Kategorier
Allmänt digitalt Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 40 2019 – del 3

We Company ställer in sin börsnotering, kan sparka 5000 anställda och tvingas ansöka om banklån. Softbank kan ha problem med finansieringen av Vision Fund 2. PayPal hoppar av Facebooks kryptovaluta Libra. Didi Chuxing kan bli nästa problembarn för Softbank. Bytedance kan redan gå med vinst. Apple arbetar på en internationell version av Apple Card. Google släpper ny tillgänglighetsfunktion: Action Blocks.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

Ekonomi och finans

We Company ställer in sin börsnotering

Jag hinner knappt skriva ett inlägg om We(Work) förrän det dyker upp nåt nytt. Och det senaste nya är milt sagt stort, men samtidigt inte oväntat med tanke på senaste tidens kaoscirkus: We Company kommer att be SEC (USA:s finansinspektion) att dra tillbaka företagets börsansökan. We kommer inte bara senarelägga sin börspremiär, som det har spekulerats i, utan alltså helt dra tillbaka sin ansökan. Företaget kommer istället ”fokusera på sin kärnverksamhet” (läs: slicka såren och reparera skadorna).

I pressmeddelandet från We heter det förstås att de ”skjuter upp” sin börsansökan. Att säga något annat skulle bara ha gjort saker och ting ännu värre – och vi kan anta att det kommer en ny börsansökan någon gång. Ja, förutsatt att bolaget kan traggla sig igenom den här krisen rent ekonomiskt…

För We är det nog både nödvändigt och välbehövligt. Att få lite arbetsro. Spiken i kistan för börsnoteringen var nog till syvende och sist inte allt strul som omgav företaget, utan att storägaren Softbank enligt uppgifter fick kalla fötter och bad We skjuta upp noteringen till nästa år.

Softbank kämpar för sitt eget varumärke

Softbank kämpar just nu med betydligt större problem än Wes börsnotering. Softbank har satsat väldigt mycket på såväl Uber som We. De förstnämnda klev in på börsen i våras och har sedan dess sett en börskurs som halvkollapsat. Och nu alltså We som sett värderingen gå från 47 miljarder dollar i början av året till uppgifter om 10-12 miljarder nu – och till och med i sin extrem konkursspekulationer. Softbank har kritiserats internt långt tidigare för att de har satsat så hårt på WeWork, och delvis även Uber, och när båda dessa nu svajar betänkligt så leder till att Softbanks investeringsfingertoppskänsla börjar ifrågasättas. Det är extremt dåliga nyheter när Softbank är i färd med att ragga pengar till en andra Vision Fond, företagets investeringsfond.

I slutändan blev We en pjäs i ett betydligt spel där Softbank på sätt och vis offrade We på bästa Game of Thrones-manér.

Riskviljan kring techbolag har minskat rejält

Två andra saker att ta med sig från det här: Det ena är att marknadens sug efter techbolag som blöder pengar har mattats rejält under året. Då spelar det mindre roll hur stor potential som kan finnas i själva affärsmodellen – framförallt när den är hyfsat enkel att kopiera. Det andra är att det leder till hårdare granskningar av börsaspiranter. Och att man som sådant företag måste bli betydligt bättre på att se inte bara till det rent finansiella utan också titta på hur hela företaget – inklusive kreativa ägarupplägg – ses i allmänhetens ljus.

Sist men inte minst leder den uppskjutna börsansökan till flera frågetecken. I början av året uppgavs att Softbank skulle plöja ner ytterligare 10 miljarder dollar (ungefär lika mycket som de lagt fram till dess). I slutändan landade det ”bara” på två miljarder dollar. Det här bortfallet nämndes redan i våras som anledning till att We hade så bråttom ut på börsen: skaffa mer kapital från andra håll.

Det skulle alltså kunna betyda att andra investeringskranar inte heller är lika öppna som förut. Softbank gick ut med att de skulle köpa aktier för 750 miljoner (eller kanske mer) vid noteringen – något som kändes som ett halvdesperat utspel för att visa att man stod bakom sitt investeringsobjekt full ut.

Rejäla frågetecken kring Wes finansiering

Men vad betyder det här för Wes finanser? Kommer Softbank skjuta till de pengar som behövs för att hålla We igång vid sidan av börsen – samtidigt som bolaget uppges ha satt stopp för alla nya leasingavtal. Kort sagt slagit till bromsen för sin egen tillväxt, en kort man annars alltid kan ta till som startup. Att en startup försöker spara sig igenom förluster är med marknadslogik inte något bra. Tvärtom är det ofta vad som börjar hända startups när kassan på riktigt börjar sina och investerare inte står på kö som tidigare.

Den uppskjutna börsansökan kan ge We den arbetsro de behöver för att få ordning på skutan igen. Men det kaosiga läget kring företagets börsansökan lär hissa röda flaggor hos många investerare.

Så med andra ord: hur står det egentligen till med Wes långsiktiga finanser? Och hur villiga är Softbank att fortsätta skjuta till pengar om ingen annan vill dela på notan?

More IPO woe: WeWork to pull filing as new co-CEOs plan restructuring – SiliconANGLE

More IPO woe: WeWork to pull filing as new co-CEOs plan restructuring – SiliconANGLE

We Company kan drar sig ur Kina och sälja affärsområden efter inställda börsnoteringen

Det har varit riktigt mycket We(Work)-bashande senaste tiden, i samband med företagets numer inställda börsnotering. Här kommer lite mer. Och det är två potentiellt rätt allvarliga nyheter.

Den ena är uppgifter från Axios som pekar på att We kan vara på gång att avyttra ytterligare två verksamhetsdelar: SpaceIQ och Teem. Det är utöver de tre som det sedan tidigare har spekulerats om.

Den andra är att We kan vara på gång att dra sig ur Kina.

Båda dessa saker skulle vara initiativ för att stävja företagets ekonomiska blödande. Tjäna pengar på att sälja delar som kortsiktigt kan fylla på kassan och dra sig ur verksamheter och marknader som dras med extra mycket förlust. Inga konstigheter egentligen. Sånt som företag gör rätt ofta. Drar åt bältet. Dessutom kom också förra veckan uppgifter om att We frusit alla framtida leasingavtal.

Problemet är att vi pratar om ett tillväxtföretag här. Förluster hör lite till – så länge som man kan övertyga investeringskollektivet om att man kommer fortsätta växa och att värdet kommer stort längre fram. När tillväxtföretag börjar försöka spara sig ur ekonomiska problem börjar det blinka varningslampor överallt.

Det We dessutom kan göra, förutom att slå av på tillväxttakten, är alltså att avyttra delar som är av mervärdeskaraktär. Sånt som inte bara handlar om att hyra ut kontorsyta, utan också tillhandahålla andra tjänster som del av ett större paket för att We ska bli svårare att byta ut. Om We kan erbjuda färre av den här typen av tjänster så blir de än mer ”bara” ett företag som hyr ut kontorsyta. Extremt lätt att kopiera – inte minst av befintliga fastighetsägare.

Nu kommer vi ju inte få den ökade insikten i We Company som en börsnotering hade inneburit. Vi kommer till stor del få fortsätta förlita oss på obekräftade uppgifter för att få inblick i verksamheten. Och gissa.

Och skulle jag gissa just nu så är Wes ekonomiska situation rätt mycket värre än företagets börsansökan gav sken av.

Efter den uppskjutna börsnoteringen – Wework kan lämna Kina

Kontorsuthyraren Wework överväger att sälja två företag det förvärvat i samband med att fokus nu ligger på kostnader. De överväger också ett tillbakadragande i Kina.

We Company kan sparka 5000 anställda och tvingas ansöka om banklån

Oooooch mer We(Work). 2019 började med rekordvärderingen 47 miljarder dollar och generellt guld och gröna skogar och har sedan dess kollapsat ner till en inställd börsnotering, petad VD, rykten om försäljning av verksamhetsgrenar för att skaffa mer cash och minska de hysteriska förlusterna samt uppgifter om att alla framtida, nya leasingavtal har frusits. Nu dags för nästa kalldusch: uppgifter om att We kan komma att sparka upp till 5000 anställda, eller en tredjedel av den totala arbetsstyrkan, den här månaden. De gör en Uber, alltså. Och inte på det bra sättet.

Men vänta! Det kommer ännu mer! We kan sitta i förhandlingar med JP Morgan om kassatillskott för att täcka upp de pengar som börsnoteringen förväntades dra in. En bank alltså. Och jag misstänker att det inte är bank som i ”intresserade av att investera i ett lovande företaget” utan bank som i ”vi vill ha tillbaka pengarna ni får enligt en uppsatt tidplan, med ränta”.

Som jag skrev igår är den här typen av åtgärder för att kapa kostnader i sig inte ovanliga. Men om du är ett bolag som lever på framtida förhoppningar är det något rätt dåligt. Om We, enligt vad det verkar, också måste gå till banken för att låna pengar är det så mycket röda flaggor att det är svårt att hitta ut. Okej, sms-lån går ju bevisligen fortare än att förhandla en ägarandel med investerare, men det känns lite som att den vägen just nu är rätt stängd för We.

Visst, det mesta här ovan handlar om obekräftade uppgifter, men om bankryktet stämmer så skulle det alltså betyda att inte ens storägaren Softbank är villiga att skjuta till mer pengar. Vilket är, milt sagt, illavarslande för bolaget.

WeWork expected to announce major layoffs | TechCrunch

Two weeks after WeWork CEO Adam Neumann resigned, layoffs are expected.

Softbank kan ha problem med finansieringen av Vision Fund 2

I samband med strulet kring We(Work)s börsnotering (och efterföljande kanske ännu värre problem med ekonomin i företaget som följd av att noteringen ställdes in) så har jag skrivit om att haveriet framförallt är ett problem för storinvesteraren Softbank. Att först Ubers notering hittills långt ifrån har rosat marknaden och att We sedan ställde in sin börsnotering var dåliga nyheter framförallt för Softbanks satsning på en andra stor techinvesteringsfond: Vision Fund 2. Nu verkar det som risken för VF2 är både allvarlig – och reell.

Uppgifter pekar på att Softbanks planer på att dra in 108 miljarder dollar i en ny fond kan behöva skruvas ned ganska ordentligt. Det verkar i dagsläget som att ”bara” 38 miljarder har säkrats – och det är Softbanks egen investeringsdel. Kort sagt kanske ingen annan investerare ännu har velat förbinda sig. I juli var det andra tongångar: då hette det att såväl Apple som Microsoft ville hoppa på tåget. Rätt rejäla fjädrar i hatten för Softbank. Nu kan de företagen alltså ha fått lite kalla fötter.

Och när jag skriver ”Softbank” kan även det vara sanning med modifikation. Egentligen kanske man borde skriva ”Masayoshi Son”, Softbanks VD. Det verkar mycket vara han som driver på. Läs: prestige. Det i sin tur kan göra att de 38 miljarder som Softbank förbundit sig till kanske inte heller är helt garanterade. Dels för att det finns aktieägare och styrelse även för Softbank som kanske inte heller längre är lika pigga på Sons planer och dels för att, tja, problemen kring några av investeringsbolagen börjar sätta press på Softbanks egen kassa. Några av investerarna i den första Vision-fonden har ett avtal som innebär att de har en garanterad sjuprocentig avkastning varje år. Det innebär alltså att den fonden löpande kostar Softbank pengar. 

Det skulle alltså kunna innebära att Softbank inte kommer ha råd att hosta upp sin garanterade andel till en Vision Fund 2. Och om de inte gör det kommer garanterat de flesta tilltänka andra investerare att hoppa av. Bara att det börjar florera spekulationer om att det kanske inte blir någon Vision Fund 2 är spektakulärt – och allvarligt för techvärlden i stort.

Softbank är alltså en av techstartupvärldens storinvesterare. Skulle deras ambitioner skruvas ned ordentligt innebär det att det tillgängliga kapitalet för startups minskar. Men det kan också ge ringar på vattnet så att de övriga stora och små investeringsbolagen drar åt svångremmen ordentligt. Betydligt högre krav på bolagen de investerar i. Framförallt vad gäller möjligheterna att snabbt visa upp vinst. 

Jag kan väl säga så här: när We Company lämnade in sin börsansökan hade jag inte trott att det till stor del skulle bli startskottet för en kedja av händelser som inte bara sätter stor press på We och Softbank – utan kan skaka om hela techstartupvärlden i sina grundvalar.

Tänk vad två månader kan göra.

Softbank’s Plans for Second Mega-Fund Hit by WeWork Debacle

Softbank Group founder and CEO Masayoshi Son is struggling to raise money for a second massive technology investment fund in the wake of the failed public offering of office-rental company WeWork and sliding valuations of other major investments, according to two people familiar with the situation.

PayPal, Visa och Mastercard kan hoppa av Libra

Fler uppgifter om att några av företagen som fanns bland backarna när Facebook presenterade sin kryptovaluta Libra nu kanske börjar få kalla fötter. Enligt Wall Street Journal handlar det om namn som Visa och PayPal, samt ”andra finansiella nyckelspelare”.

Det verkar som att de företagen inte har velat gå ut och offentligt stödja valutan när det började blåsa. Alltså när regleringsmyndigheter började vilja borra i valutan och dess upplägg. Oron verkar grunda sig i att de aktuella företagen inte vill få strålkastarljus på sig i de här frågorna. De är alltså inte jättesugna på att myndigheter börjar gräva i frågor som kan leda till granskningar av individuella Libra-företags verksamheter. Läs: oro att myndigheterna kan hitta saker som det inte vore bra om de hittade. (Eller åtminstone börjar ställa väldigt jobbiga frågor.)

Och… om det här stämmer känns känns det milt sagt naivt. Här kommer ett av världens största företag, som dominerar stora delar av världens onlinetillvaro, och säger att man tänker dra igång en egen valuta som inte direkt ska styras av någon centralbank. Trodde PayPal och Visa verkligen att det INTE skulle bli väldigt kritiska och djuplodande granskningar? De verkar ju båda inom den finansiella världen och borde vara rätt luttrade kring hur det funkar.

Och även om företagens ”omvärdering” av sitt engagemang i Libra inte betyder att de hoppar av, så borde det rimligtvis sätta lite sordin på hela samarbetet med och relationen till Facebook.

Visa, Mastercard reconsider backing Facebook’s Libra: WSJ

Visa <V.N>, Mastercard Inc <MA.N> and other key financial partners may reconsider their involvement in Facebook Inc’s <FB.O> cryptocurrency, Libra, the Wall Street Journal reported on Tuesday, citing people familiar with the matter.

PayPal hoppar av Facebooks kryptovaluta Libra

Och där kommer det första avhoppet bland backarna av Facebooks kryptovaluta Libra. PayPal drar tillbaka sitt stöd.

I fallet PayPal har det senaste dagarna spekulerats i att ett avhopp skulle kunna bero på att Facebook inte har kunnat ge tillräckliga garantier på att Libra inte kommer att kunna användas för pengatvätt. PayPal har inte gett en definitiv anledning till att man hoppar av, men vi kan nog utgå från att det egentligen handlar om att man inte vill hamna på regleringsmyndigheters radarskärmar. Alltså det som är anledningen till att andra spelare som Visa och Mastercard och kan vara på väg att lämna walk over på Libra.

Och som jag skrev igår: det i säg skulle vara en rätt naiv inställning. När ett av världens största och mest dominerande företag får för sig att göra något som potentiellt skulle kunna skaka om ekonomiska fundament i sina grundvalar så, tja, vad hade PayPal (och andra numer tveksamma Libra-backare) väntat sig? Att världens stater och centralbanker skulle sjunga hallejujah i unison kör? Vi pratar om finansiella transaktioner här. Och det i en tid när techgigantskepticismen är stor.

Klart att det kommer att nagelfaras minutiöst. And then some.

PayPal withdraws support for Facebook’s Libra cryptocurrency

PayPal has decided to withdraw from the Libra Association, the 28-member nonprofit organization formed in June 2019 to oversee the cryptocurrency’s creation and eventual consumer rollout.

Didi Chuxing kan bli nästa problembarn för Softbank

When it rains it pours. We(Work) ställde in sin börsnotering häromdagen efter en kaosartad månad som gjorde att allt fler ifrågasatte såväl företagets affärsmodell som styrningsmodell. Inte ens petningen av grundaren Adam Neumann från VD-posten räckte för att rädda noteringen. Det verkar som att storinvesteraren Softbank kan ha varit drivande bakom mycket. Och nu verkar det som att Softbank har ännu fler problem.

Den här gången kommer uppgifter om att Uber-konkurrenten Didi Chuxing börjar råka ut för samma sak som We. Investerare börjar dumpa innehav till underpris för att kunna dra sig ur. Det skulle i så fall vara det tredje Softbank-företaget på sex månader drabbas av techfrossan (till samlingen kan vi även räkna Uber, vars börskurs sedan noteringen i våras har pekat rätt stadigt nedåt).

Världsekonomin i stort börjar sacka in och startupvärlden verkar drabbas extra hårt. Riskaptiten kring tillväxtbolag med massiva förluster har minskat rätt ordentligt.

Men det slår alltså också mot en av världens största techinvesterare Softbank (mer specifikt dess investeringsfond Vision Fund). Efter att tre högprofilinvesteringar börjat svaja rätt ordentligt så ifrågasätts nu Softbanks fingertoppskänsla allt mer internt – och av Softbanks/Vision Funds investerare.

Kinesiska Uber kan bli flopp för Softbank

Efter fiaskot med Wework – nu riskerar storägaren Softbank att åka på ännu en smäll.

PayPal blir första utländska företag som får licens för för att tillhandahålla onlinebetaltjänster i Kina

Där ser man. I ett av mobilbetalningarnas mesta länder tillåts nu en utländsk spelare att för första gången verka i landet. PayPal blir första icke-kinesiska företag att tillhandahålla onlinebetalningstjänster i Kina.

Lite mer enligt regelboken så sker det genom en lokal aktör, när PayPal köper majoritetsandel av GoPay. Som artikeln konstaterar så kommer PayPal ligga långt efter de två dominerande företagen på området i Kina: Ant Financial (Alipay) och Tencent (WeChat Pay). Men den tillväxt som väntas kommande åren även i ett land med så hög mobilbetalningspenetration som Kina gör att även andra mindre betalningsförmedlare ska ha mycket kaka att ta av.

Som artikeln också konstaterar har amerikanska betalföretag haft svårt att komma in i Kina (inte minst på grund av gällande regelverk). Men det omvända gäller också. Alipay och WeChat Pay börjar bli allt viktigare utomlands, tack vare de kinesiska turisterna. Däremot är de i praktiken bara tjänster för just kineser. PayPal skulle kunna sitta på en väldigt intressant roll i skarven mellan Kina och resten av världen. Både in och ut.

PayPal to enter China through GoPay acquisition | TechCrunch

The People’s Bank of China has approved PayPal’s acquisition of a 70% equity state in GoPay (Guofubao Information Technology Co. , Ltd.), which will make

Bytedance kan redan gå med vinst

Att Bytedance far fram som en stormvind med sina appar och tjänster just nu (hos oss nästan bara via TikTok) lär de flesta som är intresserade av sociala medier och digital utveckling i stort ha bra koll på. Men hur går det för Bytedance rent eknonomiskt? Lite svårare att veta, eftersom Bytedance inte är börsnoterat. Men nu kommer uppgifter att det kan se riktigt bra ut.

Enligt The Information omsatte Bytedance 7,2 miljarder dollar 2018. Första halvan av 2019 kommer nu uppgifter om att företagets omsättningen landade på 7-8,4 miljarder dollar. Det skulle innebära att företaget mer än fördubblar omsättningen i år (om inget extremt oförutsett händer).

Men inte bara det. Som varande techstartup är förlust det normala, även om man som Bytedance är världens högst värderade startup. Mycket riktigt gick Bytedance med förlust även första halvåret i år. Men lite mor oväntat är att företaget ska ha gått med vinst under juni och räknar med att göra så totalt andra halvan av 2019.

Nu är det här obekräftade uppgifter, så de ska förstås tas med en nypa salt. Ungefär som ryktena om att Bytedance är rätt nära börsnotering. Men om Bytedance får för sig att kliva in på börsen så kan de bli något så ovanligt som en startup-turned-börsbolag som faktiskt går med vinst.

TikTok Owner ByteDance’s H1 Revenue Said to Be Better Than Expected

ByteDance, owner of video-sharing app TikTok and one of the world's most valuable unicorns, booked revenue of CNY 50-60 billion in a better-than-expected result for the first half, people familiar with the matter told Reuters.

Apple arbetar på en internationell version av Apple Card

När kommer Apple Card till fler länder? Det vet vi inte. Kanske inte ens Apple. Men i en tysk intervju meddelar Tim Cook att de arbetar med att rulla ut kortet till fler länder.

Egentligen väldigt mycket en icke-nyhet. Att Apple inte tänker att Card bara ska vara något för amerikaner var givet redan när kortet först presenterades. Och vi vet som sagt var egentligen inte mer nu.

Det som inte heller är särskilt nytt är att den stora utmaningen är att hitta samarbetspartners runtom i världen. Det finansiella området lär dessutom vara meckigare än många andra.

Och nånstans här hittar vi det som sannolikt skulle vara den främsta drivkraften om Apple skulle få för sig att starta en egen bank fullt ut. Samma anledning som till stor del låg bakom Netflixs beslut att ta fram eget material eller varför Facebook vill ha en egen valuta. En möjlighet att slippa mecket med gränser och särregleringar. One size fits all. Samtidigt som det också skulle fylla på uppstyckningsivrarnas argumentportfölj mot techjättarnas. Damned if you do etc.

Under tiden fortsätter jag vänta på dagen då Handelsbanken lägger till stöd för Apple Pay. Tänker att Card-stödet landar 2040.

Apple Card’s Global Version Is in the Works, Says CEO Tim Cook

At present, the card is available only in the USA, where Apple has partnered with Goldman Sachs.

Apple VD Tim Cook anser inte att företag ska lansera egna kryptovalutor

Apples VD Tim Cook tar ungefär varenda möjlighet han kan att basha Facebook nuförtiden. Dags igen – den här gången baserat på Facebooks ambition att lansera den egna kryptovalutan Libra. Det är inget som företag borde hålla på med, enligt Cook. Valutor och försvar ska hanteras av länder, inte företag.

Det första vi kan notera är att Cook så sent för en månad sedan kallade kryptovalutor för ”intressanta” och något som Apple ”håller ögonen på”. Okej, den inställningen kan fortfarande gälla – även stater och statliga organisationer kan förstås ge ut virtuella valutor. Men där Cook hade kunnat svara ”nej, inget vi kommer göra” eller till och med ”inget vi tittar på just nu” så valde Cook alltså att daska företags involvering i egna kryptovalutor i stort. 

Kan förstås vara så att Cook vaknade med helt nya insikter en morgon förra veckan, men mer troligt är förstås att andra större makrotrender är viktigare anledningar. Som att techgiganterna allt mer börjar känna av uppstyckningsflåset och därför limboböjer sig allt mer för att slippa hamna i det läget. Bara häromdagen kom exempelvis uppgifter om att Apple kan tillåta tredjepartssappar bli de förvalda kommunikationsapparna för Siri i iOS – något som i så fall också lär vara drivet av rädslan att tvingas dela upp bolaget.

Apple har förstås tagit intryck av det rätt kompakta motståndet bland länder och regleringsinstanser vad gäller just Libra. Man har insett att ”egen kryptovaluta” inte är det bästa man kan säga just nu.

Men så har vi ju också något annat som Apple är på väg att börja skala upp: Card. Företagets eget kreditkort. Finns än så länge bara i USA och för att kunna rulla ut det i fler länder kommer det behövas en massa avtal och tillstånd. Och välvilliga myndigheter (för den delen behöver även myndigheterna i USA också hållas på gott humör ifall Card visar sig bli en succé). Apple vill alltså gärna visa vilka lagspelare de är.

Eller om man så vill: Apple vill gärna vara med i vinnarlaget. Åtminstone det lag som Apple tror kommer stå som vinnare.

Apple CEO Tim Cook Not Interested in Launching a Cryptocurrency

Apple Chief Executive Tim Cook has weighed in against launching an Apple cryptocurrency, saying in remarks published on Thursday that companies should not be trying to gain power by establishing competing currencies.

Angelface – en app för att identifiera riskkapitalister

Ha! Brill! Ännu en app som använder ansiktsigenkänning. För att identifiera vem som är en… riskkapitalist. Perfekt att ha med sig när man minglar i riskkapitalisttäta områden? ”Är han nån att bry sig om? Är hon?”

Ser fram emot en vidareutveckling av den här tanken. Använda ansiktsigenkänning och annan AI-smartness för att avgöra vem som är riskkapitalist – innan man har blivit det. ”Skulle du passa som riskkapitalist? There’s an app for that.”

New app claims it can identify venture capitalists using facial recognition

AngelFace allows users to identify venture capitalists in the Bay Area using facial recognition. Cities like San Francisco have outlawed this surveillance by law enforcement, but it’s still legal in the private sector.

 

Övrigt

We Companys varumärke har tagit storstryk efter sommaren enligt Google

Hur har det gått för We(Work)s varumärke efter sommaren? Lite… sisådär. Eller långt mycket värre om man frågar Google.

Uppgifter om att Google och We ska ha mötts 22 augusti för att prata marknadsföring (kort efter det att Wes finansiella siffror blev offentliga, men innan den riktiga kaosstormen hade brutit ut). Google hade tittat på stämningen kring Wes varumärke och konstaterade försynt att We hade ”den mest alarmerande negativa sentimentstrenden som Google sett för något företag i motsvarande situation”. Ord som ska ha förekommit i ett mejl som Wes marknadschef skickade till kollegor efter mötet.

Tydligen ska det dessutom ha konstaterats att försök från We att ta strid med de negativa skriverierna via annonser skulle ha sprängt sökordsbudgeten på ett par timmar.

Vi kan misstänka att både Uber och We kommer att förekomma i många analyser kommande åren. Hur man bygger varumärken och företag – och vad som kan hända om man kliver fel.

Vi kan väl gissa med att både We och Uber kommer bidra med en hel del punkter i don’t-kolumnen.

Google examined WeWork search results and reportedly found ’the most alarming negative sentiment trends’ it’s seen for such a company

The sentiment was so bad that fixing it with ads would be cost-prohibitive, WeWork’s US marketing head said, per New York magazine’s Intelligencer.

Google släpper ny tillgänglighetsfunktion: Action Blocks

Ännu en bra tillgänglighetsfunktion från Google: Action Blocks. Androids version av Siri Shortcuts. Bygg dina egna kedjekommandon, välj en bild och lägg dem på mobilens hemskärm. Men i Googles fall har man särskilt fokus på användare med funktionsnedsättningar. Fysiska eller mentala. Inte minst användare som har exempelvis demenssjukdomar.

Just det sistnämnda är en grupp användare som dagens smarttelefoner (eller överlag uppkopplade prylar) inte är byggda för. Alla initiativ att få till det är förstås väldigt bra. Man kan hoppas att både Google och Apple kommer erbjuda ännu fler tjänster i samma riktning, inte minst saker som kan göra det enklare för anhöriga att se och styra drabbades mobiler på enkla sätt.

Action Blocks släpps just nu som stängd beta, men förhoppningsvis dyker den upp rätt snart.

https://techcrunch.com/2019/10/02/google-announces-action-blocks-a-new-accessibility-tool-for-creating-mobile-shortcuts/

Microsoft tycker inte att Windows är viktigt längre

Vissa saker är givna utan att de sägs. Men när ett företag själva medger något givet så blir det ändå något annat. Framförallt om det handlar om något som är en central del av företagets verksamhet. Som Windows, själva hjärtat i Microsoft. Ja, eller inte längre.

Att till och med Microsoft själva i praktiken uttryckligen medger att att släppt grundfundamentet i företagets ekosystem är alltså både en axelryckning och en jättenyhet. Windows är inte längre fokus för Microsoft. Det handlar om appar och tjänster.

Det här har förstås varit på gång ända sedan dagen då Steve Ballmer skrattade ut den nysläppta iPhonen. Exakt där och då började Microsofts fall från den dominans som företaget haft i sisådär 30 år fram till dess. Nu är Microsoft tillbaka – på andras operativ. Men satsar också på API:er för att inte ens behöva vara beroende av Office-sviten i sig.

Men det största i artikeln är förstås tankarna om att Microsoft och Google kan vara på gång att närma sig varandra rejält. Så långt att det kanske skulle kunna bli Microsoft som förser Google med en ”Google-Surface”.

Microsoft drar sig allt mer undan från konsumentljuset, till och med slutanvändarljuset, för att istället fokusera på att vara den som tillhandahåller bottenplattor och förutsättningar.

Microsoft doesn’t think Windows is important anymore

Microsoft CEO Satya Nadella has signaled that the operating system is far less important than apps and services. It comes as Microsoft launches an Android Surface phone, and looks to partner with Google on dual-screen devices.

Nästa rymdskepp från Space X: Spaceship

Bästa. Produktnamnet. Ever.

Okej. Åtminstone väldigt bra. Jag gillar den trend som finns nu med übertorra och väldigt konsumentupplysnade namn på saker.

Elon Musk visar upp Spacex nya rymdskepp Starship

En ny prototyp i månaden ska bädda för blixtsnabb utveckling av det nya rymdskeppet. Redan inom ett halvår ska Starship ha nått omloppsbana.

Jordbruksverket visar hur man ska namnge en ny sajt

Jordbruksverket är på gång med ny sajt. Som så många kör de med en betaversion. De bygger alltså upp sin nya sajt rätt mycket i offentlighetens ljus parallellt med den befintliga. Har ingen åsikt om den nya sajten i sig (har aldrig använt den befintliga, så jag är fel person att tycka på ungefär alla sätt).

Det jag däremot tänker tycka om nu tycker jag väldigt mycket om. Namnet på den nya sajten. Eller rättare sagt webbadressen. nya.jordbruksverket se

Vi som bygger sajter och andra digitala tjänster gillar att slänga oss med betabegreppet eftersom vi är technördiga like that. Men jag har aldrig gillat när man använder den typen av begrepp bortom de närmast sörjande. ”Beta” säger ingenting för de flesta. ”Nya” säger väldigt mycket för väldigt många. Förutsätter framförallt inte att alla kommunikationsmottagare ska behöva gå kurs i IT-utveckling.

nya.jordbruksverket se. Även i domännamnet. Så snyggt. Så enkelt. Så jävla pinsamt att jag aldrig lyckats komma på det själv.

https://nya.jordbruksverket.se

Tonåringar är sjukt mycket snabbare på att skriva på mobilen än vuxna

Ddet här er fröstå bara dummheter. jag sriver prexcis lika sabnt påMobilen som vikken tnårig granatäpple som häslt. !

Teens’ Touchscreen Typing Speeds Put Their Parents Attempts to Shame | Digital Trends

According to a study of more than 37,000 users, there is now a mobile device ”typing gap” between today’s 10- to 19-year-olds and their parents’ generation. The tween and teenage users are capable of typing around 10 words per minute (WPM) faster than people their parents’ age.

Bästa julklappen: en Apple Watch-laddare som ser ut som en iPod

* Lägger till i julklappsönskelistan *

Turn Your Charging Apple Watch Into An Adorable iPod

elago W6 Stand For Apple Watch | $10 | Amazon | Clip the 5% coupon

 

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *