Kategorier
Allmänt digitalt Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 5 2025 – del 3

Nvidia står för det största börsraset någonsin. Kvartalsrapporter Q4 2024 från Apple och Meta. Open AI på gång att ta in jätteinvestering. BATMMAAN är det nya svarta i aktievärlden.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AR/VR

Apple satsar vidare på att bygga vanliga smartglasögon

Apples vardagsrumscyklop Vision Pro ledde inte till någon användarexplosion. Ja, eller med tanke på användningsområdet och prislappen så hade Apple knappast tänkt sig att det skulle bli en iPhone-stor jättesuccé i sin första version. Däremot så verkar försäljningen trots det ha gått trögare än vad Apple hade hoppats på. Det har lett till frågetecken kring framtiden för prylen.

Men skam den som ger sig. Nu kommer uppgifter om att Apple också jobbar vidare på ett par ”vanliga” smartglasögon. Alltså glasögon som ser ut just om glasögon, men som bestyckas med teknik som AR och AI.

Eller rättare sagt: fortsätter jobba på. Därför att Vision Pro var trots allt en kompromiss jämfört med det som Tim Cook har pratat rätt länge om. Och det är just ett par smarta, vanliga glasögon.

Men precis som andra som har försökt så visar det det lättare sagt än gjort att packa in nödvändig teknik i en vanlig glasögonbåge. Särskilt utmanande är batteritiden i det sammanhanget. En utmaning som gjorde att till och med Vision Pro, bulkiga som de är, i praktiken kräver extern batterilåda.

Men anledningen att Apple fortsätter satsa på glasögonfronten är nog inte bara därför att Tim Cook vill att Apple tar fram en sån produkt innan han kliver av som VD. Den senaste AI-vågen ser ut att ge våra digitala assistenter ett nytt, smartare liv (förhoppningsvis) och då är smarta glasögon en lämplig produkt. Särskilt som de kombinerar skärm, högtalare, mikrofon och möjlighet till fysisk interaktion om man även vill det. Tekniken börjar alltså komma ikapp ambitionen och visionen (omedveten ordvits).

Men så finns också ytterligare en anledning, som Cook säkerligen aldrig kommer att erkänna publikt: de faktiskt rätt förvånande framgångarna för ärkefienden Metas Ray-Ban-samarbete. Där Metas modell på flera håll varit de Ray-Bans om har sålt bäst.

Apple preps smart glasses with visionOS and a Meta Ray-Ban rival

Apple is reportedly working on smart glasses running a version of Vision OS, the stack powering its Vision Pro headset. There are plans for more formats, too.

 

Ekonomi och finans

Nvidia står för det största börsraset någonsin

Igår var det förmodligen få av chipbolaget Nvidias aktieägare som tyckte att livet kändes som en Ice Cube-låt. Ja, det var åtminstone inte en good day.

Börsraketen Nvidia stod nämligen för ännu ett börsrekord. Fast av det… inte alls lika kuliga slaget. Igår blev Nvidia det börsbolag som har tappat mest i börsvärde under en och samma dag.

Totalt backade Nvidia med 589 miljarder dollar. Eller eller 6,5 biljoner kronor.

Hur mycket är det undrar du? Nästan Sverige samlade BNP 2023. Eller: om Nvidias börsvärdesminskning igår hade varit ett noterat bolag så hade Megaförlust Inc. kvalat in på plats 16. Ironiskt nog mellan Visa och Mastercard.

Det är dessutom sanning med modifikation när jag skrev att Nvidia igår kammade hem den här tveksamt roliga pokalen. Nvidia tog nämligen över förstaplatsen från… sig själva. Och mer än dubblade det gamla rekordet.

Anledningen var en fördröjd reaktion på att kinesiska DeepSeek har skakat om AI-världen genom att ta fram en modell som ska matcha Open AI:s senaste ChatGPT-modell, fast för rejält mycket mindre pengar (lite beroende på hur man räknar). Det gjorde att AI-bolag överlag skakade, något som fick Nvidias branschkollega Broadcom att göra topp-tolv-debut i listan över historiens pengamässigt största börsbolagsras. Fast de tappade ”bara” 200 miljarder.

Nvidias aktieägare är vid det här laget rätt luttrade. Som synes så har bolaget stått för 8 av de 12 största börskollapserna genom tiderna. Men till och med i ljuset av det så lär gårdagens kraschlandning ha… varit lite lätt chockerande.

Men det kanske mest galna i den här listan är datumen. 10 av börshistoriens största ras har skett det senaste året. Det gäller också för samtliga av Nvidias ras. Fem av Nvidias i princip senaste halvåret. Nvidia har dessutom inlett året starkt med två av historiens största börsras.

Så här långt.

Nvidia ser på andra ord att vara på god väg att nå sitt 2026-mål att inneha samtliga 12 platser i listan.

Screenshot

Kinesiska AI-bolaget DeepSeek får Nvidia-aktien att rasa

Hur är det, har nyheten om hur kinesiska AI-bolaget DeepSeek har tagit fram en vass AI-modell till låg kostnad gjort att amerikanska investerare har sprungit skrikande från västerländska motsvarigheter?

Apples kvartalsrapport Q4 2024: Apples bästa kvartal någonsin, men miss för iPhone och Kina

Torsdagskvällsnöje: se hur Apples julkvartal gick. Ikväll var det dags för världens största börsbolag att visa upp kvartalssiffrorna för Q4 (som formellt är Q1 i Apples brutna räkenskapsår).

Så hur gick det då? Både bra och dåligt.

När det kom till omsättning och vinst så prickade Apple nästan förväntningarna. Lite över i båda kolumnerna. Det innebär att Apple under Q4 omsatte 124,3 miljarder dollar, som var 4 % bättre än Q4 2023. Nettointäkterna för kvartalet landade på 36,3 miljarder dollar, en ökning jämfört med för ett år sedan på 6,6 %.

Och i båda disciplinerna var det all-time high för Apple. Vilket alltså innebar att Apple Q4 2024 gjorde sitt allra bästa kvartal någonsin. Och Services, alltså företagets tjänster, slog som vanligt kvartalsrekord.

Inte illa pinkat av ett företag som det är hopplöst kört för eftersom de ligger så långt efter i AI-racet.

Däremot fanns det plumpar i protokollet om man bryter ned siffrorna. Så det gör vi nu.

Omsättning per produktkategori

  • iPhone: 69,1 miljarder dollar (-0,8 %)
  • Mac: 9 miljarder (+15,5 %)
  • iPad: 8,1 miljarder (+15,2 %)
  • Wearables + Home: 11,7 miljarder (-1,7 %)
  • Services: 26,3 miljarder (+13,9 %)

iPhonen missade förväntningarna med en liten nedgång, men i övrigt var det pigga uppgångar. Utom för Wearables + Home, dvs. all Apple-hårdvara som inte har en egen kategori. Den har haft det förvånansvärt kämpigt senaste kvartalen, så man kan förstå varför Apple jagar en ny produkt att stoppa in här (Vision Pro lär ju inte ha bidragit… jättemycket).

Och som sagt var: nytt kvartals rekord ännu en gång för Apples tjänster, dvs. prenumerationer och annonsering. Står snart för lika stor omsättning som Macen, iPaden och Wearables – sammantaget. Totalt stod under kvartalet för strax över en femtedel av Apples totala omsättning.

Omsättning per region

Tittar vi sedan på omsättningen fördelad på geografi så ser listan ut så här:

  • Amerika: 52,5 miljarder dollar (+4 %)
  • Europa: 33,9 miljarder (+10,3 %)
  • Kina: 18,5 miljarder (-12,4 %)
  • Japan: 9 miljarder (+13,3 %)
  • Resten av världen: 10,3 miljarder (+1 %)

Tittar vi på glädjeområden så kan Apple tappa japanerna och oss européer att vi var så sugna på att köpa Apples prylar (trots att vi i EU inte fick AI-funktionerna, jättemärkligt). Ser vi till pengar så var det dock som vanligt amerikanerna som shoppade loss mest.

Största huvudvärken var som synes Kina. Där konkurrensen från de inhemska märkena (och regimens nära nog direktiv att köpa närodlad teknik) biter allt hårdare.

Den väldigt blygsamma uppgången för det finkorniga området ”resten av världen” visar dessutom att Indien fortfarande inte har lossnat. Både bra och dåligt för Apple. Bra därför att det sannolikt är nästa miljard internetanvändare som måste dra på sig Team Apple-tishan för att hårdvarutillväxten ska kunna fortsätta.

