Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram släpper gruppchattsdekal
Ny dekal i Instagram Stories: gruppchatt. En dekal som gör det möjligt för den som tittar på en story att trycka på etiketten och be om att få tillgång till en gruppchatt kopplad till storyn. Om man så vill: popup-gruppchattar.
Instagram’s new chat sticker lets friends ask to get in on the conversation directly in Stories | TechCrunch
Instagram has a new sticker type rolling out today that lets friends and followers instantly tap to start conversations from within Stories. The new
Övrigt sociala medier
Girlboss – nytt yrkesnätverk för kvinnor
LinkedIn är som bekant smärtsamt tråkigt (tydligen, så ni vet det). Girlboss är senaste tjänsten som tänker ändra på det. Eller åtminstone hur man ser på en CV-tjänst av den här typen.
Girlboss är, som nästan hörs, bara för kvinnor. Dessutom bara släppt i USA, så jag har dubbelt svårt att kolla på hur den ser ut. Men kvinnligt nätverk i all ära, det jag tycker är mest intressant med det jag kan läsa och titta mig till är en ny syn på CV:t i sig. Ett tjänst som utgår från det vi är vana från andra sociala medier för att presentera sina kunskaper och erfarenheter och inte som LinkedIn: att ta det klassiska pappers-cv:t och traditionella sätt att (text)söka på kompetenser och försöka bygga digitala tjänster som emulerar pappers- och offlinesättet att jobba med rekrytering. Dessutom lite nyhetsflöde och chattfunktionalitet ovanpå det.
Nu är Girlboss förstås inte först med att försöka sig på något annat – men det är fascinerande hur låst LinkedIn fortfarande är vid 1900-talets sätt att presentera sitt yrkesliv och yrkeskunnande. Och att alla dessutom ska göra det på i princip exakt samma sätt. (Även här finns förstås undantag, även bland rekryterare, men som norm.)
Och nu pratar vi dessutom till största del om oss som har växt upp med pappers-cv:t. Yngre finns i ännu mindre utsträckning på just LinkedIn och här är pappers-cv:t ett ännu mer främmande koncept. Om man har någon relation till det överhuvudtaget. Vi pratar alltså om generationer som är vana att det mesta går att anpassa på det sätt som passar en bäst. Lär även gälla hur man vill framställa sig själv för framtida arbets- och uppdragsgivare.
Jag skrev en text om just det här i samband med LinkedIns femtonårsjubileum.
Girlboss launches its first-ever social network, a ’LinkedIn’ for women
In a bid to give women a better professional platform, Girlboss has launched the company’s first-ever, free social networking site.
Wikipedia-medgrundaren uppmanar till strejk mot sociala medier
Hur tänkte du fira 4 juli i år? Vad sägs om en Digital Independence Day? Det är vad Wikipedia-medgrundaren Larry Sanger hoppas på. Mer specifikt: en sociala medier-strejk. Alltså en bojkott av sociala medier under två dagar.
I samband med strejkinitiativet lanserade Sanger även en Declaration of Digital Indepencence. Ett decentraliserat socialt nätverk som ska ersätta dem vi (nästan uteslutande) använder idag. För Sanger är arg på techjättarna. För att de har förstört det fria och öppna internet som fanns vid internets födelse.
”Ett fritt och öppet internet” är en populär go to-fras så fort någon vill reglera internettjänster. Ja, eller egentligen så fort något händer man inte tycker om. Problemet är bara att definitionen beror på vem som yttrar frasen. I samband med diskussionen kring EU:s upphovsrättsdirektiv hette det ofta att det var slutet på ett fritt och öppet internet – med i Sangers värld är precis det vi har idag redan ett förstört internet.
Ett annat problem med synen på ett fritt och öppet internet är att man ofta glömmer att även om internet aldrig varit så ofritt som idag så har det heller aldrig erbjudit lika stora möjligheter. Ett betydligt mer demokratiserat internet än på nittiotalet, när internetnärvaro – att göra sin röst hörd – var ett fåtal förunnat.
Men om du inte håller med om det kan du skriva under Sangers upprop. Och bojkotta alla sociala medier 4 och 5 juli. Och driva på det som Sanger ser framför sig: sociala nätverk som kombinerar nittiotalets decentralisering med nutidens tekniska möjligheter.
Proposing a ’Declaration of Digital Independence’
Opinion: Larry Sanger, the cofounder of Wikipedia and chief information officer of Everipedia, suggests how to spark a decentralized social media movement.
4 och 5 juli – sociala medier-strejkar du?
Som jag skrev om häromdagen har Wikipedia-medgrundaren Larry Sanger dragit igång ett upprop för en ny ordning online: en Declaration of Digital Independence. Mer specifikt ett oberoende från techjättarnas hårda grepp som enligt Sanger gjort att vi inte längre har ett fritt och öppet internet som för två årtionden sedan (och ja, det är samma internetnostalgikramande som många andra också gör sig skyldiga till och ja, frasen ”fritt och öppet internet” börjar tappa mer och mer i betydelse i takt med att begreppet får allt mer olika tolkningar).
Som del i sin oberoendeförklaring har Sanger också uppmuntrat internetanvändare världen över att bojkotta sociala medier i dagarna två. Idag och i morgon. För att visa vad som händer när vi vänder techjättarna ryggen.
Vilket för oss över till gårdagens jätte-Facebook-haveri. Ja, eller ännu ett jätte-Facebook-haveri (det blir ju oftast så när Facebook har haverier eftersom så många drabbas). Nästan som att Facebook självmant drog ur sladden som ett inlägg i diskussionen: ”japp, nu slapp ni oss – how you like me now?”
(Det som däremot hade varit intressant är att OM hela världen hade låtit bli att använda sociala medier – vad hade hänt världens strömförbrukning? Och förstås: vad hade vi gjort istället?)
Wikipedia Co-Founder Calls for Social Media Strike July 4 – 5
A co-founder of Wikipedia, the online encyclopedia, is urging people to stop using social media for up to 48 hours on July 4 -5 in order to convince social media companies to let users have the final say on how their personal data is used.
CIA låg inte bakom det stora Facebook-haveriet (eller?)
Ha! Well played, CIA. Well played.
Sök/SEO
Google lanserar Place topics – automatiskt genrerade taggar i My business
Ännu ett tillägg till My business: taggar. Användargenererade, automatiska taggar. Eller Place topics, som Google kallar dem.
Google dammsuger helt enkelt recensioner av en plats, skrivna av användarna, och bryter på bästa ordmolnvis upp dem i taggar så länge som platsen har ”tillräckligt många kvalitativa recensioner” (</valfri tolkning/>. Dessa kan sedan användas av andra användare för att få en snabb överblick över vad en verksamhet har som huvudsysslor.
Som synes i artikeln är väl funktionen inte helt i mål än, men med tanke på att det här är de första stapplande stegen så lär det förbättras över tid. Dessutom misstänker jag, likt mer och mer My business-innehåll, att det på sikt kommer flytta ut helt eller delvis från en underflik i My business-rutan till att bli en mer integrerad del av det vanliga sökresultatet.
Ännu en cirkel som är på väg att slutas, alltså. Nyckelord blir relevanta för sökbarheten igen. Fast den här gången är det inte den som äger sidan som kan välja dem.
Google Launches Place Topics For Local Listings
Google has launched what they are calling place topics. Place topics use data based on reviews to provide concise information on what customers highlight about your business. In short, it summarizes the reviews left by your customers into tags.
Detaljhandel/e-handel
Amazon fyller 25 år
Ännu ett födelsedagsfirande: Amazon fyller kvartsekel. Idag är det 25 år sedan Amazon såg dagens ljus. 25 år av marknadsövertagande och allehanda fun facts (som att pilen i loggan ska betyda att Amazon har alltallt från A-Z och att Jeff Bezos valde att starta företaget i ett garage för att det är så techföretag ska starta – storytelling från dag ett alltså).
Ironiskt nog ses Amazon alltjämt som den nyskapare alla försöker efterlikna på e-handelssidan – när Amazon vid det här laget om man så vill är det gamla sättet att tänka e-handel. Ett barn av 1900-talet. För under de 25 åren, i praktiken hela internets livslängd, har massor förstås hänt. En av dem är att e-handelssajter har blivit som de fysiska butikerna – existentialistångest när möjliga kanaler att handla i har exploderat och säljtrattar börjar spela ut sin roll.
Men Amazon har även sina egna problem. Andra börjar komma ikapp och få koll på benföringen – aktörer som dessutom är starka där Amazon alltjämt är svaga: det fysiska rummet. Samtidigt flyttar sig Amazon också allt längre bort från just e-handeln. Åtminstone vad gäller direkt kontakt med slutkunderna vid köpet. Istället satsar Amazon allt mer på infrastruktur online och offline för att låta andra bygga tjänster och verksamheter ovanpå detta.
Men med det sagt går det inte överskatta den roll som Amazon har haft här i väst (fun fact: lagom till sitt 25-årsfirande löpte Amazons 1-click-patent ut, bara en sån sak). Och fortfarande har: som förebild och mentalt e-handelsspöka.
Vad händer härnäst? Hur ser nästa 25 år ut? Finns ens Amazon (Bezos själv har ju konstaterat att Amazon kommer bli obsoleta och försvinna – nån gång.) Håller de i så fall överhuvudtaget på med konsumenthandel eller är det molntjänster och logistiknätverk för hela slanten?
Bara framtiden kan utvisa. Men just idag: stort grattis Jeff och Amazon! 🎂🎉🥳
https://insideretail.asia/2019/07/05/amazon-is-turning-25-heres-a-look-back-at-how-it-changed-the-world/
Zalando och Postnord testar paketutlämning via privatpersoner
Ett rätt roligt initiativ: I Danmark genomför Zalando just nu ett test tillsammans med Postnord som går ut på att göra privatpersoner till postombud.
Tanken är helt enkelt att människor som tillbringar mycket tid hemma, som pensionärer eller föräldralediga, ska kunna ta emot paket och sedan lämna ut dem till slutmottagarna. Ett mellanting mellan postombud och paketfack i trappuppgången och som till skillnad mot hemleverans inte kräver att man är hemma och tar emot paketet. Kräver dessutom mindre ingrepp i en fastighet än just ett paketskåp.
En intressant sak med digitaliseringen är att många cirklar börjar slutas. Det ska ha varit först i och med industrialiseringen som vi fick dagens tydliga uppdelning mellan arbetsplats och hem, familj kontra jobbkollegor (tidigare jobbade du med familjen hemma på gården, exempelvis). När den gränsen börjar suddas ut så har också många andra gränser börjat suddas ut. Och delningstrenden har gjort att gränsen mellan näringsidkare, anställd och slutkonsument nästan har försvunnit.
Postnords initiativ är lite tillbaka till vaktmästaren i trappuppgången. Tänker att andra affärsmöjligheter kommer följa på om en sån här grej skulle ta fart: möbler, hårdvara och mjukvara för pakethantering och paketutlämning för privatpersoner i lägenheter.
Bygger förstås på att man har förtroende på att den personen som ska hantera paketen kommer göra det på ett säkert, ansvarsfullt och försiktigt sätt. Men, tja, PostNord…
Snart kan du hämta ditt e-handelspaket – hos din pensionärsgranne
Postnord i samarbete med e-handelsjätte.
Walmart börjar sälja via WhatsApp i Mexiko
Ännu ett exempel på hur närvaro på de plattformar som kunderna gör allt annat i blir allt viktigare. Även för plattformar. Senaste draget från Walmart: man börjar erbjuda matleveranser via WhatsApp – åtminstone via Superama-butiker. Skicka din beställning via ett WhatsApp-meddelande till Walmart och få maten levererad till din adress från närmaste Superama-butik.
Man kan konstatera att det nog är en rätt manuell affär: en Reuters-reporter testade att skicka ben bild på en handskriven lapp och, jodå, det gick alldeles utmärkt.
Det här är ungefär precis det Facebook vill: chattshopping. Dessutom via det som tjänst som alltmer framstår som Facebooks viktigaste framöver. Framförallt för att fånga nästa miljard internetanvändare – och öka intäkterna på tillväxtmarknaderna.
Walmart in Mexico launches grocery orders via WhatsApp
Walmart’s Mexico unit has begun offering grocery delivery from its Superama stores via messaging service WhatsApp, the retailer said on Monday, in a new stab at attracting shoppers outside bricks-and-mortar supermarkets.
Walmarts satsning på självkörande leveranser kan bli en biljondollarverksamhet
Intressant läsning om Walmarts satsningar på självkörande leveranser. Mer specifikt för middle miles-leveranserna. Kort sagt från huvudlager till olika upphämtningsställen. Ställen där slutkunden själv hämtar eller där en annan leverantör eller ett annat leveransförfarande tar över gällande den sista milen, kilometern, metern och centimetern.
Det mest slående är förstås vilka summor vi potentiellt kan prata om, men det finns även några andra saker att reflektera över.
En av dem är ett av de största problemen med den delen av fraktandet inte handlar om kostnader i sig utom om kapacitetsbrist – det saknas helt enkelt förare. Just det här blir inom fler områden ett allt större problem: helt enkelt svårt att få fram varor. Flaskhalsar i hela kedjan – från den egna internlogistiken till bristande utlämningskapacitet (som att det inte finns ombud eller leveransskåp tillräckligt nära konsumenter). Lastbilsmatartransporter på raka vägar mellan två fasta punkter är dessutom betydligt enklare att automatisera än tråcklande på trånga stadsgator.
En annan väldigt intressant sak med hela den här satsningen är att det i så fall skulle betyda att Walmart tar ett rätt mycket större grepp om själva externlogistiken.
Tittar man på några av världens e-handelsjättar så finns det två hyfsat tydliga spår: Amazon och kinesiska JD.com gör nästan allt eller väldigt mycket själva, Walmart och Alibaba använder nästan uteslutande externa fraktföretag.
Om även Walmart nu skulle lägga såväl utveckling av teknik (med partners) och själva frakttjänsten under det egna paraplyet så skulle det förstås också kunna bli en produkt som kan säljas fristående. JD har till och med gått så långt som att det går att använda JD:s leveranstjänster utan att använda JD:s e-handelstjänster.
Framtiden får som vanligt utvisa vad som kommer hända här.
How Walmart Is Sparking a $1 Trillion Driverless Delivery Market
The mega-retailer is working with a Silicon Valley startup to develop robo-vans intended for B2B delivery.
Rent the Runway lanserar återlämningstjänst i Nordstrom-butiker
Jag brukar skriva om plattformiseringen som pågår runt omkring oss. Att finnas där kunderna är snarare än att förvänta sig att kunderna ska komma till dig. Eller åtminstone göra det möjligt för kunder att göra något samtidigt som de gör något annat – även om det inte är hos dig. Det gäller också offline.
Efter att ha haft återlämningsboxar inuti WeWork-lokaler börjar kläduthyrningstjänsten Rent the Runway nu också installera motsvarande lösningar i några av kedjan Nordstroms lokaler. Tanken är att det inom några månader ska gå att hämta sina Rent the Runway-paket hos Nordstrom.
Tydligen har WeWork-placeringarna lett till en 180-procentig ökning av returer som görs direkt av kunderna – alltså utan att något fraktföretag är inblandat. Ja, åtminstone något fraktföretag mellan slutkund och Rent the Runway. Nu kan man istället bulkhantera flera kunders returer, dessutom säkert delvis via samdistribution med just Nordstrom (plus förstås möjlighet för Rent the Runway att marknadsföra sina tjänster i fysisk butik).
En av Amazons största utmaningar är de skenande fraktkostnaderna – vilket är en stor anledning både till att man hanterar allt mer frakt själv och att man satsar allt mer offline. Drop off-platser.
Men om Rent the Runways satsning tillsammans med WeWork sannolikt rätt uteslutande handlar om bekvämlighet, med visst marknadsföringsincitament för WeWork, så är samarbetet med Nordstrom mer likt Amazons deal med Kroger: förutom att det kan spara fraktkostnader för Amazon/Rent the Runway så kan återlämningslösningen hjälpa till att driva trafik till Krogers/Nordstroms butiker (två kedjor som båda e-handelskrisar). I Kroger-fallet har det bevisligen varit så och Amazon-samarbetet är på väg att rullas ut till allt fler butiker.
Men det går också att hantera inom sitt eget ekosystem. Alibaba satsar på det i Kina och i USA har även Walmart sett att en ökad e-handel har gått att också konvertera till ökad trafik till de fysiska butikerna. Inte minst genom just olika typer av utlämningsboxar. Och om kunderna e-handlar och hämtar paketen själva, vad ska man då med den stora butiksytan till? Är man Walmart börjar man satsa på annat än handel. Som e-sporthallar.
Jag misstänker att vi kommer att se allt fler coworking-samlokaliseringar med olika typer av traditionella livsmedelskedjor. Arbetsplats, café, restaurang, gym, laddstation för cykel eller bil och möjlighet att ta med sig den färdigpackade matkassen när man går hem – varför inte?
Rent the Runway lands inside Nordstrom – RetailWire
Rent the Runway, the apparel rental subscription service, has installed four drop boxes at Nordstrom locations in Los Angeles. More are planned. Does the move to add Rent The Runway drop-off points inside Nordstrom represent a win-win for both companies?
McDonald’s lanserar lojalitetsprogram i Alibabas Ele.me-app
McDonald’s har flyttat in i ännu en plattform: Alibaba-ägda (mat)leveransföretaget Ele.mes app. Det innebär att McDonald’s kunder kan aktivera ett donkenlojalitetskort inuti Ele.me-appen för att tjäna poäng och ha möjlighet att få kickback på köp.
Visst. Vi pratar Kina här. Landet där allt du behöver göra bor i ett fåtal dominerande appar. Men här finns också en trend som vi börjar se allt mer här hos oss: betalappar och leveransappar blir allt mer hubbar för våra uppkopplade liv.
Betalning är skittråkigt och leverans något som bara måste till. Men det vi börjar se är att betalappar, inte minst Swish, börjar få egna identiteter och liv. Att betalapparna, och allt mer också distributionsapparna, blir platsen vi börjar på i takt med att mer funktionalitet (även social sådan) börjar byggas in. Uber är en av de plattformar som har kommit längst med att bygga in allt möjligt.
Vad vill jag ha sagt med det här? Att e-handel allt mer sker på plattformar som inte traditionellt sett är e-handelsplattformar.
McDonald’s China Links Loyalty Program to Ele.me App
McDonald’s fans in China can now earn loyalty points when they order a Big Mac or Filet-o-Fish through Ele.me, Alibaba Group’s on-demand delivery
VietJet lanserar e-handel – även för icke-flygkunder
Och mer digitalisering. Hur får man snurr på verksamheten som flygbolag i flygskamstider (ja, okej, i allmänna flygkristider – kanske mer beroende på andra faktorer)? Man kan starta e-handelsverksamhet. Och… en massa annat.
Vietnamesiska budgetflygbolaget VietJet är tänkt att aktivera kunddatan man sitter på i andra sammanhang. Eller som bolaget själva säger ”to serve not only air tickets but whatever they need”. Och det innebär inte bara konsumentvaror som kan e-handlas. I planerna finns också banktjänster, försäkringar och hotellbokningstjänster.
Så typ allt-i-allo-app, som tjänst.
Initialt kommer målgruppen vara de befintliga flygkunderna, men tanken är att tjänsterna ska öppnas för vem som helst längre fram.
Vilket flygbolag hos oss blir först att ta efter? Tänker Ryan Air. Jättebilliga produkter. Det enda som tillkommer är lite plustjänster. Som avgift för att välja leveranssätt. Och betala. Och paketmaterial. Och lagerhantering. Och kontakten med fraktbolag. Och fordon för leveransen. Och däck till fordonet som ska leverera.
https://insideretail.asia/2019/07/04/vietnam-budget-airline-vietjet-to-launch-e-commerce-business/
Apple lanserar Up Next Live – konserter i Apple-butiker
Hur får man kunder att komma till dina fysiska butiker – och på samma gång få dem intresserade av att köpa mer av dina produkter? Tja, exklusiva konserter är förstås ett sätt. Det tänker Apple satsa på i sommar. Up Next Live. Exklusiva och tänkta intima spelningar i nio Apple-butiker.
Up Next Live är Apples satsning på nya artister – i konsertformat. Apple Music Up Next är Apples plattform för att lyfta fram artister, och få dem bygga närmare relation med Apple Music. Det här är ännu ett steg mot samma sak – och få Apple Music att sticka ut i konkurrensen.
Apple Music tar Up Next Live till städer runtom i världen i sommar
Apple presenterade idag Up Next Live, en serie intima konserter med tidigare och aktuella Apple Music Up Next-artister med start den 9 juli.
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör