Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått
Övriga delar i sammanställningen
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier/prenumerationstjänster, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, Bekvämlighetsekonomin
- Del 3: Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Breaking news! Ola startar ett Instagram-konto tillägnat sin jobbdator!
Du hittar det internetvältande Instagram-kontot här
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram på gång att lägga in annonser i Explore-flödet
Extremt inte alls oväntat: dags för annonser i Instagrams Explore-flöde.
Blir intressant att se vad Facebooks nästa drag blir. Facebook talade redan för några år sedan om att man började närma sig ”peak annonser”. Kort sagt att man packat in så mycket annonser som vi användare mäktar med utan att lessna och sluta använda en tjänst (eller åtminstone använda mindre).
En framgångsrik strategi för Facebook så här långt har varit att helt enkelt öppna helt nya annonsytor. Ja, genom att skapa externa flöden eller funktioner. IGTV är en sådan (som väl gått… sådär så här långt). När Facebooks strategi nu är att allt mer trycka ihop sina tjänster och varumärken så blir det förstås en delikat balansgång att bibehålla annonsytorna.
För, som vi vet, det enda sätt som Facebook behärskar att tjäna pengar är just annonser. Övriga satsningar har inte tagit fart. Och just annonsberoende kommer allt mer bli en av Facebooks största utmaningar. Att bryta sig loss från gratisfällan och diversifiera sina intäkter.
https://mashable.com/article/instagram-puts-ads-in-explore/
Instagram testar förslag på konton att följa – inuti Instagram Direct
Nytt Instagram-test: förslag på konton att följa – inuti Direct. Kort sagt förslag som visas som del av skickade meddelanden.
Är som artikeln konstaterar: ännu ett tecken på att Facebook allt mer knyter ihop sina tjänster – både ovanför och under ytan.
Instagram tests ’Suggestions For You’ in DMs
Instagram has confirmed that is testing using posts sent over direct messaging as a new place to suggest accounts we might want to follow.
Instagram Stories sparar alla bilder tagna med Stories-kameran i sju dagar
Ny funktion i Instagram: bildarkiv för Stories. Bildarkiv för bilder som inte har publicerats, alltså. Bilder som man tar med Stories-kameran lagras nu i sju dagar och kan användas för stories under den tiden.
Instagram Will Now Save Everything Captured With Stories Camera For Seven Days
Instagram is rolling out a new feature that lets you take many photos and videos with your Stories camera and use them within seven days.
Facebook gör det möjligt för gruppadministratörer att automatiskt godkänna medlemsansökningar baserat på plats
Ett rätt intressant tillägg för Facebookgruppadmins: möjlighet att automatiskt godkänna gruppansökningar baserat på användarens plats. Med andra ord: en grupp kopplad till en plats kan ställa in så att alla som befinner sig inom ett maxavstånd från den platsen automatiskt godkänns, medan övriga sökanden måste godkännas av admin som vanligt.
Matt Navarra (I quit X. Follow me on Threads) on Twitter: ”TIL… Facebook let’s Group admins auto-approve members based on their location in local neighbourhood groupsh/t @jonoread pic.twitter.com/EAvMstGQap / Twitter”
TIL… Facebook let’s Group admins auto-approve members based on their location in local neighbourhood groupsh/t @jonoread pic.twitter.com/EAvMstGQap
Instagram testar stop motion-funktion för Stories
Ännu en ny funktion som testas/som är på väg till Instagram Stories: en stop-motion-funktion. En rätt given stories-funktion.
Instagram Is Working On A ’Stop Motion’ Camera Mode For Stories
According to reports, Instagram is working on a new Stories camera mode that allows you to create stop-motion videos easily through its app.
Facebooks råd för att överklaga borttaget innehåll påminner väldigt mycket om EU:s föreslagna instans
För ett tag sedan lanserade Facebook tanken att man skulle initiera ett extern översynsråd som skulle bli en ”domstol” dit man kan vända sig för att överklaga beslut om ta bort innehåll. Och att Facebook ska rätta sig efter instansens utslag – och på så sätt alltså kunna skapa prejudikat som är tänkt att bli transparent för både Facebook och användare. Nu redovisar Mårten Schultz lite fler detaljer.
Och ja, upplägget låter fortfarande väldigt, väldigt mycket om den motsvarande instans som EU:s nyligen klubbade nya upphovsrättsdirektiv dikterar att varje medlemsland ska instifta. Ganska precis exakt likadan. Ytterligare en anledning till att Facebook har hållit en betydligt lägre profil än Google i hela upphovsrättsdirektivsfrågan: man har valt att spela med istället (även på andra sätt, som att säkra allt fler upphovsrättigheter).
Skillnaden är förstås att Facebooks instans både blir bredare och smalare än EU:s föreslagna instans. Bredare därför att det inte blir olika standarder för olika EU-länder, men smalare för att det bara gäller Facebooks ekosystem. Men också gäller för hela världen.
Med tanke på att EU:s förslag sannolikt har fler år på nacken än Facebooks så kan det bli ännu ett GDPR-fall: EU initierar ett direktiv för Europa och Facebook (och andra som Apple och Twitter) väljer att exportera EU-direktivet till resten av världen.
Att se om och när instansen slår upp sina portar och om den i så fall överlever längre än det AI-översynsråd som Google startade tidigare i år. Det rådet överlevde ungefär ett dygn…
Mårten Schultz on Twitter: ”På väg hem från Berlin efter ett möte med Facebook om att inrätta en Oversight Board, det som i pressen kallats Facebooks Supreme Court. Eftersom jag sett många skeptiska, cyniska och en del rent konspiratoriska uppfattningar om detta tänkte jag vara så tydlig jag kan om detta. / Twitter”
På väg hem från Berlin efter ett möte med Facebook om att inrätta en Oversight Board, det som i pressen kallats Facebooks Supreme Court. Eftersom jag sett många skeptiska, cyniska och en del rent konspiratoriska uppfattningar om detta tänkte jag vara så tydlig jag kan om detta.
Facebook rullar ut sina verktyg för politisk annonsering i hela världen
Nästa steg för Facebook: man rullar ut sitt transparensverktyg för politisk annonsering i hela världen. Kort sagt kommer nu politiska annonsörer dels behöva verifiera sin identitet och avslöja vem som har betalt för annonsen. Annonserna, och informationen, sparas sedan i sju år.
Det intressanta vore om det här skulle kunna påverka det politiska klimatet på sikt. Inte på egen hand, förstås, men som del i att knuffa den politiska dialogen tillbaka till just dialog, snarare än pajkastning och konfrontation.
Är ju dock en lång väg dit. Inte minst som det finns svenska partier som inte är så sugna på att öka transparensen just kring finansiering. Facebook-initiativet löser inte heller det problemet, men kan kanske också hjälpa till att ändra det på sikt.
Facebook pushes new rules for political advertising worldwide
Advertisers that buy ads related to elections or other political ”issues” need to verify their identity with Facebook and disclose who paid for the ad.
Forskare visar att våra Facebook-inlägg kan säga mer än vi tror om vår hälsa
Våra prylar blir allt bättre på att fånga upp tidiga tecken på sjukdomar. Men även annat vi gör online säger mer om oss och vår hälsa än vi kanske själva tänker på. Facebook analyserar redan inlägg och letar efter tecken på självskadetendenser – men de inlägg vi gör kan säga mer än så.
En forskarstudie har korskört Facebook-inlägg från ett antal personer med deras patientjournaler och i flera fall (för vissa slags åkommor) kunnat konstatera vilka sjukdomar eller symptom som inläggen signalerar.
Nu handlar det här om en studie utförd på publika Facebook-inlägg, men liknande skulle kunna användas på allt vi gör. En ”algoritm” som registrerar allt vi gör och kan hålla koll på oss. Som kan samla ihop hälsodata från en hel massa källor, inte minst från alla uppkopplade prylar, och aggregera dem likt Apples hälsoapp. Men med en ”läkar-AI” som analyserar och korskör datan – i någon form av lokalt ”egomoln”.
Och ja, Apple räcker redan upp handen väldigt mycket här. Både vad gäller uppkopplade prylar som extraknäcker som hälsoövervakare och patientjournalshubb.
Kort sagt: rollen som Spotify för hälsa. Något som Apple inte är ensamma om att vilja muta in.
How Your Facebook Posts Might Reveal Your Medical Status
Researchers were able to correctly guess some people’s medical conditions by analyzing their Facebook posts, according to a new study . The people in
LinkedIn ändrar algoritmen till att premiera nischat kvalitetsinnehåll
Ooooooo. Det här gillar vi. LinkedIn har skruvat i algoritmen. Nischinnehåll ska premieras före viralt innehåll. Med ungefär samma argument som vanligt: för att öka engagemanget (om Facebook inte redan hade trademarkat det uttrycket så hade LinkedIn skrivit att man vill skapa mer meningsfulla konversationer på plattformen).
I praktiken innebär det att algoritmen har förändrats på följande sätt:
- De innehåll som det är ”mest troligt att användare kommer att interagera med” kommer att lyftas fram mer. Definieras som medlemmar som man interagerar direkt med i nyhetsflödet (kommentarer och reaktioner) eller användare man har delade intressen med (baserat på profilen, så lite oklart vad det exakt betyder).
- Kommer lyfta fram inlägg från medlemmar ”närmare det egna nätverket” eller om ”inlägget behöver mer engagemang”, inte ”om det redan är viralt”. Den här är SJUKT intressant. Algoritmen kommer alltså snarare pusha inlägg med lågt engagemang än dem som alla redan ser.
- Kommer lyfta fram inlägg som ”innehåller saker som uppmuntrar till ett svar” som ”opinions commentry” tillsammans med innehåll – gissar att det är när man tillför något eget tillsammans med exempelvis en delad länk.
- Kommer lyfta fram inlägg med hashtaggar och omnämnanden. Den här känns lite mindre rolig. Finns risk att hashtags- och omnämnadestaplandet kan bli ännu värre än det redan är på sina håll.
- Kommer lyfta fram inlägg där medlemmar svarar på kommentarer – kort sagt där det alltså blir dialog under ett inlägg.
- Kommer lyfta fram ”nischämnen” mer på bekostnad av breda ämnen (halvsucks to be me, alltså).
Toppengrejer för det mesta. Däremot ska det här ha skruvats fram de senaste 12-18 månaderna. Oklart om det betyder betatestande eller att det är förändringar som har gjorts brett. Om det handlar om det senare så har jag inte direkt märkt av det.
Det är förstås jättebra för oss som använder LinkedIn som omvärldsbevakningsverktyg. Det som däremot saknas är fler verktyg för power users på innehållsskaparsidan. Kanske inte så fåfängesässigt som ett kvalitativ Social Selling Index, men bättre insikter att djupa i hur material presterar, inklusive assisterad analys à la Google Analytics.
Men i stort, en väldigt stor gillatumme om det här är något som kommer börja märkas från och med nu/snart.
Exclusive: LinkedIn goes niche
Users may have noticed that their notifications or engagements on LinkedIn have increased.
LinkedIn får fler call to action-alternativ för att engagera följare
LInkedIn lägger till fler sätt för sidor att engagera sina följare och besökare: nya call to action-knappar. Utöver ”Följ” kommer det också bli möjligt att lägga till anpassade knappar: Kontakta oss, Läs mer, Registrera, Anmäla sig (eller vad det nu exakt blir på svenska: Register samt Sign Up) samt Besök webbplats. Dessutom kompletteras funktionerna med motsvarande statistikfunktioner för att följa upp användningen.
LinkedIn Introduces a New Way for Pages to Generate Leads
LinkedIn is rolling out new tools to help pages drive leads and measure the results.
Line
Line lanserar socialt rankingsystem, miniappar, restaurangboknings-AI och prenumeration på dekaler
Här hos oss (och i större delen av världen) dominerar förstås Facebook (och Snapchat, beroende på vem man frågar) våra sociala medier. I Kina är WeChat än mer dominerande. Sedan finns det förstås andra, TikTok-ägaren Bytedance suger exempelvis upp allt mer tid både i Kina och här. Tittar vi i väst på andra delar av världen när det gäller sociala medier så blir det för det mesta just Kina och inte så mycket mer. Men så finns det förstås marknader där lokala spelare dominerar. Japan är ett sådant, där Line dominerar.
Förutom att även Line satsar på att etablera sig mer utanför Japans gränser så presenterade de nyligen ett antal nyheter i appen. Den största av dem är kanske att Line nu introducerar sitt eget sociala rankingsystem: Line Score. Som konstateras, inte alls i nivå med det Kina satsar på att lansera fullt ut under nästa år, men oavsett ett system där användare kan gå med för att sedan ha möjlighet att använda Lines finansiella tjänster. Bland annat genom att få lån via Lines utlåningstjänst Pocket Money, där utlåningsränta och kreditgräns baseras på ens poäng på Line Score-skalan.
Men så presenterade Line även några andra saker som känns igen från andra håll: med andra ord saker som i och med detta kommer ännu ett steg närmare mainstream i sociala medier – även hos oss.
Line Duet
En egen version av Googles restaurangbokar-AI Duplex. En röstassistent som ska kunna hantera samtal med människor så naturligt att man kan tro att det är en människa som pratar. Lines styrka över Google på det här området är förstås japanskan i sig – att kunna optimera för ett språk som fortfarande ligger rätt långt ifrån Googles kärnsfär. (Vi noterar dessutom att Line numer är ett AI-företag om man frågar Line. Med andra ord finns det förmodligen inte ett enda sociala medier-företag som kallar sig för ett sociala medier-företag – det är vi andra som gör.)
Line mini app
Här jämför artikeln med Android Instant Apps, alltså appar som kan användas utan att först behöva installeras, men som koncept ligger förstås WeChats miniprogram närmare till hands. Appar i appen. Eller om man så vill webbsidor i appen. Möjlighet för företag att använda styrkan i en egen app eller sajt (stor kontroll över formspråk och funktionalitet) med styrkan av plattformsnärvaro (finnas där kunderna är, på kundernas villkor).
Det här är ett område där vi i väst har kommit förvånansvärt kort bit. Antingen egen sajt eller app, med möjlighet att påverka mycket, eller så närvaro på en plattform i en kostym som inte tillåter särskilt mycket företagsspecifik anpassning. Det här är ett område där jag tror att det kommer att hända massor de kommande åren på plattformar som Amazon, Facebook, Google och förmodligen även Apple.
Line stickers premium
Allt går att prenumerera på, så varför inte dekaler? Precis det kommer nu till Line. För ca 20 kronor i månaden får man tillgång till över tre miljoner dekaluppsättningar. Här är det nästan lite förvånande att en sådan tjänst inte har kommit tidigare, men det sätter också fingret på en väldigt stor skillnad mellan sociala medier (och även andra tjänster) i väst och i Asien. Amerikanska jättar sitter extremt hårt fast i gratisfällan, Facebook framförallt, och har förtvivlat svårt att ta betalt av sina användare på andra sätt än genom att titta på reklam. De försök som görs känns mest lite halvhjärtade och företagen backar rätt snabbt tillbaka in i den trygga annonsfållan. Att minska annonsberoendet rätt rejält kommer bli en av de största utmaningarna kommande åren.
Line search: Line biffar upp sin sökfunktion rätt rejält vad det verkar. De gör en Apple Spotlight – alltså en sökfunktion som kan söka i det mesta inuti appen, även bland chattar. Ännu ett område där Facebook också har kommit förvånansvärt kort bit. Om Facebook vill ta över mer av Googles stjärngrenar, alltså mer möta intentionssökande, så finns här massor att göra. Här finns förstås också en jättepotential.
Dessutom värt att notera att Lines musikprenumerationstjänst Line Music ska ha 11 miljoner användare, alltså inte särskilt långt efter Youtube Music (som i maj i år ska ha klivit över 15 miljoner). Lite haltande jämförelse, men ändå lite intressant.
Line introduces opt-in social credit scores for its 80 million Japanese users
Line just held the 2019 edition of its annual conference, and Japan’s dominant social media company had a whole lot to announce. From Line Score, a social credit system, to a subscription service for stickers, it’s all here.
Övrigt sociala medier
Fällande dom i BBS-lagsrättegången mot administratören av Stå upp för Peter Springar-gruppen
Så har domen fallit i BBS-målet. Alltså tingsrättsrättegången mot administratören av Stå up för Peter Springare-Facebookgruppen. Och tingsrätten har kommit fram till att administratören är skyldig då han inte har plockat bort kommentarer som klassats som hets mot folkgrupp. Straffet: villkorlig dom och 60 dagsböter plus rättegångskostnader. Totalt 69 400 kronor.
Så vad domslutet alltså innebär är alltså i korthet att den som administrerar en Facebook-grupp är ansvarig för det som användarna publicerar där. Vilket innebär det innehåll som BBS-lagen specificerar. Vilket alltså även innebär upphovsrättsskyddat material. Så ja, om man så vill: i mångt och mycket det som EU:s nyligen klubbade upphovsrättsdirektiv (som ännu inte blivit lag i Sverige) stipulerar.
Men redan nu har tingsrätten alltså sagt att en Facebook-administratör är direkt juridiskt ansvarig för det som medlemmarna lägger ut.
Det blir kort sagt intressant att se vad som händer nu. Om det blir överklaganden och om man i så fall kommer att argumentera, likt EU-direktivet, att det snarare är plattformstillhandahållaren som har ansvaret och inte, som här, den som ”hyr” en del av torget.
52-åring döms för hetskommentarer på Facebook
I dag kom domen i det uppmärksammade fallet där en 52-årig Eskilstunabo stod åtalad för hetskommentarer som andra har skrivit i Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige”. Mannen dömdes till villkorlig dom och dagsböter.
Allt du behöver veta om nyhetsaggregeringsappen Toutiao
Kinesiska företaget Bytedance tar allt mer av (främst de unga) kinesernas onlinetid med sina tjänster. Tid som nästan uteslutande tas från Tencents tjänster. Mest då WeChat, som likt Facebook har börjat visa upp Facebook-tendenser. Plattformen som man måste vara på för att kunna ufföra många vardagsuppgifter, men det är inte där man hänger med sina vänner eftersom, tja, det är föräldrarnas app.
Bytedance är dessutom något så ovanligt som ett kinesiskt företag som gjort ett rejält avtryck utanför Kinas gränser. Förstås via TikTok, kortvideoappen som svalde Musical. ly. Men Bytedance har börjat bygga upp ett eget appekosystem som omfattar allt fler funktioner och områden. En av de viktigaste vid sidan om just TikTok är nyhetsaggregeraren Toutiao.
För den som är sugen på att läsa mer om Toutiao är här en rätt lång genomgång. Mycket fokus på att använda den för att marknadsföra mot kineser, förstås, men kan vara intressant läsning för alla som jobbar med marknadsföring eller sociala medier – oavsett geografiskt område.
Toutiao – China’s most popular News App that you can’t Ignore
China’s digital landscape is exciting and challenging at the same time for marketers with new platforms emerging and existing ones upgraded constantly. Even though apps/ platforms in China are famous for their multi-purposes, each has its strongest point in a unique functionality, such as WeChat as social media and instant messaging, Weibo as social media, […]
Sök/SEO
Google släpper fler Facebook-liknande funktioner för My business
Google fortsätter satsa på My business som den tänkta viktigaste, och enda, kanalen som företag behöver. Ja, småföretag, åtminstone. I och med senaste uppdateringen har My business-användare möjlighet att skapa sin egen kortadress – som på sikt också ska bli sökbar via Maps. @-namn, närmare bestämt.
Förstås intressant bara där, men om man dessutom jackar in det här i uttalanden från Google att man är sugen på att skrota URL:en som fenomen. Mycket utifrån ett ingenjörsperspektiv, förstås (och nuvarande webbadressstruktur har överlevt WAAAAY för länge). Google skulle säkert inte ha något emot att utgöra en standard för en nyare, mer användarvänlig namngivningsmodell.
Ja, förutom att My business allt mer kopierar Facebooks sidor. Förstås inte heller en slump. Google har förlikat sig med att man kan sök, men inte social. Det man nu satsar är att bygga ett socialt nätverk ovanpå sin kärnprodukt.
(Den kanske mest oväntade nyheten är att Google också lanserar ett Marketing kit, som gör det möjligt för företag att… skriva ut reklamaffischer. Affischer för sin My business-närvaro, typ.)
https://techcrunch.com/2019/06/20/google-ramps-up-competition-with-facebook-pages-with-new-tools-for-local-businesses/
Google släpper fler verktyg för att validera AMP-sajter och strukturerad data
Nya verktyg i Googles Search console: fler möjligheter att kolla och felsöka AMP-sajter och strukturerad data. För det sistnämnda ska det dessutom bli enklare att mer exakt se var i koden som Google-verktyget har hittat ett fel.
Inte oväntat att Google rullar ut allt fler verktyg för att städa i en sajts strukturerade data. Det blir allt viktigare för en sajt att arbeta med upptaggning av sitt innehåll – och allt mer också sina funktioner. Något som blir allt viktigare att ta hänsyn till när man bygger om eller bygger nytt sajtmässigt.
Google har givetvis också ett rätt tydligt egenintresse. Ju bättre företag och organisationer taggar upp sina sajter, desto mindre behöver Google slussa vidare sina kunder från sökresultatet. Lite det moment 22 som blir allt tydligare gällande Googles sök: ju mer du bygger din sajt för synlighet hos Google, desto lättare gör du det för Google att presentera innehåll och funktioner direkt i sökresultatet så att användaren inte behöver trycka sig vidare till källan. Och om man inte optimerar sin sajt för att kunna konsumeras direkt hos Google, desto sämre kommer sajten synas hos Google. Damned if you do etc.
Så för sajtägare blir det allt viktigare att ställa sig frågan: vad får kunden för mervärde av att komma till oss, till vår sajt, jämfört med att göra det man vill göra direkt hos Google? (Eller någon av de andra plattformarna.)
Om svaret ganska snabbt landar i att ”äga kunden” och att ”äga kundens data” så har man problem. Då är det hög tid att ta en ordentlig utifråntitt på sig själv, sin sajt och sin verksamhet.
Google Search Console’s Testing Tools Gain Two New Features
Google is rolling out two new features for the rich results, AMP, and URL testing tools in Search Console.
Google lägger till fler My business-verktyg tänkta att driva offlinetrafik
Google har presenterat en hel hög nya marknadsföringsfunktioner. Och de har en sak gemensamt: lokalt, lokalt, lokalt. Offline-lokalt, mer specifikt.
Hela My business-funktionen är fortfarande imponerande uselt anpassad för alla näringsidkare som har fler än några få platser. Bulkhantering med någon slags detaljkontroll är… yxigt, om man ska vara snäll. Eller mer krasst: det är bara att glömma.
Även om man (jag) kan tycka att det är extremt märkligt att Google inte har kommit längre på just enterprise-nivån (man kan hoppas på den betalversion av My business som det ryktas om) så beror det sannolikt på att Google har måttligt intresse. Huvudfokus här är de små företagen. Företagen som inte sitter på en egen sajt eller någon som kan jobba med en sådan.
Från det perspektivet är det alltså rätt naturligt att Google jobbar så hårt med sitt lokala erbjudande. Och om vi zoomar ut lite så kan vi dessutom se hur My business är en väldigt viktig bonde i spelet mot Amazon. Som jag skrev häromdagen börjar Google allt mer bli navet i en tredje global jätte(e-)handelsspelare, vid sidan om Amazon och Alibaba.
En del av den strategin är att fylla på sina trupper med världens alla småhandlare. Online och offline.
Google gör det möjligt att erbjuda välkomsterbjudanden för nya My business-följare
Jag skrev om några nya funktioner i Google My Business förra veckan. Jag fokuserade på det som handlade om det som gör My business-platser ännu mer lika Facebooks sidor, men glömde förstås att ta upp en väldigt viktig funktion: Welcome offers.
Med andra ord möjlighet att erbjuda människor som börjar följa My business-plats (även i Maps) någon form av tack, som rabattkupong. Ja, eller om man vill vara krass: ett hederligt, billigt gammalt sätt att köpa följare och kunder.
Egentligen alltså inget nytt, men ändå värt att lyfta eftersom det nu ger ännu en anledning för kunder att följa platser (erbjudanden i sig har funnits sedan tidigare). Men det blir också ett incitament för företag att engagera sig mer i sin My business-närvaro, vilket förstås är Googles långa spel med allt de gör kring My business.
Google My Business Gets Some Very Useful New Features
Google is adding several new features to its Google My Business listings that will help businesses gain more exposure and generate engagement with customers.
Google Maps börjar kunna förutsäga hur fullt ett tåg eller en buss kommer vara
Google gör Maps ännu lite smartare: det kommer nu börja gå att få information om hur full en buss eller ett tåg kommer att vara. Innan det händer alltså. Dessutom kommer appen också visa bättre förseningsinformation.
Det här i sig känns inte som jätteavancerade funktioner (för att vara Google, alltså), men det är förstås två smarta och användbara tillägg. Lokaltrafikföretag har redan det här på sina håll, men styrkan hos Maps är förstås att alla trafikslag packas in i en app.
Rullades ut i 200 städer runtom i världen igår (både för iOS och Android) och som Maps i övrigt lär det här trilla ner i allt fler städer vad det lider.
https://techcrunch.com/2019/06/27/google-maps-can-now-predict-how-crowded-your-bus-or-train-will-be/?1
Google är på gång att börja med featured snippets utan källhänvisning?
Bugg, misstag eller medvetet? Exempel på featured snippet i Googles sökresultat – utan källhänvisning. Det visar sig att sidan som innehållet hämtats ifrån inte återfinns bland de första 10 träffarna. Om man så vill: material hämtat från SEO-kyrkogården.
Kan förstås vara ett fel (och Google kan hävda det oavsett), men sannolikt är det högst medvetet. Förstås helt i linje med vad Google gör med sitt sökresultat överlag.
Google Knowledge Panels Without Attribution Is A Bug
Google is testing displaying knowledge panels in the search results that do not show any attribution. When I test this, I get Google attributing Wikipedia for the content but in a test that @Venkatramani spotted, it shows a similar knowledge panel but has no link or attribution to Wikipedia for the content or images.
Google gör det möjligt att autoradera sin platshistorik
Under Googles I/O-utvecklarkonferens för en tid sedan presenterades bland annat en funktion som ska göra det enklare att radera sin platshistorik – och även ställa in så att den autoraderas. Nu börjar funktionen rullas ut Android och iOS (och webben).
I och med detta går det att ställa in så att din platsdata ska raderas automatiskt efter tre eller 18 månader, för den som inte vill lämna en massa platsdata för Google att göra vad de vill med, typ. Går förstås även bra att radera manuellt när man så önskar.
Google now lets you auto-delete your location history
Google is following through on its promise to let you auto-delete your activity and location data. It’s now rolling out location history deletion tools to Android and iOS, giving you a relatively simple way to limit the scope of Google’s location tracking.
Google gör det möjligt att dela gifar direkt från sökresultatet
Ny livsviktig funktion i Googles bildsök. Möjlighet att dela gifar. Därför att gifar.
Går kort sagt att dela gifar från sökresultatet direkt till olika tjänster och appar. Det här går ju redan, åtmistone i iOS, via den operativinbyggda delningsfunktionen, men nu blir det alltså en integrerad del i själva sökfunktionen.
I det stora en rätt lite funktion, men det är förstås ju i det stora sammanhanget som funktionen ska ses. Som Googles sökfunktion som startpunkten för vad du än vill göra. Det är förstås Google-uppköpta Tenor som står för gifarna – vilket inte bara är tråkiga nyheter rent sökmässigt för exempelvis Giphy utan även användarmässigt. I och med att det är Tenors gifar som kommer få framträdande plats här så uppmanas alla att använda deras tjänst för att använda och ladda upp gifar.
Vi kan väl tänka att det, likt i Gboard, är en funktion som i sin helhet kommer flytta in i bildsöksdelen av Google. Alltså att man inte behöver lämna Googles sök varken för att söka efter eller ladda upp gifar.
GIF-ing you a way to say LOL, haha or jajaja from Google Images
Now you can get your message across by sharing GIFs directly from Google Images.
Har du lust att hjälpa till?
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör