Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
AI – artificiell intelligens
Manus – ny kinesisk AI-agentslösning (som kanske eller kanske inte är skitvass)
Ännu en AI-lösning som åtminstone på pappret ser väldigt intressant och kraftfull ut: Manus.
Det ser ut att vara en tjänst kombinerar det som finns i ”nästa steg”-AI-tjänster. De som har med ”agentnånting” i beskrivningen. Kort sagt att AI-modellen och tillhörande tjänst kan utföra hyfsat långtgående uppgifter på egen hand – som Open AI:s (och typ alla andras) Deep Research-funktioner.
Men Manus ser också ut att vara vass på att såväl kodning som att ”surfa på nätet” och utföra handgrepp där. Med den sedvanliga brasklappen att det är en kinesisk tjänst.
En tjänst som, precis som Deepseek, har byggt vidare på vad andra har gjort (dessutom ser den överlag ut att vara byggd på Claude och en av Alibabas nya modeller). Ingen slump att open source tackas i videon som presenterar Manus. Men också positivt att Manus tänker ge tillbaka genom att själva dela med sig av sin vidareutveckling (åtminstone av ”några modeller”, så vi får väl se hur pass öppna de kommer att vara).
Manus har redan hyllats av flera jag har sett. Men den verkar (förstås) också ha en del problem. Att den kraschar under uppgifter, överlag tar lång tid på sig och även den har svar som ibland är en bit från verkligheten. Den verkar också ha problem med några agentlöftena, som att den har problem med att utföra uppgifter på sajter.
Så i säljpitchen guld och gröna skogar rakt igenom. I verkligheten mellan skitvass och smått oduglig, beroende på vad du vill att Manus ska göra.
Manus är en så länge en stängd beta, så får du inte tag i inbjudningskod från någon som har får du snällt skriva upp dig på väntelistan. Och med tanke på att några av problemen säkerligen har med kapacitet att göra så kan det hända att det kommer ta ett tag innan du släpps in.
#agents | Oliver Molander | 47 comments
Quite confident that China’s second DeepSeek moment is here 🤔 The AI agent 'Manus' went crazy viral in China earlier this week and is now making waves in the… | 47 comments on LinkedIn
Google släpper AI-modellen Gemma 3
Ska säga att jag numer har allt sämre koll på vilka AI-modeller som gäller för de olika AI-företagen. Särskilt som de numer inte bara har en familj modeller. Och de olika familjerna och de olika familjemedlemmarna är bra på olika saker och har olika förutsättningar.
Nu har Google släppt ännu uppgraderad del i sin AI-flora: Gemma 3. Googles samling ”öppna” modeller, till skillnad från de låsta Gemini-modellerna. Fast, ja, de är bygga på samma grundteknik någonstans i botten.
Men oavsett. Ännu en model som hoppar upp de jämförelsetester som finns. Och som kanske för normala människor blir allt mindre relevanta. Eftersom, tja, modellerna numer börjar bli så bra att förbättringshoppen blir allt mindre.
Anyho. Gamma 3 ska ha ”avancerade text- och bildresonerande förmågor”. Och den frasen låter förmodligen precis lika krystad på engelska. Gemma 3 har dessutom stöd för 35 språk från ska ha tränats på 140 språk.
För den som vill testa finns Gemma 3 i Googles verktygslåda AI Studio eller som nedladdningsbar modell hos bland annat Hugging Face.
Google announces Gemma 3 as ’world’s best single-accelerator model’
Following version 1 in February 2024 and 2 in May, Google today announced Gemma 3 as its latest open model…
Gemini börjar träna på din Google-sökhistorik
Vill du att din egen AI-bot ska ha koll på precis allt om dig? Låt den träna på din Google-sökhistorik! Precis det blir nu möjligt i Googles ChatGPT-utmanare Gemini.
Det handlar om att den version av Gemini som heter Flash Thinking Experimental nu kan använda just Google-sökhistorik som datakälla för ytterligare personalisering. Och med tanke på att vissa vid här laget har en AI bokstavligen talat som sin bästa vän och förtrogen så känns det helt rimligt.
Google inser att det här dock kanske inte är något som alla vill ha, så det krävs att man som användare själv slår på den funktionen.
Utöver det så uppgraderar Google sin Deep Research-funktion (den som kan sammanställa mer omfattande rapporter utifrån en fråga) med Gemini 2.0. Den får helt enkelt en moderna AI-modell under huven, som enligt Google ska ge ett ”högre kvalitet” på resultatet.
Deep Research kommer även bli tillgängligt för gratisanvändare, åtminstone ”några gånger i månaden”. Så precis som konkurrenterna blir gratistaket lågt.
Sist men inte minst lägger Google till Gems i gratis-Gemini-konton. Det är ungefär motsvarigheten till ChatGPT:s GPT:er. Alltså anpassade chattbotar som man kan sätta upp för en specifik uppgift eller ändamål.
Google’s Gemini AI can now see your search history
Gemini can do more with your data if you let it.
Open AI:s AI-agent Operator släpps i Sverige
Ny Open AI-funktion: Operator. Ja, eller ny och ny – Open AI:s AI-agentsfunktion släpps nu i Sverige och resten av EU. Nu kan alltså även vi låta Open AI:s bot styra vår webbläsare och på så sätt utföra uppgifter på internet.
(Vi fick vänta 3 olidliga, smärtsamma, ångestframkallande veckor jämfört med större delen av världen. Så ni förstår hur avgrundsoändligt långt efter vi nu har halkat.)
Bara att tuta och köra! Ja, med den lilla bagatelltilläggsdetaljen att du måste ha ha ChatGPT:s rätt snordyra Pro-abonnemang för cirkus 2000 spänn i månaden för att få tillgång till Operator.
Open AI släpper nya verktyg för att skapa AI-agenter
Nytt verktyg från Open AI. Och det handlar förstås om AI-agenter. Via nya API:et Responses så kan företag och organisationer bygga AI-agenter som kan ”söka på webben, scanna företagsdokument och naverigera på sajter”.
Det är alltså en API-version av företagets Operator, den funktion som kan använda webbläsare ungefär som en människa och därmed använda internet för att utföra handgrepp.
Det nya API:et ersätter Assistants-API:et som kommer att skrotas första halvan av 2026.
OpenAI launches new tools to help businesses build AI agents | TechCrunch
OpenAI has released a slew of new dedicated tools designed to power AI ’agents,’ including a new API and SDK.
Open AI och Google vill att Trump ska låta dem fritt träna AI-modeller på upphovsrättsskyddat material
Ni vet hur de flesta stora amerikanska techbolag har böjt sig väldigt långt bakåt (eller framåt) för att göra Trump på gott humör? Som att Sam Altman lyckades så sändningstid tillsammans med Trump för att berätta om att Open AI och Softbank ska plöja ned 500 miljarder i AI-infrastruktur i USA? (Att de alltså med andra ord lät Trump ta åt sig äran för investeringar som bolagen sannolikt hade gjort ändå för att gynna sin egen business.)
Nu är det payback time. Ja, nu vill Open AI och Google åtminstone att Trump ska undanröja en massa hinder som ligger i vägen för just den businessen.
Open AI vill framförallt att Trump ska döda alla lagförslag och stämningar på upphovsrättsområdet. Open AI vill att det ska vara ”fair use” att hälla ned allt innehåll som någonsin har skapats i kommersiella produkter utan att behöva betala för det (men däremot ta betalt av sina kunder).
Google hakade senare på och konstaterade ungefär samma sak.
Men inte bara det: Open AI vill också att ska förbjuda Deepseek – som av en händelse en konkurrent – eftersom de är ”statssubventionerade” och ”statskontrollerade”. De är därmed en säkerhetsrisk, såväl när det kommer till integritet som (kan vi tänka) nationell säkerhet. Because nationella säkerhet. Men framförallt finns det en stor risk att Deepseek annars kan utföra ”stöld av immateriella rättigheter”.
Också helt orelaterat: det ser ut som att Deepseek till stor del byggde sin egen R1-modell genom att basera den på Open AI:s modeller.
Så. Ni vet. USA:s president ska alltså dels säkerställa att amerikanska AI-bolag får stjäla hur mycket som helst från andra och dels säkerställa att ingen kan sno från de amerikanska AI-bolagen.
En logik som är 100 % 2025.
OpenAI calls DeepSeek ’state-controlled,’ calls for bans on ’PRC-produced’ models | TechCrunch
In a proposal, OpenAI describes DeepSeek as ’state-controlled,’ and recommends banning models from it and other PRC-affiliated operations.
Google Gemini 2.0 Flash lär sig skapa bilder
Ännu en AI-modell får bildskaparskills. Den här gången Googles Gemini 2.0 Flash. Som dessutom ska vara bra på att faktiskt peta in text i bilder – något som visat sig vara kvantfysik för de flesta (alla?) AI-bildskapare. Ni vet, att de inte ens lyckas skriva ut exakt den text man ber om i en bild.
Den som vill testa nya funktionen kan däremot inte bara dra igång Gemini på webben eller i appen. Bildfunktionen finns nämligen just nu bara tillgänglig i Googles AI Studio eller via Geminis API.
Experiment with Gemini 2.0 Flash native image generation
Developers can now test experimental image output generation with Gemini 2.0 Flash via the Gemini API in Google AI Studio.
Perplexity goes Squid Game
Vad har AI-sökmotorn Perplexity och den haussade Netflix-serien Squid Game gemensamt? Bra fråga! Nästa vecka får vi svaret.
Perplexity har nämligen lagt upp en en kort video med Squid Game-huvudrollsinnehavaren Lee Jung-Jae, med ett enda budskap: 3-17-25. Som vi nog kan anta betyder 17 mars 2025.
(Visst, videoklippet handlar inte specifikt om Squid Game, men att Jung-Jae är med och slutar med att han kliver in i en korridor med dörrar gör att det känns… rätt sannolikt att det är serien som Perplexity ger en blinkning.)
3-17-25 | Perplexity | 81 comments
3-17-25 | 81 comments on LinkedIn
IoT – internet of things
Google Assistant går formellt i graven
Nästa år är det dags för Googles röstassistent Assistant att fira tio år. Ja, eller det hade varit det – om Google nu inte gått ut med att Assistant formellt går i graven senare i år.
Google Assistant är av de assistenter som bidragit mest till den utveckling som nu kliver upp på en ny platå tack vare nya AI-förmågor. Vassare än Siri och med en bredare palett än Alexa har Google Assistant blivit en hyfsat etablerad funktion för de flesta som kör hela eller delar av Googles Androidversum.
Google har redan börjat ersätta Assistant och det har ett tag nu officiellt hetat att Gemini kommer att ersätta Assistant. Google väljer alltså inte Apples väg – att behålla assistentvarumärket och (när det nu blir) utrusta det med mer AI-smartness – utan börjar om helt på ny kula.
Tidigare har vi däremot inte haft en jättetydlig indikation på när det kan bli, men senare i år ser det ut som att Assistant inte längre kommer gå att ladda ner och använda.
Däremot kan Assistant som aktiv assistent vad det verkar ändå få uppleva sitt tioårsjubileum, även om det blir i liten och oglamorös skala. Google Assistant kommer nämligen finnas kvar i äldre Android-mobiler (de som kör Android 9 eller äldre) och i de mobiler som inte har 2 GB RAM-minne att leka med.
Google is officially dumping Assistant for Gemini
Google is moving on from Google Assistant in favor of Gemini. The company will be upgrading more users from Google Assistant to Gemini and says that the classic Google Assistant ”will no longer be accessible on most mobile devices” later this year.
Google ger sig in i AI-robotracet
Google, mer specifikt AI-dotterbolaget DeepMind, ger sig nu in i AI-robotracet. Företaget har släppet två nya Gemini-modeller som har robotar som specifikt ändamål.
De båda modellerna, Gemini Robotics och Gemini Robotics-ER, är baserade på Gemini 2.0. Robotics är enligt Google själva deras ”mest avancerade vision-language-action-modell”, som ska göra det möjligt för robotar att utföra ”fler uppgifter i den verkliga världen än någon gång tidigare”. Robotics-ER å sin sida låter ”robotar köra sina egna program”, med stöd för det nu så trendiga resonerandet inom AI-modeller.
Det återstår däremot att se när de båda modellerna – och framförallt robotar som är bestyckade med dem – dyker upp i större skala. I dagsläget testas modellerna med ”partners och utvalda testare”.
Google Is Sticking Gemini 2.0 Into Robots Now
DeepMind has announced Gemini Robotics, a model specifically designed for real-life robots with articulate hands.
Meta lyxmodesamarbetar kring sina smarta Ray-Ban-glasögon
Dags för en ny första för Meta. Företagets första samarbete med ett modeföretag. Enligt Meta själva.
Och det är passande nog ett samarbete kring ett samarbete. Mer specifikt är det att Metas smarta Ray-Ban-glasögon nu släpps i en begränsad, ny utgåva i samarbete med modemärket Coperni.
Ett lyxsamarbete kan man säga. 3600 exemplar släpps idag för 549 dollar istället för vanliga prislappen 299.
Och vad får man då för det? En lite annorlunda, transparent design på skalmarna. Och en Coperni-logga.
Metas Ray-Ban-bågar har visat sig bli en oväntad hit försäljningsmässigt. Så inte oväntat att de nu vill försöka mjölka dem ytterligare.
Ray-Ban Meta AI glasses go high fashion with Coperni limited edition
Meta has tapped Coperni on its first-ever fashion-branded collaboration for the limited-run edition of the Meta Ray-Ban AI smart glasses priced at $549.
Apples smarta hem-prylar kan försenas på grund av AI-strul
I förra veckan bekräftade Apple att företags stora AI-initiativ försenas. Nu ser det ut som att dominobrickorna faller på andra saker som Apple har planerat. Som den nya, förväntade satsningen på smarta hem.
Apples AI-plattform Apple Intelligence har redan hunnit med att skjutas upp några gånger. Från att de först skulle komma i och med lanseringen av senaste iPhone-modellerna så flyttades några funktioner fram till slutet av året. Som sedan blev början av det här året. Som sedan blev Q2. Och som nu sannolikt är… nästa år.
Det vi har fått så här långt har varit rätt små AI-funktioner (och någon har redan hunnit dras tillbaka på grund av att haverier). Apples flaggskeppssatsning med en riktigt smart och kapabel Siri har vi däremot inte sett röken av än. Och det är den som Apple nu säger ska komma ”under det kommande året”. Och den formuleringen lär tyda på att det blir aktuellt först 2026.
Och det leder till frågetecken kring en annan stor, förväntad push från Apple som såg ut som ett som företaget har stora förhoppningar på: prylar för det smarta hemmet. Alltså dedikerade prylar, som säkerhetskameror och hubbar för att styra ungefär allt.
Vi vet ännu inte ens OM Apple har tänkt släppa den här typen av produkter. Men mycket har pekat på det. Frågan är nu om Apple ändå går vidare med lansering av helt nya hårdvarukategorier avsedda att bestyckas med AI-uppgraderad Siri, eller om de kommer att skjuta upp även dessa.
Apple’s rumored smart home hub has reportedly been delayed
According to Bloomberg, the smart home product has been postponed due to the delayed arrival of Apple’s Siri upgrade.
Airpods kan få realtidsöversättning
Apple gör som Apple gör mest. Gör som de flesta andra, fast senare. Ännu en gång.
Mer specifikt handlar det om uppgifter som säger att Apples Airpods-lurar nu till sist också kan få realtidsöversättning. Så att det alltså går att föra en konversation i realtid med en annan människa, utan att man har ett gemensamt språk och utan att det krävs mer än just bara Airpods.
Ja, det är åtminstone så det är tänkt att fungera. Men det bygger förstås på att även den andra parten har liknande utrustning. Eller att man delar en av lurarna med den man vill förstå.
Men den större frågan är hur pass mycket det här är kopplat till Apples övergripande AI-satsning. Rätt mycket, sannolikt. Och med tanke på att den stora funktionen här – en smartare Siri – enligt Apple har försenats (sannolikt till nästa år) så kan det betyda att vi får vänta ett tag på översättningsbara Airpods.
Och då har vi inte ens börjat fundera på vilka språk som kan vara aktuella. Svenska är sannolikt inte ett av språken som är först ut när/om funktionen väl landar.
Apple is reportedly bringing live translation to AirPods
Apple is planning to bring live translation to the AirPods with iOS 19 later this year, according to a report from Bloomberg.