Digitala spaningar vecka 5 2020 – del 2

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

IoT – internet of things

EU beslutar att USB-C ska bli standarden för mobiladdare inom EU

Vilken slags laddare ska vi egentligen ha i våra mobiler? The EU way or the highway? EU har rätt länge, mer eller mindre drivit aktivt, drivit frågan kring en enhetlig standard för laddare och nu verkar det som att en ny lagstiftning (ja, eller ”reglering”, att se hur tvingande) ska vara på plats redan sommaren 2020. Och VHS-vinnaren är… USB-C.

Det tycker Apple är sådär kul. De vill istället fortsätta använda sin lightningteknik. En teknik som bara Apples produkter får använda till skillnad från just USB-C. Apple har förstås dragit igång sitt stora lobbymaskineri för att övertyga EU om att en gemensam standard är en jättedum idé. Ett av de främsta argumenten? Att folk då skulle behöva köpa nya laddsladdar och kasta alla sina gamla, vilket skulle vara dåligt både för privatekonomi och miljö.

Att folk har fått göra precis det på grund av ändringar som Apple själv har gjort, eller tvingats köpa en triljard donglar, är givetvis något HEEEEELT annat.

(Dessutom konstaterar också Apple att en enhetlig laddningstyp skulle hämma innovation – ni vet, standardargumentet som techföretag alltid drar till med när det vankas reglering.)

Och ja. Apple hade givetvis kunnat (och kan) släppa lightning fritt, men hej. Det är roligare att vara grinig.

Det roliga i sammanhanget är att Apple ofta lyfts fram företaget som ”uppfann” USB-C, men som sen släppte standarden fri. Det påståendet har aldrig riktigt kunnat beläggas, annat än att Apple må ha varit delaktiga framtagandet och utvecklandet. Oavsett vilket så är förstås USB-C numer standarden även för Apple till största del. Ja, med iPhonen som det största undantaget.

Jag gillar lightning mest eftersom den är mindre än USB-C. Kan det ge mig en lite mindre mobil är jag glad. Men så länge som jag kan få en kontakttyp som inte bara går att sätta i på ett sätt är jag nöjd. Att jag slipper en extrasladd är en bra bonus. Och standarder är alltid bra.

Sist men inte minst önskar vi förstås alltihop mest av allt trådlös laddning av alla våra prylar. Så på sätt och vis börjar hela diskussionen bli lite obsolet. Apple själva ska vara på gång med en trådlös ”laddmatta” eller något liknande i år enligt rykten. Lär ju inte gå sämre än förra gången….

EU lawmakers, with eye on Apple, call for common mobile charger

BRUSSELS (Reuters) – EU lawmakers overwhelmingly called on Thursday for rules to establish a common charger for all mobile device makers across Europe, a drive that iPhone maker Apple has criticised. Members of the European Parliament voted by 582-40 for a resolution urging the European Commission, which drafts EU laws, to ensure that EU consumers are no longer obliged to buy new chargers with each new device.

Boston Dynamics släpper utvecklarramverk för roboten Spot

Är din största dröm att programmera Boston Dynamics fyrbenta robot Spot? There’s ett SDK for that.

Boston Dynamics firar alltså det nya årtiondet med att släppa sitt programmeringsramverk via GitHub för att på så sätt uppmuntra andra att hjälpa till med att utveckla robotens skills. Visserligen fortfarande begränsningar kring vem som får tillgång just nu, men ändå.

Det här är förstås ett rätt stort steg i det lilla. För om historien upprepar sig så innebär en öppning mot den globala utvecklargemenskapen startpunkten för den riktiga kreativitetsexplosionen. Det innebär förstås också att Boston Dynamics får högvis med gratisinput för att utveckla Spot – men också driva på hela robotområdet.

Sannolikt lär det här på kort sikt innebära sjukt många initiativ där man IFTTT:ar skiten ur Spot med helt meningslösa grejer. Bara för att man kan. Typ att få Spot att göra en segerbackflip varje gång favoritlaget gör mål. Och ur det lär sedan den reella nyttan komma.

Fånighet. En av de absolut starkaste drivkrafterna för innovation.

Boston Dynamics gives its robot dog a developer SDK

Until today, only developers in the early adopter program could get the SDK, but now it’s freely available to all as open-source code. However, developers will still need to become early adopters if they want to lease a robot to test their code, Boston Dynamics said.

 

AI – artificiell intelligens

Google Translate på gång att få stöd för transkribering med översättning – i realtid

Hej, coolt. Google Translate får ännu mer smartness. Mashup mellan transkriberingsfunktionerna och översättandet. Transkriberar det som sägs – samtidigt som det översätts. I realtid.

Visst, lär väl vara en version ettpunktnoll på flera sätt och kommer nog inte finnas med svenska på ett tag. Men oavsett. Hej, coolt.

Kommer till Android ”kommande månaderna” och till iOS… nån gång. Kanske. Förmodligen. Sannolikt.

Google Translate will soon be able to transcribe audio

Google’s translation tech is about to get even more powerful. The company will soon add a new feature to its Translate app that makes the service even more like an actual human translator: transcriptions.

Googles Meena ska vara världens bästa chattbot – enligt Google

Vilken är världens bästa chattbot? Googles Meena, that’s who. Åtminstone enligt Google.

Jag tänker inte säga emot, eftersom jag a) inte har kunnat testa Meena själv och b) inte hade haft koll oavsett. Men enligt Google ska Meena kunna föra en dialog men en mänskliga användare på en betydligt bättre nivå än andra chattbotar. Tacka för det när den packats full med 2,6 miljarder parametrer som grund för sitt chattande. Meena har dessutom tränats med 40 miljarder ord, ”inklusive konversationer i sociala medier” (vad skulle kunna gå fel med det senare undrar Tay).

Nu är det Google så Meena lär säkerligen vara riktigt vass. Men det mest intressanta är att människorna bakom tekniken också har tagit fram en ny utvärderingsparameter för Meena (ja, eller chattbotar överhuvudtaget): ”Sensiblenss and Specificity Average”. Hur vettigt och specifikt boten svarar på det som sägs.

I sig inte särskilt revolutionerande, förstås, men de flesta utvärderingar har digitala assistenter och botar brukar vara ungefär lika yxiga och binära som det som utvärderas. Brukar handla om hur mycket en teknik förstår och om den ger rätt svar. Men här har vi några andra värden som är så självklara för oss människor. (Well, oftast.) Lite mer finkorniga och analoga. Precis som vi människor.

Google claims its new chatbot Meena is the best in the world

When was the last time you had a ”conversation” with Siri or Alexa that was satisfactory? Maybe never. The primary reason is that while these assistants or bots have improved a lot, their conversational ability is still quite limited. But Google claims its new chatbot, called Meena, is the hot shit and it can talk …

 

Bekvämlighetsekonomin

Elscooterföretaget Bird köper upp konkurrenten Circ

Så blir Stockholm ett elscooterföretag fattigare. Tyska Circ köps upp av amerikanska Bird. En inte oväntad konsolidering och garanterat inte den sista scooteraffären. Förmodligen också hyfsat snart.

Det innebär att det Stockholm nu vara kommer ha… äh, jag vet faktiskt inte hur många scooterföretag det rör sig om nuförtiden.

Bird confirms acquisition of Berlin scooter rival Circ

If you didn’t see this coming, then clearly you didn’t have your eyes on the road. Bird, the LA-founded e-scooter giant, has confirmed that it is acquiring European competitor Circ, the micromobility company founded by Lukasz Gadowski of Delivery Hero fame. The deal, for which terms rem…

 

Digitalisering

Atari lanserar hotellkedja med speltema

Ha. Fantastiskt. Senaste företaget att bygga egna hotell från scratch? Atari. Da original videospelgangstaföretaget Atari.

Visst, det handlar mest om att Atari licensierar sitt namn till byggprojektet, men hotellen kommer inte bara vara måste för nostalgigeeks. De kommer få ”videospelsteman” (förstås), men de kommer vända sig mot betydligt yngre målgrupper: e-sportare. Ataris ambition är helt enkelt att bygga åtta e-sportshubbar runt om i USA.

Atari kommer få fem procent av intäkterna som hotellen genererar, vilket kan behövas med tanke på att kärnverksamheten – spel – går lite sådär. Atari som global e-sportshotellkedjemagnat? Tja, konstigare saker har hänt.

Atari-branded hotels with e-sports studios and game rooms are coming to the US

Atari has signed a licensing deal with US real estate developer True North Studio and GSD group to build eight hotels in the US. Construction will begin in Phoenix this year, with more hotels to come in Austin, Chicago, Denver, Las Vegas, San Francisco, San Jose, and Seattle.

 

Mobilt

Apple gör det möjligt att köpa iPhone på avbetalning utan abonnemang

En av de största nyheterna som Apple släppte förra året fick inte särskilt mycket uppmärksamhet. Och på ytan var den inte särskilt nydanande. Men att Apple i praktiken gjorde det möjligt att prenumerera på en iPhone i Apple-regi var den rätt självklara avslutningen på Apples (sannolikt) sista årtionde som renodlat hårdvarubolag. iPhone as a service, alltså.

Nu tar Apple ännu ett steg mot det här: det blir nu möjligt att avbetalningsprenumera på en olåst iPhone. Man behöver alltså inte samtidigt köpa till ett abonnemang (en upprepning av hur iPhone-försäljningen såg ut när iPhonen föddes).

Visst. Det krävs fortfarande att du har ett Apple Card, alltså Apples virtuella kreditkort, för att få tillgång till det här köpförfarandet. Men i och med att Apple Card ger cashback på alla köp – allra mest på köp från Apple med 3 % – så innebär det att du får lite tillbaka på varje avbetalning.

Och även om det här säkerligen här och nu är ett sätt att boosta iPhone-försäljningen genom att få fler att byta oftare så tror jag att det riktigt långsiktiga här är det omvända: iPhonen som ett sätt att locka in kunder till Apple Card.

SIM-Free iPhones Now Qualify for 24-Month Interest-Free Financing With Apple Card

As noted on Reddit, unlocked aka SIM-free iPhone models now qualify for Apple Card Monthly Installments, which allows customers to purchase an iPhone with the Apple Card and pay for it over two years with no interest or fees in the United States. Previously, the installment plan was limited to carrier-activated iPhones.

Tinder, Pandora och Youtube de appar som drog in mest pengar via prenumerationer i USA 2019

Ännu en lista över de mest populära apparna 2019 – fast den här skiljer sig innehållsmässigt från hur det brukar se ut. Faktum är att Facebook inte har med enda app topp tio. Vare sig för iOS eller Android. Men det är inte så konstigt, den här gången har Sensor Tower sammanställt uppskattningar över vilka appar som drog in mest pengar prenumerationsvägen.

På det området har Facebook förstås inte särskilt mycket att komma med. Det är inte för inte som nästan hundra procent av Facebooks totala intäkter kommer från annonser.

Istället hittar vi Tinder i topp, följd av Pandora och Youtube. Men det finns några andra intressanta saker i listan också.

Musiktjänsten Pandora återfinns högt upp (sina ekonomiska problem till trots), medan Youtube Music och Amazon Music också finns med topp tio i någon av listorna. Här saknas förstås två uppenbara appar: Spotify och Apple Music. Två tjänster som intäktsmässigt förmodligen hade hamnat högt upp. Men Apples tjänster ingår som vanligt tyvärr inte vare sig i Sensor Towers eller App Annies applistor och Spotify har skrotat möjligheten att starta prenumerationer via appen.

Av samma anledning hittar vi på videosidan såväl Youtube, Hulu, HBO Now som Disney+ (bara i Android-listan intressant nog) och Twitch. Men ingen Netflix. Även där för att Netflix lessnat på att dela med sig av intäkterna till Apple och Google.

Utöver det så hittar vi dejtingappar, lagring – och sociala medier (lite beroende på hur man definierar det sistnämnda). Här är det lite intressant att se skillnaderna mellan iOS och Android. För Android hittar vi MeetMe och LiveMe medan iOS-listan bara innehåller en: LinkedIn.

Ett område där LinkedIn sopar banan med Facebook, alltså.

(Hela rapporten finns här.)

Lista med apparna som drog in mest pengar via prenumerationer i USA 2019

iPhone 11-modellerna toppade iPhone-försäljningen Q4 2019

Igår kom Apples första kvartalsrapport för 2020, som omfattade sista kvartalet förra året. Det var också ettårsjubileum för när Apple slutade redovisa försäljningssiffror för iPhonen. Från och med början av 2019 så rapporterar Apple bara omsättningen för försäljningen inte antalet sålda exemplar.

Anledningen? Ungefär samma som att exempelvis Twitter slutat redovisa antalet månadsanvändare: siffran visade på nedåtgående trend och var därmed inte längre så kul att prata om på kvartalsrapporter.

iPhone-försäljningen har, likt mobilmarknaden i stort, varit sjunkande ett tag. Det har gjort att även Apples omsättning för segmentet har minskat. Men förra kvartalet körde Apple över marknadens förväntninga – bland annat för att just iPhone-omsättningen hade ökat några miljarder jämfört med Q1 2019. Anledningen? iPhone 11.

Vi vet fortfarande inte hur många mobiler Apple sålde under kvartalet. Det kan fortfarande ha varit färre än för ett år sedan. Men i samband med gårdagens kvartalsrapport fick vi också veta att iPhone 11 var den bästa säljande iPhonen alla veckor under förra kvartalet. Inte bara det: iPhone 11-modellerna var de tre mest sålda mobilerna under kvartalet. Alltså iPhone 11, iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max.

Att de tre modellerna sålde bättre än de äldre som fortfarande säljs av Apple, som fjolårets XR, gjorde att Apple alltså tjänade mer pengar per mobil.

Dessutom ska Apple under kvartalet ha stått för tre av de fyra mest säljande smartmobilerna i ”urban China”. Vilket förstås nästan är ännu viktigare för Apple. Rent krasst så är Apple den enda icke-kinesiska mobiltillverkaren som har hyfsat stor marknadsandel i jättenationen (8 % Q3 förra året).

iPhone 11 was the best-selling iPhone in every week of the holiday quarter, Tim Cook says – 9to5Mac

During Apple’s Q1 2020 earnings call with investors and analysts this afternoon, Tim Cook offered additional detail on iPhone sales during the holiday quarter. Apple no longer reports unit sales, but Cook did say that the iPhone 11 was the top-selling iPhone model during the three-month period.

Apple kan ha sålt fler mobiler än Samsung Q4 2019

Hur många iPhones sålde Apple Q4 2019? Det vet vi inte eftersom Apple sedan ett år tillbaka inte längre redovisar försäljningssiffror. Men det hindrar förstås inte andra från att göra uppskattningar utifrån de källor som finns. Och de bekräftar Appples kvartalsrapport (förstås).

Rekordomsättningskvartalet betyder också att det såldes många iPhones, men att iPhone 11-modellerna enligt Apple var de som sålde bäst under hela Q4 så betyder det att Apple sålde många dyra telefoner. Inte nödvändigtvis att de sålde många.

Nu kommer uppgifter som säger att det gick väldigt bra även i antal sålda ex. Sett till helåret halkade Apple ned en plats i och med att Huawei, svartlistningen till trots, är ny tvåa efter Samsung. Men sett bara till Q4 så är bedömningen att Apple sålde fler mobiler än Huawei – och Samsung. Att Apple alltså var det företag som sålde flest mobiler även sett till antal under kvartalet.

Apple Matched or Surpassed Samsung for Smartphone Shipments in Q4 2019

Apple matched or overtook Samsung to become the world’s biggest smartphone maker in the fourth quarter of 2019, according to new data from market tracking firms. A new report by Strategy Analytics put Apple’s iPhone shipments for the fourth quarter of last year at 70.7 million units, slightly ahead of Samsung’s estimated 68.8 million.

Google samlar sina samarbetsverktyg i en ny app

Ett av företagen som backar samarbetsplattformen Slack är Google. Men det hindrar inte sökjätten från att ta fram sin egen konkurrent (därför att 2020). Enligt The Information arbetar Google nu på att ta fram en egen Slack. Eller Office-app, om man så vill. Testas internt just nu.

Det handlar alltså om en app som primärt vänder sig till företagsanvändare och som samlar några av Googles företagstjänster på ett mer enhetligt ställe. Saker som G Suite, GmailDrive och chattverktyg i någon form. Hangouts känns mest självklart, men det kan handla om ännu ett nytt tillskott på chattområdet för Google. För det är precis vad Google behöver: ännu ett chattjänst för att göra chatterbjudandet enklare och tydligare.

Oavsett så handlar det om att skapa ett mer sammansatt samarbetspaket för dem som valt att gå lite all in på Googles tjänster. Google har gjort steg mot att integrera verktygen mer med varandra, men än så länge känns det fortfarande lite halvhjärtat. Nu kanske man tar ett ordentligt helhetsgrepp (även om vi kanske inte ska hoppas allt för mycket – det är trots allt rätt långt ifrån Googles paradgren).

Google aims to unify its workplace tools and messaging apps into one service

Google is working on another chat application, this one for workplaces, that combines several different platforms it already operates, according to a new report from The Information. The goal would be to unify Gmail, Drive, and Hangouts products into one service.

Indien är nu världens nästa största smartmobilmarknad

Indien bedöms växa om Kina om inte alltför många år, så det är inte förvånande att det finns en massa mobilabonnemang i landet. Många ”Nokia-telefoner” med 2G-abonnemang. Men enligt bedömningar från Counterpoint så är Indien numer världens näst största marknad – för smartmobiler. Landet ska med andra ord ha gått om USA och bara ha Kina framför sig.

Det mest intressanta är att uppställningen bland mobilleverantörerna är väldigt nära en kopia av läget i Kina. Över 70 procent av alla smartmobiler som såldes i landet under 2019 kommer från kinesiska tillverkare. Utöver det så har Apple haft ett bra år – ”ett av de märken som växer snabbast”. Även om vi pratar förhållandevis låga nivåer så har 2019 varit ett tillväxtår. För Samsung går det inte lika bra, med en femprocentig försäljningsminskning.

Nu är fortfarande Samsung stora i Indien, till skillnad från i Kina där de i princip inte finns. För helåret landar koreanerna fortfarande på en andraplats med 21 % av marknaden, men Q4 blev de nedpetade till en tredjeplats av Vivo.

Samsung är fortfarande rätt ordentligt världens största mobiltillverkare, men har alltså problem på två av de viktigaste marknaderna. Dessutom två av de folkrikaste.

India is now the second largest smartphone market in the world, surpassing the U.S.

The U.S. has been dethroned as the second largest smartphone market. A by Counterpoint Research estimates that India surpassed the United States to become the second largest smartphone market with an estimated 158 million devices shipped to the country in 2019. China is still the global leader at number one.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör

0 0 vote
Article Rating
Ola Andersson
Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.
Ola Andersson on LinkedinOla Andersson on RssOla Andersson on Twitter

Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Subscribe
Meddela mig om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments