Övriga delar i sammanställningen
Del 1: Sociala medier
Del 2: Strömmade medier/Prenumerationstjänster, Detaljhandel/e-handel, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter, Bekvämlighetsekonomin
Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Mobilt
Vilka mobiltillverkare har dominerat historiskt?
Ha. Skön video. Mobiltelefonförsäljningen från 1993 fram till idag. Tips: följ Nokias stapel.
Ekonomi och finans
Facebooks börsvärde över en halv biljon dollar för första gången på länge
Var ett tag sedan jag la ut en sån här. Nu blev det dags. Varför? Därför att Facebook idag stängde till ett börsvärde över 500 miljarder dollar. Det betyder att det nu finns fem bolag (sex om man räknar in Berkshire Hathaway) i halvbiljonellermer-klubben. Några kommentarer:
För Facebook betyder det att man är tillbaka på nivåer som inte har setts sedan slutet av augusti förra året. Visst, det är fortfarande långt från nivån som företaget hade 25 juli – alltså den dag då Facebook levererade en kvartalsrapport som dagen efter fick kursen att rasa 20 % och raderade 120 miljarder dollar från företagets värde. Men det är lätt att glömma att Facebook under hela sin börskarriär i princip legat högre än dagens nivå mellan början av maj och slutet av juli.
Facebook drogs förstås med i techfrossan i höstas, vilket inte gjorde saker bättre, men uppgången har också drivits på av att Facebook kunnat påvisa tillväxt över nästan hela banan – och att marknaden har börjat inse att ständig användartillväxt kanske inte är det bästa nyckeltalet i värderingen av sociala plattformar med ett decennium på nacken.
Nästan samma historia för Apple. Dagens kursstängning strax över 195 dollar även den den högsta sedan mitten av november. Även här en bra bit kvar till toppnoteringen (232 dollar i början av oktober), men under hela sin karriär har Apple bara legat högre än dagens nivå mellan slutet av juli och mitten av november förra året.
Microsoft och Apple har kämpat om förstaplatsen ända sedan Apple snubblade till sista kvartalet förra året, men just nu är det åter fördel Apple.
Av de sju bolagen är det Facebook som har ökat minst sedan 4 februari: +19 miljarder dollar. Bäst har Apple och Microsoft klarat sig även i denna ranking: +113 miljarder respektive +105 miljarder. I Apples fall motsvarar ökningen nästan på pricken den sammantagna värdeökningen för Google, Facebook och Alibaba.
Totalt har de sju bolagens börsvärden ökat med 453 miljarder dollar. På två månader. Eller hela Tencents börsvärde.
Jämfört med samma tid förra året har de sju toppbolagens samlade börsvärden ökat med ca 566 miljarder dollar. Det är mer än Sveriges hela BNP 2018 (535 miljarder dollar). (Så ja, Facebook är alltså nästan lika mycket värt som Sveriges BNP.)
Tittar man på förändringarna senaste året så är Tencent det enda bolaget som ligger minus (-30 miljarder). Alibaba har stått för minsta ökningen med 17 miljarder följt av Facebook (26) och Apple (39). I topp här hittar vi Microsoft, Amazon och Google som plussat på börskontot med 195, 192 respektive 126 miljarder dollar. Det mest anmärkningsvärda här är egentligen Microsoft. Det är det företag som det pratas och haussas minst om. Mycket förstås för att Microsoft nästan helt har gett upp konsumentsidan. Men de har lyckats bli en imponerande stabil B2B-sedelpress.

Klarna släpper open banking-plattform
Ny satsning från Klarna: en open banking-plattform som ska inkludera kopplingar till 4300 banker i 14 länder. Kort sagt en stor API-hubb som är tänkt att låta andra bygga finansiella tjänster mot.
Klarna är främst ett företag som bygger på interaktioner mellarn privatpersoner och företag, men med nya satsningen siktar man fullt ut på att bli en B2B-spelare. Ja, eller åtminstone en proxy-plattform som inte direkt bygger på att Klarna har direkt kontakt med slutkonsumenten (även om det förstås också går – i plattformspaketet ingår också att man kan få ”front-end-design”, vilket i praktiken blir att man stoppar in Klarna).
Alltså ytterligare ett sätt för Klarna att bli ännu mer del av det finansiella internetets infrastruktur – och därmed ännu svårare att byta ut mot någon som för tillfället erbjuder exempelvis bättre transaktionsavgifter.
WeWork köper kontorstjänstföretaget Managed by Q
WeWork har köpt ett nytt företag: Managed by Q, ett företag som tillhandahåller diverse kontorstjänster. Saker som städning, kontorsmateriel, IT-support och ”other non-work related tasks”.
MBQ löser det här båe via egna in-house-funktioner och genom tredjepartstjänster. Med andra ord så blir företagets tjänster lite av en gemensam plattform för att hantera olika typer av just kontorsstödsfunktioner.
Att WeWork nu suger in det här under sitt paraply tyder på att de gör ungefär som Airbnb och blir en helhetsleverantör för alla slags tjänster kopplade till att hyra kontorsyta. Att man alltså tar steget från att bara tillhandahålla lokaler till att bli en fulltjänstleverantör av såväl fysiska förutsättningar som de tjänster som kan kopplas till huvudprodukten.
En all-inclusive för kontors- och fastighetstjänster.
Slack uppges välja direktnotering vid börspremiären
Verkar som att Slack kommer gå i Spotifys fotspår vid sin börsnotering. Alltså välja en direktlistning istället för det traditionella förfarandet (”smyga ut” befintliga aktier för handel snarare än att släppa nya specifikt för börsintroduktionen). Mindre meck, mindre hausse och mindre fokus på om bolaget faller under introduktionskursen – som hände Lyft igår under företagets andra dag på börsen. Alltså lite mindre högprofil, men också lite mindre risk för initialta mediebakslag.
Verkar enligt Wall Street Journal, som rapporterade ovanstående, kommer det dock dröja till framåt sommaren innan det kommer gå att handla Slack-aktier.
Vi kan väl utgå från att realtidsbevakning av börskursen kommer bli ett vanligt Slack-tillägg.
Lyfts aktie rasar andra börsdagen
I fredags klev Uber-konkurrenten Lyft in på börsen. Inför introduktionen höjde bolaget sitt introduktionspris till 72 dollar – i högsta delen av introduktionsspannet. När handeln började sköt aktien upp till nästan 90 innan den till slut stängde på strax över 78 dollar.
Idag, börsdag två, gick det sämre. Minus nästan 12 % och stängning under introduktionspriset en dag när Nasdaq i övrigt gick upp över 1 %.
Behöver förstås inte betyda något, att börsnykomlingars aktiepris wobblar runt i inledningen är mer eller mindre norm. Inte minst på grund av tidiga vinsthemtagningar. Och att en aktie rasar under introduktionspriset är inte heller i sig särskilt ovanligt. Däremot måste det trots allt sägas vara ett lite anmärkningsvärt ras. Lär nog inte helt uppskattas av Uber, som snart kommer följa i Lyfts fotspår.
Att se hur det går närmaste tiden för Lyft. Om idag var ett aprilskämt eller en fingervisning om kursutvecklingen ett tag framöver.

Övrigt
Dejting- och karriärappen Bumble lanserar livsstilsmagasin
När det digitala är normen hur sticker man då ut som digitalfött varumärke? Man ger sig ut i den fysiska världen. Dejting+sajten Bumble lanserar nu Bumble Mag – företagets första fysiska magasin.
Bumble Mag är ett livsstilsmagasin som samlar appens tre huvudområden: dejting, BFF:ande och karriär. Även här med en kvinnor först-vinkel. Målgruppen är tjänstens 50 miljoner användare.
Först och främst, ska väl tilläggas. För Bumble har nog större ambitioner med Mag.
Två tankar:
1. Helt i linje med att det fysiska blir allt viktigare. I en tid när allt finns överallt alltid blir det begränsade något exklusivt.
2. Bumble gör som så många andra (Spotify, Snapchat, Apple): ser till att få ut sitt innehåll och sina tjänster hos andra. Visst finns det säkert tankar och förhoppningar att Mag ska kunna driva användare till appen, men Mag kan förstås även tilltala människor som inte är i appen. Och skulle också kunna bli en intäktskälla, via försäljning och annonser, helt på egen hand.
Cloudflare lägger till gratis VPN i sin 1.1.1.1-tjänst
Cloudflare fortsätter utveckla 1.1.1.1, den dns-hanteringstjänst som företaget släppte förra året. Nu får den sällskap av en systertjänst – en VPN.
Med andra ord siktar Cloudflare på att erbjuda en tjänst som ska dölja din IP-adress, likt många andra liknande tjänster. Men Cloudflare påstår att företagets VPN-tjänst inte ska försämra uppkopplingshastigheten. Tvärtom, likt det man säger kring dns-tjänsten, ska det istället snabba upp surfandet.
Den nya tjänsten går under namnet Warp och är byggd på nästa generation internetteknik. Närmare bestämt UDP, efterföljaren till TCP-protokollet. Fast i Googles förbättrade versiont: QUIC. Enligt Google själva ska tekniken i sig göra surfande snabbare och videobuffrande mindre vanligt. Lägg till Cloudflares eget ”hastighetsdopande” ovanpå det så kan det bli riktigt intressant.
Priset? Noll kronor. Med 1.1.1.1-appen får man alltså både dns-hantering och (enligt Cloudflare väldigt säker) VPN. Cloudflare ska även släppa Warp+ – en ännu snabbare betalversion av tjänsten.
Warp släpps initialt med kölista som man ska kunna anmäla sig till från appen. Inte i min, dock. Men jag är inte bitter.
Gmail fyller 15 år – och får nya funktioner
Ännu en födelsedag, tydligen: Gmail fyller 15 år idag. Och nej, det är inget aprilskämt.
Gmail ska varje månad användas av 1,5 miljarder människor, vilket alltså då är i nivå med Youtube och WhatsApp. Nu lär en högre andel vara jobbrelaterat i Gmail än i de två plattformarna, men oavsett. Och som artikeln konstaterar: när man räknar upp hur många Google-tjänster som har över 1 miljard månadsanvändare (plus förstås de Google-tjänster som har färre) så är det bara att konstatera att det är Google som är planetens internetgigant – inte Facebook.
Och när vi ändå pratar Gmail. Jag har ola.andersson@gmail.com. Just sayin’.
Dessutom: Gmail har under de åren gått från 1 till 15 GB i lagringsutrymme. Känns nästan som en tanke… (jag har dock 17, så jag gissar att jag gjort något för att belönas med extra utrymme nån gång). Är det bara jag som ibland kan sakna den där ”realtids”-gigabyteräknaren som visade att man varje sekund fick mer utrymme?
(Gmail firar också födelsedagen med lite nyheter: Smart compose-funktionen blir smartare och kommer till fler Android-mobiler plus en ny funktion för att schemalägga när ett mejl ska skickas.)
Google Docs har stöd för översättningsformler
Sjukt coolt Google Docs-hack. Lägg in Google Translate som formel i celler. Välj från/till-språk som du skulle skriva en vanlig formel. Du kan som vanligt dra formeln till fler celler som ärver samma funktionalitet.
Copydoc-översättande blev helt plötsligt mycket roligare.
SJ fakturifierar sin app
Jag gillar SJ:s app i sin nuvarande version. Jag gillar enkelheten, tydligheten, smidigheten och att SJ gör det möjligt för mig att spara biljetten på det sätt som jag vill (Apple Wallet) och inte bara på det sätt som SJ kanske helst skulle vilja (använda SJ-appen).
Här är en sak som jag inte gillar.
I senaste (?) uppdateringen är jag tämligen övertygad om att kontokortsknappen i betalsteget har bytt plats med fakturaknappen. Och ja, jag som har använt appen rätt många gånger, och därmed är van att snabbt trycka mig igenom beställflödet, höll på att trycka på fakturaalternativet – fast jag typ aldrig vill betala mot faktura.
Nu vet jag inte vad logiken var för SJ i det här fallet, men generellt sett när e-handlare frontar fakturaalternativet så är det för att säga: hej, shoppa nu, betala senare. (Jag vill tro att det här handlar om majoritetspreferens.)
Det finns alltså ett rationellt skäl att göra det, men jag börjar tröttna på fakurifieringen inom mycket e-handel (and don’t get me started on Klarna). Ibland så pass att man knappt fattar att man valde det alternativet förrän i bekräftelsesteget.
Högt upp i önskelistan: funktion som rankar (e-)handlare utefter de betalsätt jag föredrar. Och ser till att mitt mest önskade betalsätt är förvalt när jag kommer in på sajten.

Aprilskämt 1: Google Files får inbyggd mobilskärmrengörare
Google fortsätter spotta ur sig avancerade och häftiga grejer. Senast ut: Files-appen får inbyggd skärmrengöring. Alltså rengöring av utsidan av skärmen. Inget mer behov av att ha med sig rengöringsduk eller tvätta av skärmen på annat sätt (för att inte tala om att torka av den på tröjan om man inte har något annat sätt tillgängligt).
Bara att aktivera skärmrengöringsfunktionen i Files och, voilà!, ren skärm. Verkar dock bara gälla Android. Vi hoppas att iOS-stöd också kommer.
Aprilskämt 2: hitta rätt legobit med AR
Fyfan vad jag älskar Lego. Det första exemplet på verkligt nyttig användning av AR: Hitta Legobiten.
Åh, vad jag önskade mig den funktionen när jag var liten. Mina föräldrar ännu mer…
Har du lust att hjälpa till?
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör