil.

Amazon is officially in the online car sales business

TikTok Shop slår upp portarna i Spanien och Irland

TikTok har tagit sitt första e-handelskliv in i EU. TikTok Shop har nu slagit upp portarna i Spanien och Irland.

Det innebär att spanjorer och irländare alltså snart kan börja shoppa loss direkt inuti TikTok. Än så länge är det bara inbjudna företag som släpps in och kan börja sälja, men det lär sannolikt breddas rätt snart.

I USA blev Black friday-perioden ett rejält uppsving för TikTok Shop i USA, även om det i det stora hela fortfarande är förhållandevis låga volymer vi pratar om. Det har även gått lite sådär i Storbritannien. Men TikTok verkar alltså vilja satsa ordentligt på funktionen.

Och det kanske delvis beror på det hotande förbudet mot tjänsten i USA, som kan bli verklighet i slutet av januari. Som senast tre månader senare – om TikTok beviljas den förlängningen.

Det kan alltså bli rätt akut att väga upp ett intäktstapp från TikToks största marknad inom kort.

TikTok Shop launches in Ireland and Spain

Googles Product Studio lanseras i Sverige

Den här veckan droppade Google version 2 av sin AI-modell Gemini. Google passade då också på att trycka ut några mer eller mindre betaversionsmässiga AI-funktioner kopplade till Gemini. Men det var inte det enda AI:iga som Google gjorde. En av de andra sakerna var att Product Studio lanserades i 15 nya länder. Sverige var ett av dem.

Product Studio är en del av Googles produktsvit mot e-handlare, där man med AI-hjälp ska kunna skapa saker som produktbilder och produktvideos från textpromptar. Eller ändra utseendet på en produktbild där bakgrunden bättre matchar den aktuella högtidssäsongen.

Det är kort sagt tänkt att vara ett redskap för att hjälpa mindre e-handlare att bättre presentera sina produkter för att därigenom öka försäljningen. Även om de inte har råd att anlita byråer. Och nu får alltså även svenska e-handlare möjlighet att använda funktionen.

Google Product Studio Rolls Out to Additional Countries

 

Strömmade medier

EU utreder hemligt annonsavtal mellan Google och Meta

Dags för ännu en EU-utredning mot techjättar. Den här gången passar EU på att inte bara utreda ett utan två bolag: Google och Meta. Anledningen: hemligt samarbete som har inneburit att Meta har kunnat köra riktade Instagram-annonser mot barn, i strid mot såväl Googles som EU:s regler.

Det handlar om annonser för Instagram som körts via Youtube och där anställda hos de senare har hjälpt Instagram att runda spärrar i Googles system genom att skapa en grupp ”okända” användare, som främst bestod av minderåriga. På så sätt så riktade Meta alltså inte sina annonser mot barn, utan just mot ”okända” användare.

Det här ska ha skett i somras och loggades redan då som en ”incident” av Google. Eftersom hela upplägget alltså skedde genom att anställda hos Youtube och Meta medvetet rundade systemet så är EU nu alltså väldigt nyfikna på hur det här kunde gå till.

Och kanske också framförallt hur länge det i så fall kan ha skett. Med tanke på att det var Finacial Times som i somras avslöjade den av Google inrapporterade incidenten så är det en inte alltför vågad gissning att den skickades in efter att det visade sig att tidningen var upplägget på spåren.

Det är oavsett intressant att det är de två inblandade bolagen som det rör. Att den primära målgruppen i sammanhanget är tonåringar gör saker och ting extra pikanta. Detta i ljuset av uppgifter att just tonåringar i allt högre utsträckning vänder sig till plattformar som Instagram och TikTok istället för Google när de vill söka och att Instagram rätt länge har försökt bearbeta just den här användargruppen i takt med att Instagrammarna blir allt äldre.

EU utreder hemligt avtal mellan Google och Meta

Youtube rullar ut funktion för att automatiskt dubba videos till andra språk

Den som jobbar med Youtube och har en internationell publik – eller vill nå ut till en sådan – fick en tidig julklapp av Google. Youtube rullar nu ut sin autodubbningsfunktion till ”hundratusentals fler kanaler”.

Vad det handlar om är en funktion som automatiskt identifierar språket i en uppladdad video och sedan automatiskt skapar ljudspår på andra språk.

Nu finns det förstås fortfarande begränsningar i funktionen. Den fixar inte alla språk på planeten, utan bara 9 stora språk (vilket å andra sidan täcker en hel del av planetens talade språk totalt sett). Dessutom kickar funktionen bara in på ”informativt innehåll”. Saker som how to-videos.

Nu handlar det just bara om ljudspåret, så förvänta dig inte att munrörelserna hänger med, som hos HeyGen. Och upsprungsrösten klonas inte, så det kommer inte låta som personen som skapade klippet.

Men som Google själva säger: det är en tidig version. Den kommer med andra ord att utvecklas. En av sakerna som Google arbetar på i detta nu är ”expressive speech”, som är vad det låter som: att de ”översatta” rösterna ska försöka återskapa ursprungsröstens tonläge, känslor och även ”stämningen i omgivningen”.

YouTube’s new auto-dubbing feature is now available for knowledge-focused content

 

AI – artificiell intelligens

Open AI lanserar AI-videotjänsten Sora

Tio månader efter det att tjänsten presenterades så blev det i veckan dags för Open AI att sjösätta sin AI-videoskapare Sora. En där det alltså blir möjligt att skapa video baserat på en textinstruktion eller en bild (ja, eller både och).

Under tiden som har gått har Open AI byggt en ”betydligt snabbare” version av Sora, Sora Pro. Med den så kan betalande ChatGPT-användare nu skapa korta videoklipp. Och ”korta” är ledordet. Upp till 20 sekunder långa klipp i dagsläget.

Sora kommer dock inte vara del av ChatGPT, utan ligga som en egen fristående tjänst. Där kommer användare varje månad kunna skapa upp till 50 videos i 480p-upplösning och ”färre” om man väljer den högre upplösningen 720p. Eller om det är 50 720p videos, fast då bara 5 sekunder långa? Det är lite olika besked kring vad som gäller beroende på var man tittar verkar det som.

Den som vill få ut ännu mer av Sora kan välja att hoppa på det Pro-abonnemang för ChatGPT som Open Ai lanserade förra veckan. Det med den nätta månadskostnaden 200 dollar, eller lite över 2000 kr. Då kan man skapa videos i kvaliteter upp till 1080p. Men intressant nog så kommer inte ens det räcka för obegränsat antal Sora-videos, utan ”10x” enligt Open AI. Så 500 480p-videos som exempel, alltså.

Youtubes mesta pryltestare Marquis Brownlee fick lägga vantarna på en förhandsversion. Han konstaterar att Sora är vass på att göra landskap och abstrakta videos, men har de vanliga problemen med händer och att konsekvent generera exempelvis rörelser och att de skapade klippen följer fysikens lagar.

Däremot är det sannolikt dumt att redan nu slanta upp för ett Pro-abonnemang om man tänker ha det till Sora. Den nya tjänsten finns ännu inte i Sverige – eller i något EU-land än vad det verkar. Så som tur är kommer alltså det finnas möjlighet att rasa över EU även vid denna lansering.

OpenAI Launches Sora Video Generator for All Users

ChatGPT:s Canvas-funktion släpps skarpt

Lucka fyra i Open AI:s julkalender var ingen ny produkt, men däremot beskedet att en befintlig funktion nu blir skarp.

Det handlar om Canvas, funktionen som gör det möjligt att få upp en arbetsyta vid sidan av själva chatten där man kan se resultatet och eventuella förändringar man ber om, istället för att behöva rulla ned och se resultatet under chatten. Det visade resultatet kan dessutom bli mer visuellt anpassat.

Canvas släpptes i oktober, men då bara som en förhandsversion. En testversion, alltså. Nu släpps versionen skarpt för alla användare.

Däremot är det nog fortfarande i praktiken bara för betalande användare, eftersom Canvas bygger på att du har tillgång till modellen GPT-4o och gratisanvändare har i dagsläget begränsad tillgång till just den.

OpenAI ChatGPT Canvas Tool Available to All Users Out of Preview

ChatGPT lär sig se och förstå realtidsvideo

Året är slut och snön ligger ännu inte djup. Men Open AI hann lansera den kanske mest imponerande ChatGPT-funktionen bland dem som presenterades i våras: nu har ChatGPT lärt sig förstå realtidsvideo.

Nu lyssnar ChatGPT:s avancerade röstläge inte längre bara på din röst. Nu kan du även peka mobilkameran mot något och chatta vidare om det. I det exempel som Open AI gav under demon när funktionen först presenterades kunde Greg Brockman ställa frågor om saker som hände bakom honom tack vare att mobilen var riktad mot honom.

Det avancerade röstläget kan nu även förstå vad som händer på en skärm via skärmdelning. Som att förstå inställningar i en app, vilket är ett användarfall som ges. Med andra ord: en föräldersupportfunktion.

Funktionen började rullas ut igår för de vanliga betalkontona. Enterprise och Edu får det i januari.

Däremot, som vanligt, så släpps funktionen inte här i EU än – och det finns heller ingen tidplan för när så kommer att ske (tittar vi på hur det var med det avancerade röstläget så var skillnaden en månad). Så folk kommer som tur är alltså även denna gång kunna rasa över EU.

Phew.

ChatGPT now understands real-time video, seven months after OpenAI first demoed it

ChatGPT får nya funktionen Projects

Ännu en ny funktion i ChatGPT: Project. Som är, tja, vad den låter som. Dela in dina chattar med ChatGPT i project. Eller krasst talat mappar.

Den som jobbar med ChatGPT inom ett antal olika områden kan med andra få ett lite mer lättorganiserat liv.

OpenAI ChatGPT Projects: Folders for AI chats

ChatGPT får ett mer inkluderande och vägledande gränssnitt

Open AI dunkar ut nya funktioner i parti och minut just nu. I gårdagens lucka i företagets julkalender så dolde sig den kanske mest imponerande funktionen som presenterades under Open AI:s event i våras: möjligheten att låta ChatGPT hela tiden både lyssna och se vad som händer framför kameran i realtid. Med andra ord har ChatGPT lärt sig kunna förstå ”realtidsvideo”.

I veckan fick vi också den här funktionen. En betydligt tråkigare och mindre sexig nyhet: en tydligare visualisering av vad man faktiskt kan göra i och med ChatGPT. Meh i skuggan av fräsigt livevideochattande med tjänsten.

Men för ChatGPT som tjänst är det här lilla tillägget sannolikt betydligt viktigare än de mer avancerade funktioner som nu rullas ut.

När ChatGPT först lanserades (och därmed startade den senaste AI-vågen) så kastades vi tillbaka 30 år i tiden. Eller egentligen ytterligare ett par årtionden. Vi fick html. Eller en DOS-prompt.

Ett i det stora hela odesignat textinmatningsfält. Och precis som med html (och kodning överlag) så kunde man göra massor bara från detta anspråkslösa gränssnitt. Bara man lärde sig koda.

Som så ofta när ny teknik kommer så var människan tvungen att anpassa sig efter tekniken – inte omvänt som det borde vara. Det underlättades inte av att marknadsavdelningarna inte var inkopplade i namngivningen av tjänster och funktioner, vilket gjorde att man var tvungen att sitta genom en föreläsning bara för att förstå namnet.

Men nu börjar de här AI-tjänsterna allt mer bli som, tja, program. Som vi är vana vid. Vi har fått den mer visuella html-editorn. DOS-prompten har blivit grafiska ikoner.

Och alternativen heter dessutom saker på ren svenska. Som man kan förstå utan att gå kurs.

Verktygen börjar bli mer som vi har vant oss vid när vi använder digitala tjänster. Och gränssnittet i sig ger oss vägledning i användningen.

Vi har förstås fortfarande en bra bit kvar. Jag kan fortfarande inte fullt ut bygga en html-sajt genom att dra runt grafiska element som man kan när man numer vill bygga en sajt. Men vi kommer allt närmare även det.

AI-UX-design, alltså. (AIUX?)

Och alla de här stegen som vi har hunnit gå igenom på två år gör det enklare att komma igång med den här typen av tjänster. Något som i sin tur gör det enklare för tekniken att nå ut och bli mainstream på riktigt.

Screenshot

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *