Idag var det dags för Alibabas och världens största shoppinghögtid: Singles Day. Ett massivt nytt försäljningsrekord. Totalt såldes det varor till ett värde av 75,1 miljarder dollar under dygnet. Innebär 93 % mer (!) än 2019. Och redan 38,4 miljarder dollar som var siffran 2019 var ju snurrig. Den här artikeln har fler siffror på exakt hur galet bra allt gick.
Och om man vill: inte så konstigt. Alizila är trots allt Alibabas egen nyhetsplattform. Men gräver man lite mer i artikeln och det som presenterats tidigare så blir bilden lite mer nyanserad (fortfarande galen, men lite mer nyanserad).
Här är 4 saker som skilde årets Singles Day från tidigare års upplagor och som kan ha dopat siffrorna.
1. Single blev Double
En sån detalj är att 11.11 inte bara är datumet för Singles Day utan också så många dagar som det varar. Ja, 11 dagar åtminstone. En siffra som alltid är extra snurrig är hur många beställningar som görs första timmen – men rätt många av de är sådana som är ”uppköade” från de föregående dagarna.
En annan är att Singles Day i år inte bara som vanligt varade i 11 dagar utan att det i år även bjöds på två marknadsföringsfönster för säljare: 1 till 3 november och 11 november. Istället för att jobba sig upp mot jättepuckeln så blev det i år en dromedar. (Den första försäljningsperioden fokuserade särskilt på det som blivit 2020 års kanske mest kärleksbombade näringsidkare: de små och medelstora företagen.)
(Och ja, jag är medveten om ironin att använda singel/dubbel-metaforen ovan med tanke på att Singles Day alltid också har kallats för ”Double 11”. Men nu ska vi inte förstöra en snygg språkfigur genom att trassla ner oss i detaljerna.)
2. Skillnaden mellan försäljningsvärdet och antal levererade paket ökade rejält
Ett annat värde som är intressant i sammanhanget är hur många paket som Alibabas leveransgren Cainiao hanterade. 2,32 miljarder jämfört med 2019 års 1,88 miljarder. Fortfarande sjukt många, men vi pratar trots allt om ett land med 1,4 miljarder människor. Så 1,7 paket per kines (inte så att precis varenda kines handlade, men ni fattar). En ökning med respektabla 23 %, men ingen jätteökning i sammanhanget. Förra året var det totala försäljningsvärdet 20 gånger antalet paket, i år 32 gånger.
Visst kan det finnas andra leverantörer inblandade, men jag misstänker att det förhållandet i så fall är rätt lika. Om något så lär trenden vara att Alibaba likt Amazon hanterar allt fler av sina leveranser själv.
3. Lyxkonsumtion hemma ersatte lyxkonsumtion utomlands
Det artikeln också går igenom är hur många utländska varumärken som deltog: 26 000 varumärken från 84 länder som gjorde att det fanns 1,2 miljoner nya produkter att välja bland. Det fanns också många lyxvarumärken: 200, dubbelt så många som förra året. Vi kan alltså anta att skillnaden mellan försäljningsökning och levererade paket ligger i att fler konsumenter köpte dyrare produkter.
Vi kan välj också anta att en liten andel kunder står för mycket av pengarna här). Vi kan väl också anta att rätt många som la pengar på lyxvaror under Singles Day är sådana som i år inte har kunnat åka utomlands. Med andra ord: det fanns ett uppdämt behov av lyxpengar som brände i fickorna och som i år gick till konsumtion i Kina istället för någon annanstans i världen.
4. Tjänster ingick för första gången i Singles Day
Sist men inte minst var 2020 års Singles Day också första gången som även tjänster ingick. De artiklar jag har läst pratar om att det innebär att andra delar av Alibabas ekosystem varit med, som leveranstjänsten Ele.me, betalplattformen Alipay, resebokningstjänsten Figgy och biljettplattformarna Taopiaopiao och Damai.
Man kan med andra ord gissa att rätt många av sakerna som såldes inte ledde till ett paket, eftersom det ofta handlade om digitala tjänster.
Så betyder det här att Singles Day 2020 floppade?
Nej gud nej. Förstås en extremt retorisk fråga. Det är sjukt mycket pengar som snurrar under shoppinghysterin (vilket man förstås kan ha hållbarhetsåsikter om) även i år. Då har vi dessutom bara pratat om Alibabas försäljning, inte om konkurrenter som JD.com och Pinduoduo som också körde sina egna shoppinghappenings samtidigt.
Men vad jag säger är att årets Singles Day var rejält dopat. Det skrivs redan mycket om att det här var ett rejält styrkebesked för Kinas ekonomiska återhämtning efter(ish) coronakrisen i landet. Och visst. Kineserna öppnade plånböckerna.
Men det går inte att låta bli att känna att Alibaba-grundarns uttalande om förra årets Singles Day också spelade in. Det när ha sa att Singles Day då, trots nytt försäljningsrekord var en besvikelse.
Med andra ord: att Alibaba inför årets Singles Day tryckte in en massa nya saker för att jacka upp siffrorna. Ett sätt att proaktivt se till att siffrorna inte skulle se (i sammanhanget) risiga ut. Och då ligger Kina dessutom före oss i coronakurvan.
Vi behöver bara titta på Amazons motsvarighet Prime Day som hölls i oktober i år. Ännu ett år när Amazon lyfte fram rekord – men inte det vanliga rekordet att Prime Day blev större än något tidigare år. Det betyder rimligtvis att, tja, Prime Day inte blev större än något tidigare år.
Jag blir med andra ord allt mer övertygad om att såväl Black Monday och Cyber Monday som julförsäljningen överlag inte kommer att bjuda på några nya jätterekord.
Ja, om det blir några rekord överhuvudtaget.
Prenumerera på mitt nyhetsbrev
Jag gillar Olas digitala spaningar!
Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.