Digitala spaningar vecka 14 2019 – del 2

Övriga delar i sammanställningen

Del 1: Sociala medier

Del 3: Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Sök/SEO

Google Assistant uppges bara rekommendera butiker som ingår i Google Guarantee-programmet

En intressant frågeställning: hur ska sponsrat innehåll taggas upp vid röstinteraktioner? 

Som här: Reuters har tittat på hur Assistant rekommenderar de bästa närliggande verksamheterna utifrån din sökning. För att kunna dyka upp här så krävs det att föreaget är med i Google Guarantee. Ett gratisprogram som bland annat också ska kontrollera att de företag som är med har nödvändiga licenser och försäkringar. 

Kort sagt i stort bra grejer och sånt som känns relevant för att kunna rekommendera tjänster. 

Men Google Guarantee-programmet är direkt knutet till Google Ads – och förhoppningen från Google är förstås att man ska annonsera. En inte orimlig gissning är att annonsering kan hjälpa synligheten (hörligheten?) även här. Och då kan det handla om sponsrat innehlåll. Att Assistant bara rekommenderar företag som är med i programmet – utan att informera om detta. 

Och i det här fallet kanske Google inte kan göra som de vill med sin egen tjänst, eftersom det finns regleringar som styr upp detta. Lär bli ännu ett diskussionsområde regleringsmässigt: våra röstassistenter och deras rekommendationer. 

(Noterar att Google även här spelar ”vi tjänar inga pengar på det här”-kortet, likt i fallet News vs. artikel 11, när det förstås är en snyggt modifierad sanning.) 

Google Assistant may promote advertisers without telling you about it

Google’s voice-recognition virtual assistant, Google Assistant , can do a lot now. It can be your personal interpreter , it can find you the best route home, and it can even donate to your favorite charity . One thing Google Assistant won’t do, however, is disclose when its potentially recommending you a company advertising with Google.

Detalljhandel/e-handel

Alibaba satsar på liveströmningsshopping för Kinas bönder

Ännu ett skönt initiativ från Alibaba: en satsning för att få igång liveströmningsshoppingkanaler – för bönder. En del av Alibaba Poverty Relief Fund. 

I Kina är liveströmningsshopping, retailtainment, en väldigt viktig del för onlinehandel. Youtube möter TV-shop, fast hippare. 

I sin satsning på att få fler i Kinas fattigare delar att börja handla från företaget (som även de börjat drabbas av användartillväxtavmattning) kommer företaget ägna två timmar varje dag specifikt åt just liveströmingsshopping med och av lantbrukare. En chans för den att alltså sälja sina produkter direkt mot konsumenter via Taobao Live, företagets dedikerade shoppingkanal. 

Det är alltså motsvarigheten till att Arla och Scan visar upp en bild av bonden som står bakom produkten, fast next level. Eller ett par levlar upp. 

Och det här är inte nytt. Förra året sände Taobao Live 150 000 sådana här sändningar som totalt sågs av 400 miljoner tittare. 

För att öka intresset ytterligare för hela segmentet kommer Alibaba också samarbeta med lokala kanaler för att skapa professionellt innehåll om regionerna och bönderna där. 

Bondeinfluencers, alltså. 

Taobao Helping Farmers Reap Gains in Livestream Boom | Alizila.com

As Chinese consumers increasingly turn to livestreaming for shopping, Alibaba Group’s Taobao Marketplace is looking to explore the medium’s commercial potential beyond big-city consumer brands to drive increased business for farmers in rural China. Taobao Live, Alibaba’s dedicated livestreaming channel, has said it would help cultivate 1,000 livestream hosts across poverty-stricken areas in 100 counties, helping them each generate over RMB 10,000 ($1,490) in monthly income.

E-handeln för första gången större än allmän detaljhandel i USA

En historisk milstolpe för amerikansk detaljhandel: för första gången stod e-handeln för en större del av den totala försäljningen än försäljningen i fysiska butiker i segmentet ”general merchandise”.

Totalt stod onlinehandeln för 11,813 % av försäljningen mot 11,807 % för general merchandise. Kort sagt en hårfin skillnad, men ändock en viktig sådan. Visst, som synes betyder det att nästan 88 % av all försäljningen under månaden skedde via fysiska butiker – och då inkluderas även exempelvis restauranger i den senare kategorin. (Å andra sidan inkluderar e-handelssegmentet alla branscher.)

Totalt innebär det en fjärdeplats för den totala e-handeln. Fordon och fordonsdelar stod för ca 20 % av försäljningen, medan butiker inom mat och dryck (som livsmedelsbutiker) och restauranger/barer stod för ca 12 % var. Kort sagt är det inte långt upp till vare sig en tredje- eller en andraplats för online.

Online shopping overtakes a major part of retail for the first time ever

Online shopping led by Amazon hit a new milestone in February. The total market share of “non-store,” or online U.S. retail sales was higher than general merchandise sales for the first time in history, according to a report from the Commerce Department this week.

Google Assistant får stöd för att köpa livsmedel från Walmart

Walmart och Googles relationsstatus verkar just nu vara ”it’s complicated. Men hej. Det är lite norm bland techjättar och konglomerat nuförtiden. 

Senaste terapisamtalet har resulterat i att det kommer att gå att handla Walmart-livsmedel direkt via Google Assistant – i alla Google Assistant-kompatibla enheter. Assistant kommer bland annat också hålla reda på saker som dina favoritmärken hos Walmart – så att du enklare kan röstshoppa. 

Walmart och Google börjar bygga allt mer allianser både i USA och utomlands för att mota e-handelsjättarna på olika marknader (Amazon i USA och Alibaba i Kina, i det senare fallet dessutom i samarbete med Alibaba-konkurrenten JD.) 

Några relaterade grejer. Walmart börjar på riktigt få upp farten mot Amazon efter att ha varit nere för räkning. De börjar också få upp både e-handeln och besöken i de fysiska butikerna. 

Dessutom från artikeln: Walmart är fortfarande världens största detaljhandlare – och har alltså rejäla muskler både finansiellt och infrastrukturmässigt. Och intressant att se droppet för Amazon på frågan om vilken som är den föredragna shoppingkanalen. En isolerad undersökning – och kan säkert specifikt handla om livsmedel – men ändå. 

Walmart to offer online grocery shopping with Google Assistant

Walmart shoppers will soon be able to add items to their shopping carts by saying “Hey Google, talk to Walmart.” The feature will be cross-platform, meaning customers can shop from any device that has the Google Assistant feature, ranging from smart speakers and displays to their Android watch or iPhone.

Googles shoppingannonser visar produkter finns i lager i fysiska butiker

Att fysiska butiker börjar få sig ett uppsving är kanske inget nytt. Butiker börjar bli bättre på att motivera varför man faktiskt ska gå dit. Och det är butiker som finns där vi finns som börjar få lite av en ny vår (alltså inte jättelador utslängda en bra bit utanför stadskärnan). Beror till del på att butiker börjar bli bättre på att motivera varför man faktiskt ska gå dit, men det beror också på att vi blir alltmer uppkopplade och digitala. 

Både Google och Facebook satsar mycket på just det lokala. Även det fysiskt lokala. Som här. Att i annonser trycka på det område som e-handeln än så länge inte kan bräcka den fysiska handeln inom: leveranshastighet. 

Om min router har packat ihop så kan jag välja att e-handla den och få hem den i bästa fall inom 1-2 dagar (vilket i sin tur börjar kräva allt mer ”Prime”-medlemsskap) – eller så går jag förbi en butik på väg hem från jobbet och köper den. Då kanske bekvämligheten och snabbheten att slippa vänta och sedan stå i kö hos ett postombud kan få mig att till och med betala lite mer. Självklart med visning av butiker som finns i min närhet – eller längs de rutter jag tar till jobbet. 

Just NetOnNet kanske inte är ett bästa exemplet på ovanstående, men hej. En funktion som lär vässas och bli mer träffsäker. 

Exempel på shoppingannonser med märkning för tillgång i fysiska butiker

Strömmade medier/Prenumerationstjänster

Strömmad musik stod för nästan hälften av intäkterna för musikindustrin 2018

IFPI har släppt 2019-versionen av sin rapport om det globala läget för musikindustrin och kontentan är att det i det stora hela är rätt bra. Intäktsmässigt var 2018 det fjärde året i rad med ökande omsättning och dessutom det år som haft den största ökningen jämfört med föregående år. Tillbaka på nivåer som inte setts sedan mitten av nollnolltalet. 

Och ja, det är förstås musikströmmandet som står för ökningen. 

Några saker från rapporten: 

  • Totalt ökade de strömmade intäkterna med 34 %, betalda strömningsabonnemang ökade med 32,9 % 
  • Strömmad musik stod för nästan hälften av de totala intäkterna (46,9 %). På 38 marknader över hälften. 
  • Prenumerationssegmentet stod för 37 % av intäkterna, med det annonsfinansierade lyssnandet bara nådde upp till 10 % (så yes, betalt is where it’s at) 
  • 2018 fanns det 255 miljoner betalprenumerationsabonnemang i världen 
  • Intäkter från digital musik översteg för första gången 10 miljarder dollar (11,2) 
  • Kina är först på sjunde plats i intäktslandslistan. I linje med hur det ser ut för exempelvis Tencent Music. Sisådär 700 miljoner användare, men väldigt få betalabonnemang. 

Hela rapporten finns här

Diagram över intäkterna för den globala musikindustrin 2018

Apple Music kan ha gått om Spotify i antal betalande användare i USA

Har Apple Music gått om Spotify vad gäller betalande användare? Ja, åtminstone enligt uppgifter från Wall Street Journal. Ska ha skett tidigare i år, när Apple Music hade 28 miljoner betalande användare mot Spotifys 26 miljoner.

Det skulle vara i linje med uppgifter som kom under förra året som uppgav att Apple Music växte snabbare än Spotify. Även i länder utanför USA. Och att den skillnaden fortsätter även i år.

Vad som faktiskt är läget lär som vanligt bli lite svårt att få veta, eftersom lyssnarsiffror av den här typen släpps med oregelbundna intervall när en ny milstolpe har nått eller för att göra aktieägarna glada. De är dessutom för det mesta aggregerade till en total lyssnarsiffra.

WSJ: Apple Music Has Overtaken Spotify in U.S. Paid Subscribers

Apple Music has surpassed Spotify’s paid subscriber count in the United States, according to sources familiar with the matter who spoke with The Wall Street Journal . The shift reportedly happened earlier in 2019; Apple had more than 28 million U.S. subscribers in February compared to Spotify’s 26 million paid U.S.

Snapchat presenterar tio nya originalserier

Och ännu mer Snapchat, från gårdagens produktpresentationsevenemang. Företaget kommer att lansera 10 nya originalkortvideoserier (kort som i ”inte vanliga tv-avsnittslängden”, inte kort som i TikTok). 

Snap blir alltså, precis som Facebook, allt mer ett medieföretag. 

Snap expands its short-form original series lineup with 10 new shows

Among the new shows are Two Sides, which lets viewers watch the narrative from both characters’ point of view at the same time. Basically, what Snap is doing is splitting your screen into two; one character is on the top and the other on the bottom.

Apple Music kan få chromecaststöd

Apple satsar, som de flesta säkert vet, numer mycket på sina tjänster när iPhone-försäljningen börjar plana ut. Minska beroendet av hårdvaruförsäljningen, eller åtminstone att vi köper ny hårdvara med rätt korta intervall. 

Senste produktpresenationen handlade uteslutande om tjänster och den hårdvara som företaget släppte ungefär samtidigt smögs ut utan egentligen något buller och bång alls. Men satsningarna på att minska hårdvaruberoendet handlar inte bara om att få Apple-hårdvarukunderna att köpa fler tjänster. Det handlar också om att skaffa sig fler kunder på andra hårdvaruplattformar. Apple håller alltså på att minska tjänstesegmentets hårdvaruberoende av… Apple-hårdvara. 

Senaste tecknet på det här är kod som antyder att det snart kan komma att gå att chromecasta Apple Music. Alltså göra det möjligt att enkelt strömma musik från tjänsten även för dem som inte vill använda Airplay. Eller för dem som inte har hårdvara som stöder Apples delningsteknik. Som… alla Android-enheter. 

Vi ser samma sak hos allt fler företag – även de allra största. Maximera möjligheterna för kunder att konsumera dina tjänster – på de sätt de vill. 

Vi kan nog anta att en Android-version av Apple TV-appen inte är långt borta. Komplett med stöd för chromecast och TV+.

Apple Music May Soon Get Google Chromecast Support

Apple Music was initially launched only for Apple devices, and although support was eventually extended for Android, it still tends to work best with Apple hardware. However, apart from the Apple iPhone series, the HomePod, and the Apple TV range, even Amazon Echo and Fire TV devices in the US allow Apple Music linking.

Netflix skrotar stödet för Airplay

Och där klipper Netflix banden med Airplay, Apples egen chromecast-teknik. Alltså möjligheten att kunna skicka en video från en enhet till en annan (exempelvis från sin mobil till en tv). Anledningen? ”Tekniska begränsningar”. Något om Netflix inte kan ge sina användare optimal upplevelse utifrån vilken pryl/vilket märke man tittar via.

Chromecast funkar dock fortsatt utmärkt även för iOS-användare. Eller via Netflix Apple TV-app. Men enligt Netflix är strypningen av Airplay inte en ”business competition play”. Asapromiss.

Med tanke på fnurran på tråden mellan Netflix och Apple (som har förvärrats stegvis och inte lär ha förbättrats av Apples släpp av TV+ och den uppdaterade Apple TV-appen) är det dock förstås nära till hands att tro att det nog ändå handlar om just konkurrensbegränsningar.

Netflix håller på att plocka hem hela sin business och göra en Apple. Låsa in kunder i sitt eget ekosystem. (Ironiskt nog när Apple börjar gå i motsatt riktning.) Att Netflix inte ingår i Apples TV-app var förstås inte särskilt förvånande.

Däremot sitter Netflix lite i samma sits som Spotify. Man är stor, men man slåss mot de ännu större giganterna. Och där Spotify nu för fullt jobbar med att differentiera produktportföljen håller sig Netflix rätt benhårt till sin läst.

Jag tror fortfarande att det är en fråga om ”när” och inte ”om” Netflix blir en av innehållsproducenterna som finns i Apple TV-appen. På Apples villkor.

Netflix confirms it will no longer support AirPlay capability

The days of beaming your favorite Netflix show to your Apple TV are officially over. Netflix suddenly and unceremoniously stopped supporting AirPlay capability, quietly informing users accustomed to the wireless streaming feature of the change via service support page. “AirPlay is no longer supported for use with Netflix due to technical limitations,” the announcement read, offering up few additional details.

Pandora testar interaktiva AI-ljudannonser

Det finns få saker som är lika irriterande som radioreklam. Mest för att de är så genomgående usla. Men radioreklam är det närmaste vi har det som ger många marknadsförare och företag huvudbry – hur gör man ljudreklam i våra olika enheter som inte kommer ha skärm eller något annat avsett för våra ögon? Göra samma sak som vi alltid har gjort (alltså radioreklam) eller… något nytt?

Spotify-konkurrenten Pandora tänker åtminstone försöka sig på det sistnämnda. AI-styrda och interaktiva ljudannonser.

Tillsammans med ljudannonsplattformen Instrematic kommer man testa annonser med, tja, call to action-funktioner. I ljudformat. Exempel som ges: kunna fråga lyssnaren om hen vill ha mer information eller be lyssnaren ange vilken funktion i en ny produkt som låter mest intressant.

Yay? Mja. Får väl inte mig att studsa av upphetsning direkt. Men det är oavsett kul att Pandora försöker tänka nytt. Som all reklam handlar det om att lära sig formatet och hitta träffsäkerheten och även här finns ett av de stora problemen med reklam: den avbryter upplevelsen.

I just det här sammanhanget finns det ju ett enkelt sätt runt: skaffa ett betalabonnemang. Och det är ju mer och mer det som framgår som den riktigt stora USP:en för exempelvis prenumerationstjänster: att slippa få reklam som går in och bryter flödet. Bokstavligen.

Och, tja, konsumtion av reklam är ju på väg att bli Black Mirror på riktigt. En klassfråga. Eller åtminstone en inkomstnivåfråga.

Pandora to Start Testing A.I.-powered Interactive Voice Ads | Digital Trends

If you spot someone in the street talking to ads on Pandora in the coming months, then no, you’re not going mad. It’s part of a trial by the music streaming service that will use interactive voice ads to encourage responses from listeners so brands can learn what elements of a product they’re most interested in.

Youtube-chefer uppges ha blockerat begränsningar för hat- och terrorvideos på Youtube

Facebook har som bekant fått tokmycket spö för… rätt mycket senaste året. Och rätt mycket av det befogat. 

Då pratar jag inte primärt om slarv med att säkerställa att tredjepartsappar inte kan dammsuga användardata utan beslut sprungna ur en ”move fast and break things”-mentalitet. När man tagit rejäla genvägar och medvetet brutit mot regler eller varit väldigt flexibla med sina definitioner när de konstaterade att de hade gjort något fel. Med strävan att tjäna ännu mer pengar som främsta drivkraft. 

På sätt och vis har det här varit nyttigt för Facebook. Det ledde till ett rätt omfattande arbete med att skärskåda verksamheten (vi kan väl anta att det kommer läcka ut mer historiska fadäser trots detta). Att se över sin roll i våra liv och våra samhällen. 

Det här har också har lett till en ödmjukhet som Google kanske har lite mindre av. Och Google har klarat sig oförskämt bra i hela integritets- och dataläcksdiskussionen. 

Nu kommer uppgifter att ledningen på Youtube medvetet låtit olika typer av ”toxic videos”, som hatbrott och annat extremistinnehåll, få frodas på plattformen därför att, tja, naket, våld, sex och skandaler säljer. Och skapar engagemang. 

En granskningsmaskin riktad mot Google skulle nog kunna hitta rätt mycket under rätt många stenar. 

YouTube execs reportedly shrugged off warnings about toxic videos

“Scores” of YouTube and Google employees noted their concerns about the “mass of false, incendiary and toxic content” over the last few years. Many suggested changes to YouTube executives or tracked the prevalence and popularity of toxic videos to show senior management the extent of the problem.

Spotify kan inbyggt stöd för navigeringstjänster och delning av spellistor via koder

Jane Wong, med svart bälte i appkodgrävande, har upptäckt några nya kommer kanske/kommer kanske inte- funktioner i Spotify: 

  • Inbyggt stöd för att koppla navigeringstjänst till appen (så länge som de är Google Maps eller Waze) 
  • Insomningstimer 
  • Möjlighet att dela spellistor med varandra genom att skanna en kod 

Framförallt den sistnämnda är förstås intressant – men också i linje med ett allt vanligare sätt för oss att utbyta information och initiera kontakt med varandra i det fysiska livet: genom att låta våra mobiler hälsa på varandra. Därför att mänskligt handskakande är sååå 2017. 

Spotify Testing Further Google Maps Integration, Sleep Timer, More: Report

Google Maps already supports Spotify integration that allows you to see Spotify playback controls from your navigation screen itself. Now it has been reported that the Android version of the music streaming app is testing Google Maps and Waze integration natively.

IoT – internet of things

Amazon siktar på att skjuta upp över 3000 internetsatelliter

Kan Elon Musk och Facebook kan Amazon. Företaget senaste satsning: Project Kuiper. Uppskjutning av 3236 satelliter som ska leverera internetuppkoppling till delar av världen som saknar eller har väldigt krattiga förutsättningar på det området. 

Vad som håller på att hända är så sakteliga är ett nytt rymdrace. Fast den här gången (främst) på satellitfronten. Men de här satsningarna, som även pågår för fullt även närmare planetens yta, är att techgiganterna också rätt unisont håller på att ta nästa stora (och rätt givna) steg. Inte bara tillhandahålla infrastrukturen som internets tjänster är byggda med och på utan också förutsättningarna att överhuvudtaget nå internet. 

Det är kanske Tele2, Tre och Telia som borde börja oroa sig för Amazons framfart och inte Sveriges e-handlare. 

Amazon Wants to Launch Satellites to Rain Down Internet From Space | Digital Trends

Amazon plans to launch a constellation of 3,236 satellites into low-Earth orbit to provide internet access around the planet. The satellites should be able to rain down connectivity on 95 percent of the world’s population. Because you can always have more Prime subscribers!

Apple bedöms ha 60 procent av den globala marknaden för trådlösa hörlurar

I dessa prenumerationstider är det lätt att glömma att Apple säljer hårdvara på löpande band. Problemet är bara att de inte säljer lika hysteriskt mycket som iPhonen. Som företagets Airpods. 

Enligt en rapport från Counterpoint såldes det 12,5 miljoner trådlösa hörlurar sista kvartalet förra året – och Apple stod för 60 % av dem. Rejält marknadsledande – framförallt i USA och i Asien (minus Kina). 

I Europa verkar det inte ha gått lika bra, bland annat för att nya märken som Arbily, HolyHigh och Vigoshop knep marknadsandelar. Och nej, jag hade inte hört talas om något av de märkena innan jag läste den här texten. 

Men mest av allt delar jag den här artikeln på grund av Counterpoints namn på hela produktsegmentet. Hearables. Briljant. 

Apple’s AirPods are the best-selling wireless earbuds globally

Wireless earbuds are quickly becoming a thing and leading the pack is Apple’s AirPods. A new Counterpoint Research report estimates about 12.5 million “hearables” (as the firm calls them) were shipped worldwide in the fourth quarter of 2018 with Apple sitting pretty at the top with 60 percent of the global market share.

Apple släpper trådlösa Beats-lurar

Apples Airpods får sällskap av ännu en trådlös lur. Undermärket Beats släpper Powerbeats Pro.

Enligt uppskattningar står Apple för 60 % av det globala hearables-segmentet, men man kan säkert tänka sig en större del av kakan.

Apple has another new set of wireless headphones for people who don’t want AirPods

Apple’s Beats brand unveiled the new Powerbeats Pro headphones on Wednesday, which appear to be a good alternative to AirPods, with a sportier design, adjustable ear plugs and water resistance. Like AirPods, there’s no cord connecting the left and right buds of the Powerbeats Pro, which makes them less likely to get tangled.

Självkörande bilar minns vad andra självkörande bilar har upplevt

Det här är en av de mest spännande delarna när uppkopplade saker får mer smartness att göra saker själva: möjligheten att ärva kunskap. 

Vi människor kan lära av varandra, men var och en måste lära sig individuellt – när behovet uppstår. Många gånger vet man inte det förrän behovet just uppstår. (Målbilden är givetvis att kunna Matrix-lära sig kung-fu och att flyga helikopetr.) Lite så är det inom AI-världen. De flesta är byggda för en uppgift och lär sig isolerat för detta. 

Men en AI är ju i grund och botten en maskin som kan kopieras exakt. När en ny självkörande bil rullar av bandet kan den få all kunskap som alla självkörande bilar sammantaget har samlat ihop. 

Får vi sedan till ett gemensamt språk för exempelvis självkörande bilar så kommer de att kunna byta information och lära sig av varandra i realtid. Om en olycka händer kan alla andra bilar i närheten direkt få information om detta och agera – trots att de är rätt långt ifrån olycksplatsen. 

Autonoma testbilen klarade av banan på lånade minnen

Stanford Universitys självkörande fordon lärde av sina misstag på tävlingsbanan. När kunskaperna fördes över till en annan testbil så klarade den av kurvorna lika snabbt. För att förstå sin omgivning och de förutsättningar som råder förlitar sig självkörande bilar på en rad sensorer, exempelvis lidar och radar.

Ta ut pengar med ansiktet

Ha. Withdrawal by face. Ta ut pengar med ansiktet. Ja, om man nu fortfarande behöver kontanter. 

AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter

Googles AI-etikråd visar sig innehålla anti-LHBTQ- och klimatförnekelseförespråkare

Häromdagen presenterade Google ett översynsråd som ska överse företagets arbete med AI. Så att såväl forskning som implementering av AI-teknik följer Googles egna etiska principer på området. Bra så. 

Bland de åtta personer som ingick fanns kompetenser inom en hel massa områden för att fånga hela AI-spektrat. Bra så långt. Jag hade ingen större kunskap kring personerna som utsetts och grävde inte vidare. Jag spekulerade däremot lite kring vilka som ska avgöra vilka som ska finnas med i den här typen av vägledande råd som potentiellt kan påverka stora delar av vår framtid. 

Än mer anledning att fundera över det nu. 

Det visar sig att en av dem som valts till rådet, Kay Cole James, representerar en ”hyperkonservativ” tankesmedja som ska ha uttryckt ”kraftiga” anti-LHBTQ-åsikter och gillar att förneka klimatförändringar. 

Känns alltså som ett riktigt ”wow, fasiken också”-moment, men, nej, det lär vara medvetet. För att balansera en vänsterrepresentant och för att Google vill visa att de minsann inte diskriminerar tossehögern. Techjättarna har ju kritiserat för att göra det. Av tossehögern. 

Och det är ju… ett sätt att se på saken. Och något som Google självklart är i sin fulla rätt att göra. 

Men personligen? Vet inte riktigt… 

Google’s anti-trans controversy is the latest case of big tech overcorrecting to the right

Google just smoothed over one spat with the LGBT community, but it’s already well into the next one. Last week, in an effort to monitor the ethical development of artificial intelligence and presumably to assuage public concern, Google launched an eight-person advisory group dedicated to the …

Google upplöser sitt AI-etikråd efter bara en vecka

Håhåjaja, ibland går det fort. I förra veckan utannonserade Google ett externt, oberoende råd som var tänkt att överse Googles forskning inom och användning av AI (så att Google håller sig till sina egna uppsatta principer). Nu meddelas att rådet har stängts ned. Alltså efter mindre än en vecka. 

Anledningen kan främst stavas Kay Coles James, chef för den ”hyperkonservativa” tankesmedjan Heritage Foundation. En tankesmedja som uttryckt sig negativt kring LHBTQ-frågor och positivt om klimatförnekelse. Your average tossehögerorganisation, alltså. 

Det gav milt sagt upphov till en uppsjö kritiska röster mot Googles tilltag att försöka inkludera hela det politiska spektrat i sitt arbete med att skapa och följa AI-riktlinjer. Protester både inom och utanför Google. Kritiken mot Googles val av KCJ fick en av de övriga i rådet att avsäga sig sitt uppdrag och nu har Google alltså valt att helt skrota direktivet. ”Tillbaka till ritbordet”, som Google sammanfattar läget. 

Som vanligt alltså: var noga med vilka du väljer att samarbeta med och var säker på att du kan motivera och stå för ditt beslut när det börjar blåsa. 

(Personligen? Good riddance, men synd på ett lovvärt initiativ.) 

http://nordic.businessinsider.com/google-cancels-ai-ethics-board-2019-4

Vaakeye – AI-övervakningsteknik för att identifiera potentiella snattare

Mer AI-övervaknngsfunktion. Fast den här gången från Japan. Vaakeye – en AI-tjänst som kan identifiera snatterier innan de har hänt. 

Tjänsten tittar på beteenden och andra faktorer som kan tyda på att det är en snattare som är på gång att plocka på sig något utan att betala. Markörerna kan vara saker som kroppsspråk, ansiktsuttryck och kläder. Om någon i butiken flaggas notifieras personalen via en app som kopplad till tjänsten. De butiker som har testat funktionen har tydligen sett en snatterinedgång med 77 procent. 

Och ja. Det dyker förstås rätt omgående upp ett antal frågetecken. GDPR och allmän integritetslagstiftning här hos oss exempelvis. Men också tankar kring profilering som följd av skevt AI-träningsmaterial. 

Kort sagt ännu en post i creepy/cool-kategorin. 

‘Minority Report’-like AI can detect shoplifting

Beware shoplifters. Big brother’s watching.

Kan AI-rekryterare befria oss från begränsande text-CV:s?

En spännande tanke: hur skriver man en resumé för en artificiell intelligens? En AI-rekryterare. Eller åtminstone den AI-algoritm som kommer sköta de första gallringarna. 

Ganska snabbt inser jag dock att artikeln inte riktigt levererar på innehållet i rubriken. Det är i grund och botten SEO-fixande av CV:t. De vanliga CV-tipsen lite AI-washade. Alltså ungefär som det varit ett tag: för att fångas på radarn hos de verktyg som gallrar sig igenom text. För det är förstås det det handlar om. Textresuméer. 

Resten av världen blir allt mer multimedial, men på CV-området festas det fortfarande som att det är 1999. LinkedIn är inget undantag. Ett CV är ett CV är ett CV. 

Det jag istället tänker mig är att AI kan skapa sig bilden av allt vi väljer att presentera oss med. Ett gäng stories, några Youtube-klipp, inspelningar från föreläsningar, apparna vi har byggt, när andra berättar hur bra vi är, texter som vi har skrivit när vi dansar vår kronologiska meritförteckning, inläggsspammanet på LinkedIn och den där gången nån la ut en Facebook-post och tackade för att vi lämnade plats på bussen. 

Ja. Ni fattar. 

Om man så vill: när maskinerna ser hela människan som söker ett jobb. Inte bara den skolboksperfekt uppställda LinkedIn-profilen. 

How to write a resume that will impress a bot

Getting hired used to mean writing a resume that stood out to the HR manager or recruiter assigned to thumb through them. Today, the gatekeeper is a machine as AI revolutionizes the hiring process. That means the way you write your resume has changed, too.

Bekvämlighetsekonomin

Tesla på gång att lansera Uber-tjänsten Tesla Network

Tesla vill inte bara göra elbilar som kan köra själva. Nu bekräftar Elon Musk lite halvt indirekt att Tesla också siktar på att dra igång sin egen Uber/Lyft/Didi/Waymo/etc-konkurrent. Tesla Network – mobilitetsdelning. 

Eller som Musk själv konstaterar: Teslas tjänst är tänkt så att din bil kan tjäna pengar åt dig när du är på jobbet, sover eller av någon annan anledning inte använder din bil (typ största delen av dygnet). Signa upp bilen till Teslas tjänst och låt den köra omkring främlingar. Applås som låter den som beställt bilen hoppa in i bilen och kameraövervakning för att hålla koll på dem som åker i din bil. 

Inte bara det: bilarna som Tesla gör idag ska redan ha stöd för allt ovan enligt Musk. Det enda som återstår är att ”finishing the software & going through regulatory approval”. Med andra ord kan det ”enda” vara ganska mycket och ta rätt mycket tid… Men oavsett: det mesta ska vara krattat för när det här är på plats (även om det lär behövas uppgraderingar bortom mjukvara när det är dags, kan tänkas). 

22 april kommer vi att få veta mer om det här, när Tesla ska ha ett produktevenemang. 

Spännande tankar och initiativ, när det nu på riktigt rullar ut (bokstavligen). 

More details on “Tesla Network” autonomous rideshare service coming in April 22 webcast

As Tesla moves towards more autonomous features on its vehicles, it has also been teasing a long-term goal of providing owners the opportunity to provide Uber/Lyft-like rides with their vehicles, letting owners make money in their off-time. The system has been dubbed “Tesla Network” and last night, CEO Elon Musk announced that we’re going to […]

Ikea testar uthyrning av begagnade kontorsmöbler

Ikea fortsätter tjänstefiera sin verksamhet. Senast ut: test med att samla in gamla möbler och sedan hyra ut dem. Initialt kommer man låta några företag vara med i försöket och hyra möbler som är sex till tio år gamla. 

Men Ikea ser inte att det här bara är begränsat till kontorsmöbler. Kan också handla om kök och pentrys. Alltså saker man behöver om man tänker dra igång ett företag med eget kontor. 

Vi kan nog utgå från att rena prenumerationstjänster också kommer bli åtminstone lite vardag på Ikea. Att man som privatperson skulle kunna prenumera på, säg, ett vardagsrum. 

Ikea ska börja hyra ut möbler – testprojekt med företag – DN.SE

Gamla möbler från Ikea ska få ett nytt hem. Det är tanken bakom möbeljättens senaste projekt för att bli mer cirkulära. Testverksamheten som drog igång i Schweiz startar nu i Sverige. Ett tiotal mindre företag kommer hyra begagnade möbler som har mellan sex och tio år på nacken.

Apple släpper trådlösa Beats-hörlurar

Apples Airpods får sällskap av ännu en trådlös lur. Undermärket Beats släpper Powerbeats Pro. 

Enligt uppskattningar står Apple för 60 % av det globala hearables-segmentet, men man kan säkert tänka sig en större del av kakan. 

Apple has another new set of wireless headphones for people who don’t want AirPods

Apple’s Beats brand unveiled the new Powerbeats Pro headphones on Wednesday, which appear to be a good alternative to AirPods, with a sportier design, adjustable ear plugs and water resistance. Like AirPods, there’s no cord connecting the left and right buds of the Powerbeats Pro, which makes them less likely to get tangled.

Felparkerade elscootrar ett problem för synskadade

Ännu ett perspektiv på elscootrarna som står mest överallt. Jag har själv inte stört mig överdrivet mycket på knasigt (eller till och med helt felaktigt) parkerade elscootrar i Stockholm. Men sen finns det de människor som kan ha större problem – människor som inte ser. Eller har svårt att ta sig fram.

Det leder förstås till de frågor som tas upp i artikeln: hur ser vi på användningen av våra allmänna ytor? Och vems ansvar är det – användarnas eller plattformarnas?

Synskadade vill få bort elscootrarna från gatorna

Elscootrarna som breder ut sig i svenska städer har både välkomnats och kritiserats. Nu vill Synskadades riksförbund få bort de från Stockholms gator. “Så här tanklöst kan man inte få hantera vår gemensamma miljö”, skriver de i ett uttalande.

Har du lust att hjälpa till?
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör

Ola Andersson
Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.
Ola Andersson on LinkedinOla Andersson on RssOla Andersson on Twitter

Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Kommentera

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Meddela mig om