Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier
- Del 3: AI – artificiell intelligens, IoT – internet of things, Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
AI – artificiell intelligens
Open AI tar ett stort steg mot att börja med annonser
Open AI:s VD Sam Altman hatar annonser. Det har han sagt. Men nu vet vi att Open AI har långt gångna planer på att börja med reklam.
Hur vet vi det? Företaget har precis anställt Fidji Simo.
Vem är då Fidji Simo? Matleveransföretaget Instacarts nuvarande VD (hon jobbar kvar där några månader till). Och det är under henne som Instacart har byggt upp sin annonsverksamhet.
Men före Instacart tillbringade Simo över ett årtionde på Meta, där hon ledde lanseringen av annonser i flödet, ansvarade för annonser i Facebook-appen, arbetade med utvecklingen av Facebook Video och jobbade överlag med att utveckla Metas annonsbusiness.
Före det? Ebay. Där hon jobbade med att utveckla plattformens annonsprodukter.
Och efter att ha suttit i Open AI:s styrelse det senaste året så blir Simo nu alltså anställd. Som ”CEO of Applications”. En avdelning som ”samlar en grupp existerande verksamheter och team som är ansvariga för hur vår forskning når och gynnar världen”.
Ni vet. De tjänster som Open Ai erbjuder. Och tar betalt för. Men också erbjuder gratisversioner av.
Vi kan nog gissa att det inte kommer dröja allt för länge innan ”gratis” blir ”annonsfinansierat”. Och att det sociala nätverk som Open AI uppges arbeta på också kommer vara… rätt annonstungt.
Jag skulle heller inte bli förvånad om Open AI också slår in på samma väg som de flesta strömningstjänster har börjat vandra (inklusive Spotify): betalabonnemang MED annonser.
Instacart CEO Fidji Simo is joining OpenAI | TechCrunch
Simo, already a board member at OpenAI, will transition out of Instacart over the next few months and join the AI company full-time as Application CEO.
ChatGPT får stöd för att ladda ned deep research-resultat som pdf
Ett litet men ändå bra tillägg (sannolikt) för den som är flitiga användare av ChatGPT:s Deep research-funktion. Nu blir det möjligt att ladda ned en resultatrapport som pdf.
Skillnaden mot hur det fungerar idag är att man kan få ut resultat i en fil som bibehåller sin formatering. Det är åtminstone det vi hoppas på. Funktionen finns ännu inte tillgänglig för alla, så antingen är det ett test eller en början på en utrullning.
ChatGPT is finally adding Download as PDF for Deep Research
ChatGPT’s Deep Research, which allows you to conduct multi-step research for complex tasks, is finally getting an option to save the report as a PDF.
ChatGPT:s Deep research får Dropbox-stöd
Ännu en integration för ChatGPT:s Deep research-funktion – den som man kan skicka ut för att ställa samman en mer djuplodande rapport eller analys av en fråga eller område man vill veta mer om. Efter Github, Sharepoint och One Drive är det nu dags för funktionen att få nyckeln till Dropbox.
Samma upplägg som för de övriga kopplingarna: koppa ihop en dropbox med ChatGPT och låt Deep research börja tugga sig igenom dokumenten och datan som ligger där. (Med sedvanligt sunt förnuft kring vad man faktiskt delar med sig av till ChatGPT.)
Som de andra kopplingarna krävs det att man betalar för Plus, Pro eller Team för att kunna använda Dropbox-stödet. Enterprise kommer senare. Och ”senare” är sannolikt det som gäller även för oss i EU. Ingen information om när vi kan få funktionen överhuvudtaget.
Introducing Dropbox connector for ChatGPT – beta | OpenAI for Business posted on the topic | LinkedIn
📣 We’re rolling out our third deep research connector: Dropbox. ChatGPT can now reason across your entire Dropbox workspace – no uploads needed – to deliver cited answers based on the content you already have access to. (ICYMI: We also shipped SharePoint and GitHub connectors.)
ChatGPT får agent för kodning
I princip varenda uppdatering av de stora AI-modellerna och AI-tjänsterna just nu handlar direkt eller indirekt om förbättringar på kodningsområdet. Att botarna helt enkelt ska bli bättre kollegor för utvecklare. Och därmed driva på användningen av tjänsterna bland dem. Då gäller det att få utvecklarna att välja rätt tjänst. Ja, den tjänst som AI-bolaget säljer, alltså.
Senast ut att ge utvecklare ett nytt verktyg är Open AI. Nu får ChatGPT en ny kodningsagent.
Codex är namnet på den nya funktionen som ska kunna automatisera och ”delegera” programmering. Kort sagt handlar det om att ChatGPT ska bli ännu bättre på att skriva, kontrollera och analysera kod.
Släpps nu för dem som betalar för abonnemangen Pro, Enterprise eller Team. Plus och Edu får tillgång ”snart”.
Open AI säger att de kommer att vara bjussiga och erbjuda ”generös tillgäng” till Codex till att börja med för att sedan börja stoppa in begränsningar. Med andra ord: få folk hookade så att de senare är villiga att betala för mer tillgång.
Frågan är hur länge det nu dröjer innan det dyrare Pro-abonnemang som det ryktas om landar?
OpenAI launches Codex, an AI coding agent, in ChatGPT | TechCrunch
OpenAI has launched an AI agent in ChatGPT, Codex, that can handle multiple software engineering tasks on behalf of users simultaneously.
Open AI lägger till GPT-4.1 i ChatGPT
Ännu en modellrockad i ChatGPT. Nu rullar Open AI ut sin senaste GPT-modell, GPT-4.1, i ChatGPT för betalande användare. De passar också på att lägga till GPT-4.1 mini, som ersätter förra GPT-minin.
Som vanligt numer är det betalande användare som nu får tillgång till GPT-4.1, mer specifikt de som betalar för Plus, Pro och Team. Samma abonnemang får även tillgång till minimodellen – och den blir också tillgänglig för gratisanvändarna.
Som är lite normen numer när det släpps nya modeller så är det kodning som är i fokus och det som lyfts fram som största förbättringen jämfört med föregångarna.
Och ja, GPT-4.1 är alltså en nyare modell än GPT-4.5 och ersätter denna. Because logik.
(Jag har redan fått de nya modellerna, så det innebär sannolikt att alla andra också har fått dem. Men intressant nog ligger de bland “andra modeller” och är inte bland dem som visas direkt. Oklart varför Open AI har valt att göra så. Kanske för att de inte är en modell som vi vanliga dödliga borde använda. Därför att det inte behövs eller därför att de är för dyra för Open AI…)
OpenAI brings its GPT-4.1 models to ChatGPT | TechCrunch
OpenAI is releasing its GPT-4.1 and GPT-4.1 mini AI models in ChatGPT, giving users access to the company’s improved coding models.
Gemini Advanced får Github-integration
Nejmenoj vilken slump. Bara dagar efter det att ChatGPT:s Deep research-funktion fick en Github-integration så lägger Google till samma sak i Gemini Advanced.
Nu kan med andra ord även betalversionen av Gemini kopplas ihop med Github för att på så sätt ställa frågor om och analysera kod som finns där.
Gemini Can Now Connect With GitHub to Answer Queries About Your Codebase
With this capability, Gemini will be able to connect to public or private GitHub repos.
AI får Googles prenumerationsbusiness att rusa
När det kommer till AI-(chatt)tjänster ligger ChatGPT just nu ljusår före alla andra. Åtminstone om vi pratar om fristående tjänster. Metas AI ska ha användartal i nivå med ChatGPT:s men pratar vi som sagt var om tjänster som inte bor i en större tjänst så leder Open AI.
De ligger inte minst långt för Googles Gemini-tjänst. Något som spär på sanningen [sic!] om att det nu är kört för Google, eftersom ingen längre kommer att googla.
Men på ett område leder Google över Open AI: betalande användare.
Enligt uppgifter hade ChatGPT 20 miljoner betalande användare vid utgången av första kvartalet i år. Säg att de kanske har 30 miljoner nu.
Googles abonnemang Google One firade veckan med att nå 150 miljoner prenumerationer. 50 % upp från de 100 miljoner som var siffran i februari 2024. Och det ska mycket vara drivet av AI.
Visst, nu ingår mer än bara Gemini i Google One. Men det tog tjänsten sex år att nå 100 miljoner och ett år att lägga på ytterligare 50. Det känns timingmässigt inte som en slump.
Google One Hits 150 Million Subscribers With Help of AI
Google One is a subscription service, which charges consumers for cloud storage and AI features. It accounted for more than three-quarters of its $350 billion in overall 2024 revenue.
Apple gör det ännu enklare att klona sin röst
Det här kommer bli intressant att höra. Apple gör det enklare att klona sin röst. Och kvaliteten ska ha vässats.
Idag dunkade Apple ut ett antal nyheter inför Global Accessibility Awareness Day om ett par dagar. Det handlar med andra ord om ett gäng nya tillgänglighetsfunktioner i iPhonen och Macen. De kommer att rullas ut i samband med iOS 19 (och motsvarande iPad- och Mac-version) som lanseras i samband med de nya iPhone-modellerna i höst.
En av nyheterna är att Apple ska ha gjort det enklare att klona sin röst. Istället för de 15 minuter som krävs i dagsläget så ska det räcka med en minuts prat för att Apple-prylen ska kunna göra en kopia av din röst. Den ska dessutom skapa en röst som låter mer, tja, mänsklig.
Med hjälp av den rösten ska man sedan kunna använda Apples Live Speech-funktion, som gör att användare kan skriva in text som sedan läses upp. Och som då läses upp med ”din” röst.
Att Apple släpper det som del av årets stora tillgänglighetspaket säger också vad funktionens syfte är. Den vänder sig till människor som håller på att förlora sin röst, men vill kunna fortsätta ”prata” med sin röst med nära och kära även efter det att rösten har gett upp. Men det kommer oavsett bli kul att höra hur bra röster som funktionen kommer att kunna skapa i och med uppdateringen.
Apple lägger också till ett nytt språk i Live Speech-funktionen: spanska. Men fortfarande är det tyvärr bara en handfull språk som har stöd. De övriga två är engelska och mandarin (kinesiska).
iOS 19 Will Improve iPhone Feature That Lets You Preserve Your Voice
A few years ago, Apple introduced a Personal Voice feature that allows those at risk of losing their ability to speak to create a synthesized voice…
Apple släpper ny AI-teknik för att tolka bilder
Det har så här långt gått lite… sådär med Apples stora AI-satsning. Åtminstone om vi pratar om det som vi idag i praktiken menar med ”AI”, alltså generativ Ai. Men företaget jobbar vidare med olika slags hemmaodlade lösningar i väntan på att de ska få ordning på sitt flaggskeppsinitiativ på AI-fronten: en smartare Siri.
En av sakerna som Apple har presenterat nyligen är FastVLM. En lösning som kan tolka bilder. I sig inget unikt i dagsläget och något som alla större AI-tjänster har stöd för. Men med tanke på demon i det här inlägget så ser det verkligen ut som att ”fast” är ordet här. Den tolkar bilder väldigt snabbt. Sannolikt mycket beroende på att modellen bor lokalt i enheten, snarare än att data ska behöva skyfflas till molnet.
Blir intressant att se hur det här kan bli del av tjänster via Apples enheter när utvecklare väl börjar använda tekniken.
Apple releases FastVLM, a new vision encoding model | Pietro Bolcato posted on the topic | LinkedIn
🧠 Apple has released FastVLM, a new vision encoding model for Vision Language Models, showcased at CVPR 2025. FastVLM introduces FastViTHD, a hybrid vision encoder that outputs fewer tokens and reduces encoding time for high-resolution images. The smallest variant of FastVLM outperforms LLaVA-OneVision-0.5B with an 85x faster Time-to-First-Token (TTFT) and a 3.4x smaller vision encoder.
Forskare tar fram AI-modell som bygga Lego
Nu blir AI-hotet mot mänskligheten skarpt på riktigt. Ny AI-modell. Som kan bygga fysiskt Lego. LegoGPT.
Okej, det handlar fortfarande bara om ett forskningsprojekt för att se om AI-modeller kan skapa och bygga Lego (och i förlängningen andra former av byggprprojekt). Mer specifikt för att se om de kan ta fram ”strukturer som följer verklighetens fysik och är konsekvent stabil”. Det är liksom lite obra om en AI-modell skulle hallucinera brofundament.
Men oavsett. Kan inte vara långt borta att AI faktiskt kan bygga Lego. Och då kan vi människor ta ned skylten.
Game over, man! Game over!
Researchers Create AI Model That Can Build Physically Stable Lego Designs
LegoGPT is essentially a text-to-3D rendering AI model, where the generated structures can also be made in the real world.
Trump sparkar chefen för copyright-myndigheten efter rapport som kritiserar AI-bolags tränande
Yxan fortsätter att vina åt alla håll i Trump-sekten. Senast ut: nu har USA:s upphovsrättschef fått sparken. Efter en rapport som inte föll Trumps kompisar i smaken.
För några dagar sedan gick myndigheten US Copyright Office ut med förhandsversion av en rapport kring AI-bolags tränande på upphovsrättsskyddat material. Mer specifikt en bedömning kring en fråga som är central för AI överlag och generativ AI i synnerhet: om det kan anses vara ”fair use” att träna på upphovsrättsskyddat material utan att behöva be om lov och utan ersättning.
Ni vet, det som AI-bolagen har som ensidigt vägledande princip för sin verksamhet.
USCO håller däremot inte med. Myndighetens officiella hållning är att ”making commercial use of vast troves of copyrighted works to produce expressive content that competes with them in existing markets, especially where this is accomplished through illegal access, goes beyond established fair use boundaries”.
Myndigheten ger därmed de som har kritiserat AI-bolagens inställning i frågan rätt. Inte ett juridiskt bindande beslut, men inlägg i debatten från en väldigt tung instans.
Vad blev då följden? Två dagar senare fick chefen för USCO, Shira Perlmutter, sparken av Trump.
Helt orelaterat: Trumps pinkyswearbästis Elon Musk och wannabepinkyswearbästisarna Mark Zuckerberg och Sam Altman har lobbat som bara den för att deras AI-bolag ska få träna på vilket innehåll de vill utan att behöva fråga om lov eller betala för det.
(Samma dag som rapporten kom ut sparkade Trump också kongressens egen bibliotekarie för att hon inte har gått med i Trump-sekten. Detta då hon har gjort sitt jobb och plockat in alla böcker som publiceras i USA. Så Kungliga bibliotekets jobb. Men som bekant är vissa böcker mer publicerade än andra i USA 2025. Så klart att hon ska få sparken för att hon har tagit in även publicerade böcker som är ”farliga” för barn. Ni vet. DEI-böcker.)
Trump fires head of Copyright Office two days following report that AI training may not be fair use
The report suggests it might not be okay to use copyrighted data for AI training.
Republikaner föreslår förbud mot all AI-reglering i USA i 10 år
Republikanerna fortsätter att göra saker som 100 % är i medborgarnas bästa intresse och inte bara gynnar de närmaste och rikaste kompisarna. Senast ut: förbud mot all form av AI-reglering i USA under 10 år.
För några dagar sedan kom US Copyright Office med en rapport som kritiserade AI-bolagens upplägg kring träning. Mer specifikt underkände rapporten (och därmed myndigheten) AI-bolagens argument att det är ”fair use” att träna fritt på allt upphovsrättsskyddat material på hela internet. Kort sagt underkännande av det som bland andra Elon Musk, Sam Altman och Mark Zuckerberg lobbar hårt för. Två dagar senare fick chefen för myndigheten sparken av Trump.
Och i söndags kom ett förslag från republikanerna i representanthuset som alltså vill förbjuda all form av reglering av AI. Även för delstater (så likt mångfald, klimatinitiativ, vetenskap, forskning, abort och vaccinering är det tydligen ett område där delstaterna helst inte ska ha något att säga till om).
Men inte bara det: lagförslaget anger även att det ska vara förbjudet att ”verkställa alla lagar” som hanterar detta. Så eventuell befintlig lagstiftning ska alltså köras över och åsidosättas.
Och förslaget gäller inte heller bara träning på upphovsrättsskyddat material, utan även saker som transparens, bias-genomlysningar och konsumentskydd. Även om det inte uttryckligen skrivs så kör förslaget förmodligen även över det första tillägget, så att Trump-regimen kan straffa företag som trots den tänkta lagen självmant väljer att hålla på med sånt ofog.
Hade det varit en vanlig lag så lär det här förslaget inte ha tagit vägen särskilt långt alls. Men republikanerna har valt ett av de märkligaste fenomenen i USA:s lagstiftningsprocess: att kasta in lagförslaget i ett större lagpaket. I det här fallet budgeten. Att folk alltså tvingas rösta igenom ett antal mer eller mindre märkliga och ovidkommande lagförslag för att få igenom det större paketet.
Nu är det väl inget som säger att det här förslaget kommer gå hela vägen till skarp lag den officiella vägen. Men om inte så utgår jag från att det kommer en presidentorder som säger exakt samma sak.
House Republicans Push 10-Year Ban on AI Regulation
U.S. House Republicans have added language to the latest budget reconciliation bill that would see a ban on AI regulation at the state level.
Grok blir besatt av folkmord på vita i Sydafrika
Ojdå. Så det kan bli. Helt av en slump.
Uh, is Grok OK? Elon Musk’s AI chatbot develops South Africa fixation
Grok, the AI chatbot on Elon Musk’s X, keeps sharing right-wing talking points about South Africa and white genocide.
Groks besatthet av folkmord på vita i Sydafrika berodde på en manuell ändring hos xAI
Häromdagen upptäckte människor att Elon Musks AI-bot Grok började prata väldigt mycket om folkmord på vita i Sydafrika. Och att Grok kunde börja lyfta det när användare frågade boten om saker som inte hade något överhuvudtaget med den frågan att göra. Och när användare frågade Grok varför blev svaret att boten ”instruerats av sin skapare” att acceptera vitt folkmord i Sydafrika som ”verkligt baserat på fakta som har tillhandahållits”, trots att officiella källor hävdar att det handlar om en myt och desinformation.
Och som av en händelse började det hända precis när USA (läs: Trump) tagit emot 59 vita ”flyktingar” från Sydafrika, som argumenterade att de riskerade diskriminering och våld i hemlandet.
Det finns mycket att säga om alla delar, men om vi fokuserar på Groks beteende så har xAI, Musks AI-bolag som äger Grok, gått ut en förklaring till varför det blev som det blev.
Anledningen är precis det som det snabbt spekulerades om: att någon manuellt hade ändrat i Grok. Eller som xAI själva konstaterar: att ”en icke-godkänd ändring” gjordes. Och att företagets ”existerande kodgranskningsprocess” rundades.
Som en följd av det kommer xAI nu börja lägga ut Groks systempromptar i Github så att andra kan se dem och tycka till. Och att företaget ska tajta till den interna förändringsprocessen. Det återstår att se hur bra dessa åtgärder kommer att fungera, men transparensmässigt är det ett bra steg.
Men det visar också hur enkelt det kan vara att ändra de här kraftfulla verktygen. Och hur precis den här typen av säkerhetsåtgärder som Grok nu lägger till är sånt som hamnar långt ned i listan över saker att fokusera på när det är kört för alla företag som inte går all in på AI nununu [sic!].
Men framförallt: det är precis såna här saker som får politiker att ta fram den sorts regleringar som AI-bolagen (och förstås alla andra branscher) så högljutt motsätter sig.
”Syltburkslås” borde kunna bli en hur lukrativ verksamhet som helst.