Digitala spaningar vecka 26 2019 – del 2

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått

Övriga delar i sammanställningen

 

Detaljhandel/e-handel

Carrefour säljer nästan hela sin kinesiska verksamhet till Suning

Ännu ett västerländskt företag kastar in handduken i Kina: franska dagligvarukedjan Carrefour. Man säljer 80 procent av sin kinesiska verksamhet till Kinas största detaljhandlare Suning. Avtalet innehåller dessutom en klausul som öppnar för att Carrefour kan dumpa resterande del och därmed helt lämna landet.

Artikeln spekulerar i att det handlar om att kraftsamla inför Amazons framfart, men jag skulle tro att en viktigare anledning är att läget i Kina helt enkelt blivit för rött. Bristande omställning till e-handel lär absolut kunna vara viktigt skäl, men även här tror jag att Kinas ekonomiska avmattning också spelar in. Det finns helt enkelt mindre utrymme att spela på, särskilt som konkurrensen i landet hårdnat.

Men det är också intressant att titta på spelet och aktörerna runt hela affären och Carrefour – här och där.

Carrefour vs. Suning vs. Alibaba

Suning har ungefär lika många år på nacken som Carrefour (1990 vs. 1995). Men 2015 köpte Alibaba 20 % av Suning för 4,6 miljarder dollar. Omvänt investerade Suning 2 miljarder dollar i Alibaba i vad som tydligen ska ha varit kickstarten för Alibabas hela new retail-satsning. De två företagens gemensamma intressen var att skaffa sig mer av den andres styrkor (mer specifikt: online-knowhow från Alibaba och offline-närvaro från Suning).

Däremot har de två företagen börjat distansera sig från varandra i takt med att Alibaba satsat allt mer offline. Alibaba har alltså blivit allt mer en direkt konkurrent till Suning, vilket lett till att Suning sålt av allt mer av sitt Alibaba-innehav.

Carrefour China har å sin sida haft ett strategiskt samarbete med Tencent, Kinas andra gigant. Ett samarbete som gett tillgång till Tencents hela ekosystem plus band till av Kinas andra stora e-handlare: JD. com. Men även där verkar det ha blivit lite fnurra på tråden och svalare relation. Därav Suning-köp istället för ett Tencent- eller JD-köp.

Carrefour vs. Tencent vs. JD.com vs. Google

Men det finns ändå band till Tencent-alliansen – i synnerhet JD. Under förra året investerade Google i Carrefour (inte kinesiska verksamheten) och de två har även ett uttalat samarbete där Google ska hjälpa Carrefour inte minst med just techfrågor, men även e-handel. Men under 2018 investerade Google också i just JD, med ungefär samma samarbetspremisser. Inte nog med det: förra kvartalet öppnade JD en butik på Googles shoppingplattform Google Express.

Google i sin tur har också ett samarbete med Walmart – återigen på lite samma premisser som ovan (senaste initiativet är röstshopping). Walmart som på sätt och vis kan sägas vara USA:s Suning. Walmart gjorde en Carrefour 2016 och sålde då sin kinesiska del till JD. com. Det har lett till ett fortsatt samarbete i Kina mellan de två företagen.

Och ja. Självklart är Tencent och Google sugna på att samarbeta med varandra. På molnområdet närmast, vad det verkar.

Google siktar på e-handelsjärntronen

Om någon har ungefär lika svårt att hänga med här som jag hade att hänga med i Game of Thrones så finns det en anledning. Men vad vi ser här är inget mindre än en global handelsvariant av just Game of Thrones. Med tre hus. Amazon, Alibaba och… Google.

Visst. Googles andel i det stora shoppinghelat är rätt begränsad. Men det beror mycket på att Google som synes arbetar via proxy. Där Google är motorn bakom de brokiga allianser som byggs upp för att mota Alibabas och Amazons styrkor där de vältrar sig över muren. I takt med att Facebook börjat ge sig in allt mer på e-handel och i takt med att Facebook allt mer pekar ut Apple som sin största konkurrent på det viktiga chattområdet (ja, överlag har båda företagen Apple som en rätt stor snigel på ögat) så har till och med Google och Facebook börjat närma sig varandra allt mer.

Game of retail. Snart på Netflix. Eller hos Amazon. Eller Tencent. Eller Apple. Eller Alibaba. Eller Youtube.

A French supermarket is retreating from China to focus on its coming battle with Amazon

French retail giant Carrefour is pulling back from China as competition looms with e-commerce giant Amazon back home. Yesterday (June 23), Carrefour announced it will sell an 80% stake of its China business for 4.8 billion yuan ($698 million) of its China business to Suning.com, the largest Chinese retailer by sales volume.

Ikea testar hemleverans av Ikea-mat

Ännu ett avsnitt i serien ”saker man inte tänker på”. Ikea ska numer vara världens sjätte största… matkedja. Och vad gör man när man är världens sjätte största matkedja? Man börjar med hemleverans av mat, förstås.

Det är precis vad Ikea testar i Paris just nu. Åtminstone enligt uppgifter – men rapporten verkar rätt luddig. Kort sagt oklart vad som testas. Varm mat, kall mat eller kanske inte alls.

Men oavsett vad som kanske eller kanske inte testas av Ikea i Paris så skulle det vara ett väldigt rimligt drag. Förstås en måstetjänst för alla köttbullesvultna exilsvenskar, men med tanke på att Ikea satsar på allt mer citynära småbutiker så skulle man kunna tänka sig att restauranger och caféer skulle slå två flugor i en smäll: inäktskälla och sätt att dra kunder till butiker för att därmed demonstrera sina produkter. Alltså restauranger eller caféer i Ikea-regi – bara inredda med Ikea-prylar.

Och här finns förstås också andra möjligheter: coworking-lokaler med samma upplägg. Eller för den delen, varför inte co-living? Ikea-hus med Ikea som hyresvärd.

Där livet händer. På riktigt.

Ikea is now the world’s 6th largest food chain, and it’s testing delivery to your door

The piles of Ikea’s meatballs, cinnamon rolls, and herring that hungry shoppers grab in Ikeas around the globe really add up-so much so that Ikea claims to be the world’s sixth largest food chain.

Shopify får stöd för Apples business chat

Håhå. Det här är stort. Shopify Ping får stöd för Apples Business chat.

Ping är e-handelsplattformen Shopifys chattverktyg som är tänkt att erbjuda gratischattfunktionalitet mellan Shopify-handlare och deras kunder. Kort sagt alltså samma sak som Apple erbjuder via sin Medddelanden-plattform. Nu integreras alltså Apples tjänst med Shopifys, vilket gör att Shopify-handlare kan hantera även Apple-chattar via samma verktyg som övriga chatttjänster. Och Apple-kunderna kan alltså använda den inbyggda chatttjänsten istället för att hoppa över i en tredjepartsprodukt som man annars inte använder.

Det gör också att det blir möjligt att betala direkt i en chatt med Apple Pay. Så ja, ganska precis exakt samma sak som Facebook strävar mot, inte minst för WhatsApp (och Calibra). Och förstås de kinesiska jättarna.

Men förutom att Apple fortsätter trycka ut sina tjänster utanför det egna ekosystemet så är det också ett stort steg mot Apple som chattverktyg på en e-handelswebbplats. Ungefär det Messenger kan användas till. Ingen slump att Facebook i slutet av förra året pekade ut just Apple som sin största chattkonkurrent.

(Sen tar vi förstås en stund åt att uppskatta ironin att Ping också var namnet på Apples misslyckade Myspace-satsning.)

Shopify Ping adds support for Apple Business Chat and Apple Pay

Last year Shopify announced Shopify Ping, a free unified messaging platform for merchants to communicate directly with customers in a chat context. Today, it announced it’s adding support for Apple Business Chat to Shopify Ping. The real benefit to this is that users can not only use Apple&#8…

Amazon Prime Day varar i år två dagar – och bjuder på konserter exklusivt för Prime-medlemmar

Snart är det dags för Amazons stora, årliga shoppinghögtid Prime Day. En dag som i år sträcker sig över två dagar. (Men hej, fenomen som Black Friday och Singles’ Day pågår ju numer i typ en vecka, så i linje med hur saker är nuförtiden.) Det betyder också ännu en Amazon-konsert.

Precis som förra året kommer Prime Day kompletteras med ett antal “evenemang” runt om i världen (tydligen är Prime Day den största medlemsdrivarhögtiden för Amazon). Bland annat med en livekonsert där Taylor Swift i år tar över stafettpinnen från Ariana Grande som toppnamn. En konsert som bara kommer att kunna ses av Prime-medlemmar.

Prime Day är med andra ord (förstås) en möjlighet för Amazon att marknadsföra hela sitt Prime-erbjudande. Men även om Prime är extremt kundlojalitetsprogram på e-handelssidan så sätter hela Prime Day också fingret på att även e-handeln börjar hamna i samma läge som den fysiska handeln.

Det räcker inte bara att sätta upp en rea-skylt och sedan bara vänta på att kunderna ska komma. Det krävs mer, både i form av relation med och mervärde till kunderna. Kundklubbskvällar the next generation.

Taylor Swift Will Headline Amazon’s First ‘Prime Day Concert’

The Prime Day Concert will stream live on Prime Video at 9 pm EST. The cost of admission: your Prime membership. The concert is exclusively for Amazon Prime members and will offer several performances from high-profile artists. Dua Lipa, SZA, and Becky G are just a few of the artists performing.

Tmall lanserar en engelsk portal för att få fler västföretag att sälja till kinesiska konsumenter

Ett rätt stort steg för Alibaba: man har idag öppnat en engelskspråkig portal på Tmall Global.

Tmall Global är den gränsöverskridande delen av Alibabas shoppingplattform Tmall. Som Wish, fast tvärtom. Det handlar alltså om en möjlighet för kineser att köpa utländska varumärken. Förstås främst medelklassen i de större städerna, men med allt mer fokus på lägre inkomstsegment. (Men med det sagt så är det inte Wish-billiga grejer som är fokus.)

Målet är att antalet utländska varumärken på Tmall Global ska fördubblas jämfört med idag (från 20 000 till 40 000). Den nya portalen ska alltså göra det enklare för fler utländska e-handlare, främst mindre sådana, att möta suget efter utländska varumärken i Kina. Man planerar även portaler på fler språk, som spanska, japanska och koreanska.

En fördel för kinesiska företag är att de har en hemmamarknad på sisådär 1 miljard kunder. Behovet av global expansion är inte jättestort. Men det har också gjort att man nu, när den kinesiska ekonomin börjar mattas av och man krasst talat har börjat slå i tillväxttaket, börjar få precis samma problem som företag i andra länder. Och på sätt och vis är man lite sämre rustade än exempelvis västföretag att hantera läget. Man har helt enkelt inte tränat särskilt mycket på det (de utländska satsningarna har mycket byggt på att man följt med de kinesiska turisterna).

Även det här inititivet handlar om hemmamarknaden (mest). Öka shoppandet genom att bredda utbudet.

Alibaba ramps up global e-commerce expansion with English Tmall portal

Tmall Global, China’s largest cross-border online shopping platform, also plans to introduce other foreign-language sites, including Spanish, Japanese and Korean.

7-Eleven börjar med leveranser till upphämtningsplatser

7-Elevens tur att göra en Domino’s Pizza. Alltså börja med parkbänksleveranser. Istället för att få sitt kaffe (eller vad som helst) levererat till en “riktig” adress kan man välja att få sin leverans till picknickduken.

Nästan, åtminstone. Precis som Domino’s kommer det handla om att du kan få din leverans till en “hotspot”. Typ att en hörnet av Rålisparken skulle kunna bli ett leveransställe och sen får du masa dig dit för att få din leverans. 200 000 stycken, åtminstone till att börja med.

Det som skulle vara intressant med det här initiativet är om det skulle få fart på en trend som är rätt stor i Kina, men som ännu inte har slagit igenom här: leverans av kaffe. Alltså att få sin moccalattefrappuchino levererad till kunden. Framförallt ser vi till när det kombineras med de drönarleveranstester som Google, Amazon och Uber är i startblocken att börja testa skarp.

Stukaleverans av kokhett kaffe. Vad skulle kunna gå fel?

Slurpees incoming! 7-Eleven begins delivery in public spaces

7-Eleven launched a delivery service Monday that will send a Slurpee or almost anything else carried by the chain to public places ranging from parks to beaches. The company told The Associated Press that more than 2,000 7-Eleven “hot spots” including New York’s Central Park and Venice

Google öppnar portal för att hjälpa små- och medelstora företag med sin marknadsföring

Google fortsätter bygga sin e-handelsallians mot Amazon (och Alibaba) via mindre näringsidkare. Senaste initiativet: en portal för just mindre verksamheter.

Peta in länken till företagets sajt, svara på några frågor om vad du vill uppnå med företaget och få förslag på aktiviteter att hoppa på och verktyg att installera. Och ja, som av en händelse består tipsen av saker som att köpa sökordsannonser och installera Google Analytics. I grund och botten handlar det förstås om att dra in fler företag i Google-nätet.

För att, som sagt, i långa loppet göra Google till den tyngsta e-handelsspelaren. I bakgrunden.

Google launches a new portal for small businesses

To celebrate International Small Business Day, Google today launched a new website that will suggest its products that seem like the best fit for a specific business. The Google for Small Business portal was announced today at the Grow with Google Learning Center in New York City, where the company…

 

Strömmade medier/prenumerationstjänster

Apple Music har nu 60 miljoner prenumeranter

Ny användarsiffra för Apple Music: nu är det siffran 60 miljoner prenumeranter som gäller. Vilket i runda slängar betyder upp 10 miljoner från i april. Vilket i så fall är ett rätt stort hopp upp.

Blir intressant att se vad Spotifys nästa siffra landar på. Snart dags för kvartalsrapport och då kanske vi får uppdaterad information.

Apple Music has surpassed 60 million subscribers, says Eddy Cue

Apple senior vice president Eddy Cue says Apple Music has surpassed 60 million subscribers, according an interview with French media site . This milestone adds 10 million more subscribers to the last known figure, which was still around 50 million as of April.

Apple öppnar avdelning i Apple News tillägnad kurerat innehåll kring ett ämne

Ett väldigt intressant drag från Apple: man har skapat en avdelning i Apple News-appen dedikerad personerna som är sugna på att bli demokraternas presidentkandidat. Avdelningen innehåller också info om kommande debatter och annat värt att veta kring kandidatracet.

Apple News har fortfarande en rätt bra bit kvar till att bli en Spotify för nyheter (finns andra tjänster som har kommit längre), men här tar man ett rätt stort steg mot det. Och framförallt det som är en av de viktigaste grejerna i ett sånt initiativ: kunna hitta tematiserat innehåll. Allt på ett ställe, från alla källor.

Inte så att det här i sig är nytt, varken som fenomen eller i en nyhetsaggregeringstjänst. Men Apple News som koncept är lite tänkt att bli en tjänst där du betalar en fast månadsprenumeration och sedan kan ha tillgång till alla tidningar som väljer att ingå. En svaghet är att Apple har haft svårt att få med just nyhetspublikationer på tåget (New består mest av magasin). Men den här funktionen, dessutom bestående av kurerat innehåll, skulle kunna driva på användningen och därmed få fler tidningar att vilja ingå.

Visst, inget som kommer hända över en natt. Lär bli ungefär som när skivbolagen gav såväl digitalnedladdning som strömning av musik kalla handen eftersom det skulle innebära lägre intäkter. Vilket det också gjorde. I det korta perspektivet. Men nu börjar intäkterna på riktigt ta fart – och det är framförallt en affärsmodell som har långsiktighet då den bygger på hur vi som konsumenter vill ha våra tjänster, snarare än en intäktsoptimering ensidigt från ekonomiavdelningen.

Framförallt vore det väldigt intressant om intäkterna från Apple News skulle baseras på engagemang och inte “klick”. Alltså att artiklar som får folk att lägga tid i appen sannolikt är av högre kvalitet än de artiklar som får folk att gå in och direkt ut igen (Och du kan inte AAAAAAAAANA varför det är så). Kort sagt att hela initiativet på sikt skulle främja kvalitetsjournalistik.

Apple News launches a guide to the 2020 Democratic candidates and debates

Apple today is introducing a new section in its Apple News application for iOS, iPad and Mac that’s designed to familiarize voters with the 20 U.S. Democratic presidential candidates ahead of the first Democratic debates hosted on June 26 and June 27 by NBC News, MSNBC, and Telemundo in Miami…

Amazon Music får spellistor kurerade av kändisar

Kan, tja, alla andra musikströmningstjänster så kan Amazon. Nu har företaget lanserat kurerade spellistor – kurerade av en kändis, alltså. Först ut: Katy Perry.

Det här är en tydlig del av en annan trend hos musiktjänsterna: ge människor fler anledningar att komma tillbaka. Och använda tjänsten mer aktivt.

Musiktjänster är för de flesta rätt mycket en play and forget-tjänst. Musik som rullar i bakgrunden (många har dessutom ett rätt långt engagemang i det man lyssnar på, vilket ytterligare förstärks av att någon annan väljer ut bra musik för just mig i allt högre utsträckning). De som brinner mer för sina artister har relationen med dem någon annanstans än i lyssningstjänsten.

Genom att bygga in fler verktyg för sociala interaktioner och fler verktyg som gör att artister kan skapa särskilda upplevelser bortom att bli en av 135 artister i en nyhetsspellista tänker man att artister ska intressera sig mer i en specifik musiktjänst. Det i sin tur gör att artisterna kommer att marknadsföra sig via andra plattformar och i förlängningen ge musiktjänsten ett mervärde som gör att lyssnarna aktivt söker sig dit och mer aktivt följer det artisterna gör.

Så ja. Alla musiktjänster håller just nu på att myspacea till sina tjänster. Because 2019.

Amazon Debuts ‘Handpicked’ Playlists with Katy Perry

Katy Perry has curated the inaugural playlist for Amazon’s new ‘Handpicked series. Perry’s twenty-one song playlist “Songs About Moving On” mixes a bit of her own music with Taylor Swift, Beyonce with Jack White, Ariana Grande and others. “My moving on songs,” reads the tagline, “some are uplifting, while others…

Twitch får stöd för betalprenumerationer för liveströmningskanaler

Senate initiativet för videoströmningstjänsten Twitch att tjäna pengar – och ge innehållsskapare en sätt till att göra detsamma: plattformen lanserar nu betalkanalprenumerationer.

Tjänsten betatestas nu och mer specifikt är det liveströmmande som är i fokus. Det går kort sagt att begränsa tittandet till betalande följere. Gäller även eftertittande på en sändning.

Ännu en betalvägg alltså. Och de blir allt fler på internet, i allt fler olika sammanhang. På sätt och vis inte så konstigt: internet håller på att växa upp på riktigt. Vi börjar allt mer inse att även saker på internet har ett värde – ett värde som också går att mäta i pengar. Hänger förstås också ihop med att tekniken har gjort det allt enklare att betala över landsgränser och att innehållsskapare blir allt bättre på att skapa innehåll som faktiskt är värt att betala för. Och bygga de kundvårdsrelationer som behövs.

En utveckling på gott och ont. Och en utveckling där annonser allt mer blir något för dem som inte har råd att betala för att slippa annonserna.

Så ja, ni vet – Black Mirror.

Superfans welcome: Subscriber Streams are coming to Twitch

Communities are the :bleedPurple: heart of Twitch. When streamers and their viewers come together week after week to bond over the things they love, they build authentic connections that make Twitch a place like none other. Creators often ask us for new and better ways to reward their viewers; VIP badges and custom Sub emotes are just a few examples.

 

IoT – internet of things

Nu börjar Googles bygge av en stadsdel i Toronto

Jag måste säga att jag trodde att det redan var klubbat och officiellt, men tydligen inte. Eller åtminstone inte särskilt detaljerat. Men från och med igår så är Googles intiativ att skapa ett ”high-tech utopia” (a.k.a. technördporr) i en stadsdel i Toronto officiellt. Sidewalk Labs, Google-dotterföretaget som ansvarar för hela projektet, presenterade då sin ambitiösa plan.

Vi pratar en stadsdel som ska baseras på publikt wi-fi, självkörande bilar, nya hälsoinitiativ och städer byggda för människor och inte bilar. Dessutom saker som helt nybyggda trähöghus för bostäder och kontor. Och förstås en hel massa datainsamlingspunkter för att optimera driften (och ja, med tanke på att Google ligger bakom initiativet så har förstås det sistnämnda get upphov till en del… kritik).

Totalt kommer Sidewalk plöja ner 1,3 miljarder dollar i projektet och hoppas att stadsdelen ska attrahera 38 miljarder dollar i investeringar från näringslivet fram till 2040. Enligt beräkningarna kan projektet leda till 44 000 nya jobb och generera 4,3 miljarder dollar i årliga skatteintäkter. ”Kan” är väl dock lite nyckelordet här.

Även om Google inte längre (tydligen) refererar till att bygga en stadsdel ”från internet upp” så gillar jag fortfarande den vinkeln på initiativet. Ett fullskale-A/B-test på samhällsnivå.

Det mest intressanta i ett sånt här projekt vore dock förstås om man också gav sig på själva fundamentet i vår existens som den är nu. Och på riktigt börja titta på saker som jämlik och rättvis resursfördelning som bas snarare än ett system där allt färre sitter på allt mer av de ekonomiska tillgångarna.

Alphabet’s Sidewalk Labs unveils its high-tech ‘city-within-a-city’ plan for Toronto

Sidewalk Labs, Alphabet’s smart city subsidiary, released its massive plan Monday to transform a slice of Toronto’s waterfront into a high-tech utopia. Eighteen months in the making and clocking in at 1,524 pages, the plan represents Alphabet’s first, high-stakes effort to realize Google CEO Larry Page’s long-held dream of a city within a city to experiment with innovations.

Known Traveller Digital Identity – res i hela världen utan pass

Ett jättespännande initaitiv: Known Traveller Digital Identity. Ett initiativ för att skapa papperslösa pass.

Våra pass blir allt mer biometriska (liksom ID-handlingar i stort), men tanken med KTDI-programmet är att informationen istället ska lagras i mobilen, krypterad (förstås). Det gör att passagerarinformation kan skickas till relevanta myndigheter redan innan passagerarna når sin destinationsflygplats istället för passet som i bästa fall har närfältsavläsning.

KTDI ska ha två syften: dels att minska risken för identitetsbedrägerier och dels att snabba på hanteringen på flygplatser. Greta till trots så beräknas internationella flygningar uppgå till 1,8 miljarder passagerare, 50 procent fler än 2016 – mycket på grund av ökat flygande bland människor i tillväxtländer. Då måste man helt enkelt snabbare få in och ut folk ur flygplatserna. Försök kommer göras under 2019 och första fullständiga resan är planerad till 2020..

Det mest intressanta med hela initiativet är förstås att vi pratar om vad som skulle kunna bli en internationell digital-ID-kortsstandard. Apple kommer lägga till förutsättning för ungefär det här i iOS 13 och även Google arbetar på liknande.

Blir väldigt spännande att följa vad som kommer hända på det här området de närmaste åren.

You might soon be travelling without a passport – this is how

As the global aviation industry continues to soar, a World Economic Forum initiative aims to speed up the passenger experience.

Pentagon har tagit fram en laser som kan identifiera människor på håll via hjärtslagen

Nytt avsnitt i serien creepy/cool: Pentagon har nu en laser som kan identifiera en person på hjärtslagen, upp till 200 meter bort (och genom kläder).

Vi kommer allt närmare att inte behöva något utöver våra kroppar för att identifiera oss eller betala. Redan nu är förstås saker som fingeravtryck och ansiktsavläsning betydligt säkrare än lösenord. Kombinerar man båda två ökar säkerheten ytterligare. För att inte tala om man lägger till en tredje, fjärde eller femte unik biometridatapunkt. Och så vidare. Redan idag finns dessutom teknik som på avstånd och med rätt hög säkerhet kan identifiera en människa baserat på gångstil.

Som all teknik är det förstås ett dubbeleggat svärd. Teknik som kan göra livet bekvämare och säkrare kan också användas för mindre trevliga saker. Som extremt finkorning övervakning. Vi kan väl dessutom nästan utgå från att biohackande kommer att bli något att oroa sig över (men som allt hackande lär oron kunna sättas i relation till hur offentlig person man är).

Men hej. Daredevil. Mest coolt.

The Pentagon has a laser that can identify people from a distance-by their heartbeat

Everyone’s heart is different. Like the iris or fingerprint, our unique cardiac signature can be used as a way to tell us apart. Crucially, it can be done from a distance. It’s that last point that has intrigued US Special Forces. Other long-range biometric techniques include gait analysis, which identifies someone by the way he or she walks.

 

AI – artificiell intelligens

Forskare har lyckats träna AI att upptäcka bröstcancer betydligt tidigare än idag

Ännu en AI-diagnosalgoritm. Forskare vid MIT har lyckats träna upp en AI att identifiera bröstcancer hos kvinnor – och den ska förutsäga och se tendenser till cancer upp till fem år i förväg.

Inte bara det, den ska dessutom vara lika bra på att identifera cancer hos både vita och svarta kvinnor. Ja, vi pratar USA, men en AI som faktiskt inte är helt färgblind. Det har ofta varit (och är) ett problem, då vita forskare, ingenjörer och tekniker tränar AI-algoritmer på vita människor.

Tydligen ska svarta kvinnor löpa upp till 42 procent högre risk att dö av just bröstcancer – något som man bland annat tror beror just på att svarta kvinnor generellt inte har tillgång till lika bra verktyg att identifera cancer i tid. Så med andra ord: det är en socioekonomisk fråga.

Just det tycker jag är en de häftigaste följderna av den tekniska utvecklingen: demokratiseringen av tjänster, verktyg och produkter på områden som rätt bokstavligen talat är livsviktiga. Men även lite mindre livskritiska områden som tillgång till juridisk hjälp

Fram till dess att vi på riktigt kan ställa om till samhällen (och förstås en planet om vi ska tänka Greta-stort) där resurser verkligen kan fördelas jämlikt är den här typen av initiativ otroligt välkomna.

MIT AI tool can predict breast cancer up to 5 years early, works equally well for white and black patients

MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Lab has developed a new deep learning-based AI prediction model that can anticipate the development of breast cancer up to five years in advance. Researchers working on the product also recognized that other similar projects have often had in…

 

Bekvämlighetsekonomin

Airbnb börjar förmedla riktigt lyxiga boenden

Japp, klart att Airbnb börjar hyra ut slottsboenden: Airbnb Luxe. För dem som är ”intresserade av att lägga över 1000 dollar per natt på genomtänkt designade, massiva, privata hem med värstingutsikter och lyxfaciliteter”. Så ja. Lyxboenden.

Det kommer innebära över 2000 handplockade boenden över hela världen, boenden som har utvärderats utifrån 300 olika kriterier.

Som artikeln konstaterar är det här ännu ett steg mot fullständig hotellverksamhet för Airbnb. Där man som gäst kan bo precis som på hotell, men inte på ett hotell. Och förstås även här kombinerat med det Airbnb satsar allt mer på: allt övrigt som man vill göra när man turistar. Alltså inte bara boendet.

Men Airbnb satsar egentligen över hela banan. Om Airbnb Luxe är skräddarsytt för den som vill ha alla former av bekvämligheter så finns ju saker som nyligen lanserade Airbnb Adventures och möjligheten att bo med nomader den andra änden av skalan.

Och förstås också att Airbnb tänker satsa på att börja med eget originalvideoinnehåll. Och Pinterest-samarbeten för att driva på resesuget och sluta cirkeln. Allting för att uppnå sitt långsiktiga mål.

Airbnb som den enda resebyrå du behöver, oavsett plånbok eller bekvämlighetskrav.

Airbnb now offers exorbitantly expensive home rentals as part of new luxury push

Airbnb is expanding its rental options to include some of the priciest and most luxurious accommodations on the planet. The new tier, called Airbnb Luxe, is designed for customers interested in spending more than $1,000 a night on thoughtfully designed, massive private homes with scenic views and top-of-the-line amenities.

WeWork köper Waltz för att underlätta administrationen av coworking-arbetsplatser för stora företag

WeWork har företagsshoppat: man har köpt Waltz, ett företag som gör det enklare för företagskunder att hantera de anställdas tillgång till WeWork-lokaler.

Det intressanta är alltså vilken den tänkta målgruppen är: uttryckligen jättespelare som GE och Microsoft. Det i sin tur säger en hel del om vilket brett genomslag kontorsdelningstjänster börjar få. Även här blir det allt mindre viktigare att sitta i företagets lokaler – både för företaget självt (frågan om egenägda kontorsytor) och för företagets möjlighet att attrahera anställda (kunna jobba där och när man vill).

WeWork acquires Waltz, an app that lets users access different spaces with a single credential

WeWork announced today that it will acquire Waltz, a building access and security management startup, for an undisclosed amount. Waltz’s smartphone app and reader allows users to enter different properties with a single credential and will make it easier for WeWork’s enterprise clients, such as GE …

 

Har du lust att hjälpa till?

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör

Ola Andersson
Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.
Ola Andersson on LinkedinOla Andersson on RssOla Andersson on Twitter

Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Kommentera

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Meddela mig om