Digitala spaningar vecka 26 2019 – del 3

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått

Övriga delar i sammanställningen

 

Digitalisering

Amerikansk bank blandar bankverksamhet, café och coworking i sina lokaler

Skitspännande intiativ: banken Capital One i Chicago (och kanske på fler ställen) kombinerar bankverksamhet med… café och coworking-yta.

Några av detaljhandelskedjorna som krisar i e-handelns skugga har slutat stänga butiker och istället börjat krympa ytan. Man har anpassat kostymen efter de nya förutsättningarna. Men inte bara det, man passar på att hyra ut ytan till annat. Som Walmart, som börjat öppna e-sporthallar inuti sina butiker. Kombinera möjlighet att få in intäkter från hyresgäster samtidigt som man ger fler incitament för kunder att komma till – och stanna kvar – i butikerna.

Om man så vill är det här det som händer såväl online som offline – fast i än mindre skala. Kort sagt: finnas där kunderna är eller dit kunderna frivilligt söker sig – även om de inte går i banktankar.

Att banker inte vill ha kunder som gör bankärenden inne i sina lokaler måste ju trots allt inte betyda att de inte vill ha kunder i sina lokaler.

 

Ekonomi och finans

Lanseringen av Facebooks kryptovaluta Libra får Bitcoin att rusa – men vad säger det om Libras framtid?

Hur går det för Facebooks nya kryptovaluta Libra? Jotack bra. Bitcoin rusar och bröt idag 13 000-dollar-vallen för första gången på ett och ett halvt år.

Idag har kursen i skrivande stund rusat över 19 procent och på två veckor har kursen fördubblats. Det är förstås svårt att tro något annat än att alla Bitcoin-sparare har Facebook att tacka för den nya energin. Tittar man på valutakursen så började den på allvar dra iväg 10 juni – en dryg vecka innan Facebook presenterade Libra. Alltså ungefär samtidgt som den riktiga rykteskarusellen om att Facebook skulle släppa en egen kryptovaluta under juni drog igång.

Den enda dippen sedan dess kom ironiskt nog dagen efter det att Libra hade introducerats. Kort sagt innan folk hade hunnit landa i vad Facebook egentligen hade lanserat. Men efter lämnade Bitcoin-raketen stratosfären långt bakom sig.

Libra viktig pusselbit i att göra kryptovalutor mainstream

Det här säger förstås en hel del om vad vilken genomslag man förväntar sig att Facebooks valuta ska få. Att den ska medföra kryptovalutornas riktigt stora mainstreamgenombrott. Men i och med att Bitcoin sticker som den gör kan man konstatera att man inte är orolig för att en Facebook-valuta ska döda alla andra. Tvärtom: att den kommer dra hela segmentet.

Och det sammanfattar nog rätt väl Facebook-valutan. Den sätter helt nytt ljus på kryptovalutor som fenomen. Men framförallt för att det är ett initiativ på en skala som tidigare inte har skådats på området. Det är också, om man så vill, ett helt nytt fenomen. En valuta som helt kommer att kontrolleras av vad som till största del kommer att bestå av en samling kommersiella jätteföretag.

Men det måste inte betyda en garanterad succé för valutan. Den är tänkt, som Facebook själva säger, för att erbjuda bank- och överföringstjänster för ”the unbanked”. Människorna på tillväxtmarknaderna som inte har de basala banktjänster och finansiella tjänster som är så givna för oss. Så Calibra, alltså den digitala plånbok som Facebook presenterade samtidigt som Libra, är altlså precis det som så många behöver. Ett sätt att föra över pengar till låg eller ingen avgift (särskilt som Calibra uttalat säger att man kommer att ta fram fler finansiella tjänster).

Betalplattformen Calibra blir sannolikt viktigare än Libra

Men de här målgrupperna behöver inte Libra. De behöver inte valutan. Vilken valuta de får sina betalningsmedel i är egalt. Och en överföringstjänst som låter människor kostnadsfritt föra över pengar – och betala vardagsräkningar – skulle lika gärna kunna komma från TrueCaller (som har det i Indien). Eller Google Pay (som också satsar på tillväxtmarknader, även här var Indien först ut).

I vår del av världen är behovet på samma sätt också rätt obefintligt för en ny valuta. Om den inte tillför något jämfört med kronan (eller vilken valuta vi nu får betalt i och betalar med) så finns ingen anledning att växla över sina pengar.

Jag tror absolut att Libra kommer spela en stor roll i en digitalisering av våra betalnings- och valutamodeller. Och, som någon konstaterat, att Facebooks blockkedja i sig kan spela en stor roll (särskilt som Libra ska vara optimerat att hantera många och snabba transaktioner. Men även här måste inte det betyda att Libra hänger med på den resan.

Så vad är det jag säger? Jag tror att Libra som fenomen och intiativ kommer att få en stor roll på sikt. Libra som valuta? Sannolikt inte alls en lika stor roll.

Diagram som visar att Bitcoins kurs har rusat sedan Facebook presenterade sin kryptovaluta Libra

Video som förklarar Facebooks kryptovaluta Libra på sex minuter

https://techcrunch.com/video-article/facebooks-libra-cryptocurrency-explained/

Google lägger till PayPal-integration i Google Pay

Google och PayPal fördjupar samarbetet. Nu blir det möjligt för e-handlare att lägga till PayPal som betalsätt för Google Pay. Kort sagt: kunder kan koppla ihop PayPal med sitt Google (Pay)-konto och sedan använda Google betalplattform för att låta PayPal sköta betalningen. Och eftersom det innebär att man som kund fullt ut använder PayPal så innebär det också att man får de fördelar som PayPal erbjuder dem som handlar online (som ökat bedrägeriskydd).

Jag tänker två saker:

1. Säkerligen ingen slump att det här kommer ju nu. 2 juli kommer Google lansera en väldigt intressant produkt: dynamiska mejl. Blir alltså möjligt att skicka interaktiva (G)mail. Eller om man så vill: skicka hem butiken till kunden, snarare än att förvänta sig att kunden ska komma (klicka sig) till dem. I och med att man då redan är inloggad i sitt Google-konto skulle det mer eller mindre göra att det knappt krävs något alls för att kunna handla direkt i Gmail – via Google Pay (och PayPal för dem som vill).

2. PayPal blir en allt viktigare betalplattformsspelare. Förutom att alltså nu vara ett betalalternativ för både handlare och privatpersoner via Google Pay så är PayPal också motorn som driver Instagrams checkoutfunktion. Bland annat.

Google Pay expands its integration with PayPal to online merchants

Google and PayPal have been strategic partners for some time. The companies in 2017 announced that PayPal would become a payment method in Android Pay, the service that later rebranded as Google Pay. Last year, users who added PayPal as a payment method on Google Pay could then pay for services lik…

 

Övrigt

Jonathan Ive lämnar Apple

Så kom då till sist dagen: Jony Ive lämnar Apple efter 27 år. Typ… jättenyhet.

Vissa människor sätter bokstavligen talat sin prägel mer på ett företag en andra. Ive är en sådan. Ive, som varit synonym med Apples formspråk de senaste tre decennierna eller så (och på sätt och vis kanske under den tiden betytt mer än någon annan för Apple) kommer nu istället att starta sitt eget företag. En designbyrå.

Apple inser givetvis att det här kommer att leda till en och annan ring på vattnet inte minst bland investerare. Det räcker att läsa rubriken på Apples pressmeddelande om nyheten: ”Jony Ive to Form Independent Design Company with Apple as Client”. Med andra ord: ”Ive kommer fortfarande jobba på Apple. Eller med Apple. Eller för Apple. Eller, ja, ni fattar”.

Är förstås inte konstigt att Ive känner att det är dags att gå vidare, men det känns förstås inte som en slump att det händer precis när Apple är mitt i sitt eget paradigmskifte – från hårdvara till mjukvara och tjänster.

Jony Ive is leaving Apple

Apple today announced that Jony Ive, its chief design officer, will soon depart for greener pastures. Ive, according to a press release, plans to start his own company though he will continue to work with Apple on a range of projects. No further details are available at this time about Ive’s new company, but it’s …

5G är löjligt snabbt – men för stora delar av världen gäller alltjämt 2G

Ett skönt exempel på 5G. Ladda ner 92 MB i mobilen på 1 sekund. Det är… lite snabbare än 4G eller wi-fi.

Trots att 5G knappt finns än så är 5G-haussen just nu rätt intensiv. Och visst, så mycket snabbare uppkopplingar (plus förstås de tekniker som tas fram i andra ändan spektrat, strömsnåla “smalbands”-nätverk för uppkopplade prylar) kommer ge enormt stora möjligheter.

Men det är också ett lämpligt tillfälle att ännu en gång reflektera lite över hur det ser ut i resten av världen. Där 2G fortfarande råder. GSM-Nokia-tiden, alltså.

I november förra året ska nästan 60 % av alla mobilanvändare i Indien ha haft 2G-abonnemang. I Afrika söder om Sahara bedöms 38 % av alla mobilabonnemang 2020 vara 2G och 13 % 2025. Men det är inte 5G som kommer äta upp 2G, utan 3G – 50 % 2020 och 61 % 2025.

Vad vill jag säga med det här? Vi måstemåstemåste ha 5G för att inte hamna ohjälpligt på efterkälken jämfört med Kina (jag har även sett siffror att Kina har rätt mycket 2G alltjämt – utanför de stora städerna), men det skadar inte att reflektera hur lyckligt lottade vi är.

Inte minst som en av de största utmaningarna för många tillväxtmarknader är att det spelar ingen roll hur snabbt det går att ladda datan om datan i sig är apdyr. Även om vi har det betydligt bättre här hos oss så är priserna på uppkoppling och datatrafik något som blir allt dyrare i takt med att vi blir allt mer beroende av uppkopplade tjänster. Uppkopplingen, datatrafiken och de priser vi behöver betala sätts nästan helt uteslutande av kommersiella aktörer. Även för människor där “bara några hundralappar i månaden” är en rätt hög utgift.

Kort sagt: vad det kostar att koppla upp sig och vem som har rätt att sätta det priset kommer bli en allt viktigare fråga framöver. Inte minst som det börjar talas om att internettillgång inte bara är en samhällelig förutsättning utan också en mänsklig rättighet.

Men under tiden kan också vi som tar fram digitala tjänster reflektera över vårt ansvar. Hur mycket väger våra appar? Hur mycket väger våra sajter? Hur mycket arbetar vi egentligen med att optimera kod och innehåll? Vilket förstås gäller ännu mer för dem som har ett skattefinansierat uppdrag. Men även för sajter som belamrar sina sajter med reklam. 

Bye Bye Camera – appen som automatiskt plockar bort människor ur bilder

Ha. Briljant. Bye Bye Camera. En app vars uppgift är att… ta bort alla människor från bilder. En app för en post-människovärld, alltså.

At last, a camera app that automatically removes all people from your photos

As a misanthrope living in a vibrant city, I’m never short of things to complain about. And in particular the problem of people crowding into my photos, whatever I happen to shoot, is a persistent one. That won’t be an issue any more with Bye Bye Camera, an app that simply removes any humans from p…

Tableau ger oss fantastisk datavisualisering av musikfakta

Oooooooo, vad jag älskar den här. Nörddatavisualisering av musik. Nu är det mest en demo för Tableaus produkter (Tableau som för övrigt köptes upp av Salesforce för bara ett par veckor sedan), men jag skulle seriöst kunna tillbringa hela dagarna med sånt här.

Data + Music Stories

Data + Music is a collection of visualizations from the Tableau community highlighting the data behind the music we love.

Hans Zimmer skapar exklusivt ljud för BMW:s nya konceptelbil

I veckan presenterade BMW en ny elkonceptsportbil: BMW Vision M NEXT. En elbil som också har fått sitt eget ljud – signerat den produktive filmmusikskaparen Hans Zimmer.

Att bilar har egna ljud är förstås inget nytt. Även motorljud, dörrljud och blinkerljud bidrar till helhetsupplevelsen. Elbilar har ännu mer möjligheter att skapa ljud, eftersom de saknar klassiskt motorljud. Ja, eller rätt mycket ljud överhuvudtaget.

Vad det här förmodligen kommer betyda på sikt är att vi kommer att kunna personalisera våra elbilsljud. Kanske till och med så att ljudet kan följa med oss när vi delar självkörande bilar. Det lär med andra ord kunna bli en möjlig tilläggskostnad när man köper en bil. Jag misstänker att det kommer bli möjligt att köpa billjud, lite som ringsignaler till mobiler.

Men det här är också del av en större utmaning för varumärken, i takt med att ljud blir allt viktigare för våra uppkopplade interaktioner. (Särskilt som varumärken blir allt mer beroende av närvaro på plattformar.) Som när Mastercard för inte så länge sedan tog fram en ljudlogga. Ljudet när man betalar med Mastercard, typ.

Kort sagt: hur låter ditt varumärke? Och vilka ljudmöjligheter finns i dina kunders kunderesor? Hur kan dina kunder höra att de gör affärer med ditt företag?

Hans Zimmer designed the sound for BMW’s futuristic concept car

BMW unveiled some of its plans for electric vehicles earlier this week, saying that it would debut 25 electric vehicles by 2023, The company decided to launch a website to have some fun with its Blade Runner-looking EV, which included getting composer Hans Zimmer to develop a science fiction-like sound for the car.

Robocop patrullerar i en park i Kalifornien

1. Serve the public trust

2. Protect the innocent

3. Uphold the law

4.

California police put Robocop on patrol in park

A Southern California police force is welcoming a robot to the department. Huntington Park police say “HP RoboCop” will provide 360-degree high-definition video footage.

 

Har du lust att hjälpa till?

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör

Ola Andersson
Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.
Ola Andersson on LinkedinOla Andersson on RssOla Andersson on Twitter

Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Kommentera

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Meddela mig om