Mer från Apples kvartalsrapport:

Okej, konverenssamtalet efter rapporten bjöd inte på så mycket nytt. (Och jag påmindes om att de högsta cheferna på Apple måste ha en rörlig kompensationsdel som baseras på hur många superlativ de använder.)

  • Tjänsterna omsatte nästan 100 miljarder dollar förra året och det finns nu 2,35 miljarder aktiva enheter. Det är… några stycken.
  • Nytt rekord vad gäller ”uppgraderare” för iPhonen. Alltså iPhone-ägare som köpte nyare iPhone-modell. Viktigt för Apple i de mogna marknaderna.
  • All-time high för antalet aktiva Macar såväl som iPads.
  • Apple har nu ”en bra bit” över 1 miljard betalprenumerationer.
  • Ah jeez. Under 2024 köpte Apple tillbaka egna aktier för 23,3 miljarder dollar. De vet verkligen inte vad de ska gör av alla pengarna.

Apple reports best-ever earnings even as iPhone revenue slips

Apple reported soaring revenue in its Q1 2025 earnings, but the iPhone business fell slightly as doubt remains as to whether Apple Intelligence is driving upgrades.

Metas kvartalsrapport Q1 2025: mosar vinstförväntningarna

Så var det ikväll dags för the new and improved Meta [sic!] att göra samma sak som Microsoft och Tesla: visa upp siffrorna för det förra kvartalet.

Så hur gick det? Korta versionen: över förväntan. Särskilt när det kom till vinsten. Däremot lite halvljumma prognoser för Q2. I skrivande stund verkar marknaden vela om de ska glädjas över Q4-siffrorna eller oroa sig för Q2. Aktien är just nu ungefär 1 % upp, vilket är lite plus minus noll i de här lägena.

(Edit: Medan jag skrev nedanstående så hoppade aktien upp till runt +5 %. Så antingen bestämde sig marknaden för att mest titta i backspegeln – eller så lyckades Mark och gänget sweettalka marknaden i det konferenssamtal som följde efter rapporten.)

Anyho. Över till siffrorna.

Omsättning och vinst

Omsättningen för förra kvartalet slutade på 48,4 miljarder dollar, eller respektable 21 % upp. Däremot drog kvartalet inte upp helåret: för hela 2024 så var Metas omsättningsökning 22 %.

Vinstmässigt gick det ännu bättre. Nettointäkterna landade på 20,8 miljarder, vilket var 49 % bättre än motsvarande period 2023.

Totalt sett blev det, ännu en gång, Metas bästa kvartal någonsin. Dessutom rätt rejält. Som vanligt kom mest från USA (totalt 21 miljarder), men omsättningen från Europa toppade för första gången 10 miljarder (11,1). Även området Asia-Pacific hade häng på tian (9,012 miljarder, vilket var första gången som den regionen omsatte mer än 9 miljarder).

Det oväntade i sammanhanget är att rapportsegmentet Reality Labs (ni vet, Metas kärnverksamhet metaverset) inte stod för merparten av intäkterna. Istället var det annonseringen som drog in kulorna. Sådär 97,7 % av dem dessutom. I know, crazy right?

Däremot tickade omsättningen på upp för Reality Labs! Senaste året har omsättningen rusat med… 1,1 %. Dessutom slutade Reality Labs kvartalet med en förlust på nästan 5 miljarder dollar. På en omsättning på 1 miljard. Ifall någon undrar hur mycket Meta la på att träna AI-modeller under Q4.

Användare

Eftersom Meta i praktiken har slutat ge några slags intressanta och relevanta siffror när det kommer till antalet användare är företagets kvartalsrapporter numer rätt mycket tråkigare. Den enda siffran som Meta numer delar är DAP: Daily active people. Med andra ord hur många som varje dag är inne i minst en av företagets tjänster (primärt de fyra stora apparna)-

Det vi får veta är att det fortsätter ticka på uppåt. 3,35 miljarder är nu den nya totalsumman för Metas totala, dagliga användande. Upp från 3,29 miljarder Q3 och 3,19 för ett år sedan. Eller 5 % fler senaste året. Något som i sin tur är en tempoavmattning med nästan 3 % jämfört med 2022/2023.

Och utvecklingen kring det sistnämnda kommer bli synnerligen intressant att följa kommande året. Med tanke på Metas nyligen annonserade Truskifiering.

Perplexity lägger nytt bud på TikTok

Om mindre 30 dagar har han bestämt sig! Trots att Trump gav TikTok en frist på ytterligare 75 dagar så gick han i helgen ut med att han kommer att fatta beslut kring en TikTok-affär inom 30 dagar. Sannolikt. Förmodligen. Kanske. Eventuellt.

Men potentiella TikTok-friare har hört vad Trump vill ha. Så nu har AI-söktjänsten Perplexity Trumpifierat sitt bud på TikTok.

Istället för som tidigare, då Perplexity föreslog att ett nytt bolag ska skapas genom att slå ihop Perplexity och TikTok US och plocka in ”ytterligare investerare”, så föreslår nu ett upplägg i linje med det som Trump har sjösatt som möjlig lösning.

Perplexity (antar jag) tillåts köpa upp TikTok (USA-delen antar jag) med nuvarande TikTok-ägarbolaget Bytedance som fortsatt minoritetsägare. Därefter ska nya TikTok in på börsen och när så har skett så ska USA få ”upp till” 50 % av det nya företaget. Vilket alltså också är Trumps favoritlösning: en privat ägare ska köpa loss TikTok och sedan skänka sisådär halva bolaget till USA:s skattebetalare. Detta som tack för att USA (läs: Trump) överhuvudtaget godkänner affären.

Så med andra ord 1) kräver Trump att USA får halva nya TikTok på klassiskt pengar under bordet-manér i utbyte mot ett politiskt beslut som gynnar företaget som får köpa TikTok samt 2) vill Trump att USA ska få nära nog kontrollerande majoritet av TikTok.

Och, tja, känns inte det senare lite som… socialism?

Perplexity submits a new bid for TikTok | TechCrunch

Perplexity AI has submitted a revised proposal to merge with TikTok in an arrangement that would give the U.S. government up to 50% ownership of the new

Open AI på gång att ta in ny jätteinvestering

Att Open AI jagar nya pengar är inte oväntat, med tanke på hur galet mycket pengar de blöder för att träna och drifta sina AI-modeller. Nu är de på gång med ännu en finansieringsrunda. Och it’s a mother.

Än så länge är saker och ting på förhandlingsnivå, men enligt uppgifter från CNBC och The Wall Street Journal så kan Open AI ta in 40 nya dollarmiljarder. Och de som är allra mest sugna på att vara med är den japanska techinvesteringsgiganten Softbank – som är del av det enorma AI-investeringspaket som Donald Trump presenterade tillsammans med Oracles Larry Ellison. Och Sam Altman. VD för Open AI.

Softbank ska vara intresserade av att trycka in 15-25 miljarder dollar i Open AI, vilket i så fall skulle kunna göra att de går om Microsoft som Open AI:s största investerare.

Och skulle Open Ai gå i mål md att ta in de 40 miljarder de siktar på så skulle de slå nytt riskkapitalrekord, som den enskilt största riskkapitalrundan i en startup någonsin. De tar då över kronan från… sig själva. Open AI klev nämligen upp på investeringstronen för något kvartal sedan, när de tog in 6,7 miljarder. 40 miljarder skulle med andra ord höja ribban rejält. Och dra ifrån startupen som just nu ligger tvåa i den listan: Elon Musks xAI.

Med tanke på att Altman numer till och med är en större nemesis än ”woke” för Elon så kan vi tänka oss hur många glada FKA tweets det kommer att leda till.

Som om det inte vore nog så fortsätter rekordjakten för Open AI. Pengarna som tas in kan ge Open AI en värdering på 340 miljarder dollar. Det skulle göra Open AI till världens näst högst värderade startup. Före TikTok-ägaren Bytedance, men precis snäppet efter SpaceX. Rymdbolaget som ägs av… Elon Musk.

Vi kan tänka att Elon kan trösta sig lite med det.

OpenAI said to be in talks to raise $40B at a $340B valuation | TechCrunch

OpenAI may have billions of dollars in the bank. But it’s gearing up to raise billions more, according to a Wall Street Journal report.

BATMMAAN är det nya svarta i aktievärlden

Ha. Det nya svarta i aktievärlden.

För några år sedan var FANG förkortningen som sammanfattade de heta tillväxtaktierna att satsa på: Facebook, Amazon, Netflix och Google. Den blev ett par år senare FAANG när Apple lades till.

Nu har ytterligare några år gått och listan har än en gång bytt innehåll. Numer består den av The Magnificent 8: Broadcom, Apple, Tesla, Microsoft, Meta, Amazon, Alphabet (Google) och Nvidia. Eller… BATMMAAN.

(Dessutom förstås en massa applåder till den som kom på rubriken.)

BATMMAAN begins: These may be the dominant stocks for next year.

A new acronym has been making the rounds since another potential tech kingmaker – Broadcom – began closing in on the $1 trillion market cap club last week.

 

Övrigt

Apple vill rädda Google från att tvingas ge upp delar av sitt monopol i USA

Lite otippat. Google förlorade under andra halvan av förra året en rättegång kring huruvida Google sökverksamhet är ett olagligt monopol. Mer specifikt om Google har utnyttjat sin dominerande ställning för att slå undan benen på mindre konkurrenter. Nu vill Apple rädda Googles monopolställning.

Apple har nämligen skickat in en begäran om att delar av domslutet ska stoppas. Eller rättare sagt: Apple vill tillfälligt pausa effektuerandet av lagen. Domstolen har nämligen ännu inte utdömt straffet, men bland de åtgärder som den vinnande sidan – USA:s justitiedepartement – vill se finns ett förbud mot att Google under några år får betala Apple för att vara förvald sökmotor i Apples olika operativ.

Just det är en synnerligen lukrativ affär för Apple. Varje år drar Apple i runda slängar in 20 miljarder dollar på att Google får ha den platsen.

Apple vill med andra ord skydda en väldigt trevlig intäkt. Och eftersom Apple formellt inte var delaktiga i rättegången så kräver nu Apple att få bli hörda innan Google får sitt straff utdömt.

Sen återstår hur pass mycket domaren kommer att vara när världens största börsföretag och ett av världens mest lönsamma bolag vill skydda sina inkomster från ett bolag som har bedömts sitta på ett olagligt monopol.

Apple Wants to Help Google Defend Search Engine Deal Worth Billions

Apple wants to defend its multi-billion dollar search engine deal with Google, which is in danger because Google has been found guilty of violating…

Marvel Snap går åter att ladda ner via amerikanska Appstore

Lite oväntat. Apple har åter gjort det möjligt att ladda ned spelet Marvel Snap.

Så vad innebär det här?

Marvel Snap ägs av Bytedance – som också äger TikTok. I samband med att deadlinen gick ut för TikTok för någon vecka sedan – då TikTok förbjöds i USA eftersom Bytedance inte sålt av tjänsten till en icke-kinesisk ägare – så plockade Apple och Google bort appen ur sina respektive butiker. Men de båda företagen tog också bort alla andra appar som ägs av Bytedance. Lagen anger nämligen företaget Bytedance som den som ”kontrolleras av fientligt inställd makt” och inte bara tjänsten TikTok.

Sen att TikTok är den enda Bytedance-tjänsten som nämns med namn i lagtexten är, ja, lite skönt förvirrande.

Första dagen på jobbet så skrev Donald Trump under en presidentorder som ger TikTok/Bytedance ytterligare 75 dagar att lösa situationen. I ordern ger Trump också amnesti för alla amerikanska företag som gör att TikTok kan fortsätta rulla i USA under de 75 dagarna.

Apple och Google var däremot inte helt övertygade – efter lagligheten i Trumps presidentorder är ifrågasatt. Men nu släpper Apple alltså in Marvel Snap i värmen igen. Fast inte någon av de övriga Bytedance-apparna.

Det känns med andra ord som att Apple doppar tån för att känna temperaturen på vattnet. Ett försiktigt försök att se ut som att man går Trump och hans sektkompisar till mötes, fast utan att man kan dömas att betala hysteriskt höga retroaktiva böter om det visar sig att Trumps presidentorder underkänns av domstol.

Marvel Snap Returns to App Store After TikTok-Related Ban

Marvel Snap, a popular game that was caught up in the TikTok ban, returned to the App Store today and it is once again available for download. The…

Yahoo lockar Millennials och Generation Z

Ha. Move over TikTok. Nu har Generation Z en ny favorittjänst: Yahoo.

Far From Dead, Yahoo Is Attracting Gen Z

Instead of seeking global domination, Yahoo is fine sticking to its roots.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *